Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Piekarnik

Piekarnik

Projekt bez tytułu (23)
15.10.2022 23:40 Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju. Babcie nie będą mogły się go nachwalić

Proponowany dziś przez nas deser jest tak zwanym deserem ekspresowym. Do jego wykonania potrzebujemy podstawowych kuchennych składników, a samo przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Pyszne ciasto ze śliwkami na oleju to wspaniały poczęstunek dla wszystkich amatorów słodkości.Dodatek oleju bardzo dobrze sprawdza się przy wypiekach. Sprawia on, że ciasto ze śliwkami na oleju wychodzi niezwykle puszyste. Sam w sobie olej zawiera również korzystne dla naszego organizmu składniki. Pamiętaj jednak, aby do pieczenia wybierać zawsze olej rafinowany, a nie ten tłoczony na zimno.

ciasto z dyni
14.10.2022 17:06 Puszyste, jesienne ciasto w kolorze słońca. Przepis krok po kroku

Kiedy za oknem szaro i ponuro, najlepiej poprawić sobie humor za pomocą czegoś słodkiego. Idealnie do tego celu nada się puszyste ciasto z dyni. W parze ze znakomitym smakiem idzie też słoneczny żółtopomarańczowy kolor. Z takim smakołykiem uśmiech na twarzy gwarantowany.Do pieczenia ciasta z dyni zachęca środek sezonu na to warzywo. Dynie możemy kupić teraz niemal wszędzie, we wszystkich kolorach i rozmiarach. Na ciasto idealnie nada się japońska kabocha o zielonej skórce, lub podłużna, przypominająca gruszkę dynia piżmowa. Te gatunki charakteryzują się słodkawym smakiem a ich miąższ pozbawiony jest wyczuwalnych włókien.

jak suszyć maślaki
13.10.2022 19:10 Jak suszyć maślaki? Zawsze pamiętaj o ważnym szczególe

Maślaki ze względu na swoja charakterystyczną śliską skórkę, najczęściej przeznaczane są do marynowana lub duszenia. Przy odpowiednim podejściu można je jednak z powodzeniem wysuszyć. Jak suszyć maślaki? Tajemnica tkwi w odpowiednim operowaniu temperaturą piekarnika.Skórka na kapeluszu maślaka zwyczajnego wydziela dużą ilość śluzu. Sam grzyb zawiera stosunkowo dużą ilość wody, przez co przylgnęła do niego opinia trudnego, jeśli nie wręcz niemożliwego do wysuszenia. My jednak mamy na niego sposób i odpowiadamy na pytanie, jak suszyć maślaki.

gruszki pod kruszonką
13.10.2022 12:38 Gruszki pod kruszonką z sosem waniliowym. Pyszny deser w sam raz na jesień

Gruszki pod kruszonką są idealnym deserem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Gruszki na ciepło podane z aksamitnym sosem waniliowym dosłownie rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste.Owoce pod kruszonką to jeden z moich ulubionych deserów. Latem stawiam na truskawki, czereśnie, jagody, jesienią natomiast na gruszki, śliwki i jabłka. Gruszki pod kruszonką podane na ciepło z domowym, gęsty sosem waniliowym smakują obłędnie, a ich przygotowanie jest naprawdę proste.Na samym początku przygotowuję kruszonkę, ponieważ ciasto musi stać chwilę w lodówce. Gruszki przed pieczeniem obieram, skrapiam sokiem z cytryny i posypuję cukrem waniliowym, żeby były bardziej aromatyczne. Gdy deser jest już w piekarniku, zabieram się za zrobienie sosu waniliowego.Do sosu wykorzystuję surowe żółtka, dlatego też całe jajka dokładnie myję płynem do mycia naczyń i zalewam wrzątkiem, żeby pozbyć się ewentualnych bakterii. Sos na bazie mleka i śmietanki z dodatkiem laski wanilii i cukru waniliowego jest gęsty, kremowy i rozpływa się w ustach.

szarlotka z antonówką
12.10.2022 15:22 Zaskakująca szarlotka z antonówką. Swój smak zawdzięcza 1 nietypowemu składnikowi

