Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Ogórki

Miodowe ogórki małosolne Ewy Wachowicz będą odkryciem sezonu. Pokochasz je od razu
06.07.2022 10:22 Miodowe ogórki małosolne Ewy Wachowicz będą odkryciem sezonu. Pokochasz je od razu

Miodowe ogórki małosolne przepisu Ewy Wachowicz są pysznym dodatkiem do sałatek i zimnej płyty. Ogórki są orzeźwiające z lekką nutą słodyczy, są przepyszne i co najważniejsze- możemy cieszyć się ich smakiem już po 2-3 dniach od przygotowania.Ogórki małosolne z miodem będą gotowe błyskawicznie. Jeśli chcesz zachować ich smak na dłużej, po tym czasie zakręć słoiki i pasteryzuj je do góry dnem przez około 20 minut, następnie odstaw w suche i chłodne miejsce.Przed przygotowywaniem ogórków małosolnych koniecznie dokładnie umyj i sparz słoiki, aby były idealnie czyste i pozbawione bakterii, które mogą zepsuć przetwory. Ogórki gruntowe przed włożeniem do słoików muszą moczyć się w zimnej wodzie przez minimum godzinę.Bardzo ważne jest również hodowanie ogórków. Jeśli były pryskane sztucznym nawozem, w tym azotem, ogórki nie będą smaczne. Kupujmy więc ogórki gruntowe od lokalnych sprzedawców i wyłącznie ze sprawdzonych źródeł.

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź
04.07.2022 18:49 Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Dlaczego ogórki kiszone źle się kiszą? Kiszone ogórki wymagają odpowiedniego przygotowania, inaczej są puste w środku i nie mają smaku. Najważniejsze jednak są same ogórki- jeśli kupimy warzywa nawożone azotem, nigdy nie ukiszą się tak, jak powinny.Ogórki kiszone to jedne z naszych ulubionych przetworów. Odpowiednio przygotowane są przepysznym dodatkiem do obiadu, zimnej płyty, sałatek i zup. Kiszonki są kwaśne, jędrne i bardzo soczyste. Pamiętajmy o kilku zasadach, a wyjdą za każdym razem.Ogórki kiszone możemy przygotować na wiele sposobów. Osobiście polecam tradycyjny przepis z dodatkiem liści czarnej porzeczki i wiśni. W kiszonkach nie może oczywiście zabraknąć gorczycy, kopru, chrzanu i czosnku, wszystkie przyprawy nadają ogórkom fenomenalny smak.Bardzo ważnym elementem kiszenia ogórków jest również dokładne umycie i sparzenie słoików. Jeśli słoiki nie są wyparzone, a jedynie lekko przemyte, bakterie, które się w nich znajdują, zepsują nam przetwory i kiszonki będą do wyrzucenia.

ogórki do kiszenia
03.07.2022 17:37 Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czy nastawiając ogórki kiszone, używasz wody z kranu? Uważaj, bo jeden błąd sprawi, że twoje kiszonki będą do wyrzucenia. Sprawdź, jaką wodą najlepiej zalewać ogórki i w jaki sposób polepszyć jakość kranówki, by nadawała się na zalewę do ogórków. Uzdatnisz ją bez wysiłku. Smaczne ogórki kiszone są twarde, chrupiące i pełne aromatu. I choć przygotowanie ogórków kiszonych nie jest trudne, to jednak nie zawsze wychodzą idealne. Dlaczego? Wpływ na to ma odpowiedni dobór składników, a także ich przygotowanie.Wiadomo, że ze słabej jakości ogórków, nie otrzymasz wybornych przetworów. Wybierz więc nieduże ogórki z zaufanego źródła, nie przenawożone, świeże i jędrne. Takie łatwo dadzą się upchnąć w słoiku i dają nadzieję, na smaczne, kiszone ogórki. Nadzieję, nie pewność, bo w tym prostym procesie kiszenia łatwo popełnić wiele błędów, które sprawią, że ogórki wyjdą do niczego. Trzeba na przykład zwrócić uwagę także na dodatki i wodę. Ta ostatnia również musi być dobrej jakości.

