Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Piekarnik

Piekarnik

ziemniaki faszerowane
20.11.2022 16:48 Ziemniaki faszerowane kiełbasą i pieczarkami. Proste, pożywne danie w sam raz na jesień

Nie masz pomysłu na szybkie danie dla najbliższych? Przygotuj faszerowane ziemniaki z kiełbasą i pieczarkami. Ziemniaki z aromatycznym farszem zapieczone z żółtym serem i podane z ziołami oraz kwaśną śmietaną posmakują całej rodzinie.Faszerowane ziemniaki to świetny pomysł, kiedy nie wiesz, co przygotować na szybki obiad, podwieczorek lub kolację na ciepło. Ziemniaki pieczone z kiełbasą, pieczarkami i serem posmakują całej rodzinie, a Ty zrobisz je w kilka chwil. Ziemniaki koniecznie ugotuj przed pieczeniem. Warzywa polecam ugotować w mundurkach. Skórka nadaje smaku jak z ogniska. Faszerowane ziemniaki będą smakować obłędnie, kiedy podasz je z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, klasyczną kiełbasę zamień na kiełbasę chorizo. To hiszpańska kiełbasa z mięsa wieprzowego z dodatkiem ostrej papryki i czosnku. Do faszerowanych ziemniaków możesz podać również lekką sałatkę z pomidora i ogórków.

Jaki cukier jest najlepszy do bezy? Sztywna, puszysta piana wyjdzie tylko z 1 rodzajem
18.11.2022 22:28 Jaki cukier jest najlepszy do bezy? Sztywna, puszysta piana wyjdzie tylko z 1 rodzajem

Beza jest rewelacyjnym dodatkiem do ciast i deserów. By jednak wyszła krucha i delikatna wymaga odpowiedniego przygotowania i suszenia. W przeciwnym wypadku wyjdzie ciągnąca i twarda. Kluczowa jest nie tylko temperatura pieczenia i czas, ale i rodzaj cukru.Do przygotowania bezy potrzebujesz białek i cukru. Na jedno białko z dużego jajka przypada 50 g cukru. To idealna proporcja, dzięki której zawsze przygotujesz smaczną bezę. Nie tylko dokładne oddzielenie białek od żółtek ma znaczenie. Bardzo dużą rolę odgrywa cukier. Beza będzie idealna, kiedy dodasz do niej drobny cukier do wypieków lub wymieszasz go z cukrem pudrem. Im większe kryształki, tym większe prawdopodobieństwo, że beza się nie uda.Kluczowy jest również czas przygotowywania oraz samo pieczenie. Przed ubiciem masy na bezę koniecznie nastaw piekarnik i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Samą bezę należy ubijać szybko, żeby jej nie przeciągnąć. Suszenie bezy w niskiej temperaturze to gwarancja doskonałego, białego wypieku.

ciasto zebra
18.11.2022 21:46 Kultowe ciasto zebra zachwyca wyglądem i puszystością. Przygotowanie jest bardzo proste

Ciasto zebra zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Ten dwukolorowy wypiek intryguje swoimi marmurkowymi wzorami. Dzięki sprawdzonej babcinej recepturze, z łatwością możesz teraz przygotować ją samodzielnie. Ciasto zebra pokochają wszyscy, zarówno dzieci jak i dorośli.Ciasto zebra, mimo imponującego wyglądu, jest bardzo prostym wypiekiem. Wystarczy zmiksować razem kilka składników, a następnie połowę powstałego ciasta zabarwić za pomocą kakao. Ten niezwykły wypiek robi piorunujące wrażenie.

Miękkie i aromatyczne żeberka BBQ z piekarnika
18.11.2022 18:01 Miękkie i aromatyczne żeberka BBQ z piekarnika. Amerykańska receptura nie ma sobie równych

Żeberka BBQ z piekarnika są kultowym daniem kuchni amerykańskiej. Jednak bez problemu przygotujecie je w domu. Będą jak znalazł na rodzinny obiad czy spotkanie w gronie znajomych. Postawcie więc, na delikatne mięso w aromatycznej marynacie. Żeberkom, które rozpływają się w ustach, nie oprze się żaden smakosz. Amerykańska receptura na mięso w sosie barbecue sprawdzi się doskonale. Aromatyczny miks na bazie domowego ketchupu wspaniale podkreśla delikatny smak rarytasu. Warto skosztować.

