Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Marchewka

Marchewka

Puree z marchewki
05.02.2022 01:00 Jak zrobić puree z marchewki?

Puree z marchewki jest gęstym kremem wykorzystywanym w restauracjach całego świata. Jest bardzo estetyczny, smaczny i doskonale komponuje się z rybami i daniami mięsnymi. Puree z marchewki z powodzeniem może zastąpić również tradycyjne ziemniaki do obiadu lub być lekką, samodzielną przekąską, również dla najmłodszych. Poznaj prosty przepis na fantastyczne puree z marchewki.Puree z marchewki jest bardzo delikatną, lekkostrawną i słodką potrawą z dodatkiem odrobiny masła i śmietany. Ze wszystkich składników powstaje gęsty krem, który jest zdrowy i bardzo pożywny. Domowe puree z marchewki może być również świetnym obiadkiem lub przekąską dla malutkich dzieci, aby dostarczyć im niezbędnych witamin i beta-karotenu.Puree z marchewki jest świetnym dodatkiem do steków z antrykotu, duszonej wieprzowiny, ryb i wielu innych dań. Dzięki puree możemy przygotować dania jak z najlepszej restauracji, ponieważ ślicznie prezentuje się na talerzu i doskonale łączy się z całą potrawą, nadając jej wyjątkowy smak.Puree przygotujesz nie tylko z marchewki. Wypróbuj puree ziemniaczane, puree z dyni, kalafiora, groszku i odkryj ich niezwykły smak.

Zupa dyniowa z zacierkami
02.02.2022 01:00 Zupa dyniowa z zacierkami. Sprawdzony przepis na obiad

Zupa dyniowa z zacierkami na mleku to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Zupę ugotuj na mleku krowim lub roślinnym, np. kokosowym lub sojowym, a wyjdzie przepyszna. Zupę podaj z kluseczkami lanymi, dzieci i dorośli je uwielbiają. Poznaj przepis na zupę dyniową z zacierkami.Zupa dyniowa gotowana na mleku jest prostą zupą, którą doskonale znamy z dzieciństwa. Zupa z puree dyniowym i dodatkiem gałki muszkatołowej ma świetny smak. Tradycyjna zupa dyniowa gotowana jest na mleku krowim, jednak spokojnie możesz wykorzystać również jego zamiennik, zupa na mleku kokosowym lub sojowym jest równie pyszna. Do zupy przygotuj zacierkę, czyli kluski lane. Kluseczki to nic innego, jak masa z jajka i mąki, która pod wpływem wysokiej temperatury tworzy miękkie kluski o nieregularnym kształcie. Zacierka doskonale smakuje również z rosołem, zupą pomidorową i mleczną, jako zamiennik tradycyjnego makaronu.Z dyni zrobisz również pyszny deser dla całej rodziny- tu poznasz przepis na dyniowe whoopie pies, czyli kruche ciasteczka z przepysznym, waniliowym nadzieniem.

Kremowa wegańska marchewka z groszkiem
31.01.2022 01:00 Kremowa, rozkoszna marchewka z groszkiem bez grama masła

Marchewka z groszkiem jest klasycznym dodatkiem do obiadu składającego się z kotleta i ziemniaków. Rarytas wyjdzie wam pysznie kremowy, jeśli tradycyjną zasmażkę zastąpicie kremową pastą orzechów nerkowca. Koniecznie wypróbujcie ten patent. Wegańskie wersje znanych polskich klasyków nie są wcale trudne w przygotowaniu. Smalczyk z fasoli czy flaczki z boczniaków z pewnością skradły serce niejednemu smakoszowi. Dlatego też prezentujemy wam pyszną recepturę na kolejny często goszczący na wielu stołach rarytas — marchewkę z groszkiem. W tej wersji też się zakochacie.

surówka z pora
27.01.2022 01:00 Przepyszna, pełna witamin kolorowa surówka na bazie porów według siostry Anastazji

