Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Ogórki kiszone

Ogórki Kiszone

sałatka jarzynowa
20.03.2022 01:00 Słynny przepis Kuronia na sałatkę jarzynową. 1 dodatek może zaskoczyć

Bez sałatki jarzynowej nie obędą się żadne święta ani domowa uroczystość. Doskonale smakuje też na co dzień. Poznajcie słynny przepis Kuronia na sałatkę jarzynową. Jeden dodatek może was zaskoczyć. Pewnie nie każdy, by się zdecydował na jego użycie, ale naprawdę warto. Sałatka jarzynowa to przede wszystkim ugotowana marchewka, pietruszka, seler i ziemniaki. Poza tym kilka dodatków, które dodają jej smaku. Wśród nich kiszone ogórki, jabłko i jajka. Niektórzy wzbogacają smak tej sałatki cebulą. Jakub Kuroń proponuje jednak sięgnąć po por. Jest naprawdę pysznie.

Dlaczego warto dodać ziemniaka do zupy ogórkowej
19.03.2022 01:00 Dlaczego warto dodać ziemniaka do zupy ogórkowej? Cudowne korzyści dla każdego

Ogórkowa jest jedną z częściej goszczących na naszych stołach zup. Wyraziste w smaku danie będzie łagodniejsze, jeśli dodamy do niego zblendowanego ziemniaka. W takiej wersji posmakuje nawet największym sceptykom. Sprawdźcie ten patent koniecznie. Choć ogórkową w każdym domu przygotowuje się nieco inaczej, jeden element pozostaje wspólny — kwaśny smak. Można oczywiście zmniejszyć ilość dodanych ogórków kiszonych, lecz wtedy zupa może stać się mdła. O wiele lepiej będzie zmiksować ziemniaka i połączyć go z płynem.

siostra Anastazja, sos tatarski
14.03.2022 01:00 Przepis na sos tatarski niezawodnej siostry Anastazji. 1 składnik może budzić zdziwienie

Jesteście wielbicielami sosów majonezowych? Jeśli tak, poznajcie przepis na sos tatarski niezawodnej siostry Anastazji. Jeden jego składnik może budzić zdziwienie. Jednak całość doskonale ze sobą harmonizuje, w wyniku czego powstaje pyszny, apetyczny sos. Idealny do jaj gotowanych na twardo i wędlin.Sos tatarski jest jednym z najpopularniejszych sosów robionych na bazie majonezu. Dzięki wyraźnym w smaku składnikom zamienia się w pełen wyrazu dodatek do wielu potraw. Zwykle dodaje się do niego kiszone ogórki i marynowane grzybki. Jednak siostra Anastazja pokusiła się też o groszek, dzięki czemu, sos nabrał ciekawej konsystencji i apetycznego koloru.

Zupa ogórkowa z chrzanem i kiełbasą
10.03.2022 01:00 Zupa ogórkowa z chrzanem i kiełbasą. Klasyczny specjał w wyjątkowym wydaniu

Ogórkowa w klasycznej odsłonie potrafi się znudzić. Proponujemy wam pyszne urozmaicenie tradycyjnego kwaśnego smaku poprzez dodatek chrzanu. Zupa nabierze nowego charakteru i z pewnością spodoba się amatorom ostrzejszych dań. Spróbujecie? Zupa ogórkowa jest jedną z często serwowanym w polskich domach. Zdradzaliśmy wam już jak przygotować ją z dodatkiem żółtka czy kaszą pęczak. Tym razem na tapet bierzemy recepturę na bogaty w smaki, pikantny rarytas z dodatkiem chrzanu. Zachwyci nawet największych sceptyków.