Domowe przekąski na mundial
18.11.2022 15:25 Mundial coraz bliżej. Mamy 3 najlepsze przepisy na przepyszne przekąski. Chwila i gotowe

Jakie przekąski na Mundial będą najlepsze? My stawiamy na najprostsze, których zrobienie nie wymaga spędzenia całego popołudnia w kuchni. Dziś prezentujemy wam aż trzy znakomite przysmaki. Składniki znajdziecie w każdym sklepie, a efekty mile was zaskoczą. Spróbujecie?Chipsy są chyba ulubioną przekąską do filmu czy meczu. Zamiast je kupować, proponujemy zdrowsze, domowe smakołyki. Robiąc je samodzielnie, będziemy mieli pełną kontrolę nad składem, a smak dostosujemy do swoich preferencji. Nie jest to trudne, a zachwyty gości są gwarantowane.

kotlety mielone
17.11.2022 14:05 Cudowne kotlety mielone babci Czesi. Bez smażenia, z 2 niezwykłymi dodatkami i wyśmienitym sosem

Babcia Czesia znana jest z obłaskawiania nawet największych niejadków. Jej flagowym daniem w tym zakresie są rewelacyjne kotlety mielone. Mięso nie jest smażone, lecz zapiekane w smakowitym sosie. Dzięki dodatkowi ryżu oraz kapusty pekińskiej kotlety mielone babci Czesi charakteryzują się wspaniałym smakiem oraz dużą soczystością. Kolejną kwestią, która odróżnia kotlety mielone babci Czesi od pozostałych, jest rodzaj użytego mięsa. Te kotlety przygotowuje się z mielonej wołowiny. Jej intensywny smak sprawia, że danie wprost rozpływa się w ustach. Nikt im się nie oprze.

Ziemniaki po szwajcarsku. Zachwycisz się nową wersją popularnego warzywa
17.11.2022 13:24 Ziemniaki po szwajcarsku. Zachwycisz się nową wersją popularnego warzywa

Znudziły Ci się zwykłe, gotowane ziemniaki do obiadu? Zaskocz wszystkich zapiekanką z tartych ziemniaków. Zapiekanka z dodatkiem boczku wędzonego i podsmażonej cebuli będzie świetnym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs. Możesz ją też podać z surówką jako samodzielne danie. Poznaj przepis na ziemniaki po szwajcarsku.Ziemniaki do obiadu podajemy na wiele sposobów: gotujemy, pieczemy, robimy z nich puree, frytki, kluski śląskie, kopytka i wiele innych potraw. Popularne warzywo możemy przygotować również w formie pysznej zapiekanki. Ziemniaki po szwajcarsku są proste do zrobienia i posmakują wszystkim domownikom.Ziemniaki po szwajcarsku to nic innego, jak starte ziemniaki zapieczone z boczkiem wędzonym i cebulką. Co je wyróżnia? Ziemniaki na początku gotujemy w mundurkach, następnie trzemy na tarce i dopiero wtedy mieszamy z pozostałymi składnikami. To sekret doskonałego, pełnego smaku.Ziemniaki po szwajcarsku pasują do każdego dania obiadowego. Podajmy je z żeberkami, gulaszem mięsnym, kotletami, kurczakiem lub kaczką. Każda potrawa będzie smakować fantastycznie w połączeniu z aromatyczną zapiekanką. Zapiekane ziemniaki możemy też podać jako samodzielne danie.

pietruszka
14.11.2022 14:56 Domowe chipsy z pietruszki i marchewki. Kupne ziemniaczane się do nich nie umywają

Słone przekąski nie muszą być niezdrowe i tuczące. Prezentujemy prosty i smaczny patent na domowe chipsy. Warzywa wystarczy umyć, pokroić w cienkie plasterki i upiec w piekarniku. Już nigdy nie kupisz gotowych chipsów, bo te są nadzwyczajne i kosztują niewiele. Przyjemnie ogląda się przy nich nie tylko mecze. Do pieczenia domowych chipsów potrzebujesz oleju rzepakowego oraz ulubionych przypraw. Mieszankę smaków możesz za każdym razem przygotować nieco inaczej. Obtoczone w niej plasterki warzyw należy upiec. Ten sposób na przekąskę jest dziecinnie prosty.

