Zupa pomidorowa nie zawsze musi być serwowana na ciepło. Niedawno zrobiłam hiszpańską odsłonę dania ze świeżych, dojrzałych w słońcu warzyw, czyli gazpacho. Podawana niczym chłodnik potrawa zachwyciła wszystkich domowników. Spróbujcie i wy.
Ceny pomidorów z początku wiosny przyprawiały o zawrót głowy. Sięgały nawet 30 złotych za kilogram tych warzyw. Jednak te pomidory pochodziły z Maroka i Hiszpanii. Teraz możemy już cieszyć się krajowymi warzywami. Ich ceny spadają, choć wciąż pomidory do najtańszych nie należą.
Kanapki warto od czasu do czasu urozmaicić. Chrupiący przysmak we włoskim stylu z czosnkiem i pomidorami skradnie niejedno serce. Wykonanie jest bardzo proste, a składniki znajdziecie w każdym sklepie. Musicie spróbować.
Robert Makłowicz jest znanym koneserem dobrej kuchni. Każdą, nawet najprostszą potrawę potrafi zamienić w kulinarne dzieło sztuki. Wiemy, jaki jest przepis na jego ulubioną zupę szczawiową. Pochodzący z Ukrainy „zielony barszcz" wynosi to popularne danie na zupełnie nowy poziom.
Zapomnij o czasochłonnym krojeniu pomidorków koktajlowych. Dużo lepszym sposobem jest prosty trik z pokrywką. Wystarczy jedno, szybkie cięcie ostrym nożem, a wszystkie warzywa będą przekrojone.
Pomysł na szybki obiad? Pomidorówka według babcinego przepisu. Babcia Ula nie dodaje do zupy śmietany i mąki. Zupa jest gęsta dzięki zblendowanym warzywom, na których ugotowała wywar. Ta aksamitna pomidorowa nie ma sobie równych.
Obieranie pomidorów wydaje się niewykonalne? Piotr Ogiński zna najlepszy na to sposób. Popularny kucharz pokazuje, jak obrać pomidor ze skórki wzorem najlepszych specjalistów. Zdziwicie się, jak banalna jest to czynność.
Katarzyna Cichopek podzieliła się swoim pomysłem na smaczny obiad. Padło na spaghetti, czyli danie z jej ukochanej włoskiej kuchni. Co ciekawe aktorka nie trzyma się kurczowo klasycznego przepisu. Jak zapewnia, mięso mielone w potrawie można bez problemu pominąć.
Szukacie pomysłu na kolację na Walentynki? Proste grzanki z pieczonymi pomidorami zaproponowane przez Katarzynę Cichopek i Macieja Kurzajewskiego z pewnością przypadną Wam do gustu. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste, a aromat nieziemski. Musicie spróbować.Najprostsze dania często są najsmaczniejsze. Grzanki z dodatkiem aromatycznego sera koziego i zapieczonych wraz z czosnkiem i bazylią pomidorków, pokazane przez Katarzynę Cichopek i Macieja Kurzajewskiego są doskonałym tego przykładem. Wykonacie je w kilka chwil, a będą bajecznie pyszne. Warto skosztować.
Znacie powiedzenie, że najprostsze przepisy są najlepsze. Nie moglibyśmy zgodzić się bardziej. Z pomocą 4 składników przyrządzisz rewelacyjny obiad dla całej rodziny. Połącz makaron , mięso mielone, sos pomidorowy i ser żółty w pyszną całość.Składniki niezbędne do zrobienia zapiekanki makaronowej należą do produktów niedrogich i łatwo dostępnych. Ponadto taki obiad możesz przygotować w zaledwie 30 minut. Potem wystarczy włożyć danie do piekarnika i poczekać, aż reszta zrobi się sama. Domownicy nie będą mogli wyjść z podziwu.
Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych zup w naszym kraju. Chętnie przygotowujemy ją przez cały rok. Jeśli chcesz, aby zupa pomidorowa nabrała niezwykłej kremowości, dodaj do niej majonez. Efekt końcowy jest totalnie zaskakujący.W zimnych miesiącach roku smak sklepowych pomidorów pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście nadal bez trudu możesz przygotować swoją ulubioną zupę pomidorową. Zamiast świeżych warzyw, postaw na pomidory z puszki. Doskonale sprawdzi się także pomidorowa passata.
