Lubicie pierogi? A nadziewaliście je już kapustą? Nie kiszoną, ale świeżą. Tak, tak, świeża, biała kapusta jak najbardziej nadaje się na farsz. Zobacz jak zrobić pyszne i delikatne pierogi z kapustą. Dobre ciasto to podstawa pierogów. Jednak o ich smaku przesądza farsz. Może być wytrawny lub słodki, prosty lub bardziej wymyślny. My proponujemy nadziać pierogi farszem z białej, słodkiej kapusty. Będą delikatne w smaku, wytrawne, ale trochę słodkawe. Przekonajcie się sami.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi można nadziewać przeróżnymi farszami. Popularne są z mięsem, serem czy z kapustą i grzybami. A robiłaś już pierogi z kurkami i koperkiem? Nie? Koniecznie ich spróbuj. Mają wyrazisty smak i orzeźwiający aromat.Kurki to jedne ze smaczniejszych i bardziej lubianych grzybów. Na ich korzyść przemawia też fakt, że często można je kupić w sklepie. Są też sprzedawane kurki mrożone. Grzyby te charakteryzują się wyraźnym, lekko pikantnym smakiem. Stąd bardzo chętnie są dodawane do potraw.Dzisiaj proponujemy zrobić z kurek farsz do pierogów. By zyskał niezwykły smak i aromat najlepiej podsmażyć je z cebulką, a potem dodać świeży, posiekany koperek. Będzie naprawdę pysznie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W niektórych domach na stole często gości rosół, ale nie ma amatorów na gotowane mięso. Tymczasem jest ono bardzo smaczne i doskonałe do kilku potraw. Dziś przedstawimy wam przepis na pierogi z mięsem po rosole. Będziecie nimi zachwyceni.Mięso z rosołu czasami jest dokładane na talerze, czasami zjadane na drugie danie. Jednak nie wszyscy są wielbicielami mięsa gotowanego. A szkoda, bo jest ono lekkostrawne i bardzo smaczne. Gotowało się bowiem długo w towarzystwie warzyw i przypraw. Naprawdę, aż szkoda nie wyczarować z niego jakiejś pysznej potrawy. Mięso po rosole będzie doskonałe na pasztet. Możecie też z niego przygotować farsz np. do naleśników, krokietów czy pierogów. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a nowa potrawa zostanie zjedzona ze smakiem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Robicie pierogi. Poświęciliście dużo czasu na przygotowanie ciasta i nadzienia, a przy gotowaniu farsz z nich wypływa. To koszmar każdego amatora tego dania. Podpowiadamy co zrobić, aby tego uniknąć. Pierogi można przygotować na wiele sposobów — z mięsem, z ziemniakami, z sezonowymi owocami (np. ze śliwkami). Dobry farsz jednak nie wystarczy, jeśli ciasto się rozklei. A przecież są sposoby, by temu zapobiec.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi kojarzą Ci się z godzinami spędzonymi w kuchni? Poznaj podstawowy przepis na leniwe pierogi, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Pierogi leniwe nie posiadają farszu, dzięki czemu możesz doprawić je według własnego uznania. Możesz przygotować danie na słono lub słodko i obie wersje sprawią, że pierogi ekspresowo znikną z talerza.Leniwe pierogi, w przeciwieństwie do klasycznych pierogów, nie posiadają farszu, a ich ciasto składa się głównie z twarogu. Leniwe pierogi nie wymagają lepienia, przygotowywania nadzienia i odpowiednio cienkiego ciasta. Wystarczy, że przygotujesz kulkę z ciasta, zrolujesz ją, pokroisz i wrzucisz do gorącej wody. Leniwe pierogi możesz przygotować na słodko lub słono, np. cebulą i boczkiem. Osobiście polecam danie w słodkiej wersji, z roztopionym masełkiem, cukrem brązowym i cynamonem, który nadaje pierogom korzenny smak i aromat.