Jak zrobić idealne ogórki małosolne?
29.06.2022 12:44 Jak zrobić idealne ogórki małosolne? Unikaj kilku najczęstszych błędów

Ogórki małosolne stanowią sezonowy rarytas, któremu wielu smakoszy nie może się oprzeć. Choć jest prosty w przygotowaniu, są błędy, które mogą sprawić, że się nie uda. Jedną z częstych wpadek jest używanie nieodpowiedniej soli. Podpowiadamy, na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę. Dobre ogórki małosolne są lekko słone, delikatnie kwaśne i przede wszystkim chrupiące. By przygotować je w domu, nie potrzebujecie wiele — jedynie warzyw i kilku przypraw. Radzimy jak uniknąć popularnych wpadek.

ogórki w pomidorach
27.06.2022 20:46 Wyśmienite ogórki w pomidorach do słoików na zimę. Absolutny hit wśród przetworów

Poznajcie przepis na wyśmienite ogórki w pomidorach do słoików na zimę. Z pewnością staną się hitem wśród robionych przez was przetworów. Ogórki dają tej sałatce orzeźwiający smak, a z kolei pomidory wyrazisty, kwaśny. Dopełnienie całości stanowi czosnek, który doskonale podkreśla smak i aromat.Przetwory z ogórków należą do jednych z najbardziej lubianych. Zwykle ogórki kisimy lub konserwujemy w marynacie z octem. Dziś jednak proponujemy bardzo ciekawy przepis na ogórki w przecierze pomidorowym. Tak przygotowana, zimowa sałatka ma wyraźny smak, z orzeźwiającą nutą. Musicie ją wypróbować.

sałatka jarzynowa
27.06.2022 17:35 O wiele lżejsza wersja sałatki jarzynowej bez dodatku majonezu. Jedz bez wyrzutów sumienia

Gotowane ziemniaki i włoszczyzna, groszek, ogórki kiszone, jabłko to podstawowe składniki kultowej sałatki jarzynowej. Sałatki nie musisz podawać z tłustym i ciężkim majonezem. Poznaj przepis na o wiele lżejszą wersję sałatki jarzynowej bez dodatku majonezu, jedz bez wyrzutów sumienia.Sałatki jarzynowej nie trzeba przedstawiać, to już tradycyjna, polska sałatka, która zwykle jednak doprawiana jest dużą ilością majonezu. Mimo że uwielbiam majonez, staram się nie jeść go za często, ponieważ nie należy do zdrowych produktów.Majonez jednak możemy zamienić na lekki sos na bazie jogurtu i śmietany. Kultowa sałatka jarzynowa będzie smakować genialnie, a będzie o wiele lżejsza i mniej kaloryczna, niż ta podana z tłustym i ciężkim produktem na bazie jajek i oleju.Sałatka jarzynowa jest świetnym pomysłem zarówno na śniadanie, podwieczorek, jak i na kolację. Podaję ją zwykle z pieczywem i delikatną, chudą wędliną i pokrojonym pomidorem i rzodkiewką. Tak przygotowane danie za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.Lekkie sałatki to doskonały pomysł na dania w upalne dni. Przygotuj również niecodzienną sałatkę wiosenną przepisu siostry Anastazji. Sałatka z warzyw sezonowych, serka wiejskiego i lekkiego sosu na bazie ziół rozpływa się w ustach.

Ogórki małosolne mają wielu zwolenników
25.06.2022 13:43 Największe błędy podczas przygotowania ogórków małosolnych. Przez nie wychodzą niesmaczne

Ogórki małosolne potrafią zachwycić smakiem. Aby zawsze się udały, warto wystrzegać się błędów, przez które ich smak będzie daleki od pożądanego. Jednym z nich jest niedbałe układanie ich w słoiku, które utrudnia ich kiszenie. Sprawdźcie, czego jeszcze warto się unikać, przyrządzając specjał w domu. Ogórki małosolne są proste w przygotowaniu. Wystarczy zwrócić uwagę na pięć detali, które mogą zadecydować o sukcesie. Będziecie zaskoczeni jak prosto wyeliminować potencjalne zagrożenia. Specjał już nigdy się nie zepsuje.