Przepis na pieczone ziemniaki po marokańsku
11.11.2022 17:53 Przepis na pieczone ziemniaki po marokańsku. Rozgrzewająca i pełna smaku przekąska jest na wyciągniecie ręki

Pieczone ziemniaki mogą być zarówno świetnym dodatkiem do dań, jak i ciepłą przekąską. Tym razem proponujemy wam inspirowany kuchnią marokańską przepis na aromatyczne frytki w przyprawie Ras el Hanout. Podpowiemy, jak ją przygotować i z czym jeszcze sparować. Będzie pysznie. Ras el Hanout jest żółto-pomarańczową mieszanką przypraw, często stosowaną w kuchni marokańskiej. W smaku przypomina curry, lecz odróżnia ją korzenny aromat i wyższy poziom pikanterii. Do jej sporządzenia nie zawsze używa się takich samych przypraw. Z tego powodu warto przygotować ją samodzielnie — wtedy zyskamy pełną kontrolę nad smakiem.Do przygotowania aromatycznego miksu żywa się czasem nawet do 80 składników. W naszej recepturze skupimy się na "zaledwie" 13 aromatycznych dodatkach. Nie oznacza to wcale, że będzie mniej smacznie. Dobrane składniki pozwolą również na zachowanie dobroczynnego charakteru przyprawy.

parówki w cieście
10.11.2022 21:11 Prosty pomysł na sycącą przekąskę - parówki w cieście drożdżowym. Domownicy oszaleją na ich punkcie

Parówki w cieście drożdżowym są pomysłową i smaczną przekąska. Można nazwać je rodzimą alternatywą dla hot- dogów, jednak są zdecydowanie smaczniejsze a przede wszystkim zdrowsze, niże popularny fast food. Smakowite parówki są dodatkowo bardzo proste do przygotowania.Parówki w cieście drożdżowym możesz przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami. Wystarczy drobniutko je posiekać i zawinąć razem z kiełbaską w płat ciasta. Te parówki możesz podawać samodzielnie, lub maczać je np. w sosie czosnkowym lub ketchupie. Dzięki elastyczności przepisu parówki w cieście drożdżowym możesz za każdym razem zaserwować w innym wydaniu.Ciasto do tego przepisu nie wymaga wyrastania. Wystarczy jedynie kilka minut na podniesienie się zaczynu. To sprawia, że parówki w cieście drożdżowym to przepis z gatunku ekspresowych.

Koniec z wyrzucaniem czerstwego chleba. Znamy 4 sposoby na jego odświeżenie
04.11.2022 21:54 Koniec z wyrzucaniem czerstwego chleba. Znamy 4 sposoby na jego odświeżenie

Koniec z wyrzucaniem czerstwego chleba do kosza. Dzięki czterem prostym metodom, chleb stanie się miękki i smaczny, będzie miał również chrupiącą skórkę. Żeby zapobiec szybkiemu obsychaniu pieczywa, należy je przechowywać w odpowiedni sposób.O ile z czerstwej bułki lub bagietki najczęściej robimy bułkę tartą i wykorzystujemy ją np. do panierowania mięsa i krokietów, tak czerstwy chleb najczęściej ląduje w koszu. Mało kto wie, że chleb możemy w prosty sposób odświeżyć. Nie tylko przy pomocy kuchennych urządzeń, ale również warzyw i owoców.Czerstwy chleb możemy odgrzać w mikrofali, piekarniku, garnku do gotowania na parze. Kilka kromek pieczywa zmiękczymy również przy pomocy jabłka lub selera naciowego. Chleb odświeżony w piekarniku i mikrofali będzie miał chrupiącą skórkę.Jeśli chcesz odświeżyć pieczywo w garnku na parze, skórka nie będzie chrupiąca, jednak chleb będzie bardzo smaczny i miękki. Podczas odświeżania chleba tą metodą, uważaj na czas, ponieważ pieczywo stanie się zbyt miękkie i się rozpadnie.

jak obrać paprykę
03.11.2022 20:42 Jak usunąć skórkę z papryki? 4 sprytne sposoby, które Cię nie zawiodą

Obieranie warzyw korzeniowych, owoców, a nawet pomidorów jest dość proste i oczywiste, ale jak usunąć skórkę z papryki? Okazuje się, że zdanie wcale nie jest trudne. Musimy jedynie wystawić paprykę na działanie wysokiej temperatury. Garnek, piekarnik, mikrofalówka czy palnik - wybór należy do nas.Obrana papryka znajduje swoje zastosowanie w zupach czy w sosach. Wiedza, jak usunąć skórkę z papryki przyda się na przykład do przygotowania domowego ajwaru. Obrana ze skórki papryka jest lżej strawna i mniej obciąża nasz układ pokarmowy.