Surówki są zdrowe i powinniśmy podawać je do obiadu. Tylko czasami brakuje nam na nie pomysłu. Ale od czego są Smakosze? Służymy wam pomocą i podajemy gotowy przepis na kolorową surówkę na bazie porów. Jest przepyszna i pełna witamin i została przygotowana wg. receptury siostry Anastazji. Surówki są skarbnicą witamin, soli mineralnych i innych wartościowych składników. Dlatego powinniśmy podawać je do obiadu. I co ważne — jeść je na początku, przed mięsem i dodatkami. Wtedy nasz organizm w większym stopniu przyswoi cenne składniki. Przygotowując surówki, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Najlepiej przyrządzać je tuż przed podaniem. Wtedy zachowają najwięcej witamin, bo te szybko się utleniają. Dobrze do nich dodać olej, oliwę lub sos z odrobiną tłuszczu. Dzięki temu lepiej przyswoimy witaminy. Sos dodajemy na samym końcu, bo to też wyjdzie surówce na dobre.

Ciasto marchewkowe siostry Anastazji
27.01.2022 01:00 Ciasto marchewkowe siostry Anastazji. Niezawodny przepis

Ciasto marchewkowe siostry Anastazji to szybkie i proste ciasto, które przygotujesz na święta, spotkania z rodziną i przyjaciółmi, a także bez okazji, kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub herbaty. Poznaj przepis na przepyszne ciasto marchewkowe siostry Anastazji.Ciasto marchewkowe siostry Anastazji to genialne, proste ciasto, które przygotujesz w zaledwie kilka minut. Wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki, dodać marchewki i upiec. Ciasto jest wilgotne w środku, słodkie, z wyczuwalną nutą wanilii i cynamonu.Upieczone i ostudzone ciasto polej domowym lukrem, który dodatkowo osłodzi placek i ładnie je udekoruje. Do ciasta marchewkowego dodaję również dekoracje z malutkich, cukrowych marchewek, dzieci je uwielbiają, a ciasto wygląda prześlicznie. Jeśli masz ochotę na równie szybkie ciasto- tu poznasz przepis na obłędne ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni, cała blacha zniknie błyskawicznie.

nóżki
26.01.2022 01:00 Zimne nóżki bez żelatyny. Niezawodny przepis

Masz ochotę na tradycyjną, sycącą przekąskę? Może przygotujesz zimne nóżki bez żelatyny? Mamy niezawodny przepis. Wyjdą pyszne, klarowne i bardzo apetyczne. Najlepiej będą smakować skropione sokiem z cytryny lub octem. Z pewnością miło zaskoczysz nimi rodzinę. Zimne nóżki to potrawa znana z dawanych czasów. Zwykle przyrządzało się je z wieprzowych nóżek, czemu zawdzięczają swoją nazwę. Przygotowanie zimnych nóżek polega na długim gotowaniu ich z warzywami i przyprawami. Dzięki temu po schłodzeniu płyn żeluje, nawet bez dodatku żelatyny. Oczywiście zimne nóżki przygotowane w taki sposób są również o wiele smaczniejsze.

surówka z marchewki
25.01.2022 01:00 Klasyczna, lekko pikantna surówka z tartej marchewki

Zastanawiacie się, jaką surówkę podać do obiadu? Jeśli chcecie, by wszyscy chętnie ją zjedli, postawcie na surówkę z tartej marchewki. Dziś podamy przepis na klasyczną, lekko pikantną surówkę, która oprócz marchewki zawiera także wyrazisty dodatek i uwielbiany sos. Gwarantujemy, że ta surówka pierwsza zniknie z talerzy.Surówka z marchewki należy do jednych z najpopularniejszych, ale też najbardziej lubianych. Jest słodkawa i soczysta, dlatego lubią ją dzieci i dorośli. Jej smak można modyfikować, wzbogacając ją o przeróżne dodatki. Zwykle łączy się ją ze startym jabłkiem, czasem z kawałkami pomarańczy. Dziś jednak połączyliśmy marchewkę z chrzanem i majonezem. Dzięki temu ma wyraźny smak i nie jest sucha.

Czernina
25.01.2022 01:00 Jak przygotować czerninę niczym za dawnych lat?