Pikantne ogórki małosolne z miodem i chili. 100 razy lepsze od tradycyjnych
23.06.2022 12:05 Pikantne ogórki małosolne z miodem i chili. 100 razy lepsze od tradycyjnych

Pikantne ogórki małosolne z miodem i chili będą gotowe już po 3 dniach. Ogórki są rewelacyjne w smaku, bardzo wyraźne, chrupiące i jędrne. Ogórki są świetnym dodatkiem do obiadu, zimnej płyty i kanapek, każdy prosi o przepis.Na ogórki kiszone i konserwowe musimy trochę poczekać. Jeśli mamy ochotę na przetwory, które będą gotowe już po trzech dniach, koniecznie przygotujmy pikantne ogórki małosolne z dodatkiem płynnego miodu i sproszkowanej papryczki chili.Ogórki małosolne są bardzo charakterystyczne w smaku- słodycz świetnie łączy się z ostrością, a całość uzupełniona jest dodatkowo o aromat liści wiśni, porzeczki, czosnek, koper i korzeń chrzanu. Tak przygotowane ogórki smakują obłędnie.Do przygotowywania ogórków do słoików, również małosolnych, wybierajmy wyłącznie najświeższe ogórki gruntowe, które są jędrne i zdrowe. Jeśli zauważymy wgniecenia, plamy lub miękkie miejsca, takie ogórki nie nadają się do przetworów, ponieważ się zepsują.

Ogórki małosolne na sucho przygotujesz błyskawicznie
21.06.2022 18:07 Ogórki małosolne na sucho przygotujesz błyskawicznie. Nietypowy przepis zachwyci każdego smakosza

Ogórki małosolne na sucho są chrupiące aromatyczne i chrupiące. Przygotujecie je znacznie sprawniej niż gdybyście zdecydowali się na tradycyjne metody. Dzięki odcięciu końcówek warzywa szybko przejdą smakiem dodatków i delikatnie zmiękną. Koniecznie spróbujcie — ten smak was zachwyci. Ogórki małosolne na sucho skuszą wielu amatorów letnich rarytasów. Ich ogromną zaletą jest proste i szybkie przygotowanie — bez gotowania zalewy i wyparzania słoików. Wystarczy oczyścić warzywa, odciąć im końce, wrzucić do woreczków wraz z przyprawami i trochę poczekać. Skusicie się?

Jak wykorzystać w kuchni liście chrzanu? Mamy najlepsze propozycje
20.06.2022 19:29 Jak wykorzystać w kuchni liście chrzanu? Mamy najlepsze propozycje

Czy wiesz, że liście chrzanu nie tylko są jadalne, ale i bardzo zdrowe? Liście w smaku przypominają korzeń, jednak są delikatniejsze. Liście chrzanu mają bogate zastosowanie w kuchni i możemy przygotować z nich wiele pysznych dań. Jak wykorzystać w kuchni liście chrzanu?Korzeń chrzanu jest bardzo popularnym dodatkiem w polskiej kuchni. Jest świetnym dodatkiem do sosów, mięs, zup, przetworów. Każde danie przygotowanie z odrobiną korzenia nabiera charakteru i wspaniałego aromatu.Liście chrzanu natomiast zwykle lądują w koszu. Mało kto wie, że nie dość, że są jadalne, to jeszcze zawierają mnóstwo cennych witamin i podobnie jak korzeń, wzbogacają smak potraw. Dowiesz się, co można przygotować z liści chrzanu, rodzina będzie zachwycona.Liście przede wszystkim są źródłem antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu groźnych chorób. W liściach znajdziemy również witaminę C, E, PP, a także witaminy z grupy B. Dodatkowo regularne spożywanie liści chrzanu wzmacnia odporność i działa antybakteryjnie.

surówka z kapusty
20.06.2022 10:24 Delikatna surówka z kapustą, ogórkami konserwowymi i zieloną cebulką. Najlepszy dodatek do mięsa

Co podać do mięsa obiadowego lub z grilla? Mamy pomysł na najlepszy dodatek, którym jest delikatna surówka z kapustą, ogórkami świeżymi i konserwowymi oraz zieloną cebulką. Ma orzeźwiający zapach, dużą chrupkość i soczystość. Wygląda też bardzo apetycznie i jest niezwykle smaczna. Dopełnieniem każdego obiadu powinna być duża porcja surówki. Nie tylko doda całości smaku, ale tez dostarczy niezbędnych witamin, soli mineralnych i błonnika. Latem mamy do dyspozycji wiele warzyw, z których możemy przygotować taki pyszny dodatek. Jednak jak zawsze, liczy się pomysł. Dziś proponujemy przygotować surówkę zielono-zieloną. Zrobimy ją z chrupiącej kapusty pekińskiej, do której dodamy też ogórek świeży i konserwowy oraz trochę szczypioru. Dopełnieniem smakowym będzie majonez i przyprawy.

