Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Pomidory

sałatka z arbuzem
18.06.2022 12:12 Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i serem feta. Ideał na weekend

Grecka sałatka z arbuzem i fetą jest doskonałym pomysłem na lekką kolację w upalne dni. Bukiet świeżych warzyw, soczysty arbuz, ser feta i sos na bazie miodu, cytryny i oliwy z oliwek, to genialne połączenie. Poznaj przepis na orzeźwiającą sałatkę z arbuzem i fetą.Sałatki są świetną opcją na kolację, zwłaszcza w upalnie dni. Jedną z ciekawszych sałatek na letni posiłek jest sałatka z arbuzem. Danie przygotowane z tych samych składników, co klasyczna grecka sałatka z dodatkiem orzeźwiającego arbuza i lekkim sosem to strzał w dziesiątkę.Arbuz jest owocem, które zwykle jemy samodzielnie bez żadnych dodatków. Jest idealny na przekąskę, małokaloryczny i świetnie gasi pragnienie. Arbuz rewelacyjnie komponuje się również z daniami wytrawnymi, np. z kurczakiem, serami i wszystkimi warzywami.Arbuz doskonale łączy się również z innymi owocami, orzechami włoskimi i pistacjami, dzięki czemu możemy dowolnie miksować składniki i przygotować swoją niepowtarzalną wersję pysznej sałatki na lato, która posmakuje wszystkim.Z arbuza przygotujemy również wyśmienitą lemoniadę- tu poznasz przepis na lemoniadę arbuzową z dodatkiem limonki i imbiru, jest świetnym sposobem na upały i przygotujesz ją błyskawicznie.

Magda Gessler, zupa pomidorowa
16.06.2022 20:49 Gessler wymyśliła własny patent na pomidorówkę. Wlewa do niej zaskakujący składnik

Gessler wymyśliła własny patent na pomidorówkę. Wlewa do niej zaskakujący składnik, którym jest sok pomidorowy. Dzięki temu gotuje zupę o wiele szybciej niż tradycyjną. A jej smak rzeczywiście jest rewelacyjny. Po co więc tracić w kuchni więcej czasu, jak można zrobić zupę pomidorową w kilka chwil?Magda Gessler słynie ze swoich sprytnych rozwiązań kulinarnych i dobrych pomysłów. I właśnie na taki wpadła, przyrządzając pomidorówkę. Zamiast dodawać do niej przecier pomidorowy, używa pomidorowego soku. To właśnie on stanowi podstawę zupy, bulion tylko ją dosmacza. Mamy nadzieję, że was ten przepis też zachwyci.

leczo
16.06.2022 18:21 Siostra Aniela robi leczo lepsze niż w restauracjach. Jego sekretem są 2 mięsa

Siostra Aniela robi leczo lepsze niż w restauracjach. Jego sekretem są dwa mięsa — boczek i kiełbasa. Dzięki nim potrawa jest niezwykle smaczna i pożywna. Koniecznie przetestujcie ten przepis, a z pewnością zachwycicie się nim podobnie jak my. Od razu przygotujcie leczo na dwa dni, bo doskonale nadaje się do odgrzewania.Leczo jest potrawą pochodzącą z kuchni węgierskiej. Jego podstawą są warzywa — cebula, papryka i pomidory. Często też dodaje się do niej cukinię, a także kiełbasę. Siostra Aniela wzbogaciła swój przepis o boczek, co dodało potrawie doskonałego smaku.

Pomidory z nadzieniem kurkowym i kaszą pęczak
15.06.2022 18:37 Pomidory z nadzieniem kurkowym i kaszą pęczak. Idealne na start dnia, lepsze niż w każdej restauracji

Pomidory są pełnym smaku, zdrowym warzywem, które powoli wchodzi w sezon. Bogaty w szereg składników odżywczych produkt może stanowić świetny materiał na sycące i aromatyczne danie z kaszą i grzybami. Będzie idealne jako ciepłe śniadanie. Warto spróbować. Latem pomidory są niezwykle soczyste i pełne smaku — wprost idealne, by stać się głównym składnikiem dań. Pyszne łódeczki z dodatkiem aromatycznego farszu z kurek i kaszy pęczak są niebanalną propozycją na ciepłe i sycące śniadanie. Proste danie spodoba się nie tylko amatorom leśnych rarytasów. Skusicie się?

