Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Pierogi

Pierogi z jagodami
24.07.2021 02:00 Surowe czy ugotowane - jak zamrozić pierogi z jagodami?

Pierogi z jagodami potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Niektórzy mogliby zajadać się nimi nieustannie. Nadwyżkę pierogów warto zamrozić. Możemy tak zrobić zarówno z surowymi specjałami, jak i ugotowanymi.Nie da się ukryć, że pierogi z jagodami zajmują szczególne miejsce wśród kulinarnych smakołyków z naszej rodzimej kuchni. Każdy smakosz powinien wiedzieć, jak prawidłowo je mrozić. Okazuje się, że jest to banalnie proste.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pyszne pierogi po lubelsku
19.07.2021 02:00 Nietypowy przepis na pierogi ruskie po lubelsku

Pierogi po lubelsku są doskonałym sposobem, aby urozmaicić sobie jedzenie tego dania. Do farszu bowiem dodaje się odrobinę świeżej mięty, co wprowadza zupełnie nowy smak. Przygotowanie tej wersji jest mimo wszystko równie proste, co klasycznej. Pierogi po lubelsku są jedyne w swoim rodzaju, w końcu ciężko znaleźć w całej Polsce inny region, w którym do farszu dodaje się świeże liście mięty. Jeśli więc chcesz poczuć zupełnie nowy smak, poniższy przepis jest stworzony idealnie dla ciebie. Co ciekawe, receptura ta może zostać przygotowana na słodko, jak i na słono. Dla preferujących słodkie smaki, do nadzienia nie należy dodawać cebuli, a zamiast niej warto wsypać kilka łyżek cukru. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczone pierogi
14.07.2021 02:00 Błyskawiczny przepis na pieczone pierogi z ziemniakami i boczkiem

Pieczone pierogi to jedna z tych pozycji w menu, które doskonale łączą tradycyjny smak z odrobiną nowości. Ich wykonanie jest banalne, a efekt końcowy zachwyci nawet największych smakoszy. Sekretem jest pyszny farsz złożony z boczku i ziemniaków - uwaga, można uzależnić się do tego smaku.Szukasz pomysłu na szybki, a zarazem efektowny obiad? Doskonale trafiłeś. Pieczone pierogi, mają ogrom zalet, nie tylko z racji na walory smakowe. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

EN 01408678 4463
11.07.2021 02:00 Wyjątkowa akcja Biedronki, rób zakupy i oszczędzaj

Biedronka nie przestaje zaskakiwać swoich najwierniejszych klientów i wprowadza kolejne promocje. Tym razem pozwalają one na zaoszczędzenie aż 50% kosztów za wybrane produkty. Akcja dotyczy, chociażby wszystkich pierogów marki Nasze Smaki. Sieć sklepów Biedronka jest jednym z liderów na rynku najróżniejszych placówek handlowych. Dzięki licznym akcjom rabatowym zdołała zebrać tysiące wiernych klientów, na co dzień korzystających z jej placówek.Dla tych, którzy cały czas nie są do końca przekonani, mamy świetne wieści. Najnowsza akcja, obowiązująca od 12 do 14 lipca, pozwala zaoszczędzić aż połowę kosztów. Wystarczy posiadać kartę lojalnościową Moja Biedronka. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Pierogi z truskawkami i twarogiem
21.06.2021 02:00 Przepis na pierogi z truskawkami, twarogiem i startą cytryną

