Pasta jajeczna w wiosennym wydaniu powinna charakteryzować się świeżym smakiem oraz intensywnym kolorem. Nasza propozycja zawiera dwa dodatki, które gwarantują uzyskanie idealnego, wiosennego smaku. Mowa o rzodkiewkach oraz ogórkach kiszonych. Wystarczy posiekać produkty, wymieszać je i od razu można cieszyć się doskonałymi kanapkami. Pasta jajeczna z rzodkiewkami i ogórkiem kiszonym zachwyca intensywnością oraz pięknymi kolorami. Najlepiej smakuje w towarzystwie ciemnego, razowego chleba, który wyciąga z pasty to, co najlepsze. W naszej recepturze składniki są drobno siekane, lecz jeśli preferujesz gładszą konsystencję i mniejszą ilość pracy, zetrzyj je na tarce. Wszystko zależy tak naprawdę od Twoich preferencji kulinarnych.
Klasyczna mizeria składająca się ze zwykłego ogórka szklarniowego i śmietany jest przeżytkiem - teraz sporządza się ją zupełnie inaczej. Dzisiaj pokazujemy wam przepis na mizerię z kiszonych ogórków. W smaku jest intensywna i orzeźwiająca. Kwaśna mizeria pasuje do każdego tradycyjnego obiadu, więc warto po nią sięgnąć. Mizeria jest przedstawicielem przepisów, które wymagają szczególnej uwagi wobec pojedynczych składników. Ich niewielka ilość sprawia, że jeśli jeden z nich jest słabej jakości, nie uda się zakryć jego niedoskonałości innymi produktami. Mizeria z kiszonych ogórków daje zupełnie inne odczucia smakowe od klasycznej. Jest kwaśna i orzeźwiająca, a odrobina cebuli wnosi do niej także nieco ostrości. W skrócie, taki obiadowy dodatek jest elementem obowiązkowym przy wspólnym rodzinnym posiłku.
Mizeria pasuje do wielu dań. Delikatne ogórki w śmietanie i jogurcie nabiorą charakteru, gdy dodamy do nich octu. Tak robiły nasze babcie, a smak tej pysznej kompozycji pozostał w pamięci wielu z nas. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, przygotujcie ją choćby dziś. Jest doskonała. Mizeria ze świeżych ogórków jest obiadowym klasykiem, który w każdym domu przyrządza się nieco inaczej. Zdradzaliśmy wam już co zrobić, by wyszła niezwykle kremowa i polecaliśmy recepturę na ten specjał z cukinii i rzodkiewki. W nowej odsłonie sięgamy po produkt, który sprawi, że rarytas zyska na wyrazistości. Spróbujecie?
Oto idealny dodatek do obiadu, czyli obłędna mizeria na maślance. Do jej przygotowania zamiast śmietany wykorzystaj mniej oczywisty produkt. Pamiętaj tylko o tym, że maślanka powinna być gęsta. Jeśli nie jest, bez problemu ją zagęścisz. Pamiętaj tylko o jednej zasadzie.Mizeria jest jednym z najbardziej lubianych dodatków do obiadu. To dzięki połączeniu orzeźwiających ogórków i gęstej, kwaśnej śmietany. Dziś jednak do przygotowania mizerii wykorzystamy też maślankę. Jest mniej kaloryczna, a też bardzo zdrowa.W dodatku do mizerii ważne jest, by był dość gęsty. Tylko wtedy sos doskonale powlecze plasterki ogórka, ciesząc nas wybornym smakiem. Jeśli, więc okaże się, że masz rzadką, świeżą maślankę, zastosuj jeden trik. Odkręć ją i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie zrobi się gęsta, jak należy.