Prezentujemy prosty a zarazem przepyszny sposób na popularne ciasto z jabłkami. Nasza propozycja na szarlotkę swój niezwykły smak zawdzięcza dodatkowi serka homogenizowanego. Wystarczy zagnieść ciasto z dodatkowym składnikiem i zamknąć w jego wnętrzu soczyste kwaskowate owoce. Takiej szarlotki jeszcze nie jedliście.Wierzch naszej szarlotki pokrywa słodki lukier. Owoce użyte do tego ciasta możesz dodać same lub dosłodzić je cukrem i podkręcić smak odrobiną cynamonu. Niezależnie od tego, który wariant wybierzesz, ta szarlotka zniknie z talerzy błyskawicznie.

chleb pieczony w słoiku
10.10.2022 22:49 Niezwykły przepis na chleb pieczony w słoiku. Każdy powinien go znać

Chleb pieczony w słoiku jest oryginalnym i zaskakującym sposobem na domowy wyrób pieczywa. Zapasteryzowane upieczone ciasto może wytrzymać na półce w spiżarni nawet kilka miesięcy, jest jednak tak pyszne, że jego zapas zniknie z domu dużo szybciej. Gorąco zachęcamy do wypróbowania.Do chleba pieczonego w słoiku potrzebujemy zaledwie kilki prostych składników i nieco cierpliwości. Przepis jest bardzo łatwy wykonaniu i nie powinien nikomu sprawić żadnej trudności. Gotowy chleb z łatwością wyślizguje się ze słoika dzięki posmarowaniu surowego jeszcze ciasta olejem. Zapraszamy do pieczenia.

kokosanki
10.10.2022 19:27 Ekspresowe ciastka kokosanki z 3 składników. Ten prosty przepis wykonasz w 15 minut

Co zrobić z białkiem jaja w sytuacji, gdy dany przepis wymaga użycia jedynie żółtek? Z pomocą przychodzi ten prosty patent na kokosanki. Pyszne ciasteczka wykonasz błyskawicznie, a do tego zapobiegniesz marnowaniu jedzenia. Taki plan ma same plusy.Ekspresowe kokosanki to zaledwie 15 minut przygotowania i ok. 20 minut pieczenia. Ten szybki przepis sprawdzi się za każdym razem, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Jeśli zależy Ci na mniejszej kaloryczności ciasteczek, zastąp cukier erytrolem. Takimi kokosankami można zajadać się wręcz bezkarnie.

sernik z rosą
08.10.2022 11:44 Puszysty i elegancki sernik z rosą. Mamy sprawdzony domowy przepis

Sernik z rosą jest niezwykle pysznym i delikatnym ciastem, które dodatkowo cieszy nasze oczy eleganckim wyglądem. Na pierwszy rzut oka może wydawać się trudnym wyzwaniem, jednak z odpowiednio dobraną recepturą bez trudu uda się nawet początkującemu amatorowi wypieków. Poniżej prezentujemy sprawdzony domowy przepis. Z nim sernik z rosą nie może się nie udać.Złociste kropelki na powierzchni sernika z rosa to nic innego jak skroplony cukier. Aby rosa wyszła jak należy, masa serowa pod ubita bezą musi być rzadka i tłusta - stąd dodatek oleju. Nie zniechęcaj się więc niecodzienną konsystencją surowego ciasta. Dokładnie takie powinno być na etapie przygotowania.

wachowicz ziemniaki w boczku
07.10.2022 18:47 Wachowicz pokazała, jak robi ziemniaki pieczone w boczku. Smak pospolitego warzywa zachwyca

Ziemniaki nie muszą być wcale nudne i monotonne. Prezentujemy pyszny i prosty przepis na ziemniaki pieczone według Ewy Wachowicz. Ziemniaczane bulwy owinięte w aromatyczny boczek nabierają doskonałego smaku, niepowtarzalnego aromatu i eleganckiego wyglądu. Będą idealne na kolację lub jako dodatek do obiadu.Ewa Wachowicz wie dobrze, jak przygotować kuszące danie. Ziemniaki pieczone w boczku to idealna propozycja, zarówno jako dodatek do obiadu, jak i wieczorna przekąska, podana np. z sosem czosnkowym. Na samą myśl burczy już w brzuchu.