Szukasz pomysłu na lekkie i pożywne śniadanie? Przygotuj bagietkę z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i kremową burratą. Oczywiście składniki możesz zastąpić tymi, które właśnie masz pod ręką. Wyjątkowy posiłek przygotujesz w 30 minut. Będzie lepszy niż z restauracji. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z profilu lilmasti na TikTok-u. Znana celebrytka zdradziła swój patent na śniadanie w prawdziwie włoskim stylu. Zapieczoną bagietkę podaje z pieczonymi warzywami i kremowym serkiem burratą. Śniadanie jest lekkie, pożywne i przepyszne.Burrata jest włoskim, białym serem. Z wierzchu ma twardszą skórkę, po przekrojeniu natomiast wylewa się z niej kremowa śmietanka o konsystencji serka wiejskiego. Burrata jest delikatna w smaku i świetnie komponuje się z warzywami, pieczywem i włoską pizzą. Śniadanie z kremowym serkiem zachwyci każdego.Do przygotowania włoskiego śniadania potrzebujesz burraty, pomidorków koktajlowych, papryki, czosnku i bagietki. Jeśli jednak nie masz burraty pod ręką, możesz sięgnąć po ricottę, białą mozzarellę czy kremowy twarożek. Pomidorki koktajlowe bez problemu zastąpisz plastrami zwykłych, a bagietkę inną bułką. Danie dopraw posiekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą. Jeśli jednak nie przepadasz za smakiem kolendry, zamień ją na natkę pietruszki. Danie będzie gotowe w 30 minut.
Wiele osób wprost przepada za zapiekanką makaronową. Można przyrządzić ją szybko i bez żadnych trudności. Jeśli chcesz, aby Twoje danie było wyjątkowo soczyste, dodaj do niego puszkę krojonych pomidorów. Ten warzywny składnik nada całości przyjemnej, odświeżającej nuty.Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym inspirowana jest daniami kuchni włoskiej. Stanowi doskonałe danie obiadowe, ale może być podana także jako kolacja na ciepło. Potrawę warto przygotować w większej ilości i cieszyć się jej smakiem nawet przez 2-3 dni. Taka zapiekanka doskonale nadaje się do odgrzewania.
Wielu dorosłych zna nieprzyjemne uczucie na dzień po imprezie. Ból głowy i ogólne zmęczenie potrafią męczyć przez długie godziny. Co jeść na kaca, aby pomóc organizmowi się zregenerować? Na nogi postawi Cię między innymi pożywny koktajl z warzyw.Kluczowe w walce z kacem jest nawodnienie organizmu. Wskazane jest spożywanie wody, soków owocowych i warzywnych, a także elektrolitów. Podczas picia alkoholu tracimy dużo wody, którą następnego dnia należy sukcesywnie uzupełnić. Wiemy już co pić, a co jeść na kaca?Najlepszą rada na to, co jeść na kaca, są lekkostrawne potrawy. Nie ma potrzeby obciążania żołądka ciężkostrawnym jedzeniem. Idealnie nadadzą się wszelkie dania z jajek, o niewielkim stopni ścięcia. Taki posiłek stanowi swego rodzaju okład na wymęczony układ pokarmowy.Poalkoholowe straty glukozy warto uzupełnić czymś słodkim. Stan ten charakteryzuje się nieprzyjemnymi objawami, jak przyspieszone tętno, uczucie niepokoju czy kłopoty z koncentracją. Zamiast batona lub czekolady, wybierz jednak zdrowsze produkty, takie jak dżem lub miód.
Ryba pod podhalańsku jest jedną z tradycyjnych, świątecznych potraw. Kawałki dorsza zapieczone z potrawką z warzyw, suszonymi śliwkami i sosem śmietanowo-pomidorowym smakuje o wiele lepiej od popularnej ryby po grecku. Danie przygotujesz błyskawicznie. Wykorzystasz w nim ziemniaki i cebulę, które znajdziesz w każdej kuchni.Ryba po grecku jest kultowym daniem, które wszyscy doskonale znamy. Mało kto wie jednak, że dorsza w warzywach możemy przyrządzić w jeszcze lepszy sposób. Ryba po podhalańsku jest niezwykle aromatyczna. Sekretem smaku są przyprawy i dodatki. Tradycyjne danie zachwyci każdego smakosza.Do przygotowania ryby po podhalańsku potrzebujesz warzyw rosołowych, ziemniaków oraz kilku aromatycznych dodatków: suszone śliwki, sok z cytryny, skórka z cytryny, pieprz cytrynowy. Bardzo ważnym składnikiem jest również gęsty sos doprawiony natką pietruszki. Danie jest proste w przygotowaniu i będzie totalnym hitem na świątecznym stole.Rybę po podhalańsku przyrządzisz w prosty sposób. Należy podsmażyć warzywa, przesmażyć doprawioną rybę i przygotować śliwki i sos. Wszystkie składniki doprawiasz według uznania i wstawiasz do piekarnika na około 20 minut. Rybę piecz z opcją grzania góra- dół, termoobieg wysuszy potrawę.
Przedstawiamy niecodzienny pomysł na gołąbki. Rybne nadzienie z dodatkiem kaszy manny jest wyjątkowo delikatne i apetyczne. Takie gołąbki możesz postawić na świątecznym stole lub przygotować je na rodzinny obiad. Niezależnie od okazji zachwycą swoim smakiem.Nasz gołąbki przez wstawieniem do piekarnika są rumienione na patelni. Dzięki temu zyskują niezwykle intensywny aromat. Do przygotowania tego dania idealnie sprawdzi się dorsz lub mintaj. Te ryby doskonale komponują się z pomidorowym sosem do gołąbków.
Omlet we francuskim stylu jest puszysty i bardzo aromatyczny. Warto przygotować go na pożywne śniadanie dla całej rodziny. Dorzuć do niego pomidorki koktajlowe, ser, ewentualnie szpinak czy paprykę. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się oryginalnym, pysznym posiłkiem. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Musi być pożywne, żeby dostarczyć energii na cały poranek. Jedną z lepszych opcji śniadaniowych są jajka, podane w formie jajecznicy, pasty czy omleta. Omlet we francuskim stylu nie wymaga obracania na drugą stronę, co dla niektórych może być wielką zaletą. Do omleta potrzebujemy jajek, odrobiny mleka, mąki i masła. Jajeczne danie będzie o wiele smaczniejsze, kiedy usmażymy je z solidną porcją posiekanego szczypiorku. Omlet przełożony pomidorkami koktajlowymi jest pożywnym posiłkiem, który posmakuje całej rodzinie.Omlet we francuskim stylu możemy wzbogacić o ulubione składniki. Cebula czerwona, papryka, ser feta, rukola, awokado. To tylko niektóre produkty, którymi możemy przełożyć puszysty placek z jajek. Efekt zachwyci każdego.
W wigilijny wieczór postaw na eleganckie i nietuzinkowe danie. Pieczone śledzie faszerowane porem i cebulką wprawią Twoich najbliższych w osłupienie. Potrawa jest bardzo łatwa do przyrządzenia i poradzi sobie z nią każdy miłośnik gotowania. Koszt poszczególnych składników także miło Cię zaskoczy.Do przygotowania pieczonych śledzi faszerowanych, najlepiej nadają się śledzie zielone. Jest to holenderska odmiana, charakteryzująca się mniejszą zawartością tłuszczu, niż te lepiej nam znane. Jeśli nie masz dostępu do śledzi zielonych, z powodzeniem możesz zastąpić je bardziej popularnymi matiasami. Wybierz produkt świeży, który łatwo rozpoznasz po błyszczących i wypukłych oczach.
Prezentujemy dziś smakowitą alternatywę dla klasycznej smażonej ryby. Karp w pikantnym sosie z pewnością znajdzie swoich zagorzałych zwolenników. Dobrze przyprawiony sos pomidorowy z dodatkiem cebuli i pieczarek sprawia, że każdy prosi o dokładkę. Zaskocz bliskich tą niezwykłą odsłoną karpia na święta.Sos do tej potrawy przygotowuje się na bazie rybnego wywaru. Dzięki temu ryba może poszczycić się intensywnym smakiem. Gotowe danie warto obficie udekorować koperkiem. Dodatek zioła nadaje karpiowi w pikantnym sosie przyjemnej świeżości.