Sałatka jarzynowa jest znanym i lubianym specjałem, który występuje w wielu wariantach. Tym razem polecamy przygotowanie jej z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego. Zaskoczy was lekkością i niezwykle bogatym smakiem. Podajcie ją na Wielkanoc, a bliscy będą zachwyceni. Sałatka jarzynowa jest rarytasem, który często pojawia się na naszych stołach przy okazji świąt. W każdym domu jest robiona nieco inaczej. Niektórzy dodają do niej marynowane grzyby, podczas gdy inni sięgają po pora. My proponujemy wam lekką wersję z niewielkim dodatkiem majonezu. Posmakuje największym sceptykom.
Wydaje się, że mizeria jest jedną z najprostszych sałatek – do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilka składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ten klasyczny dodatek urozmaicić rzodkiewką, sałatą czy szczypiorkiem. Sama mizeria jest nie tylko przepyszna, ale i zdrowa – ogórek zawiera między innymi witaminy C, A i K oraz cenne makro- i mikroelementy, takie jak potas czy fosfor.Do sporządzenia mizerii możemy wykorzystać zarówno ogórki gruntowe, jak i szklarniowe. Te pierwsze świetnie nadadzą się do sałatki przygotowywanej w sezonie, ale druga opcja także będzie przepyszna. Poniżej podajemy najprostszy i najszybszy sposób na przyrządzenie tej pysznej sałatki, która idealnie pasuje do dań mięsnych i rybnych.
Przygotowanie kiszonych ogórków jest dość łatwe, jednak trzeba pamiętać, aby ściśle stosować się przepisu. Odpowiednie proporcje uchronią nasze warzywa od zepsucia. Ogórki mają być lekko zakiszone, a nie spleśniałe. Ania Starmach podzieliła się z fanami swoim przepisem na tę kwaśną przekąskę. Zdradziła parę sekretów, dzięki którym, ogórki wychodzą idealne.
Gdy pomyślisz o chłodniku, zapewne wyobrażasz sobie różową zupę gęsto posypaną koperkiem. Nic dziwnego – chłodnik z botwinki lub buraków to najpopularniejsza wersja chłodnika. Najlepiej przygotować go już w maju, kiedy jest sezon właśnie na botwinkę i rzodkiewki. Chłodnik z buraków doskonale smakuje z ziemniakami podsmażonymi z cebulką oraz jajkiem na twardo. Jeśli jesteś fanem tradycyjnego chłodnika, ale chcesz spróbować go w innej wersji, skuś się na chłodnik z ogórków i rzodkiewki. Ma on delikatny, orzeźwiający smak i znakomicie sprawdzi się jako danie na cieplejsze dni. Jego przygotowanie jest równie proste, co przygotowanie chłodnika z buraczków. Podobnie jak jego pierwotna wersja zawiera dużo cennych witamin i minerałów. Wszystko dzięki obecności dużej ilości surowych warzyw!Bomba witaminowa, czyli chłodnik z ogórków i rzodkiewkiW tej wersji chłodnika główną rolę grają oczywiście surowe, starte ogórki. Warto więc przyjrzeć się temu warzywu! Nieprzypadkowo ogórki znalazły zastosowanie w letnim, orzeźwiającym chłodniku; zawierają one aż 97% wody, co sprawia, że idealnie nawadniają nasz organizm. Oprócz tego są lekkostrawne i niskokaloryczne, więc nie obciążają układu trawiennego. Niewątpliwie jedną z najważniejszych cech ogórka jest to, że ma on w sobie kukurbitacyny – substancje o działaniu przeciwnowotworowym, odpowiedzialne za jego gorzki smak. Ponadto ogórek zawiera witaminę C, witaminę A, witaminę K oraz dużo potasu, który znakomicie wpływa na pracę serca. Nasza wersja chłodnika zawiera również rzodkiewkę, czosnek, koperek, sok z cytryny i szczypiorek. Nie będziemy