Pierogi z truskawkami to danie, które chętnie jemy w sezonie letnim. Choć przepis wydaje się dość banalny, czasem problem w trakcie ich przyrządzania sprawiają nam pozornie proste rzeczy. Warto więc robić je dokładnie, a sprawdzony przepis jeszcze dodatkowo urozmaicić. Zaszalej więc z wakacyjnym farszem i do truskawek dorzuć twarogu i starte skórki z cytryny, które wydobędą z truskawek głęboki, nietuzinkowy smak.Pierogi z truskawkami to pozycja wręcz obowiązkowa w wakacyjnym menu. Uwielbiają je nie tylko dorośli, ale i dzieci. Sekret tych pierogów tkwi w cienkim cieście, które nie rozklei się w trakcie gotowania. Choć tradycyjny przepis na pierogi z truskawkami na pewno podbije niejedno podniebienie, warto czasem zdecydować się na nieco ekstrawagancji. W tym przypadku nieco powiewu świeżości do klasycznego przepisu mogą wnieść dodatki do farszu, takie jak twaróg i starte skórki z cytryny. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Pierogi z truskawkami
13.06.2021 02:00 Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami są wyjątkowym specjałem, któremu niezwykle trudno się oprzeć. Nie trzeba długo szukać smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby sporo przepysznych zawiniątek z owocami w środku. Warto wykorzystać sezon na truskawki i przygotować wyborne pierogi. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć problemów.Smakowite pierogi z truskawkami są nie lada pokusą dla wielbicieli swojskich smaków. Niektórzy mogliby je zajadać bez końca. Oczywiście najlepiej smakują pierogi przyrządzone samodzielnie. Domownicy momentalnie wyczyszczą talerze.

Zrzut ekranu 2021-06-8 o 19.12.50
08.06.2021 02:00 Przepis na tradycyjne pyzy z mięsem z rosołu

Pyzy z mięsem są klasyką polskiej kuchni - charakterystyczna faktura kluchy oraz delikatny farsz potrafią zawrócić w głowie. Niżej prezentujemy przepis na klasyczne pyzy, których wykonanie jest banalnie proste. Danie to jest również genialnym sposobem na zużycie mięsa z rosołu.Pyzy z mięsem są nie tylko wyjątkowo pyszne - po zjedzeniu kilku takich kulek, szybko odczuwa się duże nasycenie, co jest zasługą mięsnego farszu, jak i ciasta zrobionego na bazie ziemniaków. Jeśli masz ochotę na nie, lecz nie znasz dobrego przepisu, sprawdź poniższy. Mięso po rosole dla wielu ludzi jest tematem problematycznym. Niewiele osób lubuje się w jego smaku i konsystencji, aczkolwiek szkoda wyrzucać produkt całkowicie nadający się do zjedzenia. Najczęściej sporządza się z niego pasztet, jednak ta receptura jest o wiele smaczniejsza.

Jak zrobić chrupiące skwarki do pierogów?
28.05.2021 02:00 Jak zrobić chrupiące skwarki do pierogów?

Skwarki nadają potrawom niepowtarzalnego smaku. Wieprzowy tłuszcz posiada bowiem charakterystyczny aromat, który doskonale podkreśla inne dania. Jest to jednak dodatek, który wzbudza wiele kontrowersji. Niektórzy go uwielbiają, inni nie są w stanie zjeść postawy posypanej tym odpowiednio przyrządzonym boczkiem bądź słoniną.

Pierogi
27.05.2021 02:00 Niezawodny przepis na idealne ciasto na pierogi

Doskonałej jakości ciasto na pierogi nie jest wcale tak proste w przygotowaniu, jakby się mogło wydawać. Odpowiednio dobrane składniki, które same w sobie są świetnej jakości, to klucz do uzyskania należytej konsystencji i wytrzymałości. Największym sprawdzianem ciasta do pierogów jest ich gotowanie. W trakcie pływania we wrzątku ciasto poddawane jest różnym siłom, którym musi sprostać. Jeśli w tym momencie nie pęknie i nie uroni cennego farszu, można poczuć dumę i satysfakcję.

Pierogi z serem
19.05.2021 02:00 Niezwykły przepis na nietypowe pierogi z serem

Pierogi wcale nie muszą być nudne i zawsze takie same - ci, którzy chcą powiewu świeżości w swojej kuchni lub domownicy, domagają się zupełnie nowych smaków, powinni spróbować poniższej propozycji. Dzięki niej wiele osób będzie zachwyconych. Danie to towarzyszy nam od wielu lat, a sama metoda zawijania różnych farszy w ciasto jest dorobkiem kulturowym mnóstwa społeczności z całego świata. Trzeba jednak przyznać, że nasze krajowe wersje pierogów nie mają sobie równych na arenie międzynarodowej.

pierogi
09.05.2021 02:00 Przepis na pierogi ze śledziem

Pierogi są absolutnym klasykiem polskiej kuchni. Zazwyczaj jemy je z dodatkiem sera lub sezonowych owoców. Okazuje się, że możemy również z powodzeniem zjeść je z dość kontrowersyjnym dodatkiem śledzia.