Wyśmienita pasta do kanapek na bazie ogórków kiszonych
06.03.2022 01:00 Wyśmienita pasta do kanapek na bazie ogórków kiszonych. Prosto, tanio i smacznie

Ogórki kiszone są zdrowym i bardzo smacznym produktem, po który warto sięgać jak najczęściej. Zmieszane z ciecierzycą i cebulką mogą stanowić doskonałe smarowidło do chleba. Kanapki z taką pastą będą niezwykle sycące. Skusicie się? Pasty do kanapek są doskonałym pomysłem nie tylko na śniadanie. Po wegańskim smalczyku z fasoli, który doskonale smakował z ogórkami kiszonymi, przyszedł czas na pastę, w której kiszony specjał zagra pierwsze skrzypce. Lekko kwaśne, sycące i pyszne — spróbujcie koniecznie.

zupa ogórkowa
05.03.2022 01:00 Sycąca, konkretna zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy pęczak. Nowy, pyszny smak

Co dziś na obiad? Nasza propozycja to zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy pęczak. Jest sycąca, konkretna i ma nowy, pyszny smak. Spróbujcie jej raz, a będziecie gotować ją częściej. Zupa ta jest wyrazista i bardzo sycąca. Z pewnością posmakuje całej rodzinie.Jest zimno, więc sycąca, konkretna zupa jest miło widziana na wszystkich stołach. A taka z pewnością jest nasza zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy pęczak. Ma nowy, niepowtarzalny smak, ale też wysoką wartość odżywczą. Stanowią o niej kiszone ogórki i inne warzywa, a także kasza.

ogórki kiszone
02.03.2022 01:00 Jak rozpoznać, kiedy ogórki kiszone są zepsute?

Lubicie kiszone ogórki? Macie w spiżarni zapas ogórków domowej roboty? Nim je schrupiecie czy dodacie do potrawy, sprawdźcie, czy są zdatne do spożycia. A wiecie, jak rozpoznać, kiedy ogórki kiszone są zepsute? Co o tym świadczy? Oto kilka cennych wskazówek.O tym, że ogórki kiszone są bardzo smaczne, nikogo nie trzeba przekonywać. Podobnie jak do tego, że są bardzo zdrowe. Zdrowe i smaczne, pod warunkiem, że nie są zepsute. Na ich kondycję wpływają bowiem warunki przechowywania, ale też jakość ogórków i słoików.

kotlety mielone
28.02.2022 01:00 Obłędne kotlety mielone z ogórkiem kiszonym i boczkiem

Kotlety mielone są popularnym polskim daniem. Dziś proponujemy wam obłędne kotlety mielone w wyjątkowo rodzimej wersji — z ogórkiem kiszonym i boczkiem. Ich przygotowanie jest proste — ogórki wystarczy pokroić w słupki i obtoczyć mięsną masą. Taka niespodzianka z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim.Do mięsnej masy na kotlety mielone można dodawać przeróżne składniki. Dzięki nim zmieni się smak, aromat czy charakter całej potrawy. Bardzo ciekawym dodatkiem są warzywa. Dzięki nim zwiększa się wartość odżywcza tego dania. Mało co natomiast potrafi tak dodać smaku i aromatu, jak wędzony boczek. Przetestujcie kotlety mielone z dodatkiem kiszonych ogórków i boczku, a z pewnością będziecie je robić częściej.

Kanapki z pastą z tuńczyka
23.02.2022 01:00 Przepyszna pasta kanapkowa z tuńczyka i ogórków kiszonych

Pasty kanapkowe idealnie wpisują się w ramy błyskawicznego śniadania - wystarczy posmarować pastą pieczywo i posiłek gotowy. Pasta z tuńczyka i ogórka kiszonego zachwyca kontrastującymi smakami oraz aksamitną konsystencją. Niżej dokładnie krok po kroku wyjaśniamy, jak ją przygotować. Pasta kanapkowa z tuńczyka i ogórka wyróżnia się na tle innych podobnych do niej produktów smakiem. Dzięki wykorzystaniu tuńczyka w oleju całość ma głębie, której brakuje pastom ze sklepu. Jeśli martwisz się o ilość kalorii, zamień tuńczyka w oleju na tuńczyka w sosie własnym, a także zrezygnuj z majonezu. Do takiej pasty należy oczywiście dodać więcej jogurtu, aby ciągle miała gładką fakturę.

 Jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym
16.02.2022 01:00 Jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym, idealne na śniadanie

Jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym to pomysł na szybką i smaczną przystawkę i dodatek do zimnej płyty. Farsz z żółtek, ogórków, szynki z dodatkiem majonezu i musztardy jest aksamitny, gęsty i podany w białku ugotowanym na twardo smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na jajka faszerowane szynką i ogórkiem kiszonym.Szukasz pomysłu na pyszną przystawkę lub dodatek do kolacji? Przygotuj jajka faszerowane, a wszyscy będą zachwyceni smakiem i wyglądem potrawy. Jajka faszerowane sprawdzą się również doskonale podczas większych, uroczystych kolacji i świąt. Jajka faszerowane przygotujesz w niecałe pół godziny ze składników, które z pewnością masz w domu. Jajka do faszerowania muszą być ugotowane zupełnie na twardo, jajka M gotuj 8 minut L 9-10, żółtko musi być całkowicie ścięte i zwarte. Jajka faszerowane przygotujesz na wiele sposobów, w zależności od tego, na jakie smaki masz akurat ochotę- tu poznasz przepis na jajka faszerowane pomidorami suszonymi, w tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić jajka faszerowane brokułem.

Strogonow z wieprzowiny i pieczarek
15.02.2022 01:00 Doskonały i sycący strogonow z wieprzowiny i pieczarek

Stogonow z wieprzowiny i pieczarek to pomysł na wyśmienite danie jednogarnkowe, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Mięsny strogonow z pieczarkami, papryką i ogórkami kiszonymi wychodzi za każdym razem i zawsze smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na strogonow z wieprzowiny i pieczarek.Strognow, czyli potrawka z mięsa, warzyw, otulona gęstym, aromatycznym sosem to potrawa, którą wszyscy doskonale znamy i przygotowujemy ją głównie na większe uroczystości i spotkania w dużym gronie. Strogonow to jednak również pomysł na prosty i smaczny obiad w zwykły dzień, kiedy masz ochotę na szybki i aromatyczny posiłek.Danie przygotowuję z wieprzowiny gulaszowej, kroję ją na jeszcze mniejsze kawałki, aby mięso było idealnie miękkie i aż rozpływało się w ustach. Do strogonowa dodaję ogórki kiszone, które wzmacniają smak dania, a także paprykę i pieczarki, które są absolutnie konieczne, żeby zrobić najlepszy strogonow.Jeśli masz ochotę na wyraźny w smaku, mięsny obiad- tu poznasz przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe w niezwykłym sosie od Ewy Wachowicz.

Pomysłowa surówka Strzelczyka z kapusty i kiszonych ogórków
15.02.2022 01:00 Pomysłowa surówka Strzelczyka z kapusty i kiszonych ogórków

Szukasz nietypowej surówki, która będzie zarówna smaczna, jak i wyrazista? Wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka. Kucharz łączy białą kapustą z ogórkami kiszonymi i delikatnie słodką czerwoną cebulką, a całość zwieńcza pysznym miodowo-musztardowym sosem. Sprawdźcie koniecznie. Surówki potrafią być prawdziwymi bombami witaminowymi i o ile warzywa użyte do ich przygotowania nie pływają w majonezie, są też niezwykle zdrowe. Prezentowaliśmy wam już recepturę siostry Anastazji na specjał z buraczków i czerwonej fasoli. Dziś wrócimy do klasyki i zdradzimy patent na słodko-kwaśną surówkę z kapusty i ogórków kiszonych.

Z jakiego powodu warto wrzucić do zupy ogórkowej żółtko?
11.02.2022 01:00 Z jakiego powodu warto wrzucić do zupy ogórkowej żółtko?

Pyszną zupę ogórkową przyrządzicie w kilka chwil. Kwaśny wywar z dodatkiem chrupiących kiszonek w mig was rozgrzeje, a jeśli dodacie do niego żółtko, dostarczy jeszcze więcej cennych składników odżywczych i sprawi, że danie będzie gęstsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent. Ogórki kiszone to naturalny probiotyk, który warto włączyć do swojej diety np. w formie pysznej bezmięsnej ogórkowej. Jeżeli mamy dostęp do wysokiej jakości jaj, tradycyjną zupę możemy wzbogacić o żółtko. Zawiera ono wiele cennych składników odżywczych — m.in. wapń, żelazo, magnez czy potas — a jednocześnie pomoże nam zagęścić danie.

zupa ogórkowa
10.02.2022 01:00 Kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej?