Poznajesz zupę ze zdjęcia? Jest bardzo smaczna, ale nawet dziś wzbudza spore kontrowersje. Jeśli za nią tęsknisz, mamy dla ciebie niezawodną recepturę. Zobacz, jak przygotować czerninę jak za dawnych lat. Dzięki niej przypomnisz sobie smaki dzieciństwa, zjesz coś niecodziennego, a zarazem przepysznego.

sałatka
20.01.2022 01:00 Pyszna i efektowna kultowa sałatka "Leśna polana" z marynowanymi grzybami

Szukasz pomysłu na ciekawą przekąskę? Możesz przygotować kultową sałatkę „Leśna polana". Ma dodatek marynowanych grzybów i jest nie tylko pyszna, ale też efektowna. Doskonale sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach i spotkaniach w gronie znajomych.Sałatki są doskonałe na imprezową przekąskę. Nie ma przy nich dużo pracy, a każdy co rusz chętnie po nie sięga. Są bowiem lekkie i smaczne, bo kryją w sobie wiele lekkich i pysznych składników. Sałatka „Leśna Polana" jest sałatką warstwową. Przekłada się w niej warstwami wiele składników o przeróżnych smakach. Możecie łatwo zmodyfikować jej smak, wymieniając niektóre składniki. Do sałatki tej możecie dodać też żółty ser, fasolkę z puszki, czy groszek. Sposób przyrządzenia sałatki możesz zobaczyć na kanale Opolanka Kasia w Kuchni na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.

Paprykarz z wędzonej makreli
18.01.2022 01:00 Prosty przepis na domowy paprykarz z wędzonej makreli

Jeśli znudziły ci się już proste dodatki do pieczywa, przygotuj coś pysznego. Polecamy domowy paprykarz z wędzonej makreli. Wielu smakoszy wspomina go z nostalgią. Jeśli więc za nim tęsknicie, po prostu go przyrządźcie. Pomoże wam w tym prosty przepis. Paprykarz zwykle robi się z mięsa, np. wołowego, drobiowego. My jednak przygotujemy dziś paprykarz z wędzonej ryby. Dzięki temu będzie niezwykle smaczny i zdrowy, o bardzo kuszącym zapachu. Zdjęcie apetycznych kanapek z paprykarzem pochodzi z kanału Czas Smakosza na YouTube.

Ewa Wachowicz, flaczki
17.01.2022 01:00 Bezmięsne flaki z naleśnikami od Ewy Wachowicz

Co zrobić, jeśli lubicie smak flaczków, ale nie przepadacie za zupami pełnymi mięsa? Możecie tak jak Ewa Wachowicz, przygotować bezmięsne flaki. Co ciekawe i co wywołuje u niektórych konsternację, znana producentka podaje je z naleśnikami. Sami przyznacie, że to niecodzienny dodatek do tej zupy, prawda?Flaki są pożywną zupą, bez której nie obędzie się żadne wesele czy większa rodzinna uroczystość. Pożywne, dobrze doprawione potrafią dodać sił i postawić na nogi. Jednak nie wszyscy przepadają za smakiem i zapachem flaków. No cóż, są to podroby, więc mają swoisty zapach. Na szczęście można przygotować flaczki bez dodatku flaków. Tak właśnie robi Ewa Wachowicz. W jej potrawie nie znajdziecie ani krzty mięsa, więc danie to przypadnie do gustu też pewnie osobom niejedzącym mięsa. Smakuje jednak doskonale, bo jest dobrze doprawione.

Surówka z kapusty włoskiej do obiadu
14.01.2022 01:00 Surówka z kapusty włoskiej do obiadu

Surówka z kapusty włoskiej do obiadu to pyszny dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Każda potrawa podana z lekką surówką w sosie chrzanowym smakuje wybornie. Poznaj prosty przepis na surówkę z kapusty włoskiej do obiadu.Surówka z kapusty włoskiej to prawdziwa bomba witaminowa. Sezon na kapustę trwa od końca maja do września, warto więc wykorzystać ten czas i przygotować z niej wiele, wyśmienitych surówek, w tym właśnie surówkę z marchewką, cebulką i sosem chrzanowym.Kapusta włoska to źródło witaminy K, która wzmacnia nasze kości, zęby i stawy. Kapusta jest również bogata w witaminy z grupy B, potas i magnez, które są odpowiedzialne za prawidłową pracę serca i całego układu nerwowego.Surówka z kapusty włoskiej świetnie smakuje z pieczonym kurczakiem z ziemniakami, wołowiną, schabem, karkówką. Potrawa dobrze łączy się również z rybami i kotletami z ciecierzycy, a także z tradycyjnymi pulpetami, mielonymi i kotletami schabowymi.Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczną i wyraźną w smaku surówkę z kapusty- tu poznasz przepis na surówkę z kapusty czerwonej z chrzanem, idealna do obiadu.

