Wypiliście kompot z suszu i nie wiecie, co zrobić z owocami? Nie wyrzucajcie ich. Istnieje prosty patent na przygotowanie z nich smakowitych powideł. Wystarczy tylko pół godziny, a smak zachwyca na długo. Spróbujecie? Miękkie owoce suszone z kompotu nie muszą trafiać do odpadów. Chwila gotowania i doprawienie sprawią, że będą jeszcze zdatne do spożycia. Przygotowane z nich powidło zamknąć można w słoiczkach, zachowując piękny aromat na dłużej.
Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Wielu z nas zimą korzysta z balkonu czy parapetu zaokiennego jak z lodówki. Trzeba mieć jednak świadomość, że wiąże się to z pewnym ryzykiem. Wyjaśniamy dlaczego.Choć przechowywanie dań za oknem jest popularną praktyką, do dobrych pomysłów nie należy. Warunki panujące na zewnątrz są zupełnie inne niż w chłodziarce. Różnice są na tyle istotne, że jedna z metod przechowywania ma znacznie więcej zalet.
Po świętach często zostają nam duże zapasy jedzenia. Z oczywistych względów nie chcemy go zmarnować. Na szczęście większość potraw, w tym kapustę z grochem, można bez przeszkód zamrozić. Pamiętajcie jedynie, by nie używać do tego szklanych pojemników.Powszechnie znane są sposoby mrożenia bigosu. Jak jednak zamrozić kapustę z grochem? Metoda działania jest dokładnie taka sama. Na naszą korzyść działa ponadto fakt, że przemrożona kapusta smakuje jeszcze lepiej, niż ta przygotowana na świeżo.
Olej, który pozostał po usmażeniu karpia, nie musi być wyrzucany od razu. Z powodzeniem możecie skorzystać niego podczas przyrządzania pysznych dodatków do ryby. Podpowiadamy jak nieco zaoszczędzić, nie ryzykując zdrowiem.Każdy kucharz wie, że ponowne używanie oleju ze smażenia do zdrowych nie należy. Można jednak podejść do jego stosowania sprytnie, przyrządzając więcej potraw za jednym zamachem. Wtedy efektywnie wykorzystamy tłuszcz, a dania nie będą szkodzić.
Jak prawidłowo zaplanować moczenie suszonych grzybów? Pozornie proste pytanie kryje w sobie kilka haczyków. Zbyt długie moczenie, lub kąpiel w nadmiernej ilości wody sprawi, że cenny produkt straci swój wyjątkowy aromat. W naszym krótkim poradniku rozjaśniamy tę kwestię raz na zawsze.Na moczenie suszonych grzybów nie ma uniwersalnej metody. Wszystko zależy od gatunku, stopnia wysuszenia, a nawet czasu, w którym grzyby były zbierane. Najważniejsze, to kontrolować proces na bieżąco i dostosować go pod siebie.
Nie wyrzucaj skórek po mandarynkach. Przygotujesz z nich świetny syrop, który wykorzystasz do ciast, deserów i herbaty zimowej. Co zrobić ze skórkami mandarynek? Gotujące się skórki skutecznie neutralizują również zapach smażonej ryby i innych potraw.Skórki mandarynek są pysznym dodatkiem do domowych wypieków i świątecznych deserów. To jednak nie jest jedyne zastosowanie. Co zrobić ze skórkami mandarynek? Dodaj je również do zimowej herbaty rozgrzewającej razem z rozmarynem, miodem i konfiturą.Mało kto wie, że skórki mandarynek świetnie sprawdzą się podczas smażenia ryb i innych potraw, które intensywnie pachną, np. kapusty, grochu, czy kalafiora. Co zrobić ze skórkami mandarynek? Skórki w syropie przełóż do rondla i gotuj na wolnym ogniu. Skórki uwolnią świąteczny aromat, a przykre zapachy po smażeniu ryb znikną błyskawicznie.Przed przygotowaniem skórek z mandarynek koniecznie mocz je przez dwie doby w zimnej wodzie, następnie ugotuj i pozbądź się białej, gorzkiej warstwy wewnętrznej. Mandarynki przed obieraniem zawsze dokładnie umyj gorącą wodą z mydłem. Cytrusy pryskane są środkami grzybobójczymi.
Rodzynki w serniku dla wielu smakoszy są obowiązkowe. Nim jednak dodamy je do masy, konieczne jest odpowiednie ich przygotowanie. Prosty trik polegający na namoczeniu rarytasu i obtoczeniu go w mace sprawi, że nie opadną na dno ciasta.Sernik z rodzynkami nie będzie smaczny, jeśli suszone winogrono znajdziemy jedynie na dnie. Aby smakowite bakalie były obecne w całej objętości wypieku, wcale nie potrzeba wiele. Prosta cukiernicza technika sprawi, że uzyskamy znakomite rezultaty.
Suszone grzyby są elementem wielu wigilijnych potraw. Namaczanie jest kluczowe, bo pozwala wydobyć ich smak i aromat. Proces ten jest jednak długi, a niektórzy — chcąc go przyspieszyć — sięgają po wrzątek. Niestety jest to spory błąd, który skutkuje utratą walorów produktu.Nie ma nic gorszego niż pozbawione smaku i rozpadające się po namoczeniu suszone grzyby. Aby odpowiednio zmiękczyć skarby lasu, należy przestrzegać jednej prostej zasady — grzybów nigdy nie moczymy we wrzątku. Wyjaśniamy, dlaczego i podpowiadamy, jak zrobić to poprawnie.
Makowiec zawijany pojawi się na niejednym świątecznym stole. Zdarza się, że mimo starań w jego wnętrzu pojawiają się nieestetyczne przerwy. Kilka szczegółów sprawi, że unikniemy przykrej niespodzianki. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.Makowca nie odmówi chyba, żaden smakosz. Miękki, delikatny i jednocześnie pełen nadzienia wypiek nie jest trudny do uzyskania. Wystarczy zadbać o pewne detale, by w cieście nie pojawiły się puste przestrzenie. Zdradzamy, co ma wpływ na powstawanie dziur.
Czy wiecie, jak smażyć rybę bez nieprzyjemnego zapachu rozchodzącego się po całej kuchni? Proste kulinarne sztuczki sprawią, że uchronicie się przed koniecznością wietrzenia mieszkania. Warto spróbować — są wysoce skuteczne.Jeśli smażenie ryb na wigilijną kolację kojarzy wam się z nieprzyjemną wonią rozchodzącą się po całym domu, tym razem będziecie mogli uniknąć niepożądanej sytuacji. Przedstawiamy kilak prostych sposobów na przyrządzenie jej w przyjemnej atmosferze. Są niezawodne.
Mało osób miało okazję skosztować własnoręcznie przygotowanego kisielu. Tymczasem domowy kisiel żurawinowy jest niezwykle prosty do przyrządzenia. Wystarczą owoce, mąka, cukier i wrząca woda. Nadchodzące święta są idealną okazją do zaserwowania tego przysmaku.Aby nieco podkręcić domowy kisiel żurawinowy, warto dodać do niego odrobinę soku z cytryny. Poprawi on nie tylko smak, ale również nada deserowi intensywnej barwy. Kolejnym opcjonalnym składnikiem jest cukier wanilinowy. Jeśli akurat masz go w swojej kuchni, wzbogać kisiel kuszącą nutką wanilii.
Lukier jest idealny do dekoracji pierników, strucli i innych wypieków. Odpowiednio przygotowana masa jest plastyczna, gęsta i wygląda przepięknie. Niestety czasem lukier nie zastyga i przylepia się do dłoni. Jak uniknąć takiej sytuacji? Mamy skuteczny sposób - wystarczy skorzystać z piekarnika. Jeśli lukier nie chce zastygnąć na domowych wypiekach, najprawdopodobniej przygotowałaś za rzadką, lejącą się masę lub zaczęłaś dekorowanie, kiedy pierniki lub strucla były jeszcze ciepłe. Wypieki muszą być zupełnie zimne, a lukier naprawdę gęsty. Rzadki lukier uratujesz dodając więcej cukru pudru do masy. Jeśli udekorowałaś już domowe wypieki, a lukier nie zastyga, wstaw ciasto na kilka minut do ciepłego piekarnika. To najlepszy sposób, aby masa z cukru zastygła niemal od razu.Lukier daje nam wiele możliwości dekoracyjnych. Możemy wykorzystać biały lukier lub wymieszać go z barwnikami spożywczymi. Lukier będzie również naturalnym klejem do innych elementów dekoracyjnych, np. figurek cukrowych, perełek, czy śnieżynek i innych posypek.
Czy wiecie, co zrobić, żeby makowiec nie pękał podczas pieczenia? Jednym z błędów prowadzących do kruszącego się ciasta jest umieszczenie w nim zbyt dużej porcji nadzienia. Równie istotne są dodane składniki oraz ich proporcje. Podpowiadamy, co zrobić, by uzyskać elegancki wypiek.Makowiec jest jednym z deserów, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Aby zachwycił wszystkich, powinien być miękki i nie przesuszony, a drożdżowa część nie może pękać. Aromatyczne ciasto będzie trzymało swój kształt, jeśli zadbamy o kilka szczegółów.
Czy wiecie, jak długo namaczać groch? Przygotowanie dań z jego udziałem należy dobrze zaplanować. Ziarno wymaga starannej obróbki jeszcze przed rozpoczęciem gotowania potraw. Podpowiadamy, co zrobić by wigilijny groch z kapustą był lekki, pyszny i gotowy jeszcze szybciej.Jeśli na wigilijnej kolacji zamierzacie podać groch z kapustą, warto zawczasu dowiedzieć się jak przygotować go w sposób, który nie spowoduje przykrych dolegliwości trawiennych. Podpowiemy co zrobić, by stosowanie znanego z dobroczynnych właściwości kminku nie było konieczne.
Czy wiecie, w jakiej wodzie należy moczyć suszone grzyby? Nie w zimnej, nie w gorącej, a w ciepłej. Letnia woda sprawi, że grzyby szybko napęcznieją, nie tracąc przy tym aromatu. Warto mieć świadomość, nim ruszy się z przygotowywaniem wigilijnych potraw. Suszone grzyby są istotnym składnikiem wielu wigilijnych potraw. Korzystając z nich, musimy pamiętać, by nie tylko starannie je oczyścić, ale też zmiękczyć, nim wrzucimy je do przyrządzanego dania. Podpowiadamy, jaki jest najlepszy sposób postępowania.
Czy wiecie, jak szybko ugotować buraki? Doświadczone kucharki dodają cukier. Słodki produkt znacznie usprawnia proces, a przy okazji nadaje warzywu wspaniałego smaku. Prosty patent nie ma sobie równych. Jednak warto zwrócić uwagę na kilka istotnych detali.Gotowanie buraków jest czasochłonne. Ich przyrządzenie można jednak sobie ułatwić, stosując proste sztuczki, które zredukują czas potrzebny do uzyskania miękkiego warzywa. Jedną z nich jest dodawanie cukru do wody. Nieoczywista czynność znacznie zmienia sytuację.
Czy wiecie, jak zmiękczyć cebulę do śledzi? Wyraziste warzywo na surowo jest dość twarde i dodane w takiej formie do ryby zaburzy odbiór dania. Podpowiadamy, jak w prosty sposób poprawić strukturę dodatku. Warto spróbować — efekty będą znakomite.Jeśli chcecie przygotować pyszne śledzie z cebulką, warto zadbać nie tylko o zakup dobrej ryby i staranne jej odsolenie, ale też o właściwe zmiękczenie warzywa. Jego delikatniejsza struktura pozwoli na lepsze połączenie z mięsem ryby. Możecie skorzystać z jednej z trzech prostych metod.
Zakwas na barszcz czerwony przygotowany według przepisu z 1871 roku będzie fantastyczny. Do jego zrobienia potrzebne będą jedynie buraki i woda, a kluczowa będzie cierpliwość i zakupienie warzyw wysokiej jakości. Warto spróbować. Do przyrządzenia zakwasu często polecane są przeróżne dodatki. Tymczasem dawny przepis, do którego dotarliśmy, przewiduje jedynie zastosowanie świeżych warzyw i wody. Buraki umieszcza się w kamionkowym naczyniu i odstawia w ciepłe miejsce. Nie potrzeba nic więcej, by uzyskać świetną bazę do wigilijnego barszczu.
Podczas świątecznej gorączki nie warto zostawiać rzeczy na ostatnią chwilę. Niektóre potrawy, jak na przykład pierogi, możesz przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać je dopiero w dniu wigilijnej wieczerzy. Jak przechowywać pierogi na Święta?Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami to pozycja obowiązkowa na stole. Ich przyrządzenie wymaga jednak odpowiedniej ilości czasu i uwagi. Dowiedz się, jak przechowywać pierogi na Święta i przygotuj je na spokojnie kilka dni wcześniej.
Pomarańcze są pyszne i zdrowe. Chętnie jedlibyśmy je częściej, gdyby nie trzeba było ich obierać. A przynajmniej, gdyby ich obieranie było łatwiejsze. Na szczęście istnieją proste triki, które pozwolą szybko cieszyć się smakiem soczystego miąższu. Koniecznie musisz je poznać. Sezon na pomarańcze i mandarynki w naszych sklepach już w pełni. Od kilku tygodni możemy cieszyć się smakiem soczystych i słodkich owoców. Pomarańcze są świetną i zdrową przekąską oraz dodatkiem do ciast, deserów i koktajli. Jak szybko obrać pomarańczę?Znamy trzy skuteczne sposoby na obieranie pomarańczy. Wystarczy, że natniesz owoc w odpowiednim miejscu, a miąższ będzie na wyciągnięcie ręki. Pomarańcze są nie tylko smacznym dodatkiem do owocowych koktajli. To również niezbędny składników świątecznych potraw i domowych wypieków.Pomarańcze to nie tylko smaczny dodatek do ciast i deserów. To również bardzo zdrowa przekąska. Owoce są bogatym źródłem witamin, przede wszystkim witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i chroni przed wirusami i bakteriami. Pomarańcze i inne cytrusy szczególnie polecane są w okresie jesienno-zimowym.
Kandyzowana skórka pomarańczowa świetnie podkreśli smak niejednego ciasta i deseru. Prosty, słodki dodatek można kupić, ale bez problemu da się też go przygotować samodzielnie. Przepis jest bardzo prosty, a będziemy mieli pewności, że nie ma w nim żadnych zbędnych składników. Spróbujecie?Gotowe owoce suszone czy dodatki takie jak kandyzowana skórka pomarańczowa potrafią zawierać polepszacze smaku, czy sztuczne słodziki. Domowa wersja tych rarytasów będzie miała o wiele lepszy skład, a wcale nietrudno je wykonać. Podpowiadamy, jak zrobić aromatyczne, pomarańczowe kosteczki.
Któż nie przepada za smakiem tradycyjnej kutii? Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakuje ta przygotowana przez babcie. Czas najwyższy jednak przejąć pałeczkę i przygotować ten przysmak we własnym zakresie. Wystarczy pamiętać, że pszenicę na kutię należy wstawić do namoczenia na dzień poprzedzający jej przygotowanie, mak zaś wymaga ugotowania w mleku i przemielenia.Na charakterystyczny smak świątecznej kutii składa się pszenica, mak oraz bakalie. Przepis nie może powstać bez dodatku miodu i mleka, w którym mak się gotuje. Na sukces potrawy składa się odpowiednie przygotowanie wszystkich składników. Poniżej przedstawiamy sprawdzone babcine metody na tradycyjne danie.
Często zdarza się, że zakwas, który przyrządzamy do barszczu czerwonego, pleśnieje w lodówce. Głównym winowajcą okazują się niewłaściwie wybrane warzywa do tego przetworu. Jakich jeszcze zasad należy przestrzegać, aby zrobić zakwas na barszcz świąteczny bez pleśni? Upewnij się, że znasz je wszystkie.Spleśniały zakwas z buraków nie jest tym, co chcemy zastać w lodówce. Taki produkt absolutnie nie nadaje się do spożycia. Jak ustrzec się przed wyhodowaniem nieproszonego gościa na powierzchni płynu? Poniżej podpowiadamy, jak przyrządzić zakwas na barszcz świąteczny bez pleśni.
Przyprawa do piernika jest niesamowicie aromatyczna i niezbędna do przygotowania świątecznego wypieku. Warto przygotować ją samodzielnie, by mieć pewność, że nie zawiera zbędnego cukru czy przypraw, które nie należą do naszych ulubionych. Receptura jest dziecinnie prosta. Spróbujecie? Gotowe mieszanki przypraw zazwyczaj są droższe niż samodzielnie przygotowane. Nierzadko mają też nie do końca satysfakcjonujący skład. Są wzbogacany o cukier, a nawet absolutnie zbędne wzmacniacze smaku. Warto zatem pokusić się o zmieszanie składników w domowym zaciszu. Przyprawa do piernika, którą przygotujemy, będzie wolna od dodatku cukru. Zazwyczaj do deserów i tak go dodajemy. Nie ma zatem potrzeby, by tutaj się znalazła. Zwłaszcza że jeśli do mieszanki dostanie się wilgoć, słodki dodatek może spowodować, że miks zacznie pleśnieć.
Czy wiecie, dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? Zasada przez wielu uznawana za przesąd nie jest pozbawiona logiki. Gdy przyjrzymy się bliżej reakcjom zachodzącym w cieście podczas wyrabiania, stanie się jasne, że metoda sprzyja sprawnemu osiąganiu odpowiedniej struktury. Warto znać wyjaśnienie.Przygotowanie ciasta, które po upieczeniu właściwie wyrośnie i zachwyci smakiem, wymaga przestrzegania kilku reguł. Równie ważne co zastosowanie odpowiednich proporcji składników jest staranne wyrobienie ciasta. Masy nie można mieszać niedbale. Zdradzamy jak oszczędzić sobie zbędnego wysiłku.
Skórki mandarynki zazwyczaj wyrzucamy do kosza. Tymczasem odrobina wysiłku wystarczy, by przygotować z nich doskonały syrop, który pomoże w walce z objawami przeziębienia. Oprócz owocowego odpadu potrzebne będą tylko 3 inne produkty, które na pewno macie w kuchni. Spróbujecie?Syrop przygotowany ze skórek owocu ma korzystny wpływ na drogi oddechowe. Pomoże zwalczyć kaszel i uśmierzy towarzyszący mu ból. Domowy lek jest prosty w przygotowaniu, a sięganie po łyżeczkę przez kilka dni szybko poprawi wasz stan. Warto spróbować.
Mak jest niezbędnym składnikiem makowca, kutii i innych świątecznych przysmaków. Aby ziarna nie były gorzkie, a masa nie rozwarstwiała się, mak musi być odpowiednio przygotowany. Gotowanie maku w mleku jest kluczem do sukcesu. Dzięki temu mak wyjdzie delikatny w smaku i aksamitny.Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Każda z nas już powoli zaczyna zastanawiać się, jakie potrawy i ciasta przygotuje na ten wyjątkowy czas. Makowiec zawijany i kutia to jedne z tych przysmaków, bez których nie wyobrażam sobie świąt. Masę makową przygotowuję według babcinej receptury nieco wcześniej, może stać w lodówce 5 dni. Jak przyrządzić mak?Niektórzy gotują mak w wodzie, co nie jest złym pomysłem, ale my mamy lepszy. Proponujemy gotować mak w mleku, które nie tylko doskonale zmiękcza ziarna, ale też uwalnia z nich najlepszy smak. Kluczowy jest również stosunek mleka do maku. Na szklankę maku zawsze dodaję 2 szklanki mleka.Masa makowa na makowiec, czy inne wypieki będzie smakować rewelacyjnie, kiedy dodasz do niej odpowiednie składniki. W masie makowej nie może zabraknąć płynnego miodu, orzechów, suszonych owoców i aromatu migdałowego. To dzięki nim tradycyjne dania i wypieki z dodatkiem maku są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy.
Pierogi nieraz kupujemy gotowe, czasem zostaną nam z poprzedniego dnia. Odgrzewania pierogów nie unikniemy też z pewnością w czasie świąt. Stajemy wtedy przed wyzwaniem, jak je odgrzać, by były smaczne. Doskonałym wyborem jest odsmażenie pierogów, bo wtedy zyskują chrupiącą skórkę. Pierogi można jednak odgrzać również innymi sposobami. Też będą smaczne. Pierogi zwykle przygotowujemy w większych ilościach. Nierzadko też zamrażamy je, by móc cieszyć się smakiem jeszcze dłużej. Odgrzewanie dania już ugotowanego wymaga odrobiny wprawy. Tylko dbając o szczegóły, uzyskamy przysmak, który zachowa swój wyjątkowy smak i nie rozpadnie się.