Pierogi w niekonwencjonalnym wydaniu
07.05.2021 02:00 Efektowny i szybki sposób na zawijanie pierogów

Pierogi są absolutną klasyką naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ten specjał. Czasami warto postawić na innowację w kuchni. Efekt potrafi pozytywnie zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów.

Pierogi wyjdą fantastycznie
03.05.2021 02:00 Co zrobić, aby ciasto na pierogi było elastyczne?

Idealne ciasto na pierogi marzy się wielu smakoszom. Okazuje się, że jego przyrządzenie wcale nie musi być trudne. Wystarczy zastosować jeden niepozorny dodatek. Dzięki niemu pierogi wyjdą obłędnie, a prośby o dokładkę będą właściwie pewne.

Pierogi i kwestia mrożenia
29.04.2021 02:00 Jaki jest najlepszy sposób mrożenia pierogów?

Pierogi często goszczą na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby je z miłą chęcią. Niektórzy zamrażają ugotowane pierogi, inni wolą poddać takiemu zabiegowi surowe smakołyki. Które z rozwiązań powinniśmy wybrać?

Pierogi jakich nie jadłeś
20.04.2021 02:00 Co zrobić, żeby pierogi nie rozpadały się podczas gotowania?

Pierogi dla niewprawionego kucharza mogą wydawać się tajemnicze - jak przygotować ciasto, aby jego konsystencja była idealna i nie rozpadało się podczas gotowania? Babcia korzysta z jednego składnika, którego dodatek znacznie usprawnia ciasto. Główną zaletą tego dania jest ogromna uniwersalność. Można przygotować je zarówno na słodko, robiąc farsz z owoców czy słodkiego białego sera, a także na słono, decydując się na wypełnienie mięsne, grzybowe czy z kapustą i grzybami. Każdy może dostosować je pod swoje preferencje.

pierogi
15.04.2021 02:00 Jak przygotować elastyczne ciasto na pierogi?

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Z pewnością wiedziały o tym nasze babcie, które gotowały lepiej niż w niejednej restauracji. Miały one również swój sekretny sposób, dzięki któremu nigdy nie przywierało ono do stolnicy.Sekret idealnego ciasta na pierogi. Trick babć.Nasze babcie do klasycznego przepisu na ciasto na pierogi zawsze dodawały łyżkę masła. Dzięki temu było ono delikatne, gładkie oraz nieprzywierające do stolnicy. Składnik miał też inną "cenną" funkcję.Dzięki niemu pierogi nie rozpadały się w czasie gotowania. Chociaż modyfikacja przepisu jest bardzo niewielka, to korzyści są naprawdę ogromne. Zdecydowanie warto skorzystać z niej następnym razem, gdy będziemy wyrabiać ciasto na pierogi.Nasze babcie zwracały również uwagę na to, aby mąka na pierogi była zawsze zaparzona gorącą wodą. Należy go wlać do dołka wydrążonego ze zmieszanej soli, mąki oraz masła. Poniżej podajemy niezawodny przepis na ciasto na pierogi.Przepis na idealne ciasto na pierogiSkładniki:1/2 kg mąki250 ml gorącej wody1 łyżka masła1/4 łyżki soliSposób wykonania:Pół kilograma mąki pszennej przesiej na stolnicę, a następnie dodaj do niej łyżkę masła oraz ćwierć łyżki soli. Uformuj kopiec, wlej do niego gorącą wodę, a następnie zacznij wyrabiać ciasto na pierogi.Przygotowanie ciasto odstaw na około 30 minut. Najlepiej przykryj je ciepłym talerzem, ponieważ dzięki niemu będzie ono miękkie.Po upływie 30 minut połóż ciasto na stolnicy, dokładnie je rozwałkuj, powycinaj kółka na pierogi (np. za pomocą szklanki) i nadziej wybranym przez Ciebie farszem.Ile powinno się gotować ciasto na pierogi?Przygotuj garnek z wodą, gdy zacznie się ona gotować, wrzuć do niej przygotowane przez Ciebie pierogi. Pamiętaj, aby lepiej nie odchodzić daleko od kuchenki. Pierogi zazwyczaj są gotowane po mniej więcej 5 minutach.Szukasz pomysłów na niebanalne farsze na pierogi? Na naszej stronie znajdziecie m.in. klasyczną recepturę na mięsny farsz oraz przepis Magdy Gessler na pierogi z kapustą.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Kaucje za butelki: padła wstępna data wprowadzenia nowej regulacjiPrzepis na wyrazistą w smaku surówkę z ogórków kiszonychBiedronka wspiera polskich producentów żywności, nowa akcja sieciźródło: o2/ przepisy.plZapraszamy na nasz Instagramundefined

