Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Kuchnia

Kiszone ogórki
30.04.2023 12:37 Największe błędy podczas kiszenia ogórków. Przez nie wychodzą gorzkie, zepsute i puste w środku

Kiszone ogórki są puste w środku i niesmaczne? Użycie nieodpowiednich składników może przyczynić się do uzyskania efektów dalekich od oczekiwań. Zdradzamy, jak wybrać warzywo i jakie przyprawy dodać, by uzyskać zdrową i smaczną kwaśną kiszonkę. 

Zapiekanki z Krakowa pod lupą
28.04.2023 20:20 Przetestowali zapiekanki w Krakowie. O czterech wyrazili się bardzo jasno

Zapiekanki są kultową przekąską, którą z chęcią uraczy się nie jeden smakosz. Dwójka youtuberów zdecydowała się na ocenę krakowskich rarytasów dostępnych w Okrąglaku. Spróbowali niemal wszystkich, ale tylko 4 naprawdę ich zachwyciły.  

lody z 2 składników
23.04.2023 21:32 Bez mleka, śmietanki i cukru. Domowe, zdrowe lody zrobisz z 2 składników

Lody z 2 składników przygotujesz bez zbędnych kalorii. Potrzebujesz jedynie soczystego mango i dojrzałych bananów. Owoce są słodkie i bez trudu się łączą, nie musisz więc dodawać do nich ani cukru, ani mleka, czy kalorycznej śmietanki. Lody będą gotowe w mgnieniu oka.

Apoloniusz Tajner schudł na niezwykłej diecie
23.04.2023 18:59 Stosował 2 zasady i schudł 21 kg. Apoloniusza Tajnera trudno wręcz poznać

Ile kilogramów można zrzucić na diecie? Apoloniusz Tajner pobił chyba wszelkie rekordy. Ponad 20 kilogramów mniej stanowi wynik, którym warto chwalić się przed światem. Sekret byłego prezesa PZN tkwi w dużej ilości i warzyw i całkowitej abstynencji od alkoholu.

None
21.04.2023 17:17 Piekarnik Candy Cook Light - najlepszy w klasie

Marka Candy znana z bycia najlepszą w swojej klasie tym razem zaskakuje użytkowników nowymi piekarnikami do zabudowy. Włoski styl, innowacyjne rozwiązania, proste użytkowanie i energooszczędność to cechy wyróżniające.  Czego można spodziewać się po produktach? 

None
21.04.2023 17:08 Piecz z funkcją pary - z nowym piekarnikiem Haier

Urządzenia do zabudowy Haier z wirtualnym asystentem oraz dostępem do przepisów, pozwalają stworzyć dania niczym z 5-gwiazdkowej restauracji we własnym zaciszu domowym. Tym razem producent wypuścił na rynek piekarnik, dzięki któremu będziesz mógł piec na parze zapewniając zdrowe, doskonałe rezultaty na miarę prawdziwego szefa kuchni. Poznaj Haier I-Touch Steam Series 6 HWO60SM6TS9BH.

None
21.04.2023 09:50 Zapobiegaj marnowaniu żywności z lodówką Haier

Zero waste to styl życia zgodnie z którym zapobiega się marnowaniu żywności oraz generowaniu zbędnych odpadów. Aby nie wyrzucać jedzenia warto zwrócić uwagę na sposób przechowywania produktów spożywczych tak, by na dłużej pozostały świeże i pełne wartości odżywczych. Lodówka Haier Multidoor HCR7918EIMB dzięki dedykowanym szufladom, technologii Fresher Shield oraz systemowi antybakteryjnemu ABT-Pro zapewni najbardziej optymalne warunki chłodzenia dla twojej żywności. 

jadalne kwiaty magnolii
18.04.2023 22:55 Cieszą oko, zadowolą też podniebienie. Te piękne kwiaty naprawdę są jadalne

Kwiaty magnolii mają niewątpliwe walory estetyczne. Cieszą oko pięknym kształtem i barwą od bieli, aż po soczysty róż. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że równie oszałamiająco prezentują się ich właściwości kulinarne. Jeśli odpowiada Wam intensywny aromat płatków, zachwyceni będziecie także ich smakiem.

własnoręcznie wyhodowany szczypiorek
18.04.2023 20:35 Bez ziemi i doniczki. Jest o wiele łatwiejszy sposób na domowy szczypiorek

Chcesz mieć stały dostęp do świeżego szczypioru? Wyhoduj go samodzielnie. Nie potrzebujesz ogródka, ani nawet doniczki z ziemią. Wystarczy Ci słoik z wodą i dorodna cebula.