Zapomnij o szarlotce. Przepis Kasi Cichopek na deser z jabłkami jest jeszcze prostszy
02.11.2022 18:20 Zapomnij o szarlotce. Przepis Kasi Cichopek na deser z jabłkami jest jeszcze prostszy

Deser z jabłkami według przepisu Katarzyny Cichopek jest deserem, który zrobisz w kilka chwil. To świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą lub kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy.Domowe ciasta z jabłkami, śliwkami i orzechami to desery, bez których nie wyobrażam sobie kawy w chłodny, jesienny dzień. Nie zawsze jednak jest czas na pieczenie, dlatego wtedy sięgam po desery, których przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil. Takim deserem jest właśnie deser z jabłkami według przepisu Katarzyny Cichopek.Kasia Cichopek zdradziła przepis na rewelacyjny deser z jabłkami, którego przygotowanie jest o wiele łatwiejsze niż pieczenie tradycyjnej szarlotki. Ciasto francuskie zapieczone z prażonymi z cynamonem jabłkami to połączenie, które smakuje całej rodzinie. Gotowe ciastka znikają w mgnieniu oka.Do przygotowania deseru z jabłkami potrzebujemy ciasta francuskiego, jabłek, cukru i cynamonu. Jabłka przesmażamy na maśle, a gotowe już ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem i oprószamy cukrem waniliowym. Przygotowane w ten sposób wstawiamy do piekarnika.

Pieczesz kaczkę z jabłkami? Okrasa serwuje do niej wyśmienity sos. Goście będą się zajadać
31.10.2022 13:59 Pieczesz kaczkę z jabłkami? Okrasa serwuje do niej wyśmienity sos. Goście będą się zajadać

Kaczka pieczona z jabłkami z dodatkiem korzennych przypraw jest świetnym pomysłem na uroczysty, jesienny obiad. Karol Okrasa pieczone mięso podaje z aromatycznym sosem, który sporządza na bazie nadzienia. Dodaje do niego trochę musztardy, miodu i białego wina. Smak całości jest rewelacyjny. Lepszej kaczki jeszcze nie jedliście.Karol Okrasa znany jest z tego, że lubi łamać tradycyjne przepisy i przygotowywać dania w nieco zmienionej formie. Kaczka pieczona z jabłkami według jego receptury zachwyca delikatnością, smakiem i aromatem. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi ze strony kuchnialidla.pl, na której znany kucharz publikuje swoje przepisy.Sekretem smaku kaczki pieczonej z jabłkami są korzenne przyprawy. Okrasa mięso naciera mielonym imbirem i kardamonem. Przyprawy dodaje również do nadzienia z owoców, cebuli i czosnku. Kaczka po upieczeniu jest chrupiąca z zewnątrz, w środku ma bardzo delikatne i soczyste mięso. Okrasa kaczkę pieczoną z jabłkami podaje z sosem, który przygotowuje z nadzienia, miodu, musztardy i białego wina. Słodki sos rewelacyjnie łączy się z mięsem drobiowym. Całe danie podajmy z kopytkami, kluskami śląskimi lub ziemniakami opiekanymi i lekką surówką.

jak zdjąć skórę z orzechów włoskich
29.10.2022 15:04 Jak zdjąć skórkę z orzechów włoskich? Mamy 2 niezawodne sposoby

Znasz to uczucie, kiedy zajadasz się orzechami włoskimi i zamiast przyjemnego słodkawego smaku trafiasz na gorzką nutę? Odpowiedzialna za to jest cienka skórka, która pokrywa orzechy. Przez ich charakterystyczny, mocno pofalowany kształt usuniecie jej wydaje się niemożliwe. My jednak wiemy, jak zdjąć skórkę z orzechów włoskich.Teoretycznie skórka z orzechów włoskich jest jadalna a nawet zdrowa. Zawiera wiele antyoksydantów, które mają dobry wpływ na nasz organizm. Niestety dla wielu osób jej gorzki posmak jest nie do przyjęcia, mimo jej korzystnych właściwości. Dla nich właśnie przygotowaliśmy sprawdzone sposoby jak zdjąć skórkę z orzechów włoskich.

