Pomysł na pożywne i szybkie śniadanie, które przygotujesz w kilka minut? Pasta z kiszonych ogórków i twarogu. Zrobisz ją błyskawicznie, jest pyszna i dostarczy Ci energii na wiele godzin. Pastę wymieszaj z posiekanym koperkiem i podaj z pieczywem. Pasta z ogórków kiszonych jest jedną z lepszych past śniadaniowych, jaką jadłam. Ma kremową konsystencję, jest pełna smaku, lekka, a zarazem bardzo pożywna. Podana z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa smakuje rewelacyjnie.Do przygotowania pasty z kiszonych ogórków wykorzystałam twaróg półtłusty. Chudy ser nie kruszy się tak dobrze i nie ma tak kremowej konsystencji. Niewielka ilość tłuszczu jest więc niezbędna. Wszystkie składniki połączyłam niewielką ilością jogurtu naturalnego.Pastę z kiszonych ogórków robię z domowych kiszonek, które przygotowuję każdego lata. Jeśli nie masz swoich przetworów, wybieraj w sklepie ogórki z beczki lub w opakowaniu, jednak zawsze sprawdź skład. Ogórki kwaszone to ogórki z dodatkiem octu i nie smakują już tak dobrze.
Nie dodawaj jabłka do sałatki jarzynowej. Zamiast niego, dodaj 3 łyżki musu jabłkowego do majonezu i wymieszaj. Tak przygotowany sos doskonale doprawi kultową sałatkę. Będzie pyszna, lekka i każdy będzie prosił o dokładkę.Sałatkę jarzynową możemy przygotować na wiele sposobów. Niektórzy dodają do niej por, inni cebulę. Jedni wolą sałatkę z jabłkiem, inni bez. Sałatki różnią się również sosami. Są zwolennicy majonezu, śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego. Do sałatki można dodać również śledzie lub wędzoną makrelę.Sałatka jarzynowa z musem jabłkowym jest wyśmienitym pomysłem na przekąskę lub kolację. Jest prosta w przygotowaniu, a jej smak zachwyci każdego. Do sałatki zamiast jabłka dodaj mus z jabłek. Mus przygotujesz samodzielnie, możesz dodać również gotowy przecier jabłkowy ze słoika.Mus z jabłek wymieszany z majonezem i dodany do sałatki jarzynowej wzmacnia jej smak. Dodaje jej kwaskowości i słodyczy jednocześnie. Łączy również wszystkie przygotowane warzywa. Sałatka jest niezwykle delikatne, ale i wyraźna.
Zobaczyłeś pianę po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi? Piana jest wynikiem procesu fermentacji, jest więc zupełnie naturalnym zjawiskiem. Jeśli jednak piana jest twarda i robi się z niej kożuch, należy ją usunąć, ponieważ za jakiś czas na kiszonkach może pojawić się pleśń.Ogórki kiszone są świetnym dodatkiem do zimnej płyty i do sałatek. Przygotujemy z nich również smaczną pastę kanapkową, ugotujemy zupę. Ogórki świetnie pasują także do dań głównych, np. kultowych schabowych, żeberek, czy duszonej wołowiny. Najlepsze kiszonki przygotujemy samodzielnie w domu. Podczas kiszenia ogórków zachodzi proces fermentacji, w którym wytwarzany jest kwas mlekowy i dwutlenek węgla. Kwas odpowiedzialny jest za mętny kolor wody i pianę, która pojawia się w słoiku. Dzięki bakteriom kwasu mlekowego ogórki są idealnie kwaśne i bardzo zdrowe. Ogórki kiszone zawierają duże ilości witaminy C, a kwas mlekowy pozytywnie wpływa na cały układ trawienny.Ogórki kiszone należy przechowywać w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu. Zbyt wysoka temperatura i promienie słoneczne mogą źle wpłynąć na proces fermentacji, a ogórki szybciej się zepsują. Przed wstawieniem ogórków do spiżarni lub piwnicy, zawsze upewnij się, że zakrętki szczelnie przylegają do słoika. Dopływ świeżego powietrza również zepsuje kiszonki.