Grzyby dostępne w kwietniu
18.04.2023 11:31 Polacy ruszyli do lasów z koszykami. Uwielbiane grzyby znajdziesz już w kwietniu

Grzyby zaczynają pojawiać się w lasach. Choć najpopularniejsze gatunki znajdziemy tam dopiero w lecie i na jesieni, już w kwietniu podczas spacerów można natknąć się m.in. na smardze. Częściowo chroniony grzyb jest nie lada rarytasem i warto się za nim rozejrzeć.

jak odświeżyć chleb
17.04.2023 08:01 Jak odświeżyć chleb? Ten sposób jest najszybszy

Wiele osób zastanawia się, jak najszybciej odświeżyć chleb. W piekarniku odświeżanie pieczywa będzie trwało około 15 minut. Gdy włożysz bochenek do woreczka z jabłkiem - nawet kilka godzin. Istnieje jednak sposób, dzięki któremu chleb będzie miękki dosłownie w kilka sekund.

Czy można jeść kiełkujące ziemniaki?
16.04.2023 11:16 Czy można jeść kiełkujące ziemniaki? Rozwiewamy Wasze wątpliwości

Wiele osób zastanawia się, czy kiełkujące ziemniaki są szkodliwe. W kiełkach znajduje się toksyczna substancja, dlatego koniecznie trzeba je usunąć. Samo warzywo można zjeść, o ile nie jest miękkie, ani zielone.

ugotowane na twardo jajka
08.04.2023 22:42 Jak długo można przechowywać gotowane jajka? Dużo zależy od skorupki

Po świętach zostały Ci jajka na twardo? Nie martw się, możesz je jeszcze wykorzystać. Prawidłowo przechowywane jajka można bezpiecznie zjeść w ciągu nawet 7 dni. Ich świeżość ulegnie znacznemu przedłużeniu, gdy pozostawimy je w skorupce.

malowanie jaj za pomocą łupinek
05.04.2023 22:14 Nie tylko w łupinach cebuli. W kuchni znajdziesz też inne barwniki do jaj

Malowanie jaj jest wielkanocną tradycją. Wiele osób w tym celu używa takich przyborów, jak flamastry i farby. Po co jednak kupować niepotrzebne narzędzia, skoro całą paletę barw możemy znaleźć w obrębie własnej kuchni? Będziecie zadziwieni, jakie kolory wyczarujecie z pomocą naturalnych produktów.

Wielkanocne potrawy
31.03.2023 09:12 Które wielkanocne potrawy można przygotować wcześniej? Dobry plan to podstawa

Nie wszystkie wielkanocne potrawy wymagają przygotowania bezpośrednio przed świątecznym śniadaniem. Niektóre można i warto przygotować z większym wyprzedzeniem. Podpowiadamy, jak dobrze zaplanować gotowanie, by nie spędzić w kuchni długich godzin. 

jajka na twardo z widoczną siną obwódką
30.03.2023 08:01 Co oznacza sina obwódka wokół żółtek ugotowanych jaj? Powoduje ją ten błąd

Już za chwilę jajka gotowane na twardo zagoszczą na naszych stołach w ogromnych ilościach. Podczas ich przyrządzania wielu z nas zapewne natknie się na charakterystyczna, siną obwódkę wokół ściętego żółtka. Co ona oznacza i jak możemy uniknąć takiego nieestetycznego efektu? Kluczową kwestią jest właściwy czas gotowania.

potrawa gotowana w wolnowarze
28.03.2023 22:03 Jak działa wolnowar? Jego zalety są nie do przecenienia

Nie masz czasu na wielogodzinne stanie przy garach? To nie powód, aby rezygnować ze smacznych, domowych posiłków. Wolnowar jest urządzeniem, które wspomoże najbardziej zapracowanych. Na jego niezwykłych zaletach mogą zyskać jednak absolutnie wszyscy.

Kiszone ogórki
27.03.2023 21:28 Czy można jeść miękkie ogórki kiszone? Rozwiewamy wątpliwości

Ogórki kiszone, które przygotowaliście na zimę zmiękły? Niekoniecznie trzeba je wyrzucać. Jeśli nie ma innych oznak zepsucia, warzywo można jeszcze wykorzystać. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, by nie ryzykować zdrowiem. 

