Mrożenie chleba jest praktyczne i warto je stosować. Aby jednak smak pieczywa był później przystępny, warto zastosować zasady przedstawione przez piekarza z doświadczeniem. Podpowiada on między innymi, by pieczywo zamrażać bez dostępu powietrza. Są jeszcze trzy inne wskazówki.
Mrożenie żywności nie jest w naszych domach niczym nowym. Okazuje się, że z powodzeniem możemy w ten sposób przedłużyć także żywotność pieczywa. Jak mrozić chleb, aby po rozmrożeniu wciąż cieszył nas wybornym smakiem? Pamiętaj, aby do zamrażarki wkładać pieczywo, jak najbardziej świeże.
Tomasz Strzelczyk przeprowadził szczegółowe eksperymenty dotyczące ubijania białek na sztywną pianę. W swoim ostatnim filmie postanowił sprawdzić, czy odrobina żółtka rzeczywiście skazuje nasze trudy na porażkę. Werdykt eksperta jest bezdyskusyjny. Sztywna piana z dodatkiem żółtka na pewno nie powstanie.Znany z YouTube kucharz podczas testów wykonał 3 próby w różnych warunkach. Udział w nich brało sterylnie czyste naczynie, naczynie z dodatkiem wody oraz wspomniane już żółtko. Każda porcja ubijana była z 8 białek, mierzony był także czas miksowania. Rezultaty są doprawdy intrygujące.
Magda Gessler odpowiedziała na kilka pytań związanych z bieżącą sytuacją w Polsce, W wywiadzie, którego udzieliła Wirtualnej Polsce, zdradziła między innymi, co jej zadaniem jest ważne, by robić tanie zakupy. Warto się zapoznać — mogą zaskoczyć. Magda Gessler udzieliła wywiadu dziennikarzowi Wirtualnej Polski, w którym odpowiedziała na kilka pytań dotyczących wciąż wysokiej inflacji. Jakie były rady znanej restauratorki? Zaskoczeń w wypowiedziach nie brakuje.
Śmietana i śmietanka nie są tym samym produktem, choć niektórzy ich nazw używają zamiennie. Co prawda obie są przetworami mlecznymi, jednak ich zastosowanie, smak i parametry znacznie się różnią i nie zawsze da się ich używać zamiennie. Wyjaśniamy, jak powstają i jak można je wykorzystać w kuchni. Wiele osób stosuje zamiennie nazwy śmietana i śmietanka. Terminy te opisują jednak dwa różne produkty, których zastosowanie też jest odmienne. Wskazujemy najważniejsze różnice i podpowiadamy, jak wybrać właściwy nabiał do przyrządzanego dania.
Czy sernik można zamrozić? Wszystko zależy od sposobu jego przyrządzenia i składu. Desery z dodatkiem kremów czy galaretek nie mogą trafić do chłodziarki. Podpowiadamy, na co jeszcze zwrócić uwagę, by po czasie przysmak smakował dobrze.Mrożenie deserów nie należy do częstych, choć w wielu przypadkach jest to świetny sposób na przedłużenie ich świeżości. W przypadku sernika sprawa nie jest jednak prosta i oczywista. Są takie wersje ciasta, których zamrożenie skończy się fatalnie.
Domowe ciasta, takie jak szarlotka czy sernik, mogą uświetnić niejedną rodzinną uroczystość. Gwarancją ich doskonałego smaku są nie tylko użyte produkty, ale także odpowiedni wybór naczynia do pieczenia. W jakiej formie piec szarlotkę, sernik i inne wilgotne ciasta? Postaw na szkło lub ceramikę, unikaj natomiast tradycyjnych blach.W obecnej chwili na rynku dostać możemy formy we wszystkich kształtach i kolorach. Niezwykle różnorodne są także materiały, z których się je wykonuje. Przy takim wyborze łatwo o zawrót głowy. Z chęcią podpowiemy w jakiej formie najlepiej piec szarlotkę czy sernik.
