Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Kuchnia

Ugotowany biały ryż w garnku
15.01.2022 01:00 Jak prawidłowo gotować ryż?

Ryż jest świetnym dodatkiem zarówno do zup, jak i do sałatek czy dań obiadowych. Może też być podstawą pysznych deserów czy smażonych potraw z warzywami. Jednak, by tak się stało, musimy go odpowiednio przyrządzić. Zdradzamy sprawdzony patent.Ryż jest nie tylko uniwersalnym produktem spożywczym, ale też świetnym przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Dodaje energii, syci, a przy tym dostarcza wielu cennych składników odżywczych takich jak potas, magnezu czy cynk. Dobrze przyrządzony będzie smakował każdemu.

Ciasto na pierogi z dodatkiem masła i mleka
13.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodawać mleko i masło do ciasta na pierogi?

Na dobre pierogi składają się zarówno pyszny farsz, jak i delikatne i rozpływające się w ustach ciasto. Korzystając z masła i mleka, stworzymy idealną masę do nadziania. Wyjaśniamy, dlaczego właśnie te dwa produkty sprawią, że smak pierogów zachwyci każdego i pozwolą ulepić pierogi idealne.Polecaliśmy wam już pyszne przepisy na pierogi ze smacznym, nieco słodkim twarogiem oraz bardziej tradycyjne z farszem z kapusty i grzybów. Tym razem przygotowaliśmy poradnik, w którym wyjaśniamy, dlaczego ciasto na pierogi warto wykonać z dodatkiem mleka i masła.

pieczarki
13.01.2022 01:00 Jak przechowywać pieczarki, żeby długo pozostały świeże?

Pieczarki są grzybami hodowlanymi, dostępnymi w sklepach przez cały rok. Można z nich przygotować przeróżne potrawy i najlepiej zrobić to wkrótce po zakupie grzybów. Co, jednak jeśli kupiliśmy je nieco wcześniej i chcemy przetrzymać? Jak powinniśmy przechowywać pieczarki?Grzyby potrafią być bardzo smaczne i aromatyczne, jednak są dość wrażliwe. Może im zaszkodzić zbyt wysoka temperatura i długi czas przechowywania, a także niewłaściwe warunki przechowalnicze. Czy te same zasady tyczą się grzybów leśnych, co hodowlanych pieczarek?

Czego nie myć w zmywarce?
13.01.2022 01:00 Czego lepiej nie zmywać w zmywarce?

Zmywarka jest urządzeniem, które znacznie ułatwia sprzątanie po kulinarnych ucztach. Są jednak naczynia, które nie powinny być myte w ten sposób. Jeśli chcecie dłużej cieszyć się ulubionym sprzętem, sprawdźcie, czy przypadkiem nie narażacie go na uszkodzenie, umieszczając go w zmywarce. Podpowiadaliśmy wam już jak wyczyścić i rozmrozić lodówkę. Tym razem wracamy z poradnikiem dotyczącym zmywania, w którym zdradzamy, jakie naczynia pod żadnym pozorem nie powinny być myte w zmywarce. Sprawdźcie, czy poprawnie typujecie, co można umyć w popularnym urządzeniu domowym.

Oczyszczanie czajnika za pomocą sody oczyszczonej jest skuteczne
12.01.2022 01:00 Jak usunąć kamień z czajnika za pomocą sody?

Nikt z nas nie chce pić herbaty czy kawy z nieestetycznymi kawałkami kamienia. Jeśli jednak w naszych kranach mamy twardą wodę regularne oczyszczanie czajnika z naturalnie występujących w wodzie związków będzie konieczne. W sprawnym usunięciu osadu pomoże nam soda oczyszczona. Dowiedzcie się jak ją zastosować. Podpowiadaliśmy wam już jak skutecznie i szybko umyć mikrofalówkę czy oczyścić lodówkę z przykrych zapachów. Tym razem pod lupę bierzemy czajniki, a właściwie powstający podczas ich użytkowania kamień. Zdradzamy patent, dzięki któremu sprzęt będzie zawsze czysty i gotów do przygotowania ulubionych napojów.

Projekt bez tytułu (7)
12.01.2022 01:00 Co zrobić, żeby brokuły zachowały żywy, zielony kolor?

Brokuły są smacznym i bogatym w cenne składniki odżywcze warzywem, które potrafi przysporzyć nieco kłopotu w przygotowywaniu. Wrzucenie ugotowanych różyczek do lodowatej ody to prosty trik, który sprawi, że warzywo zachowa swój piękny kolor i zachwyci smakiem. Wypróbujcie koniecznie. Intensywna barwa i delikatna chrupkość są pożądanymi cechami ugotowanego brokuła. W takiej postaci warzywo to doskonale sprawdzi się jako składnik smażonego ryżu. Jeśli chcemy przygotować brokułowe kotlety, warto różyczki pogotować odrobinę dłużej. Postępujcie zgodnie z naszymi radami, a wyjdzie naprawdę pysznie.

Brudna patelnia może być wyczyszczona kwaskiem cytrynowym
11.01.2022 01:00 Jak wyczyścić patelnię za pomocą kwasku cytrynowego?

Czystość naczyń kuchennych jest gwarancją bezpieczeństwa spożywanych posiłków. Patelnia jest jednym ze sprzętów, które narażone są na powstanie trudnych do usunięcia zabrudzeń. Podpowiadamy jak się ich pozbyć, korzystając z kwasku cytrynowego — produktu, który każdy z nas ma w szafce.Podpowiadaliśmy wam już jak skutecznie oczyścić płytę kuchenki gazowej i jak najlepiej umyć zabrudzone od spodu garnki. Tym razem wracamy z poradnikiem dotyczącym czyszczenia naczyń przy pomocy kwasku cytrynowego. Popularny przeciwutleniacz doskonale sprawdzi się w roli środka odklejającego przypieczony brud. Sprawdźcie koniecznie.

lodówka
10.01.2022 01:00 Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki?

Lodówka jest niewątpliwie centrum kuchni. Trzymamy w niej bowiem większość składników potrzebnych do przygotowania potraw, a także gotowe dania. Ważne jest więc, by była czysta i pachnąca. Jednak jeśli chodzi o zapach, potrafi wydobywać się nawet z umytego sprzętu. Jak więc pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki?Utrzymanie lodówki w higienie jest ważne, bo przecież przechowujemy w niej żywność. Dlatego istotne jest, by regularnie ją przeglądać i czyścić. Warto raz w tygodniu sprawdzić, czy wszystkie produkty wciąż są świeże, czy nie upłynął ich termin przydatności do spożycia. Jeśli coś jest już przeterminowane, od razu to wyrzuć. Nie będzie wydzielała się nieprzyjemna woń, a także nie będą się rozprzestrzeniały drobnoustroje. Produkty z kończącą się datą przydatności do spożycia ustaw zawsze z brzegu półki, by nie zapomnieć zużyć ich na czas.

Projekt bez tytułu - 2022-01-08T125131.829
08.01.2022 01:00 Dlaczego lepiej nie dodawać miodu do gorącej herbaty?

Miód jest produktem, który warto włączyć do swojej diety ze względu na szereg właściwości korzystnie wpływających na nasz organizm. Lepiej jednak nie dodawać go do gorących płynów czy gotowania. Pod wpływem ciepła bowiem nie tylko straci swoje działanie, ale też może stać się szkodliwy. Wielu z nas wie, że miód w podwyższonej temperaturze traci swoje dobroczynne właściwości. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z faktu, że jego podgrzewanie może prowadzić do powstawania potencjalnie szkodliwych dla zdrowia substancji. Jakie reakcje zachodzą w ogrzewanym miodzie?

przypalony garnek
08.01.2022 01:00 Jak najszybciej wyczyścić przypalony garnek?

W kuchni o przypalenie garnka wcale nietrudno. Wystarczy chwila zagapienia, zwłaszcza jeśli w środku gotuje się właśnie potrawa lubiąca przywierać do dna. A wiecie jak najszybciej wyczyścić przypalony garnek? Mamy na to kilka domowych sposobów. Dzięki nim twoje garnki znów będą jak nowe i to bez rujnowania się na specjalne środki czyszczące. W ostatnich latach w naszych kuchniach sporo się zmieniło. Coraz rzadziej spotyka się w nich garnki emaliowane, nie mówiąc już o aluminiowych. Teraz dominują naczynia ze stali nierdzewnej, które są wytrzymałe i mało wrażliwe na uszkodzenia. Również bez problemu można z nich usunąć ślady przypalenizny. W sklepach z chemią gospodarczą możesz kupić specjalne środki przeznaczone do czyszczenia przypalonych garnków. Jednak nie są one tanie, mocno pachną i potrafią drażnić skórę, oczy i drogi oddechowe. Dlatego bezpieczniej jest skorzystać z domowych sposobów na usuwanie przypalenizny.

lodówka, gazeta
06.01.2022 01:00 Prosty patent na nieprzyjemny zapach w lodówce

Czyścisz lodówkę, ale nie pachnie z niej świeżością? Pomożemy ci to zmienić. Zastosuj prosty patent na nieprzyjemny zapach w lodówce, a już zawsze będziesz do niego wracać. Nie musisz kupować specjalnych środków, wystarczy, że sięgniesz po znany produkt.Lodówka, jako miejsce, w którym przechowujemy żywność, powinna lśnić czystością i pachnieć świeżością. Dlatego trzeba ją regularnie myć i przeglądać. Czasami jednak mimo to, po jej otwarciu bucha w nas odpychający zapach.Brzydki zapach z lodówki wcale nie musi oznaczać, że coś się w niej psuje. Po prostu niektóre produkty spożywcze mają tak intensywną woń, że potrafi ona wypełnić całą lodówkę. Co gorsza, wyraziste zapachy mogą być pochłanianie przez inne produkty i popsuć ich smak.

Ciecierzyca — jak ją wykorzystać w kuchni?
05.01.2022 01:00 Jak wykorzystać w kuchni ciecierzycę?

Ciecierzyca jest smaczną rośliną strączkową, którą większości z was z pewnością kojarzy się z popularną warzywną pastą — hummusem. Ma ona jednak o wiele szersze zastosowanie. Podpowiadamy jak ją wykorzystać i zdradzamy, dlaczego warto po nią sięgać. Nasiona ciecierzycy charakteryzują się przyjemnym delikatnie orzechowym smakiem. Mogą po niego sięgać niemal wszyscy, lecz szczególną uwagę na nią zwrócić powinny osoby na dietach roślinnych i redukcyjnych, w których z powodzeniem zastąpi mięso.

babka marmurkowa
02.01.2022 01:00 Ekspresowe ciasto z mikrofalówki. 5 minut i gotowe

Mamy już za sobą gotowanie świąteczne, sylwestrowe i noworoczne. Teraz chętnie odpoczniemy i co najwyżej będziemy przygotowywać szybkie dania. Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego, a pod ręką nie ma ani czekolady, ani ciastka, mamy dla was super rozwiązanie. Przygotujcie ekspresowe ciasto z mikrofalówki — będzie gotowe za 5 minut. Lubimy potrawy smaczne i kuszące, które da się zrobić w co najwyżej 30 minut. Błyskawiczne dania naprawdę potrafią smakować, choć gotujący nie stracił na ich przygotowanie pół dnia. Podobnie jest z naszym ciastem — smakuje jak pieczone, ale na efekt nie trzeba czekać godzinę, tylko 5 minut. Prawda, że brzmi zachęcająco?

Pączki z lukrem
02.01.2022 01:00 Co oznacza popękany lukier na pączkach? Warto mieć świadomość

Pączki są jednym z popularniejszych przysmaków, po który sięga wielu smakoszy. Zwolenników wyrobów pokrytych lukrem jest sporo, a nie każdy pewnie wie, że pęknięcia w słodkiej polewie powinny nas zaalarmować. Mogą bowiem świadczyć o błędach w przygotowaniu pączków. Pokryty pajączkami lukier nie tylko wygląda nieapetycznie, ale też może świadczy o niekoniecznie dobrych „przygodach”, jakie zaliczył kupowany przez nas wypiek. Może co prawda się okazać, że pączek po prostu został przyciśnięty, lecz to jedyny pozytywny scenariusz.

Jak długo namaczać groch?
02.01.2022 01:00 Jak długo należy moczyć groch przed gotowaniem?

Groch jest pysznym i niedocenianym warzywem. Przypominamy sobie o nim dopiero wtedy, gdy przygotowujemy świąteczne potrawy. Robimy je w pośpiechu i często zapominamy o moczeniu ziaren. A jest ono konieczne, by dobrze smakował i był lekkostrawny. Podpowiadamy, jak długo powinna trwać obróbka grochu. Z grochu przygotujecie nie tylko tradycyjne wigilijne danie z kapustą czy rozgrzewająca zupę. Po to ziarno warto sięgać zdecydowanie częściej. Doskonale w formie warzywnego pasztetu czy jako dodatek do obiadu. Aby dania z grochem nie zaskoczyły nas niesprawnością, warto zadać o jego odpowiednie przyrządzenie.

Boczniaki — jak je wykorzystać w kuchni?
02.01.2022 01:00 Jak wykorzystać w kuchni boczniaki?

Boczniaki nie mają co prawda tak intensywnego smaku i aromatu jak grzyby leśne, lecz charakteryzuje je wysoka zawartość cennych składników odżywczych i białka. Zdradzamy kilka prostych sposobów na wykorzystanie ich w kuchni. Boczniaki, podobnie jak pieczarki, kupić można przez cały rok. Te fantastyczne grzyby są nie tylko smaczne, ale też uniwersalne. W diecie roślinnej są doskonałym zamiennikiem mięsa, bo nie tylko świetnie imitują jego strukturę, ale też zawierają sporo białka. Zdradzamy kilka opcji ich wykorzystania.

Mrożenie produktów spożywczych wymaga przestrzegania kilku zasad
01.01.2022 01:00 Jak poprawnie mrozić żywność, aby cieszyć się pełnią jej smaku?

Mrożenie żywności jest dobrym sposobem na przedłużenie jej czasu przydatności do spożycia. Aby jednak spełniło swoją funkcję, należy przestrzegać kilku zasad. Zdradzamy czego unikać, zamrażając artykuły spożywcze. Zdradzaliśmy wam już wskazówki dotyczące mrożenia pierogów czy pieczywa. Dziś na tapet bierzemy sam proces i piszemy o tym, jakie najgorsze błędy można popełnić, decydując się na przechowywanie produktów ten sposób. Będziecie zaskoczeni jak łatwo o pomyłkę.

Te rzeczy nie powinny trafić do odpływu
01.01.2022 01:00 Jakich produktów nie powinno się wyrzucać do zlewu?

W zlewie myjemy produkty spożywcze i naczynia. Bardzo istotne jest, by nie tylko utrzymać go w czystości, ale też zapewnić drożność instalacji wodnej. Niektóre płyny oraz drobne odpady nie powinny tam trafić. Przypominamy, na co zwrócić uwagę, by uniknąć groźnych awarii. Podpowiadaliśmy wam już jak usunąć przykry zapach z odpływu. Zdradzaliśmy też, jaki produkt będzie pomocny w utrzymaniu rur w dobrej kondycji. Tym razem wracamy z poradnikiem, z którego dowiecie się jak lepiej zadbać o ten istotny element kuchni.

Czosnek ma wiele cennych właściwości
01.01.2022 01:00 Jak prawidłowo przygotować czosnek, aby nie stracił cennych właściwości?

Czosnek jest popularnym dodatkiem do wielu dań i znanym domowym środkiem stosowanym w profilaktyce przeziębienia. Mało kto jednak wie, że żeby związki w nim zawarte zadziałały, warzywo trzeba przyrządzić w określony sposób. Samo rozdrobnienie nie wystarczy. Z czosnkiem doskonale smakuje niemalże każdy sos. Także pieczywo posmarowane masełkiem z jego dodatkiem będzie wyśmienite. Nasze babcie przygotowywały z niego dobroczynny syrop, który potrafi wesprzeć organizm w przeziębieniach. Właściwości czosnku nie będą dla nas jednak dostępne, jeśli nie przygotujemy go w odpowiedni sposób.

Faszerowany bakłażan
30.12.2021 01:00 Szybka i lekka kolacja na ciepło - bakłażan faszerowany pieczarkami

Powrót do domu po całym dniu pracy i wizja konieczności gotowania dużego posiłku nie jest zbyt przyjemna. Pieczony bakłażan faszerowany pieczarkami i ryżem robi się w kilka chwil, więc jest idealnym rozwiązaniem na taki scenariusz. Można podawać bakłażana jako samodzielne danie lub jako dodatek - wszystko zależy od twoich preferencji. Szybka i smaczna kolacja jest marzeniem dla mnóstwa zmęczonych osób, które wracają z ciężkiego dnia pracy. Bakłażan faszerowany pieczarkami i ryżem, a następnie zapieczony w piekarniku wymaga wyjątkowo mało wysiłku do przygotowania. Jako nadzienie można użyć nie tylko pieczarek i ryżu, lecz wszystkiego, co ma się akurat w lodówce. Doskonale komponują się czerwona papryka, pomidory, fasola i inne produkty. Jeśli chcesz dodać do nich mięsny aspekt, przetestuj zwykłą wędzoną kiełbasę lub szynkę.

Sanepid wycofuje kaszę gryczaną
29.12.2021 01:00 Sanepid wycofuje kaszę gryczaną

Sanepid podał, że z rynku zniknąć musi kolejny produkt. Tym razem wycofywana jest kasza gryczana. Powodem nie jest szkodliwa substancja, lecz niezgodność produktu z opisem na opakowaniu i wynikające z niego zagrożenie dla konsumentów. W kaszy gryczanej bowiem znaleziono dodatek ziaren pszenicy. Pszenica zawiera gluten. Substancja ta jest alergenem i są osoby, które spożywać jej nie powinny. Żywność oznaczona jako bezglutenowa nie może być potencjalnie niebezpieczna dla części konsumentów. Dlatego też produkt wycofywany jest z rynku.

Gotowanie - 7 najczęstszych błędów
29.12.2021 01:00 7 najgorszych błędów, które popełniamy w kuchni

Korzystacie ze sprawdzonych z przepisów, lecz dania się nie udają? A może żywność psuje się szybciej niż się spodziewaliście? Prawdopodobnie popełniacie w kuchni kilka prostych błędów, których łatwo jest uniknąć. Zobaczcie, czego nie powinno się robić.

czyszczenie lodówki
27.12.2021 01:00 Jak skutecznie wyczyścić lodówkę?

Lodówka jest niewątpliwym centrum każdej kuchni. Właśnie w niej przechowujemy zapasy najbardziej wrażliwej na psucie się żywności. A ponieważ sprzęt ten ma kontakt z jedzeniem, ważne jest, by był utrzymywany w czystości. Dziś powiemy jak skutecznie wyczyścić lodówkę, nie używając silnych, chemicznych środków. Potrzebna będzie woda, ocet, sól i sok z cytryny.Jak pokazują badania, spośród wszystkich sprzętów kuchennych, to właśnie lodówka jest najbardziej podatna na rozwój drobnoustrojów. Najwięcej niepożądanej mikroflory pojawia się w szufladach na owoce i warzywa i na półkach, na których przechowujemy mięso.A jak wykazały amerykańskie badania, tylko ok. 44 proc. lodówek czyszczonych jest raz w miesiącu, a aż 22 proc. tylko raz w roku. To zdecydowanie za rzadko, by nasza żywność mogła czuć się w lodówce bezpiecznie. Dziś powiemy wam, jak skutecznie wyczyścić lodówkę i to bez używania silnych, gotowych detergentów. Dzięki temu wasza lodówka będzie lśniła czystością, ładnie pachniała i sprawniej pracowała.

