Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Nie jest to jednak danie dietetyczne. Są sposoby, aby zapobiec nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu przez potrawę. Jednym z nich jest dodanie do masy łyżki octu lub spirytusu. Nie wpłyną one na smak, a zachowamy chrupkość i lekkość wyrobu. Sprawdźcie ten oraz inne patenty na to, by placki były smaczne. Przepisów na placki ziemniaczane jest wiele. Można je przyrządzić np. na słodko albo z pysznym węgierskim gulaszem. Żadne jednak nie będą smaczne, gdy będą ociekać tłuszczem. Zastosujcie nasze triki i zapomnijcie o tym koszmarze.
Chcesz przygotować karpia, ale obawiasz się ości? Są sposoby, by je skutecznie usunąć. Wystarczy skropić filety ryby sokiem z cytryny i pozostawić je na noc w lodówce. Dzięki temu zabiegowi, drobne kawałki rybiej kości nie będą utrudniać konsumpcji. Wypróbujcie ten patent koniecznie.Karp jest tradycyjną rybą świąteczną, po którą co roku sięga wielu smakoszy. Radziliśmy wam już jak ją dobrze przyrządzić i pisaliśmy, ile w tym roku przyjdzie nam za nią zapłacić. Dla tych, których nie odstrasza cena i potencjalne niebezpieczeństwo spożywania tej ryby — jest ona bowiem wyjątkowo tłusta i potrafi smakować mułem — mamy przewodnik, który zawiera cenne rady na temat oczyszczania karpia z ości.
Zlew jest ważnym elementem każdej kuchni. Konieczne jest więc, by zawsze był drożny. Oto 4 produkty, których przenigdy nie powinno się wkładać do zlewu. Mogą go bowiem zapchać na tyle skutecznie, że będzie potrzebna pomoc specjalisty. Lepiej więc zapobiegać problemom, niż z nimi walczyć.Nie raz zdarza się, że zamiast do kosza na śmieci, włożymy czy też wyrzucimy coś do zlewu. Często może to być powodem niedrożności rur i mamy niemały problem. Czasami pomoże zwykła przepychaczka, nieraz niestety trzeba rozkręcić odpływ pod zlewem.
GIS często ostrzega Polaków przed szkodliwymi substancjami lub przed samymi produktami, które nie nadają się do użytku czy spożycia. Niedawno wydał aż trzy ostrzeżenia przed jajkami z pałeczkami Salmonella Enteritidis, zielem angielskim zakażonym tą samą bakterią oraz łyżkami do serwowania, które mogły przenosić pierwszorzędowe aminy aromatyczne do żywności. Dokładne szczegóły w tekście poniżej. GIS wielokrotnie ogłaszał na stronie gov.pl nowe informacje dotyczące produktów spożywczych i użytkowych, które z jakiegoś powodu nie nadawały się do sprzedaży. Dzięki temu klienci mogą w łatwy sposób dowiedzieć się, czy ich zakupy są w jakimś stopniu zagrożeniem dla ich zdrowia. Wyrywkowe badania przeprowadzane przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykrywają niezgodności, które w szybkim tempie są rozwiązywane. Jeśli masz któryś z produktów wymienionych poniżej, lepiej się go pozbądź.
Lodówka jest jednym z podstawowych sprzętów gospodarstwa domowego. Stanowi zwykle centrum naszej kuchni, bo właśnie w niej kryją się produkty spożywcze i potrawy. By jednak ten sprzęt działał, jak należy, trzeba go co jakiś czas czyścić. Większość osób zapomina o tym, by robić to w odpowiednich odstępach czasu. Błąd może przyczynić się do większego zużycia prądu, co z kolei odbije się na zasobności naszych portfeli. W lodówce przechowujemy żywność, dlatego ważne jest, by utrzymać ten sprzęt w odpowiedniej higienie. Zaleca się czyszczenie lodówki raz na 1-2 tygodnie. Przynajmniej raz na pół roku powinniśmy też rozmrozić zamrażarkę. Dzięki temu będzie ona skuteczniej mroziła, nie pochłaniając nadmiaru prądu.
