Przyrządzić małą ilość zupy świątecznej jest bardzo trudno. Zdarza się, że wychodzi jej nawet kilka litrów. Co jednak zrobić, jeśli apetyt gościom świątecznym nie dopisze? Okazuje się, że danie w prosty sposób można zamrozić. Będziecie zaskoczeni jak dobrze się przechowa. Mrożenie to dokonały sposób na zabezpieczenie większości potraw wigilijnych. W ten sposób z powodzeniem przechowacie pierogi czy warzywa do przyrządzenia jarzynowej. Być może zastanawia was też jak niska temperatura zadziała na barszcz. Mamy dobrą wiadomość.
Wielu z nas może nie zdawać sobie sprawy z różnic między śledziami i matiasami. Często w ferworze świątecznych przygotowań sięgamy po to, co znajdziemy w sklepie. Tymczasem różnica między tymi produktami jest kolosalna. Nie z każdych śledzi przyrządzimy pyszną sałatkę poznańską. Część z nich nie sprawdzi się tez do zrobienia śledzia pod pierzynką. Przed zakupem ryby do przygotowania świątecznych potraw warto poczytać, czym się charakteryzują wybrane przez nas produkty. W ten sposób unikniemy błędów w sztuce kulinarnej.
Keks świąteczny jest świetnym ukoronowaniem wigilijnej wieczerzy zaraz obok klasycznego makowca. Słodkie ciasto z owocami jest proste w przygotowaniu, a także pięknie się prezentuje na stole. Możesz dodać do niego nie tylko rodzynki i kandyzowaną skórkę z pomarańczy, lecz i inne owoce - im bardziej kolorowe, tym lepiej. Oprócz pieczenia wystarczy poświęcić zaledwie 20 minut na przygotowania.Keks świąteczny nie jest lekkim i dietetycznym wypiekiem, jednak w czasie Bożego Narodzenia można sobie nieco pofolgować. Takich okazji do świętowania w ciągu całego roku nie ma bowiem zbyt wiele. Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzić - przejedzenie się nie jest przyjemne. Keks jest jednym z najłatwiejszych do zrobienia ciast, ponieważ tak naprawdę trzeba tylko pamiętać o odpowiedniej kolejności dodawania składników. To od tego zależy czy keks wyrośnie i będzie lekki jak chmurka.
Wigilijne dania ze śledziami są cenione przez wielu smakoszy. Namaczanie ryby to proces czasochłonny, lecz znacząco podnoszący walory smakowe tych potraw. Podpowiadamy jak przeprowadzić ten proces tak, aby rezultaty zachwyciły nawet najbardziej wybrednych gości.Przygotowanie potrawy ze śledzi wymaga zazwyczaj nieco pracy jeszcze przed rozpoczęciem mieszania składników. Chcąc zrobić śledzie w jogurcie czy z sosem porowym, musimy się liczyć z tym, że niestety spędzimy w kuchni parę chwil, płucząc rybę z soli.
Kompot z suszu jest jedną z tradycyjnych 12 potraw, które goszczą na wigilijnym stole. Wielu z nas nie przepada za tym specjałem. Z przepisu Magdy Gessler — bez wędzonych śliwek — wyjdzie wam doskonały. Koniecznie dajcie mu drugą szansę. Suszone owoce są bardzo pożywne. Zawierają sporo błonnika, witamin i przeciwutleniaczy. Warto z nich więc sporządzić smaczny i goszczący od lat na wielu polskich stołach napój. Dodatek przypraw korzennych wspaniale podkreśli słodycz owoców.
Mandarynki są owocami, które wielu z nas kojarzą się ze świętami. Najlepiej smakują, gdy są soczyste i słodkie. Jeśli przy tym ich skórka łatwo odchodzi, udało nam się zakupić idealne owoce. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, by nabyć właśnie taki smakołyk. Pisaliśmy już o tym, dlaczego warto sięgać po mandarynki i wspominaliśmy o błędach dotyczących obierania tego owocu. Tym razem wracamy z poradnikiem, który ułatwi wam zakupy. Jeśli uwielbiacie mandarynki, ale nie wiecie jak ocenić czy spełnią wasze oczekiwania, nasz artykuł wam pomoże.