rozpisywali się o prozdrowotnych właściwościach każdego z tych składników, ale uwierz na słowo – chłodnik z ogórków to istna bomba witaminowa!Przepis na chłodnik z ogórków na kefirzeNajlepszy chłodnik przygotujesz z ogórków sezonowych. Sezon na ogórki nie trwa jednak cały rok, więc jeśli nie masz dostępu do świeżych ogórków, kup gruntowe, nie szklarniowe. Jeśli chcesz, żeby Twój chłodnik był tłustszy, zastąp jogurt śmietaną 18%. Koniecznie dodaj do swojego chłodnika kefir – nie tylko dlatego, że jego konsystencja i smak idealnie komponują się z pozostałymi składnikami, czyli świeżymi warzywami i ziołami. Kefir wspomaga oczyszczanie organizmu dzięki przyjaznym bakteriom mlekowym. To znakomite źródło pełnowartościowego białka i łatwo przyswajalnego wapnia. Oprócz tego kefir redukuje poziom cholesterolu i usprawnia pracę wątroby. Składniki: 8 ogórków gruntowych1 butelka kefiru 400 ml1 jogurt naturalny 350 mlmały pęczek rzodkiewkipół pęczka koperku2 ząbki czosnku2 łyżki posiekanego szczypiorkułyżeczka soku z cytrynysól, pieprzPrzygotowanie:Dokładnie umyj ogórki i wyszoruj. Możesz je obrać ze skórki, ale nie musisz. Obetnij końce. To samo zrób z rzodkiewkami.Zetrzyj ogórki i rzodkiewki na tarce o dużych oczkach. Jeśli wolisz, możesz zetrzeć je na mniejszych oczkach.Przełóż do miski, posól i dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Odstaw na parę minut.Teraz dodaj butelkę kefiru (wstrząśnij ją uprzednio) i jogurt naturalny. Dodaj również łyżeczkę soku z cytryny, posiekany koperek, posiekany szczypiorek i pieprz. Zamieszaj.Gotowy chłodnik wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.Gotowy chłodnik z ogórków i rzodkiewki podawaj schłodzony z jajkiem na twardo. Aby Twoja zupa na lato była bardziej pożywna, możesz ugotować do niej ziemniaki lub przesmażyć je na patelni z boczkiem i cebulą. Nie żałuj również koperku! Możesz dodatkowo posypać nim swój chłodnik dla dekoracji i… dla zdrowia. Taki chłodnik z ogórka będzie prezentował się znakomicie na talerzu i podejrzewamy, że szybko z niego zniknie. Smacznego!
Sałatka ze śledziem jest smaczną propozycją, która idealnie sprawdzi się na kolację czy spotkanie ze znajomymi. Wiosenna kompozycja z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka i posiekanego szczypiorku spodoba się każdemu amatorowi tej ryby. Zrobicie ją wyjątkowo szybko i będzie niezwykle sycąca. Sprawdźcie koniecznie. Jeśli sałatka ze śledziem i buraczkami czy ryba podana w śmietanie z gruszką przypadły wam do gustu, nowa odsłona też powinna was zainteresować. Dodamy do niej szczypiorku i jajka, a więc składników kojarzących się z lekkim śniadaniem podanym w ciepły słoneczny poranek. Nikt nie oprze się tej smacznej kompozycji.
Sprawdźcie, co od poniedziałku czeka na nas w Lidlu. Nowa oferta tego dyskontu z pewnością zadowoli każdego. Zresztą już widać w sklepach zainteresowanie promocyjnymi produktami, bo klientów jest więcej niż zwykle. Zapraszamy do wspólnego prześledzenia aktualnej gazetki. Oszczędzać warto zawsze, nie tylko w czasach kryzysu. Po co przepłacać, jak można kupić podobny, a często nawet ten sam produkt po niższej cenie? Sieci sklepów doskonale zdają sobie z tego sprawę, bo regularnie organizują promocje. Oczywiście są one doskonałym wabikiem dla klientów, ale to od nas zależy, czy zrobimy mądrze zakupy.