Gołąbki są świetnym daniem na rodzinny obiad. Soczysty farsz, elastyczna, miękka kapusta i domowy sos pomidorowy lub grzybowy smakują fantastycznie. Jak zrobić, żeby gołąbki nie były suche? Kluczowe są trzy zasady, dzięki nim farsz zawsze będzie miękki i soczysty.Podstawą wyśmienitych gołąbków jest mięso, odpowiednio ugotowany, miękki ryż oraz dodatek wywaru warzywnego lub rosołu. Zrezygnuj z chudego kawałka wieprzowiny. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i sprawia, że farsz jest dobrze nawilżony, a składniki łatwo się łączą. Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Do farszu, oprócz mięsa, ryżu i jajka koniecznie dodaj również składniki wzmacniające walory smakowe. Składniki te dodatkowo nawilżają nadzienie. Jak zrobić, żeby gołąbki nie były suche? Dodaj do farszu zeszkloną cebulę, suszone grzyby i odrobinę majeranku. Farsz przygotowany w ten sposób nie ma sobie równych.Bardzo istotna jest również kapusta. Tradycyjne parzenie kapusty jest dość czasochłonne. Liście będą miękkie i elastyczne w kilka chwil. Wystarczy, że nastawić mikrofalówkę na najwyższą moc i do środka włożysz liście. Będą sparzone po kilkunastu sekundach.
Zupa pomidorowa jest świetnym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Potrawa gotowana na wywarze mięsno-warzywnym z przesmażonymi na maśle pomidorami bije na głowę wszystkie inne. Pomidorówka smakuje jak u babci, a więc najlepiej, jak tylko może. Pomidorówka jest prostą i smaczną zupą, którą podajemy z makaronem lub ryżem. Klasyczna zupa pomidorowa będzie o wiele smaczniejsza, kiedy przygotujemy ją według babcinej receptury. Zupa gotowana na wywarze mięsno-warzywnym nie ma sobie równych.Sekretem doskonałego smaku pomidorówki jest wywar i odpowiednio przygotowane pomidory. Warzywa koniecznie podsmażmy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku, dopiero wtedy dodajmy je do zupy. To prosty trik, dzięki któremu pomidorówka nabierze niepowtarzalnego aromatu i będzie aksamitna.W sezonie sięgamy po świeże, aromatyczne pomidory. Jesienią i zimą warto je zastąpić pomidorami z puszki. Mogą być całe lub krojone. Pomidorówkę koniecznie zabielmy kwaśną śmietaną i oprószmy posiekaną natką pietruszki. Tak podana zupa zniknie z talerzy błyskawicznie.
Przeżywanie sportowych emocji jest dużo łatwiejsze ze smacznymi przekąskami pod ręką. Kupne chipsy lub nachosy podaj do najbliższego meczu z wyśmienitą domową salsą. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Pikantna salsa pomidorowa to sos idealny.Przygotowanie salsy pomidorowej jest błyskawiczne. Aby cieszyć się jej pełnym smakiem należy jednak przed podaniem schłodzić ją w lodówce. Z podanych przez nas składników otrzymasz dość pikantny sos pomidorowy. Ilość ostrych dodatków możesz w razie potrzeby dostosować do własnych upodobań.
Pożywna zupa mięsna z pomidorami i kiszonymi ogórkami jest rewelacyjnym daniem obiadowym dla całej rodziny. Zupa gotowana na wywarze z mięs, grzybów i warzyw rosołowych jest pełna smaku i niepowtarzalnego aromatu. Będziecie zachwyceni tą potrawą. Pożywna zupa mięsna to świetny kompromis, kiedy zastanawiacie się, czy na obiad ma być pomidorowa, czy ogórkowa, a może gulasz. Zupa jest bardzo esencjonalna i ma wyraźny smak. Danie gotowane na trzech rodzajach mięsa, warzywach rosołowych i innych składnikach bije na głowę inne zupy.Wywar do pożywnej zupy gotujemy na łopatce wieprzowej i suszonych grzybach. Grzyby dzień wcześniej zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc, żeby zmiękły. Następnie kroimy je i dodajemy do mięsa. Podlewamy również wodą z moczenia, woda jest bardzo aromatyczna i wzmocni smak.Do zupy dodajemy też wodę po ogórkach kiszonych. Pożywną zupę pod sam koniec gotowania zagęszczamy mąką. Mąkę mieszamy wcześniej z niewielką ilością zimnej wody, żeby w daniu nie powstały grudki. Całość solidnie oprószamy posiekaną zieleniną i podajemy.
