Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Przepis

zupa nic
13.05.2021 02:00 Przepis na zupę nic z 1955 roku

Zupa "nic" to prosta i tania potrawa, której czasy świetności przypadły na okres PRL-u. W tamtym czasie były ogromne trudności ze zdobyciem skomplikowanych składników, co sprawiało, że pani domu musiały szukać dań z tego co miały pod ręką.Słynna zupa znana jest również pod inną nazwą. Niektórzy mówią na nią "zupa pływające wyspy". Potrawa była przygotowywana na wyjątkowe okazje jak np. Boże Ciało lub imieniny. Receptura sprzed latJeden z pierwszych przepisów na zupę nic opublikowano w Kurierze Szczecińskim w 1955 roku. Poniżej przypominamy Wam ten niezapomniany przepis! Nie mamy wątpliwości, że zachwyci wielu smakoszy.Chociaż wiele dań rodem z PRL-u cieszy się dziś sporą popularnością, to niestety zupy nic na próżno szukać w barach i restaurajach. Tym bardziej warto zapoznać się z przepisem i "pokazać" to danie kolejnemu pokoleniu!Przepis na zupę nic z 1955 rokuLista produktów:15 dag ryżu3 razy tyle mleka, ile ryżu3 żółtka6 dag cukruwanilia3 białka1 i 1/4 litra mlekaSposób wykonania:Na początek musimy przebrać ryż, a następnie rozkleić go na brzegu płyty. W tym czasie powinniśmy również zagotować mleko, a następnie łyżka po łyżce nakładać na nie pianę z białek.Następnie musimy oddzielić mleko od piany, wymieszać je z ubitymi z cukrem żółtkami i dodać ryż. Zupę możemy podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest idealnym pomysłem na słodki deser![EMBED-19]Sposób przyrządzenia tej potrawy znajdziecie również na kanale na You Tube Babcia Basia Gotuje.Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na inne kultowe dania m.in. makaron z truskawkami oraz pieczone ziemniaki "jak z ogniska".Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jak przyrządzać żółciak siarkowy?Od kiedy w życie wchodzi opłata opakowaniowa?Czy można jeść zielone pomidory?źródło: super expressZapraszamy na nasz Instagramundefined

Kapusta modra w przepysznej odsłonie
13.05.2021 02:00 Przepis na kapustę modrą

Kapusta modra z pewnością może zostać zaliczona do specjałów, którym bardzo ciężko się oprzeć. W każdym domostwie przyrządza się ją odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis, z którym każdy sobie poradzi.

Masło z maselnicy smakuje fantastycznie
13.05.2021 02:00 Jak zrobić domowe masło w maselnicy?

Nie da się ukryć, że masło często gości na naszych stołach. Najczęściej smarujemy nim pieczywo. Któż nie lubi od czasu do czasu spałaszować pajdy chleba z tym dodatkiem. Już teraz przekonaj się jak przygotować domowe masło.

Grochówka w przepysznej odsłonie
13.05.2021 02:00 Nowa odsłona grochówki

Przepyszna grochówka wiele razy przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ zupa charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi, obok których ciężko przejść obojętnie. Dziś sięgniemy po przepis na bezmięsną grochówkę.

Surówka z kapusty pekińskiej
12.05.2021 02:00 Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska należy do jednych z najtańszych warzyw dostępnych w sklepach - w okresie zwiększonych zachorowań na grypę i przeziębienie jest szczególnie istotna. Posiada wszak mnóstwo witamin i minerałów, które pozwalają zachować zdrowie i dobrą odporność. Przyszykowanie samej surówki trwa tylko kilka chwil, nie potrzeba żadnych specjalistycznych składników ani umiejętności, a lista produktów wcale nie jest długa. Większość z nich każdy z nas ma na co dzień w domu, więc prawdopodobnie nie będziesz musiał wychodzić na zakupy.

Brukselka
11.05.2021 02:00 Jak ugotować brukselkę, żeby nie wyszła gorzka?