Macie ochotę na schabowe, ale w kuchni nie ma tłuczka? Nadal możecie przygotować delikatne i smaczne kotlety. Wystarczy, że skorzystacie z prostych patentów, pozwalających przygotować mięso z użyciem narzędzi, które znajdziecie w domu. Sprawdźcie, jak sobie pomóc i przygotować obiad, o jakim marzycie. Smakosze wiedzą, że kotlety najlepiej jest rozbijać metalowym kratkowanym tłuczkiem. Tylko ta metoda pozwoli nadać mięsu odpowiednią strukturę. Czy jednak z powodu braku narzędzia powinniśmy rezygnować z przyrządzenia schabowego? Niekoniecznie. Bez odpowiedniego sprzętu też sobie poradzimy.
Choć tak może się wydać na pierwszy rzut oka, mrożenie pierogów wcale nie jest proste. Lepiej zamrozić je przed czy po ugotowaniu? A może trzeba je jakoś zabezpieczyć przed sklejaniem? Rozwiewamy wątpliwości i podpowiadamy skuteczne triki, dzięki, którym zamrozicie pierogi szybko i skutecznie. Jeśli do urządzenia wstawiamy surowe smakołyki, wówczas pamiętajmy, by się ze sobą nie stykały. W przeciwnym wypadku się posklejają. Ruskie, z mięsem czy z ulubionymi owocami — wszystkie pierogi są smaczne i każde możemy przechować w zamrażalniku. Trzeba tylko spełnić kilka warunków, które dadzą nam gwarancję, że potrawę zabezpieczycie właściwie. Zdradzamy, czego unikać.
Kurkuma jest popularną w kuchniach azjatyckich przyprawą korzeniową, która oprócz nadawania im charakterystycznej żółtej barwy i smaku, ma też szereg korzystnych właściwości. Warto po nią sięgać regularnie, by zapewnić sobie zdrowie i piękny wygląd. Korzeń ten zwany tez ostryżem pochodzi z Indii i to w tamtejszej kuchni rozgościł się na dobre. My również możemy skorzystać z jego dobrodziejstw, niekoniecznie sięgając po egzotyczne dania. Zdradzamy, dlaczego warto ją jeść i do jakich dań pasuje.
Kupując mięso w supermarkecie, często wybieramy wyroby pakowane. Ich producenci w paczkach umieszczają charakterystyczne białe podkładki. Zastanawialiście się może kiedyś, do czego służą? Ich funkcja jest dość istotna i polega na usuwaniu wilgoci z pojemnika. Obecność płynu z mięsa w opakowaniu stanowi zagrożenie dla zdrowia. Dowiedzcie się dlaczego. Wkłady dodawane do pudełek z mięsem pokrywane są nietoksyczną, perforowana powierzchnią, która umożliwia wsiąkanie płynu wewnątrz. Te niepozorne kawałki materiału chłonnego potrafią wciągnąć nawet do 40 ml mięsnego płynu. Dzięki temu nasze mięso dłużej zachowuje świeżość, a my nie ryzykujemy zatrucia pokarmowego.
W kuchni spędza się ogromną część czasu, jeśli na co dzień gotuje się posiłki dla siebie lub całej rodziny. W trakcie pichcenia generuje się ogromne ilości nieczystości, które najczęściej lądują w koszu na śmieci. Okazuje się jednak, że kosz wcale nie jest największym siedliskiem bakterii w tym pomieszczeniu - za takie uznaje się gąbki do zmywania oraz zlewozmywaki. Nawet najbardziej wypucowana kuchnia, sprawiająca wrażenie idealnie czystej, może skrywać niepokojący sekret. Mnóstwo ludzi nawet nie zdaje sobie sprawy z ryzyka, jakie każdego dnia ponoszą, korzystając z przyrządów codziennego użytku w kuchni. Poniższe informacje powinny być szczególnie istotne dla osób, które każdego dnia przygotowują smakowite potrawy nie tylko dla siebie, lecz również dla całej swojej rodziny - chwila nieuwagi i zanieczyszczenia łatwo przenoszą się do żywności.