Herbatki wspomagające trawienie
26.12.2021 01:00 Herbaty wspomagające trawienie. Idealne po świątecznych ucztach

W święta zdarza się, że zjemy zbyt dużo. Po sutym posiłku często doskwierają nam różne dolegliwości, które złagodzić mogą ziołowe herbatki. Sprawdźcie, po co warto sięgnąć, by uczta dłużej o sobie nie przypominała. Czasami, by wyeliminować niedogodności, wystarczy zwykła czarna herbata, którą z pewnością każdy z nas ma w swoim domu. Prosty napar obfituje w składniki, które mogą wspomóc opróżnianie żołądka i złagodzić niestrawność. Gdyby to jednak było za mało, są inne zioła, które mogą być pomocne.

Mrożenie wigilijnego karpia
26.12.2021 01:00 Czy smażonego karpia można mrozić?

Karp jeszcze w wielu domach pojawia się na świątecznym stole. Nierzadko przygotowujemy go w zbyt dużej ilości. Nadmiar świątecznego jedzenia zwykle można zamrozić. Okazuje się, że jeśli usuniemy z ryby panierkę, przechowanie jej w chłodzie również będzie możliwe. Po świątecznej wieczerzy często zostaje sporo jedzenia. W kolejnych dniach staramy się dojeść ulubione potrawy. Nie zawsze jednak się to udaje. Podpowiadaliśmy wam już, jak długo można przechowywać tradycyjne dania i wyjaśnialiśmy, dlaczego lepiej nie trzymać ich na balkonie. Teraz radzimy jak poradzić sobie z wigilijnym karpiem.

Wykorzystanie resztek świątecznych dań
26.12.2021 01:00 Jak wykorzystać resztki po Świętach?

Wigilia dawno już za wami, a świąteczne potrawy nadal są w waszych lodówkach? Mamy kilka wskazówek co możecie z nimi zrobić. Pośpiech jest wskazany, lecz nie koniecznie wszystko będziecie musieli zjadać w oryginalnej postaci. Podpowiadaliśmy już jak poradzić sobie z nadmiarem karpia i jak najlepiej przechować sałatkę jarzynową. Teraz wracamy z garścią rad jak odświeżyć i uratować przed zepsuciem świąteczne przysmaki. Z naszymi radami wszystko zniknie, a wy nie będziecie znudzeni jedzeniem tych samych dań.

garnek w lodówce
25.12.2021 01:00 Czy można przechowywać jedzenie na balkonie?

Na Święta zwykle przygotowujemy tyle potraw, że lodówka nie jest w stanie ich pomieścić. Czy więc można przechowywać jedzenie na balkonie? Na co zwrócić uwagę, by trzymane tam jedzenie nam nie zaszkodziło? Oto kilka istotnych faktów na ten temat.Lodówka jest idealnym urządzeniem do przechowywania produktów żywnościowych i gotowych potraw. Dzięki utrzymywaniu obniżonej do 0-4 st. C temperatury, spowalnia rozwój drobnoustrojów i jełczenia tłuszczów, zapobiegając tym samym psuciu się jedzenia. Czy balkon jest jej dobrym zamiennikiem?

mrożenie pierogów
25.12.2021 01:00 Jak mrozić pierogi?

Jeśli zostaną wam pierogi po świętach, nie wyrzucajcie ich, tylko zamroźcie. Z pewnością niektórzy mrozili też pierogi na Wigilię, gdy zrobili je z wyprzedzeniem. A jak najlepiej mrozić pierogi, by po ugotowaniu były tak samo smaczne, jak przed. Są na to trzy sposoby. Niektórzy uważają, że pierogów nie opłaca się robić trochę. Jak już weźmiemy się za ich lepienie, to lepiej zrobić je na zapas. I rzeczywiście tak jest, bo samo formowanie nie zajmuje już tak dużo czasu. Taki nadmiar oczywiście najlepiej jest zamrozić. Mrożenie jest doskonałą metodą utrwalania żywności, bo tylko w nieznacznym stopniu obniża wartość odżywczą. A jeśli chodzi o pierogi, po ugotowaniu wyglądają, jakby były zrobione na bieżąco. Nie widać, że były mrożone. Oczywiście pod warunkiem, że zrobimy to w odpowiedni sposób.