Dania z grzybami są jednym z wigilijnych klasyków. Wykorzystując suszone skarby lasu, nie można zapomnieć o ich namoczeniu. Zanurzcie je w mleku, a staną się wyjątkowo delikatne i miękkie. Gotowanie przebiegnie sprawniej, a potrawy z ich udziałem będą smakowały wyśmienicie. Trudno wyobrazić sobie święta bez grzybów. Są w uszkach do barszczu czy pierogach, Dodajemy je również do wigilijnej kapusty. Dania te swój niezwykły smak zawdzięczają właśnie temu składnikowi. Dlatego też istotnym jest odpowiednie ich przygotowanie.
Świąteczne specjały z makiem wymagają nieco więcej czasu i starannego przygotowania. Mak przed użycie trzeba nie tylko namoczyć, ale też dobrze odcedzić i dokładnie zmielić. Podpowiadamy, co z nim zrobić i czego dodać, by wyszedł smaczny. Z maku przyrządza się tradycyjną drożdżową roladę. Część z nas też zajada również słodki makaron z jego udziałem. W obu przypadkach konieczne jest właściwe przyrządzenie masy makowej. Wymaga to zachowania odpowiedniej kolejności czynności.
Przygotowanie potraw w piekarniku jest zdrowe, a często też niezwykle proste. Nierzadko wykorzystujecie wtedy folię aluminiową. Czy wiecie, że to, którą strona się ją ułoży, ma znaczenie? Dowiedzcie się jak poprawnie używać tego produktu. W piekarniku przyrządzimy zarówno ciasta, jak i dania wytrawne. Do zrobienia tych drugich często wykorzystujemy folię aluminiową. Wielu z nas jednak zawija produkty w sposób przypadkowy. Gdybyśmy zrobili to zgodnie ze sposobem, w jaki zaprojektowany został ten produkt nasze ziemniaki czy buraki gotowe były szybciej. Podpowiadamy jak poprawnie użyć folii.
Tradycyjny barszcz czerwony może być podany jako samodzielne danie. Wielu z was jednak nie wyobraża sobie jedzenia go bez wypełnionych pysznymi grzybami uszek. Specjał ten z łatwością przyrządzicie w domu. Cztery składniki dzielą was od delikatnego ciasta, w którym zamkniecie aromat skarbów lasu. Przygotowanie uszek do barszczu nie będzie problemem, jeśli skorzystacie z naszej prostej receptury. Ciasto wyjdzie elastyczne, a po dodaniu farszu łatwo będzie je zlepić. Zaskoczcie swoich gości tym wspaniałym smakołykiem.
Kiwi albo też agrest chiński jest pysznym owocem cytrusowym, którego spożycie dostarczy naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych oraz wesprze sen. Zdradzamy, jak prosto i przyjemnie włączyć ten smakołyk do diety. Spopularyzowany przez Nową Zelandię owoc ma ciekawy, nieco kwaśny smak, który może podkreślić walory wielu potraw. Jest dostępny w sklepach przez cały rok, a powodów, by się nim raczyć jest naprawdę wiele.
Wigilijny karp gubi panierkę? Znamy ten problem. Istnieje kilka sposób, by ustrzec się przed taką sytuacją. Zapoznajcie się z naszym poradnikiem, a wasza panierka będzie idealnie przylegała do mięsa. Karp jest dla wielu smakoszy obowiązkowym elementem wigilijnej kolacji. Wielu z nas podaje go w wersji z patelni. Czasem, mimo że wybieramy odpowiedni olej, panierka odpada, a karp nie jest soczysty. Nie sposób sobie wyobrazić, by podać go w takim stanie. Panierka musi się trzymać mięsnych kawałków. Wiemy co zrobić, by to osiągnąć.
Pomelo, a właściwie pomarańcza olbrzymia, jest często spotykanym w marketach zdrowym cytrusem. Powinniśmy po niego sięgać bez wahania. Posiada bowiem wiele cennych składników odżywczych i jest niesamowicie smaczny. Podpowiadamy, jak włączyć go do diety. Z owoców można przyrządzać wiele smakowitych deserów. Czasem nawet mogą stanowić pyszny dodatek do dań wytrawnych, tak jak ma to miejsce w przypadku żurawiny czy pigwy. Cytrusy także powinny zająć w naszej kuchni należne im miejsce. Zwłaszcza pyszne i niezwykle lekkie pomelo.
Chcecie przyrządzić rybę z patelni, a okazało się, że filety nadal są zamrożone? Sytuacje da się uratować. Znamy kilka skutecznych sposobów, by rozmrażanie produktu przyspieszyć. Z naszymi wskazówkami czas nie będzie działa na waszą niekorzyść. Sprawdźcie, co możecie zrobić, by przyrządzić wszystkie dania z mrożonych ryb sprawnie. Radziliśmy wam już jak pozbywać się mocnego rybiego zapachu i jak radzić sobie z posmakiem mułu u karpia. Wracamy ze wskazówkami jak sprawnie rozmrozić zachowane na wigilijne potrawy ryby. Kupowanie ich wcześniej jest doskonałym pomysłem, dlatego wiedza ta z pewnością ułatwi wam sprawne przygotowanie wieczerzy.
Świąteczny deser nie zawsze oznacza ciasto. W wielu domach serwuje się również słodki makaron z dodatkiem masy makowej. To pyszne danie zachwyci nie tylko dzieci. Najlepiej smakuje wtedy, gdy kluseczki przygotowujemy samodzielnie. Spróbujcie koniecznie. Przepisów na tradycyjne świąteczne wypieki na naszej stronie nie brakuje. Zdradzaliśmy już jak przygotować pyszny makowiec oraz wspaniale delikatną szarlotkę korzenną. Tym razem na tapet bierzemy kluski z makiem, które nie tylko fantastycznie smakują, ale też są wyjątkowo szybkie w przygotowaniu.
Święta i inne uroczystości są czasem, w którym z chęcią sięgamy po ciasta i desery. Odrobina słodyczy w efektownym wydaniu umila rodzinne spotkania oraz imprezy w gronie znajomych. Zaskoczcie swoich gości znanym z dzieciństwa deserem — orzeszkami. Kto wie, może znów powrócą do łask. Pyszne i efektowne desery nie zawsze wymagają wiele pracy. Wizualnie zachwycający kopiec kreta czy klasyczną kawę z lodami zrobicie w chwilę. Małe ciasteczka w formie orzecha nadziane pysznym kremem orzechowym nie są wcale dużo trudniejsze. Zaopatrzcie się tylko w specjalną patelnię, a wszystko pójdzie naprawdę sprawnie.
Suszone grzyby wymagają odpowiedniej obróbki przed spożyciem. Uważać powinniśmy zarówno mocząc je, jak i potem gotując już skarby lasu. Na każdym etapie nietrudno o bolesny w skutkach błąd, który może zepsuć smak i humor jedzących. Dowiedzcie się jak długo gotować suszone grzyby, by nie zaszkodziły. Ostatnio radziliśmy jak suszone grzyby poprawnie namoczyć. Tym razem wracamy ze wskazówkami, które pomogą wam w zagotowaniu tego specjału. Dzięki nim zachwycicie swoich gości pysznymi specjałami takimi jak uszka czy pierogi. Sprawdźcie koniecznie, jak się zabrać do dalszej obróbki zasuszonych zbiorów z lasu.
Sylwia Spurek znów wywołała dużo emocji swoją wypowiedzią. Na łamach Faktu ukazał się artykuł, w którym zasugerowała, by w te święta zrezygnować z karpia. Komentatorzy byli zaskoczeni jej zachowaniem i oburzeni.Europosłanka słynie z ostrych komentarzy na temat przemysłu mięsnego i aktywnie walczy prawa zwierząt. I choć nie wszystkie jej pomysły są proste do wdrożenia — np. inna stawka składki zdrowotnej dla mięsożerców — zwrócenie uwagi na problem sprzedaży żywych karpi jest istotne. Część osób wydaje się bowiem traktować karpia jak warzywo.
W kuchni łatwo o zabrudzenia gdy każdego dnia przygotowuje się w niej przynajmniej kilka posiłków. Zamiast kupować środki chemiczne w sklepie, można samodzielnie sporządzić prostą mieszankę do czyszczenia. Jej głównym składnikiem jest ocet, który wywabia plamy, usuwa zapachy i odtłuszcza powierzchnie. Utrzymanie czystości w kuchni wcale nie musi być trudne, wystarczy posiadać skuteczne specyfiki do czyszczenia. Najczęściej ludzie kupują gotowe płyny czy proszki w sklepach, co niesie ze sobą duże wydatki. Z tego powodu znacznie wydajniej jest zrobić je samodzielnie z łatwo dostępnych produktów. Dwoma domowymi produktami, które wykorzystuje się zarówno do gotowania, jak i innych czynności, są ocet oraz soda oczyszczona. Oba świetnie sprawdzają się do mycia kuchennego zlewu czy kuchenki, a do tego są wyjątkowo tanie.
Zlew jest ważnym elementem każdej kuchni. Ponieważ ma kontakt z żywnością i wodą, nietrudno o jego zabrudzenie, a także niemiłą woń ulatującą znad odpływu. Wiecie, jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ze zlewu w kuchni? Wcale nie trzeba mocnych środków chemicznych.Ze zlewu nie raz ulatuje nieprzyjemny zapach. Dzieje się tak zwykle wtedy, gdy długo nie jest przepłukiwany wodą. W rurach osadzają się bowiem resztki jedzenia, które po dłuższym zaleganiu zaczynają przechodzić różne przemiany. Towarzyszy temu brzydki zapach. Zazwyczaj pojawia się on po naszej dłuższej nieobecności w domu.
Krokiety są smacznym daniem, które może uświetnić wiele spotkań. Kluczem w ich przygotowaniu jest poprawne zawijanie. Błędy w sztuce mogą kosztować nas pękanie ciasta wypadanie nadzienia. Podpowiadamy jak się za to zabrać, by osiągnąć zadowalające efekty. Krokiety z pewnością zagoszczą w wielu domach jako towarzystwo dla pysznego barszczu czerwonego. Aby danie było satysfakcjonujące warto zadbać o staranne przyrządzenie ciasta. Jeszcze ważniejsze będzie dobre zawinięcie krokietów. Mogą one przyjąć kształt koperty, sakiewki lub rulonu. Ostatni sposób zawijania będzie najskuteczniejszy.
Zazwyczaj korzystamy z ryżu w torebkach, który łatwo ugotować bez ryzyka sklejenia się go czy przypalenia. Najlepszej jakości ziarna są do kupienia w formie sypkiej, więc warto na nich opierać dania z ryżem. Aby przygotować idealnie sypkie ziarenka, należy przede wszystkim dobrze je wypłukać ze skrobi - jeśli jest jej zbyt dużo, ryż zaczyna się do siebie lepić i tworzy zbitą masę. Ryż jest głównym źródłem węglowodanów większości ludzi na świecie, nic więc dziwnego, że sposobów na jego przygotowanie są setki. Stanowi doskonały dodatek do mnóstwa dań, a jego właściwości pozwalają na wchłonięcie praktycznie każdego smaku. Ryż w plastikowych torebkach jest wygodnym rozwiązaniem, jednak niepozbawionym wad. Pod wpływem temperatury wydziela się z plastiku bisfenol A. Substancja ta może negatywnie wpływać na pracę układu hormonalnego, skutkować to może otyłością czy rozregulowaniem tarczycy.