Wielkanocna sałatka z brokułami w sosie majonezowo- musztardowym to pomysł na świeżą, wiosenną sałatkę, idealną na śniadanie, kolację lub zimną płytę w święta i większe uroczystości. Poznaj przepis na wyśmienitą sałatkę z brokułami. Sałatka z brokułami, porem, serem i szynką to sałatka prosta i bardzo efektowna. Jest lekka, świeża i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Sałatkę zrobisz w dosłownie kilka minut, a danie posmakuje nawet największym niejadkom.Sałatkę możesz przygotować w większej misce lub szklanym, płytkim, prostokątnym lub owalnym pojemniku, który możesz udekorować, żeby sałatka wyglądała naprawdę wiosennie. Szczypiorkiem wyłóż boki pojemnika, tak, żeby przypominała trawę, a do środka włóż sałatkę. Danie możesz również udekorować świeżymi warzywami, np. powycinanymi z rzodkiewek kwiatkami, goście będą zachwyceni. Do dekoracji możesz wykorzystać również świeżą rzeżuchę lub jadalne kwiaty, będzie pysznie i wiosennie.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienitą potrawę na Wielkanoc- tu poznasz przepis na pasztet z suszoną śliwką. Podaj go z chrzanem i żurawiną do mięs.
Co dziś na obiad? Nasza propozycja to zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy pęczak. Jest sycąca, konkretna i ma nowy, pyszny smak. Spróbujcie jej raz, a będziecie gotować ją częściej. Zupa ta jest wyrazista i bardzo sycąca. Z pewnością posmakuje całej rodzinie.Jest zimno, więc sycąca, konkretna zupa jest miło widziana na wszystkich stołach. A taka z pewnością jest nasza zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy pęczak. Ma nowy, niepowtarzalny smak, ale też wysoką wartość odżywczą. Stanowią o niej kiszone ogórki i inne warzywa, a także kasza.
Klasyczna mizeria z ogórków i śmietany jest pysznym dodatkiem do obiadu, jednak jej kaloryczność jest ogromną wadą. Znacznie zdrowszą i lżejszą wersję można przygotować przy pomocy rzodkiewek oraz jogurtu naturalnego. Dodanie do nich świeżo siekanego szczypiorku podbija smak i intensyfikuje go. Raz próbując nasz mizerii, na zawsze zrezygnujesz z ogórków.Mizeria z rzodkiewek i jogurtu charakteryzuje się wyjątkowo silnym smakiem i aromatem, co przy niskiej zawartości kalorii jest rzadko spotykane. Taki efekt osiąga się poprzez wsypanie świeżego szczypiorku. Ważnym aspektem poniższej mizerii, jest niesolenie rzodkiewki przed zalaniem sosem. Sól wyciąga z niej wodę, przez co plasterki stają się miękkie i przestają chrupać. Warto też podać ją od razu po połączeniu wszystkich produktów, żeby nie wyszła rozwodniona.
Lubicie kiszone ogórki? Macie w spiżarni zapas ogórków domowej roboty? Nim je schrupiecie czy dodacie do potrawy, sprawdźcie, czy są zdatne do spożycia. A wiecie, jak rozpoznać, kiedy ogórki kiszone są zepsute? Co o tym świadczy? Oto kilka cennych wskazówek.O tym, że ogórki kiszone są bardzo smaczne, nikogo nie trzeba przekonywać. Podobnie jak do tego, że są bardzo zdrowe. Zdrowe i smaczne, pod warunkiem, że nie są zepsute. Na ich kondycję wpływają bowiem warunki przechowywania, ale też jakość ogórków i słoików.
Ogórki ze śmietaną są jednym z prostszych dodatków do obiadu. Wystarczy odpowiednio przygotować ogórki i połączyć je z delikatny sosem. Dodajcie do śmietany trochę cukru pudru, a wasza mizeria tylko na tym zyska. Tak kremowej sałatki jeszcze nie jedliście. Podpowiadamy jak ją wykonać. Pisaliśmy już o najgorszym błędzie, jaki można popełnić podczas przyrządzania mizerii. Zdradzaliśmy też jak zrobić ten specjał z dodatkiem cebuli. Tym razem prezentujemy wam sposób, dzięki któremu przygotujecie niezwykle kremową wersję klasycznej ogórkowej sałatki. Spróbujecie?