Wiele osób zastanawia się, jak wyczyścić patelnię i pozbyć się zaschniętych plam, zacieków z tłuszczu i przypalonego jedzenia. Zamiast tracić pieniądze na chemiczne środki, wykorzystajmy produkty, które mamy w domu, czyli sodę oczyszczoną i biały ocetSoda oczyszczona i ocet to idealny duet do taniego i ekologicznego sprzątania. Kurze i podłogę ścieraj wodą z odrobiną octu. Nie dość, że brud szybko i kurz szybko zejdą, to jeszcze zdezynfekujesz wszystkie powierzchnie. Po sprzątaniu wywietrz mieszkanie, ocet nie będzie długo się utrzymywał. Soda i ocet będą idealne do umycia pralki, lodówki i garnków. Jak wyczyścić patelnię? Patelnia będzie wyglądać jak nowa już po kilku minutach. Soda i ocet dosłownie rozpuszczą brud, a Ty unikniesz agresywnego szorowania, które niszczy powierzchnię garnków.Mało kto wie, że patelnię wyczyścić również mniej znanymi i naturalnymi sposobami. Jak wyczyścić patelnię? Wykorzystując połączenie sody i cytryny lub ziemniaka i soli. Przetestuj każdy sposób i sprawdź, który najbardziej Ci odpowiada.
Nie ma bardziej frustrującej rzeczy, niż niedomyte naczynia w zmywarce. Zamiast cieszyć się porządkiem, zmuszeni jesteśmy ręcznie pucować co poniektóre części naszej zastawy. Powodów takie zjawiska może być kilka. W pierwszej kolejności należy zadbać o czystość...samego urządzenia.Zmywarka jest urządzeniem, które z założenia ma ułatwiać nam utrzymanie ładu w domu. W teorii powinniśmy wkładać do niej naczynia brudne, a wyjmować czyste. Praktyka pokazuje jednak coś zupełnie innego i często po zakończonym cyklu zmywania zastajemy w komorze niedomyte talerze czy szklanki. Jeśli dotyka Cię ten problem może to oznaczać, że twoja zmywarka wymaga sama wymaga solidnego mycia.
Chociaż otwartą śmietanę w lodówce można przechowywać nawet do 48 godzin, jest jedna rzecz, która sprawia, że produkt ten zepsuje się znacznie szybciej. Wystarczy chwila nieuwagi i odruchowe zanurzenie w kubeczku oblizanej chwilę wcześniej łyżki. Taka śmietana ulegnie popsuciu w mgnieniu oka.W ludzkiej ślinie znajduje się ok. 600 gatunków bakterii. Niestety wraz z oblizaną łyżeczka trafiają one do śmietany, gdzie momentalnie zaczyna się proces jej psucia. Za wszelką cenę unikaj wsadzania oblizanego sztućca nie tylko do śmietany, ale też do innych produktów spożywczych. Dzięki temu starczą na zdecydowanie dłuższy czas.
Czosnek jest zdrowym i świetnie podkreślającym smak dodatkiem do potraw. Niestety jego zapach nie wszystkim odpowiada i są sytuacje, kiedy chcemy się go pozbyć. Zdradzamy proste sztuczki pozwalające poradzić sobie z tym częstym problemem.Wartości czosnku się nieocenione. Najważniejsze są właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz znakomity smak, który doda charakteru wielu daniom. Przyjęło się jednak, że w dobrym tonie jest, by zapach warzywa, jaki towarzyszy nam po spożyciu, nie był wyczuwalny dla otoczenia. Mamy kilka sposobów na wyjście z niekomfortowej sytuacji.
Czy wiecie jak wyczyścić palniki kuchenne? Zachowanie ich w dobrym stanie wcale nie wymaga drogich środków chemicznych. Wystarczy ocet i trochę wody, by usunąć z nich nawet najcięższe zabrudzenia. Trudność w czyszczeniu palników kuchennych wynika z faktu, że mają wiele przestrzeni, w których brud lubi się gromadzić. Nierzadko są to miejsca, które nawet trudno dostrzec spoglądając na kuchnię z zewnątrz. Podpowiadamy jak w łatwy i tani sposób uniknąć żmudnego sprzątania.