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
19.06.2022 20:45 Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką. Idealny obiad na upalne dni

Chłodnik ogórkowy jest idealną propozycją na pyszny letni obiad. Orzeźwiająca i pełna chrupiących warzyw zupa na zimno nabierze charakteru, jeśli dodacie do niej kilka rzodkiewek. Tak smacznego dania dawno nie jedliście. Spróbujecie? Chłodnik ogórkowy z dodatkiem rzodkiewki spodoba się każdemu. Aromatyczna kompozycja sezonowych warzyw i nabiału będzie idealna na ciepłe dni, kiedy jedzenie ciepłych potraw stanowi wyzwanie. Przygotowanie jest niezwykle proste — każdy sobie poradzi.

Projekt bez tytułu (12)
19.06.2022 14:52 Charakterne ogórki po kozacku. Absolutny przebój wśród przetworów

Ogórki po kozacku to pomysł na niezwykle przetwory na zimę. Ogórki w zalewie z dodatkiem musztardy, octu, cukru i gorczycy są bardzo wyraźne w smaku, soczyste i pyszne. Poznaj przepis na charakterne ogórki po kozacku. Absolutny przebój wśród przetworów.Wszyscy uwielbiamy wyraźne w smaku przetwory na zimę, które przygotowujemy z ogórków i wielu innych warzyw. Robienie domowych przetworów to już tradycja i zawsze w sierpniu przygotowujemy wiele pyszności, które zimą smakują najlepiej.Oprócz kiszonych i konserwowych ogórków i innych warzyw, przygotuj również ogórki po kozacku w zalewie musztardowej- są niezwykle wyraźne, soczyste i smaczne. Ogórki te są doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek, zimnej płyty.Charakterne ogórki z musztardą smakują doskonale również jako uzupełnienie dań głównych. Podaj je między innymi z polędwiczkami wieprzowymi, wołowiną w sosie własnym, gulaszem, kotletami schabowymi, a wszyscy będą zachwyceni.Z przepisu zrobisz jeden, duży słoik lub kilka mniejszych. Jeśli wlejesz gorącą zalewę i postawisz słoiki do góry dnem, nie musisz ich pasteryzować. Ogórki zachowają świeżość przez wiele miesięcy. Po otwarciu słoika, przechowuj go w lodówce.Na zimę przygotuj również pyszną pastę kanapkową z grzybów leśnych. Pasta zachowa świeżość aż do następnego sezonu, a Ty zachowasz smak lata i jesieni na wiele miesięcy.

Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy?
18.06.2022 19:34 Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy? Mamy najlepszy patent

Lubicie ogórki małosolne, lecz nie macie ochoty na żmudne upakowywanie warzywa w słoikach? Przygotujcie je w woreczku. Przygotowanie jest niezwykle proste — nawet zalewa będzie zbędna. Spróbujecie? Ogórki małosolne posmakują niejednemu amatorowi letnich rarytasów. Szybki i nieskomplikowany patent na przygotowanie ich w woreczku foliowym sprawi, że każdy będzie mógł cieszyć się smakiem domowej wersji popularnego przetworu. Warto spróbować.

sałatka z arbuzem
18.06.2022 12:12 Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i serem feta. Ideał na weekend

Grecka sałatka z arbuzem i fetą jest doskonałym pomysłem na lekką kolację w upalne dni. Bukiet świeżych warzyw, soczysty arbuz, ser feta i sos na bazie miodu, cytryny i oliwy z oliwek, to genialne połączenie. Poznaj przepis na orzeźwiającą sałatkę z arbuzem i fetą.Sałatki są świetną opcją na kolację, zwłaszcza w upalnie dni. Jedną z ciekawszych sałatek na letni posiłek jest sałatka z arbuzem. Danie przygotowane z tych samych składników, co klasyczna grecka sałatka z dodatkiem orzeźwiającego arbuza i lekkim sosem to strzał w dziesiątkę.Arbuz jest owocem, które zwykle jemy samodzielnie bez żadnych dodatków. Jest idealny na przekąskę, małokaloryczny i świetnie gasi pragnienie. Arbuz rewelacyjnie komponuje się również z daniami wytrawnymi, np. z kurczakiem, serami i wszystkimi warzywami.Arbuz doskonale łączy się również z innymi owocami, orzechami włoskimi i pistacjami, dzięki czemu możemy dowolnie miksować składniki i przygotować swoją niepowtarzalną wersję pysznej sałatki na lato, która posmakuje wszystkim.Z arbuza przygotujemy również wyśmienitą lemoniadę- tu poznasz przepis na lemoniadę arbuzową z dodatkiem limonki i imbiru, jest świetnym sposobem na upały i przygotujesz ją błyskawicznie.

