Powidła śliwkowe są wspaniałym przetworem, a czas potrzebny do ich przygotowania wynagradza niesamowity smak. Aby powidła nie przywierały do dna garnka, wlej na nie 3 łyżeczki octu spirytusowego. Dzięki temu nie trzeba ich nawet mieszać, jeśli owoce praży się na niewielkim ogniu. Powidła śliwkowe nie bez powodu kojarzą się z piernikiem świątecznym, w końcu często przekłada się nimi to popularne ciasto. Jeśli szykujesz się do zrobienia ich własnoręcznie, zastosuj się do poniższych porad. Przede wszystkim warto wlać 3 łyżki octu do garnka, aby śliwki nie przywierały do niego i nie przypalały. Dobrym pomysłem jest skropienie dna naczynia kilkoma kroplami wody, która także stworzy barierę ochronną, zapobiegającą przypalaniu.
Kalafior jest mocno niedocenionym warzywem, ponieważ rzadko się go przygotowuje. Doskonałą opcją jest zrobienie z niego zapiekanki z sosem serowym. Taka potrawa rozgrzewa na długie godziny i wspaniale smakuje. Kalafior można wykorzystać na wiele sposobów. Szczególnie dużą uwagę powinny mu poświęcić osoby na diecie, ponieważ jest niskokaloryczny i pełen ważnych dla zdrowia mikroelementów. Choć zapiekanka z serem nie jest dietetyczna, czasem można pozwolić sobie na odrobinę przyjemność. Zapiekany kalafior z sosem serowym może stanowić samodzielną potrawę lub dodatek do mięsa czy ryby.
Pieczone ziemniaki mogą być dodatkiem do obiadu, a mogą też stanowić samodzielne, przyjemnie rozgrzewające danie. Receptura, w której zapiekamy je z pikantnym sosem pomidorowym to idealny pomysł na kolację w chłodny jesienny dzień. Spróbujcie koniecznie. Do dania dodajemy ser, który pysznie podkręci smak pomidorów i ostrej papryczki. Jeśli chcecie, dodajcie więcej chilli — wtedy ziemniaczki naprawdę solidnie was rozgrzeją. Możecie też eksperymentować z dodanymi serami. Pamiętajcie tylko by nie przesadzić wtedy z opiekaniem.
Tradycyjne gołąbki dla wielu z nas są potrawą, bez której trudno wyobrazić sobie uroczysty niedzielny obiad. Będą idealne, jeśli zastosujesz jeden prosty trik, który swoim fanom zdradziła Ewa Wachowicz. Przygotuj się na pyszne doświadczenie kulinarne. Polecaliśmy wam już recepturę Ewy Wachowicz na chrupiące placki ziemniaczane, a także jej sposób na cudownie aromatyczną i ekspresową w przygotowaniu zupę z dyni. Tym razem podpowiadamy, co kulinarna celebrytka robi, by gołąbki wyszły wyśmienite.
Kupując kalafiora, często wykorzystujemy jedynie jego różyczki, a liście wyrzucamy. To duży błąd, gdyż są zarówno jadalne, jak i bogate w wartości odżywcze. Sprawdźcie, co możecie z nich przygotować. Kalafior — a więc zarówno różyczki, jak i liście — wykazuje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Można go jeść w całości na surowo, upiec, ugotować, usmażyć, a nawet ukisić. Liście są idealnym dodatkiem do bulionów, gulaszy warzywnych czy sałatek. Można je też po prostu zapiec i schrupać. Nie wyrzucajcie ich zatem pod żadnym pozorem i nie pozwólcie tego zrobić sprzedawcy na targu. Przygotujcie z nich pyszną przekąskę.
Śledzie królują na polskich stołach w święta. Nie musicie jednak czekać, by delektować się wyjątkowym smakiem tej ryby. Przyrządźcie je już dziś w wersji po myśliwsku i zaskoczcie swoich gości tą pyszną przystawką z dodatkiem grzybów. Zdradzaliśmy wam jak przyrządzić smaczne śledzie w oleju. Prezentowaliśmy też już recepturę na te pod pierzynką, z dodatkiem soczystych, winnych jabłek. Dziś zachęcamy do odkrycia śledzi w połączeniu z pysznymi leśnymi grzybami. Smakują one idealnie ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.
