Kiszone ogórki są puste w środku i niesmaczne? Użycie nieodpowiednich składników może przyczynić się do uzyskania efektów dalekich od oczekiwań. Zdradzamy, jak wybrać warzywo i jakie przyprawy dodać, by uzyskać zdrową i smaczną kwaśną kiszonkę.
Zapiekanki są kultową przekąską, którą z chęcią uraczy się nie jeden smakosz. Dwójka youtuberów zdecydowała się na ocenę krakowskich rarytasów dostępnych w Okrąglaku. Spróbowali niemal wszystkich, ale tylko 4 naprawdę ich zachwyciły.
Lody z 2 składników przygotujesz bez zbędnych kalorii. Potrzebujesz jedynie soczystego mango i dojrzałych bananów. Owoce są słodkie i bez trudu się łączą, nie musisz więc dodawać do nich ani cukru, ani mleka, czy kalorycznej śmietanki. Lody będą gotowe w mgnieniu oka.
Ile kilogramów można zrzucić na diecie? Apoloniusz Tajner pobił chyba wszelkie rekordy. Ponad 20 kilogramów mniej stanowi wynik, którym warto chwalić się przed światem. Sekret byłego prezesa PZN tkwi w dużej ilości i warzyw i całkowitej abstynencji od alkoholu.
Marka Candy znana z bycia najlepszą w swojej klasie tym razem zaskakuje użytkowników nowymi piekarnikami do zabudowy. Włoski styl, innowacyjne rozwiązania, proste użytkowanie i energooszczędność to cechy wyróżniające. Czego można spodziewać się po produktach?
Urządzenia do zabudowy Haier z wirtualnym asystentem oraz dostępem do przepisów, pozwalają stworzyć dania niczym z 5-gwiazdkowej restauracji we własnym zaciszu domowym. Tym razem producent wypuścił na rynek piekarnik, dzięki któremu będziesz mógł piec na parze zapewniając zdrowe, doskonałe rezultaty na miarę prawdziwego szefa kuchni. Poznaj Haier I-Touch Steam Series 6 HWO60SM6TS9BH.
Zero waste to styl życia zgodnie z którym zapobiega się marnowaniu żywności oraz generowaniu zbędnych odpadów. Aby nie wyrzucać jedzenia warto zwrócić uwagę na sposób przechowywania produktów spożywczych tak, by na dłużej pozostały świeże i pełne wartości odżywczych. Lodówka Haier Multidoor HCR7918EIMB dzięki dedykowanym szufladom, technologii Fresher Shield oraz systemowi antybakteryjnemu ABT-Pro zapewni najbardziej optymalne warunki chłodzenia dla twojej żywności.
Kwiaty magnolii mają niewątpliwe walory estetyczne. Cieszą oko pięknym kształtem i barwą od bieli, aż po soczysty róż. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że równie oszałamiająco prezentują się ich właściwości kulinarne. Jeśli odpowiada Wam intensywny aromat płatków, zachwyceni będziecie także ich smakiem.
Chcesz mieć stały dostęp do świeżego szczypioru? Wyhoduj go samodzielnie. Nie potrzebujesz ogródka, ani nawet doniczki z ziemią. Wystarczy Ci słoik z wodą i dorodna cebula.
Grzyby zaczynają pojawiać się w lasach. Choć najpopularniejsze gatunki znajdziemy tam dopiero w lecie i na jesieni, już w kwietniu podczas spacerów można natknąć się m.in. na smardze. Częściowo chroniony grzyb jest nie lada rarytasem i warto się za nim rozejrzeć.
Wiele osób zastanawia się, jak najszybciej odświeżyć chleb. W piekarniku odświeżanie pieczywa będzie trwało około 15 minut. Gdy włożysz bochenek do woreczka z jabłkiem - nawet kilka godzin. Istnieje jednak sposób, dzięki któremu chleb będzie miękki dosłownie w kilka sekund.
Wiele osób zastanawia się, czy kiełkujące ziemniaki są szkodliwe. W kiełkach znajduje się toksyczna substancja, dlatego koniecznie trzeba je usunąć. Samo warzywo można zjeść, o ile nie jest miękkie, ani zielone.
Po świętach zostały Ci jajka na twardo? Nie martw się, możesz je jeszcze wykorzystać. Prawidłowo przechowywane jajka można bezpiecznie zjeść w ciągu nawet 7 dni. Ich świeżość ulegnie znacznemu przedłużeniu, gdy pozostawimy je w skorupce.
Malowanie jaj jest wielkanocną tradycją. Wiele osób w tym celu używa takich przyborów, jak flamastry i farby. Po co jednak kupować niepotrzebne narzędzia, skoro całą paletę barw możemy znaleźć w obrębie własnej kuchni? Będziecie zadziwieni, jakie kolory wyczarujecie z pomocą naturalnych produktów.