Szukasz pomysłu na sałatkę na imprezę lub pyszną i pożywną przekąskę? Koniecznie przygotuj sałatkę makaronową z sosem czosnkowym i prażonymi płatkami migdałów. Sałatka z makaronem orzo jest sycąca, kolorowa i pełna smaku.Do sałatki makaronowej wykorzystuję makaron orzo. Makaron jest w kształcie długich ziaren ryżu. Po ugotowaniu jest delikatny, sycący i świetnie łączy się z pozostałymi składnikami. W sałatce nie może zabraknąć również ogórka zielonego, różyczek brokuła, kukurydzy konserwowej i czerwonej papryki.Sałatkę makaronową doprawiam domowym sosem czosnkowym. Nie robię go wyłącznie z majonezu i świeżego czosnku. Dodaję również jogurt grecki, który sprawia, że sos jest gęsty, ale bardziej kremowy i ma obniżoną kaloryczność. Do sałatki dodaję również posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.Do sałatki makaronowej dodaję również płatki migdałów. Płatki prażę na suchej patelni teflonowej do uzyskania złotego koloru. Przekładam je na wierzch sałatki. Płatki nie dość, że rewelacyjnie wyglądają, tak wzmacniają smak całej potrawy. Sałatka zawsze błyskawicznie znika z talerzy.
Planujesz imprezę sylwestrową? Przygotuj dla gości warstwową sałatkę gyros. Kultowa sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską i innymi składnikami jest lekka, orzeźwiająca i pełna smaku. Sałatkę dopraw pikantnym ketchupem i majonezem. W sałatce nie może zabraknąć kurczaka. Filety natrzyj gyrosem. To mieszanka aromatycznych przypraw, między innymi kolendry, jałowca, majeranku, gorczycy, rozmarynu, chili. Mięso marynowane w przyprawie ma wyraźny smak. Do sałatki dodaj również świeże warzywa, kukurydzę i ogórki konserwowe.Sałatkę gyros dopraw pikantnym ketchupem i majonezem. Sałatka będzie lekka i bardzo aromatyczna. Przygotowanie kultowej potrawy zajmuje dosłownie kilka minut. Wystarczy usmażyć mięso i poukładać je warstwowo z sosami i pokrojonymi warzywami.Sałatkę gyros udekoruj posiekanym szczypiorkiem, który dodatkowo wzmocni jej smak. Dodaj również dużą cebulę czerwoną. Sałatka jest orzeźwiająca, ale i lekko pikantna i sycąca. Zachwyca również fantastycznym wyglądem. Sałatkę koniecznie podaj w dużej, szklanej misce.
Sałatka jarzynowa jest świąteczną klasyczną potrawą, której na pewno nie zabraknie na naszych stołach. Zazwyczaj spora jej porcja zostaje do zjedzenia po świętach. Jak długo można bezpiecznie przechowywać sałatkę jarzynową? Trzymana w lodówce wytrzyma nawet do 3-4 dni.Sałatkę jarzynową najlepiej zjeść od razu po przyrządzeniu lub na następny dzień. Nie zawsze jednak mamy taką możliwość. Na szczęście istnieje kilka prostych zasad, dzięki którym maksymalnie wydłużymy zdatność tej potrawy do spożycia. Przedstawiamy je w poniższym materiale.