Ewa Wachowicz, zupa z soczewicy
15.06.2022 16:49 Banalna zupa z soczewicy od Ewy Wachowicz. Idealna na szybki obiad

Szukacie pomysłu na szybki i pożywny obiad? Doskonale w tej roli sprawdzi się banalna zupa z soczewicy od Ewy Wachowicz. Przy tej potrawie nie ma dużo pracy, a jej smak i aromat zachwycają. Proponowane danie stanowi też doskonałą odmianę od tradycyjnych, polskich zup. Warzywa strączkowe są nie tylko bardzo zdrowe, ale też sycące. W ich składzie znajdują się bowiem wartościowe białka, które są w stanie zastąpić nawet mięso w naszej diecie. Nic więc dziwnego, że po zjedzeniu potrawy z roślin strączkowych mamy zaspokojony apetyt na dłuższy czas. Jednym ze smaczniejszych warzyw strączkowych jest soczewica. Występuje ona w 5 rodzajach — żółta, czerwona, brązowa, zielona i czarna. Najszybciej gotuje się soczewicę żółtą i czerwoną. Nie wymagają one też namaczania.

gołąbki z kapusty
09.06.2022 17:25 Pyszne gołąbki z młodej kapusty. Mają najdelikatniejszy smak

Mamy dla was przepis na pyszne gołąbki z młodej kapusty. Przygotowane o tej porze roku mają najdelikatniejszy smak i wprost rozpływają się w ustach. Zrobicie je łatwo i szybko, bo nie wymagają długiego gotowania. Najlepiej przyrządzić je od razu na dwa dni, ponieważ świetnie nadają się do odgrzewania.Gołąbki z kapusty są niezwykle smaczną i pożywną potrawą. Niektórzy serwują je z ziemniakami, ale gdy do farszu dodacie ryż, same w sobie będą stanowić pełne danie. Najsmaczniejsze są, gdy zrobi się je z młodej kapusty. Jest ona bowiem bardzo delikatna i pełna smaku.

gołąbki z kapusty
06.06.2022 21:34 Smakowite gołąbki z młodej kapusty. Nikt się im nie oprze

Młodą kapustę można już kupić bez większego problemu i po całkiem przystępnej cenie. Namawiamy was więc na gołąbki z młodej kapusty. Są na tyle smakowite i delikatne, że nikt się im nie oprze. Robi się je dość szybko, bo młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania. Dziś zapraszamy was na klasyczne gołąbki z mięsno-ryżowym farszem, duszone w pomidorowym sosie. Przygotujemy je jednak z młodej kapusty, dzięki czemu będą rozpływać się w ustach.

Smakowite gołąbki z mięsem drobiowym. Prosty i smaczny obiad
01.06.2022 21:40 Smakowite gołąbki z mięsem drobiowym. Prosty i smaczny obiad

Gołąbki z mięsem drobiowym i ryżem to świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków z wieprzowiną. Gołąbki z kurczakiem i indykiem polane domowym sosem pomidorowym to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na smakowite gołąbki z mięsem drobiowym.Gołąbki z mięsem drobiowym to rewelacyjny pomysł na obiad. Są lżejsze i bardzo aromatyczne, a oblane gęstym sosem pomidorowym błyskawicznie znikają z talerzy. Danie jest świetne zarówno na obiad, jak i na kolację na ciepło.Kapustę z pysznym farszem możesz podać jako samodzielne danie, możesz również ugotować do nich ziemniaki lub podać je z pieczywem. Każda wersja smakuje wyśmienicie i każdy zawsze prosi o dokładkę. Gołąbki z mięsem drobiowym rozpływają się w ustach.Danie z indykiem i kurczakiem polecane jest dla wszystkich, również dla osób zmagających się z wysokim cholesterolem lub będących na diecie. Białe mięso jest o wiele lżejsze od czerwonego i pozbawione tłuszczu. Gołąbki z mięsem drobiowym możemy jeść więc bez ograniczeń.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny obiad z indyka- tu poznasz przepis na aromatyczny i pożywny gulasz drobiowy, posmakuje każdemu.