sałatka szwedzka
17.06.2022 16:40 Sałatka szwedzka z ogórków na zimę robi się praktycznie sama. Mamy najlepszy przepis

Oto sałatka szwedzka z ogórków na zimę, która robi się praktycznie sama. Mamy na nią najlepszy, prosty przepis. Ogórki wystarczy pokroić w plasterki, zalać zalewą i zapasteryzować. Zimą będą doskonałym dodatkiem do obiadu — pełnym smaku i bez pracy. Choć czasy robienia mnóstwa przetworów na zimę odeszły już trochę w niepamięć, to jednak wiele osób nadal przygotowuje swoje ulubione przysmaki. Zwłaszcza takie, których nie da się nigdzie kupić i to za żadne skarby. Do takich przetworów należy z pewnością sałatka szwedzka. Sałatkę szwedzką robi się z ogórków. A jej tajemnicą jest pełna aromatu zalewa. Gdy pokrojone warzywa poleżą w niej odpowiednio długo, nabiorą doskonałego smaku. Sałatkę szwedzką można podać do obiadu, np. pieczonego lub duszonego mięsa.

Zamiast cebuli dodaliśmy do sałatki gyros inny składnik. Wyszła jeszcze lepsza
16.06.2022 19:22 Zamiast cebuli dodaliśmy do sałatki gyros inny składnik. Wyszła jeszcze lepsza

Sałatka gyros to zjawiskowa sałatka o zniewalającym smaku. Świeże warzywa, ogórki konserwowe, sosy i smażony kurczak to połączenie idealne na imprezy i spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Poznaj przepis na warstwową sałatkę gyros bez cebuli. Do sałatki dodaj białą część pora, będzie o niebo lepsza.Sałatki to zawsze dobry pomysł, kiedy planujemy większe spotkania, uroczystości, czy imprezę. Sałatki sprawdzą się również na kolację, podwieczorek i jako dodatek do dań z grilla. Jedną z moich ulubionych sałatek jest sałatka gyros, ale nie z cebulą, tylko z porem.Por jest dość ostry w smaku, jednak wystarczy, że posiekane warzywo sparzymy wrzątkiem, a będzie delikatniejsze i łatwiej przyswajalne. Tak przygotowany por doskonale łączy się z resztą składników na sałatkę gyros i nadaje jej genialny smak.Sałatki gyros nie musimy doprawiać solą i pieprzem. Kurczak w przyprawie gyros, ketchup i majonez wymieszany z gęstym jogurtem w zupełności wystarczą, aby nadać charakteru całej potrawie. Przed przygotowaniem sałatki, natrzyjmy mięso przyprawą i wstawmy do lodówki na minimum pół godziny, wtedy kurczak będzie pyszny.

ogórki małosolne
16.06.2022 16:36 Kuroń robi ogórki małosolne bez kamionki i słoika. Cudowny i niewiarygodnie szybki patent

Sprawdźcie, jak Jasiek Kuroń robi ogórki małosolne bez kamionki i słoika. Ma na nie inny, c cudowny patent. Jest nim torebka strunowa. Dzięki niej nastawione ogórki zajmują mało miejsca i nie trzeba się martwić, że wykipi zalewa. Tych ogórków nie zalewa się bowiem solanką. Ogórki małosolne są typowym, sezonowym przysmakiem. Są chrupiące i pyszne i trudno ich sobie odmówić. A ich przygotowanie jest naprawdę proste, choć można to zrobić na kilka sposobów. By nastawić klasyczne ogórki małosolne, ogórki układa się w słoiku lub kamionce, dodaje przyprawy i całość zalewa się solanką. Jednak Jasiek Kuroń proponuje przygotować małosolne na sucho, w torebce strunowej. Taką kiszonkę możecie nastawić nawet na wakacjach.