Do świątecznej sałatki jarzynowej dodaj musztardę. Wyrazisty dodatek jeszcze bardziej podkreśli smak wszystkich składników, a kultowe danie będzie absolutnym hitem na Boże Narodzenie. Poznaj przepis na sałatkę jarzynową na ostro. Sałatka jarzynowa jest kultową sałatką, która gości na naszych stołach w każde święta. Sałatka zrobiona z ugotowanych warzyw rosołowych, ziemniaków i jajek przełamana jest groszkiem, ogórkami kiszonymi i soczystym jabłkiem. W sałatce jarzynowej na ostro kluczowym składnikiem jest musztarda.Do przygotowania sałatki jarzynowej na ostro wykorzystaj swoją ulubioną musztardę. Polecam musztardę klasyczną, delikatesową lub musztardę francuską. Jeśli wolisz naprawdę pikantne dania, wybierz musztardę ostrą, np. sarepską. Do sałatki dodaj również odrobinę ulubionego majonezu.Do sałatki jarzynowej na ostro koniecznie dodaj również soczyste jabłko i białą część pora. Niektórzy sałatkę robią bez owocu i bez pora, dodają natomiast cebulę. Jabłko jest niezbędne, ponieważ rewelacyjnie przełamuje smaki i nadaje potrawie świeżości, a por jest o wiele delikatniejszy od cebuli. W sałatce nie może zabraknąć również ogórków kiszonych. Najlepsze będą te z domowej spiżarni, które zostały przygotowane latem. Jeśli nie posiadasz zimowych przetworów, przez zakupem zawsze zwracaj uwagę na skład. Dobre ogórki kiszone nie zawierają grama octu. Jeśli znajdziesz go w składzie, zrezygnuj z takiego produktu.
Sałatka jarzynowa z makrelą wędzoną według przepisu Jakuba Kuronia jest jeszcze smaczniejsza od tradycyjnej wersji potrawy. Kucharz oprócz wędzonej ryby do sałatki dodaje również fasolę konserwową, kukurydzę i musztardę. Sałatka będzie hitem na świątecznym stole.Na oficjalnej stronie Jakuba Kuronia, kuron.com.pl, kucharz dzieli się z fanami przepisami na kultowe dania w nieco innej odsłonie. Wystarczy kilka prostych dodatków, aby tradycyjna potrawa zyskała zaskakujący smak. To właśnie z tej strony pochodzi przepis na sałatkę wykorzystany w artykule.Do sałatki jarzynowej zwykle dodajemy gotowane warzywa rosołowe, jabłko, ziemniaki, ogórki kiszone, groszek konserwowy i doprawiamy majonezem lub gęstym jogurtem naturalnym. Jakub Kuroń kultowe danie przyrządza w nieco inny sposób. Sałatka jarzynowa z makrelą wędzoną posmakuje każdemu.Do sałatki jarzynowej z makrelą wędzoną znany kucharz groszek zamienia na białą fasolę konserwową. Dodaje również kukurydzę, rybę. W tej wersji sałatki nie również ma ziemniaków i jabłka. Kuroń sałatkę doprawia majonezem i ostrą musztardą. Jeśli wolisz łagodniejszy smak, wykorzystaj ulubioną musztardę.
Sałatka jarzynowa w Święta gości niemal na każdym stole. Gotowane warzywa, ogórki kiszone, jabłko i kilka innych dodatków tworzą prostą mieszankę, którą zjada się z przyjemnością. Jeśli jednak przeszkadza Ci ciężkość majonezu, przed dodaniem do sałatki rozprowadź go zalewą z użytego produktu.Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki ugotuj w mundurkach, dopiero później obierz warzywa. To prosty trik, dzięki któremu sałatka jarzynowa będzie pełna smaku. Warzywa gotowane w skórkach są smaczniejsze i wartościowsze, niż obrane. W sałatce jarzynowej nie może zabraknąć ogórków kiszonych i jabłka, które dodają świeżości i świetnie przełamują smak gotowanych warzyw. Jeśli w tym roku nie robiłaś zimowych zapasów i nie masz domowych kiszonek, wybieraj ogórki z jak najkrótszym składem.Sałatkę jarzynową połącz z majonezem wymieszanym z dwiema łyżkami zalewy z groszku konserwowego. Dzięki temu sos będzie nieco rzadszy, lżejszy, doda sałatce smaku i soczystości. Zamiast wody z groszku możesz użyć zalewy z kiszonych ogórków - smak sosu będzie wyraźniejszy.