Wiosenna sałatka według przepisu siostry Anastazji. Smak sezonu
01.06.2022 17:27 Wiosenna sałatka według przepisu siostry Anastazji. Smak sezonu

Wiosenna sałatka według przepisu siostry Anastazji jest pomysłem na lekkie, pożywne i zdrowe danie dla całej rodziny. Sałatka jest idealna na śniadanie, lunch i kolację. Poznaj przepis na wyjątkową sałatkę wiosenną z serkiem wiejskim i świeżymi warzywami.Przełom wiosny i lata to idealny czas na lekkie i pożywne sałatki przygotowywane z nowalijek i świeżych, wygrzanych w słońcu warzyw. Sałatki wiosenne zawsze wyglądają pysznie, smakują wybornie i są prawdziwym przysmakiem w mojej kuchni. Lekka sałatka przepisu siostry Anastazji z bukietu warzyw, aromatycznym sosem na bazie oliwy z oliwek, czosnku i ziół smakuje rewelacyjnie. Sekretnym składnikiem potrawy jest dodatek serka wiejskiego, który doskonale komponuje się z resztą produktów i dodaje delikatnego, śmietankowego smaku.Wiosną przygotujemy nie tylko pyszne sałatki, ale i zupy sezonowe, które smakują najlepiej właśnie o tej porze roku- tu poznasz przepis na krem szparagowy, jest idealny na obiad, również podczas wizyty gości. Wiosną możemy również ugotować zupę ze świeżego szczawiu, jest przepyszna.

pomidory
31.05.2022 21:54 Jak odróżnić polskie pomidory od zagranicznych? Mamy cenne wskazówki

Pomidory można kupić przez cały rok. Warto jednak wiedzieć, jak odróżnić polskie pomidory od zagranicznych. Przedstawiamy cenne wskazówki, które pozwolą wam wybrać pomidory pełne smaku i aromatu. Z ich dodatkiem sałatka czy kanapka będą smakować obłędnie. Pomidory należą do jednych z najpopularniejszych i najbardziej lubianych warzyw. Jemy je w różnej postaci, jednak najsmaczniejsze są świeże, jedzone na surowo. Co by jednak nie mówić, najsmaczniejsze są nasze krajowe pomidory dojrzewające na słońcu. Jak jednak odróżnić je od tych z importu?

Przepyszne pieczone gołąbki. Tradycyjny smak i wspaniała jakość
31.05.2022 08:30 Przepyszne pieczone gołąbki. Tradycyjny smak i wspaniała jakość

Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym i farszem z mięsa mielonego, ryżu i podsmażonej na maśle cebulki, to pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Gołąbki zapiekane w piekarniku mają doskonały smak i rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na przepyszne pieczone gołąbki.Gołąbki to jedno z tych dań, które można jeść niemal codziennie i nigdy się nie znudzą. Tradycyjne danie z aromatycznym i pożywnym farszem nabierze jeszcze lepszego smaku, kiedy cebule przesmażysz na maśle klarowanym i dopiero później dodasz ją do reszty składników.Do gołąbków przygotuj domowy sos pomidorowy z dodatkiem kwaśnej śmietanki. Gdy gołąbki już będą mocno podpieczone, wlej do naczynia przygotowany sos, doskonale zapiecze się i połączy z całym daniem. Gołąbki piecz na bulionie warzywnym lub rosole, który został z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Jeśli gotujesz bulion, po ostudzeniu możesz przelać resztę do woreczków na lód. W ten sposób otrzymasz domowe kostki rosołowe do zup i sosów.Gołąbki możesz przygotować również w wersji bezmięsnej- tu poznasz przepis na jarskie gołąbki z farszem z kaszy i ziemniaków, są równie pyszne, co tradycyjne. Koniecznie musisz ich spróbować.

pomidory na krzaku
27.05.2022 13:03 Czy powinno obrywać się liście pomidorów? Odpowiedź może zaskoczyć