W praktycznie każdej kuchni znajduje się pokaźny zapas drewnianych łyżek, łopatek, szpatułek i innych przyborów. Są tanie w produkcji, wytrzymałe i niezawodne, jednak skrywają w sobie jedną bardzo dużą wadę. Często przez nieumiejętne mycie i suszenie pojawiają się na nich pęknięcia, w których mogą gromadzić się resztki jedzenia. To prowadzi do namnażania się groźnych bakterii, które mogą doprowadzić do problemów ze zdrowiem. Drewniane łyżki inne narzędzia kuchenne są prawdopodobnie najczęściej kupowanymi przez domowych kucharzy przyborami. Ich niewielka cena zachęca do wydawania pieniędzy, a prosta obsługa i duża wytrzymałość są kolejnymi atutami. Czy można gotować nimi bez żadnego stresu?Niestety okazuje się, że nie do końca. Wiele mówi się o porowatości drewna, które z łatwością wchłania wilgoć, a wraz z nią, niechciane patogeny. O ile to nie jest dużym problemem, gdyż mikroby nie mają drogi ucieczki i umierają wewnątrz drewna, tak pęknięcia i szczeliny, od czasu do czasu pojawiające się w źle suszonych narzędziach, mogą sprawić sporo kłopotów.
Czarna rzepa — nazywana także czarną rzodkwią — jest bulwiastym warzywem o dość ostrym smaku. Warto po nią sięgać, bo zawiera wiele dobroczynnych substancji. Jak ją wykorzystać w kuchni i w jakich dolegliwościach nas wesprze? O tym przeczytacie w naszym artykule. W ostatnim czasie przybliżaliśmy wam właściwości mniej popularnych warzyw takich jak skorzonera czy brukiew. Dziś na tapet bierzemy czarną rzepę. Warzywo to większość z nas kojarzy pewnie z drogerii, gdzie znaleźć można szampony z ekstraktem z niego. Wzmacnianie osłabionych włosów czy ulga w łupieżu to jednak niejedyne korzyści z sięgania po rzepę.
Orzechy są zdrowe i powinniśmy je włączać do naszej diety. Przygotowanie z nich pysznego masła jest doskonałym pomysłem, aby zapewnić sobie porcję tego wartościowego produktu. Przepis na krem z fistaszków pozwoli wam na szybkie przygotowanie smacznego dodatku w domu. Dzięki niemu też oszczędzicie. Domowe masło kosztuje nawet 2-krotnie mniej w stosunku do ceny za słoik wyrobu, jaką przyjdzie wam zapłacić w sklepie. Mamy przy tym kontrolę na smakiem i składem kremu. Spróbujcie koniecznie. Masło orzechowe jest produktem popularnym w kuchni roślinnej. W łatwy sposób można bowiem wyczarować z niego wiele dań, a przynajmniej wzbogacić ich smak. Spożywane w umiarkowanych ilościach jest cennym elementem diety roślinnej. Zawiera co prawda dość dużo tłuszczu, lecz bogate jest też w znaczne ilości białka. Lista jego zalet i zastosowań jest na tyle długa, że warto sięgnąć po ten smakołyk. Jeżeli dysponujecie dobrym blenderem, możecie przygotować go w domu. W ten sposób produkt będzie składał się z dobrej jakości składników i wyjdzie tańszy, niż gdy zdecydujemy się na zakup gotowego masła w sklepie. Wypróbujcie nasz przepis — jest szybki i prosty.