Nachosy i chipsy najlepiej smakują podane z sosem. Domowa, pikantna salsa jest pomysłem na pyszny sos rodem ze słonecznego Meksyku. Jest o wiele smaczniejsza i przede wszystkim zdrowsza od gotowego produktu. Przygotujesz ją błyskawicznie.Organizujesz przyjęcie dla znajomych? A może masz ochotę na coś do pochrupania do filmu lub w czasie oglądania meczu? Chipsy i nachos będą smakować jeszcze lepiej, kiedy przygotujesz do nich pikantna salsę. Domowy sos będzie strzałem w dziesiątkę.Do przygotowania pikantnej salsy potrzebujesz kilku podstawowych składników. Większość z nich z pewnością masz w swoim domu. Sekretem smaku są marynowane papryczki jalapeño, które dodają charakteru całej potrawie.Bazą pikantnej salsy są pomidory. Sos koniecznie dopraw cukrem i octem spirytusowym. Pod koniec gotowania zagęść go mąką ziemniaczaną. Salsę podaje się z posiekaną, świeżą kolendrą. Jeśli nie przepadasz za jej smakiem, zamień ją na natkę pietruszki.
Pyszna, sycąca i niecodzienna- taka właśnie jest proponowana przez nas rozgrzewająca zupa rybna. Jej przygotowanie nie wymaga wielu składników, a te, których potrzebuje nie zrujnują naszego portfela. Ta zupa to idealna propozycja na jesienne i zimowe chłody. Dodatek chilli oraz tartego imbiru skutecznie rozgrzewa i sprawia, że potrawa ma wyjątkowy, pikantny smak.Sytości tej rozgrzewającej zupie rybnej nadaje nie tylko rybie mięso. Uczciwy dodatek tartego żółtego sera dba o odpowiednią kaloryczność oraz konsystencję dania. Do przygotowania zupy możesz użyć dowolnego fileta rybnego. Morski czy słodkowodny, świeży czy mrożony, każdy sprawdzi się idealnie.
Ewa Wachowicz zdradziła swój sprawdzony przepis na rosół. Mimo pozornie tradycyjnej receptury, możemy znaleźć w nim kilka niestandardowych składników. Grzyby, pomidor i sos sojowy sprawiają, że rosół Ewy Wachowicz wyraźnie wyróżnia się spośród pozostałych. Warto wypróbować ten patent.Pomidor w rosole nadaje zupie przyjemnej nuty smakowej oraz zapewnia intensywny złocisty kolor. Sos sojowy podkręca całość i gwarantuje nieco orientalny wymiar zupy. Do tego dochodzi intensywny grzybowy aromat. Twoi domownicy oszaleją za zachwytu.
Zupa pomidorowa ma wiele odsłon. W zasadzie każda gospodyni wypracowała na tę klasyczną potrawę swój własny patent. O takim dodatku jednak prawdopodobnie jeszcze nie słyszeliście. Mowa o dodaniu do zupy garści suszonej żurawiny.Suszona żurawina jest produktem bogatym w antyoksydanty. Stanowi także dobre źródło błonnika. Zupa pomidorowa z dodatkiem tego owocu ma nieoczywisty intrygujący smak. Z pewnością przypadnie do gustu niejednemu miłośnikowi dobrej kuchni.
Duszone żeberka w pomidorach są prostą i niedrogą propozycją na obiad. Soczysta wieprzowina w aromatycznym sosie po prostu rozpływa się w ustach. Dzięki starannemu duszeniu mięso z łatwością odchodzi od kości. Takie danie idealnie syci oraz rozgrzewa.Duszone żeberka w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe. Dzięki temu ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a przy tym nie generuje w kuchni zbędnego bałaganu. Na przygotowanie żeberek zarezerwuj sobie odpowiednią ilość czasu. Duszenie mięsa potrwa ok. 90 minut.