Ciocia Aniela przygotowując drożdżowy placek, wykonuje 1 magiczną czynność. Ciasto rośnie szybciej niż inflacja
28.10.2022 21:31 Ciocia Aniela robiąc drożdżowy placek, wykonuje 1 magiczną czynność. Ciasto rośnie szybciej niż inflacja

Ciasto na placek drożdżowy z owocami i kruszonką wymaga odpowiedniego przygotowania. W przeciwnym razie nie podwoi swojej objętości i po upieczeniu nie będzie lekkie, ani puszyste. Ciasto drożdżowe potrzebuje około 2 godzin, żeby urosło. Ciocia Aniela zna jednak sposób, który znacznie przyspiesza ten proces.Ciasto drożdżowe jest jednym z lepszych, domowych wypieków. Jednak jego przygotowanie jest dość żmudnym procesem. Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, musimy zrobić rozczyn, czekać, aż urośnie. Następnie wymieszać go z pozostałymi składnikami i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, żeby ciasto podwoiło swoją objętość.Ciocia Aniela ciasto na drożdżowy placek robi znacznie szybciej. Przygotowane ciasto faktycznie odstawia w ciepłe miejsce, jednak jest ono wyrośnięte już po niecałej godzinie. Sekretem cioci Anieli jest foliowa torebka, która przyspiesza wyrastanie ciasta.

Ziołowe paluchy z ciasta francuskiego. Szybka przekąska nie tylko na imprezy
26.10.2022 12:07 Ziołowe paluchy z ciasta francuskiego. Szybka przekąska nie tylko na imprezy

Szukasz pomysłu na szybką przekąskę na imprezę, podwieczorek lub dodatek do sałatki zamiast grzanek, czy pieczywa? Przygotuj ziołowe paluchy z ciasta francuskiego. Paluchy zrobisz błyskawicznie, a samo pieczenie trwa około 10 minut. Paluchy smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalnym ciastem, z którego przygotujemy zarówno przekąski na słono, wytrawne tarty, jak i słodkie ciasta i ciastka z kremem i owocami do kawy. Możemy zapiec je z ulubionym mięsem, a także z czekoladą, np. w formie rogalików. Jedną z moich ulubionych wersji są ziołowe paluchy z ciasta francuskiego, które są gotowe po kilku minutach.Ziołowe paluchy z ciasta francuskiego są nie tylko rewelacyjną przekąską na imprezy. Przygotowuję je również jako dodatek do sałatek lub kiedy mam ochotę na lekki, ale pożywny lunch lub podwieczorek. Paluchy często podaję również z domowym sosem pomidorowym i czosnkowym, za każdym razem znikają błyskawicznie.Ziołowe paluchy z ciasta francuskiego przygotowuję w dwóch wersjach. Czasem zapiekam ciasto wyłącznie z jajkiem, przyprawami i ziołami prowansalskimi. Czasem gotowe paluchy przed samym pieczeniem oprószam startym serem żółtym, np. parmezanem lub mozzarellą. Każda wersja smakuje rewelacyjnie.

Strzelczyk wziął cukinię i pokazał na co go stać. Jego patent na tani obiad zachwyci każdego
26.10.2022 11:14 Strzelczyk wziął cukinię i pokazał na co go stać. Jego patent na tani obiad zachwyci każdego

Pomysł na tani obiad? Jesienna zapiekanka z cukinii i ziemniaków według przepisu Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz warzywa doprawia suszonymi ziołami, zalewa aromatycznym sosem i wstawia do piekarnika na 40 minut, efekt zachwyci każdego smakosza.Cukinię możemy przyrządzić na wiele sposobów. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube podzielił się swoim pomysłem na tani obiad z dodatkiem uniwersalnego warzywa. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.Tomasz Strzelczyk cukinię zapieka z ziemniakami i aromatycznym sosem na bazie słodkiej śmietany i parmezanu. Jesienna zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i będzie gotowa po około 40 minutach pieczenia. Warzyw nie musimy wcześniej gotować, będą idealnie miękkie po przyrządzeniu w piekarniku.Strzelczyk zapiekankę doprawia świeżym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i świeżym szczypiorkiem. Obiad jest niezwykle aromatyczny i błyskawicznie znika z talerzy. Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA znajdziemy również wiele innych pomysłów na tani obiad dla całej rodziny.

Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem. Szybki, smaczny obiad dla całej rodziny
25.10.2022 16:56 Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem. Szybki, smaczny obiad dla całej rodziny

Szukasz pomysłu na szybkie, sycące danie dla całej rodziny? Możesz przygotować zapiekankę makaronową z mielonym mięsem. Warto dorzucić do niej trochę warzyw, dzięki czemu potrawa zyska apetyczniejszy wygląd i stanie się pożywniejsza. Nie musisz jednak kurczowo trzymać się przepisu - paprykę możesz zastąpić na przykład cukinią, marchewką. Danie i tak wyjdzie pyszne. Zapiekanki to zawsze świetny pomysł na obiad. Przygotujemy je z podstawowych składników, które mamy w domu. Nie wymagają też dużego nakładu pracy i czasu, więc możemy je zrobić w nawet najbardziej pracowity dzień. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym jest niezwykle sycąca i smaczna. Do zapiekanki przygotujmy sos śmietanowo-serowy z serka topionego. Sos doskonale połączy się z resztą składników. Nie możemy zapomnieć również o żółtym serze, którym posypujemy całe danie. Może to być klasyczna gouda lub wyraźny parmezan. Całą zapiekankę posypmy solidnie świeżą natką pietruszki, która doda aromatu.Do zapiekanki wykorzystajmy ulubiony makaron, mogą to być przykładowo kokardki, świderki, czy makaron penne. Makaron przed pieczeniem musimy ugotować al dente, tak, by pozostał lekko twardawy. Inaczej po upieczeniu zrobi się zbyt miękki i niesmaczny.

Ciasteczka na Halloween
22.10.2022 22:05 Strasznie smaczne ciastka “Paluchy wiedźmy” są halloweenowym hitem. Mamy przepis

Szukacie pomysłu na ciasteczka na Halloween? Paluchy wiedźmy będą idealne. Prosty w przygotowaniu i efektownie wyglądający przysmak z dodatkiem owocowej konfitury i migdałów spodoba się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?Halloween jest okazją do kulinarnej kreatywności i tworzenia deserów, które zachwycą również od strony wizualnej. Paluchy wiedźmy do złudzenia przypominają fragmenty ludzkich dłoni, a przy tym smakują znakomicie. Kruche ciasto z dodatkiem migdałowej esencji, konfiturą i kawałkami orzechów skusi niejednego łasucha.

Rewelacyjne ciastka z ciasta francuskiego. 4 składniki, pół godziny pracy, a efekt zwala z nóg
21.10.2022 18:51 Rewelacyjne ciastka z ciasta francuskiego. 4 składniki, pół godziny pracy, a efekt zwala z nóg

Ciastka z gotowego ciasta francuskiego są prostym i tanim deserem, który przygotujemy w kilka chwil. Ciastka zrobimy z czterech składników, bez żmudnego wyrabiania, wałkowania i bez większego nakładu pracy. Ciasta z serkiem i owocami pokocha cała rodzina.Z ciasta francuskiego przygotujemy wiele wyśmienitych dań, ciast, przekąsek i deserów. Tarta z warzywami, łosoś pieczony, ciasto kremówka, napoleonka, rogaliki z czekoladą i ciastka to tylko niektóre z nich. Ciastka z ciasta francuskiego będą gotowe błyskawicznie.Do przygotowania ciastek z ciasta francuskiego potrzebujemy wyłącznie czterech składników i 30 minut wolnego czasu. Ciastka zrobimy z gotowego ciasta, serka śmietankowego, cukru pudru i ulubionych owoców. Latem postawmy na owoce sezonowe, jesienią i zimą możemy natomiast sięgnąć po owoce z puszki w słodkim syropie.Ciastka z ciasta francuskiego możemy wykrawać dowolnie - nacinać boki, rogi, a następnie je zlepiać, żeby powstały efektowne wzory. Poniżej poznasz jeden z nich, dzięki któremu ciastka wyglądają bardzo apetycznie i zjawiskowo.

Szarlotka z bezą. Przepyszny deser do kawy
19.10.2022 18:50 Wyśmienita szarlotka z bezą. Deser, któremu nikt się nie oprze

Szukasz pomysłu na pyszny deser do kawy? Podpowiadamy - przygotuj wyśmienitą szarlotkę z bezą. Smak kwaśnych jabłek przełamany słodką pianką i kruchym ciastem z pewnością skusi nie tylko łasucha. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu. Oczywiście pod warunkiem, że szybciej nie zostanie zjedzone. Szarlotka to typowo jesienny deser, który smakuje każdemu. Kruche ciasto i soczyste jabłka z cynamonem stanowią doskonałe połączenie. Szarlotkę możemy przygotować na wiele sposobów: z kruszonką, z poukładanymi na krzyż paskami ciasta lub z bezą. Moim zdaniem ostatnia wersja smakuje i prezentuje się najlepiej.Szarlotka na kruchym cieście z pianką bezową jest ciastem, które wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni. Słodka beza rewelacyjnie przełamuje kwaskowaty smak owoców sezonowych. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach i każdy prosi o dokładkę.Do kruchego ciasta dodaję cukier waniliowy, spód na szarlotkę przygotowuję na początku. Zawsze przed pieczeniem ciasto nakłuwam widelcem, żeby się nie wybrzuszyło. Nie obciążam ciasta grochem, czy fasolą. Jabłka natomiast przesmażam z cynamonem, cukrem i suchą galaretką cytrynową, dzięki której masa jest bardziej zwarta. Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy ok. 28 cm):250 g mąki pszennej3 łyżki drobnego cukruopakowanie cukru waniliowego170 g miękkiego masła4 żółtkaSkładniki na masę jabłkową:1,5 kg kwaśnych jabłekgalaretka cytrynowapół łyżeczki cynamonu3-4 łyżki cukruSkładniki na bezę:4 białkałyżeczka mąki ziemniaczanej3/4 szklanki drobnego cukruszczypta soli

Focaccia z kiełbasą i ziemniakami
19.10.2022 11:46 Focaccia po warszawsku. W roli głównej 3 uwielbiane składniki. Polacy za nimi przepadają

Focaccia jest prostym włoskim wypiekiem, który można urozmaicić na wiele sposobów. Dziś proponujemy wam znakomitą wersję z trzema przysmakami znanymi z kuchni polskiej — kiełbasą, ziemniakami i cebulę. Wypiek jest niezwykle sycący — sprawdzi się nie tylko jako pyszna przekąska. Musicie spróbować.Focaccia w swojskiej wersji z kiełbasą, ziemniakami i podsmażoną cebulką spodoba się nie tylko amatorom kuchni włoskiej. Będzie miękka, puszysta i niesamowicie smaczna, a jej zrobienie prostsze niż sobie wyobrażacie. Nawet bez dodatków was zachwyci.

Przepis na ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk bije rekordy popularności. Smak sezonu
18.10.2022 17:57 Przepis na ciasto ze śliwkami Danuty Martyniuk bije rekordy popularności. Smak sezonu

Danuta Martyniuk zdradziła przepis na ciasto ze śliwkami. Martyniuk kruche ciasto i owoce zapieka z dodatkiem cynamonu mielonego i cukru waniliowego, dzięki którym domowe wypieki nabierają jesiennego charakteru. Jesienią postawmy na ciasta i desery z dodatkiem owoców sezonowych i korzennych, aromatycznych przypraw. Kruche ciasto, śliwki węgierki, cukier waniliowy i cynamon to rewelacyjne połączenie, które posmakuje każdemu łasuchowi. Ciasto ze śliwkami według przepisu Danuty Martyniuk zachwyca smakiem. Ciasto na kruchym cieście delikatnie wyrasta podczas pieczenia i doskonale łączy się z pysznymi, soczystymi owocami. Śliwki przed pieczeniem Martyniuk posypuje cynamonem, to sekret doskonałego smaku.Ciasto ze śliwkami pieczemy około 40 minut, następnie dokładnie studzimy i oprószamy solidnie cukrem pudrem. Przygotowanie ciasta kruchego jest niezwykle proste, wystarczy połączyć wszystkie składniki i utrzeć na gładką, jednolitą masę.Ciasto ze śliwkami pieczemy w nagrzanym piekarniku koniecznie z opcją grzania góra- dół, żeby i placek i owoce się nie przypaliły. Ciasto z owocami sezonowymi będzie świetnym dodatkiem do kawy i rozgrzewającej herbaty, wszyscy będą prosić o dokładkę i przepis.

