Smażenie naleśników części z nas sprawia niemałą trudność. Najczęściej problemem jest przywieranie ciasta. Nasze babcie znały sekret, który pomaga go uniknąć. Ciepłe i nadziane smacznym farszem naleśniki to marzenie każdego smakosza. Do wyboru jest wiele wariantów. Warzywa, mięso, konfitury, a nawet kremy orzechowe — wszystko to znaleźć może się znaleźć w naszym naleśniku. Danie jest uniwersalne, ale i niełatwe do przygotowania. Z prezentowanym przez nas przepisem i małą wskazówką, będzie jednak znacznie łatwiej. Wystarczy, że będziecie podążać za instrukcją, a wasze naleśniki zachwycą wyglądem i smakiem.
Sernik wiedeński zachwyca swoją treściwością, która jest jednak doskonale zbalansowana - podczas jedzenia ciasto bowiem nie zatyka. Aby masa serowa była dobrze zrobiona, dodaj do niej prawdziwe masło z 82% tłuszczu. Dzięki temu będzie delikatna i rozpływająca się w ustach. Sernik wiedeński charakteryzuje się brakiem spodu, jest to tak naprawdę upieczona masa serowa, z wierzchu polana polewą czekoladową. Dla wielu nie ma lepszej wersji tego ciasta. Dodanie do masy serowej dobrej jakości masła o odpowiedniej zawartości tłuszczu sprawi, że deser będzie puszysty i delikatny. Jeśli nie chcesz, aby sernik zanadto opadł, nie ucieraj zbyt długo jajek z innymi składnikami.
Kopytka tradycyjnie przygotowywane są z ziemniaków. Można jednak przyrządzić je, wykorzystując inne warzywa takie jak dynię czy bób. Anna Lewandowska podzieliła się pysznym przepisem, w którym użyła kaszy jaglanej.Kopytka i leniwe królują na polskich stołach. Zdradzaliśmy wam już przepis na ich tradycyjną wersję. Podpowiadaliśmy także jak przyrządzić pyszny sos grzybowy. Dziś wracamy do tego pysznego dania, prezentując wyjątkową recepturę łącząca te pyszne klasyki w odświeżonej wersji.
Pomidory należą do warzyw, z których można przygotować wiele pysznych dań. Najbardziej popularnym jest chyba zupa pomidorowa. Jeden składnik wystarczy, by odświeżyć dobrze znaną klasykę.Zioła prowansalskie dodadzą pomidorowej oryginalnego smaku. Zupa was rozgrzeje i roztoczy w waszych domach cudowny aromat. Spróbujcie choć raz, a pokochacie tę wyjątkową kompozycję.Składniki: 6 skrzydełek kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 5 ziaren czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 100 g śmietany 12% lub 18% 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich posiekana natka pietruszki wedle uznania Przygotowanie: Do garnka z wodą wkładamy skrzydełka i gotujemy, usuwając szumy łyżką cedzakową. Następnie dodajemy dokładnie umyte warzywa, pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do ich miękkości jarzyn na wolnym ogniu.Warzywa odławiamy, a do wywaru dodajemy przyprawy — zioła prowansalskie, oregano — oraz koncentrat pomidorowy. Podgrzewamy i mieszamy z zahartowaną śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Podajemy z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Wskazówki: W sezonie na pomidory, koncentrat warto zastąpić świeżymi warzywami. Do zup i sosów najlepsze są pomidory podłużne, na targach często spotykane pod nazwą pomidory jajo. Potrzebny będzie przynajmniej kilogram świeżych warzyw. Możemy też użyć pomidorów z puszki, przecieru lub soku. 2 puszki pomidorów krojonych lub 500 ml przecieru albo soku powinno wystarczyć. Zupy próbujmy i doprawiajmy cukrem, jeśli tego wymaga — część przecierów bywa kwaśna. Do zupy możemy dodać inne przyprawy. Z pomidorami doskonale komponuje się świeża bazylia. Jeżeli lubimy dania nieco ostrzejsze, dodajmy świeżo rozdrobniony czosnek lub papryczkę chilli. Aby zupa była odpowiednia dla osób na diecie bezmięsnej, wystarczy pominąć etap gotowania skrzydełek. Jeśli chcemy, by była wegańska, hartujemy śmietaną roślinną np. sojową lub nie dodajemy jej wcale.Na naszej stronie znajdziecie wskazówki dotyczące przechowywania pomidorów. Jeżeli lubicie kiszonki, ten przepis skradnie wasze serca. Pomidorowa w misceŹródło zdjęcia: canva/eduardolopezcoronadophotoDziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla SmakoszyArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Ekspresowa szarlotka bez zagniataniaDlaczego warto jadać śliwki? Jakie przyprawy dodawać do gołąbków?źródło: doradcasmakuZapraszamy na nasz Instagram
Któż nie lubi krokietów? Smakują doskonale zarówno podane w barszczu, jak i samodzielnie. Niejeden smakosz je pokocha, jeśli tylko nie będą pękały. Podpowiadamy jak dobrze przygotować ciasto i uniknąć problemów. Większość z nas, robiąc krokiety, natrafia na to samo wyzwanie — placki podczas zwijania pękają. Prezentujemy wam recepturę, dzięki, której pożegnacie ten przykry problem raz na zawsze.
