Czasem testuję nowe przepisy. Tak było też tym razem. Na mój kulinarny warsztat trafił przepis na ciasto o nazwie Marlenka. Niebo w gębie to mało powiedziane. Ciasto z miodu i kajmaku jest warte upieczenia.
Zalewanie mięsa na gulasz bulionem lub wodą o nieodpowiedniej temperaturze to często popełniany błąd. Tego rodzaju potrawki, zwłaszcza w wersji niewegetariańskiej, należy dusić nie tylko długo, lecz także dobrze kontrolując temperaturę.
Jesień nie zawsze rozpieszcza nas pogodą. Jednak jest na to sposób. Wystarczy przygotować napar z liści laurowych i od niebawem poczuć się lepiej.
Mięso wychodzi twarde i suche? Teraz możesz temu zapobiec. Wystarczy je odpowiednio zamarynować, a wyjdzie soczyste jak nigdy dotąd. Sposób jest prosty i co najważniejsze skuteczny.
Lubię kawę, ale zwykle po wypiciu filiżanki pojawia się pytanie. Co zrobić z fusami po kawie? Można przygotować nawóz, a także środek, dzięki któremu usuniemy spaleniznę z garnków.
Sernik z pianką z przepisu popularnej youtuberki Heni Foks nie ma sobie równych. Wypróbowałam tę recepturę i już wiem, że takie ciasto podam na Wszystkich Świętych. Sernik wyróżnia się delikatnością i jest niezwykle delikatny.
Zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka po prostu mnie zachwyciła. Danie jest smaczne, pożywne i pełne mięsa oraz warzyw. Taka zupa najlepiej smakuje jesienią, bo wspaniale rozgrzewa, a do tego jest prosta w przygotowaniu.
Żegnaj, tradycyjna surówko z marchewki i jabłka! Witaj, kapusto pekińska! To niedoceniane warzywo powinno częściej gościć na naszych stołach i dzięki tej prostej surówce z pewnością zacznie.
Jakie ciasto jest najlepsze na jesień? Oczywiście ciasto marchewkowe z przepisu Ewy Wachowicz. Smakuje obłędnie i aż prosi się o dokładkę. Polewa z miodu nadaje mu wyjątkowego smaku.
Tomasz Strzelczyk pokazał swój patent na doskonałą wędlinę. Pieczona szynka przygotowana jego metodą jest tak smaczna, że przebija nawet te najlepsze ze sklepów. Już teraz możesz przygotować ją w łatwy sposób w domu. Przepis znajdziesz w tym tekście.
Zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych. Smakuje, że palce lizać i syci jak żadna inna. Każdy głodomór od stołu odejdzie najedzony. Kwaśnica na żeberkach od Strzelczyka to hit tej jesieni.
Schab przygotowany z tym przepisem smakiem przebija gotowe wędliny ze sklepu. Rodzina nie uwierzy, że przygotowałaś coś tak smacznego w tak krótkim czasie. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić schab, który zachwyci każdego. Przygotowanie jest banalne.
Jaki masz pomysł na śniadanie? Jeśli zastanawiasz się co rano upichcić, to wypróbuj przepis na jajka z boczkiem. Wychodzą, że palce lizać, a takie śniadanie z jajek zapewni energię aż do obiadu. Możesz zabrać je też do pracy.
Dynia nie tylko do zupy i ciasta. Przygotowana z warzywa sałatka w słoiku nie ma sobie równych. Wypróbuj łatwy do wykonania przepis, a sałatka z dyni na zimę na pewno zachwyci całą rodzinę. Smak uzależnia i takie przetwory będziesz musiała przygotowywać co roku.
Jabłecznik z tym przepisem przygotujesz znacznie szybciej. Koniecznie poznaj nieskomplikowany sposób i przygotuj doskonały deser dla swoich bliskich. Takie ciasto na jesień pokochają od razu i poproszą o niejedną dokładkę.
Ten bardzo prosty w przygotowaniu ziołowy sos idealnie komponuje się z wieloma daniami, które często goszczą na naszym stole. Choć ma skomplikowaną nazwę – chimichurri – składa się z produktów, które niezwykle łatwo kupić.
Niektórzy sięgają po kompot przy każdej nadarzającej się okazji, ale w wielu domach to zaledwie odświętny napój. Może kogoś przekona więc taki prosty przepis na szybki, jednocześnie rozgrzewający i odświeżający napój. Jego atutem jest, że nie zawiera grama dodanego cukru.
Gulasz to tradycyjna węgierska potrawa, na straży której stoją miłośnicy madziarskiej kultury. Jednak tą czystą postacią narodowego dania Węgrów można inspirować się na wiele sposobów. Tak więc inspirujemy się – przygotowując esencjonalną zupę gulaszową.
Galaretka krojona to przysmak, który w PRL-u cieszył się ogromną popularnością wśród wszystkich dzieci. Poznaj przepis i zrób te słodkości sama. Nie tylko przypomnisz sobie jej smak, ale też zachwycisz swoje dzieci.
Taka sałatka z ogórków to nie tylko pyszny dodatek do obiadu. Z nadejściem jesiennych chłodów to dodatkowo niezwykłe wsparcie odporności naszego organizmu. Czy wspomnieliśmy już, że jest pyszna?
Henia Foks przypomniała przepis na kluski na parze. Ten dość rzadko dziś spotykany dodatek do obiadu zasługuje na uwagę. A z tą recepturą jest niezwykle łatwy w przygotowaniu.
Kurczak jeszcze nigdy nie był tak dobry. Poznaj łatwy przepis i przygotuj smaczny obiad dla całej rodziny. Danie zachwyci wszystkich tak bardzo, że to mięso będziesz przygotowywać tylko w ten sposób. Przygotowanie jest banalne i zajmuje tylko chwilę.
Oto przepis na obiad z jedną z najpopularniejszych w Polsce kasz. Spotykamy ją tu jednak w zupełnie nietypowym wydaniu. Taka zapiekanka to niezwykle w łatwa w przygotowaniu, bardzo oryginalna potrawa. Sprawdź przepis i przekonaj się sama.
Ten składnik jest wprost idealny na farsz do pierogów. Jest delikatny w smaku, a przy tym słodkawy. Dobrze doprawiony pokazuje pazur, a przy tym można doprowadzić go do idealnej dla farszu struktury. Domyślasz się już, o co chodzi? Koniecznie czytaj dalej.
Kabaczek na zimę przygotowany z tego przepisu nie ma sobie równych. Warzywo w połączeniu z sosem smakuje naprawdę obłędnie. Koniecznie dowiedz się, jak przygotować te przetwory i zaskocz domowników. Smak uzależnia i będziesz musiała robić je, co roku. Na szczęście sposób wykonania jest banalny i zajmuje chwilę.
Czy istnieją kotlety lepsze od schabowych? Tak, to kotlety z Kani. Wyglądem przypominają nam schabowe, ale smakiem biją je na głowę. Dlatego rusz do lasu, a potem do kuchni. Wypróbuj przepis na doskonałe kotlety z tych okazałych grzybów.
Przepis z Internetu na sernik z galaretką jest obłędny. Robi się go bardzo szybko i łatwo. Ciasto podpasuje każdemu smakoszowi.
Czy wiesz, co wyjdzie z połączenia czerstwego chleba z kawą? Warto się o tym przekonać. Dzięki temu przepisowi zrobisz przysmak, że palce lizać.