Co oznacza czerwona plamka w jajku?
27.03.2023 14:35 Zauważyłaś czerwoną plamkę w jajku? Mało kto wie, co ona oznacza

Kupiłaś jajka i w jednym znalazłaś czerwoną plamkę? Nie wyrzucaj go. Czerwonka plamka w jajku jest zupełnie normalnym zjawiskiem. Nie jest zarodkiem, jak myśli większość osób, a jedynie smużką krwi, która przedostała się do wnętrza skorupki.

Biedronka oferuje tani majonez
23.03.2023 13:18 Ruszyło dziś rano. Biedronka postawiła na majonez i twaróg. Na święta jak znalazł

Biedronka przygotowała nowe promocje, z którymi świąteczne przygotowania wyjdą przyjemniejsze, bo tańsze. W korzystnych cenach tym razem kupić można m.in. majonez i twaróg idealne do przygotowania wielkanocnych specjałów. Zajrzeliśmy do gazetki i sprawdziliśmy, co jeszcze opłaca się teraz kupić.  

Rzeżucha
19.03.2023 13:28 Posiej ją nawet dziś. Rzeżucha to bomba witaminowa za grosze

Rzeżucha kojarzy nam się ze świętami Wielkiej Nocy. Pikantne listki warto jednak podjadać zdecydowanie częściej. Są bardzo zdrowe, a ich pozyskanie niesamowicie proste. Podpowiadamy, jak wyhodować ją w domu. W najbliższym tygodniu jest najlepszy moment, jeśli chcemy nią udekorować świąteczny stół. 

ceny groszku konserwowego
14.03.2023 19:18 Bosacka porównała ceny groszku konserwowego. Ma 1 cenną radę

Czy wiesz, jak robić oszczędne zakupy? Samo patrzenie na cenę nie wystarczy. Katarzyna Bosacka idealnie zilustrowała to na przykładzie groszku konserwowego od jednego producenta. Porównanie ceny produktu za kilogram pokazało szokującą prawdę.

Sok z cytryny
12.03.2023 08:02 Jak wycisnąć z cytryny więcej soku? 3 najlepsze patenty

Sok z cytryny świetnie podkreśli smak niejednej potrawy. Warto wiedzieć, jak podejść do wyciskania owocu, by wydobyć go jak najwięcej. Masowanie, przecinanie wzdłuż i ogrzewanie będą bardzo skuteczne. Raz spróbujecie i nie wrócicie do miażdżenia cytryn dłonią. 

Bosacka pokazała, jak wybrać awokado
10.03.2023 21:57 Po czym poznać najlepsze awokado? Bosacka zwraca uwagę na 3 szczegóły

Katarzyna Bosacka pokazała, jak wybrać smaczne awokado. Sprawdzając kolor, miękkość i stan szypułki owocu, będziemy w stanie wybrać produkt idealny do spożycia. Warto zapoznać się z przydatnymi wskazówkami. 

Rozmrażanie ryby
10.03.2023 17:12 Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić ryby? 4 najlepsze sposoby

Ryba ma delikatne mięso i jej rozmrożenie wymaga większej ostrożności. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na jej przyrządzenie, warto skorzystać z jednej z 4 skutecznych metod szybkiego doprowadzenie mięsa do temperatury pokojowej. Z naszymi wskazówkami wyjdzie pyszne. 

None
10.03.2023 16:23 Nowa jakość pieczenia z piekarnikiem marki Haier

Kulinaria od zawsze były moją pasją. Mimo zabieganego życia zawodowego, bardzo lubię spędzać czas w kuchni i eksperymentować przy daniach dla najbliższych.  

Pierogi gotowane
05.03.2023 16:02 Jak długo gotować pierogi? Z tym farszem 2 minuty i ani chwili dłużej

Pierogi będą smaczne, gdy ich ciasto będzie miękkie, a farsz soczysty, pozbawiony grudek i dość zwarty. W uzyskaniu dobrych efektów ogromną rolę odgrywa czas gotowania. Zbyt długie przyrządzanie może zaowocować np. utratą przyjemnie kremowej konsystencji twarogu. Danie z tym nadzieniem nie może być gotowane dłużej niż 2 minuty. A jak jest w przypadku innych wariantów? 

wstaw cebulę do lodówki, a nie podrażni oczu podczas krojenia
02.03.2023 18:55 Dlaczego warto wstawić cebulę do lodówki? Dietetyk podał ważny powód

Płaczesz podczas krojenia cebuli? Zastosuj prostą sztuczkę dietetyka klinicznego. Michał Wrzosek zdradził świetny sposób na krojenie warzyw bez łez. Wystarczy wstawić cebulę na kilka minut do lodówki. Schłodzona nie będzie uwalniać związków siarki, które podrażniają oczy.