Masz w domu pieczarki marynowane, ogórki konserwowe i jajka? Przygotuj z nich prostą i błyskawiczną sałatkę tatarską. Sałatka z domowymi przetworami jest bardzo smaczna i aromatyczna. Doprawiona musztardą i majonezem znika z talerzy błyskawicznie.Na zimę przygotowujemy wyśmienite przetwory. Marynowane grzyby, ogórki, kapusta, papryka i inne warzywa w zalewach są doskonałymi dodatkami do sałatek, past kanapkowych i innych dań. Jedną z moich ulubionych sałatek z produktów, które mam w spiżarni, jest sałatka tatarska.Sałatkę tatarską przygotowuję na kolację, szybki podwieczorek lub kiedy goście wpadną z wizytą. Danie jest błyskawiczne i bardzo smaczne. Wszystkie składniki doskonale się ze sobą łączą. Przysłowiową wisienką na torcie jest szczypiorek, majonez i musztarda. Te produkty dodają potrawie charakteru.Jeśli nie masz w tym roku przetworów na zimę, kup ogórki i pieczarki sprawdzonej firmy. Zawsze zwracaj uwagę na skład. Im jest krótszy, tym lepiej. W gotowych przetworach, jakie możemy kupić w sklepie, jest niestety sporo konserwantów.
Agata Rubik zdradziła swój przepis na sałatkę jarzynową. Kultowa sałatka będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy dodasz do niej soczyste jabłka i czerwoną cebulę. Sałatkę koniecznie dopraw solą, pieprzem i majonezem. Danie nie ma sobie równych.Sałatka jarzynowa jest tradycyjnym, kultowym daniem, jednak każdy z nas robi ją nieco inaczej. Niektórzy do sałatki dodają kukurydzę, inni por, jeszcze inni robią ją bez majonezu, dodają śledzie, wędlinę i inne składniki. Agata Rubik do sałatki dodaje nie jedno, a dwa jabłka oraz czerwoną cebulę.Dlaczego warto dodać jabłka do sałatki jarzynowej? Soczysty owoc świetnie komponuje się z innymi warzywami. Dodaje również daniu lekkości i świeżości. Sałatka jarzynowa według przepisu Agaty Rubik to również groszek, gotowana włoszczyzna, jajka i ogórki kiszone.Do sałatki jarzynowej wybierz ogórki kiszone z domowej spiżarni lub z beczki. Kupne ogórki kiszone w słoiku lub gotowym, zamkniętym pojemniku zwykle zawierają ocet, który ma przyspieszyć fermentację. Ocet i konserwanty to składniki, których należy unikać w kiszonkach.
Sałatka z tortellini jest niezwykle prosta do zrobienia i pasuje na wiele okazji. Można ją zaserwować na przekąskę, sprawdzi się na rodzinnym spotkaniu i imprezie ze znajomymi. Jest naprawdę smaczna, o czym może świadczyć fakt, że błyskawicznie znika z talerzyków. Włoskie tortellini są doskonałym dodatkiem do sałatek. Jedną z moich ulubionych wersji jest sałatka z żółtym serem, ogórkiem i szynką drobiową. Sałatkę z tortellini doprawiam szczypiorkiem, majonezem, solą i pieprzem. Jest hitem każdego spotkania w gronie najbliższych.Do sałatki wybieram tortellini ze szpinakiem. Uszka w stylu włoskim z aromatycznym nadzieniem świetnie łączą się z resztą składników. W sałatce z tortellini nie może zabraknąć również czerwonej papryki i kukurydzy z puszki. Kolorowa sałatka pięknie prezentuje się na talerzu i zachwyca smakiem.Sałatka z tortellini ma delikatny, złożony smak, jednak możesz wzbogacić ją o kilka prostych składników. Sałatkę możesz doprawić również czosnkiem. Majonez wymieszaj z odrobiną jogurtu naturalnego i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Do sałatki możesz dodać również małą, cebulę czerwoną lub białą część pora.