Ciasto na naleśniki często ma grudki? Najprawdopodobniej nieodpowiednio je przygotowujecie. Istnieje jedna poprawna kolejność łączenia produktów, która będzie gwarantowała uzyskanie właściwej konsystencji. Naleśniki będą najsmaczniejsze, gdy będą rozpływać się w ustach. Takie danie uzyskamy tylko wtedy, gdy ciasto przygotujemy zgodnie ze sztukę. Kluczowe będzie mieszanie składników w kolejności, która ułatwi ich połączenie.
Musztarda jest jednym z popularniejszych, gotowych sosów, po jakie sięgamy. Zwykle jednak nie zużywamy na raz całego słoiczka, tylko po zakręceniu wstawiamy go do lodówki. W niektórych opakowaniach, po pewnym czasie pojawia się płyn. Czy oznacza on, że musztarda jest już zepsuta i trzeba ją wyrzucić? Otóż nie, dowiedzcie się dlaczego. Kupując musztardę kierujemy się zwykle smakiem. Wielu z nas ceni gładkie sosy, więc pojawiająca się w gorczycowym przysmaku woda, może budzić niepokój. Jest on jednak nieuzasadniony, bo mniej atrakcyjny wizualnie stan musztardy wcale nie wiąże się z utratą walorów smakowych i zagrożeniem dla zdrowia.
Z kulinarnej mapy Polski zniknął kolejny lokal. Tym razem chodzi o restaurację New Port z Gdańska. Przyczyną zamknięcia jest kosmiczny rachunek za gaz, jaki otrzymali właściciele z końcem ubiegłego roku. Kwota kilkukrotnie przewyższa założenia i wynosi ponad 72 tysiące złotych.Nastał ciężki czas dla branży gastronomicznej w Polsce. Najpierw lockdown spowodowany pandemią COVID- 19, teraz pędząca inflacja i gigantyczne ceny mediów, głównie prądu i gazu oraz produktów spożywczych. Coraz więcej restauracji ogłasza zamknięcie działalności gospodarczej.Podwyżki cen mediów i coraz wyższe koszty związane z prowadzeniem restauracji, doprowadzają do zamykania się kolejnych lokali gastronomicznych w Polsce. Dla wielu osób prowadzących restauracje, zapłacenie gigantycznych rachunków jest nieosiągalne. Właściciele restauracji New Port w Gdańsku zadecydowali o zamknięciu lokalu, kiedy otrzymali rachunek za gaz, który kilkukrotnie przewyższał założoną kwotę dopłaty. Tłumaczyli również, że musieliby znacznie podnieść ceny wszystkich dań w menu.
Miód pszczeli jest niezastąpionym naturalnym słodzikiem. Można z powodzeniem używać go jako zdrowego zamiennika cukru. Wszystkie jego niezwykłe właściwości znikają, jeśli jest przechowywany w niewłaściwych warunkach. Temperatura panująca w lodówce jest dla miodu stanowczo zbyt niska.Miód ma w naszej kuchni szerokie zastosowanie. Można smarować nim kanapki lub posłodzić herbatę. Z powodzeniem wykorzystywany jest także do sosów sałatkowych, a także jako składnik glazury do mięsa. Dowiedz się, jak właściwie przechowywać ten produkt, aby długo cieszyć się zarówno jego smakiem, jak i korzystnym wpływem na organizm.