pasztet
14.01.2022 01:00 Cudowny, sycący pasztet od niezastąpionej siostry Anastazji

Dziś mamy dla was przepis niezwykły. Będziemy piec pasztet, który, choć wygląda jak tradycyjny, nie zawiera mięsa. Poznajcie przepis na cudowny, sycący pasztet od niezastąpionej siostry Anastazji. Gwarantujemy, że gdy raz go posmakujecie, będziecie do niego wracać częściej.Na słowo pasztet większość z was myśli o gotowaniu mięsa i sparzaniu wątróbki. Te czynności rzeczywiście robi się, przygotowując klasyczny pasztet. My jednak proponujemy dziś pasztet dla tych, którzy za mięsem nie przepadają albo nieco się nim znudzili. Ta odmiana będzie smaczna, choć równie sycąca. Zrobimy bowiem pasztet z białej fasoli. Fasola, podobnie jak mięso, jest doskonałym źródłem białka. Dlatego stanowi doskonały zamiennik mięsa i z tego powodu warto po nią sięgać, będąc wegetarianinem, ale nie tylko. Również, jeśli chcesz zmniejszyć ilość tłuszczu i cholesterolu w swojej diecie, fasola przyjdzie ci z pomocą.

surówka z pora
14.01.2022 01:00 Najlepsza, niezawodna surówka z pora i marchewki

Nie masz pomysłu na dodatek do obiadu? A może masz pod ręką pora i marchewkę? Jeśli tak, powiemy ci, jak zrobić najlepszą, niezawodną surówkę z pora i marchewki. Jej lekko ostry smak sprawia, że doskonale pasuje do dań mięsnych i rybnych. Por nie jest może zbyt popularny w naszej kuchni, ale można z niego przygotować naprawdę wiele pysznych potraw. Jedną z nich jest surówka. Por nadaje jej lekko pikantnego smaku, który warto przełamać dodatkiem słodkiej marchewki i kwaskowego jabłka. Zobaczysz, że ta harmonia smaków cię urzeknie.

sałatka jarzynowa
14.01.2022 01:00 Niezapomniana sałatka jarzynowa z zaskakującym dodatkiem awokado - goście będą zachwyceni

Sałatka jarzynowa towarzyszy nam w domowych uroczystościach i w czasie świąt. Jest prostą, smaczną potrawą, na którą zawsze mamy ochotę. Tym razem przedstawimy wam przepis na niezapomnianą sałatkę jarzynową z zaskakującym dodatkiem awokado. Zobaczycie, że goście będą zachwyceni nową wersją tradycyjnej potrawy. Sałatka jarzynowa swą popularność zawdzięcza prostemu składowi, łatwemu przygotowaniu i doskonałemu smakowi. Przeważają w niej warzywa korzeniowe, których smak zbalansowany jest zazwyczaj jabłkiem, jajkiem, kiszonym ogórkiem i cebulą. W naszym przepisie nie dodaliśmy jednak do sałatki gotowanych jajek, lecz awokado. Dodało ono potrawie kremowej konsystencji, doskonałego smaku i podniosło jej wartość odżywczą. Awokado zawiera bowiem dużo zdrowego tłuszczu i witamin.

marchewka z groszkiem
13.01.2022 01:00 Jak doprawić marchewkę z groszkiem?