Co oznacza typ mąki? Wybierz najlepszą mąkę do przygotowywanej potrawy
06.10.2022 21:46 Co oznacza typ mąki? Dobierz najlepszy rodzaj do przygotowywanej potrawy

Kupując mąkę zwykle nie zastanawiasz się jaki jest jej typ. Potem jednak okazuje się, że ciasto nie wyszło odpowiednio puszyste, a pierogi są zbyt ciemne. Zwróć uwagę na napisy na torebce, bo każda mąka ma swój typ i przeznaczona jest do innego rodzaju ciasta lub pieczywa. Przeczytaj nasz materiał, a dowiesz się, jaki typ mąki będzie najlepszy na chleb, ciasto na pierogi, czy biszkopt.Na każdym opakowaniu mąki znajdziemy informację o jej typie. Typ mąki oznacza ilość substancji mineralnych zawartych w danym rodzaju mąki. Im wyższy typ mąki, tym składników jest więcej, dlatego też polecane jest np. pieczywo graham, które produkowane jest z mąki typu 1850. Nie oznacza to jednak, że mąka pszenna typu 00 lub 450 jest zła. Każdy typ mąki przeznaczony jest do wypieków innego pieczywa, czy ciasta. Z mąki graham nie zrobimy dobrego ciasta na pierogi, natomiast z mąki typu 500 ciasto wyjdzie niezwykle delikatne i smaczne.Zawsze sprawdzajmy więc dokładnie, jaką mąkę potrzebujemy do upieczenia chleba, ciasta drożdżowego, biszkoptu, czy ciasta kruchego np. na szarlotkę. To właśnie mąka odpowiada za udane wypieki i dlatego też bardzo ważny jest wybór odpowiedniego jej rodzaju.

Ryż zapiekany z jabłkami. Lekki, wyśmienity posiłek dla całej rodziny
06.10.2022 18:10 Ryż zapiekany z jabłkami. Lekki, wyśmienity posiłek dla całej rodziny

Szukasz pomysłu na pyszny podwieczorek lub kolację na słodko? Proponujemy ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem. Zapiekanka jest już kultowym daniem, które wszyscy doskonale znamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Lekka i słodkawa potrawa będzie doskonałą odmianą od klasycznych posiłków. Uwielbiam obiady i podwieczorki na słodko. Racuchy, naleśniki, owsianka, czy właśnie ryż zapiekany z jabłkami to jedne z moich ulubionych posiłków z dzieciństwa, do których bardzo często wracam. Gdy byłam mała, moja mama robiła ryż zapiekany z jabłkami w prodiżu. Był przepyszny.Sekretem smaku tej potrawy jest sposób gotowania ryżu i aromatyczne dodatki. Ryżu nie gotuję na wodzie, a na mleku z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Do jabłek natomiast dodaję solidną porcję cynamonu, cukier waniliowy i rodzynki lub suszoną żurawinę. Tak przygotowany ryż zapiekany z jabłkami smakuje rewelacyjnie, jak u mamy.Ryż zapiekany z jabłkami często przyrządzam jesienią. To idealna pora na wykorzystanie w kuchni korzennych przypraw, najlepszych jabłek i suszonych owoców. Zapiekanka będzie gotowa po około 20 minutach pieczenia. Słodki posiłek wychodzi za każdym razem i wszyscy jemy go ze smakiem.

obierki z jabłek
03.10.2022 10:57 Jak wykorzystać w kuchni obierki z jabłek? Smaczne i zdrowe nie mogą się zmarnować

Upiekłaś szarlotkę i zostały Ci obierki z jabłek? Nigdy ich nie wyrzucaj. Są nie tylko pełne smaku i aromatu, ale też wartościowych składników. Mało kto wie, że z jabłkowych obierek zrobimy nie tylko ocet, ale też kompot czy dodatek do herbaty. Poznaj też inne zastosowanie obierzyn z jabłek. Zero waste jest coraz bardziej popularnym nurtem kulinarnym, który promuje wykorzystywanie w całości produktów spożywczych, aby nic w kuchni się nie zmarnowało. Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego też wykorzystuję nawet obierki z jabłek, innych owoców i warzyw.O ile z obierek po warzywach można ugotować domowy bulion, który będzie doskonałą bazą do zup i sosów, tak wiele osób zastanawia się, co można zrobić z obierek z jabłek i innych owoców. Mamy naprawdę wiele możliwości na wykorzystanie tej niezwykle cennej części owoców. Wszak w skórce i tuż pod nią znajduje się najwięcej wartościowych składników. Obierki po owocach najlepiej wysuszyć i wykorzystać je do herbaty. Obierki z jabłek i gniazda nasienne wykorzystujemy głównie do przygotowania domowego octu jabłkowego. Ocet zrobiony samodzielnie z resztek soczystych i zdrowych jabłek jest świetnym dodatkiem do wielu dań głównych i sosów. Na tym jednak nie koniec. Obierki z jabłek możemy wysuszyć i dodać do herbaty. Mogą też być pyszną przekąską czy dodatkiem do kompotu.