Kluski śląskie to klasyka polskiej kuchni - większość Polaków podaje je z sosem, z którym smakują najlepiej. Wgłębienie na środku klusek ma bardzo duże znaczenie. To dzięki niemu kluski szybko się gotują, a sos łatwiej je oblepia. Kluski śląskie z gęstym, mięsnym sosem, rozpływającymi się kawałkami mięsa oraz surówką z chrupiącej kapusty to prawdziwy rarytas, który podbił serca milionów Polaków. Mimo ich ogromnej popularności wiele osób nie wie, do czego służy wgłębienie w kluskach. Najważniejszym aspektem wgłębienia jest przyspieszenie gotowania ciasta, które równomiernie nabiera temperatury. Dodatkowo sos wlewa się w dziurkę, przez co znacznie łatwiej jest go przetransportować prosto do ust.
Ciasto bez pieczenia jest doskonałym planem zapasowym na niedzielny obiad. Jeśli główny deser nie wyjdzie, można mieć w zanadrzu proste ciasto, które spełni oczekiwania wszystkich gości. Z uwagi na sezon dyniowy, tym razem prezentujemy przepis na słodycz z jej udziałem. Ciasto dyniowe bez pieczenia jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a czas, jaki należy w nie faktycznie włożyć, wynosi około godziny - tak więc nie potrzeba dużego wysiłku. Dekorując ciasto wiórkami czekolady, należy zdecydować się, jaki poziom słodkości ma mieć. Krem jest sam w sobie dość słodki, dlatego warto wykorzystać czekoladę deserową, aby przełamać ogólną słodycz.
Sałatka jarzynowa występuje w wielu wersjach, a w każdej smakuje równie pysznie. Prezentujemy wam opcję bezjajeczną z dodatkiem chrupiących ogórków konserwowych. Spróbujcie koniecznie. Jeżeli macie ochotę na klasyczną jarzynową, sięgnijcie po ten przepis. Dodajemy tam klasyczny majonez i ogórki kiszone. Ta receptura natomiast zaskoczy was słodkim smakiem gruszek.
Gołąbki są ulubioną potrawą wielu Plaków. Potrzeba jednak dość dużo czasu, by je przygotować. Podpowiadamy jak zrobić je bez większego wysiłku. Z pewnością nie raz jedliście klasyczne gołąbki. Być może próbowaliście ich też w wersji bezmięsnej z soczewicą i ziemniakami. Prezentujemy wam kolejną odsłonę tej potrawy — gołąbki bez zawijania.
Ciasto smerfetka to szybkie ciasto bez pieczenia, które przygotujesz błyskawicznie. Ciasto jest świetnym połączeniem smaków. Kwaśne galaretki cytrynowe i borówkowe doskonale łączą się z masą serową i słodką śmietanką, tworząc wyjątkowy, niebieski deser dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować ciasto smerfetka, które zachwyci miłośników słodkości.Ciasto smerfetka jest ciastem, które uwielbiają wszystkie dzieci. Jest delikatne, puszyste, słodkie, z delikatną, cytrynową nutą. Niebieska galaretka o smaku borówek lub owoców leśnych doskonale przełamie słodycz ciasta i nada mu wyjątkowego, niebieskiego koloru.Ciasto smerfetka doskonale sprawdzi się jako szybki i smaczny deser dla całej rodziny. Przygotuj go również na urodziny swojego dziecka - będzie zachwycone. Ciasto nie wymaga pieczenia, delikatne herbatniki stworzą doskonały, lekko chrupiący spód.Jeśli jesteś miłośnikiem szybkich i efektownych ciast bez pieczenia - tu znajdziesz doskonały przepis na ciasto z herbatnikami, galaretką i bananami.
Orzechowiec jest niezwykle pysznym miodowym ciastem wypełnionym delikatnym kremem budyniowym. Ten deser nie tylko dobrze smakuje, ale też przyjemnie chrupie. Posmakuje naprawdę każdemu.Orzechy to smaczna przekąska. Możecie wyczarować z nich wiele pysznych deserów. Wyjątkowo dobrze smakuje ten snickers bez pieczenia czy orzechowa dama. Jeśli macie więcej czasu, wypróbujcie naszą recepturę na fenomenalnie delikatny i rozpływający się w ustach orzechowiec.
