Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Przepis

Rosół z dodatkiem kurkumy
23.05.2021 02:00 Dlaczego warto dodać do rosołu kurkumę?

Rosół zna prawdopodobnie każdy - prosta zupa wykonana z włoszczyzny, mięsa i kilku przypraw stanowi bazę do wielu innych dań, sosów czy dodatków kulinarnych. Polacy uwielbiają zajadać się aromatycznym bulionem, długo gotowanym na dużej ilości mięsa. Już dawniej nasze babcie i mamy doskonale zdawały sobie sprawę z cennych właściwości rosołu, dlatego podawały go nam głównie w czasie przeziębienia i grypy. Jeśli chcesz wzmocnić jego prozdrowotne działanie, wystarczy dodać do klasycznego przepisu kurkumę.

blok czekoladowy
22.05.2021 02:00 Najlepszy przepis na blok czekoladowy

Blok czekoladowy to kultowy deser z czasów PRL-u. Składniki były wtedy bardzo drogie i trudno dostępne, dlatego sprytne panie domu szukały pomysłów, na to jak ze stosunkowo niedrogich produktów wyczarować pyszne dania.Kolejnym plusem tego smakołyku jest łatwość jego wykonania. Aby go zrobić nie potrzeba ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ani zbyt wiele czasu. Za to deser nawet dziś zachwyci wiele osób. Wspaniale, gdyby go poznało kolejne pokolenie smakoszy. Poniżej podajemy przepis, który przeniesie wielu z nas w czasy naszego dzieciństwa. Być może, że taki sam deser przyrządzała nasza kochana mama lub babcia.Przepis na blok czekoladowyLista składników:400 g herbatników200 g masła100 g cukru2 łyżki kakao100 ml mleka300 g mleka w proszkuSposób wykonania:Na samym początku pokrusz herbatniki na mniejsze kawałki. Następnie zawiń je w czystą ścierkę i przejedź kilkukrotnie wałkiem do ciasta. Staraj się jednak nie pokruszyć ich za bardzo, aby nie stały się "herbatnikowym proszkiem".Wlej do garnka mleko, masło, cukier oraz kakao. Zagotuj całość, aż masło się rozpuści. A następnie odstaw garnek w chłodne miejsce, do czasu aż krem przestygnie. Po tym czasie wsypuj stopniowo mleko w proszku i ciągle miksuj. Do powstałej masy dodaj herbatniki.Wysmaruj formę masłem i uderz nią kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się powietrza z wewnątrz bloku. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc, a następnego dnia ciesz się wyjątkowym deser rodem z czasów PRL-u.Sposób przygotowania bloku czekoladowego znajdziesz również na kanale kuchnia Magdy na You Tube.Na naszej stronie znajdziecie również inne wyjątkowe przepisy. Zdradzaliśmy już m.in. jak zrobić galaretkowiec oraz pierogi ze śledziem.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Niesamowite korzyści białej truskawkiDlaczego eksperci odradzają jedzenie pangi?Duże zmiany w nazewnictwie grzybówźródło: ania gotujeZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined undefinedundefined

Racuchy
22.05.2021 02:00 Łatwy sposób na niesamowicie puszyste racuchy

Racuchy są doskonałą propozycją na szybką kolację, która smakiem powala największych koneserów kuchni. Jabłka są bardzo zdrowymi owocami, a duża zawartość błonnika wspomaga pracę żołądka oraz jelit. Co więcej, błonnik wydłuża uczucie sytości po posiłku. Przygotowanie placuszków z jabłkami nie jest problemem, w końcu nie potrzeba do nich zbyt dużo czasu ani nadmiaru pracy. Jeśli więc twoje pociechy domagają się czegoś słodkiego, a ty nie chcesz kupować im słodyczy - racuchy stanowią idealne rozwiązanie.

Placki, które zastąpią kotlety mielone
22.05.2021 02:00 Przepis na oszczędne kotlety, czyli placki z mięsem mielonym

Nie da się ukryć, że kotlety mielone są jednym z klasyków naszej rodzimej kuchni. Tym razem warto postawić na placki, w których wnętrzu znajdzie się mięso mielone. Efekt na długo pozostaje w pamięci. Specjał jest tańszą alternatywą dla kotletów.

Fasolka szparagowa w słoiku
21.05.2021 02:00 Przepis na przepyszną marynowaną fasolkę szparagową

Fasolka szparagowa jest nie lada pokusą dla smakoszy, którzy gustują w warzywnych specjałach. Nietrudno natknąć się na osoby, które sięgają po nią z miłą chęcią. Fasolka szparagowa będzie smakowała jeszcze lepiej, jeśli ją zamarynujesz. Efekt zachwyci domowników.Smakowita fasolka szparagowa wiele razy przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą jej wyjątkowych walorów smakowych. Dziś wypróbujemy przepis, dzięki któremu fasolka szparagowa stanie się jeszcze pyszniejsza. Wszystko za sprawą wyjątkowej marynaty.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Fasolka szparagowa
21.05.2021 02:00 Prosty sposób na pyszną fasolkę szparagową

Fasolka szparagowa to nieodzowny element polskiej sztuki kulinarnej - bez niej nie można sobie wyobrazić większości obiadów serwowanych w naszych domach. Okazuje się jednak, że klasyczny przepis na ten dodatek, może zostać jeszcze bardziej usprawniony. W fasolce znajduje się mnóstwo witamin i minerałów, które potrzebne są do odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jeśli chcesz raczyć się delikatniejszą fasolką, wybierz jej żółty kolor. Zielona fasolka jest z kolei intensywniejsza w smaku.

Cukinia w cieście curry
20.05.2021 02:00 Przepis na cukinię w cieście curry

Cukinia często gości na naszych stołach. Przygotowuje się z niej rozmaite potrawy. Jednym z najprostszych dań jest cukinia w cieście. Smakołyk przypadnie do gustu wszystkim osobom, które lubią dobrze zjeść po niewielkim koszcie.

Krokiety wyjdą znacznie lepiej
20.05.2021 02:00 Co zrobić, żeby ciasto na krokiety nie pękało przy zwijaniu?

Krokiety zalicza się do kultowych dań naszej rodzimej kuchni. Nie może ich zabraknąć przy okazji świat, jednak równie często zajadany je w bardziej powszednie dni. Każdy, kto przygotowywał kiedyś krokiety, doskonale wie, że ciasto potrafi pękać w trakcie zawijania.

Andruty z masą kakaową
20.05.2021 02:00 Przepis na andruty z masą kakaową

Andruty z masą kakaową dawniej cieszyły się o wiele większą popularnością. Dla niejednego smakosza przysmak był jednym z pierwszych ciast bez pieczenia. Domowe andruty są niezwykle proste w przygotowaniu.

Ogórki małosolne na sucho
19.05.2021 02:00 Sprytny patent Strzelczyka na ogórki małosolne "na sucho"

Ogórki małosolne zazwyczaj przygotowujemy tak, jak kiszone - jedyną różnicą jest jednak czas fermentacji, który w przypadku małosolnych musi być znacznie krótszy. Inaczej bakterie kwasu mlekowego zbyt mocno zmienią smak i strukturę warzywa. W mieście Perm w centralnej Rosji praktykuje się robienie małosolnych bez zalewy, co dla Polaków może wydawać się dziwnym sposobem. Rosjanie dzięki temu mogą cieszyć się smakiem takich ogórków już po kilkunastu godzinach od zamarynowania ich w suchej mieszańce.

Lane faworki smakują obłędnie
19.05.2021 02:00 Najprostszy przepis na lane faworki

Lane faworki są nie lada smakołykiem. Obok takich frykasów nie sposób przejść obojętnie. Znacznej części smakoszy kojarzą się one z beztroskim dzieciństwem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ponownie sięgnąć po przepyszny lany chrust.

Gołąbki w niecodziennej odsłonie
19.05.2021 02:00 Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Smakowite gołąbki potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. W każdym domu specjał przyrządza się odrobinę inaczej. Czasami warto postawić na odrobinę innowacji.

Sałatka jarzynowa
18.05.2021 02:00 Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Sałatka jarzynowa ma bardzo ciekawą historię. Prawdopodobnie wywodzi się z przepisu Luciena Olivera, który był właścicielem restauracji Hermitage w Moskwie. Choć jego receptura zawierała wiele oryginalnych składników, takich jak ozory i kapary, dzisiaj została mocno zmieniona. Na przestrzeni lat dostosowano ją do realiów krajów, do których dotarła. Przepis wywędrował z Rosji wraz z emigrantami uciekającymi przed zmianami ustrojowymi, które zostały wprowadzone na początku XX wieku.

Kiszona fasolka szparagowa
18.05.2021 02:00 Przepis na kiszoną fasolkę szparagową

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie znana i hodowana jest od ponad 7000 lat. Europejczycy poznali ją dzięki staraniom hiszpańskich żeglarzy i konkwistadorów. Dzisiaj hoduje się ją w praktycznie wszystkich krajach na świecie. Najbardziej popularnymi odmianami w Polsce są żółta i zielona. Żółta fasolka szparagowa jest delikatniejsza i kremowa, a zielona ma bardziej intensywny, wyrazistszy smak. Poza różnicą smakową obie fasolki mają różne zawartości witamin i minerałów.

Woda w plastikowych butelkach
17.05.2021 02:00 Kanada: Wyroby z plastiku na liście produktów uznawanych za toksyczne

Rząd Kanady zdecydował się na odważny krok. Właśnie tam plastik został uznany za produkt będący potencjalnym zagrożeniem dla środowiska. Oczywiście nie jest to równoznaczne z zakazem sprzedawania wody w plastikowych butelkach. Jednak takie posunięcie może w przyszłości wiązać się z pewnymi ograniczeniami.

Czosnek w wyjątkowej odsłonie
17.05.2021 02:00 Przepis na czosnek marynowany w ziołach ze słoika

Czosnek charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Okazuje się, że na jego bazie możemy przygotować wyjątkową przekąskę. Czosnek w tym wydaniu smakuje obłędnie. Nie bez powodu stał się hitem Internetu.

Zapiekanka gołąbkowa
16.05.2021 02:00 Prosta i szybka zapiekanka a la gołąbki

Gołąbki są klasycznym polskim daniem, które każdemu z nas przypomina czasy dzieciństwa. Wtedy nasze mamy lub babcie miały możliwość wielogodzinnego gotowania dla całej rodziny, lecz dzisiaj mało kto może sobie pozwolić na taki luksus. Dlatego warto rozważyć rozwiązania znacznie ułatwiające cieszenie się ich smakiem. Leniwe gołąbki to tak naprawdę mięsna zapiekanka z kapustą, do której nie potrzeba zbyt wielu czasu ani pracy. Większość roboty wykona za kucharza piekarnik, w którym będzie piekło się pyszne danie. Najważniejszym zadaniem gotującego jest równomierne ułożenie wszystkich składników.

Surówka z pora i selera
16.05.2021 02:00 Prozdrowotna surówka z selera i pora

Surówka z pora i selera najlepiej pasuje do wyrazistych dań mięsnych, w których smak pieczeni czy kotleta jest bardzo intensywny i należy go czymś skontrować. Dodatek, który pokazujemy niżej, sprawdza się w takim połączeniu idealnie, gdyż sam ma silny smak. Mieszanka pora i selera jest prawdziwą witaminową bombą, która znacznie poprawia funkcjonowanie ludzkiego organizmu. W porze obecna jest, chociażby, allicyna - substancja, która znajduje się również w czosnku, a jej przeciwnowotworowe działanie jest bardzo duże.

pampuchy
16.05.2021 02:00 Najlepszy przepis na tradycyjne pampuchy

Pampuchy to popularne danie kuchni polskiej. Jest to rodzaj bułek z ciasta drożdżowego gotowanych na parze. Danie jest także znane pod nazwą: parowańce, pyzy oraz kluski. Niestety, nie da się ukryć, że ta potrawa jest obecnie nieco zapomniana. Jednak, w dalszym ciągu jest sporo osób, które chętnie przyrządza ją w domu i kultywuje dawne tradycje kulinarne. Prosta receptura dania wręcz zachęca do tego, aby jak najczęściej je przyrządzać. Z nutą nostalgiiPampuchy są daniem, które jest znane przede wszystkim starszemu pokoleniu Polaków. Dzisiaj niestety ciężko jest spotkać w menu popularnych lokali gastronomicznych. Popularne parowańce należą do produktów tradycyjnych. Znalazły się nawet na zaszczytnej „Liście produktów tradycyjnych” Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.W jaki sposób przyrządzić pampuchy? Poniżej podajemy niezawodny przepis na to pyszne danie.Przepis na pampuchySkładniki:500 g mąki pszennej200 ml mleka40 g drożdży5 g cukru2 jajka5 g soliSposób wykonania:Pogrzej mleko i przelej je do miski. Następnie wsyp do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Wszystkie składniki starannie ze sobą wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Do takiej mieszanki po kilkunastu minutach dosyp przesianą mąkę oraz sól, wbij do niej również dwa jajka.Połącz ze sobą wszystkie składniki, aby otrzymać jednolite ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia. Gdy to nastąpi, wyłóż je ba obsypany mąką blat i roluj na wałek o średnicy ok. 6 cm. Pokrój je na plastry o szerokości 4 cm.Tak przygotowane bułki gotuj na parze. Możesz do tego użyć np. gazy lub sitka. Umieść je w odpowiednich odstępach, ponieważ w trakcie gotowania nabiorą jeszcze większych kształtów.Proces przyrządzania pampuchów zobaczysz na kanale Menu Dorotki na You Tube.Na naszym serwisie znajdziesz również inne przepisy na tradycyjne potrawy. Niedawno m.in. podawaliśmy recepturę na staropolską czerninę oraz uwielbiane zimne nóżki.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Kto powinien unikać jedzenia szczawiu?Ślubna fotografia Magdy GesslerJak otworzyć jednorazowy młynek do przypraw?źródło: wikipedia/ przepisy.plZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined

Kompot z truskawek i rabarbaru
15.05.2021 02:00 Kompot z truskawek i rabarbaru bez cukru

Kompot charakteryzuje ogromne zróżnicowanie smaków, aromatów oraz sposobów podania. Można pić go zarówno schłodzonym z kostkami lodu, jak i na ciepło. Smak i aromat zależy z kolei od wybranych owoców oraz ewentualnych przypraw. Najwięcej emocji zawsze wywołuje wigilijny kompot z suszu, czyli suszonych owoców. Jego zapach oraz smak nie podoba się każdemu, lecz fani tego napitku mogą pić go w nieograniczonych ilościach. Przez cały rok mamy za to dostęp do napojów gotowanych ze świeżych owoców, a jednym z nich zajmujemy się poniżej.

Zupa pomidorowa od Magdy Gessler
15.05.2021 02:00 Przepis na zupę pomidorową Magdy Gessler

Zupa pomidorowa potrafi przyprawić o nie lada zachwyt. Niektórzy mogliby zajadać ją praktycznie codziennie. Okazuje się, że słynna pomidorówka może być jeszcze lepsza. Wystarczy skorzystać z przepisu Magdy Gessler.

Cebulowe kule z mięsem
15.05.2021 02:00 Przepis na zapiekaną cebulę z mięsem mielonym

Cebula towarzyszy nam od tysięcy lat, gdyż jej uprawa i przechowywanie są wyjątkowo łatwe. W kuchniach całego świata warzywo to gra wielką rolę, ponieważ jej smak i duża ilość witaminy C sprawiają, że stanowi cenny składnik codziennej diety. Dodatkowym atutem jest spora ilość cukru, który podczas smażenia czy pieczenia karmelizuje się. To nadaje potrawom lekko słodkiego smaku, a w połączeniu z solą, którą dodajemy wszędzie, tworzy wspaniałą kompozycję. Poniższa receptura jest jednak trochę inna.

Zimne nóżki w galaretce
14.05.2021 02:00 Co robić, gdy galareta do zimnych nóżek jest mętna?

Smakowite zimne nóżki niejednokrotnie przyprawiały smakoszy o autentyczny zachwyt. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby ten specjał. Wygląd dania ma ogromne znaczenia. Zwłaszcza jeśli chodzi o klarowność galaretki.

Ciasto
14.05.2021 02:00 Genialny przepis na szybkie ciasto "7 szklanek"

Ciasto kojarzy się zazwyczaj z dużą ilością czasu potrzebnego na jego wykonanie, a także mnóstwem pracy - trzeba je w końcu wymieszać, a niekiedy także wyrobić. Dlatego zdecydowaliśmy się zaprezentować metodę, która pozwala cieszyć się banalnie prostym ciastem. Do jego zrobienia potrzeba tak naprawdę jedynie 3 narzędzi, czyli miski, szklanki oraz rózgi do mieszania. Mikser będzie jednak świetnym ułatwieniem, który znacznie przyspieszy cały proces. Ciasto 7 szklanek stanowi dodatkowo doskonałą bazę do zrobienia innych słodkości.

Kotlety schabowe inaczej
14.05.2021 02:00 Panierka do kotletów schabowych bez bułki tartej

Kotlety schabowe nie wymagają żadnej prezentacji, w końcu każdy Polak doskonale je zna. Nie każdy jednak pała do nich sympatią, co może być spowodowane, chociażby, słabej jakości panierką z bułki tartej. Jeśli chcesz spróbować ich w innym stylu, wykonaj poniższe receptury, a przekonasz się, jak smaczne mogą być schabowe. Warto przy tym pamiętać, że schab można przygotować na setki innych sposobów. Niektóre pomysły szefów kuchni z całego świata potrafią wywołać zawroty głowy, lecz te przepisy nie są tak skomplikowane i z łatwością zrobisz je samodzielnie.

Syrop z kwiatów czarnego bzu
14.05.2021 02:00 Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest leczniczym surowcem wykorzystywanym przez znawców ziołolecznictwa od wielu wieków. Doceniane w medycynie naturalnej kwiatu czarnego bzu są doskonałym remedium na problemy z górnymi drogami oddechowymi podczas przeziębienia.Gdy w oskrzelach zalega chorobowa wydzielina, należy się jej czym prędzej pozbyć. Syrop z bzu ma działanie ułatwiające wykrztuszanie, ponieważ rozrzedza zalegającą substancje i pozwala się jej pozbyć. Dodatkowym atutem jest również doskonały smak bzu.

Ciastka baletki są przepyszne
14.05.2021 02:00 Najlepszy przepis na niezapomniane baletki

Nie da się ukryć, że ciasta baletki dla znacznej części smakoszy są smakołykiem, który kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Smak dawnych lat może do nas powrócić. Wystarczy skorzystać z niezawodnego przepisu na ciastka baletki.

Biszkopt wyjdzie idealnie
14.05.2021 02:00 Prosty sposób na puszysty biszkopt

Smakowity biszkopt wielokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Niektórzy smakosze mogliby zajadać go bez końca. Mało kto spodziewałby się, że puszystość specjału w znacznej mierze zależy od tego, jakich jajek użyjemy podczas przygotowań.