jadalne kasztany
01.10.2022 14:03 Wyborny przysmak już zagościł w polskich sklepach. 1 błąd i kulinarna klapa gotowa

Na jesieni w sklepach zaczynają pojawiać się jadalne kasztany. Nie można spożywać ich na surowo, wymagają więc gotowania, lub tak jak w naszym wypadku- pieczenia. Jak upiec kasztany? Sekret tkwi w uprzednim nacięciu ich skórki, najlepiej na krzyż.W poniższym tekście odpowiemy nie tylko na pytanie jak upiec kasztany w warunkach domowych. Równie ważna jest wiedza jak wybierać je w sklepie, oraz czego absolutnie nie robić po upieczeniu. Zapraszamy do lektury.

Jak pozbyć się gorzkawej skórki z orzechów? Poznaj 3 sprawdzone sposoby
30.09.2022 22:44 Jak pozbyć się gorzkawej skórki z orzechów? Poznaj 3 sprawdzone sposoby

Orzechy są zdrowe i bardzo aromatyczne. Aby się do nich dostać, musimy pozbyć się łupinek. Warto jednak usunąć też z orzechów gorzkawą skórkę, bo psuje smak jesiennego rarytasu. Poznaj trzy sprawdzone sposoby na pozbycie się skórki z orzechów.Orzechy wykorzystamy nie tylko do ciast i deserów. Stanowią one również wyborny dodatek do sałatek, past kanapkowych i dań głównych. Orzechy możemy przechowywać przez wiele miesięcy, ponieważ dość dobrze zachowują swój smak i świeżość.Do pysznych orzechów jednak musimy się najpierw dostać. Na początku musimy rozłupać łupinkę, a następnie pozbyć się skórki. Skórka z orzechów jest dość gorzka i psuje ich słodkawy smak. Są na to jednak skuteczne patenty.Orzechy wystarczy sparzyć wrzącą wodą, podpiec w piekarniku lub podsmażyć na suchej, rozgrzanej patelni. To trzy sprawdzone sposoby na usunięcie gorzkiej skórki z orzechów. Mamy również sprawdzony patent na obieranie orzechów z łupinek.

boczek pieczony
30.09.2022 20:03 Babcia Zosia jest mistrzynią w pieczeniu boczku. Domową wędliną zajada się cała rodzina

Pieczony boczek z czosnkiem, musztardą i przyprawami zachwyci każdego smakosza. Jest niezwykle soczysty, miękki i pełen aromatu. Domową wędlinę przygotujemy w bardzo prosty sposób. Będzie o wiele smaczniejsza od kupionej w sklepie.Babcia Zosia podzieliła się przepisem na najlepszy boczek pieczony do chleba. Sekretem wspaniałego smaku są przyprawy, czosnek i musztarda. Mięso marynowane przez całą dobę w suszonym tymianku, oregano, majeranku, papryce mielonej i całej główce czosnku bije na głowę wszystkie kupne wędliny.Babcia Zosia wierzch boczku pieczonego smaruje musztardą, która wzmacnia walory smakowe marynowanego wcześniej mięsa. Połączenie wszystkich przypraw sprawia, że boczek jest przepyszny i pachnie wspaniale już podczas pieczenia.Boczek pieczony w rękawie do pieczenia nie jest suchy. Chwilę przed końcem pieczenia rozetnijmy rękaw, żeby wierzch delikatnie się przyrumienił. Boczek zyska wtedy lekko chrupiącą skórkę. Boczek pieczony kroimy w cienkie plasterki i podajemy z pieczywem.

pieczony schab w liściach laurowych
29.09.2022 14:30 Soczysty schab pieczony w liściach laurowych. Nic lepszego nie podacie na obiad