Nie wszystkie wielkanocne potrawy wymagają przygotowania bezpośrednio przed świątecznym śniadaniem. Niektóre można i warto przygotować z większym wyprzedzeniem. Podpowiadamy, jak dobrze zaplanować gotowanie, by nie spędzić w kuchni długich godzin.
Już za chwilę jajka gotowane na twardo zagoszczą na naszych stołach w ogromnych ilościach. Podczas ich przyrządzania wielu z nas zapewne natknie się na charakterystyczna, siną obwódkę wokół ściętego żółtka. Co ona oznacza i jak możemy uniknąć takiego nieestetycznego efektu? Kluczową kwestią jest właściwy czas gotowania.
Nie masz czasu na wielogodzinne stanie przy garach? To nie powód, aby rezygnować ze smacznych, domowych posiłków. Wolnowar jest urządzeniem, które wspomoże najbardziej zapracowanych. Na jego niezwykłych zaletach mogą zyskać jednak absolutnie wszyscy.
Ogórki kiszone, które przygotowaliście na zimę zmiękły? Niekoniecznie trzeba je wyrzucać. Jeśli nie ma innych oznak zepsucia, warzywo można jeszcze wykorzystać. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, by nie ryzykować zdrowiem.
Kupiłaś jajka i w jednym znalazłaś czerwoną plamkę? Nie wyrzucaj go. Czerwonka plamka w jajku jest zupełnie normalnym zjawiskiem. Nie jest zarodkiem, jak myśli większość osób, a jedynie smużką krwi, która przedostała się do wnętrza skorupki.
Biedronka przygotowała nowe promocje, z którymi świąteczne przygotowania wyjdą przyjemniejsze, bo tańsze. W korzystnych cenach tym razem kupić można m.in. majonez i twaróg idealne do przygotowania wielkanocnych specjałów. Zajrzeliśmy do gazetki i sprawdziliśmy, co jeszcze opłaca się teraz kupić.
Rzeżucha kojarzy nam się ze świętami Wielkiej Nocy. Pikantne listki warto jednak podjadać zdecydowanie częściej. Są bardzo zdrowe, a ich pozyskanie niesamowicie proste. Podpowiadamy, jak wyhodować ją w domu. W najbliższym tygodniu jest najlepszy moment, jeśli chcemy nią udekorować świąteczny stół.
Czy wiesz, jak robić oszczędne zakupy? Samo patrzenie na cenę nie wystarczy. Katarzyna Bosacka idealnie zilustrowała to na przykładzie groszku konserwowego od jednego producenta. Porównanie ceny produktu za kilogram pokazało szokującą prawdę.
Sok z cytryny świetnie podkreśli smak niejednej potrawy. Warto wiedzieć, jak podejść do wyciskania owocu, by wydobyć go jak najwięcej. Masowanie, przecinanie wzdłuż i ogrzewanie będą bardzo skuteczne. Raz spróbujecie i nie wrócicie do miażdżenia cytryn dłonią.
Katarzyna Bosacka pokazała, jak wybrać smaczne awokado. Sprawdzając kolor, miękkość i stan szypułki owocu, będziemy w stanie wybrać produkt idealny do spożycia. Warto zapoznać się z przydatnymi wskazówkami.
Ryba ma delikatne mięso i jej rozmrożenie wymaga większej ostrożności. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na jej przyrządzenie, warto skorzystać z jednej z 4 skutecznych metod szybkiego doprowadzenie mięsa do temperatury pokojowej. Z naszymi wskazówkami wyjdzie pyszne.
Kulinaria od zawsze były moją pasją. Mimo zabieganego życia zawodowego, bardzo lubię spędzać czas w kuchni i eksperymentować przy daniach dla najbliższych.
Pierogi będą smaczne, gdy ich ciasto będzie miękkie, a farsz soczysty, pozbawiony grudek i dość zwarty. W uzyskaniu dobrych efektów ogromną rolę odgrywa czas gotowania. Zbyt długie przyrządzanie może zaowocować np. utratą przyjemnie kremowej konsystencji twarogu. Danie z tym nadzieniem nie może być gotowane dłużej niż 2 minuty. A jak jest w przypadku innych wariantów?
Płaczesz podczas krojenia cebuli? Zastosuj prostą sztuczkę dietetyka klinicznego. Michał Wrzosek zdradził świetny sposób na krojenie warzyw bez łez. Wystarczy wstawić cebulę na kilka minut do lodówki. Schłodzona nie będzie uwalniać związków siarki, które podrażniają oczy.