Czy wiecie, jak odświeżyć makaron, by smakował jak dopiero ugotowany? Istnieje kilka metod ponownego odgrzania mącznego produktu, które nie spowodują utraty konsystencji i smaku. Podpowiadamy Wam, na co warto zwrócić uwagę. Dania z makaronem są proste i smaczne. Jeśli ugotujemy zbyt dużą ilość klusek, wcale nie musimy nastawiać się na jedzenie niesmacznego i suchego wyrobu w kolejnych dniach. Kilka prostych technik sprawi, że odgrzewany makaron też będzie smakował wyśmienicie.
Rozmrażanie mięsa nie musi zajmować wiele czasu. Dzięki prostej sztuczce polegającej na włożeniu produktu w folii do zimnej wody, będzie on gotowy do użycia w dość krótkim czasie. Wyjaśniamy, na co koniecznie trzeba zwrócić uwagę. Przechowywanie mięsa w zamrażarce jest doskonałym sposobem na zachowanie jego świeżości przez długi czas. Jednak nieprawidłowe rozmrażanie może sprawić, że spożycie produktu będzie równie niebezpieczne, co sięgnięcie po przeterminowany. Podpowiadamy, jak uniknąć ryzyka.
Czy czosnek, który kiełkuje, jest bezpieczny dla naszego zdrowia? Spożycie wyrazistej przyprawy z zielonymi fragmentami może budzić pewne obawy. Dowiedziono jednak, że warzywo w tej postaci nie jest trujące. Nie warto zatem go wyrzucać. Nie tak dawno natknąć można było się na opinię, że kiełkujący czosnek jest szkodliwy. Z szeregu badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kyungpook w Korei Południowej wynika jednak, że powtarzana informacja jest błędna i warzywo nie wykazuje cech trucizny.
Woda na herbatę powinna być gotowana tylko raz. Wiele osób popełnia błąd, gotując ją ponownie. Woda podczas gotowania zmienia swój skład. Jeśli zagotujesz ją drugi lub trzeci raz, wypijesz herbatę z dodatkiem szkodliwych osadów.Zapomniałaś o nastawionej wodzie na herbatę, więc ponownie włączasz czajnik? Popełniasz bardzo duży błąd, który kosztować Cię może nie tylko osadzającym się kamieniem w środku czajnika. Ponowne gotowanie wody powoduje wytrącanie się szkodliwych substancji chemicznych.Wodę na herbatę zawsze gotuj tylko raz. Jeśli o niej zapomnisz, przelej ją do innego naczynia i wypij po ostudzeniu. Nie gotuj jej ponownie. Mało osób wie również, w jakiej temperaturze powinno się parzyć herbatę. Wrzątkiem zalewamy wyłącznie herbatę czarną lub owocową.Jeśli dodajesz miód do czarnej herbaty, zaparz ją i odczekaj, aż przestygnie. W przeciwnym razie z miodu pozostanie tylko smak. Wszystkie witaminy i aktywne związki zostaną zniszczone przez wysoką temperaturę. Tak dzieje się również w przypadku niektórych herbat.
Dobrych mandarynek mało kto sobie odmówi. Co, jednak jeśli kupione przez nas owoce są kwaśne? Nie trzeba ich wcale wyrzucać. Wystarczy wymoczyć owoce w wodzie. Prosty trik poprawi ich smak. Zdradzamy, dlaczego jest skuteczny.Jeżeli kiedykolwiek zdarzyło wam się spróbować kwaśnej mandarynki, wiecie, że nie należy ona do najsmaczniejszych i nawet amatorzy mało słodkich przysmaków raczej nie zjedzą takiego owocu z radością. Na szczęście, znając jedną sztuczkę kulinarną, unikniecie wyrzucania go.
Jajka są bardzo popularnym produktem w wielu polskich domach. Z ich udziałem przygotowuje się rozmaite potrawy, od śniadań, przez dania obiadowe, po kolacje. Ważne w związku z tym jest to, aby w sklepie bez problemów wybrać produkt wysokiej jakości. Okazuje się, że zarówno białe jak i brązowe jajka dostarczają nam takich samych wartości odżywczych.Przez wiele lat krążyła opinia, że jajka o skorupkach w odcieniach brązu są zdrowsze. Białe egzemplarze były przez wiele osób odrzucane, gdyż rzekomo pochodziły z przemysłowych hodowli. Dziś wiemy już, że nie jest to prawda. Kolor skorupki jajka zależy od...koloru piór kury, która je zniosła.