Surówka lub jarzynka jest tym dodatkiem, który podnosi smak i wartość odżywczą całego obiadu. Dlatego warto o nich zawsze pamiętać. Spośród obiadowych jarzyn, najpopularniejsze są buraczki, a zaraz po nich marchewka z groszkiem. A wiecie, jak doprawić marchewkę z groszkiem, by smakowała znakomicie?Marchewka duszona z groszkiem towarzyszy nam już od dzieciństwa. Niektórzy przepadali za nią w przedszkolu, innych prześladowała. Jednak odpowiednio przygotowana i doprawiona, potrafi być naprawdę smaczna. A poza tym, dzięki kontrastowym kolorom, ten dodatek wygląda bardzo apetycznie.

surówka z kapusty
09.01.2022 01:00 Kapuściana surówka w słodko-kwaśnej zalewie lepsza niż w chińskiej restauracji

Surówka jest bardzo ważnym dodatkiem do obiadu. Dostarcza witamin i innych cennych składników, a także poprawia smak całego dania. O tej porze roku co prawda nie mamy dużego wyboru warzyw, ale mamy na przykład białą kapustę. Dziś przygotujemy z niej kapuścianą surówkę w słodko-kwaśnej zalewie. Obiecujemy, że będzie lepsza niż w chińskiej restauracji. Biała kapusta dobrze znosi zimowe przechowywanie. Wystarczy trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu, by zachowała jędrność i dobry smak. Zawsze więc warto mieć ją w swoich zapasach, bo można z niej przygotować różne przysmaki. Dziś zrobimy z niej surówkę w orientalnym stylu. Dodamy do niej trochę innych warzyw i zalejemy wszystko smaczną mieszanką płynów. Surówka będzie wilgotna, chrupiąca i niezwykle smakowita.

kapusta zasmażana
09.01.2022 01:00 Aromatyczna, przyprawiona kminkiem kapusta zasmażana

Zastanawiasz się, co dziś podać do obiadu? Jeśli masz pod ręką kiszoną kapustę, sprawa jest prosta. Przygotuj kapustę zasmażaną. Przyprawiona kminkiem będzie aromatyczna i po prostu wyborna. Sprawdzi się jako dodatek do dań z wieprzowiny i wołowiny. Choć surówki są niewątpliwie bardzo zdrowe, to do niektórych dań, aż się prosi, by podać wyrazisty i ciepły dodatek. Niektórzy sięgną po zasmażane buraczki, inni po marchewkę z groszkiem. Jednak z całą pewnością najwięcej zwolenników będzie miała kapusta zasmażana.Jej przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne. Kiszoną kapustę wystarczy bowiem poddusić, doprawić i zaciągnąć zasmażką z mąki. Jeśli chodzi o przyprawy, doskonale pasuje do niej kminek. Dodaje jej orzeźwiającego smaku, a przy tym poprawia strawność potrawy.

kapuśniak
08.01.2022 01:00 Najlepszy na mrozy syty kapuśniak z kiszonej kapusty

Zastanawiasz się, jaką ugotować zupę? Jest chłodno, więc z pewnością pożywną. Dobrym pomysłem będzie kapuśniak z kiszonej kapusty. Jest syty, aromatyczny, najlepszy na mrozy. Jeśli podasz tę zupę z mięsem, może zastąpić cały obiad. Zobacz jak przygotować kapuśniak.Kapuśniak należy do jednych z pożywniejszych zup. Gotowany na mięsie, z dodatkiem wielu warzyw, w tym ziemniaków i kiszonej kapusty pozwoli szybko zaspokoić głód. Do kapuśniaku dodaj też przyprawy, dzięki którym stanie się bardziej aromatyczny i lżejszy dla żołądka.

Karol Okrasa, krupnik
07.01.2022 01:00 Niezawodny, najlepszy przepis na krupnik od Karola Okrasy

Zastanawiacie się, jaką zupę ugotować na obiad? Jest chłodno, więc czas na pożywne dania. Podamy wam więc niezawodny, najlepszy przepis na krupnik od Karola Okrasy. Zupa ta jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się do odgrzewania. Dlatego od razu ugotujcie ją w większej ilości. Mało która zupa jest tak pożywna, jak krupnik. Nie dość, że gotuje się ją na mięsnym wywarze, to jeszcze wzbogaca warzywami i kaszą. Dzięki temu talerzem krupniku można się naprawdę najeść. Dziś zaprezentujemy wam przepis Karola Okrasy na wyśmienity krupnik. Znany kucharz jest niewątpliwym wielbicielem polskiej kuchni, ale lubi czasami wpleść do potraw jakiś nieoczywisty składnik. Nie tym razem. Ten przepis jest dość klasyczny, więc przypadnie do gustu większości z was.

rosół
06.01.2022 01:00 Czy trzeba obierać warzywa do rosołu?