Pieczony schab jest popularnym przepisem, który występuje w wielu różnych wariantach. Wybornie smakuje w roli głównego składnika obiadu, ale równie dobrze sprawdza się jako zamiennik wędliny. Schab pieczony w liściach laurowych to jedna z wielu odsłon tego dania, jednak zdecydowanie warta spróbowania ze względu na swoje niewątpliwe walory smakowe.Schab pieczony w liściach laurowych odznacza się wyjątkowo intensywnym aromatem. W trakcie pieczenia otulają go przyprawy, liście laurowe i folia aluminiowa. Dzięki takiej otulinie, schab zachowuje w sobie mięsny sok i jest niezwykle soczysty.

jak suszyć grzyby
29.09.2022 13:51 Największy błąd podczas suszenia grzybów. Przez niego tracą smak i aromat

W sezonie letnio-jesiennym chętnie wybieramy się do lasu na grzybobranie. Cenne znaleziska możemy wykorzystać od razu, jednak dużą część z nich przeznaczamy do suszenia. Jak suszyć grzyby, ale zachowały swój cenny smak i aromat? Wszystkiego dowiecie się z poniższego tekstu.Zebranie odpowiedniej ilości grzybów pochłania niejednokrotnie dużo czasu i energii. Warto więc posiąść wiedzę na temat tego, jak suszyć grzyby, aby cały nasz wysiłek nie poszedł na marne. Dobrze ususzone grzyby zachowają niezwykły zapach lasu, którym będziemy mogli cieszyć się jeszcze przez długie miesiące.

Szybki chleb z kaszy jaglanej
28.09.2022 20:58 Prosty, szybki chleb jaglany. Jedna kromka kryje w sobie wiele zdrowia

Chleb z kaszą jaglaną jest świetną alternatywą dla wypieków z mąką pszenną i drożdżami. Prosty przepis na pełne smaku i zdrowych dodatków pieczywo spodoba się nie tylko osobom, które nie mogą sięgać po gluten. Przygotowanie chleba jest proste i nie zajmie dużo czasu. Spróbujecie?Zdrowy i pełen smaku chleb jest doskonałą bazą do przygotowania smacznych kanapek. Sycący wypiek z kaszą jaglaną zrobicie w kilka chwil, a po upieczeniu zachwyci was pięknym zapachem i bogatą strukturą. Warto się skusić.

Jabłka zapiekane ze słodkim farszem. Wyborny deser na chłodne dni
28.09.2022 18:57 Jabłka zapiekane ze słodkim farszem. Wyborny deser na chłodne dni

Mamy niebanalny pomysł na pyszny podwieczorek lub zdrowy deser. Są nim jabłka zapiekane ze słodkim farszem. Delikatne, miękkie i pełne smaku. Pokochają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Wykorzystajcie więc pełnię jabłkowego sezonu, sięgnijcie również po miód, orzechy i inne bakalie i sprawcie najbliższym słodką niespodziankę. Jesienią, kiedy na zewnątrz jest deszczowo i pochmurnie, chętnie sięgamy po korzenne przyprawy, orzechy i owoce sezonowe, czyli jabłka, gruszki i śliwki. To właśnie z nich możemy przygotować wiele wyśmienitych deserów i ciast, które umilą nam chłodną porę roku. Zapiekane jabłka ze słodkim farszem będą w czołówce Twoich ulubionych przekąsek.Do zapiekanych jabłek w piekarniku przygotujmy słodką niespodziankę, czyli farsz z orzechów włoskich, suszonej żurawiny, płynnego miodu i cynamonu. Przed pieczeniem jabłka oprószmy dodatkowo szczyptą cukru waniliowego, który doda wspaniałego aromatu. Deser zachwyci każdego łasucha - jest lekki, zdrowy i pyszny.Zapiekane jabłka z nadzieniem to jesienny deser, który będzie świetną alternatywą dla klasycznych słodyczy. Jabłka pieczone w piekarniku są lekkie, a słodkie dodatki bogate w wiele cennych witamin i minerałów. Do pieczenia wybierajmy większe jabłka, w których zmieści się dużo więcej farszu.

sernik chmurka
28.09.2022 12:19 Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Puszysty sernik na wodzie jest niezwykłym deserem. Ma delikatną kremową konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach. Jest przy tym prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Raz wypróbujesz sprytny patent i nigdy nie zrobisz inaczej. Przepis jest banalnie prosty.Cały sekret puszystego sernika na wodzie tkwi w pieczeniu go w tzw. saunie wodnej. Dzięki temu sernik pięknie wyrasta oraz nie opada po upieczeniu. Puszysty sernik na wodzie to deser, do którego z chęcią będziesz wracać.