Szukasz pomysłu na przystawkę? A może przygotujesz tatar ze śledzia według przepisu Doroty Wellman? Dziennikarka sieka kilka składników i doprawia aromatycznym sosem na bazie miodu, musztardy francuskiej i oliwy z oliwek. Przystawka jest lekka i zachwyca niepowtarzalnym smakiem. Możesz ją podać w nadchodzące święta lub z innej okazji. Tatar to nie tylko przystawka z mielonej wołowiny z dodatkiem jajka, ogórków, marynowanych grzybów i cebuli. Do mięsa możemy dodać również inne składniki, jak kapary, oliwki, suszone pomidory. Możemy również zamienić wołowinę na inny produkt, np. śledzia lub łososia. Każda wersja potrawy smakuje obłędnie i warto jej spróbować.Dorota Wellman na stronie kuchnialidla.pl podzieliła się swoim pomysłem na klasyczną przystawkę. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Tatar śledziowy z limonką, ogórkami konserwowymi, dymką, koperkiem i chili to absolutny hit. Przystawka jest lekka i pełna smaku. Przysłowiową wisienką na torcie jest aromatyczny sos z miodu, musztardy i oliwy z oliwek. Tatar śledziowy jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy, że posiekasz podstawowe składniki i wymieszasz je z limonką i sosem. Efekt zachwyci każdego smakosza.
Sałatka jarzynowa jest pozycją obowiązkową podczas nadchodzących świąt. Czy jednak z całą pewnością wiesz, jak poprawnie ją przygotować? Okazuje się, że pułapek w tym pozornie banalnym przepisie jest całe mnóstwo, zaczynając od sposobu krojenia, a na przechowywaniu potrawy kończąc. Upewnij się że wiesz, jak ich uniknąć.Bez sałatki jarzynowej nie wyobrażamy sobie wigilijnego wieczoru czy świątecznego śniadania. Co zrobić, aby mieć pewność, ze nasza potrawa sprosta wysokim wymaganiom biesiadników? Zapoznaj się z kilkoma wskazówkami na ten temat.
Tomasz Strzelczyk wziął na warsztat królową polskich stołów. Mowa oczywiście o sałatce jarzynowej, która już za kilka tygodniu zagości w naszych domach. Sprawdź jaki sposób na tę potrawę ma znany i lubiany miłośnik gotowania.Sałatka jarzynowa w wykonaniu popularnego kucharza wyróżnia się jednym detalem. Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, w swoim przepisie nie używa groszku konserwowego, a mrożonego. Takie warzywo wystarczy zalać na kilka chwil wrzątkiem, a następnie przepłukać na sicie pod zimną wodą. Jego smak według Strzelczyka jest bezdyskusyjnie najlepszy.
Sałatka jarzynowa z dodatkiem filetów śledziowych jest idealną sałatką na kolację, święta i większe uroczystości. Sałatka jest wyraźna w smaku i bardzo pożywna. Doskonale łączy się z deską wędlin, serów i innymi daniami zimnej płyty.Sałatkę jarzynową zwykle przygotowujemy z ugotowanej włoszczyzny, dodajemy również groszek konserwowy, jajka i kiszone ogórki. Niektórzy dodają również cebulę, inni por, jabłko. Mało kto wie jednak, że smak tradycyjnej sałatki można wzbogacić także o filety śledziowe. Tak przygotowanie danie bije na głowę wszystkie inne wersje.Do sałatki jarzynowej ze śledziami koniecznie dodaj również soczyste jabłko i białą część pora. Por doskonale wzmacnia smak i świetnie łączy się z rybą i innymi składnikami. Owoc natomiast przełamuje delikatnie całą sałatkę i nadaje jej delikatności i świeżości. Sałatkę dopraw ulubionym majonezem, solą i pieprzem.Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność sałatki jarzynowej, przygotuj sos z majonezu i gęstego jogurtu naturalnego w proporcji 1:1. Nie rezygnuj jednak zupełnie z jajecznego produktu. W sałatce nie może zabraknąć również ogórków kiszonych, najlepiej tych z domowej spiżarni.