Od czego zaczynasz gotowanie rosołu? Z pewnością od opłukania mięsa i obrania warzyw. Czy jednak rzeczywiście trzeba obierać warzywa do rosołu? Czy wpłynie to na smak wywaru lub jego wartość odżywczą? A może nieobieranie pozwoli zaoszczędzić trochę czasu? Już odpowiadamy na te pytania. Obieranie warzyw i niektórych owoców jest formą ich oczyszczania przed spożyciem. W ten sposób zwykle pozbywamy się skórki, która jest zbyt twarda lub niesmaczna. Takim przykładem jest na przykład cebula, czosnek, kalarepa czy pomarańcza. Jednak wiele warzyw i owoców nie wymaga obierania.

pieczona karkówka
04.01.2022 01:00 Proste danie obiadowe - karkówka pieczona z warzywami

Niektóre potrawy doskonale nadają się na co dzień i od święta. Wszystko zależy tylko od tego, czy podamy je w mniej, czy bardziej elegancki sposób. Właśnie takim prostym daniem obiadowym jest karkówka pieczona z warzywami. Co ciekawe, gdy zmiksujecie płyn spod pieczeni i warzywa, powstanie przepyszny sos idealny do tego mięsa.Karkówka jest niezwykle smacznym kawałkiem mięsa. Doskonale nadaje się do pieczenia, bo nie traci soczystości. Lubi towarzystwo warzyw i owoców, a także ziół i wina. Dziś proponujemy wam zamarynować karkówkę w przyprawach, warzywach i winie. Zobaczycie jak niezwykły smak i aromat zyska to mięso. Niektórzy uważają, że smakuje niczym dziczyzna.

Projekt bez tytułu - 2022-01-03T201205.192
03.01.2022 01:00 Jak zrobić kiszoną kapustę?

Kiszona kapusta jest rarytasem, po który chętnie sięga wielu smakoszy. Ma ona wiele cennych właściwości, dlatego też warto spożywać ją regularnie. Zdradzamy sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Czym prędzej kupcie kapustę i spróbujcie ją wykonać — będzie lepsza niż ze sklepu. Z kiszonej kapusty z powodzeniem przyrządzicie szereg pysznych dań np. bigos lub surówkę obiadową. Zaopatrzcie się w słoiki o pojemności ok. 500 ml, świeżą kapustę i sól, a kilka prostych kroków dzielić was będzie od kosztowania fantastycznego probiotyku.

sałatka jarzynowa
02.01.2022 01:00 Wyborna sałatka jarzynowa z zaskakującym ostrym składnikiem

Sałatka jarzynowa jest tradycyjnym daniem na polskich stołach. Nie obędą się bez niej żadne święta, ale na co dzień też chętnie ją zjemy. Wszak jest zdrowa, a warzywa, z których się ją robi, są tanie i zwykle mamy je pod ręką. Dziś zdradzimy wam przepis na wyborną sałatkę jarzynową z zaskakującym ostrym składnikiem. Do przygotowania sałatki jarzynowej potrzebujecie przede wszystkim warzyw korzeniowych. Wcześniej trzeba je ugotować, tak by były półmiękkie. Zbyt długo gotowane stają się za miękkie i łatwo się rozpadają. Zawierają też mniej cennych składników. Są dwie szkoły gotowania warzyw korzeniowych na sałatkę. Jedna mówi, żeby warzywa najpierw obrać, a potem ugotować. Druga każe je gotować w skórce. I ten drugi sposób jest godny polecenia. Po pierwsze zapewnia warzywom lepszą konsystencję i smak, po drugie warzywa tracą w ten sposób mniej witamin i soli mineralnych.