ogórki
14.06.2022 17:33 Czy można mrozić ogórki, seler naciowy lub ugotowane ziemniaki? Łatwo popełnić błąd, lepiej wiedzieć

Zastanawialiście się, czy można mrozić ogórki, seler naciowy lub ugotowane ziemniaki? Lepiej wiedzieć, bo łatwo popełnić błąd. Powyższe produkty nie nadają się niestety do mrożenia. Pod wpływem niskiej temperatury tracą swoje walory i smak. Lepiej więc wybrać inną metodę ich utrwalania. Mrożenie jest doskonałą metodą konserwowania żywności. Zamrożone produkty zazwyczaj dobrze zachowują kształt, kolor, smak, a także cenne składniki. Na dodatek jest to bardzo prosta metoda utrwalania żywności. Niestety, nie sprawdza się ona w przypadku takich produktów, jak na przykład ogórki. Dlaczego?

kiszone ogórki
12.06.2022 18:45 Robiąc ogórki kiszone dodajesz koper, korzeń i liście chrzanu oraz sól? Pamiętaj, przenigdy nie pasteryzuj słoików

Uwielbiamy przetwory z ogórków. A czy robiąc ogórki kiszone, dodajesz koper, korzeń i liście chrzanu oraz sól? Jeśli tak, pamiętaj o jednej ważnej zasadzie — przenigdy nie pasteryzuj słoików. Inaczej zniszczysz w ogórkach wartościowe bakterie. Zamiast tego wystarczy przechowywać kiszonki w odpowiednich warunkach.Robienie przetworów nie jest już dzisiaj tak popularne, jak kiedyś. W sklepach można bowiem kupić niemal wszystkie frykasy. Trudno jednak nabyć ogórki kiszone, takie jak domowe. Z tego powodu wiele osób wciąż nastawia je własnoręcznie w domowym zaciszu. Niezwykle smaczne są ogórki małosolne, które charakteryzują się lekko kwaśnym smakiem i dużą chrupkością. Im dłużej jednak przechowujemy ogórki, tym stają się bardziej kwaśne, często też tracą uwielbianą twardość. Niektórzy rozwiązują ten problem, pasteryzując kiszone ogórki. Niestety nie jest to dobre rozwiązanie. Już wyjaśniamy dlaczego.

Niebanalne, charakterne ogórki po kozacku w zalewie musztardowej. Must have w twojej spiżarni
12.06.2022 14:18 Niebanalne, charakterne ogórki po kozacku w zalewie musztardowej. Must have w twojej spiżarni

Ogórki po kozacku w zalewie musztardowej są rewelacyjnym dodatkiem do zimnej płyty, do sałatek, obiadów i kanapek. Ogórki są soczyste i bardzo wyraźne w smaku. Przygotujesz je w prosty sposób, a już po 2 tygodniach będą gotowe do jedzenia.Latem zaczynamy przygotowywać przetwory na zimę, aby cieszyć się smakiem warzyw i owoców aż do następnego sezonu. Na zimę możemy do słoików przygotować dosłownie wszystko- od kiszonych ogórków, po marynowaną fasolkę i wszystko smakuje obłędnie.Jednym z przetworów, które zawsze muszą pojawić się w mojej spiżarni, są właśnie charakterne ogórki po kozacku w zalewie musztardowej. Ogórki po 2 tygodniach od przygotowania i pasteryzacji, są gotowe do jedzenia, a im dłużej leżakują, tym są bardziej wyraźne w smaku.Do przygotowania ogórków możemy dodać ulubioną musztardę. Może być ostra, łagodna, delikatna, z chrzanem, z ziarnami gorczycy. Wszystko zależy od tego, czy mamy ochotę na bardzo ostre i wyraźne ogórki, czy na odrobinę delikatniejsze. Na zimę przygotujmy również sos z cukinii do słoików. Latem papryka, cukinia i pomidory są najsmaczniejsze, wykorzystajmy więc sezon i przygotujmy aromatyczny sos na zimę, który doskonale smakuje między innymi z makaronem.

mizeria
11.06.2022 21:01 Doskonała mizeria bez nabiału. Smakowity dodatek podkręci jej smak