Jeśli pierwszy raz w tym roku wsadziliście w swoim ogrodzie pomidory, możecie nie mieć pewności, jak o nie dbać. Dlatego dziś poruszymy ważną kwestię, a mianowicie czy powinno obrywać się liście pomidorów. Odpowiedź może zaskoczyć raczkujących ogrodników, ale jak najbardziej należy to robić. Sprawdźcie dlaczego.Jeśli ktoś ma kawałek ogródka lub po prostu lubi zajmować się uprawą roślin, często decyduje się na uprawę własnych warzyw. Zbierane plony cieszą bowiem nie tylko oko, ale też żołądek. Na dodatek zawsze świeże warzywa są pod ręką i nie zawierają chemii. Dużym zainteresowaniem cieszy się zawsze uprawa pomidorów. Wszyscy lubimy ich owoce, a piękne krzaczki można wyhodować nawet na balkonie. Warto jednak wiedzieć, jak o nie dbać i co sprzyja zwiększeniu plonów.

spaghetti bolognese
27.05.2022 12:19 Prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda

Przedstawiamy prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda, a gdy podacie go z makaronem, danie obiadowe będzie gotowe. Sos jest szybki do zrobienia, a potrawą z pewnością zachwyci się cała rodzina. Danie będzie doskonałą odmianą od schabowych, mielonych czy pierogów. Sosy do makaronu można kupić gotowe. Wystarczy je podgrzać i podać ze spaghetti czy penne. Te w słoikach wyglądają na dość naturalne, jednak nie ma się co oszukiwać, zawsze mają dodatek składników, które są zbędne dla naszego organizmu. Najzdrowsze sosy, to te, które przygotujemy własnoręcznie. Mamy bowiem pewność, co zawierają, a ich zrobienie jest banalnie proste. Dziś zachęcamy do przygotowania jednego z najbardziej lubianych sosów, a mianowicie bolognese.

domowa pizza
26.05.2022 19:48 Sprawdzony przepis na najlepszą domową pizzę. Pokochają ją cała rodzina

Poznajcie sprawdzony przepis na najlepszą domową pizzę. Dzięki niemu z prostych składników wyczarujecie prawdziwy, włoski przebój. Bez wychodzenia do pizzerii czy zamawiania gotowca. Nasza pizza będzie o niebo lepsza od mrożonej i dorówna smakiem tej z dobrych knajp.Pizza swą karierę we Włoszech rozpoczynała jako jedzenie ubogich. Robiło się ją bowiem z prostych składników, które były w każdym domu pod ręką. Do zrobienia ciasta wystarczyła mąka, drożdże i oliwa. Na wierzchu lądowały zaś pomidory i ser.Dziś skład pizzy jest w zasadzie ten sam, jednak można ją nazwać kultowym daniem. Młodzież na całym świecie nie wyobraża sobie tygodnia bez pizzy, a i starsi nie mają nic przeciwko zjedzeniu kawałka wytrawnego ciasta z pysznym obłożeniem. Pizzę oferują pizzerie, wiele restauracji i knajp. Można się na nią wybrać do lokalu lub zamówić z dowozem do domu. Niektórzy sięgają zaś po pizzę mrożoną. Jednak danie to możecie przygotować domowym sposobem i to za grosze.

Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy
26.05.2022 16:07 Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy. Ideał na lato

Zupa pomidorowa należy do ulubionych dań wielu smakoszy. W każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej. Karol Okrasa stawia na przepis wykorzystujący zapiekane warzywa, w tym także świeże pomidory malinowe. Spróbujecie koniecznie — ten smak was zachwyci. Zupa pomidorowa bardzo często gości na naszych stołach w dzień po podaniu rosołu. Nierzadko przyrządzamy ją, korzystając z koncentratu czy soku. Karol Okrasa namawia, by wykorzystać świeże warzywo i zapiec je z pozostałymi roślinnymi składnikami przed dodaniem do bulionu. Dzięki temu zabiegowi danie będzie niezwykle aromatyczne. Skusicie się?

Jak zrobić oryginalną sałatkę grecką?
25.05.2022 19:21 Jak zrobić oryginalną sałatkę grecką?