Surówki to świetny dodatek obiadowy, który urozmaica i wzbogaca dania mięsne, rybne, wegańskie, wegetariańskie. Surówki są kolorowe, smaczne, lekkie i pełne niezbędnych witamin. Poznaj 5 pomysłów na surówki do obiadu bez majonezu.Surówki to niezbędny dodatek do obiadu w moim domu. Każda surówka sprawia, że całe danie obiadowe jest pełnowartościowe, świeże i smakuje rewelacyjnie. Uwielbiam surówki doprawiane oliwą, są zdrowe i lekkie. Sprawdź moje propozycje surówek o obiadu, są proste i wszystkim smakują.Surówki z kapusty białej, czerwonej, pekińskiej, szpinaku i roszponki pasują do każdego dania. Każda surówka jest idealnie wywarzona, kolorowa, smaczna i pełna witamin. Surówki przygotujesz w kilka minut, są wyśmienite.Szukasz pomysłu na obiad? Tu poznasz przepis na rybę w panierce. Podaj ją z ziemniakami lub frytkami i jedną z lekkich surówek- pyszny obiad gwarantowany.
Zupa ogórkowa jest idealnym daniem, aby przygotować tani, a zarazem wyjątkowo pożywny obiad. Co więcej, można ugotować ją dosłownie za grosze - wystarczy wykorzystać poniższy przepis. Zupa ogórkowa z wody po kiszeniakach smakuje równie dobrze co klasyczna, a przy okazji pozwala zaoszczędzić całkiem dużo gotówki. Zupa ogórkowa gości na stołach Polaków regularnie, zwykle w bogatej i bardzo treściwej wersji. Tym razem prezentujemy nowatorski przepis, który sprawdza się w każdych okolicznościach. W wodzie po ogórkach jest bardzo dużo wartości odżywczych, takich jak witaminy, minerały czy kwas mlekowy. Zrobienie na jej podstawie zupy ogórkowej daje smaczny efekt, którym zajadać się będzie cała rodzina.
Sałatka z pieczarkami i serem to świetna sałatka na Wielkanoc lub spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka jest lekka, świeża i pyszna. Warzywa, ser, szynka drobiowa, szczypiorek i koperek otulone majonezem to połączenie, które posmakuje wszystkim. Poznaj przepis na sałatkę z pieczarkami i serem.Szukasz pomysłu na wiosenną sałatkę? Koniecznie przygotuj lekką sałatkę z pieczarkami i serem z dodatkiem świeżych warzyw, szynki drobiowej, koperku i szczypiorku. Sałatka jest banalnie prosta, niezwykle szybka i wychodzi za każdym razem. Sałatką ratuję się zawsze, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Składniki do sałatki zawsze mam pod ręką, to podstawowe produkty, które zawsze są w mojej lodówce. Sałatkę możesz wzbogacić jeszcze o tortellini z grzybami lub szynką, będzie jej więcej i będzie równie pyszna. Jeśli szukasz pomysłu na szybką i smaczną sałatkę imprezową- tu poznasz przepis na sałatkę z paluszków surimi, jest równie lekka i pyszna.
Pasty kanapkowe idealnie wpisują się w ramy błyskawicznego śniadania - wystarczy posmarować pastą pieczywo i posiłek gotowy. Pasta z tuńczyka i ogórka kiszonego zachwyca kontrastującymi smakami oraz aksamitną konsystencją. Niżej dokładnie krok po kroku wyjaśniamy, jak ją przygotować. Pasta kanapkowa z tuńczyka i ogórka wyróżnia się na tle innych podobnych do niej produktów smakiem. Dzięki wykorzystaniu tuńczyka w oleju całość ma głębie, której brakuje pastom ze sklepu. Jeśli martwisz się o ilość kalorii, zamień tuńczyka w oleju na tuńczyka w sosie własnym, a także zrezygnuj z majonezu. Do takiej pasty należy oczywiście dodać więcej jogurtu, aby ciągle miała gładką fakturę.