Kapusta kiszona jest częstym gościem w spiżarniach w wielu polskich domach. Zdarza się jednak, że warzywo nadmiernie kwaśnieje lub pokrywa się pleśnią. Aby temu zapobiec, kiszonkę należy przechowywać w temperaturze 0-5 stopni C. To jednak nie jedyne, o czym trzeba pamiętać.Właściwie przechowywana kapusta kiszona powinna przetrwać nawet do 10 miesięcy. Zdarza się jednak czasem, że już po kilku tygodniach zapas przetworu nadaje się do wyrzucenia. Przedstawiamy kilka zasad, dzięki którym kapusta kiszona na długo pozostanie zdrowa i smaczna.
Czy wiecie jak przechować bigos, który pozostał po świętach? Istnieje kilka możliwości zabezpieczenia potrawy, lecz wekowanie jej w słoikach ma istotną przewagę. Wystarczy tylko go otworzyć, gdy jednak najdzie nas ochota na danie. Świąteczny bigos zazwyczaj przyrządza się w większej ilości. Nadmiar zwykle jest zamrażany i ta procedura nawet sprawia, że smak dania staje się głębszy. Niestety wiąże się ona również z koniecznością dłuższego ogrzewania przed kolejnym podaniem. Podpowiadamy, jak usunąć tę przeszkodę.
Krojenie cebuli nie kojarzy się z niczym przyjemnym. Niemal za każdym razem możemy być pewni szlochania nad szatkowanym warzywem. Jak pokroić cebulę bez łez? Najlepiej wcześniej schłodzić ją w lodówce lub zamrażarce.Cebula to warzywo dodawane do rozmaitych potraw. Tym ważniejsza jest wiedza, jak pokroić cebulę bez łez. Dzięki naszym prostym poradom zaoszczędzicie sobie płaczu podczas przygotowywania warzywa. Szatkowanie cebuli już nigdy nie będzie problemem.
Mrożenie pierogów w okresie świątecznym jest wyjątkowo popularne.Jak mrozić pierogi, aby nie pękały i nie sklejały się ze sobą? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista, postaramy się jednak rozjaśnić nieco temat.Pierogi można mrozić zarówno w formie surowej jak i gotowanej. Obie metody posiadają wady i zalety. Jak mrozić pierogi i który sposób jest najlepszy? Po zapoznaniu się z poniższym tekstem będziecie mogli wybrać najwłaściwszy sposób dla swoich potrzeb.
Zrobiliście za dużo krokietów? Możecie je zamrozić. Jeśli włożycie je do chłodziarki przed panierowaniem i smażeniem, później w smaku będą niemal jak świeżo zrobione. Prosta taktyka uchroni danie przed zmarnowaniem. Krokiety często goszczą jako dodatek do świątecznego barszczu. Przygotowując wigilijne potrawy, zdarza się przecenić możliwości domowników. W takich sytuacjach mrożenie bywa świetnym rozwiązaniem. Krokiety jak najbardziej mogą być w ten sposób przechowywane.
Przygotowaliście dużo barszczu czerwonego i zastanawiacie się jak go bezpiecznie przechować? Tradycyjną świąteczną zupę bez dodatków można zamrozić. Trzeba jednak zadbać o kilka szczegółów. Podpowiadamy, jak bezpiecznie schłodzić danie.Jeśli po wigilijnej kolacji zostało wam sporo barszczu czerwonego, macie kilka opcji na jego przechowanie. Wystudzoną zupę można po prostu wstawić do lodówki. Tak zabezpieczona będzie zdatna do spożycia jeszcze około 48 godzin. Jest jednak lepszy sposób.