Sałatka grecka jest pyszną warzywną kompozycją dodatkiem sera feta. Idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja czy smaczny wczesny obiad. Oryginalnie potrawa nie zawiera sałaty. Mimo to jest orzeźwiająca, co zawdzięcza sporej zawartości ogórka. Zielone warzywo doskonale komponuje się z czarnymi oliwkami, czerwoną cebulę i drobnymi pomidorkami. Koniecznie spróbujecie. Sałatka grecka jest kolejnym — po kultowym gyrosie czy sałatce szwagra — specjałem, który dobrze sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i imprezowa przekąska. W oryginale warzywna kompozycja bazuje na świeżym ogórku, który podaje się w towarzystwie fety, czarnych oliwek, pomidorów i czerwonej cebuli. My przygotujemy ją z sosem na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Będzie pysznie.

Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego
23.05.2022 17:35 Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego

Jak szybko sparzyć liście kapusty na gołąbki? Jeśli masz w domu mikrofalówkę, przy jej pomocy liście będą doskonale miękkie i elastyczne po kilkunastu minutach- szybko i bez gotowania. Poznaj szybki sposób na parzenie liście kapusty na gołąbki.Gołąbki przygotujemy na wiele sposobów: z mięsem, kaszą, ryżem, grzybami, warzywami, z sosem pomidorowym, pieczarkowym. Każde danie, niezależnie od farszu i sosu, z jakim je podajemy, jest przepyszne, o ile liście kapusty są miękkie i elastyczne.Wiele osób rezygnuje z przygotowywania gołąbków właśnie ze względu na kłopotliwą kapustę, której sparzenie wymaga czasu, a i tak nie zawsze będzie idealnie miękka. Istnieje jednak prosty trik, dzięki któremu liście zawsze będą miękkie i elastyczne i to w zaledwie 12 minut.Jeśli szukasz pomysłu na niezwykły farsz do gołąbków- tu poznasz przepis na podkarpackie gołąbki z ziemniakami, kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym, rozpływają się w ustach i są świetną alternatywą dla mięsnej wersji potrawy.

Kultowa sałatka grecka. Tajnym składnikiem są czarne oliwki
23.05.2022 12:37 Kultowa sałatka grecka. Tajnym składnikiem są czarne oliwki

Sałatka grecka jest rewelacyjnym pomysłem na lunch, kolację, a także jako dodatek do potraw z grilla. Lekka, kolorowa, pełna smaku i niepowtarzalnego aromatu suszonych ziół i oliwy, posmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Poznaj przepis na kultową sałatkę grecką, każdy będzie prosił o dokładkę.Danie rodem ze słonecznej Grecji przygotujesz błyskawicznie, a zachwyci swoim smakiem absolutnie wszystkich. Świeże warzywa, czarne, aromatyczne oliwki, słony ser feta, oliwa z oliwek i suszone zioła to genialne połączenie, które pasuje do wielu potraw.Sałatkę grecką przygotowuję do dań w grilla. Karkówka w miodowo- musztardowej marynacie i szaszłyki smakują wyśmienicie podane z lekkim dodatkiem. Sałatka świetnie uzupełnia również smak baraniny, tworząc bardzo aromatyczne i smaczne danie na specjalne okazje.Grecka sałatka będzie najlepsza, kiedy wykorzystasz do niej oryginalny ser feta. Sery, które oznaczone są, jako ser kanapkowy lub ser typu greckiego, nie są prawdziwą fetą. Grecki, oryginalny ser ma idealnie wyważony smak i przygotowany jest z mieszanki mleka krowiego i koziego.

Leczo z boczniakami
18.05.2022 14:14 Bezmięsne leczo z boczniakami. Przepis krok po kroku

Leczo jest smacznym i sycącym daniem, po które chętnie sięga wielu smakoszy. Zastępując kiełbasę boczniakami i dodając nieco wędzonej papryki, uzyskamy wyjątkowo aromatyczną potrawę, której smak spodoba się nawet zagorzałym mięsożercom. Spróbujcie koniecznie. Leczo tradycyjnie przygotowywane było jedynie z papryki, pomidorów i wędlin. W polskich domach — mimo oburzenia kulinarnych autorytetów — danie bywa modyfikowane. Do czerwonych warzyw nierzadko dołącza cukinia czy też ziemniaki. Dziś postawimy na nieco inną, bezmięsną wersję. Będzie równie pysznie i treściwie. Skusicie się?

warzywa
17.05.2022 09:00 Jakich warzyw nie należy jeść na surowo? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Wiecie, jakich warzyw nie należy jeść na surowo? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości, dzięki czemu będziecie mogli uniknąć nieprzyjemnych następstw. Sprawdźcie też, które warzywa są o wiele korzystniejsze dla zdrowia, gdy jecie je bez obróbki kulinarnej. Niektóre informacje naprawdę zaskakują. Warzywa są bardzo zdrowym składnikiem diety. Z tego powodu powinniśmy jeść je nawet 5 razy dziennie, np. jako dodatek do śniadania, surówka do obiadu, składnik kolacji czy na przekąskę. Dostarczają nam cennego błonnika, który poprawia przemianę materii, a także wiele witamin i soli mineralnych. Poza tym są niezwykle zasobne w związki biologicznie czynne, które też mają pozytywny wpływ na zdrowie. Choć panuje powszechna opinia, że warzywa najzdrowsze są, gdy zjada się je na surowo, to jednak nie w każdym przypadku jest to prawdą. Sprawdź więc, które warzywa wyjdą nam na zdrowie, gdy zjemy je surowe, a które ugotowane.

Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory?
16.05.2022 16:40 Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory? Pyszny dodatek do sałatek

Pomidory kiszone są pyszną, dobrze znaną na wschodzie Europy, kiszonką. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak wprost zachwyca. Z naszym niezawodnym przepisem zawsze wyjdą. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego rarytasu — koniecznie go zróbcie. Jest idealny do sałatek. Pomidory są warzywem o wszechstronnym zastosowaniu. Najczęściej podgrzewamy je, przygotowując sos np. do pizzy czy makaronu. Można jednak potraktować je zupełnie inaczej i przygotować z nich zdrową oraz smaczną przekąskę. Kiszonka będzie też idealnym dodatkiem do sałat, kanapek i obiadów. Spróbujecie?

Ogórki i pomidory
08.05.2022 09:15 Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Rozwiewamy wątpliwości

Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Wielu Polaków woli ich razem nie zestawiać. Czy jednak ich obawy są słuszne? Czy rzeczywiście sałatka z pomidorem i ogórkiem przyniesie nam więcej strat niż zysków? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości na ten temat.Pomidor i ogórek należą do jednych z najpopularniejszych warzyw. Cenimy ich orzeźwiający smak i przyjemny aromat. Często kładziemy ich plasterki na kanapki, ale też lubimy je dodawać do sałatek. Połączenie to nie tylko świetnie smakuje, ale też wygląda bardzo apetycznie. Niestety niektórzy sugerują, że zestawienie ogórka z pomidorem w jednej potrawie nie jest najlepszym pomysłem. Sałatka z ich dodatkiem doskonale smakuje, jednak nie jest podobno tak wartościowa, jak mogłaby być. Czy rzeczywiście tak jest?

Zupa pomidorowa w niezwykłej odsłonie
07.05.2022 21:54 Pożywna zupa pomidorowa ze zdrowym dodatkiem. Zapomnij o ryżu i makaronie

Zupę pomidorową lubi wielu smakoszy. Danie będzie wyjątkowo sycące, jeśli podacie je z kaszą jęczmienną. Dzięki zawartym w dodatku błonniku porcja zupy zaspokoi głód na dużo dłużej niż wtedy, gdy zjemy ją z ryżem czy makaronem. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Zupa pomidorowa występuje w wielu wersjach. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić ją ze świeżych pomidorów i zdradzaliśmy patenty na pogłębienie smaku tego specjału. Tym razem proponujemy, by popularne dodatki, takie jak ryż czy makaron, zastąpić sycącym ziarnem — kaszą jęczmienną. W tej odsłonie tez wam posmakuje.

Wyjątkowy patent Okrasy na młodą kapustę
07.05.2022 17:31 Wyjątkowy patent Okrasy na młodą kapustę. Niezwykłe połączenie smaków

Młoda kapusta kusi smakiem. Karol Okrasa proponuje, by podać ją z pyszną pomidorową salsą i odrobiną aromatycznego masła z przyprawami. Koniecznie sprawdźcie ten wyjątkowy, nieskomplikowany przepis wydobywający z wczesnego warzywa niezwykły aromat, któremu mało kto się oprze. Domownicy będą zachwyceni. Kapusta młoda w pomidorach jest kolejnym — po wybornej szczawiowej i kremie z dyni — pysznym pomysłem na przyrządzenie sezonowego warzywa wprost od Karola Okrasy. Danie zachwyci was wyśmienitym kontrastem pomiędzy delikatnością warzywa i wyrazistością pomidorowej salsy z dodatkiem ziół. Nikt nie oprze się tej wybornej kompozycji.