Zupa mleczna jest pożywną potrawą śniadaniową, którą dobrze znamy z dzieciństwa. Występuje w wielu wariantach — z makaronem, ryżem, a nawet ze zwykłą pszenną bułką. Naszym zdaniem najlepiej smakuje z kładzionymi kluseczkami.Zupy mleczne należą do potraw prostych, a przy tym sycących. Niewielka ilość składników i prostota przyrządzenia powoduje, że posiłek ten często gości na naszych stołach, choć współcześnie najczęściej pojawiają się w formie płatków zbożowych zalanych ciepłym lub zimnym mlekiem.
Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Prawdziwki, czyli borowiki szlachetne, to chyba jedne z najpopularniejszych grzybów leśnych zbieranych przez zapalonych grzybiarzy. Nic dziwnego — smakują pysznie zarówno w daniach gotowanych, jak i na surowo. Bardzo aromatyczny po ususzeniu borowik, często trafia do bigosów, pierogów, zup czy sosów. Nieduże okazy z kolei często są marynowane. Grzyb ten może osiągnąć naprawdę imponujące rozmiary. Atlasy podają, że zdarzają się egzemplarze, których kapelusze mają nawet do 25 cm średnicy. Jeżeli uda wam się upolować tak imponująco wyglądającego prawdziwka, podajcie go na surowo.
Purée ziemniaczane wcale nie musi być nudne. Wystarczy, że zapieczemy je z dodatkiem ziół i suszonych pomidorów, a nabierze wyjątkowego smaku i nieziemskiego aromatu. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.Ziemniaki pieczone charakteryzują się niezwykłą delikatnością smaku. Gdy zamiast klasycznych łódeczek czy plastrów zapieczemy purée, uzyskamy danie o aksamitnej konsystencji. Dodatek ziół wzbogaci je o wyjątkowy aromat, któremu nie oprze się żaden smakosz.
Brukselka wielu osobom nie kojarzy się zbyt dobrze. Ma charakterystyczny smak i zapach, lecz jest wyjątkowo zdrowa. Przedstawiamy przepis, dzięki któremu ją pokochacie.Warto dać brukselce jeszcze jedną szansę. To niezwykle zdrowe, bogate m.in. potas, wapń czy magnez, warzywo smakuje naprawdę pysznie, gdy zapiecze się je z serem. Spróbujcie, a zapomnicie, że kiedyś jej unikaliście.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W kuchni wegańskiej jest wiele dań do złudzenia przypominających mięsne pierwowzory. Jednym z nich są flaczki przygotowywane z boczniaków. Przepis Jakuba Kuronia pozwoli wam wydobyć z nich pełnię smaku.Boczniaki w diecie bezmięsnej pełnią istotną funkcję. Grzyby te są bogatym źródłem białka oraz witamin i minerałów. Często goszczą w potrawach jako pełnowartościowy zamiennik mięsa. Nie inaczej jest i w tym przepisie. Nie tylko wizualnie przypominają mięso, ale też dostarczają niezbędną porcję protein. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zarówno szarlotka, jak i sernik królują na polskich stołach w porze podwieczorku. A gdyby tak połączyć je w jednym cieście? Wypróbujcie nasz sernik z prażonymi jabłkami i cieszcie się wyjątkowym smakiem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Omlet możemy przyrządzić zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. W kuchni staropolskiej królował przepis z dodatkiem kapusty włoskiej. Spróbujcie niezwykłego połączenia chrupiącego warzywa i delikatnej masy jajecznej, którego smak pozostanie z wami na długo.Po włoską kapustę sięgamy w naszej kuchni niezbyt często. A szkoda, bo możemy z nią zrobić znacznie więcej niż tylko wrzucić ją do rosołu. Spróbujcie przygotować gołąbki albo pyszny omlet staropolski, który wam dziś proponujemy. Z pewnością skradnie on wasze serca. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Mięso z gotowania rosołu jest suche i niezbyt smaczne. Nie oznacza to jednak, że należy je wyrzucić. Można z niego bowiem bez większego wysiłku przyrządzić pyszną pastę do śniadaniowych kanapek. W przepisie, który wam dziś prezentujemy, wilgoci wygotowanemu mięsu dodadzą nabiał i chrupiące orzechy włoskie. To niebagatelne połączenie podkręcamy świeżą natką pietruszki, dodając jej porcji żelaza. Spróbujcie koniecznie. Pasta w smaku przypomina trochę pasztet z kurcząt. Z powodzeniem można ją zatem doprawić czosnkiem, który doskonale pasuje do tego mięsa. Pysznie smakuje ze świeżym pieczywem bogatym w ziarna, polana odrobiną oliwy smakowej np. paprykowej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jabłka wykorzystujemy w kuchni na wiele sposobów — do