Nie wiesz, jak podać jajka na twardo? Wypełnij je smakowitym farszem z pieczarek. Tym razem, zamiast łączyć z dodatkami żółtko, posiekamy całe jajo, a skorupkę wykorzystamy jako elegancką miseczkę. Zaskoczcie tym rarytasem bliskich — będą zachwyceni i poproszą o więcej.Jajka na twardo można podać na kilka sposobów. Posiekanie ich i połączenie z podsmażonymi pieczarkami i cebulką jest niestandardowym pomysłem na farsz. Wypełnimy nim skorupki, uzyskując efektowną przekąskę lub śniadanie dla najbliższych. Skusicie się?
Leczo Ewy Wachowicz jest znakomitym sezonowym daniem jednogarnkowym, które syci na długo. Miss Polski dodaje do niego cukinię, która znakomicie wzbogaca smak rarytasu, jednocześnie podnosząc jego wartość odżywczą. Spróbujcie koniecznie. Ewa Wachowicz zna się na gotowaniu jak mało kto. Jej leczo z dodatkiem cukinii jest pełne smaku i niezwykle aromatyczne. Proste połączenie sezonowych składników skusi nawet najbardziej wybrednych. Sprawdźcie, a jeszcze nie raz po nie sięgniecie.
Czereśnie są już dostępne na targowiskach. Warto przygotować z nich smakowite przetwory. Tym razem polecamy niezawodny sposób na zamarynowanie z dodatkiem kilku aromatycznych przypraw. Będą idealne do mięsnych frykasów. Warto spróbować — efekty was zachwycą. Czereśnie są jednymi ze smaczniejszych owoców, pojawiających się w lecie. Warto zachować ich wspaniały smak na dłużej i połączyć go z kilkoma lubianymi przyprawami. Prosty marynowany rarytas skradnie niejedno serce. Skusicie się?
Kawa na zimno latem jest niezastąpiona, bo pobudzi i ochłodzi jednocześnie. Tym razem zamiast obniżania temperatury czarnego naparu proponujemy wam sięgnięcie po patent, który co prawda wymaga czasu, ale pozwoli wam przygotować niezwykle interesujący w smaku napój, który z pewnością spodoba się niejednemu kawoszowi. Spróbujecie? Kawa przyrządzana na zimno jest nie tylko orzeźwiająca, ale też nietypowa w smaku. Jeśli nie przepadacie za goryczką czy kwaśnymi nutami może być strzałem w dziesiątkę, bo ta prosta technika „parzenia” wydobywa właśnie środkowy przedział smaku ziaren. Przygotowanie cold brew — bo tak inaczej nazywana bywa przyrządzana tą metodą kawa — nie sprawi wam trudności. Wystarczy jedynie zmielić odpowiednio ziarna, zalać je wodą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Efekty pozytywnie was zaskoczą. Skusicie się?
Zupa śledziowa jest pełnym charakteru daniem na bazie nabiału, która idealnie sprawdzi się przy panujących upałach. Przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu, a danie spodoba się zwłaszcza amatorom zdrowej polskiej ryby, którzy być może pamiętają ten smakołyk z dawnych czasów. Warto spróbować. Zupa śledziowa jest dobrze znanym wielu smakoszom rarytasem. Nasza kolejna propozycja na orzeźwiający i sycący obiad sięga do czasów PRL-u. Połączenie lekkiego śmietanowego płynu z cebulką i śledziem doskonale pasuje do młodych ziemniaczków. Skusicie się?
Tzatziki są znakomitym specjałem kuchni greckiej, który sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, także tych obiadowych. Przyrządzając go z ogórka kiszonego, uzyskacie pełną charakteru orzeźwiającą odsłonę, która spodoba się każdemu amatorowi kwaśnego rarytasu. Przepis jest niezwykle prosty. Spróbujecie?Sos tzatziki jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Przyjemnie zgra się również ziemniakami czy kaszą. Najważniejszym składnikiem wywodzącego się z kuchni greckiej rarytasu jest świeży ogórek obficie doprawiony czosnkiem.Tym razem proponujemy wam przygotowanie tego smakołyku na bazie ogórków kiszonych. Będzie lekko kwaśny, soczysty i orzeźwiający. Polecamy od razu zrobić podwójną porcję, bo jest tak pyszny, że nikt mu się nie oprze.
Placki z cukinii i marchewki są doskonałym pomysłem na smakowity obiad lub wczesną kolację. Delikatny warzywny rarytas będzie wilgotny i aromatyczny — o niebo lepszy niż tradycyjne placki ziemniaczane. Spróbujecie? Placki z cukinii i marchewki przyrządza się równie prosto, jak dobre znany wielu smakoszom ziemniaczany specjał. Jeśli macie pod ręką te smakowite warzywa, nie wahajcie się. Tak leciutkich i pełnych charakteru smakołyków dawno nie jedliście.
Ciasto na pierogi powinno być elastyczne. Patent cioci Joli, polegający na dodaniu do niego topionego masła, pomoże wam uzyskać odpowiednią konsystencję masy i zamknąć w nim ulubiony farsz w kilka chwil. Warto spróbować — rodzina będzie zachwycona.Ciasto na pierogi, które dobrze się zlepia i nie rozpada się podczas gotowania, jest na wagę złota. Warto pokusić się o dodanie do masy stopionego masła. Wyjdzie elastyczna i delikatna, a przyrządzone z niej danie zachwyci niezwykłym aromatem. Skusicie się?
Naleśniki z serem z przepisu babci Krysi są doskonale. Sekretem ich wspaniałego smaku jest delikatne ciasto, które po przyrządzeniu odstawia się na pół godziny. Dzięki temu zabiegowi nabiera ono odpowiedniej konsystencji i z łatwością można w nim zamknąć słodki farsz. Spróbujecie? Przepis babci Krysi na naleśniki z serem jest niezawodny. Specjał przygotowuje się naprawdę prosto, a dzięki prostemu patentowi z odstawieniem ciasta smakołyk nie rwie się i nie sprawia problemów przy smażeniu. Ze słodką masą smakuje obłędnie. Skusicie się?
Racuchy są delikatnymi i pełnymi smaku plackami na słodko, które warto podać na śniadanie. Świeże brzoskwinie pysznie urozmaicą ten rarytas, nadając mu przyjemnego aromatu. Przygotowanie jest niezwykle proste, a wychodzą rumiane i chrupiące. Warto spróbować. Racuchy lubi wielu smakoszy. Lekkie placuszki na jogurcie będą doskonałe z sezonowymi owocami. Tym razem proponujemy wam dodanie świeżej brzoskwini, która podczas smażenia delikatnie się skarmelizuje i nabierze głębokiej słodyczy. Skusicie się?
Bób jest sycącą rośliną strączkową, która właśnie zaczęła pojawiać się na straganach. Jakub Kuroń proponuje krótko ją ugotować i podać z innymi sezonowymi dodatkami o raz chrupiącym boczkiem. Warto skusić się na ten aromatyczny rarytas. Bób skusi niejednego smakosza. To pełne białka warzywo samo w sobie jest niezwykle sycące. Podane wraz z boczkiem i chlebem sprawdzi się jako szybki lunch lub kolacja. Kuroń proponuje również, by dodać do niego również pomidora i pełen smaku sos na bazie oliwy. Skusicie się?
Kotlety z warzyw mogą być równie pyszne co mięsne rarytasy. Wystarczy tylko dobrze doprawić masę. Specjał z selera nie będzie wyjątkiem. Delikatnie słodka kompozycja z dodatkiem marchewki z powodzeniem zastąpi schabowe czy tradycyjne mielone. Podajcie na obiad, a rodzina będzie zachwycona. Kotlety z selera są proste w przygotowaniu, soczyste i pełne aromatu. Będą doskonałym letnim zamiennikiem ciężkich, mięsnych potraw. Raz ich spróbujecie, a wspomnienie subtelnej słodyczy zamkniętej w chrupiącej panierce zostanie z wami na długo. Skusicie się?
Dżem z agrestu jest smacznym i orzeźwiającym sezonowym smakołykiem, który bez problemu zrobicie w domu. Babciny przepis, który wam dziś proponujemy, wykorzystuje tylko niezbędne składniki. Wychodzi o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Spróbujecie? Dżem z agrestu jest idealnym dodatkiem do chleba, naleśników czy porannej owsianki. Zrobienie go w domu jest niezwykle proste, a decydując się na ten krok, zyskujemy pewność, że nie zawiera zbędnych dodatków. Skusicie się?
Chłodnik pomidorowy jest pełnym smaku i niezwykle orzeźwiającym pomysłem na letni obiad. Przygotowany z dodatkiem arbuza ochłodzi was jeszcze skuteczniej, a przy tym będzie przyjemnie słodki. Spróbujecie? Chłodnik jest jednym z szybkich w przygotowaniu dań, które sprawdzają się w upalne dni. Nieoczywiste połączenie pomidorów i arbuza jest naszą kolejną propozycją na smakowity letni posiłek. Podajcie go zamiast rosołu, a rodzina będzie zachwycona.
Domowe drożdżówki z truskawkami przypomną wam czasy dzieciństwa. Świeże sezonowe owoce doskonale komponują się z delikatnym i mięciutkim ciastem. Przyrządzone z naszego przepisu słodycze będą lepsze niż zakupione w cukierni. Warto zrobić większą ilość, bo cała rodzina z chęcią ich spróbuje. Drożdżówki z truskawkami są smakowitym pomysłem na weekendowy deser. Pyszne połączenie lekkiego drożdżowego ciasta i soczystych, słodkich owoców zachwyci was od pierwszego kęsa. Przygotowanie jest niezwykle proste, choć nieco czasochłonne. Efekt jest jednak wart wysiłku. Skusicie się?
Pierogi z pieca są wyjątkowo smaczne. Przygotowane w wersji po bieszczadzku — z delikatnym twarogiem i ziemniakami — spodobają się każdemu amatorowi nietuzinkowych dań kuchni polskiej. Spróbujcie, a na pewno nie raz powtórzycie. Pierogi po bieszczadzku są smakowitą i sycącą propozycją na obiad. Zamknięty w delikatnym cieście farsz ziemniaków i białego sera po upieczeniu będzie jednocześnie przyjemnie rozpływający się w ustach i chrupiący. Skusicie się?
Klopsy warzywne z dodatkiem płatków owsianych są znakomitym pomysłem na prosty i sycący obiad. Będą tak pełne smaku i aromatu, że nikt nie zorientuje się, iż nie ma w nich ani grama mięsa. Koniecznie wypróbujecie — ten smak was zachwyci.Smakowite klopsy warzywne można przygotować nawet z resztek po rosole. Wystarczy tylko dodać nieco więcej przypraw — np. wędzonej papryki czy sosu sojowego — by nabrały charakteru. Jeżeli szukacie przepisu na tanie, sycące i bezmięsne danie dla całej rodziny -właśnie go znaleźliście.
Fasolka po bretońsku jest smacznym i sycącym daniem, które z powodzeniem można przyrządzić w wersji bezmięsnej. Niezawodna receptura Marty, wykorzystująca wędzoną słodką paprykę w proszku, pozwoli wam cieszyć się pełnym aromatu posiłkiem, który spodoba się nawet zagorzałym mięsożercom. Spróbujecie? Fasolka po bretońsku bez kiełbasy czy boczku wielu osobom wydać się może pozbawiona smaku. Jednak, gdy dodamy do niej odpowiednie przyprawy - przede wszystkim wędzoną słodką paprykę - danie wyjdzie niezwykle smaczne. Sekretem smaku potraw są bowiem przyprawy i dodatek tłuszczu, a nie obecność mięsa. Przekonajcie się sami.
Surówka z marchewki zazwyczaj przygotowywana jest z dodatkiem jabłka. Uzupełnienie smakowitego sosu na bazie śmietany o tarty chrzan sprawi, że smakołyk nabierze charakteru. Spodoba się wam bardziej niż klasyczny słodki miks. Surówka z marchewki jest jednym z prostszych dodatków do drugiego dania. Smakowite warzywo warto połączyć ze słodkim jabłkiem i chrzanem. Lekko ostra i chrupiąca kompozycja spodoba się nawet najbardziej wybrednym domownikom.
Smażone kiszone ogórki stanowią niebanalną przekąskę, która z pewnością zachwyci wielu smakoszy. Z powodzeniem zastąpi wam chipsy czy panierowane mięsne rarytasy. Podajcie gościom, a zniknie tak szybko, że nawet się nie zorientujecie, kiedy zapytają o kolejną porcję. Smażone kiszone ogórki są chrupiące z wierzchu i soczyste wewnątrz, a przy tym mają lekko kwaśny smak. Trudno sobie chyba wyobrazić lepszy opis orzeźwiającej przekąski. Specjał do lekkich nie należy — smażymy go w końcu w głębokim tłuszczu — ale zdecydowanie warto spróbować.
Surówka z młodej kapusty jest przyjemnie chrupiąca i aromatyczna. Dodatek sosu na bazie oliwy z oliwek z nutą cytryny, że całość nabierze lekkości. Delikatna słodycz marchewki i świeżo posiekany koperek pysznie dopełnią smaku. Podajcie do obiadu, a rodzina będzie zachwycona. Surówki są nieodłącznym elementem wielu obiadowych kompozycji. Orzeźwiający i pełen aromatu specjał z młodej kapusty skusi niejednego amatora lekkich warzywnych kompozycji. Sezonowe składniki w połączeniu z delikatnym sosem na bazie oliwy smakują obłędnie. Skusicie się?
Kotlety jajeczne stanowią szybką i niedrogą alternatywę dla mięsnych przysmaków. Zrobicie je niemalże bez wysiłku, a pasują do wielu dodatków. Koniecznie spróbujcie — jajka podane w ten sposób są wyśmienite. Kotlety jajeczne są niezwykle proste w przygotowaniu. Wegetariański rarytas doskonale komponuje się z młodymi ziemniakami i sezonowymi surówkami. Taka wersja obiadowego klasyku spodoba się nie tylko wegetarianom.
Młoda kapusta jest zdrowa i pełna smaku. Warto po nią sięgnąć właśnie teraz — gdy trwa sezon. Tomasz Strzelczyk zdradził dwa pomysły na wyjątkowo pyszne odsłony tego warzywa. Są proste w przygotowaniu — każdy sobie z nimi poradzi. Kapustę w kuchni można wykorzystać na różne sposoby. Młode główki idealnie smakują jako dodatek do obiadu — podany ze smakowitą zasmażką — a także solo w chrupiącej panierce z bułki tartej.
Placki jogurtowe z truskawkami są doskonałym pomysłem na słodkie śniadanie czy kolację. Puszysty rarytas z patelni idealnie komponuje się z sezonowym owocem, sprawiając, że placki są jednocześnie delikatne i odrobinę soczyste. Spróbujcie, a jeszcze nie raz je zrobicie. Placki lubi wielu smakoszy. Dla tych, którym racuchy z jabłkami czy placki z białym serem już się znudziły mamy nie lada gratkę w postaci jogurtowego specjału z dodatkiem truskawek. Słodki owoc sprawdzi się doskonale w tym połączeniu. Każdy poprosi o dokładkę.
Próbowaliście już kiszonej kalarepy? Słodkie warzywo zazwyczaj po prostu chrupiemy lub dodajemy do surówek. Okazuje się, że poddane fermentacji nabiera jeszcze więcej smaku. Jest przy tym bardzo zdrowe. Koniecznie spróbujcie — posmakuje wam bardziej niż ogórki czy cukinia. Kiszona kalarepa będzie doskonałą przekąską czy dodatkiem do obiadu. Dla wielu smakoszy z pewnością okaże się smaczniejsza od fermentowanych ogórków czy cukinii. Przygotowanie jest równie proste. Warto spróbować.
Lubicie ogórki małosolne, lecz nie macie ochoty na żmudne upakowywanie warzywa w słoikach? Przygotujcie je w woreczku. Przygotowanie jest niezwykle proste — nawet zalewa będzie zbędna. Spróbujecie? Ogórki małosolne posmakują niejednemu amatorowi letnich rarytasów. Szybki i nieskomplikowany patent na przygotowanie ich w woreczku foliowym sprawi, że każdy będzie mógł cieszyć się smakiem domowej wersji popularnego przetworu. Warto spróbować.
Pierogi przyrządzone z miękkiego i elastycznego ciasta będą znakomite. Nawet najlepszy farsz nie uratuje mącznych wyrobów, które są twarde i rozpadają się. Z recepturą babci Zosi przygotujecie puszyste i rozpływające się w ustach rarytasy. Wszystko za sprawą dwóch patentów — rezygnacji z jajka i podgrzania wody. Sprawdźcie koniecznie. Sekretem smacznych pierogów jest miękkie i elastyczne ciasto. Babcia Zosia wie doskonale, że aby uzyskać odpowiednią konsystencję masy, nie można do niej dodać jajka i zimnej wody. Zamiast tego radzi, by zadbać o kilka innych szczegółów.
Sernik truskawkowy na zimno jest orzeźwiającym letnim deserem, idealnym na ciepłe popołudnie. Lekki i pełen owoców twaróg z kakaowym spodem smakuje obłędnie. Przepis na ten smakołyk jest nieskomplikowany — z naszymi wskazówkami każdy sobie poradzi. Spróbujecie? Sernik truskawkowy na zimno skusi niejednego smakosza. Pyszne połączenie twarogu i sezonowych owoców w towarzystwie kakaowego spodu z ciasteczek nabiera charakteru. Zaopatrzcie się w solidną porcję owoców i kilka innych produktów i przygotujcie ten pyszny jak marzenie deser.