Jak szybko lepić pierogi?
12.04.2021 02:00 Najszybszy sposób na lepienie pierogów

Lepienie pierogów wymaga odrobiny wprawy, lecz obecnie większość ludzi decyduje się na kupowanie gotowych pierogów, które wystarczy podgrzać. Dlatego ciężko jest trenować umiejętność, którą nasze mamy i babcie kształcą od wielu lat. Dlatego dla ludzi, którzy nie mogą pozwolić sobie na robienie pierogów od podstaw co tydzień, na rynku dostępne są specjalne przyrządy pozwalające na o wiele większą sprawność. Ich cena nie jest duża, dlatego warto pokusić się o ich zakup.

Do jakiej wody wrzucać pierogi?
08.04.2021 02:00 Do jakiej wody wrzuca się pierogi – do wrzątku czy zimniej?

Pierogi to bez wątpienia danie, z którego słyną Polacy. Jak się jednak okazuje, nie wszyscy potrafią zrobić je tak, by były smakowite i się nie rozgotowały. W czasach, gdy zafoliowane pierogi można kupić za parę złotych w marketach lub zamówić z restauracji, nie wszystkim chce się tracić czas na przygotowanie tego kultowego dania.Przy tym zabieganiu tracimy jednak możliwość spędzenia czasu z najbliższymi, właśnie przy przygotowywaniu wspólnego posiłku. Żeby jednak smakował on całej rodzinie, ważne jest, by nie popełnić żadnego błędu. A można go zrobić już prawie na finiszu, bo przy wrzucaniu ulepionych pierogów do wody.

Pierogi z piekarnika
30.03.2021 02:00 Przepis na pieczone pierogi z farszem z pieczarek i żółtego sera

Pierogi są jednym ze znaków rozpoznawalnych Polski. Potrawa ta jest tak popularna, że obcokrajowcy wymieniają ją wraz z kiełbasą czy żurkiem. Większość z nas nie spróbowała jednak nigdy pieczonych pierogów, które mogą wnieść powiew świeżości do kuchni. Jeśli uwielbiasz chrupiące jedzenie, poniższy przepis jest wręcz stworzony dla ciebie. Dzięki wysokiej temperaturze ciasto pierogowe staje się cienkie i chrupiące, a ukryty wewnątrz farsz zachowuje wilgotność. Dzięki użyciu pieczarek i sera jest wyjątkowo aromatyczny i smakuje praktycznie każdemu.

Pierogi z nietypowym dodatkiem
20.03.2021 01:00 Kontrowersyjny dodatek do ruskich pierogów

Pierogi ruskie z dodatkiem maggi? Niektórzy na samą myśl odczuwają oburzenie. Jednak wśród smakoszy nietrudno natknąć się na osoby, które często korzystają z tej przyprawy. Niestety nie jest ona zbyt zdrowa.

Jak lepić pierogi
19.03.2021 01:00 Sposób na sklejenie pierogów, które się nie rozpadną

Pierogi są doskonałym posiłkiem głównie dlatego, że można przygotować je na setki, jak nie tysiące różnych sposobów. Ogromna różnorodność farszy, rodzajów ciast, sposobów gotowania czy lepienia powodują, że każdy znajdzie swoją ulubioną wariację. Niestety, nawet najsmaczniejszy farsz nie będzie nic znaczył, jeśli po wyłożeniu pierogów na patelnie czy wrzuceniu do wody ciasto rozpadnie się i uwolni swój cenny pakunek. Na szczęście istnieją metody, które pozwalają uniknąć tego przykrego doświadczenia.