Ogórki wymieszane ze śmietaną stanowią proste i szybkie dopełnienie wielu dań obiadowych. Jednak dla niektórych zestaw ten jest zbyt ciężkostrawny. Dlatego dziś proponujemy wam przepis na doskonałą mizerię bez nabiału. Jej smak doskonale podkręci oryginalny dodatek, którym jest mleko kokosowe. Choć produkty nabiałowe są popularne w naszej kuchni, to jednak coraz więcej osób z nich rezygnuje. Powodem są zazwyczaj względy zdrowotne, alergie i nietolerancje mleka oraz jego przetworów. Często są one zastępowane tzw. mlekami roślinnymi, które tak naprawdę z mlekiem mało mają wspólnego. To znaczy, mają zbliżony smak, jednak nie zawierają alergizujących białek, a także zwierzęcego tłuszczu i cholesterolu. Co by nie mówić, są zdrowsze. I właśnie po taki produkt sięgniemy dzisiaj, przyrządzając oryginalną wersję mizerii. Zamiast śmietaną, pokrojone ogórki polejemy mleczkiem kokosowym. Surówka zyska nowy wymiar, a przede wszystkim lżejszy, ciekawszy smak.

ogórki kiszone
11.06.2022 14:06 Dlaczego warto dodać kurkumę do ogórków konserwowych ? Korzyści wręcz zachwycają

Ogórki z kurkumą są pysznym dodatkiem do obiadu, są również świetnym składnikiem sałatek i kanapek. Ogórki są jędrne, soczyste i bardzo zdrowe. Poznaj przepis na ogórki z kurkumą. Dlaczego warto dodać kurkumę do ogórków kiszonych?Ogórki z kurkumą to świetna alternatywa dla tradycyjnych kiszonek. Ogórki są jędrne, soczyste, smaczne z orientalną nutą. Kurkuma wprowadzi powiew świeżości do naszej kuchni, jest bardzo aromatyczna i zdrowa.Orientalna przyprawa od lat znana jest z cennych właściwości. Jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów występujących naturalnie. Kurkuma doskonale radzi sobie z przeziębieniem i grypą, a także zapaleniem górnych i dolnych dróg oddechowych.Kurkuma świetnie oczyszcza cały organizm z toksyn, opóźnia procesy starzenia, a także wykazuje silnie działanie przeciwnowotworowe. Ogórki z kurkumą są więc nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe.Przygotuj również samodzielnie kiszoną kapustę. Jest świetnym dodatkiem obiadowym i podobnie jak ogórki, jest niezwykle zdrowa. Kiszoną kapustę warto jeść jesienią i zimą, aby wzmocnić odporność.

Mizeria z ogórkami małosolnymi
09.06.2022 10:46 Mizeria z ogórkami małosolnymi. Nowa wersja kultowej klasyki

Ogórki małosolne są doskonałym dodatkiem do kanapek czy sałatek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ze smakowitego rarytasu przyrządzić również mizerię. Będzie niezwykle chrupiąca i aromatyczna. Jeśli znudziła wam się klasyczna wersja obiadowej surówki, musicie spróbować naszego nowego patentu. Ogórki małosolne są nietypowym materiałem na mizerię. Zwłaszcza jeśli najczęściej sięgamy po kremową wersję ze słodką śmietaną. Warto jednak dać szansę w tej odsłonie. Przyjemna chrupkość warzyw sprawi, że dodatek nabierze charakteru. Spróbujecie?

Projekt bez tytułu (5)
08.06.2022 10:17 Ile soli należy dodać do ogórków małosolnych? Zdradzamy, co zrobić by wyszły idealne

Ogórki małosolne lubi wielu smakoszy. Specjał można z łatwością przygotować w domu. Trzeba tylko dobrać odpowiedni skład zalewy, a wyjdą lepsze niż ze sklepu. Łyżka soli na każdy litr wody powinna wystarczyć, by uzyskać smak, o który nam chodzi. Sprawdźcie nasz przepisOgórki małosolne są jednym z prostych przysmaków, po które koniecznie trzeba sięgnąć. Jego przyrządzenie nie będzie wyzwaniem, jeśli poznacie proporcje dodatków. Solanka z jedną łyżką przyprawy na każdy litr płynu będzie idealna. Sprawdźcie nasze instrukcje, które pomogą wam przygotować ten rarytas.