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Na spotkanie w rodzinnym gronie przygotuj fit sałatkę jarzynową bez majonezu. Kultową sałatkę dopraw gęstym sosem na bazie tartego chrzanu, a każdy będzie prosił o dokładkę i przepis.Fit sałatka jarzynowa bez majonezu jest doskonałym pomysłem na kolację dla całej rodziny, spotkania w większym gronie i święta. Sałatka jest o wiele smaczniejsza i lżejsza od tradycyjnej wersji przygotowywanej z solidną porcją majonezu. Sos na bazie tartego chrzanu podkreśla smak całej potrawy.Do sosu do fit sałatki jarzynowej bez majonezu potrzebujesz również jogurtu naturalnego i musztardy. Sos jest gęsty, aromatyczny i dobrze łączy wszystkie pozostałe składniki. Warzywa na sałatkę ugotuj bez obierania, będą o wiele smaczniejsze. Do sałatki dodaj również soczyste jabłko, które podkreśli smak warzyw.Fit sałatka jarzynowa bez majonezu sprawdzi się nie tylko na kolację. Przygotujesz ją również na nadchodzące Boże Narodzenie jako dodatek do zimnej płyty. Sałatka posmakuje każdemu i będzie doskonale pasować do domowego pasztetu, pieczonego schabu, serów i wędlin.
Sałatka z ogórków kiszonych, jabłek i cebuli będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Jest szybka do zrobienia, uniwersalna, smaczna, a przede wszystkim bardzo zdrowa. Bez majonezu, bez zbędnych dodatków. Poznaj przepis na wyjątkowy dodatek do wielu dań.Jesień to idealny czas, kiedy możemy zacząć cieszyć się domowymi przetworami przygotowywanymi w wakacje. Domowe ogórki kiszone będą już idealnie chrupiące i kwaśne. Możemy z nich zrobić wiele rewelacyjnych potraw, między innymi prostą sałatkę obiadową. Sałatka z ogórków kiszonych będzie gotowa w kilka chwil. Wystarczy pokroić i wymieszać ze sobą trzy składniki. Sałatka jest uniwersalna, będzie więc pasować do każdego obiadu. Podaj ją z pieczonymi, duszonym lub smażonym mięsem, pieczoną rybą lub kotletami wegetariańskimi, a efekt zachwyci każdego domownika.Sałatka obiadowa z ogórków kiszonych, jabłek i cebuli jest nie tylko niezwykle smaczna. To prawdziwa bomba witaminowa, która wzmacnia odporność i ma nieoceniony wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Sałatka jest idealna na jesień i zimę, kiedy szczególnie potrzebujemy solidnej porcji witamin i minerałów.
Pomysł na szybkie i pożywne śniadanie? Przygotuj pastę z ogórków kiszonych i ciecierzycy. Pasta jest bardzo smaczna i sycąca, doskonale sprawdzi się więc na pierwszy posiłek, kiedy potrzebujemy solidnej porcji energii. Pasta będzie gotowa w dosłownie kilka minut.Pasty kanapkowe możemy przygotować niemal z każdego warzywa i jajek. Często sięgamy również po awokado i wędzone ryby. Jesienią warto postawić również na przetwory, które przygotowaliśmy podczas wakacji. Pasta z ogórków kiszonych smakuje najlepiej, kiedy zrobimy ją z domowych przetworów.Pasta z ogórków kiszonych i ciecierzycy z puszki zachwyca złożonym smakiem. Słodkawa ciecierzyca i kwaśne ogórki połączone są delikatną oliwą z oliwek i wyraźną musztardą. Całość doprawiona jest solą, pieprzem i świeżym szczypiorkiem. Pasta jest bardzo sycąca, doskonale sprawdzi się więc na dobry początek dnia.Do pasty z ogórków kiszonych potrzebujemy dosłownie kilku składników. Jeśli nie mamy pod ręką oliwy z oliwek, wykorzystajmy olej, ewentualnie miękkie masło. Niewielki dodatek tłuszczu jest niezbędny do połączenia składników. Do pasty wykorzystajmy również ulubioną musztardę, żeby dodać potrawie charakteru.