Któż nie lubi sięgnąć czasem po pysznie aksamitny i rozpływający się w ustach smalczyk podany na świeżej chrupiącej pajdzie chleba? Klasyczną listę składników warto uzupełnić o kwaśne jabłko. Jego nuty smakowe podkreślą wyjątkowy charakter tego smarowidła. Pajda ze smalcem najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym. Zdradzaliśmy wam już pyszny przepis na ten rarytas. Koniecznie się w nie zaopatrzcie. Będą też dobrym towarzystwem dla smalcu wegetariańskiego.
Zupa dyniowa jest pysznym rozgrzewającym daniem, po które zdecydowanie warto sięgnąć tej jesieni. Przygotujcie ją według przepisu Karola Okrasy — dodając aromatycznych przypraw -a wyjątkowy smak na długo zostanie w waszej pamięci. Dodatkowo opcjonalnie kucharz zachęca do podawania jej z wyjątkowym dodatkiem - twarogiem.Polecaliśmy wam już pyszne kremy z dyni. Wyjątkowo dobra jest wersja z dodatkiem masła orzechowego lub aksamitna zupa dyniowa z delikatnym mleczkiem kokosowym. Żadna z nich jednak równać nie może się kompozycji smakowej proponowanej przez Karola Okrasę.
Ciasta bez pieczenia zwykle są łatwe w przygotowaniu i szybkie, a przy tym nie odstępują smakiem wypiekom. Nie inaczej jest w przypadku tej deseru. Przygotujcie tę domową wersję Milky Way i przekonajcie się sami. 15 minut — tyle dzieli was od delektowania się tym pysznym ciastem. Nie ma chyba osoby, której nie zachwyciłoby połączenie kruchych herbatników i waniliowego kremu. Idźcie więc na zakupy i przyrządźcie deser, którym zaskoczycie waszych gości.
Domowa maślana chałka jest wypiekiem, który idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Podana z pyszną konfiturą i kawą będzie smakowała każdemu. Dowiedźcie się, jak ją przygotować, by wyszła cudownie puszysta. Kromka tej wspaniałej chałki doskonale zgra się z sezonowymi przetworami. Delikatne maślane nuty w połączeniu ze słodyczą śliwki czy dyni zachwycą niejednego smakosza. Przygotujcie mus dyniowy z dodatkiem cynamonu lub powidła i cieszcie się niebagatelną kompozycją smakową.
Klopsy z mięsa mielonego są jedną z pyszniejszych obiadowych opcji, na które często się decydujemy. Podane z buraczkami zasmażanymi i ziemniakami, skradną serce niejednego smakosza. Podpowiadamy co do nich dodać, by wyszły jeszcze bardziej soczyste. Istnieje kilka sposobów, aby mięso wyszło soczyste. Możemy zrezygnować ze smażenia i przygotować je w piecu pod przykryciem, udusić w aromatycznym bulionie lub dodać do niego boczku. Receptura, którą wam proponujemy, wykorzystuje ostatni patent.
Jajka z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem są pyszne i idealnie pasują na weekendowe śniadanie. Nie zawsze jednak wychodzą takie, jak byśmy chcieli. Podpowiadamy co zrobić, by za każdym razem osiągnąć zadowalający efekt. Zdradzaliśmy wam już jak przygotować idealne jajko poszetowe. Pisaliśmy też o tym, co zrobić, by sadzone się udało, gdy będziemy smażyć je bez tłuszczu. Czas na wskazówki dotyczące przygotowania jaj na miękko.
Ciepłe śniadanie o poranku jesienią sprawdzi się idealnie. Przygotujcie omlet, który nie wymaga wiele wysiłku, a zachwyci was smakiem. Proponujemy prosty przepis z dodatkami, które na pewno znajdziecie w swoich lodówkach. Dania z jaj często trafiają na nasz stół o poranku. Pokazywaliśmy Wam już przepis na szakszukę oraz zdradzaliśmy patent na pyszny omlet staropolski z włoską kapustą. Tym razem sięgamy po klasykę czy omlet jajeczny. Dodamy do niego składniki, które każdy z was z pewnością ma w lodówce.
Makowiec jest popularnym wypiekiem goszczącym na świątecznych stołach. Warto, by trafiał tam zdecydowanie częściej, bo jest po prostu wyśmienity. Wypróbujecie wyjątkową recepturę siostry Anastazji na makowca z korzenną nutą. Pyszna makowa masa w połączeniu z charakterystycznymi dla piernika przyprawami nabierze wyjątkowego charakteru. Goździki, cynamon i migdały doskonale pasują do maku i wspaniale podkreślają niezwykły smak tego ziarna. Spróbujcie koniecznie.
Fasolka po bretońsku jest prostym i sycącym daniem, idealnym na chłodne dni. Przygotowana według receptury Magdy Gessler wychodzi naprawdę wyśmienita. Sprawdźcie jaki sekretny składnik sprawia, że jest tak pyszna. Niejednokrotnie polecaliśmy wam już wyjątkowe przepisy Magdy Gessler. Zdradzaliśmy m.in. jaki ma patent na marynatę do żeberek oraz jak przygotowuje zupę ogórkową. Dziś prezentujemy przepis na kulinarny, jesienno-zimowy klasyk, czyli fasolkę po bretońsku. Spróbujcie koniecznie wersji z cząbrem.
Kotlety rybne jeszcze nie tak dawno temu były zmorą dla większości z nas. Najczęściej podawane były w szkolnych stołówkach, dlatego ich jakość pozostawiała wiele do życzenia. Na szczęście można je wykonać w doskonały sposób, wystarczy zastosować się do poniższej receptury. Do rybnej masy tym razem dodamy ubite ziemniaki.Kotlety rybne są idealnym sposobem, aby zachęcić swoje dzieci do częstszego jedzenia ryb. W smaku kotlety są bardzo neutralne, więc nie przeszkadzają delikatnym podniebieniom. Dodatkowo, z uwagi na piątkowy post, danie to świetnie wpisuje się w dzienny jadłospis. Najlepiej podać je na obiad wraz z ziemniakami oraz świeżo przygotowaną mizerią.
Czy jest coś pyszniejszego niż domowe pierogi? Dobrze przyrządzone ciasto, sprawi, że niezależnie od farszu, który w nich umieścicie, będą pyszne. Sprawdźcie przepis siostry Anastazji, a wasze pierogi zachwycą każdego.
Z przygotowaniem tego sernika poradzi sobie naprawdę każdy, a jego smak będzie podobny tradycyjnego wypieku. Wypróbujcie recepturę na sernik gotowany i przekonajcie się sami, jak pysznie może on smakować bez pieczenia. Prezentowaliśmy wam już wcześniej pyszne desery bez pieczenia. Snikers i 3 bit skradły już serca wielu smakoszy. Dziś przestawiamy ciasto, które jest jeszcze prostsze, a równie pyszne, jeśli nie smaczniejsze. Przygotujecie je w garnku.
Dobrze wykonana śląska rolada wołowa to prawdziwy rarytas. Choć jest to danie pracochłonne, warto poświęcić czas i przygotować je na niedzielny obiad. Ich smak was zachwyci. Idealnym dodatkiem do dania są kluski śląskie oraz kapusta modra.
Sezon na dynię trwa. By cieszyć się jego smakiem jak najdłużej, warto zawczasu przygotować większe ilości pysznego purée z tego warzywa. Podpowiadamy jak to zrobić.Purée z dyni doskonale jest uniwersalne. Sprawdzi się w przygotowaniu ciast, zup, sosów czy placków. Będzie też świetne jako słodki dodatek do naleśników z serem czy składnik pasty kanapkowej. Jest proste w przygotowaniu — wystarczy piekarnik i trochę czasu.