Zupa warzywna z kurczakiem
31.12.2021 01:00 Zupa warzywna z kurczakiem i aromatycznymi przyprawami

Szybka i pożywna zupa na mięsie? Jarzynowa. Ugotuj ją na udku z kurczaka z włoszczyzną, kalafiorem, fasolką szparagową, a błyskawicznie zniknie z talerzy. Zupa jest bardzo aromatyczna i jest prawdziwą bombą witaminową. Sprawdź, jak ugotować zupę warzywną z kurczakiem.Zupa jarzynowa z kurczakiem to jedna z moich ulubionych wersji warzywnej zupy. Wywar drobiowy nadaje daniu najlepszy smak i aromat. Zawartość białka i duża ilość niezbędnych witamin i minerałów sprawia, że potrawa jest nie tylko smaczna, ale i dobrze zbilansowana i sycąca. Zupę przygotuj od podstaw, możesz również ugotować ją na rosole, który został z poprzedniego dnia, dzięki czemu również zyska wyraźny smak. Do zupy możesz dodać swoje ulubione warzywa. Osobiście polecam kalafiora i fasolkę szparagową, które świetnie łączą się ze smakiem włoszczyzny i mięsa.Jeśli szukasz inspiracji na zupę na rosole- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę grzybową z suszonych grzybów. Jest idealna na obiad w chłodne, zimowe dni.

zimne nóżki
31.12.2021 01:00 Sylwestrowy hit PRL-u. Zdradzamy, jak zrobić słynne zimne nóżki

Zastanawiasz się, co wyjątkowego możesz przygotować na dzisiejszy wieczór? A może odświeżysz sylwestrowy hit PRL? Zdradzamy, jak zrobić słynne zimne nóżki. Podaj je z cząstką cytryny, octem lub chrzanem, a goście będą zachwyceni. Ta przekąska jest pożywna i orzeźwiająca. W sam raz w przerwie między tańcami.Choć wytrawną, zimną galaretę można robić z wieprzowiny, cielęciny czy ryb, to jednak ta drobiowa jest chyba najbardziej uniwersalna i lubiana przez wszystkich. Nie zawiera dużo tłuszczu, ale jest bogata w białko. Mięso drobiowe ugotuj ze sporą ilością warzyw i przypraw, dzięki czemu powstanie esencjonalny wywar. To właśnie on będzie stanowił bazę galarety. Pamiętaj, by zimne nóżki zawsze podawać dobrze schłodzone.

Pasztet z kaszą pęczak i suszonymi pomidorami
26.12.2021 01:00 Pasztet bez mięsa z kaszą pęczak

Pasztet jest doskonałym dodatkiem do kanapek, który lubi wielu smakoszy. Jego przyrządzenie jest idealnym pomysłem na wykorzystanie warzyw po rosole. Z dodatkiem suszonych pomidorów i przypraw będzie bardzo aromatyczny. Spróbujcie go koniecznie. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić smaczny pasztet z soczewicy i żurawiny. Na naszej stronie znajdziecie też przepis na bezmięsny pasztet z dodatkiem ciecierzycy. Tym razem pokażemy wam jak przygotować ten wytrawny wypiek z warzyw i kaszy pęczak. Włoszczyzna z rosołu się nie zmarnuje, a smak zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Projekt bez tytułu (1)
25.12.2021 01:00 Bulion z obierek warzywnych - szybki i rewolucyjny pomysł na resztki

Ostatnio panuje trend na niemarnowanie żywności. Jeśli więc tak jak my chcecie być na czasie, wykorzystujcie nawet pozorne resztki. Dziś przedstawiamy wam pomysł na doskonały bulion z warzywnych obierek. Ugotujcie go, rozlejcie do słoiczków i używajcie do dosmaczania zup i sosów. Być może niektórzy z was już przed świętami zaplanowali, że tym razem nic się nie zmarnuje. Jeśli więc zostawiliście sobie czyste obierki z warzyw i nie wiecie co najlepiej z nimi zrobić, podpowiadamy — ugotujcie z nich bulion. A może w Sylwestra czy w Nowy Rok czeka was warzywna uczta? Jeśli tak nie pozwólcie, by zmarnowały się warzywne obierki. Oczywiście przed obraniem warzyw, z których obierki chcecie wykorzystać do celów kulinarnych, warzywa trzeba dokładnie wyszorować i opłukać. Dobrze by było, gdyby marchewki, pietruszki czy seler pochodziły z zaufanej uprawy. Pamiętajcie, że pod skórką znajduje się najwięcej cennych składników. Jednak pod warunkiem, że warzywa nie są przenawożone. Jeśli macie wątpliwości co do ich pochodzenia, lepiej grubiej je obierzcie i nie przetwarzajcie takich obierek w celach spożywczych.