ciast, sosów owocowych czy surówek. Marynowane specjały będą fantastycznym dodatkiem do mięs, serów i sałatek. Podpowiadamy jak je przygotować. Koniecznie użyj cynamonu i goździków.Jeśli dysponujecie małymi, niezbyt dojrzałymi owocami, zwłaszcza tymi ze starych odmian takich jak renety, booskopy czy koksy, ten przepis pozwoli wam wykorzystać je w kuchni. Przyrządzenie ich nie będzie trudne, a smak zdecydowanie jest tego wart.Marynowane jabłka komponują się dobrze z potrawami przyrządzanymi z drobiu. Oczywiście jest to propozycja dla tych, z was, którzy lubią słodko-kwaśne potrawy. Jednak warto zaznaczyć, że podlanie mięsa kilkoma łyżkami zalewy ze słoika w czasie pieczenia nie tylko podniesie walory smakowe dania, ale też pomoże uzyskać śliczną złotą skórkę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi pieczone to lekka i chrupiąca wersja tradycyjnej polskiej potrawy. Te wykonane z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkiego serka, to idealna przekąska do kawy. Koniecznie spróbujcie tego pysznego smakołyku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pomysłów na słodkie śniadania nigdy dość. Tym razem prezentujemy wam lekką i przyjemną alternatywę dla klasycznych racuchów. Do ciasta dodajemy ananasa, dzięki któremu staje się ono delikatnie soczyste i lekkie. Nikt nie oprze się tak pysznej pobudce.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Któż nie lubi placków twarogowych? Smażony deser stanie się jeszcze smaczniejszy, jeśli do masy dodamy jabłko. Sprawdźcie tę wyjątkową recepturę. Specjał będzie smakował obłędnie, dzięki dodatkowi cynamonu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gruszka, choć niemal równie popularna, jak jabłko, o wiele rzadziej gości w naszych daniach i deserach. Warto po nią sięgnąć, by przygotować pyszny placek. Nasza propozycja z dodatkiem żurawiny z pewnością skradnie wasze serca.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Carpaccio to tradycyjna, włoska przystawka, przygotowywana z surowych, cienkich plastrów wołowiny, cielęciny lub łososia z dodatkiem oliwek, kaparów, rukoli. Carpaccio możesz przygotować również w wersji wegetariańskiej - z buraka i gruszki z prażonymi pestkami i stworzyć elegancką przystawkę na przyjęcie, która z pewnością podbije serca Twoich gości.Carpaccio jest jedną z najbardziej popularnych przystawek. Podawane jest niemal w każdej restauracji jako doskonale doprawiony, zdrowy posiłek przed daniem głównym. Carpaccio możesz przygotować również samodzielnie. Pamiętaj jednak, żeby używać wysokiej jakości produktów, szczególnie, jeśli chcesz przygotować carpaccio z surowego mięsa.Ogromną popularnością cieszy się również carpaccio z buraka i gruszki, ponieważ jest lżejszą wersją przystawki. Doskonale doprawiona, z dodatkiem oliwy z oliwek, prażonych ziaren i rukoli sprawi, że carpaccio będzie często pojawiać się na Twoim stole podczas przyjęć i eleganckich kolacji.Buraki do carpaccio przygotuj wcześniej, aby zdążyły dokładnie wystygnąć. Warzywa w przystawce muszą być chłodne. Do carpaccio z buraka i gruszki możesz przygotować również deskę serów w towarzystwie orzechów włoskich i rodzynek. Jeśli szukasz inspiracji na pyszną, włoską przystawkę - tu znajdziesz prosty przepis na sałatkę nicejską z tuńczykiem i anchois.
Zupy z sezonowych warzyw są najlepszym wyborem, jeśli chcemy zjeść sycący i rozgrzewający posiłek. Jesienią warto zrobić krem z dyni. Ewa Wachowicz poleca, by po smażeniu czosnku i cebuli przepłukać patelnię odrobiną bulionu. Mieszankę należy dodać do garnka z zupą. Sztuczka sprawi, że jej smak będzie bardziej wyrazisty, a aromat na długo pozostanie w pamięci.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jabłka są pysznymi polskimi owocami, które pasują praktycznie do każdego deseru. Karmelizowane mogą stać się doskonałym nadzieniem do kruchych rogalików. Wypróbujcie ten przepis koniecznie, a już nigdy nie sięgniecie po inną słodką przekąskę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Tradycyjnie racuchy przygotowywane są na słodko. Zachęcamy was jednak do przygotowania ich z dodatkiem leśnych grzybów. Jesteśmy przekonani, że wyjątkowy smak tego dania zostanie z wami na dłużej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: