Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Kuchnia

obierki z warzyw
10.04.2022 13:50 Jak wykorzystać obierki po warzywach? Sposób na resztki

Zastanawialiście się, jak można wykorzystać obierki po warzywach? Mamy dla was doskonały sposób na te zdrowe resztki. Włóżcie je do garnka, zalejcie wodą i ugotujcie na nich aromatyczny bulion. Dowiedzcie się, jak dokładnie go przyrządzić i co jeszcze można zrobić z obierek. Nim dodacie marchewkę czy pietruszkę do zupy albo innej potrawy, zawsze je obieracie. A co robicie z obierkami? Pewnie lądują w koszu na śmieci? Jeśli tak, nigdy więcej tego nie róbcie. Tuż pod skórką warzyw znajduje się bowiem najwięcej wartościowych składników. Szkoda, by się marnowały. Podpowiemy wam więc, co z nich zrobić.

Projekt bez tytułu - 2022-04-09T201109.898
09.04.2022 20:02 Idealny na Wielkanoc pasztet z gruszki i soczewicy. Zapomnisz o mięsnych odpowiednikach

Pasztet jest jednym z wielkanocnych klasyków. Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie w pełni roślinny, niesamowicie aromatyczny specjał na bazie soczewicy. Dodatek gruszki sprawi, że rarytas będzie delikatnie rozpływał się w ustach. Niezapomniane wrażenia smakowe gwarantowane. Mięsa nie będzie brakowało. Pasztety warzywne potrafią być niezwykle aromatyczne i sycące. Wystarczy wspomnieć wyjątkową recepturę na ten specjał z dodatkiem żurawiny czy rarytas przyrządzony z kaszą pęczak i czerwoną fasolą. Połączenie czerwonej soczewicy i gruszki z pewnością spodoba się tym z was, którzy lubią mniej typowe kombinacje. Spróbujecie?

Obłędnie puszysta budyniowa babka wielkanocna
09.04.2022 19:09 Obłędnie puszysta budyniowa babka wielkanocna. Nikt się jej nie oprze

Babka jest jednym z ciast, bez których trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. Nasz nowy przepis pozwoli wam przygotować niezwykle delikatny i puszysty wypiek o zniewalającym waniliowym smaku. Sekretem jest dodatek budyniu, który sprawia, że babka jest lekka i przyjemna w odbiorze. Spróbujcie jej koniecznie.Babka wielkanocna musi być jednocześnie krucha, aromatyczna i puszysta. Kluczowy w osiągnięciu odpowiedniej konsystencji wypieku jest dodatek mąki ziemniaczanej. Warto ułatwić sobie zadanie i sięgnąć po budyń. Waniliowy proszek sprawdzi się doskonale i pozwoli wam przygotować ciasto niemalże błyskawicznie. Spróbujecie?

czajnik
08.04.2022 22:46 Jak poradzić sobie z kamieniem w czajniku? Wystrzegaj się 1 popularnego błędu

Wiesz, jak poradzić sobie z kamieniem w czajniku? Wystrzegaj się jednego popularnego błędu. Jakiego? Większość osób, po odkamienianiu czajnika nie wygotowuje go przed ponownym użyciem. Z tego powodu herbata i kawa mogą smakować okropnie. Kamień w czajniku jest dość popularnym zjawiskiem. To dlatego, że w naszych kranach płynie zwykle twarda woda, z której pod wpływem wysokiej temperatury łatwo wytrąca się osad wapnia i magnezu. Gdy osadu nagromadzi się grubsza warstwa, powstaje kamień. Może on przedostawać się do wody, którą zaparzamy na przykład herbatę, co wygląda mało apetycznie. Pod drugie osadzony wewnątrz czajnika kamień, utrudnia przewodzenie ciepła, co sprawia, że zużywamy więcej energii elektrycznej lub gazu. Nie jest to więc tez ekonomiczne. Dlatego warto oczyszczać czajnik regularnie, najlepiej raz w miesiącu.

szafka kuchenna
08.04.2022 20:12 Jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni? Domowe sposoby na uporczywy problem

Dziś powiemy wam, jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni. Przedstawimy sprawdzone, domowe sposoby na ten uporczywy problem. Można na przykład wstawić do kuchennej szafki miseczkę z octem, a niechciani goście szybko się wyniosą. Poznajcie też inne skuteczne triki na pozbycie się tych szkodników. Charakterystyczna pajęczynka w produktach zbożowych, pełzające larwy czy beżowe motylki. Po tym można rozpoznać, że w waszej kuchni zagościły mole. Co prawda nie są one szkodliwe dla zdrowia, ale z pewnością obrzydliwe. Dlatego warto zrobić wszystko by ustrzec się przed ich inwazją, a jeśli już się pojawią, skutecznie je zwalczyć.

Robert Makłowicz, majonez
07.04.2022 20:08 Jaki jest najlepszy majonez według Roberta Makłowicza? Jeden wybór bije na głowę inne

Święta tuż, tuż i z pewnością nie obędą się bez majonezu. A wiecie, jaki jest najlepszy majonez według Roberta Makłowicza? Jeden wybór bije na głowę inne. Warto zasugerować się opinią kulinarnego autorytetu, bo mało kto zna się na jedzeniu tak dobrze, jak Makłowicz. Majonez jest jednym z najpopularniejszych sosów, po który sięgamy na co dzień. Trudno sobie bez niego wyobrazić też święta, zwłaszcza wielkanocne. Wszak jest on nieodzownym dodatkiem do potraw z jaj, a także do sałatki jarzynowej. Smak tych potraw w dużej mierze zależy od jakości i walorów majonezu. Warto więc wybrać najlepszy. Który zasługuje na to miano zdaniem Roberta Makłowicza? Będziecie zaskoczeni jego odpowiedzią.

Baranek z ciasta na Wielkanoc
07.04.2022 14:12 Baranek z ciasta na Wielkanoc. Nie musisz iść po niego do sklepu, receptura jest dziecinnie prosta

Baranek jest jednym z nieodłącznych elementów wielkanocnego koszyczka. A gdyby tak, zamiast kupować cukrową wersję, przyrządzić efektowne ciasto w kształcie tego zwierzątka? Kruchy ucierany specjał z dodatkiem mango będzie bardzo delikatny i orzeźwiający. Spróbujcie go koniecznie.Baranek stanowi wielkanocny symbol, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Proponujemy przygotowanie smacznego i efektownego ciasta, które podkreśli uroczysty charakter rodzinnego posiłku. Będzie ładnie prezentowało się obok paschy i mazurka, a jest naprawdę proste w przygotowaniu. Spróbujecie?

Jak można wykorzystać wodę po ugotowanych ziemniakach?
07.04.2022 12:40 Jak można wykorzystać wodę po ugotowanych ziemniakach? Jest cenniejsza niż myślisz

Ziemniaki bardzo często podajemy o ugotowaniu. Wodę, która do ich przyrządzenia wykorzystujemy, zazwyczaj po prostu wylewamy. Wraz z nią pozbywamy się cennych składników, które warto wykorzystać w kuchni. Dowiedzcie się jak zastosować ten wyjątkowy płyn. Ziemniak jest warzywem o wielu zastosowaniach w naszej kuchni. Pisaliśmy już, że sprawdzi się w ratowaniu przesolonej zupy. Teraz czas na krótki poradnik, który pomoże wam wykorzystać zalety płynu pochodzącego z gotowania tej smacznej bulwy. Być może was to zaskoczy, lecz nie powinien trafiać do zlewu. Sprawdźcie dlaczego.

Biała kiełbasa zapiekana w żurawinowej marynacie
07.04.2022 11:48 Biała kiełbasa zapiekana w żurawinowej marynacie. Słodko-kwaśny sos nie ma sobie równych

Biała kiełbasa należy do najczęściej podawanych świątecznych specjałów. Wyrób ten będzie niezwykle apetyczny, jeśli zapieczemy go z pysznym sosem na bazie żurawiny. Słodko-kwaśny smak skusi niejednego amatora mięsnego specjału. Spróbujcie koniecznie, a zachwycicie się od pierwszego kęsa. Biała kiełbasa posłuży wam nie tylko do zrobienia tradycyjnego żurku. Świąteczny klasyk doskonale sprawdzi się jako przekąska czy obiad. Pokryjcie go słodko-kwaśnym sosem z żurawiny i zapieczcie, a zapach rozchodzący się po domu sprawi, że nabierzecie apetytu. Tak aromatycznego dania dawno nie jedliście.

chleb
06.04.2022 17:24 Jak przechowywać chleb, żeby nie wysechł i nie spleśniał? Mamy garść praktycznych porad

Jak przechowywać chleb, żeby nie wysechł i nie spleśniał? Mamy garść praktycznych porad, dzięki którym już nigdy nie popełnicie w tej kwestii błędu. Chleba nie wystarczy bowiem trzymać w chlebaku, czy w kuchennej szafce. Wymaga dodatkowego opakowania, które zabezpieczy go przed czerstwieniem. Poznajcie też inne przydatne wskazówki.Wiele osób kupuje chleb z zapasem na 2-3 dni. Ważne jest wtedy, by odpowiednio go przechowywać, bo dzięki temu pieczywo dłużej zachowa swoje walory i świeżość. Jednak, nawet gdy kupujesz chleb codziennie, przestrzeganie kilku zasad sprawi, że chleb dłużej pozostanie smaczny.

Jak uprawiać w ogrodzie czosnek niedźwiedzi?
06.04.2022 14:17 Jak uprawiać w ogrodzie czosnek niedźwiedzi? Znamy doskonały patent

Czosnek niedźwiedzi jest aromatyczną i wyjątkowo zdrową rośliną. Zawiera nawet 15-krotnie więcej witaminy C niż cytryny. Warto zapoznać się z metodami hodowli tego niezwykłego składnika, by móc po niego sięgać jak najczęściej. Podpowiadamy jakie warunki trzeba spełnić, by wyrósł w waszym ogrodzie. Niektórzy twierdzą, że czosnek niedźwiedzi swoją nazwę zaczerpnął ze zwyczaju zapadającego w sen zimowy zwierzęcia, które po przebudzeniu często posilały się tą właśnie rośliną. Wierzono, że jest ona sekretem jego siły. Ponieważ ten wyjątkowy kulinarny rarytas jest niezwykle podobny do konwalii, warto założyć własną uprawę w przydomowym ogródku. Nie jest wcale taka trudna, a dzięki niej zielone listki nie raz posłużą nam jako baza do wyśmienitego pesto. Spróbujecie?

Dlaczego warto dodać do żurku chrzan?
06.04.2022 11:07 Dlaczego warto dodać do żurku chrzan? Powody zachwycają

Chrzan jest wyrazistym i niezwykle aromatycznym warzywem, które podkreśli niejedno danie. Żurek również nabierze charakteru, gdy listę jego składników rozszerzymy o ostry dodatek. Wystarczą 3 łyżki, by smak nabrał głębi. Sprawdźcie nasz nowy przepis, a zachwytom nie będzie końca. Chrzan jest wielkanocnym klasykiem. Podajemy go do jaj, pasztetów czy białej kiełbasy. Także żurek zyska na smaku, jeśli dodamy do niego trochę świeżo startego, charakternego korzenia. Tradycyjny specjał stanie się wyrazisty i nieco pikantniejszy. Podpowiadamy jak go zrobić.

mikrofalówka
04.04.2022 09:03 Czego nie wstawiać do mikrofalówki? Koniecznie zapamiętaj

Wiesz, czego nie wstawiać do mikrofalówki? Koniecznie zapamiętaj, bo konsekwencje mogą być opłakane. Kuchenka mikrofalowa jest pomocnym sprzętem, jednak jest sporo ograniczeń w jej stosowaniu. Z całą pewnością nie powinno się w niej podgrzewać suszonych owoców, które mogą mocno zabrudzić kuchenkę. Sprawdź, jakich jeszcze produktów lepiej do niej nie wstawiać. Kuchenka mikrofalowa jest często używana w wielu domach. Dzięki niej można szybko podgrzać potrawy, czy rozmrozić mięso. Jednak nie wszystkie produkty spożywcze, podobnie, jak nie wszystkie naczynia, można do niej wstawiać. To dlatego, że mogą się roztopić, zapalić, a nawet wybuchnąć.

Wątróbka pieczona
03.04.2022 21:56 Delikatna i soczysta wątróbka z piekarnika. Zapomnij o smażeniu

Zwykle, gdy nachodzi ochota na wątróbkę, myśli się o przygotowaniu jej na patelni, jednak dzisiaj prezentujemy zupełnie inny sposób. Wątróbka z piekarnika wychodzi idealnie delikatna, soczysta i pełna smaku. Taki posiłek można podać całej rodzinie z dodatkiem ziemniaków lub zwykłego chleba. Wątróbka z piekarnika charakteryzuje się przede wszystkim znacznie mniejszą kalorycznością, w porównaniu do wątróbki z patelni. Nie potrzeba wszak do niej tak dużo tłuszczu, aby stała się równie złocista.

Czyszczenie szyby piekarnika
03.04.2022 19:30 Jak wyczyścić szybę w środku piekarnika? Znamy najlepszy patent

Szyba piekarnika bardzo szybko pokrywa się zaciekami, przypalonymi resztkami jedzenia i innym brudem. Jednym z najlepszych sposobów na wyczyszczenie jej, jest przetarcie jej ściereczką z kilkoma kroplami płynu do naczyń. Specyfik najlepiej sprawdza się do świeżych zabrudzeń. Szyba piekarnika zawsze powinna być jak najczystsza, aby nie było żadnych przeszkód ze spoglądaniem do wnętrza urządzenia. Dzięki niej nie trzeba otwierać drzwi, co przyczyniałoby się do zmniejszonej wydajności piekarnika. Aby szyba lśniła czystością, wystarczy wykorzystać jeden z naszych skutecznych tricków. Dzięki niemu zadanie będzie banalnie proste, a efekt zawsze każdego zachwyci.

Jak uprawiać pieczarki we własnym ogródku
02.04.2022 21:06 Jak uprawiać pieczarki we własnym ogródku? Przedstawiamy najlepsze patenty

Uprawa pieczarek jest świetnym pomysłem na zapewnienie sobie stałego dostępu do tych pysznych grzybów. Jej prowadzenie w domowym ogródku jest naprawdę proste. Sprawdziliśmy, kiedy jest możliwa i co właściwie trzeba zrobić, aby uzyskać najlepsze okazy. Uprawa pieczarek stała się prosta dzięki wprowadzeniu na rynek specjalnych zestawów, których koszt jest niezwykle niski. Nie będą one oczywiście konieczne, ale mają tę zaletę, że dzięki nim grzyby możemy pozyskiwać przez cały rok.

Kiedy należy wysiać rzeżuchę?
01.04.2022 13:16 Kiedy należy wysiać rzeżuchę przed Wielkanocą? Znamy konkretną datę

Rzeżucha jest pysznym dodatkiem do kanapek, po który warto sięgać nie tylko przy okazji Świąt Wielkiej Nocy. Wysiejcie ziarenka na kilka dni przed świętami, a będą miały szansę trafić do faszerowanych jajek czy sosu do kiełbasy. W tym roku najlepiej zrobić to już 10 kwietnia. Rzeżucha symbolizuje budzenie się życia, a jej zielony kolor niewątpliwie ładnie prezentuje się zarówno w wielkanocnym koszyczku, jak i na świątecznym stole. Nieco pikantne listki warto wysiać samodzielnie. Nie sprawi wam to większych problemów, a już po kilku dniach zaobserwujemy efekty.

Jak przygotować jajka, żeby były w pełni bezpieczne
31.03.2022 13:37 Jak przygotować jajka, żeby były w pełni bezpieczne? Nawet surowe

Jajka są jednym z podstawowych produktów niemalże w każdej kuchni. Warto zapewnić sobie bezpieczeństwo podczas ich przygotowania. Jest to bardzo istotne zwłaszcza wtedy, gdy chcemy podać je na surowo. Jeśli sparzymy skorupkę i zachowamy kilka innych zasad, ryzyko zatrucia będzie niewielkie. Po jajka sięgamy dość często, podając je na śniadanie lub dodając do wypieków. Niezależnie od tego czy planujemy usmażyć z nich jajecznicę czy przygotować biszkopt warto sparzyć ich skorupkę. Zabieg ten pozwoli usunąć bakterie, które mogą znajdować się na powierzchni produktu.

Bosko serowe gofry na śniadanie
31.03.2022 08:53 Bosko serowe gofry na śniadanie. Wytrawna wersja z jajkiem podbije każde podniebienie

Gofry kojarzą nam się z wakacjami i słodkim, pełnym owoców deserem. Chrupiący wyrób jednak równie doskonale smakował będzie w wersji wytrawnej. Dodając do niego sera, uzyskamy niezwykle sycąca śniadaniową wersję, która spodoba się każdemu amatorowi ciepłych porannych posiłków. Koniecznie spróbujcie ich z jajkiem sadzonym. Gofry z dżemem czy z owocami, przykryte pianką z bitej śmietany przywołują miłe wspomnienia. Sięgając po smaczne chrupiący rarytas z ciągnącym się serem damy sobie szansę na odkrycie nowego, równie ciekawego doznania smakowego. Podobne do pizzy gofry serowe będą idealnym pomysłem na wytrawne śniadanie.

Zakwas na żurek
30.03.2022 20:48 Jak rozpoznać, że zakwas na żurek jest zepsuty? Rozwiewamy wątpliwości

Domowy zakwas na żurek nie jest w żadnym wypadku skomplikowany w przygotowaniu i każdy może się za niego zabrać. Aby mieć pewność, że w czasie fermentacji zakwas się nie zepsuł, wystarczy go dokładnie obejrzeć. Oznaką gnicia jest brązowa skorupka i pleśń na powierzchni, a także nieprzyjemny zapach. Niżej wyjawiamy najprostszy sposób na pyszny zakwas. Prawidłowo hodowany zakwas charakteryzuje się zapachem podobnym do kiszonych ogórków, z tym że mocniejszym. Aromat alkoholu czy acetonu, który ma silnie wyczuwalne gorzkie nuty, jest oznaką zepsucia. Dodatkowym wyznacznikiem dobrego zakwasu jest jego stan. Jeżeli cały czas produkuje gaz, a na jego powierzchni unosi się piana, nadaje się do wykorzystania.

Koniec z przykrymi zapachami
30.03.2022 13:25 Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki? Zdradzamy najlepsze patenty

Sprawdź, jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki. Zdradzamy najlepsze, domowe patenty, które są bezpieczne i skuteczne. Jednym z nich jest laska cynamonu. Wystarczy przełamać ją na pół, włożyć do lodówki, a przykra woń zniknie po godzinie. Poznaj też inne, sprytne sposoby.Nieprzyjemny zapach z lodówki jest dosyć częstą, kuchenną przypadłością. Pojawia się nie tylko dlatego, że nie zawsze macie czas, by dokładnie umyć lodówkę. Może też pozostać po trzymanych w niej, aromatycznych produktach. Zapach wędzonej ryby, pleśniowego sera czy czosnkowej kiełbasy pozostanie w lodówce, nawet po ich zjedzeniu. Jak się pozbyć niemiłej woni?

Najszybszy sposób na utarcie chrzanu
29.03.2022 17:43 Najszybszy sposób na starcie chrzanu. Cenna wiedza przed Wielkanocą

Chrzan jest niezwykle aromatycznym i wyrazistym dodatkiem, który podkreśli smak niejednego dania. Jego ścieranie do przyjemnych jednak nie należy. Warzywo podrażnia nasze oczy i sprawia, że płaczemy. Użycie wyciskarki wolnoobrotowej pozwolą uzyskać pożądany efekt szybko. Jednocześnie unikamy nieprzyjemnych doznań. Chrzan sprawdzi się zarówno jako smaczny dodatek do pieczonego schabu, jak i składnik nadający charakteru ziemniaczanemu purée czy zasmażanym buraczkom. Z naszym poradnikiem przygotowanie tego wyjątkowo ostrego warzywa będzie dużo prostsze.

Co zrobić, żeby kopytka wyszły miękkie i nie sklejały się
29.03.2022 14:30 Co zrobić, żeby kopytka wyszły miękkie i nie sklejały się w trakcie gotowania?

Kopytka są jednym ze smaczniejszych dodatków obiadowych. Sekretem przygotowania miękkiego i rozpływającego się w ustach specjału jest wybór odpowiednich ziemniaków. Warzywo nie może zawierać zbyt dużo skrobi. Nie może też być zbyt wodniste. Podpowiadamy, na co jeszcze zwrócić uwagę. Dobrze przyrządzone kopytka będą smakowały doskonale zarówno z węgierskim gulaszem, jak i prostym sosem grzybowym. Specjał zachwyci nawet najbardziej wymagających, jeśli przyrządzicie go z ziemniaków o niezbyt dużej zawartości skrobi. Ważny będzie też odpowiedni dodatek mąki.

skórka z cytryny
28.03.2022 22:48 Co zrobić ze skórką z cytryny? Kilka praktycznych zastosowań

Co można zrobić ze skórką z cytryny? Ma co najmniej kilka praktycznych zastosowań, dzięki którym zaoszczędzisz sporo pieniędzy. Dlatego nigdy jej nie wyrzucaj, tylko skorzystaj z jej dobroczynnego działania. Doceń jej orzeźwiający aromat, działanie antybakteryjnie i wiele innych zalet.Skórkę z cytryny wsypujemy do deserów i ciast, by dodać im aromatu. Niektórzy wzbogacają nią sałatki, surówki i sosy do makaronu. Warto też dodać ją do naparu czy nalewki. Jednak zdarza się, że aromatyczna skórka pozostaje nam po wyciśnięciu soku z cytryny. I nie wiedząc, co z nią zrobić, zwyczajnie wyrzucamy ją do śmieci. I tu popełniamy duży błąd, bo można ją wykorzystać w kuchni czy kosmetyce.

zapchany zlew
28.03.2022 21:59 Jak odetkać zlew domowymi metodami? Prosto i skutecznie

Dziś powiemy wam, jak odetkać zlew domowymi metodami. Będzie prosto i skutecznie, bez silnej, kupnej chemii. Wystarczy wsypać do odpływu szklankę sody oczyszczonej i zalać ją kolejną szklanką octu. Po kilku minutach będzie po kłopocie.O zapchany zlew w kuchni nietrudno. Często bowiem lądują w nim resztki jedzenia, a gdy nagromadzi się ich w rurach zbyt dużo, może dojść do zatkania przepływu. Najłatwiej wtedy sięgnąć po przepychacz, ale nie zawsze jest on skuteczny. Gdy w zagięciach rur nagromadzi się tłuszcz plus inne resztki, trzeba spróbować je rozpuścić.

popcorn z kaszy gryczanej
28.03.2022 18:27 Jak zrobić domowy popcorn z kaszy gryczanej? Prosty sposób

Lubicie popcorn? A wiecie, jak zrobić domowy popcorn z kaszy gryczanej? Mamy na niego prosty sposób — wystarczy wsypać garść kaszy do garnka z olejem i całość smażyć, aż zrobi się puszysta. Tak przygotowany popcorn jest zdrowy i niepowtarzalny w smaku. Popcorn to prażone ziarna kukurydzy, które po podgrzaniu do wysokiej temperatury pękają i robią się puszyste. Przekąskę w rodzaju popcornu można przygotować także z innych zbóż. My proponujemy sięgnąć po kaszę gryczaną, która jest wyjątkowo zdrowa. Gryczany popcorn można jeść na przekąskę, podobnie jak kukurydziany. Jednak można go też wykorzystać do innych potraw. Będzie świetnym dodatkiem do musli, sałatek, sprawdzi się też jako posypka do pieczonych warzyw i mięs. Oto jak go przygotować.

Jak wykorzystać czerstwy chleb i bułki
28.03.2022 10:18 Jak wykorzystać czerstwy chleb i bułki? Nigdy więcej nie trafią do śmietnika

Pieczywo jest jednym z podstawowych produktów w każdej kuchni. Czasami jednak kupujemy go zbyt dużo. Czerstwy chleb czy bułki nie muszą jednak trafiać do kosza. Nawet z nieświeże można wykorzystać. Zebraliśmy sposoby, dzięki którym już nigdy ich nie wyrzucicie. Choć zakup pieczywa staramy się zaplanować, nie zawsze możliwe jest przewidzenie wszystkich okoliczności. Zdarza się, że chleb czy bułki zdążą stwardnieć, zanim przygotujemy z nich kanapki. Wiemy co zrobić z takim produktem, jeśli niekoniecznie mamy ochotę na przyrządzanie kotletów. Sprawdźcie koniecznie.

zakwas
27.03.2022 20:28 Sprawdzony przepis na zakwas na chleb. Nie ma opcji, że się nie uda

Przedstawiamy wam sprawdzony przepis na zakwas na chleb. Nie ma opcji, że się nie uda, bo jego przygotowanie jest niezwykle proste. Postępujcie tylko krok po kroku, wedle podanych zaleceń. Na bazie tego zakwasu upieczecie tradycyjny chleb, ale też możecie go wykorzystać do zrobienia świątecznego żurku. Zakwas na chleb przygotowuje się na bazie mąki i wody. Po przefermentowaniu ta mikstura zaczyna rosnąć i przekazuje moc wyrastania chlebowemu ciastu. Nie trzeba do niego dodawać drożdży ani innych spulchniaczy. Do wyrośnięcia ciasta na chleb będzie potrzebna tylko odpowiednia temperatura i czas.Co ciekawe raz nastawiony zakwas można hodować przez wiele lat. Trzeba tylko pamiętać o dokarmianiu go, a będzie zawsze pod waszą ręką gotowy do użycia. Na jego bazie nie tylko upieczecie chleb, ale możecie użyć tego zakwasu do zakwaszenia żurku.