Do brukselki wiele osób zraża się z uwagi na zapach, który dla większości jest nieprzyjemny. Niestety, tym samym niejadki wiele tracą, ponieważ w tych małych kulkach wyglądających jak niewielka kapusta, drzemie wielka moc witamin i minerałów. Jej powstanie było możliwe dzięki połączeniu jarmużu oraz kapusty głowiastej, co miało miejsce w Brukseli, skąd pochodzi także jej nazwa. Brukselka wykazuje właściwości antynowotworowe oraz poprawiające zdolności rozrodcze. Bardzo ważna jest także dla kobiet w ciąży.

Zupa z pokrzywy jest niezwykłym smakołykiem
11.05.2021 02:00 Jak zrobić zupę z pokrzywy?

Nie da się ukryć, że zupa z pokrzywy kojarzy nam się głównie z wiosną. Jej smak można określić jako świeży i lekki. Odpowiednio przyrządzony specjał z pewnością sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Koktajl, który poprawia metabolizm
11.05.2021 02:00 Przepis na koktajl poprawiający metabolizm

Koktajl na bazie śliwek z pewnością docenią smakosze, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Jest smaczny, niedrogi i prosty w przygotowaniu. Każdy, kto chce przyśpieszyć swój metabolizm, powinien go wypróbować.

Kluski śląskie
11.05.2021 02:00 Jak prawidłowo mrozić kluski śląskie?

Prawdopodobnie każdy choć raz w życiu spróbował kluski śląskie. Te charakterystyczne kluski z dziurką w środku są typowym dodatkiem w kuchni śląskiej, która obfituje w gęste sosy i mięsa. We wnętrzu wgłębienia gromadzi się sos, przez co każdy kęs jest doskonały. Niestety, sporym problemem nawet najlepszych kucharzy, jest zrobienie dużej ilości klusek za jednym razem, a następnie ich mrożenie. Ciężko wszak zdecydować się na sposób zamrażania - lepsze jest włożenie surowych klusek do zamrażalnika, czy już ugotowanych?

Zupa szczawiowa jest wyjątkowym smakołykiem
10.05.2021 02:00 Przepis na uwielbianą zupę szczawiową

Nie da się ukryć, że zupa szczawiowa jest jednym z największych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ten obłędny specjał. Dlaczego zupę szczawiową podaje się z jajkiem?

Czosnek niedźwiedzi w formie pesto
10.05.2021 02:00 Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego

Nie da się ukryć, że czosnek niedźwiedzi charakteryzuje się niecodziennymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią dodałyby go do swoich frykasów. Jakie sekrety skrywa czosnek niedźwiedzi?

Rabarbar i kwestie zdrowotne
10.05.2021 02:00 Czy kompot z rabarbaru jest zdrowy?

Rabarbar zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Przez wiele lat traktowano go jako przekąskę lub dodatek do ciast. Niektórzy uwielbiają również kompot na bazie rabarbaru. Roślina ma liczne zalety, jednak trzeba podchodzić do niej z dozą ostrożności.

Fasolka szparagowa jest przepyszna
10.05.2021 02:00 Niezwykłe wydanie fasolki szparagowej

Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa zajmuje szczególne miejsce wśród naszych rodzimych specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby ją w mgnieniu oka. Czasami warto postawić jednak na innowacje w kuchni.

Gołąbki po rumuńsku
10.05.2021 02:00 Przepis na pieczone gołąbki z mięsem mielonym

Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Można przygotować je na rozmaite sposoby. W każdym domostwie korzysta się z odrobinę innej receptury. Tym razem warto sięgnąć po pieczone gołąbki po rumuńsku.

Ogórki kiszone w formie sałatki
10.05.2021 02:00 Ekspresowa sałatka z ogórków kiszonych

Nie da się ukryć, że ogórki kiszone należą do grona specjałów, które kojarzą nam się ze swojską polską kuchnią. Nietrudno natknąć się na osoby, które zajadają je praktycznie codziennie. Ogórki kiszone warto pokroić i zrobić na ich bazie sałatkę, która na długo pozostaje w pamięci.

Surówka z czerwonej kapusty
08.05.2021 02:00 Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

Nie da się ukryć, że surówka jest istotnym elementem wielu dań. Ciężko sobie wyobrazić kultowe kotlety mielone bez takiego dodatku. Dziś sięgniemy po recepturę, w której główną rolę gra czerwona kapusta. Efekt powala na kolana.

Morwa biała
08.05.2021 02:00 Niezwykły napój z liści morwy białej

Pochodzenie morwy białej ustalone zostało na Chiny, Indie oraz Japonię - to w tych miejscach po raz pierwszy zaczęto z niej korzystać. W Chinach morwa nie jest jednak wykorzystywana głównie jako lekarstwo, lecz pożywka dla larw jedwabników, z których tworzony jest jedwab. Zielarze w medycynie naturalnej najczęściej wykorzystują owoce, które mają charakterystyczny biały kolor oraz kształt dużych malin. Innym sposobem na wyciągnięcie substancji zdrowotnych z morwy jest spożycie liści, w których również zawarte jest sporo dobrego.

Wątróbka w wyjątkowej odsłonie
08.05.2021 02:00 Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Nie da się ukryć, że wątróbka z dodatkiem owoców nie jest niczym nowym. Zazwyczaj przygotowuje się ją z jabłkiem. Tym razem sięgniemy po przepis, w którym jedną z głównych ról grają gruszki. Efekt powala na łopatki.

Racuchy siostry Anastazji
08.05.2021 02:00 Przepis na racuchy siostry Anastazji

Racuchy zakorzeniły się głęboko w naszej kulturze i często przygotowuje się je nie tylko jako deser, lecz niekiedy także jako samodzielny posiłek. Jeśli brakuje ci dobrej receptury, prezentujemy przepis prosto od siostry Anastazji. Zrobienie racuchów w taki sposób, aby były idealnie puszyste, nie jest wcale proste. Mnóstwo osób nie wie, w jaki sposób można uzyskać delikatne ciasto przy jednoczesnym dużym napowietrzeniu. Sekrety znanej kucharki i autorki książek pozwolą zrobić je w najlepszym wydaniu.

Fiołki w formie naparu
08.05.2021 02:00 Niezwykły napar z fiołka wonnego

Niepozorne fiołki przeważnie nie wzbudzają większego zainteresowania u smakoszy. Warto się jednak nad nimi trochę pochylić. Fiołki wonne mogą pomóc nam w zatroszczeniu się o zdrowie. Dobrze sprawdzają się również jako dodatek do dań.

Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz
08.05.2021 02:00 Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Ciasto drożdżowe jest nie lada pokusą dla wielbicieli deserów. Przeważnie podczas przygotowań trzeba się trochę namęczyć podczas jego wyrabiania. Okazuje się, że możemy się bez tego obejść. Ewa Wachowicz ponownie zaskakuje.

Rosół z kluskami z kaszy manny
08.05.2021 02:00 Przepis na kluski z kaszy manny

Kluski z kaszy manny charakteryzuje lekkostrawność, która pozwala zjeść delikatny i mało kaloryczny posiłek, przy jednoczesnym zachowaniu doskonałego smaku oraz konsystencji. Jeśli zwykły makaron już ci się znudził, kluski są świetną alternatywą. Rosół sam w sobie jest daniem, na które przygotowanie należy poświęcić sporo czasu. Wygotowanie smaku i wartości odżywczych z warzyw oraz mięsa wymaga długiej obróbki termicznej. Dlatego warto podać do niego coś zupełnie innego, co wywoła zachwyt i zaskoczenie u domowników.

Ogórki małosolne w butelce
07.05.2021 02:00 Najszybszy sposób na ogórki małosolne

Ogórki małosolne zalicza się do frykasów, po które z miłą chęcią sięgają wielbiciele swojskich smaków. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby taki specjał. Przeważnie podczas przygotowywania ogórków małosolnych musimy uzbroić się w cierpliwość. Na szczęście cały proces możemy przyśpieszyć.

Pierogi w niekonwencjonalnym wydaniu
07.05.2021 02:00 Efektowny i szybki sposób na zawijanie pierogów

Pierogi są absolutną klasyką naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ten specjał. Czasami warto postawić na innowację w kuchni. Efekt potrafi pozytywnie zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów.

Gołąbki bez zawijania
06.05.2021 02:00 Przepis na gołąbki z młodej kapusty bez zawijania

Gołąbki w tradycyjnej recepturze wymagają sporej dozy pracy i czasu - obgotowanie całej główki kapusty, przygotowanie farszu, zawijanie go w liście i długie duszenie nie jest najszybsze. Na szczęście istnieją sposoby, aby znacznie przyspieszyć gotowanie. Przygotowanie szybkiego obiadu pozwala zaoszczędzić sporo godzin, które można przeznaczyć na inne ważne zajęcia. Co więcej, gołąbki bez zawijania są przepyszne i każdy fan ich klasycznej wersji będzie zachwycony, gdy tylko spróbuje poniższej.

Ptyś
06.05.2021 02:00 Przepis na uwielbiane ptysie

Ptysie są delikatnymi ciastkami zrobionymi z kruchego, lekkiego i puszystego ciasta. Przekłada się je najróżniejszymi kremami lub bitą śmietaną i najczęściej spożywa w Tłusty Czwartek. Są jednak tacy fani, którzy jedzą je przez cały rok. Mnóstwo osób uważa, że ptysie są trudne w zrobieniu, dlatego mało kto decyduje się na to w domowym zaciszu. Prawda jest jednak zupełnie inna i dzięki temu przepisowi, kultowe ciasta sprzed lat znowu pojawią się na stole jako poobiedni deser.

jajko sadzone
05.05.2021 02:00 Na czym najlepiej smażyć jajka sadzone?

Popularne jajka sadzone szczególnie warto zjeść latem. Danie wręcz idealnie smakuje w otoczeniu młodych ziemniaków posypanych koperkiem oraz mizerii lub fasolki szparagowej. Uwielbiamy to połączenie!Co zrobić, żeby jajka sadzone nie przywierały do patelni?Wystarczy, że na patelnię wlejemy odpowiednią ilość śmietanki, rozgrzejemy ją i do jej środka wbijemy jajka. Ilość płynu powinna zależeć, od tego ile chcemy smażyć jajek oraz jakiej wielkości mamy patelnię.Co zrobić, aby naleśniki nie przywierały do patelni?Dlaczego warto jeść kiwi na czczo?Która herbata jest najzdrowsza?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jajka są nieodłączną częścią kuchni. Ich zaletą jest fakt, że można je przyrządzać na mnóstwo sposobów. Z powodzeniem możemy je gotować, smażyć, czy nawet piec. Dzisiaj zdradzimy Wam, jak idealnie usmażyć jajko!Gdy mąka się zarumieni, możemy spokojnie zabrać się za smażenie jajek. Będziemy mieć wtedy pewność, że wyjdą idealne. Drugi sposób dotyczy składnika, na którym powinno się smażyć jajka. Przywieranie jajek sadzonych do patelni jest zdecydowanie jedną z największych zmor smakoszy. Spokojnie, takiej sytuacji naprawdę łatwo zaradzić. Zdradzamy Wam dwa tricki, które sprawią, że zapomnisz o tym problemie. Po pierwsze przed smażeniem jajek warto podsmażyć na patelni mąkę!Ten składnik nie powinien jednak budzić zdziwienia. W końcu to na bazie śmietanki przygotowywane jest masło. Sama śmietanka łączy zaś w sobie delikatny smak maślanki oraz sporą dawkę tłuszczu. Do smażenia jajek spokojnie możemy wybrać zarówno 30 %, jak i nawet 36-procentową śmietankę. Poniżej zdradzamy jak wygląda smażenie jajek w praktyce.źródło haps/ przyslij przepisZapraszamy na nasz InstagramJeśli śmietanka za szybko odparuje, wtedy dodajmy więcej płynu. Natomiast, gdy dodamy go za dużo, powinniśmy go wybrać przy pomocy łyżki.Na czym smażyć jajka sadzone, aby nie przywierały do patelni?Do smażenia jajek sadzonych zazwyczaj wykorzystujemy masło lub olej. Okazuje się, że dobrym sposobem jest sięgnąć po śmietankę! Dzięki niej jajko nie będzie przywierało do patelni, a w dodatku uzyska wyjątkowy smak!