Sałatka jarzynowa jest nieodłącznym elementem polskiego stołu. Ze względu na niezwykłą popularność tego dania, przepisów i sposobów na sałatkę powstało całe mnóstwo. My w kwestiach kulinarnych postanowiliśmy zaufać siostrze Anastazji. Trzeba przyznać, że marynowane pieczarki pasują do tej popularnej potrawy wręcz wyśmienicie.Sałatka jarzynowa najlepiej smakuje po dokładnym przegryzieniu się smaków. W związku z tym jej przygotowanie zaplanuj sobie z odpowiednim wyprzedzeniem. Krojenie i mieszanie sałatki jarzynowej najlepiej rozpocząć nawet dzień przed jej podaniem. Siostra Anastazja ma w tej materii niemałe doświadczenie.
Szukacie pomysłu na smaczny koktajl? Przepis Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr z dodatkiem pigwy może przypaść wam do gustu. Jest zdrowy, orzeźwiający i prosty w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie — dostarczy wielu cennych składników odżywczych. W diecie każdego z nas powinno być miejsce na warzywa i owoce. Jednym z łatwiejszych sposobów na wprowadzenie ich do jadłospisu jest przyrządzenie zdrowego koktajlu. Zaproponowany przez żonę Macieja Stuhra miks z pigwą będzie idealny. Kwaśny sezonowy owoc sprawia, że napój przyjemnie orzeźwia. Spróbujecie?
Goście tuż tuż, a Ty wciąż nie wiesz czym ich poczęstować? Skorzystaj z patentu cioci Helenki i przygotuj pyszną sałatkę makaronową. Ugotuj makaron, pokrój kilka podstawowych składników i zalej wszystko pysznym czosnkowym sosem. Każdy będzie się zajadał tym specjałem.Sałatka makaronowa cioci Helenki nie może obyć się bez solidnej porcji koperku. Oryginalnie sałatka powstaje na bazie makaronowych gwiazdek, dzięki którym wygląda bajecznie i bardzo łatwo się miesza. Makaron gwiazdki możesz jednak zastąpić drobnym makaronem o innym kształcie.
Nie musisz mieć własnej szklarni czy przydomowego ogródka, aby cieszyć się świeżymi, własnoręcznie wyhodowanymi warzywami. Z naszym krótkim poradnikiem możesz śmiało zacząć parapetową uprawę domowych ogórków. Wystarczy przestrzegać kilku prostych wytycznych.Warzywa kupione w supermarkecie z pewnością odstają jakością od tych działkowych, a za te uprawiane ekologicznie trzeba niejednokrotnie słono zapłacić. Możesz jednak postawić na swoją własną uprawę ogórków. Prawidłowo hodowane warzywa odwdzięczą się intensywnym smakiem i aromatem.
Sałatka inspirowana popularnym hamburgerem jest świetną propozycją na kolację czy przystawkę. Zrobiona z prostych składników, sycąca kompozycja zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Przygotowanie jest banalne — każdy sobie poradzi. Spróbujecie?Sałatka w stylu kanapki Big Mac spodoba się nie tylko amatorom dobrze znanego dania fast food. Warstwowy rarytas idealnie sprawdzi się na spotkaniach towarzyskich, bo syci i jest pełen smaku. Przygotujecie ją szybko i bez wysiłku, a goście zjedzą ze smakiem.