Zupa ogórkowa należy do klasyki polskiej kuchni. Dość często gości na naszych stołach, jednak gotując ją, popełniamy zwykle błąd, który nie pozwala docenić jej pełnego smaku. Sprawdźcie, kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej, tak by za każdym razem otrzymać pyszną potrawę. Kiszone ogórki są bardzo zdrowe. Zresztą podobnie jak i inne kiszonki. Najlepiej jeść je surowe, bo wtedy zachowują najwięcej cennych składników. Tym najcenniejszym są bakterie kwasu mlekowego, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Najpopularniejszą potrawą, którą przyrządzamy z dodatkiem kiszonych ogórków, jest niewątpliwie zupa ogórkowa. Kiszone ogórki dodają jej smaku i charakteru. Trzeba jednak wiedzieć, w którym momencie gotowania dodać je do zupy, tak by nie straciły swojej wyrazistości.
Czym różnią się od siebie ogórki kiszone i kwaszone? Czy różnią się tylko nazwą, czy również składem i sposobem kiszenia? Dlaczego kiszonki są zdrowe? Z czym podawać ogórki kiszone? To pytania, które często pojawiają się na forach kulinarnych, sprawdź, czym różnią się od siebie ogórki kiszone od kwaszonych i dlaczego powinniśmy je jeść.Ogórki kiszone to jedne z lepszych, tradycyjnych kiszonek. Przygotowywane są niemal w każdym domu późnym latem, żeby już zimą cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem- w tym artykule poznasz tradycyjny przepis na chrupiące ogórki kiszone z dodatkiem liści dębu, wiśni i innych składników. Tak przygotowane ogórki nie mają sobie równych.Kiszonki to nie tylko walory smakowe, to również prawdziwa bomba witaminowa, ogórki zawierają między innymi ogromne ilości witaminy C, która wzmacnia naszą odporność, opóźnia procesy starzenia i uszczelnia naczynka i żyły. Ogórki kiszone to naturalne źródło bakterii kwasu mlekowego, bakterie te odgrywają szczególną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego układu trawiennego. Ogórki kiszone są więc zalecane osobom w trakcie i po antybiotykoterapii, a także po inwazyjnym leczeniu, np. chemioterapii, aby odbudować naturalną florę bakteryjną i usprawnić procesy trawienne.
Sałatka z ryżem i kurczakiem i pieczarkami to uniwersalna i smaczna sałatka, którą przygotujesz na imprezę, lunch, kolację, spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Sałatka jest pyszna, pożywna i prezentuje się bardzo apetycznie. Sprawdź, jak zrobić sałatkę z ryżem i kurczakiem i pieczarkami. Sałatka z ryżem, kurczakiem, pieczarkami, papryką i kukurydzą to prosta sałatka, która wychodzi za każdym razem i zawsze błyskawicznie znika z talerzy. Jest lekka, świeża, pożywna i pełna smaku. Wszystkie składniki są dobrze wyczuwalne, a majonez z jogurtem nadaje im ładnego, kremowego wykończenia.Do sałatki ugotuj biały ryż na sypko, w tym celu suchy ryż opłucz zimną wodą, następnie o ugotowaniu odstaw bez przykrycia do szerszego pojemnika i mieszaj co jakiś czas, aby ziarna się nie skleiły. Ryż na sypko jest smaczniejszy i wygląda bardzo estetycznie, jest idealny do sałatek- w tym artykule dowiesz się, jak ugotować idealny ryż i z czym go podać.Jeśli masz ochotę na sałatkę z ryżem i kurczakiem w innej odsłonie- tu poznasz przepis na kultową sałatkę na słodko z orzechami, suszonymi owocami i śliwkami, jest wyśmienita.
Kiszone czy kwaszone? Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, które z ogórków wybrać, spieszymy z pomocą. Wyjaśniamy podstawowe różnice w procesie ich przygotowania i zdradzamy, jak różni się produkt końcowy. Ogórki kiszone są bazą do popularnej kwaśnej zupy. Często też trafiają do uwielbianego przez wielu rarytasu — sałatki jarzynowej. Wyjaśniamy, co odróżnia je od ogórków kwaszonych i po które z nich powinniśmy sięgać.
Zdarzyło wam się, że jecie lub kroicie kiszony ogórek, a on w środku jest pusty? Na dodatek z wnętrza wylewa się płyn, a ogórek nie jest twardy i chrupiący? Takich ogórków z pewnością nie można zaliczyć do udanych i smacznych. A wiecie, dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku? Już wyjaśniamy.Wiele osób latem nastawia ogórki, żeby jesienią i zimą cieszyć się ich smakiem i walorami zdrowotnymi. Jeśli jednak parę razy zdarzy się, że po otwarciu słoika ogórki nie są jędrne, a w środku mają dziurę, ochota na robienie domowych przetworów trochę przechodzi. Dowiedz się, dlaczego w kiszonych ogórkach pojawia się dziura i jak jej uniknąć w przyszłości.
Dieta nigdy nie jest przyjemnym ani łatwym doświadczeniem, dlatego specjaliści opracowują swoje sposoby na chudnięcie. Poniżej pokazujemy przepis na sałatkę jarzynową, opracowaną zgodnie z zasadami diety dr. Dąbrowskiej. Dzięki tej potrawie można odżywiać się zdrowo, a zarazem smacznie i sycąco. Dieta dr. Dąbrowskiej jest, jak można przeczytać na medonet.pl, wariacją warzywno-owocowego postu, podczas którego spożywa się dziennie maksymalnie 600 kcal. Dieta trwa około 6 tygodni, a jej głównym zadaniem jest oczyszczenie z toksyn. Polacy uwielbiają sałatkę jarzynową, lecz podczas odchudzania jedzenie jej jest niewskazane - wszystko przez dużą ilość kalorycznego i tłustego majonezu. Sałatka przez nas prezentowana pozbawiona jest tego niezdrowego składnika.
Często wykorzystujesz w kuchni ogórki? Przyrządzasz z nich mizerię, dodajesz do różnych sałatek? A wiesz, od której strony należy obierać ogórki? Masa Polaków wciąż popełnia duży błąd, w wyniku którego stają się one niesmaczne. Dlatego koniecznie się go wystrzegaj.Ogórków tak naprawdę nie trzeba obierać, wystarczy je tylko dokładnie umyć. Oczywiście, jeśli skórka jest twarda, warto ją usunąć, dzięki czemu warzywo stanie się delikatniejsze, ale też bardziej lekkostrawne.
Sprzątanie w domu często wykonywane jest przy użyciu octu, który świetnie radzi sobie z zanieczyszczeniami i zapieczonym brudem, lecz jego zapach długo unosi się w powietrzu. Zamiast niego warto przygotować domowy ocet do sprzątania z obierek ogórka, który ma delikatniejszy zapach. Dlatego po obieraniu tego warzywa nigdy ich nie wyrzucaj. Obieranie ogórków samo w sobie jest już dość dużą stratą, ponieważ bezpośrednio pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych - których w ogórkach nie ma zbyt wielu. Nawet najmniejsza ich ilość jest więc wyjątkowo cenna. Sprzątanie blatów, lodówki, okien i innych powierzchni octem jest skuteczne, lecz ciężko przykryć jego drażniący zapach. Sporządzenie octu z ogórków domowymi sposobami pozwala otrzymać ocet o delikatniejszym aromacie, to także sposób na wprowadzenie do życia zasad zero waste - wszak nawet najmniejszy fragment warzywa nie idzie na marne.