Gołąbki z fasolą
04.05.2022 10:35 Obłędne gołąbki z fasolą - pyszny obiad bez mięsa. Wyjątkowy farsz zachwyca

Zawijane gołąbki z białą fasolą i ryżem to doskonały pomysł na tani, wegetariański obiad, a także kolację na ciepło. Gołąbki bez mięsa są lekkie i pożywne i posmakują nawet największym miłośnikom mięsnych dań. Poznaj prosty przepis na obłędne gołąbki z fasolą.Bezmięsne gołąbki z fasolą to niezwykle pożywne i smaczne danie, które przygotujesz w niecałą godzinę. Obiad jest prosty i tani, a zniknie z talerzy błyskawicznie. Gołąbki podaję z pieczywem lub ziemniakami ugotowanymi na sypko i sosem pomidorowym z 3 składników, jest błyskawiczny i niedrogi.Farsz na gołąbki przygotowuję z fasoli z puszki, której nie trzeba gotować. Jeśli chcesz wykorzystać surowe strączki, dzień przed przygotowywaniem dania namocz je w zimnej wodzie z dodatkiem kminku i odstaw na całą noc, na drugi dzień ugotuj i ostudź.

zupa pomidorowa
30.04.2022 10:48 Kiedy należy dodać do pomidorówki koncentrat pomidorowy? Większość Polaków nie ma pojęcia

Planujecie dziś ugotować zupę pomidorową? Sprawdźcie, kiedy należy dodać do pomidorówki koncentrat pomidorowy. Większość Polaków nie ma pojęcia i popełnia jeden błąd, przez który zupa znacznie traci na smaku i wyrazie. Wy też się go wystrzegajcie.Zupę pomidorową gotujemy często, bo lubi ją niemal każdy. Zazwyczaj zamienia się w nią rosół z poprzedniego dnia, dla urozmaicenia smaku. Pomidorowy smak wywar uzyskuje dzięki dodatkowi świeżych pomidorów lub z puszki, ewentualnie za sprawą przecieru lub koncentratu pomidorowego.

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?
29.04.2022 21:03 Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Mamy najlepszy patent

Pizza jest sycącym i wyjątkowo smacznym daniem, które z łatwością przygotujecie w domowym zaciszu. Pyszny drożdżowy placek uzyskacie, łącząc ze sobą zaledwie 5 produktów. Większość z nich z pewnością macie w kuchni. Z naszym przepisem ciasto będzie lepsze niż w niejednej restauracji. Dobrą pizzę charakteryzuje delikatne, dobrze wypieczone — lecz nie suche — ciasto. Właśnie takie przygotujecie z nowej receptury, którą wam proponujemy. Posmarujcie je sosem pomidorowym i posypcie obficie serem, a posmakuje nawet najbardziej wybrednym koneserom włoskich smaków.

jajka
25.04.2022 19:35 5 najlepszych dodatków do jajek. Korzyści robią wrażenie

Jajka są smaczne i odżywcze. Poznaj jednak 5 najlepszych dodatków do jajek, dzięki którym twój organizm jeszcze bardziej zyska po zjedzonym posiłku. Te korzyści robią wrażenie, warto więc zadbać o odpowiednie połączenie jajek. Będzie smacznie, apetycznie i zdrowo. Jajka jemy zwykle na śniadanie, ale towarzyszą nam też w kluskach, zapiekankach czy ciastach. Lubimy jednak je też za to, że doskonale smakują, nawet kiedy są jedynie ugotowane lub smażone. Nie potrzebujemy do nich nawet żadnych dodatków. Jednak warto połączyć je z niektórymi dodatkami, dzięki którym jajeczna potrawa, stanie się dla nas o wiele zdrowsza. A trzeba dodać, że nie są to jakieś wymyślne zestawy, nie wymagają też one czasochłonnego przyrządzania. Czemu więc nie spożyć jajek właśnie w połączeniu tymi produktami?