Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne oświadczenie dotyczące bezpieczeństwa żywności. Tym razem na celowniku są orzeszki ziemne solone firmy KRESTO, w których wykryto przekroczenia dopuszczalnego limitu aflatoksyn. Jak poinformowano produkt, za który odpowiada firma VOG Polska Sp. z o.o, zawierał zbyt wysoką zawartość aflatoksyn — substancji produkowanej przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus. Związki te mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
Magda Gessler przygotowała dla swoich fanów nie lada gratkę. Niebawem ruszy jej autorski kurs gotowania, w którym podzieli się przepisami, które są z jej rodziną od pokoleń. Za specjalny pakiet materiałów trzeba będzie jednak trochę zapłacić. Znamy szczegóły projektu.Kurs Sekrety Kulinarne Magdy Gessler skierowany jest nie tylko do amatorów dobrego jedzenia i kucharzy domowych, ale też do osób zajmujących się gotowaniem zawodowo. Jednym słowem do wszystkich, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę. Ruszy już 18 grudnia.
Śledzie, które kupiliście, są słone i pełne ości? Dobrze je wymoczcie, a pozbędziecie się obu problemów. Wystarczy woda i sok z cytryny, a mięso stanie się delikatne. Utraci też charakterystyczny rybi zapach. Dowiedzcie się jak prawidłowo użyć tych składników, by osiągnąć pożądany efekt. Potrawy ze śledzi bywają naprawdę smaczne. Wystarczy wspomnieć śledzia w curry czy poznańską sałatkę z jajkami. Najlepszą ryba o ich przyrządzenia jest śledź prosto z beczki. Zanim jednak zabierzemy się za marynowanie, trzeba go dobrze wymoczyć. Podpowiadamy jak zrobić to poprawnie.
Karp jest rybą o charakterystycznym smaku, który dla wielu smakoszy jest koszmarem. Istnieje jednak łatwy sposób, by się go pozbyć, a przy okazji nadać mięsu delikatności. Zamoczcie kawałki ryby w mleku, a zapomnicie o przykrym uczuciu związanym z jej konsumpcją. Wielu smakoszy uważa, że nie można zorganizować prawdziwej wigilii, nie podając karpia. Choć ryba ta do najzdrowszych nie należy — jest niestety dość tłusta — są patenty, które sprawiają, że jej smak staje się nieco mniej nieprzyjemny. Jeżeli macie w swoim otoczeniu amatorów tej ryby, koniecznie wypróbujcie tę metodę.
Ryba po grecku jest jedną z potraw, która już niebawem zagoszczą na świątecznych stołach. Najsmaczniejsza wychodzi wtedy, gdy do jej przyrządzenia wybierzemy odpowiednią rybę. Nie może być zbyt tłusta, bo i tak będziemy ją smażyć. Podpowiadamy, po którą najlepiej sięgnąć. Postna kolacja wigilijna dopuszcza jedzenie ryby. W wielu domach pojawi się karp czy śledzie. Część z was z pewnością skusi się na pyszną rybę po grecku. Łatwo ją przyrządzić, lecz dobór składników może zaważyć o smaku.
Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie wigilii bez kompotu z suszonych owoców o charakterystycznym wędzonym posmaku. Jest jednak grupa, która dymnego aromatu nie lubi i unika sięgania po ten świąteczny specjał. Z naszym nowym przepisem nie będą musieli rezygnować z napoju. Kompot będzie delikatnie słodki i przyjemny w odbiorze. Jeśli lubicie korzenne przyprawy i chcecie, by wybrzmiały nie tylko w pierniku, koniecznie przygotujcie ten kompot. Wigilijny klasyk dobrze jest zrobić dzień wcześniej. Potrzebuje trochę czasu, by nabrać walorów i może na was poczekać w lodówce. Te potrawy też nie muszą być wykonane na ostatnią chwilę. Zaplanujcie czas i do dzieła.
Płyn do mycia naczyń się skończył, a wy potrzebujecie umyć talerze? Nie musicie w popłochu biec do sklepu. Istnieją skuteczne sposoby, na usuniecie zabrudzeń bez tego produktu. Spróbujcie użyć soku z cytryny, octu i soli. Efekty takiego zmywania przyjemnie was zaskoczą. Radziliśmy wam już, jakich naczyń lepiej nie myć w zmywarce. Podpowiadaliśmy też, jak włożenie gąbki do mycia naczyń może zmienić sytuacje produktów w lodówce. Tym razem zdradzamy sprawdzone patenty na umycie naczyń bez gotowego płynu z marketu. Zajrzyjcie do swoich szafek i przetestujcie domowe mikstury.
Choć zaleca się jeść jabłka w całości razem ze skórką, nie zawsze mamy taką możliwość - do szarlotki owoce muszą zostać bowiem obrane. Jeśli zostało ci sporo obierek, nie wyrzucaj ich do kosza na śmieci. Zamiast tego możesz wykorzystać je do zrobienia pysznych cynamonowych przekąsek, czy kompotu ze skórek. Skórka z jabłek zawiera najwięcej wartości odżywczych w całym owocu, dlatego pozbywanie się jej jest wyjątkową stratą. Niektórzy nie lubią jej lekko gorzkiego smaku i specyficznej faktury - mamy na to idealny sposób. Więcej już nigdy nie zutylizujesz nawet jednej skórki. Obierki można dodać do kompotu, co nada mu więcej smaku, a także wypełni go witaminami i minerałami. Dzisiaj zajmujemy się mimo wszystko cynamonową przekąską, która sprawdza się jako coś do przegryzienia, a także na imprezach i innych wydarzeniach. Miseczka z chrupiącymi chipsami owocowymi dodatkowo pięknie wygląda i ozdabia podana do stołu.
Z desek do krojenia korzysta się praktycznie codziennie, dlatego szybko ulegają zabrudzeniom oraz uszkodzeniom. Aby wydłużyć ich przydatność, warto stosować pewne środki konserwacyjne, które zapobiegną zbyt szybkiemu niszczeniu, a także dokładnie wyczyszczą powierzchnie desek. Jeśli borykasz się z deską o intensywnym zapachu czy z tłustymi plamami, posyp ją solą i skrop sokiem z cytryny, a zanieczyszczenia będą łatwe do wyczyszczenia. Deski do krojenia mogą być zrobione z najróżniejszych surowców, zaczynając od drewna czy plastiku, kończąc na szkle, a nawet marmurze. Każdy z nich ma swoje wady i zalety, jednak dzisiaj zajmiemy się najlepszymi metodami do pielęgnacji i czyszczenia desek. Większość z nas po użyciu deski, po prostu zmywa ją gąbką i płynem do naczyń w zlewie. Niekiedy zabrudzenia są jednak zbyt silne, aby owa metoda zadziałała. Dlatego poniżej prezentujemy sposoby na wyczyszczenie, a także konserwacje desek do krojenia. Warto je znać, ponieważ pozwalają na zaoszczędzenie kilku groszy na kupnie nowych desek.
Przykre zapachy w kuchni potrafią uprzykrzyć gotowanie. Czasami z obawy przed nimi rezygnujemy też z ulubionych potraw. Wigilijne specjały z pewnością będą aromatyczne. Dlatego też warto już teraz poznać triki, które sprawią, że nasza kuchnia będzie się kojarzyć tylko z miłymi chwilami. Jednym z nich jest ustawienie sody oczyszczonej w pobliżu kosza na odpady.Soda oczyszczona nie tylko doskonale czyści powierzchnie, ale też potrafi pochłaniać nieprzyjemne zapachy. Takie z pewnością powstaną, gdy w ferworze świątecznych przygotowań zapomnimy wynieść śmieci. To nie jedyny środek, który pomoże nam w walce o piękny zapach w domu.
Sztuka wypieku ciast nie jest najprostszym zajęciem w kuchni, dlatego wiele osób obawia się pieczenia. Największy strach wywołuje wizja zakalca, który niszczy całą blachę ciasta, nad którym pracowało się dużo czasu. Niżej zdradzamy sposoby, dzięki którym unikniesz zakalca za każdym razem - między innymi jak mieszać oraz odmierzać składniki.Pieczenie ciast jest zajęciem, które wymaga od gotującego mnóstwo uwagi i cierpliwości. Wystarczy w końcu kilka niewielkich błędów, aby zniweczyć całą pracę. Zakalec jest bodaj najbardziej znienawidzoną wpadką, która dotknęła prawdopodobnie każdego amatora ciast. Zanim osiągnie się poziom na tyle zaawansowany, aby nie obawiać się zakalca, musi minąć przynajmniej kilka sesji pieczenia. Dla początkujących mamy jednak kilka porad, dzięki którym szansa na pojawienie się zakalca spada do minimum.
Domek z piernika jest doskonałym urozmaiceniem świątecznego stołu - widać w nim bowiem kunszt i włożoną pracę. Jeśli chcesz zachwycić swoich domowników przepięknym jadalnym domem, niżej zdradzamy krok po kroku, jak go wykonać. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że bez problemu można z niego zrobić również pierniczki czy ozdoby na choinkę. Domek z piernika to dość skomplikowane przedsięwzięcie, więc warto zarezerwować sobie na jego przygotowanie trochę wolnego czasu. Szczególnie dużym podziwem będą darzyły go z pewnością dzieci, które mimo wszystko długo nie wytrzymają i w końcu zaczną go jeść.
Śledzie najczęściej goszczą na naszych stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia. Warto jednak sięgać po nie o wiele częściej. Jak jednak wybrać te najlepsze, które będą nie tylko smaczne, ale też bezpieczne dla zdrowia? Podpowiadamy, jak podejść do ich zakupu. Śledzie są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin i minerałów. Ryby te nie kumulują w sobie metali ciężkich. Są zatem dobrym wyborem, jeśli chcemy dostarczyć sobie zdrowej porcji białka. Zróbcie je czym prędzej np. z buraczkami lub w curry. Naszymi radami pomożemy w zakupach.
Robicie obiad i nagle przypominacie sobie, że nie rozmroziliście mięsa? Nic nie szkodzi. Są triki, które pozwolą nam wybrnąć z niekomfortowej sytuacji. Niektóre wymagają jednak nieco planowania. Trzeba bowiem zamrozić wcześniej mięso w niewielkich porcjach. Z mięsa zrobicie np. te pyszne kotlety z pieczarkami czy smaczne schabowe w orzechowej panierce. Najlepiej będzie, gdy wyjmiecie je z zamrażalnika wieczorem i pozostawicie na noc w lodówce. Ten sposób rozmrażania jest najbezpieczniejszy. Co jednak zrobić, gdy nie mamy aż tyle czasu?
Idealnie puszysty i dobrze wyrośnięty sernik, który nie pęka? Przestrzegając kilku reguł, uda wam się taki upiec. Sekret tkwi w odpowiednio przygotowanych składnikach i starannym wykonaniu. Zdradzamy triki, dzięki którym wasz wypiek zachwyci wszystkich gości. Sernik jest wysoko na liście ulubionych deserów wielu smakoszy. Niezależnie od tego, czy decydujemy się na jego tradycyjną wersję, czy też dodajemy owoców — istotne jest, by ciasto nie opadło i nie popękało na wierzchu. Wiemy jak to osiągnąć.
Makowiec zwyczajnie musi zostać podany jako deser w okresie Bożego Narodzenia - jego smak i zapach jednoznacznie kojarzy się ze świętami. Aby nadzienie z nasion maku nie było suche, wystarczy zetrzeć do niego jedno starte słodkie jabłko. Owoc doda ciastu wilgoci oraz nieco słodyczy, co z pewnością zostanie docenione przez amatorów słodkości. Więcej porad zamieściliśmy poniżej. Makowiec jest tradycyjnym wypiekiem, który nieodłącznie wiąże się z Bożym Narodzeniem. Nic bowiem nie smakuje tak dobrze, jak duży kawałek wilgotnego makowca z kubkiem świeżo zaparzonej herbaty czy kompotu z suszu owocowego. Przygotowanie go własnoręcznie pozwala uzyskać jakość znacznie lepszą, niż kupując gotowego makowca w cukierni.Czasem zdarza się, że nawet przy najlepszych chęciach ciasto jest zapychające, kruszące się i suche. Jeśli za każdym razem wychodzi ci taki makowiec, nie masz powodu do irytacji. Wystarczy drobna modyfikacja w recepturze, aby każda następna próba pieczenia udawała się w 100%.
Najprostszym sposobem na wyczyszczenie piekarnika jest umycie ścianek ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Jednak, gdy mamy do czynienia z zaschniętym brudem ten patent niestety zawodzi. Pomocny wtedy okaże się sok z cytryny. Podgrzany wraz z wodą, zmiękczy plamy i zniweluje nieprzyjemny zapach. Wypróbujcie tę metodę. Podpowiadaliśmy wam już jak uwolnić lodówkę od nieprzyjemnych zapachów, a czajnik od kamienia. Tym razem zdradzamy sekret idealnie czystego piekarnika. Do utrzymania go w porządku wystarczą produkty, które każdy z nas ma w kuchni. Przyda się też termoobieg.
Ubrudzone tłuszczem naczynia czy kratkę kuchenki możemy wymoczyć w wodzie z octem. Co jednak zrobić, by pozbyć się plam po jedzeniu z mikrofalówki? Istnieją domowe sposoby, dzięki którym jej wnętrze znów zachwyci czystością. Użyjcie cytryny, a usuniecie również nieprzyjemny zapach. Wystarczy kilka plasterków owocu. Radziliśmy wam już jak skutecznie domyć czajnik elektryczny oraz jak pozbyć się przykrych zapachów z lodówki. Tym razem przychodzimy z pomocą po raz kolejny i podpowiadamy jak dokładnie wyczyścić kuchenkę mikrofalową. Nasz trik sprawi, że znów będzie lśniąco czysta i pachnąca. Przekonajcie się sami.
Bez bigosu dla wielu z nas nie ma świąt. Przyrządzenie tego dania wymaga cierpliwości, a sekretem jego smaku jest powolne gotowanie i odpowiednio dobrane składniki. Czasami, mimo starań, potrawa przypala się, wychodzi za słona lub zbyt kwaśna. Są sposoby, by te potknięcia naprawić. Nawet najlepszym kucharzom zdarza się chwila nieuwagi. Dodajemy wtedy zbyt dużo soli, wrzucamy za kwaśną kapustę czy podgrzewamy potrawę na ogniu tak mocnym, że się przypala. W takich sytuacjach pomocne będą sprawdzone triki, które są w stanie wyprowadzić smak dania na prostą.
Z ziemniaków można przyrządzić wiele smacznych potraw. Ich obieranie potrafi jednak nieźle zmęczyć, zwłaszcza wtedy, gdy potrzebujemy ugotować znaczną ich ilość. Istnieje jeden trik, który pozwoli nam znacząco skrócić czas potrzebny do pozbawienia ziemniaków skórki. Wystarczy, że natniemy ją przed gotowaniem. Gotowanie ziemniaków w mundurkach niestety nie jest rozwiązaniem dla każdego. Możemy jednak oszczędzić czas i zachować właściwości odżywcze zawarte w ziemniaku, dzięki prostemu zabiegowi, jakim jest nacięcie skórki.
Pierogi są kultowym daniem kuchni polskiej, które smakuje wielu smakoszom. W każdym domu przyrządzane są nieco inaczej, a najwięcej dyskusji wywołuje przepis na ciasto. Używamy masła, oleju, a nawet oliwy z oliwek. Ten ostatni tłuszcz sprawi, że wyjdzie wyjątkowo delikatne. Przekonajcie się sami. Kluczem do uzyskania elastycznego i uniwersalnego smakowo ciasta na pierogi jest użycie oliwy z oliwek, mąki soli i ciepłej wody. Nie można do niego dodać jajek. Przygotujcie od razu więcej masy i zróbcie solidny zapas pierogów. Możecie je z powodzeniem zamrozić.
Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie wigilii bez karpia. Jak jednak dobrze go przygotować? Jednym z ważnych etapów jest pozbawienie go śluzu. Znamy patent, dzięki któremu zrobicie to łatwo i bez wysiłku. Wystarczy, że zaopatrzycie się w siatkę po cebuli lub ziemniakach. Karp jest świątecznym przysmakiem, którego według wielu osób nie może zabraknąć na świątecznym stole. Choć ryba ta nastręcza trudności w obróbce, wielu z nas nie umie sobie odmówić tej tradycyjnej, niekoniecznie dietetycznej i zdrowej, potrawy. Przychodzimy więc z radą jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i śluzu.
Babcie wiedzą jak zrobić najlepszy barszcz pod słońcem. Nie idą na skróty i nie sięgają po koncentraty, lecz przyrządzają porządny buraczany zakwas. Tylko z niego uzyskamy pyszne danie. Jego zrobienie wymaga czasu, dlatego też przepis na tradycyjną wigilijną zupę zdradzamy już teraz. Zdążycie do świąt i zachwycie waszych gości. Tak jak rosół jest podstawą tradycyjnej pomidorowej, tak zakwas stanowi zaczątek barszczu czerwonego. Oczywiście możecie pominąć ten składnik, po prostu gotując buraczki i dodając octu. Smak będzie podobny, ale wartości odżywcze i prozdrowotne już nieco inne. Warto spróbować tradycyjnej metody — nie jest tak skomplikowana, jak się wydaje.
Sezon śliwkowy powoli się kończy. Zanim te pyszne owoce znikną z targowisk, warto zaopatrzyć się w większą ilość i przygotować wspaniale rozgrzewający kompot z dodatkiem imbiru. Jest przyjemnie słodki i pikantny jednocześnie, a przy tym wzmacnia odporność. W tym smaku można się zakochać.Kompot ten jest aromatycznym dodatkiem do wielu słodkich dań np. do naleśników czy owsianki. Do jego przygotowania wybierzcie śliwki węgierki. Są doskonałe nie tylko jako składnik na powidła do przełożenia świątecznego piernika. Imbir fantastycznie komponuje się ze słodkim smakiem tego owocu, nadając kompozycji przyjemnego posmaku i wyjątkowego aromatu.
GIS znowu opublikował na swojej stronie ostrzeżenie publiczne dotyczące popularnego produktu, dostępnego w całym kraju. Główny Inspektor Sanitarny, poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach, poinformowany został o stwierdzeniu migracji do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z łopatki kuchennej. Szczegóły dotyczące produktu dostępne są poniżej. GIS nierzadko ogłasza swoje ostrzeżenia, które najczęściej dotyczą żywności - tym razem nie chodzi jednak stricte o jedzenie. Główny Inspektor Sanitarny dostał informację o stwierdzeniu migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych do jedzenia z popularnego produktu w wielu sklepach w całej Polsce. Informacja przesłana została za pomocą Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są, jak stwierdza GIS w ogłoszeniu, są substancjami szkodliwymi dla zdrowia.
W każdej lodówce po jakimś czasie użytkowania zaczyna być wyczuwalny specyficzny zapach, który niekiedy może być nieprzyjemny. Na szczęście są proste domowe sposoby, aby radzić sobie z tym problemem. Podstawą jest oczywiście zachowanie czystości, jednak można zastosować proste odświeżacze powietrza z produktów kuchennych. Z lodówek korzysta się każdego dnia, dlatego tak łatwo o jakiekolwiek zabrudzenia w jej wnętrzu. Niekiedy zapomni się o jakimś produkcie, z którego unosi się nieprzyjemny zapach. Po takiej wpadce w lodówce może utrwalić się ta woń. Dlatego tak ważne jest zachowanie czystości na każdych półkach. Gdy jednak wydarzy się niespodziewane i zapach mimo wszystko i tak się pojawi, nie ma potrzeby wychodzenia do sklepu po chemię domową. Z produktów w kuchennych szafkach zrobisz wystarczająco skuteczne specyfiki, aby uporać się z fetorem.
Przygotowujecie jaja na twardo, ale nie możecie ich szybko i sprawnie obrać, bo skorupka przylega zbyt dobrze? Są patenty, które sprawią, że ten problem przestanie wam spędzać sen z powiek. Jednym ze sposobów na jego uniknięcie jest wcześniejsze wyjęcie jaj z lodówki. Zróbcie to na pół godziny przed gotowaniem, a skorupka łatwiej odejdzie. Jajka na twardo są składnikiem popularnej sałatki jarzynowej. Często przyrządzamy je też na uroczyste śniadania z farszem. W obu tych przypadkach warto, aby nie były poszarpane z wierzchu. Dania wtedy nie tylko będą wyglądały nieestetycznie, ale sam proces pozbawiania produktu skorupki będzie trudniejszy. Podpowiadamy, co zrobić, aby nie zajmował zbyt dużo czasu.
Czyszczenie mocno zabrudzonej kuchni potrafi nieźle uprzykrzyć życie, szczególnie w sytuacjach, gdy brud nie jest świeży. Nie warto jednak wydawać dużych sum na chemiczne środki czystości, jeśli można przygotować je domowymi sposobami. Poniżej zdradzamy metody na wykorzystanie sody oczyszczonej czy octu spirytusowego przy czyszczeniu kuchni. Kuchnia łatwo ulega zabrudzeniom, w końcu korzysta się z niej praktycznie każdego dnia, gotując posiłki. Zaleca się usuwanie wszelkich plam czy zacieków natychmiast po ubrudzeniu, lecz nie zawsze ma się taką możliwość. Co zrobić, gdy zanieczyszczenia nie schodzą z dużą łatwością?Najczęściej sięga się w takiej sytuacji po kupione mleczka do czyszczenia czy detergenty, które swoje kosztują i nie są zawsze skuteczne. Z tego powodu pokazujemy sposoby na wykonanie ich własnoręcznie ze składników łatwo dostępnych w kuchennych szafkach.