Gruszki są na tyle pysznymi owocami, że warto zachować ich smak przez cały rok - niestety w przypadku świeżych owoców nie jest to możliwe. Na szczęście można przygotować z nich konfiturę, która po pasteryzacji wytrwa długie miesiące. Świetnie komponuje się z plackami, naleśnikami czy serami. Konfitura gruszkowa ma wyjątkową konsystencję, która doskonale podkreśla inne dania. Gruszki do przetworów powinny być twarde i jędrne, a także nie zawierać zbyt dużo cukru. Sporządzenie konfitury trwa aż 3 dni, gdyż należy co 24 godziny zagotować gruszki. Dzięki temu uzyskują one odpowiednią fakturę, a także trwałość na długie miesiące.
Domowy twaróg jest bardzo prosty w przygotowaniu. Możecie go podać na wiele różnych sposobów, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się jego smakiem.Twaróg doskonale sprawdzi się w duecie ze świeżą rzodkiewką lub szczypiorkiem. Podany na świeżym pieczywie smakuje tak wybornie, że nikt mu się nie oprze. Możecie go z powodzeniem zjeść na słodko — ze śmietanką, świeżymi owocami i orzechami.Będzie również idealny jako nadzienie do pierogów czy naleśników np. tych gryczanych. Przekonajcie się sami, jak wiele pysznych dań jesteście w stanie wykreować, wykorzystując ten produkt.
Ciepłe i pożywne śniadanie jest niezbędne, by dobrze zacząć dzień. Najlepiej sięgnąć po pyszną owsiankę. Podpowiadamy jak ją przyrządzić, aby zachwyciła nawet najbardziej wybrednych amatorów tego porannego dania.
Śliwki wciąż są dostępne na naszych targowiskach. Warto się w nie zaopatrzyć i przygotować pyszne knedle, które zachwycą delikatnie słodkim i korzennym smakiem. Zdradzamy niezawodny przepis Jakuba Kuronia, z którego wyjdą najlepsze pod słońcem.
Snikers jest pysznym ciastem przekładanym, które pasuje na wiele okazji. Wygląda efektownie, a przy tym jest dość prosty w przygotowaniu. Spróbujcie tego pełnego chrupiących orzechów i ciągnącego się karmelu deseru.Wielokrotnie przedstawialiśmy wam już receptury na desery bez pieczenia. Ciasto z krakersami czy tiramisu smakują obłędnie. Nie przebiją one jednak Snikersa — pysznego deseru z orzechami budyniem i karmelem. Sprawdźcie koniecznie.
Leczo nie trzeba nikomu przedstawiać - każdy zna ten specjał wywodzący się z Węgier. Robert Makłowicz, jako wielki fan Bałkanów, ma swój własny przepis na tę potrawę. W jego wersji nie uświadczy się jednak jednego składnika - kiełbasy.Choć leczo bez kiełbasy może wydawać się niespotykane, jednak często tak właśnie podawane jest na Węgrzech. Jeśli leczo jest jedynie dodatkiem do dania głównego, w recepturze nie znajdzie się kiełbasy. Dlatego przepis Makłowicza jest genialną opcją dla wegetarian. Co więcejc ilość składników jest niewielka, więc przygotowanie będzie banalnie proste, szybkie i wyjątkowo tanie.
Rosół to pyszna zupa, której żaden smakosz się nie oprze. Co jednak zrobić z pozostałymi po jego gotowaniu warzywami? Spróbujcie z nich przyrządzić pyszny pasztet. Przepis jest prosty, a efekt pozytywnie was zaskoczy.
Nie zawsze ma się czas na wielogodzinną pracę w kuchni przy pieczeniu ciasta na deser. Czasem warto poświęcić się relaksowi, na co pozwoli poniższa receptura. Ciasto z mikrofalówki robi się w kilka minut, a jego smak oraz puszystość są wybitne. Ciasto z kubka "pieczone" w mikrofalówce zaskakuje prostotą wykonania, jego szybkością, a także intensywny czekoladowym smakiem, który bardziej przypomina klasyczne ciasto, niż ekspresowy deser w 5 minut. Kolejną zaletą jest niewielka ilość składników potrzebnych do cieszenia się jego smakiem. Każdy z nich można znaleźć w swojej spiżarce czy lodówce, więc nie ma nawet konieczności, by wybierać się do sklepu.