Święta coraz bliżej. Najlepsze przepisy jednak nie pomogą, gdy do przyrządzania dań zabierzecie się bez znajomości podstaw kulinariów. Na szczęście niezawodnymi radami posłuży nam siostra Anastazja, która niedawno na swoim blogu zdradziła kilka patentów, które pomogą przygotować świąteczne spotkanie. Siostra Anastazja słynie z pysznych przepisów, które skradły serca wielu smakoszy. Wystarczy wspomnieć recepturę na świąteczny makowiec czy pierogi z kapustą. Tym razem specjalnie dla was zebraliśmy rady, dzięki, którym wasze świąteczne dania będą niezapomniane.
Niebawem będziemy kupować suszone owoce na wigilijny kompot i do świątecznych wypieków. Wybierając je, powinniśmy kierować się kilkoma zasadami, które sprawią, że nabędziemy produkty najwyższej jakości, a nasze dania zachwycą smakiem. Zdradzamy, jakie są najważniejsze kryteria, które powinniśmy zastosować przy zakupach. Bez dobrych bakalii nie będzie smacznego piernika czy makowca. Supermarkety w okresie świątecznym często kuszą nas specjalnymi zniżkami na ten wyrób. Nierzadko niestety jest tak, że produkt, który mało kosztuje, potrafi zepsuć smak. Co więcej, ma też szansę zagrozić zdrowiu.
Ryby wydzielają specyficzny zapach, który nie każdemu odpowiada, dlatego opracowanych zostało dużo metod, na usunięcie go. Jedną z nich jest wymoczenie filetów w mleku, które pochłania nieprzyjemne aromaty. Jeśli zapach osiadł na dłoniach czy w piekarniku, także można sobie z tym poradzić. Poniżej wyjawiamy jak tego dokonać. Gdy przygotowuje się rybę, jej zapach staje się jeszcze lepiej wyczuwalny, co może być dużą przeszkodą. Na szczęście istnieją rozwiązania, które ułatwiają uniknięcie takiej sytuacji. Jeśli jednak piekarnik i tak przeszedł zapachem ryb, nie masz się czego objawiać. Zamiast radzić sobie z efektami gotowania, zalecamy profilaktykę, którą stosuję się jeszcze przed gotowaniem. W taki sposób nie trzeba później męczyć się z dokładnym czyszczeniem sprzętów kuchennych, blatów czy dłoni.
Kapary cierniste potocznie nazywane po prostu kaparami są zdrowym i charakterystycznym w smaku rarytasem kulinarnym. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości są wykorzystywane zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie. Dowiedzcie się jak je włączyć do jadłospisu. Smak kaparów — a właściwie ich pąków, bo te najczęściej znajdziemy w sklepach spożywczych — porównać można do jedzenia chrzanu wraz z zielonymi oliwkami. Cierpki i nieco gorzki w odbiorze kwiat jest elementem wielu dań. Oprócz ciekawego smaku ma też sporo innych zalet.
Wigilijny bigos kojarzy wam się z przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego? Dodajcie do kapusty kminku, a zapomnicie o tym problemie. Przyprawa nada daniu cudownego aromatu i sprawi, że jedzenie będzie przyjemnością. Kapusta jest składnikiem wielu tradycyjnych dań świątecznych takich jak pierogi czy kulebiak. Część z nas po jej spożyciu doświadcza jednak nieprzyjemnych reakcji organizmu. Warto wprowadzić pewne modyfikacje w przygotowaniu potraw zawierających kapustę, by zminimalizować ryzyko kłopotów.
Po suszone grzyby z pewnością sięgniemy przy przyrządzaniu świątecznych potraw. Będziemy je z pewnością gotować, jednak większość dań wymaga też namoczenia skarbów lasu. Jeśli zastanawialiście się, czy jest to konieczne i jak właściwie należy to zrobić — ten artykuł jest dla was. Z suszonymi grzybami z powodzeniem przygotujecie bigos czy uszka do barszczu. Przed dodaniem ich do potrawy poświęćcie jednak chwilę na ich obróbkę. Niestety nie można ich tak po prostu wrzucić i liczyć, że danie się uda. Twarde grzyby nie zaszkodzą zdrowiu, ale smakowi dania już tak.