Robert Makłowicz zdradził przepis na doskonałą zupę ogórkową. Do zupy dodaje żołądki drobiowe i kaszę mannę. W ten sposób przygotowany wywar jest niezwykle aromatyczny i pełen smaku. Zupa ogórkowa z przepisu Makłowicza doskonale nasyci i rozgrzeje domowników.Zupa ogórkowa na żołądkach drobiowych jest przepyszna. Makłowicz nie dodaje do niej ziemniaków. Zamiast nich przygotowuje kluseczki grysikowe, czyli kluski z kaszy manny. Przypominają one tradycyjne kluski lane, jednak są o wiele smaczniejsze.Makłowicz ogórkową gotuje na wcześnie przygotowanym bulionie drobiowym. Jeśli mamy rosół z poprzedniego dnia, ugotujmy na nim zupę, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnujmy z bulionu z kostki rosołowej, bo to sama sól i konserwanty.Ogórki kiszone do ogórkowej wymagają odpowiedniego przygotowania. Starte warzywa smażymy na niewielkiej ilości masła i dodajemy, kiedy aromatyczny bulion jest już gotowy. Nie zapomnijmy również o wodzie po ogórkach, która wzmacnia kwaśny smak wywaru.
Pasta z ogórków kiszonych z ciecierzycą to pomysł na proste i zdrowe śniadanie. Świeże pieczywo posmarowane wegańską pastą smakuje wyśmienicie. Pasta jest bardzo pożywna, doda więc nam energii na wiele godzin.Ogórki kiszone to jedne z lepszych przetworów na zimę. Dodajemy je głównie do sałatek, podajemy do drugiego dania i zimnej płyty, gotujemy zupę. Mało kto wie, że z ogórków możemy przygotować również wyśmienite pasty kanapkowe.Pasta z ogórków kiszonych i ciecierzycy to doskonałe danie na dobry początek dnia. Śniadania muszą być pożywne ale i szybkie w przygotowaniu, ponieważ rano zwykle nie mamy za dużo czasu. Pastę z ogórków przygotujemy w dosłownie kilka minut.Pastę z ogórków kiszonych doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Dodajmy do niej również posiekany koperek lub szczypiorek, świeże zioła doskonale wzbogacą smak całej potrawy. Gotową pastę przechowujmy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
Sałatka jarzynowa to już kultowe danie. Ewa Wachowicz do sałatki dodaje również posiekany por, który dodaje jej pikantności i wyrazu. Sekretem smaku jest także sos przygotowany z majonezu, musztardy i kwaśnej śmietany.Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej zdradza fanom wiele świetnych przepisów. Jednym z nich jest przepis na wyśmienitą sałatkę jarzynową. Sałatka nie jest tak delikatna jak tradycyjne danie. Ma wyraźny smak, jest charakterna i lekko pikantna.Sekretem wspaniałego smaku sałatki jest gotowanie warzyw w skórkach, dzięki czemu smakują fenomenalnie. Słodkie warzywa korzeniowe i delikatne jajka przełamane są pikantnym porem, jabłkiem i ogórkami kiszonymi. Sałatka jarzynowa będzie miała wyraźny smak, kiedy doprawimy ją nie tylko majonezem, a dodamy jeszcze musztardę i kwaśną śmietanę. Sałatkę przechowujmy w lodówce. Jeśli ją doprawimy, musimy zjeść ją w ciągu dwóch dni. Sałatka bez majonezu i śmietany będzie świeża dzień dłużej.
Ogórki konserwowe stanowią świetny dodatek do surówek czy kanapek. Sekretem udanego wyrobu są odpowiedni wybór warzyw oraz właściwie sporządzona zalewa. Z naszym prostym przepisem przygotujecie je sprawnie, a smak pozytywnie was zaskoczy. Do przyrządzenia ogórków konserwowych najlepiej nadają się warzywa średniej wielkości. Powinny one też być jędrne i pozbawione przebarwień na skórce. Zalewając ogórki dobrze skomponowaną zalewą, uzyskamy smaczny i pełen aromatu wyrób.