ogórki konserwowe
05.06.2022 14:32 Wyborne ogórki po grecku do słoików na zimę. Przepis krok po kroku

Planujesz w tym roku robić przetwory z ogórków? Jeśli tak, powiemy ci, jak zrobić wyborne ogórki po grecku do słoików na zimę. Przedstawimy przepis krok po kroku, dzięki któremu pikle wyjdą pyszne i chrupiące. Ich tajemnicą jest dość łagodna marynata, a także dodatek warzyw. Koniecznie przetestuj tę recepturę.Ogórki lubimy pod każdą postacią. Smaczne są świeże, chrupane na przekąskę lub przerobione na mizerię. Jednak bardzo dobre są też ogórkowe przetwory. Uwielbiamy zwłaszcza ogórki kiszone i konserwowe. Te drugie są ostrzejsze w smaku, doskonałe na zakąskę i jako dodatek do potraw.

Zaskakująca śląska wersja mizerii. Smak lata
04.06.2022 16:07 Zaskakująca śląska wersja mizerii. Smak lata

Śląska wersja mizerii jest wyśmienitym dodatkiem do obiadu. Jest rzadka, ma dużo śmietany, a doprawiona solą, pieprzem i koperkiem rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na zaskakującą śląską wersję mizerii, to smak lata.Mizeria jest pysznym zamiennikiem surówek i sałatek obiadowych. Nie ma chyba lepszego dodatku do kotletów mielonych, filetów z kurczaka i jajek sadzonych. Mięso i jajko sadzone w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami i mizerią to przepyszne połączenie.Mizerię przygotowujemy na wiele sposobów, jednak moją ulubioną wersją jest mizeria po śląsku. Duża ilość gęstej, kwaśnej śmietany połączona ze świeżym smakiem ogórków, solą i pieprzem smakuje wyśmienicie i mogłabym jeść ją samą jako danie główne.Sekretem najlepszej mizerii jest doprawienie samych ogórków i zaczekanie, aż puszczą sok. To właśnie woda i śmietana tworzą duet doskonały. Mizeria jest dość rzadka, dlatego podaję ją w osobnych miseczkach, a śmietanę, która zostaje na dnie, mieszam z ziemniakami.Jeśli szukasz pomysłu na soczystego kurczaka do obiadu bez panierki- tu poznasz przepis na kurczaka w delikatnym cieście naleśnikowym. Koniecznie podaj go z mizerią. Czy wiesz, że obieranie ogórków ma wpływ na ich smak? Od której strony należy obierać ogórki?

Hitowe ogórki małosolne na sucho według przepisu Tomasza Strzelczyka. Szybciej się nie da
01.06.2022 20:46 Hitowe ogórki małosolne na sucho według przepisu Tomasza Strzelczyka. Szybciej się nie da

Ogórki małosolne na sucho według przepisu Tomasza Strzelczyka to pomysł na błyskawiczne przetwory. Już po kilkunastu godzinach ogórki będą gotowe do jedzenia, a ich smak oczaruje każdego. Sprawdź, jak zrobić hitowe ogórki małosolne przepisu Tomasza Strzelczyka, zachwyty gwarantowane.Na wideoblogu Tomasza Strzelczyka możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów. Jednym z nich jest właśnie sposób na ogórki małosolne, które już po 8-10 godzinach będą nadawały się do jedzenia. Jest to niewątpliwie najszybszy sposób na przygotowanie wyraźnych w smaku i chrupiących pikli.Ogórki małosolne doskonale sprawdzą się jako dodatek do zimnej płyty, sałatek i wielu dań głównych, np. pieczonego i grillowanego mięsa. Pikle na sucho znacznie skracają czas przygotowania, nie musimy robić zalewy, studzić, pasteryzować. Jedyne, czego potrzebujemy, to ogórki, aromatyczne dodatki i większe woreczki foliowe, np. z zapinaniem strunowym.Do ogórków tradycyjnie dodajemy koper, czosnek, sól niejodowaną, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Jeśli chcesz, aby pikle były bardziej pikantne, dodaj również mieloną papryczkę chili.Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, jednogarnkowe danie z patelni- tu poznasz przepis Tomasza Strzelczyka na patelnię rolnika, czyli ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i aromatycznymi ziołami, prosto i pysznie.