Jogurtowy sernik bez cukru. Fit deser przygotujesz w 5 minut
18.10.2022 14:42 Jogurtowy sernik bez cukru. Fit deser przygotujesz w 5 minut. Tylko 3 składniki

Lekki jogurtowy sernik bez cukru na jogurcie naturalnym jest doskonałym deserem dla każdego łasucha. Ciasto będzie idealnym dodatkiem do kawy i herbaty zimowej, a jego przygotowanie zajmuje kilka minut. Fit sernik z trzech składników pokocha cała rodzina.Jogurtowy sernik bez cukru potrzebujesz wyłącznie trzech składników: jogurtu naturalnego, jajek i skrobi kukurydzianej. Ciasto po upieczeniu jest puszyste, kremowe i delikatne. Nie zawiera ani klasycznej mąki pszennej, ani masła, możesz więc jeść je bez najmniejszych wyrzutów sumienia.Masę na jogurtowy sernik bez cukru przygotujesz w zaledwie 5 minut. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i przelać do formy. Sernik piecz około 40- 50 minut, a po ostudzeniu wstaw do lodówki na półtorej godziny, żeby masa jogurtowa dobrze stężała, a sernik łatwo się kroił.Przepis na jogurtowy sernik bez cukru jest przepisem podstawowym. Sernik możesz dodatkowo udekorować owocami, migdałami, wiórkami kokosowymi. Możesz podać go również z domowym dżemem lub konfiturą. Jesienią polecam powidła śliwkowe i konfiturę z dyni i pomarańczy.

czosnkowe ziemniaki z piekarnika
17.10.2022 17:51 Przepyszne ziemniaki czosnkowe z piekarnika. Każdy będzie prosił o dokładkę

Ziemniaki podawane do obiadu nie muszą być nudne. Aromatyczne ziemniaki czosnkowe z piekarnika zrobią furorę na każdym stole. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a niezbędny do tego czas niewiele różni się od przyrządzenia zwykłych, gotowanych kartofli. Sekretem ziemniaków czosnkowych z piekarnika jest spory dodatek czosnku. Do tego ulubione zioła, odrobina oleju i mamy gotową recepturę na wspaniały dodatek do obiadu, a nawet na pyszną kolację. Nie ma możliwości, że coś zostanie na później.

Agnieszka Sienkiewicz robi bajeczną tartę z gruszkami. Zapomnij o 1 czynności
17.10.2022 09:02 Agnieszka Sienkiewicz robi bajeczną tartę z gruszkami. Zapomnij o 1 czynności

Agnieszka Sienkiewicz podała przepis na wytrawną tartę z gruszkami. Zapomnij o ugniataniu ciasta, aktorka tartę przygotowuje na cieście francuskim. Tarta z owocami sezonowymi, orzechami włoskimi i gorgonzolą jest świetnym pomysłem na szybki obiad lub kolację.Wytrawne tarty z mięsem, warzywami lub owocami i serem przygotowujemy głównie z ciasta kruchego, które trzeba dość długo wyrabiać, żeby było odpowiednio elastyczne i delikatne. Agnieszka Sienkiewicz ma na to swój sposób- dania z piekarnika przygotowuje nie na cieście z mąki, masła i jajek, a na cieście francuskim.Tarta z gruszkami na gotowym cieście jest doskonałym daniem na szybko, zarówno na obiad, jak i na kolację. Tarta jest lekka, pożywna i niezwykle aromatyczna. Do tarty Sienkiewicz dodaje orzechy włoskie oraz ser gorgonzola o intensywnym smaku, który rewelacyjnie łączy się z owocami sezonowymi i resztą składników.Tarta z gruszkami doprawiona kremowym sosem na bazie kwaśnej śmietany, jajek i sera mascarpone dosłownie rozpływa się w ustach. Przysłowiową wisienką na torcie jest suszony tymianek, który wzmacnia smak i aromat całej potrawy. Tarta jest gotowa dosłownie po kilkunastu minutach pieczenia, jest prosta, szybka i przepyszna.

Co oznaczają dziury w chlebie
16.10.2022 16:22 Co oznaczają duże dziury w chlebie? Nie każdy jest świadomy

Kupiliście chleb, a w środku są dziury? Produktu nie trzeba wyrzucać, lecz taki wygląd bochenka świadczyć może o pewnych błędach w sztuce piekarniczej. Warto wiedzieć, co sprzyja ich powstawaniu, by wykluczyć problemy podczas samodzielnego przygotowywania wypieku.Po chleb najczęściej sięgamy, by przygotować kanapki. Dziury w jego strukturze stanowić mogą spore utrudnienie w estetycznym podaniu pieczywa z dodatkiem past czy nawet w posmarowaniu go masłem lub margaryną. Skąd się biorą?