Zamrażarka jest prawdopodobnie jednym z najlepszych miejsc do przechowywania żywności przez dłuższy czas. Nie każdy produkt nadaje się jednak do głębokiego mrożenia, gdyż może zmieniać się ich smak czy właściwości. Jednym z nich są jajka, które wstawione do chłodziarki w skorupkach wybuchają, brudząc wszystko wokół nich. Czego jeszcze nie powinno się wkładać do zamrażalnika?Ciężko znaleźć lepszą metodę konserwowania żywności nich zamrażalnik. Niskie temperatury skutecznie hamują rozwój pleśni i bakterii, a także świetnie zachowują większość wartości odżywczych, koloru, smaku oraz aromatu jedzenia. Niestety nie zaleca się wkładania do niej wszystkich produktów "jak leci" - niektóre z nich mogą bowiem po rozmrożeniu okazać się niesmaczne, ich struktura traci na jakości, a część może nawet zepsuć się pomimo zamrożenia.
Smażenie obrosło w wiele mitów i przekonań. Wielu z nas jest zdania, że nie jest to najzdrowsza metoda obróbki termicznej żywności. A co jeśli będziemy smażyć bez tłuszczu? Okazuje się, że, mimo iż takie smażenie wymaga nieco zachodu, jest bezpieczne i zdrowe. Dowiedzcie się jak przygotować potrawy z patelni bez dodatku oleju czy masła. Już zmiana tłuszczu zwierzęcego na roślinny pozwoli smażyć w nieco zdrowszy sposób. Nadal jednak korzystniej dla naszego organizmu będzie, jeśli zdecydujemy się nasze posiłki ugotować na parze czy upiec. Siłą rzeczy wtedy do naszego jedzenia nie będziemy dodawać nadmiaru tłuszczu. Są jednak sposoby, aby pominąć ten składnik również przy smażeniu.
Makowiec jest tradycyjnym świątecznym wypiekiem, który ceni wielu smakoszy. Jego przygotowanie jednak do łatwych nie należy, a błędy są kosztowne. Jeśli będziemy chcieli pójść na skróty, ciasto może pękać. Z naszymi radami jednak unikniecie tego problemu. Dowiedzcie się co zrobić, aby wyszło idealnie gładkie. Zawijana w drożdżowe ciasto masa z maku i bakalii ma wielu zwolenników. Do jej przyrządzenia potrzeba nieco wprawy i starannego podążania za przepisem. Najdrobniejsza modyfikacja może spowodować, że wypiek nie wyjdzie. Dziś podpowiadamy, co zrobić, by makowiec nie pękł przy pieczeniu.
Często podczas przyrządzania naleśników napotykamy trudności. Zdarza się, że ciasto przywiera i zamiast cieszyć się smakiem, zmagamy się z przypalonymi kawałkami masy. Sprawdzony i prosty domowy patent pomoże nam pożegnać ten problem raz na zawsze. Wystarczy, że patelnię przed smażeniem posypiemy solą. Naleśniki to smaczne danie, które zachwyca bogactwem możliwości. Zanim jednak wybierzemy ulubiony farsz, musimy je usmażyć. Wydawać by się mogło, że to czynność prosta i szybka. Nierzadko jednak zdarza się, że ciasto nie chce ładnie odchodzić od patelni. Możemy temu zapobiec, stosując babciny trik z solą. Wypróbujcie go koniecznie.
Garnki i patelnie powinny być czyste, by nasze gotowanie było bezpieczne. Często, mimo starań, podczas mycia naczyń nie udaje się usunąć wszystkich zabrudzeń. Wtedy z pomocą przyjdą nam triki, które nie wymagają dużych nakładów finansowych. Wykorzystujemy w nich produkt, który zazwyczaj mamy już w kuchni — sodę oczyszczoną. Można skutecznie i tanio — bez stosowania agresywnej chemii — wyczyścić garnki z zewnątrz. Potrzebne do tego będą jedynie czas, odrobina cierpliwości oraz narzędzia i produkty, które zawsze mamy pod ręką.
Po kurczaka często sięgamy wtedy, gdy chcemy przejść na dietę. Mięso to jest delikatniejsze dla naszego układu pokarmowego niż wołowina czy wieprzowina. Należy jednak zwrócić uwagę na pewien szczegół, który wskaże nam, jak dużo białka zawiera dana porcja. Ubogie w ten makroelement kawałki będą miały charakterystyczne białe prążki. Z kurczaka przyrządzić można wiele pysznych potraw. Pozwolą one w łatwy sposób dostarczyć organizmowi energii oraz niezbędnego do budowy mięśni białka. Aby jednak było to możliwe, musimy kupić odpowiednie mięso. Nie każde bowiem charakteryzować się będzie odpowiednią zawartością składników odżywczych.
Kotlety z kalafiora są pyszne. Sprawdzą się doskonale jako zamiennik mięsnych mielonych, a przygotujecie je naprawdę szybko. Odkryjcie smak tego warzywa na nowo już dziś. Kotlety te smakują wybornie w towarzystwie sałatki warzywnej lub lekkiej surówki o wyrazistym smaku np. z buraka z dodatkiem cebulki. Są też świetne jako dodatek do kanapki czy wytrawnego obiadowego naleśnika. Możecie je wtedy sparować z colesławem z czerwonej kapusty i dodać odrobinę sosu paprykowego. Będą obłędnie pyszne.
Cytrusy kuszą orzeźwiającym smakiem i dużą porcją zdrowia. Jesienią i zimą jemy ich więcej niż zwykle, bo mają przystępniejsze ceny i bardziej dbamy o swoją odporność. A gdy już zjecie, taką pomarańczę, nie wyrzucajcie jej skórki. Poznajcie praktyczne zastosowania skórki pomarańczy w domu. Skórka z pomarańczy, podobnie zresztą, jak i z innych cytrusów, nie tylko ładnie pachnie, ale ma też właściwości bakteriobójcze. Zamiast więc ją wyrzucać, można wykorzystać w kuchni i nie tylko. Na bazie skórki z pomarańczy warto przygotować środki czyszczące osady i plamy, a także dobrze radzące sobie z pleśnią.
Sezon na dynię i śliwki częściowo się pokrywa. Warto skorzystać z tego faktu i przygotować pyszny dżem łączący te dwa smaki. Receptura jest bardzo prosta, a przyprawy korzenne nadadzą mu iście jesiennego aromatu. Skosztujcie tego nietypowego duetu owocowo-warzywnego, a już nie wrócicie do klasyki. Przepisy na jesienne przetwory zdradzaliśmy wam nie raz. Pisaliśmy już jak zrobić konfiturę ze śliwek z dodatkiem imbiru i jak przyrządzić wyjątkowy mus dyniowy idealny na zimę. Teraz proponujemy wyjątkowe połączenie dyni i śliwki. Korzenne przyprawy, których tu użyjemy, sprawią, że dżem nabierze naprawdę niezwykłego aromatu. Sprawdzi się on doskonale jako smaczny dodatek do naleśników, ciast czy gofrów. Polecamy przygotować go więcej, by móc się nim cieszyć przez całą zimę.
Pierogi są pyszne i nie ma chyba smakosza, który by nie był ich koneserem. Co jednak, gdy chcemy przyrządzić je w domu, a ciasto rwie się, wychodzi za twarde lub nie skleja się poprawnie? Z przepisem, który tym razem wam proponujemy, problem ten nie wystąpi. Wszystko dzięki dodatkowi oleju. Nasze babcie znały ten doskonały patent. Dodatek tłuszczu do ciasta pierogowego sprawia, że wychodzi ono bardziej delikatne, a jednocześnie łatwiej się rozciąga. To z kolei powoduje, że przy nakładaniu farszu nie rozrywa się. Wręcz przeciwnie — idealnie dopasowuje się do ilości nadzienia. Spróbujcie sprawdzonego przepisu na elastyczne ciasto do pierogów i przekonajcie się sami, jak będzie się zachowywało, jeśli zrobimy je bez jajka. Wielu smakoszy może oburzyć brak tego dodatku, lecz — jak pisaliśmy już wcześniej — jest to częsta przyczyna, dla której ciasto wychodzi twarde.