Najlepsze ciasto na pieorgi
12.03.2021 01:00 Wielopokoleniowa receptura na aksamitne ciasto na pierogi

Pierogi są jednym z najlepszych przedstawicieli klasycznej polskiej domowej kuchni. Danie to można przygotować na dziesiątki sposobów, wszystko zależy jedynie od preferencji gotujących. Przepis, jaki dzisiaj prezentujemy, pozwala uzyskać tak delikatne ciasto, że rozpływa się w ustach.Choć oczywiście zewnętrzna otoczka jest pierwszym, co widzimy, równie istotny jest farsz. Jeśli nie masz ochoty jeść dzisiaj mięsa, zdecydowanie warto spróbować pierogów ruskich. Kluczem do uzyskania delikatnej konsystencji farszu jest niewielka ilość masła, która nadaje kremowości i jeszcze lepszego smaku.

Pierogi jakich nie jadłeś
07.03.2021 01:00 Zupełnie nowy sposób na klejenie pierogów

Pierogi są doskonałym posiłkiem, które spełnić mogą oczekiwania praktycznie każdego człowieka. Różnorodność farszy, a także mnóstwo rodzajów ciasta sprawiają, że nawet najbardziej wybredni smakosze mają możliwość znalezienia czegoś dla siebie. Nie wszystkie pierogi muszą wyglądać jednak tak samo. Praktycznie każda kultura może pochwalić się swoim odpowiednikiem polskich pierogów - poniżej prezentujemy wyjątkowo nowatorski sposób przygotowywania tego klasycznego i pysznego dania.

Pierogi w wyjątkowej odsłonie
04.03.2021 01:00 Sposób na elastyczne ciasto na pierogi

Pierogi uchodzą za wyjątkowy rodzimy specjał. Można je przygotować na rozmaite sposoby. Przeważnie różnice dotyczą farszu, jednak ciasto również może wywołać u nas zaskoczenie. Niektóre z dodatków znacząco wpływają na jego konsystencję.

Pierogi ruskie z maggi
02.03.2021 01:00 Nietypowy dodatek do pierogów ruskich

Pierogi jadane są w Polsce w ogromnych ilościach. Niezależnie od rodzaju farszu, praktycznie każdy Polak ma swój ulubiony gatunek. Jednym z najczęściej spożywanych są ruskie, które dzięki wybitnemu nadzieniu smakują i pachną doskonale. Wystarczy jednak dodać jeden nietypowy składnik, a całe doświadczenie zmienia się o 180 stopni. Mowa oczywiście o przyprawie w płynie maggi, która zwyczajowo dodawana jest do zup. Kilka kropel użytych do polania dania sprawi, że to nabierze o wiele silniejszego i jeszcze lepszego smaku.

Pierogi zachwyciły Roberta Makłowicza
28.02.2021 01:00 Pierogi, które zachwyciły Roberta Makłowicza

Nie da się ukryć, że pierogi należą do grona kultowych rodzimych potraw. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Robert Makłowicz w trakcie swojej wizyty na Podlasiu natknął się na pierogi w niecodziennym wydaniu.

Pierogi od babci mistrza kuchni
24.02.2021 01:00 Bajeczne pierogi ruskie w wykonaniu Tomasza Strzelczyka i babci Marysi

Pierogi są szlagierem naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby je zajadać niemal codziennie. Uwielbiany mistrz kuchni przygotował pierogi razem z 88-letnią babcią. Warto wypróbować ten przepis.

Pierogi leniwe  z prostego przepisu
23.02.2021 01:00 Cudowny przepis z 1895 roku na pierogi leniwe

Pierogi leniwe smakują szczególnie dzieciom - tradycyjny sposób podania polega na polaniu ich masłem z prażoną bułką tartą i cukrem. Słodki przysmak jest jednak najczęściej uważany za danie obiadowe i jako takie sprawdza się zdecydowanie najlepiej. Największą zaletą leniwych jest prostota i szybkość wykonania. W mniej niż kwadrans można stworzyć pyszne i sycące danie, które z powodu słodkości, smakuje praktycznie każdemu. Jeśli więc nie masz czasu lub ochoty na długie siedzenie w kuchni, sporządź obiad wedle poniższej receptury.