Zupa ogórkowa należy do klasyki polskiej kuchni. Dość często gości na naszych stołach, jednak gotując ją, popełniamy zwykle błąd, który nie pozwala docenić jej pełnego smaku. Sprawdźcie, kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej, tak by za każdym razem otrzymać pyszną potrawę. Kiszone ogórki są bardzo zdrowe. Zresztą podobnie jak i inne kiszonki. Najlepiej jeść je surowe, bo wtedy zachowują najwięcej cennych składników. Tym najcenniejszym są bakterie kwasu mlekowego, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Najpopularniejszą potrawą, którą przyrządzamy z dodatkiem kiszonych ogórków, jest niewątpliwie zupa ogórkowa. Kiszone ogórki dodają jej smaku i charakteru. Trzeba jednak wiedzieć, w którym momencie gotowania dodać je do zupy, tak by nie straciły swojej wyrazistości.

Czym różnią się od siebie ogórki kiszone i kwaszone?
09.02.2022 01:00 Czym różnią się od siebie ogórki kiszone i kwaszone? Rozwiewamy wątpliwości

Czym różnią się od siebie ogórki kiszone i kwaszone? Czy różnią się tylko nazwą, czy również składem i sposobem kiszenia? Dlaczego kiszonki są zdrowe? Z czym podawać ogórki kiszone? To pytania, które często pojawiają się na forach kulinarnych, sprawdź, czym różnią się od siebie ogórki kiszone od kwaszonych i dlaczego powinniśmy je jeść.Ogórki kiszone to jedne z lepszych, tradycyjnych kiszonek. Przygotowywane są niemal w każdym domu późnym latem, żeby już zimą cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem- w tym artykule poznasz tradycyjny przepis na chrupiące ogórki kiszone z dodatkiem liści dębu, wiśni i innych składników. Tak przygotowane ogórki nie mają sobie równych.Kiszonki to nie tylko walory smakowe, to również prawdziwa bomba witaminowa, ogórki zawierają między innymi ogromne ilości witaminy C, która wzmacnia naszą odporność, opóźnia procesy starzenia i uszczelnia naczynka i żyły. Ogórki kiszone to naturalne źródło bakterii kwasu mlekowego, bakterie te odgrywają szczególną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego układu trawiennego. Ogórki kiszone są więc zalecane osobom w trakcie i po antybiotykoterapii, a także po inwazyjnym leczeniu, np. chemioterapii, aby odbudować naturalną florę bakteryjną i usprawnić procesy trawienne.

Zrazy wołowe zawijane z cebulką boczkiem i ogórkiem
09.02.2022 01:00 Zrazy wołowe zawijane z cebulką boczkiem i ogórkiem. Niezawodny przepis

Zrazy wołowe zawijane z cebulką, boczkiem i ogórkiem kiszonym to wyśmienity pomysł na rodzinny, niedzielny obiad lub większą uroczystość. Roladki wołowe z boczkiem duszone w sosie własnym są idealnie miękkie, soczyste i wyglądają bardzo apetycznie. Poznaj przepis na zrazy wołowe zawijane z cebulką, boczkiem i ogórkiem.Zrazy wołowe to pomysł na wyśmienity, tradycyjny obiad, który w dodatku nie wymaga długiego przygotowywania. Zawinięty w kawałek wołowiny boczek wędzony, ogórek kiszony i cebulka smakują rewelacyjnie i sprawiają, że roladki są w środku soczyste i miękkie. Musztarda natomiast nadaje zrazom świetnego, wyraźnego smaku.Zrazy wołowe po zawinięciu obwiąż mocno nitką, żeby nie rozpadły się podczas smażenia i duszenia. Możesz wykorzystać również wykałaczki, jednak moim zdaniem nitka jest o wiele wygodniejsza do smażenia i obracania roladek.Zrazy podaj z ziemniakami, kluskami śląskimi, kaszą. Danie przygotuj również z burakami ogórkiem kiszonym lub kapustą czerwoną, a roladki błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę. Roladki przygotujesz również z mięsa wieprzowego- tu poznasz przepis na rolady ze schabu ze szparagami, idealne na wiosenny obiad.

Czym różnią się ogórki kiszone od kwaszonych?
01.02.2022 01:00 Czym różnią się ogórki kiszone od kwaszonych?

Kiszone czy kwaszone? Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, które z ogórków wybrać, spieszymy z pomocą. Wyjaśniamy podstawowe różnice w procesie ich przygotowania i zdradzamy, jak różni się produkt końcowy. Ogórki kiszone są bazą do popularnej kwaśnej zupy. Często też trafiają do uwielbianego przez wielu rarytasu — sałatki jarzynowej. Wyjaśniamy, co odróżnia je od ogórków kwaszonych i po które z nich powinniśmy sięgać.

kiszone ogórki
28.01.2022 01:00 Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku?

Zdarzyło wam się, że jecie lub kroicie kiszony ogórek, a on w środku jest pusty? Na dodatek z wnętrza wylewa się płyn, a ogórek nie jest twardy i chrupiący? Takich ogórków z pewnością nie można zaliczyć do udanych i smacznych. A wiecie, dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku? Już wyjaśniamy.Wiele osób latem nastawia ogórki, żeby jesienią i zimą cieszyć się ich smakiem i walorami zdrowotnymi. Jeśli jednak parę razy zdarzy się, że po otwarciu słoika ogórki nie są jędrne, a w środku mają dziurę, ochota na robienie domowych przetworów trochę przechodzi. Dowiedz się, dlaczego w kiszonych ogórkach pojawia się dziura i jak jej uniknąć w przyszłości.

surówka z pora
27.01.2022 01:00 Przepyszna, pełna witamin kolorowa surówka na bazie porów według siostry Anastazji

Surówki są zdrowe i powinniśmy podawać je do obiadu. Tylko czasami brakuje nam na nie pomysłu. Ale od czego są Smakosze? Służymy wam pomocą i podajemy gotowy przepis na kolorową surówkę na bazie porów. Jest przepyszna i pełna witamin i została przygotowana wg. receptury siostry Anastazji. Surówki są skarbnicą witamin, soli mineralnych i innych wartościowych składników. Dlatego powinniśmy podawać je do obiadu. I co ważne — jeść je na początku, przed mięsem i dodatkami. Wtedy nasz organizm w większym stopniu przyswoi cenne składniki. Przygotowując surówki, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Najlepiej przyrządzać je tuż przed podaniem. Wtedy zachowają najwięcej witamin, bo te szybko się utleniają. Dobrze do nich dodać olej, oliwę lub sos z odrobiną tłuszczu. Dzięki temu lepiej przyswoimy witaminy. Sos dodajemy na samym końcu, bo to też wyjdzie surówce na dobre.

Babcina surówka weselna z kiszonej kapusty
12.01.2022 01:00 Babciny przepis na kwaśną surówkę weselną

Kapusta kiszona jest smacznym i cennym składnikiem każdej diety, Warto po nią sięgnąć na przykład w postaci smacznej surówki obiadowej. Skorzystajcie z babcinej receptury na słodko-kwaśną surówkę weselną a na długo zapamiętacie ten posiłek. Surówki z kapusty są doskonałym dodatkiem do obiadu. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić pyszną surówkę z dwóch rodzajów tego warzywa i zdradzaliśmy jak przyrządzić zimową wersję specjału z białej kapusty. Weselna surówka z kiszonej kapusty jest kolejną propozycją łączącą smaki słodki i kwaśny w pysznej kombinacji.

zupa ogórkowa
10.01.2022 01:00 Domowa babcina zupa ogórkowa w sam raz na zimę

Kiszone ogórki można chrupać na przekąskę. Jednak świetnie nadają się też na zupę. Zobaczcie, jak przygotować domową, babciną zupę ogórkową. Pożywna i wyraźna w smaku, jest w sam raz na zimę. Dobrze syci, ale też poprawia apetyt.Moda na kiszonki trwa. I taką modę, jak najbardziej warto propagować, bo to samo zdrowie. Kiszonki należą do tych przetworów, których wartość odżywcza jest nawet wyższa niż surowca. W czasie kiszenia nie tylko zwiększa się zawartość witaminy C, ale też powstaje kwas mlekowy, który korzystnie wpływa m.in. na przewód pokarmowy.Kiszonki najzdrowsze są, gdy jemy je na surowo. Jednak zupa przygotowana z ich dodatkiem ma niepowtarzalny smak i aromat. Kiszone warzywa po części zachowują też swoje walory zdrowotne. Warto więc skusić się na talerz takiej pysznej zupy.

pasta jajeczna
10.01.2022 01:00 Idealnie kremowa pasta jajeczna do kanapek. Nie ma opcji, że się nie uda

Jeśli znudziły ci się już klasyczne kanapki z wędliną czy żółtym serem, czas na zmianę. Przygotuj idealnie kremową pastę jajeczną do kanapek. Jest pyszna, prosta i nie ma opcji, że się nie uda. Gdy zrobisz ją raz, z pewnością będziesz do niej często wracać.Jajka są doskonałym pomysłem na śniadanie. Można je usmażyć, ugotować na miękko lub twardo. Z gotowanych można też przygotować pastę do pieczywa. Wystarczy je rozdrobnić i wymieszać z kilkoma składnikami.Jeśli obawiasz się, że rano nie będziesz mieć wystarczająco dużo czasu na przygotowanie pasty, zrób ją wieczorem. W przykrytym pojemniku zachowa dobry smak i świeżość nawet przez dobę.

Projekt bez tytułu - 2022-01-06T225105.126
06.01.2022 01:00 Zachwycająca w smaku pasta do kanapek z kiszonych ogórków

Ciężko o lepszy pomysł na kolację niż pasta kanapkowa - tym razem pokazujemy sposób na pastę wykonaną z ciecierzycy, ogórków kiszonych i fasoli. Ta wersja zachwyca swoją kremowością, a przy okazji charakteryzuje się intensywnym i lekko kwaśnym smakiem. Zrobisz ją w kilka chwil, a większość produktów z pewnością masz w szafkach. Pasta kanapkowa z ciecierzycy może zostać podana na dwojaki sposób. Pierwszy z nich zakłada bardzo kremową konsystencję i praktycznie wszystkie składniki są drobno mielone. Drugi pozwala uzyskać mniejsze rozdrobnienie i w jego przypadku miksuje się tylko kilka produktów. Jeśli chcesz, żeby pasta nabrała przy okazji dużo mięsnego smaku, określanego mianem umami, zainwestuj w słoiczek duszonych drożdży nieaktywnych w płatkach. Wsypanie odrobiny do masy może przypaść do gustu szczególnie fanom mięsa.

zupa ogórkowa
06.01.2022 01:00 Wyborna ogórkowa z podsmażanymi na maśle ogórkami

Zupa ogórkowa jest doskonałym daniem zwłaszcza na chłodne dni. Świetnie syci i jest pożywna. Dziś spróbuj wybornej ogórkowej z podsmażanymi na maśle ogórkami. Ma niebywały smak, więc jeśli raz ją tak przygotujesz, z pewnością będziesz wracać do tego przepisu. Kwaśne zupy są w Polsce bardzo lubiane. Oprócz zupy ogórkowej należy do nich także kapuśniak i żurek. Te zupy mają wyrazisty smak, są sycące i dobrze wpływają na nasz przewód pokarmowy. Ponadto poprawiają też apetyt. Są więc idealne na chłody i dla niejadków.

Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach
29.12.2021 01:00 Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach

Zupa ogórkowa jest pysznym pomysłem na pożywny obiad, zwłaszcza jesienią i zimą, ponieważ jest sycąca i rozgrzewająca, a zawarta w ogórkach witamina C wzmacnia odporność. Sprawdź, jak ugotować aromatyczną zupę ogórkową na wędzonych żeberkach.Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach jest o wiele bardziej esencjonalna i smaczniejsza od zupy gotowanej na kostce rosołowej lub udku drobiowym. Zupa ma wyraźny, mięsny smak, a żeberka są tak miękkie i delikatne, że aż rozpływają się w ustach. Zupa jest kwaśna, doprawiona liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem, jest pyszna.Mięso po ugotowaniu oddziel od kości lub włóż po całym żeberku na talerz, danie koniecznie solidnie oprósz koperkiem, szczypiorkiem lub świeżą natką pietruszki. Do zupy ogórkowej zawsze wlewam wodę po kiszonych ogórkach, ponieważ jest kwaśna i znacznie podbija smak dania. Jest również bardzo zdrowa- wzmacnia odporność i pozytywnie wpływa na naturalną florę bakteryjną jelit.Na żeberkach ugotujesz również wyśmienity krupnik, czyli zdrową, gęstą i pożywną zupę, idealną na obiad w chłodne dni.

Pasta z makreli
21.12.2021 01:00 Wyborna pasta kanapkowa z makreli, jajek i ogórka kiszonego

Pyszne smarowidło do pieczywa może sprawić, że na nowo pokochamy kanapki. Z serem czy wędliną są już nudne, bo jemy je dość często. Przygotujcie więc wyborną pastę kanapkową z makreli, jajek i ogórka kiszonego. Kwaśny składnik doda paście smaku i wyrazu. Domownicy będą zachwyceni. Pasta rybna należy do jednych z najsmaczniejszych i najzdrowszych. Zwłaszcza jeśli przygotujemy ją z tłustej ryby, takiej jak wędzona makrela czy tuńczyk z puszki. Wraz z pastą dostarczamy organizmowi pełnowartościowego białka, a także witamin, soli mineralnych i cennych kwasów tłuszczowych. Gdy wzbogacimy pastę jajkiem i kiszonym ogórkiem, będzie jeszcze smaczniejsza i pożywniejsza. Czy na śniadanie trzeba czegoś więcej? No tak, dobrego chleba, bo wraz z nim pasta rybna smakuje najlepiej.

pasta rybna
13.12.2021 01:00 Przepyszna pasta z makreli z ogórkiem kiszonym i cebulą

Kanapki z pastą są świetne na śniadanie, pasują też na kolację. Nie ma w nich nudy, za to są pełne smaku. Dziś podajemy wam przepis na przepyszną pastę z makreli z ogórkiem kiszonym i cebulą. Do jej przygotowania wystarczy kilka minut, a wszyscy z pewnością zjedzą je z wielką ochotą. Pastę do pieczywa możesz przygotować z jajek, twarogu, mięsa czy warzyw. Jednak to pasta rybna kryje w sobie najwięcej zdrowia i składników odżywczych. Dużo w niej bowiem pełnowartościowego białka i cennych tłuszczów. A gdy jeszcze wzbogacisz ją ogórkiem kiszonym i cebulą jej pożywność wzrośnie, a smak eksploduje.

Projekt bez tytułu - 2021-12-12T175714.067
12.12.2021 01:00 Wyśmienita surówka z ogórków kiszonych na słodko

Rodzynki często trafiają do deserów. Niewielu jednak wie, że są też idealne, by nadać słodyczy warzywom w surówkach. W nowym przepisie na surówkę z ogórków kiszonych sięgamy właśnie po ten niezwykły dodatek. Spróbujcie tego nietypowego połączenia smaków, a tradycyjny kiszony nie będzie już tak dobry, jak wcześniej. Klasyczna surówka z marchewki i jabłka pójdzie w zapomnienie, gdy spróbujecie naszego nowego sposobu na chrupiącą surówkę z ogórków kiszonych. Połączymy je z rodzynkami i jabłkiem, by uzyskać soczystą i słodką kompozycję, której mało kto się oprze. Przetestujcie ją koniecznie.