Racuchy są pysznym deserem, po który sięga wielu smakoszy. Zwykle przygotowujemy je, używając świeżych drożdży. Sprawiają one, że ciasto na patelni pięknie rośnie i staje się lekkie jak chmurka. Tym razem proponujemy wam recepturę z dodatkiem proszku do pieczenia. Wystarczą dwie łyżeczki, by osiągnąć zamierzony efekt. Delikatne placuszki z jabłkiem będą wyśmienite, gdy dodamy do nich jabłek, które nie zawierają zbyt wiele soku. Dzięki temu unikniemy rozpadania się ciasta, a proszek do pieczenia bez trudu wykona swoją pracę.
Kalarepka jest bardzo zdrowym warzywem o wielu zastosowaniach w kuchni. Jest też niestety często niedoceniana, mimo iż zawiera naprawdę dużą ilość cennych składników odżywczych i witamin. Dowiedzcie się, dlaczego warto po nią sięgać i czym prędzej ją kupcie. Warto wykorzystać potencjał tego warzywa do przygotowania pysznych potraw. Z kalarepy zrobicie zarówno pyszną surówkę, jak i dobroczynny sok. Doskonale smakować będzie też po prostu pokrojona i schrupana na surowo. W tej formie jest zresztą najzdrowsza.
Deska do krojenia jest podstawowym, kuchennym sprzętem. Najczęściej korzystamy z drewnianych desek do krojenia, które mają wiele zalet. Niestety, jest też kilka ograniczeń, jeśli chodzi o ich mycie. Zobacz jak szybko i skutecznie wyczyścić deskę do krojenia. W naszych kuchniach mamy coraz nowocześniejsze deski do krojenia. Są więc szklane, plastikowe, a nawet kamienne. Jednak nadal prym wiodą deski drewniane. Są naturalne i nie tępią noży. Potrafią też wyglądać bardzo elegancko, pod warunkiem, że są zadbane. Podpowiemy wam więc, jak należy czyścić deski, by jak najdłużej wam służyły i ładnie wyglądały.Trwałość drewnianej deski kuchennej zależy oczywiście od rodzaju drewna, z jakiego ją wykonano. Do najtwardszych, a więc też najtrwalszych należą deski wykonane z kokosu i hebanu, jednak popularne z drewna dębowego, akacjowego czy bukowego też nie są złe.
Mrożenie jest jednym z najszybszych i najskuteczniejszych sposobów utrwalania potraw. Najczęściej bowiem wystarczy po prostu zapakować produkty lub danie w plastikowy pojemnik i schować go do zamrażalnika. Nie wszystkie potrawy jednak do mrożenia się nadają. W ten sposób nie powinny być przechowywanie m.in. schabowe. Jeżeli kiedykolwiek przeszło wam przez myśl, by usmażyć dużo schabowych i po wystudzeniu włożyć je do zamrażalnika, odradzamy wam ten pomysł. Tak potraktowane kotlety nie tylko stracą na smaku, ale też mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Mrożenie grzybów jest nieco mniej popularne niż ich suszenie. Wynikać to może z faktu, iż ta forma obróbki pozwala na nieco mniejsze wydobycie aromatu skarbów lasu. Jeśli jednak chcemy mieć pod ręką grzyby w środku zimy, warto rozważyć utrwalenie ich w ten sposób. Podpowiadamy jak to zrobić poprawnie. Przedstawialiśmy wam już wiele receptur z udziałem grzybów. Zdradzaliśmy jak przygotować placki ziemniaczane nadziane aromatycznymi borowikami czy tradycyjną grzybową. Dzięki zamrożeniu zbiorów smakiem tych potraw będziecie mogli cieszyć się naprawdę długo.