Żywność pełna jest najróżniejszych dodatków, jednak nie wszystkie z nich są zdrowe dla człowieka. W krajach skandynawskich część składników jest całkowicie zakazana, jednak w Polsce dozwolone jest ich używanie. Spożycie w większych ilościach może wywołać negatywne skutki zdrowotne. Producenci żywności stosują mnóstwo konserwantów, polepszaczy smaku, stabilizatorów oraz barwników, aby produkt był jeszcze bardziej zachęcający do kupienia przez konsumenta. O ile większość z nich jest obojętna dla człowieka, tak niektóre mogą mieć zły wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niżej wymieniamy kilka, których należy unikać za wszelką cenę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi z kapustą i grzybami Ewy Wachowicz nie mają sobie równych dzięki jednemu sekretnemu trikowi. Wachowicz nie wylewa wody po moczeniu grzybów, lecz dodaje ją do farszu. Dzięki temu pierogi nabierają intensywniejszego smaku, a także są bardziej delikatne. Mało kto zna ten genialny sposób.Pierogi z kapustą i grzybami to niekwestionowana klasyka, która najczęściej serwowana jest w czasie świąt, kiedy jedzenie mięsa jest wbrew zasadom. Aby uwydatnić ich smak, warto skorzystać ze sposobu Ewy Wachowicz. Była Miss Polonia radzi, aby nie wylewać wody po moczeniu suszonych grzybów. Te oddały do niej mnóstwo smaku i aromatu, których strata byłaby niewskazana. Dlatego Wachowicz wlewa ją z powrotem do farszu, nawilżając go, a także aromatyzując. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi z kapustą i twarogiem to charakterystyczne danie kuchni podkarpackiej. Poniższy przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Równem. Jesteście ciekawi nietypowych pierogów? Nie mamy wątpliwości, że przebojem podbiją serca prawdziwych smakoszy!Pierogi z kapustą to tradycyjne danie, które kojarzy się choćby ze Świętami Bożego Narodzenia. Okazuje się, że możemy przyrządzić je w zupełnie inny sposób. Kapusta bowiem doskonale komponuje się z twarogiem.
Pierogi można przygotować na wiele sposobów. Dużą popularnością cieszą się zawiniątka skrywające w swoim wnętrzu farsz na bazie mięsa lub kapusty. Jednak równie pyszny efekt można osiągnąć poprzez wykorzystanie kaszy gryczanej. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli dodamy także odrobinę mięty.Nie da się ukryć, że pierogi odgrywają istotną role w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby zajadać się nimi praktycznie nieustannie. Tym razem sięgniemy po recepturę na pierogi z kaszą gryczaną. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto na pierogi wymaga odrobinę wprawy w przygotowaniu - dzięki temu zawsze można cieszyć się idealnym efektem. Jeśli chcesz, aby ciasto było pulchne i miękkie, dodaj do niego odrobinę masła. Tłuszcz poprawi jego właściwości, fakturę, a także smak. Pierogi jadamy w Polsce praktycznie na okrągło. Podajemy je do stołu przez cały rok, niezależnie jaka jest pogoda czy okazja. Dużą zaletą tego dania jest uniwersalność ciasta, w które zawija się farsz. I właśnie na nim się tym razem skupimy. Jest to bowiem najważniejszy element pierogów. Masło w cieście sprawia, że staje się bardziej elastyczne i wytrzymałe, a przy okazji miększe i pulchniejsze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi kresowe są pysznym sposobem na podanie tego dania w niecodziennym wydaniu. Za farsz robi biały twaróg wraz z kaszą gryczaną. Ich przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Pierogi kresowe zachwycają swoją fakturą, która z jednej strony jest delikatna z powodu twarogu, a z drugiej wyrazista dzięki kaszy gryczanej. Smak z kolei uzyskuje się poprzez dodanie czosnku niedźwiedziego. Poniższy przepis składa się jedynie z farszu, jeśli jednak chcesz mieć dobrą recepturę na ciasta, zajrzyj do tego tekstu, w którym wyjaśniamy wszystkie tajniki jego sporządzenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi ruskie są daniem smacznym i tanim. Nadziewa się je farszem z gotowanych ziemniaków, białego sera i zeszklonej cebuli. Farsz trzeba dobrze przyprawić. Czym? Zwykle solą i pieprzem, ale my podpowiemy wam, co jeszcze dodać by pierogi smakowały obłędnie. Idealnie sprawdza się między innymi wędzona papryka.Dania proste i ekonomiczne cieszą się zawsze dużą popularnością. Można je bowiem przygotować z niewyszukanych składników, które zwykle mamy pod ręką. I tak właśnie jest z ruskimi pierogami. By jednak wyszły naprawdę smaczne, warto pochylić się nad farszem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowite pierogi niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Kulinarny sukces w znacznej mierze zależy od ciasta. W każdym domu robi się je odrobinę inaczej. Jakub Kuroń podzielił się swoim sposobem. Mistrz kuchni stawia na dodatek w postaci żółtka.Istnieje wiele przepisów na ciasto na pierogi. Niektórzy nie dodają do niego jajek. Jednak Jakub Kuroń nie zalicza się do tego grona. W jego recepturze oprócz jajek możemy natknąć się na dodatkowe żółtko. Przepis jest banalnie prosty.