buraki piec czy gotować
26.09.2022 08:52 Buraki - lepiej piec czy gotować? Wybierz najlepsze rozwiązanie i ciesz się ich doskonałym smakiem

Pysznym smakiem buraków możemy cieszyć się w zasadzie przez cały rok. Warzywa te mają bardzo szerokie zastosowanie kulinarne, jednak użycie ich w kuchni wymaga najczęściej odpowiedniej obróbki termicznej. Jak więc potraktować buraki przed przygotowaniem - ugotować je czy upiec? Poniżej znajdziecie kilka wskazówek.Chociaż buraki możemy z powodzeniem spożywać na surowo, to jednak nie jest to często wybierana opcja. Surowy burak jest bowiem dość twardy a także ma nieco ziemisty posmak, który nie każdemu musi przypasować. Najczęściej wiec zajadamy buraki gotowane lub pieczone.

Szarlotka Tomasza Strzelczyka
23.09.2022 15:09 Strzelczyk pokazał wszystkim jak przyrządza szarlotkę. Nie uwierzysz co robi z jabłkami

Tomasz Strzelczyk lubi nas zaskakiwać swoim innowacyjnym podejście do klasycznych, prostych przepisów. Zapewne każdy zetknął się z przepisem na szarlotkę. Ale czy widzieliście kiedyś, aby do szarlotki używać całych jabłek? Zapraszamy do kulinarnej podróży.Szarlotka według Tomasza Strzelczyka wyróżnia się nie tylko ze względu sposób dodania do niej owoców. Ta szarlotka pieczona jest bowiem w garnku (garnek musi mieć metalowe rączki). Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia karmelu. Tego po prostu trzeba spróbować. Po więcej pysznych inspiracji zapraszamy na kanał YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.

szarlotka sypana
22.09.2022 12:56 Jak przygotować szarlotkę sypaną? Szybkie, przepyszne ciasto na pożegnanie lata

Szarlotka sypana jest idealnym przepisem dla początkujących cukierników. Nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności i w zasadzie nie może się nie udać. Przepis ten docenią też doświadczone gospodynie domowe, którym zależy na łatwym i szybkim przygotowaniu ciasta. Zapraszamy do sypania.W przepisie na szarlotkę sypaną używamy w zasadzie samych suchych składników, układając z nich kolejne warstwy. Do tego dodatek jabłek i nieco masła. Będziecie zaskoczeni tym, jak prostym domowym ciastem może być szarlotka.

Sernik baskijski Ewy Wachowicz
21.09.2022 13:26 Przepis Ewy Wachowicz na sernik baskijski. Sekret tkwi w 1 aksamitnym dodatku

Sernik baskijski przepisu Ewy Wachowicz rozpływa się w ustach. Delikatne, kremowe, puszyste ciasto będzie wyśmienitym deserem do kawy i zimowej herbaty. Wachowicz do masy serowej dodaje śmietanę kremówkę, to sekret doskonałego smaku.Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej ewawachowicz.pl dzieli się z fanami przepisami na proste i niezwykle smaczne potrawy, w tym również desery i ciasta. Sernik belgijski pieczony według jej receptury jest bardzo puszysty i delikatny. Sernik baskijski cechuje kremowa konsystencja, ciasto po upieczeniu dosłownie trzęsie się jak galaretka, dlatego też musimy wstawić je na godzinę do lodówki, żeby ciasto bardziej stężało. Wierzch ciasta jest ciemniejszy, mocno skarmelizowany. Masa serowa natomiast lekka i bardzo delikatna.Do sernika baskijskiego Wachowicz nie pieczenie podpieku. Wykorzystuje herbatniki i masło, aby przygotować prosty spód do ciasta bez piekarnika. Spód z ciastek i masła jest zbity i smaczny, doskonale łączy się z puszystym sernikiem.

golonka w kiszonej kapuście
19.09.2022 12:51 Przepyszna golonka pieczona w kiszonej kapuście. Smak zachwyci nie tylko panów

Golonka pieczona w kapuście jest tradycyjnym daniem, mającym swoje korzenie w kuchni niemieckiej. To właśnie z Bawarii przywędrował do nas zwyczaj pieczenia tej części mięsa wieprzowego. Mimo, że golonka kojarzona jest raczej z typowo męskim daniem, nasza przepyszna golonka pieczona w kapuście zasmakuje każdemu, niezależnie od płci.Golonka pieczona w kiszonej kapuście to proste i aromatyczne danie. Składa się z dużej porcji mięsa, która potrzebuje odpowiednio długiej obróbki termicznej. Zapewniamy jednak, że ta golonka pieczona w kiszonej kapuście jest warta każdej minuty oczekiwania.

Jak zrobić panko?
18.09.2022 19:06 Jak zrobić panko? Zachwycająca panierka do mięs i warzyw na wyciągnięcie ręki

Panko jest znakomitym dodatkiem do wielu dań. Wywodząca się z kuchni azjatyckiej panierka nieco różni się od klasycznej, znanej w kuchni polskiej otoczki z bułki tartej. Ma jednak podobne zastosowanie. Podpowiadamy jak łatwo przygotować ją w domu. Panko pochodzi z Japonii. Panierka ta charakteryzuje się obecnością większych kawałków pieczywa. Będzie zatem bardziej chrupiąca niż podobna, zrobiona z drobno startej bułki. Spróbujcie ją przygotować w domu i sprawdźcie, jak zmienia smak ulubionych dań, np. smażonych filetów rybnych czy drobiowych.

ziemniaki z ogniska
17.09.2022 15:13 Pieczone w piekarniku ziemniaki, które smakują jak te z ogniska. Mamy wyjątkowy patent

Czy wiesz, że ziemniaki, które smakują jak z ogniska możesz przygotować w swojej kuchni? Pieczone w piekarniku ziemniaki z dodatkiem mąki pszennej i soli smakują dokładnie jak te, które pieczą się w żarze. Nie czekaj więc do następnego sezonu i już dziś odtwórz jeden z lepszych smaków lata i wakacji.Ziemniaki z ogniska są mocno przypieczone, mają chrupiącą skórkę, w środku natomiast są idealnie miękkie i delikatne. Ziemniaki z ogniska z odrobiną masła i soli smakują rewelacyjnie i za każdym razem znikają z talerzy błyskawicznie. Smak takich ziemniaków możemy łatwo odtworzyć.Do przygotowania ziemniaków jak z ogniska potrzebujemy mieszanki soli i mąki pszennej. To kluczowe składniki, bez których nie otrzymamy doskonale spieczonej, chrupiącej skórki i smaku. Ziemniaki wystarczy obtoczyć w mieszance i upiec w piekarniku, wszyscy będą zachwyceni.Pieczone w piekarniku ziemniaki, które smakują jak z ogniska, możemy podać samodzielnie lub jako dodatek do głównego dania. Tak przygotowane ziemniaki będą pasować do pieczonego i smażonego mięsa, a także do pieczonych ryb.

Jak suszyć grzyby w piekarniku? Nie zapomnij o 1 kluczowej czynności
16.09.2022 11:51 Jak suszyć grzyby w piekarniku? Nie zapomnij o 1 kluczowej czynności

Do suszenia grzybów wcale nie potrzebujesz specjalnego urządzenia. Możesz je suszyć w piekarniku. Musisz tylko pamiętać o utrzymaniu niezbyt wysokiej temperatury i lekko uchylonych drzwiczkach. Ostatni szczegół jest bardzo ważny i znacznie przyspiesza cały proces. Suszone grzyby są wyśmienitym dodatek do sosów, bigosu, dań mięsnych. To dzięki nim zupa grzybowa, żurek i zalewajka mają pełniejszy smak. Suszone grzyby kupimy w każdym sklepie spożywczym, jednak możemy również przygotować je samodzielnie. Jak suszyć grzyby w piekarniku?Zanim zaczniemy suszyć grzyby w piekarniku, wszystkie musimy dokładnie oczyścić, najlepiej przy pomocy pędzelka. Grzyby pokrójmy na mniejsze kawałki, rozłóżmy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawmy do piekarnika. Po ususzeniu grzybów musimy je wystudzić, a następnie przechowywać w szczelnie zamykanych pojemnikach, najlepiej w słoikach. Jeśli grzyby będą dobrze wysuszone i odpowiednio przechowywane, zachowają smak i świeżość nawet do 2 lat.