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi z kurkami są świetnym sposobem na wykorzystanie zebranych podczas grzybobrania grzybów. Kolorowy farsz, który zachwyca smakiem, świetnie komponuje się z ciastem pierogowym. Niżej pokazujemy jak wykonać je krok po kroku. Pierogi z kurkami nie mają sobie równych - klasyczne pierogi z grzybami, które najczęściej robione są z pieczarek, nie dostarczają aż tak wielkiej przyjemności podczas jedzenia. Jeśli wróciłeś niedawno ze zbierania grzybów i zabierasz się za oporządzenie ogromnych ilości kurek, poniższa potrawa doskonale sprawdzi się w ich wykorzystaniu. Pierogi możesz zamrozić i odgrzać w każdej chwili. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi moglibyśmy jadać niemal każdego dnia i za każdym razem będą smakowały nieco inaczej. Kuroń opracował recepturę, dzięki której do ich produkcji można wykorzystać mięso z rosołu. Smakują obłędnie i żaden produkt się nie marnuje. Pierogi nie są potrawą trudną do wykonania. Potrzebujemy jedynie odrobinę siły i cierpliwości, a z całą pewnością zachwycimy wszystkich domowników, czekających na obiad. Jeśli wcześniej ugotowałeś rosół na mięsie, poniższy przepis jest idealny dla ciebie.Dzięki dodatkowi mięsa z rosołu otrzymamy nie tylko danie pyszne, ale także niezwykle tanie, w końcu nie musimy osobno dokupować głównego składnika tego dania. Taki farsz jest delikatny i wręcz rozpływa się w ustach. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto na pierogi nie jest wcale trudne w wykonaniu. Magda Gessler ma swój własny sposób na zrobienie go najłatwiejszą metodą. W jej przepisie wystarczą 3 składniki, aby móc cieszyć się ciastem o idealnych właściwościach. Każdy, kto lubi dobre i łatwe w przygotowaniu pierogi, powinien przetestować recepturę słynnej restauratorki Magdy Gessler. Przepis jest bardzo prosty i nikt nie powinien mieć z nim większych problemów. Co więcej, dzięki zastosowaniu jedynie 3 składników, ogranicza się ilość pracy oraz kosztów. W recepturze gwiazdy TVN nie ma jednak jajek, co niektórych może zaskoczyć. Mimo wszystko ciasto jest doskonałe. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi z jagodami są jednym z najlepszych specjałów, którymi raczymy się latem. Owoce zawinięte w cieście można przygotować na wiele sposobów. Jagody warto po umyciu oprószyć odrobiną mąki. Wówczas farsz jest jeszcze lepszy.Nie da się ukryć, że pierogi z jagodami cieszą się sporym uznaniem wśród smakoszy. Letni specjał zachwyci nawet najbardziej wybrednych wielbicieli swojskiej kuchni, jeśli zastosujemy nieoczywistą sztuczkę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi to jedno z niemal sztandarowe danie kuchni polskiej. Chociaż rekordy popularności biją ich klasyczne wersje, to czasem warto postawić na pewną innowację. Dziś proponujemy obłędne pierogi z nadzieniem ziemniaczanym. Jak je zrobić?Pierogi z ziemniaczanym nadzieniem to potrawa, która z pewnością urozmaici niejeden rodzinny obiad. Proste, smaczne i szybkie danie z pewnością spodoba się niejednemu smakoszowi. Jak je zrobić?
Pierogi ruskie od Ani Starmach nie mają sobie równych - ich smak oraz konsystencja są idealne. Jeśli chcesz poznać sposób, dzięki któremu udaje jej się to uzyskać, mamy dla Ciebie doskonałe wieści. Niżej prezentujemy banalnie prosty przepis. Dobrze sporządzone pierogi ruskie są świetnym sposobem na obiad, który nie wymaga gotowania większej ilości składników. Dlatego warto zainteresować się recepturą Ani Starmach na to klasyczne danie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Jej pierogi zachowują swoją strukturę i trzymają farsz podczas gotowania bez pękania. Z kolei intensywny smak nadzienia uzyskiwany jest dzięki delikatnej karmelizacji cebulki przed dodaniem jej do sera i ziemniaków.
Jeśli uwielbiasz pierogi, a nie masz czasu na ich samodzielne przygotowywanie, ten przepis jest dla ciebie. To danie zrobisz w 30 minut, dzięki zastosowaniu ciasta francuskiego. Zachwyci cię nie tylko nietypowe ciasto, ale i oryginalny mięsno-warzywny farsz. Pierogi są daniem, które wymaga poświęcenia dużej ilości czasu na ich przygotowanie. Sporo minut poświęcamy choćby na przygotowanie idealnego, elastycznego ciasta. Dlatego, choć czasem mamy ochotę je zjeść, decydujemy się na danie, które robi się znacznie szybciej. Okazuje się jednak, że pierogi też można przygotować w ekspresowym tempie. Wystarczy, że zamiast klasycznego ciasta, wybierzemy gotowe ciasto francuskie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi są specjałem charakterystycznym dla naszej rodzimej kuchni. Niestety, czasami podczas ich gotowania zawiniątka potrafią się rozklejać. Farsz pływający w garnku jest jednym z najczarniejszych scenariuszy. Unikniemy go za sprawą prostej sztuczki z widelcem.Z całą pewnością pierogi można uznać za kulinarny szlagier, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Każdy smakosz doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że niekiedy rozklejają się one w trakcie gotowania. Wystarczy sięgnąć po widelec, by pierogi wyszły idealnie.
Nie od dziś wiadomo, że pierogi zajmują szczególne miejsce pośród specjałów naszej rodzimej kuchni. Oczywiście idealne danie powinno cechować się nienagannym ciastem. Za sprawą masła stanie się ono jeszcze bardziej elastyczne. Ciasto na pierogi można przygotować na wiele sposobów. W każdym domu wykorzystuje się odrobinę inny przepis. Dziś sięgniemy po recepturę na ciasto, które wyróżnia się miękkością i elastycznością. Dzięki niemu pierogi wyjdą idealnie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie przygotowują przepyszne zawiniątka. Okazuje się, że Magda Gessler nie akceptuje jednego często wykorzystywanego składnika. W ocenie restauratorki jajka sprawiają, że ciasto na pierogi wychodzi twarde.Ciasto na pierogi jest jednym z najistotniejszych elementów tego dania. Magda Gessler jako mistrzyni kulinarnej sztuki doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Nie bez powodu przy każdej możliwej okazji podkreśla, by nie dodawać jajek do ciasta na pierogi.
Pieczone pierogi to prawdziwy hit. Wspaniale sprawdzą się jako gorący deser polany czekoladą. Ich wykonanie jest banalnie proste. Delikatny farsz z jabłek dodatkowo podkręci smak tych wakacyjnych pierogów.Pierogi jadamy zazwyczaj tradycyjnie z wody, bądź smażone z dodatkiem tłuściutkiej okrasy. W tych wydaniach od zawsze smakują wybornie i ciężko uwierzyć, że można je ulepszyć. Jako że z dzieciństwem najlepiej kojarzą nam się pierogi na słodko, postanowiliśmy przedstawić wariację na ich temat. Dzięki zapieczeniu ciasta otrzymujemy nieprawdopodobnie chrupiącą sakiewkę z przepysznym farszem w środku. Tego po prostu trzeba spróbować.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że pierogi leniwe zalicza się do grona uwielbianych swojskich specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby takie frykasy. Ania Starmach podzieliła się swoją recepturą. Efekt powala na łopatki.Nie od dziś wiadomo, że Ania Starmach zna się na kuchni jak mało kto. Jej przepis na pierogi leniwe jest tego doskonałym potwierdzeniem. Smakołyk jest prosty w przygotowaniu. Fantastyczne kluski w mgnieniu oka znikają z talerzy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie od dziś wiadomo, że nasze babcie robiły najlepsze pierogi. Ich smak jest jedną z tych rzeczy, które ciężko zapomnieć. Dziś sięgniemy po recepturę babci Irenki na pierogi ruskie. Sekretem jest dodatek w postaci bryndzy.Pierogi są jednym ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Wychowało się na nich wiele pokoleń smakoszy. Dawniej pierogi ruskie przygotowywano odrobinę inaczej. Na szczęście wciąż możemy korzystać z niezawodnych babcinych przepisów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi ruskie według przepisu Magdy Gessler nie mają sobie równych. Ciasto jest sprężyste i utrzymuje się w całości, a farsz rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. Niżej wyjawiamy, w jaki sposób je przygotować. Pierogi ruskie należą do klasyki, która podbija podniebienia praktycznie wszystkich Polaków. Uwielbiamy jeść je praktycznie przy każdej okazji i możemy pochłonąć ich ogromne ilości. Magda Gessler doskonale zdaje sobie sprawę z preferencji kulinarnych Polaków, dlatego opracowała recepturę, która trafia w nie wręcz idealnie. Zrób je zgodnie z poniższymi wskazówkami i sprawdź, jak smakują. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie od dziś wiadomo, że ciasto na pierogi musi być odpowiednio elastyczne i miękkie. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Ciasto wyjdzie perfekcyjnie, jeśli wzbogacimy je o solidną łyżkę masła.Ciasto na pierogi jest absolutną podstawą, jeśli chodzi o to kultowe danie. W jego wnętrzu może znaleźć się niemal wszystko. Tym samym w przypadku ciasta nie ma mowy o pomyłkach. Na szczęście istnieją sprawdzone przepisy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: