Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Przepis

Blok czekoladowy jak za dawnych lat - kultowe ciasto bez pieczenia
20.07.2022 14:41 Blok czekoladowy jak za dawnych lat. Kultowe ciasto bez pieczenia rodem z PRL-u zrobisz w 15 minut

Chcecie zrobić blok czekoladowy jak za dawnych lat? Z naszym prostym przepisem pyszne ciasto bez pieczenia przygotujecie w zaledwie kwadrans. Z pewnością zachwyci każdego, kto go spróbuje. Blok czekoladowy jest znakomitym deserem bez pieczenia, który spodoba się nie tylko dzieciom. Aromatyczny smakołyk będzie idealny, gdy potrzebujecie słodyczy, by podjąć gości, a nie macie zbyt wiele czasu, by je przygotować. Skusicie się?

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?
20.07.2022 11:15 Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Pamiętaj o 1 zasadzie

Chrupiące placki ziemniaczane spodobają się nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Aby uzyskać smakowite danie, należy pamiętać o jednym szczególe — dobrym odsączeniu startych ziemniaków. Zbyt duży dodatek mąki — jaki konieczny będzie w przypadku mocno wilgotnego purée — sprawi, że placki wyjdą się zbite i gumowate. Zrobienie chrupiących placków ziemniaczanych wymaga właściwego doboru ziemniaków. Najlepsze będą odmiany o dużej zawartości skrobi i sypkim miąższu takie jak Bryza, Gracja czy Tajfun. W ich przypadku dodatek mąki może być znikomy, a placki i tak nie rozpadną się po usmażeniu. Do przygotowania rarytasu nadadzą się także tzw. ziemniaki uniwersalne, czyli popularne odmiany Irga czy Irys. Zawierają nieco więcej wody, lecz po dobrym odsączeniu i dodaniu mąki masa będzie miała odpowiednią konsystencję. W tym przypadku kluczowe będzie zachowanie odpowiednich proporcji składników. Z naszą recepturą będzie to dziecinnie proste.

Babcine racuchy bez jajek i mleka są znakomite
20.07.2022 08:56 Cudownie puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą idealnie za każdym razem

Babcine racuchy bez jajek i mleka będą idealne jako słodkie śniadanie czy podwieczorek. Przygotowanie tego lekkiego drożdżowego specjału ze słodkimi jabłkami wcale nie wymaga użycia nabiału. W roślinnej odsłonie będzie równie pyszny. Skusicie się? Racuchy przygotowywane bez jajek i mleka są znakomite. Wychodzą niezwykle puszyste i delikatne, a kawałki jabłek znakomicie kontrastują z lekkością ciasta. Po rarytas może sięgnąć każdy. Warto spróbować — spodoba się nie tylko dzieciom.

Jajecznica z kurkami - najlepszy przepis
20.07.2022 08:02 Najlepszy przepis na jajecznicę z kurkami. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Jajecznica z kurkami jest jedną ze smaczniejszych wersji serwowanego o poranku dania. Sekret jej pysznego smaku tkwi w podsmażaniu grzybów na mieszaninie oliwy z oliwek i masła. Dzięki temu pięknie się rumienią, lecz nie przywierają do patelni. Warto spróbować.Jajecznica z kurkami spodoba się wszystkim amatorom dań z grzybami. Pełna aromatu, kremowa potrawa wzbogacona o świeże zioła nie tylko nasyci, ale też sprawi, że nasz poranek będzie niezwykle przyjemny. Zróbcie od razu podwójną porcję, a wystarczy dla całej rodziny.

Szybkie kotlety jajeczne to doskonałe danie jarskie
19.07.2022 14:44 Kotlety jajeczne niegdyś królowały na polskich stołach. Zapomniane danie zrobisz w kilka chwil

Szybkie kotlety jajeczne będą idealnym pomysłem na obiad. Jeśli macie pod ręką ugotowane na twardo ich przygotowanie będzie niemalże ekspresowe. Jarskie danie z pewnością spodoba się waszym bliskim. Koniecznie spróbujcie. Jeśli zastanawiacie się co zrobić na obiad, a macie w lodówce jajka, spróbujcie tego, dawniej dobrze znanego rarytasu. Kotlety z jaj są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych mielonych i spodobają się nie tylko wegetarianom. Będziecie zaskoczeni tym wspaniałym smakiem.

Chłodnik z kiszonych ogórków jest idealny na upalny dzień
19.07.2022 10:33 Chłodnik z kiszonych ogórków, idealny w upalny dzień. Nic tak nie ochłodzi jak kultowa zimna zupa

Chłodnik z kiszonych ogórków jest pyszną alternatywą klasycznej ciepłej zupy. Jego smak przyjemnie orzeźwia, a świeży koperek nadaje mu aromatu. Jeśli szukacie prostego przepisu na letni obiad — ta propozycja jest dla was. Przygotowanie chłodnika z kiszonych ogórków nie jest skomplikowane, a lista składników wyjątkowo krótka. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiej zupy, warto się skusić — pełna aromatu zimna potrawa z pewnością skradnie wasze serca.

Lepienie pierogów
18.07.2022 19:54 Aga kupiła doskonały składnik na pierogi w Biedronce. Ciasto wyszło jej mega miękkie, zdradziła przepis

Pierogi potrafią zachwycić smakiem. Do ich przygotowania wybierzcie mąkę pszenną z młyna Szymanowskiego, a ciasto będzie przyjemnie lekkie i elastyczne. Kupicie ją w każdej Biedronce. Warto spróbować - tak dobrego rarytasu dawno nie jedliście.Pierogi z serowo-ziemniaczanym farszem będą smaczne, jeśli nadzienie zamkniemy w delikatnym i rozpływającym się w ustach cieście. Wykorzystując do jego przygotowania mąkę pszenną typu 480, uzyskamy najlepsze rezultaty. Skusicie się?

Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby były lepsze?
18.07.2022 19:01 Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby były lepsze? Dwa składniki zdziałają cuda

Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Przygotowując je z aromatycznym serem żółtym i świeżym koperkiem, uzyskamy niezwykle smaczne i sycące danie, które spodoba się całej rodzinie. Będzie świetne zarówno jako obiad, jak i wczesna kolacja. Koniecznie spróbujcie. Placki ziemniaczane z aromatycznymi dodatkami spodobają się każdemu amatorowi ziemniaczanych rarytasów. Ziemniaki i koperek wraz z serem stanowią wyśmienitą kompozycję, a przy tym sycą na długo. Skusicie się?

Jak zrobić biszkopt czekoladowy?
18.07.2022 18:10 Ania zdradziła, jak zrobić czekoladowy biszkopt. Sekretem są 3 łyżki pewnego produktu

Biszkopt jest lekkim i pełnym smaku ciastem, które doskonale smakuje z wieloma dodatkami. Przepis Ani pomoże wam przygotować pyszną czekoladową wersję tego rarytasu. Wystarczy wsypać trzy łyżki kakao, by odmienić ten prosty deser. Spróbujecie?Biszkopt czekoladowy, podobnie jak klasyczny, może stanowić bazę do przyrządzania tortów. Podany solo z sezonowymi owocami i bitą śmietaną też będzie smaczny. Przekonajcie się sami, jak proste i satysfakcjonujące jest to ciasto.

Cukinia marynowana w zalewie z curry
18.07.2022 17:42 Obłędna cukinia marynowana w zalewie curry. Bije na głowę nawet ogórki

Cukinia jest smakowitym sezonowym warzywem. Przyrządzona w znakomitej marynacie z curry będzie idealnym dodatkiem do dań obiadowych, kanapek czy specjałów z grilla. Przepis jest niezwykle prosty, a smak na długo zostanie w waszej w pamięci. Spróbujecie konieczne - jest lepsza niż ogórki.Cukinia marynowana znajdzie wielu amatorów. Jeśli macie ochotę na przetestowanie podobnej kiszonkom, lecz bardziej aromatycznej wersji tego lekko słodkiego warzywa, koniecznie wypróbujcie naszą recepturę. Składniki nie zrujnują portfela, a przyrządzenie nie sprawi problemu. Skusicie się?

Doskonałe faszerowane pieczarki z suszonymi pomidorami
18.07.2022 11:31 Doskonałe faszerowane pieczarki z suszonymi pomidorami. Smak lata

Po pieczarki z chęcią sięgamy, gdy tęsknimy za leśnymi grzybami. Tym razem proponujemy zrobić z nich smakowitą przekąskę wypełnioną aromatycznymi pomidorami suszonymi i szpinakiem. Z pysznym topionym serem będą smakować wyśmienicie. Spróbujecie? Pieczarki są smacznymi i łatwo dostępnymi grzybami. Z łatwością wyczarujemy z nich nie tylko zupę czy sos, ale też doskonałą przekąskę. Wystarczy oczyścić grzyby i nieco je wydrążyć, a powstałe miseczki wypełnić aromatycznym farszem i podpiec. Tym razem proponujemy, by do środka trafił szpinak i suszone pomidory. Skusicie się? Przepis na smakowite pieczarki z suszonymi pomidorami Składniki: 350 g pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego szalotka lub pół małej cebuli garść młodych listków szpinaku 5 pomidorków koktajlowych 4 większe kawałki suszonych pomidorów z zalewy 60 g mozzarelli lub innego żółtego sera 1 łyżka pestek słonecznika szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz w ilości do smaku olej rzepakowy do smażenia posiekana natka pietruszki do posypania oliwa z oliwek do podania

Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
17.07.2022 22:26 Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką. Wychodzi idealnie za każdym razem

Ciasto drożdżowe zna i lubi wielu smakoszy. Sekretem delikatnego i lekkiego wypieku jest dodanie topionego masła na sam koniec wyrabiania masy. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Będziecie zaskoczeni, jak puszysty smakołyk uzyskacie. Ciasto drożdżowe jest jednym z dobrze znanych wypieków domowych. Z odrobiną sera i kruszonka będzie jeszcze smaczniejsze. Przygotowanie wcale nie będzie trudniejsze, zwłaszcza jeśli skorzystacie z naszych wskazówek. Spróbujecie?

Niezwykła pasta z suszonych pomidorów
17.07.2022 21:15 Niezwykła pasta z suszonych pomidorów. Doskonały dodatek do kanapek

Pomidory najczęściej jemy na surowo lub w postaci sosów. Suszony wariant jest jednak równie smakowity, a przy tym idealnie nadaje się do przygotowania prostej pasty kanapkowej. Do smakołyku dodajcie śliwki suszone i kilka przypraw, a uzyskacie pełne aromatu smarowidło do chleba. Spróbujecie? Suszone pomidory są niedocenianym, choć pełnym smaku, rarytasem, który pasuje do wielu smakowitych dań czy dodatków takich jak choćby makaron ze szpinakiem i fetą, pasta jajeczna czy smakowita marynata do piersi z kurczaka.Z aromatycznego składnika warto też przygotować pastę kanapkową. Prosty przepis inspirowany doskonałym pomysłem zaprezentowanym na blogu Jadłonomia skradnie wiele serc. Takiej pasty z pewnością jeszcze nie jedliście. Skusicie się?

Pasztet z mięsa po rosole
13.07.2022 08:56 Pasztet do smarowania z resztek po rosole. Nic się nie zmarnuje

Rosół jest wyśmienitą zupą, którą często przyrządzamy. Nierzadko jednak brak nam pomysłu co zrobić z pozostałym po gotowaniu mięsem i warzywami. Jedna z opcji jest przygotowanie z nich pysznego pasztetu. Tym razem mamy dla was recepturę, która nie wymaga nawet pieczenia. Sprawdźcie koniecznie, bo ze świeżym chlebem smakuje doskonale. Pasztet z mięsa po rosole niejednego smakosza przyprawi o szybsze bicie serca. Receptura pozwalająca przygotować smaczne smarowidło do kanapek z gotowanego w rosole kurczaka z pewnością wam się spodoba. Zrobienie pasty nie sprawi nikomu kłopotów, a jej smak zależał będzie od fantazji i tego, jakie zioła wpadną wam ręce. Spróbujcie, a zachwytom nie będzie końca.

Jak zrobić najsmaczniejsze ciasto na ptysie?
12.07.2022 16:39 Jak zrobić najsmaczniejsze ciasto na ptysie? Zdradzamy najważniejsze podstawy

Ciasto na ptysie wyjdzie delikatne i smaczne, jeśli starannie je przyrządzimy. Bardzo istotny jest etap mieszania składników. Powinno ono odbywać się podczas gotowania, a mąkę warto dodatkowo przesiać, by pozbyć się grudek. Z naszą recepturą krok po kroku na pewno się uda. Sprawdźcie koniecznie. Przygotowania ciasta na ptysie nie będzie wyzwaniem, jeśli zadbacie o kilka szczegółów. Idealny materiał na ciastka powstanie, gdy margarynę połączymy z wodą oraz dodamy do nich przesianą mąkę. Potem wystarczy tylko ostudzić masę i wymieszać ją z jajkami. Po upieczeniu będzie lekka i rozpłynie się w ustach.

Niezwykła alternatywa dla mizerii - duszone ogórki z koperkiem i cytryną
10.07.2022 17:55 Niezwykła alternatywa dla mizerii - duszone ogórki z koperkiem i cytryną. Smak lata na talerzu

Ogórek jest jednym z bardziej orzeźwiających warzyw, które często trafia na nasze talerze surowy — najczęściej jako obiadowy dodatek ze śmietaną. Nie każdy jednak wie, że świetnie smakuje na ciepło. Zdradzamy prosty sposób na ogórki duszone z cytryną i koperkiem. Spodobają się wam bardziej niż mizeria. Koniecznie spróbujcie. Ogórki znamy i lubimy. Często sięgamy po nie pod postacią mizerii czy pysznej kwaśnej zupy. Surowe warzywo również można zjeść na ciepło. Podduście je z dodatkiem soku z cytryny i posypcie koperkiem. Dodając nieco jogurtu, uzyskacie niesamowicie aromatyczną kompozycję. Skusicie się?

czosnek
09.07.2022 20:27 Prosty sposób na kiszony czosnek. Warto mieć go w swojej spiżarni

Czosnek jest zdrową, pełną cennych składników odżywczych rośliną o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Tym z was, którzy nie lubią jego smaku, ale i entuzjastom, polecamy wyjątkowy przepis na kiszoną wersję warzywa. Warto przygotować zapas i dodawać do potraw. Koniecznie spróbujcie. Kiszony czosnek jest znacznie łagodniejszy w smaku niż surowy. Jeżeli więc mimo dobroczynnych właściwości tego warzywa nie jesteście go w stanie zjeść na czczo — ten sposób może być dla was. Dodajcie go do sałatek lub wykorzystajcie do przygotowania prostych bagietek czosnkowych z masłem. Będzie pysznie.

Obłędny dżem z rabarbaru i truskawek
09.07.2022 17:49 Obłędny dżem z rabarbaru i truskawek. Hit sezonu

Rabarbar stanowi pyszny dodatek do słodkich śniadań i wypieków. W połączeniu z truskawkami jest naprawdę wyśmienity. Warto zachować ten smak na dłużej i przygotować dżem z obu sezonowych produktów. Przepis jest niezwykle prosty, a efekty zachwycą nawet najbardziej sceptycznych smakoszy. Koniecznie spróbujcie? Rabarbar jest wyśmienitym, lekko kwaśnym sezonowym warzywem, które pasuje zarówno do deserów, jak i wytrawnych dań. Po pysznej szarlotce z budyniem przyszedł czas na przygotowanie wybornego dżemu z dodatkiem truskawek. Zimą będzie idealny do zapieczenia wraz z kruchym ciastem. Sprawdzi się też oczywiście do kanapek. Skusicie się?

Kapuśniak z młodej kapusty
08.07.2022 10:05 Sprawdzony przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pomysł na przepyszny obiad

Kapuśniak z młodej kapusty jest wyśmienitym specjałem. Na ogół zupa kojarzy się z rozgrzewającym zimowym smakołykiem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować go latem. Wystarczy sięgnąć po młodą kapustę. Przepis babci Stasi jest niezwykle prosty, a dodatek cząbru sprawi, że zupa nabierze smaku. Pół łyżeczki wystarczy, by cieszyć się niezwykle aromatycznym daniem. Babciny patent nie ma sobie równych. Spróbujecie? Kapuśniak z młodej kapusty jest pyszną zupą, która z pewnością zagości na niejednym talerzu. Podobnie jak szczawiowa czy botwinka, zyskuje na smaku dzięki starannie dobranym dodatkom. W tym przypadku kluczowy jest cząber, który nie tylko nada zupie charakteru, ale też sprawi, że będzie lekkostrawna. Skusicie się?

Sprawdzony sposób na domową przyprawę Maggi w płynie
06.07.2022 21:26 Sprawdzony sposób na domową przyprawę Maggi w płynie. Pokocha ją cała rodzina

Maggi jest dobrze znanym dodatkiem do zup. Niestety jest on bogaty we wzmacniacze smaku, których obecność w potrawach wcale nie jest wymagana. Jeśli macie pod ręką nieco lubczyku, sos sojowy i kilka innych popularnych przypraw, pyszną płynną doprawę do dań bez problemu przygotujecie w domu. Warto spróbować — rodzina będzie zachwycona. Domowe maggi będzie zdecydowanie smaczniejsze, a przede wszystkim zdrowsze od kupionego w sklepie. W przeciwieństwie do gotowców nie będzie bowiem zawierało wzmacniaczy smaku, takich jak glutaminian monosodowy czy 5′-rybonukleotyd disodowy. Będzie też zawierało mniej soli, której nadmiar w diecie jest niepożądany.

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie
04.07.2022 19:25 Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Patisony marynowane są rarytasem prostym w przygotowaniu i niezwykle smakowitym. Jeżeli tylko lubicie warzywa przyrządzane z dodatkiem octu i przypraw, warto zrobić z niej domowe przetwory. Roślina o nietypowym kształcie obfituje w wiele cennych składników odżywczych. Patisony są niezbyt popularnym warzywem z rodziny dyniowatych, które w smaku przypomina cukinię. Zawierają witaminę C, B1, B2 i PP, a także wapń, żelazo czy magnez. Znajdziecie w nich też sporo cennego dla skóry karotenu. Skusicie się na ten rarytas?

kanapka
03.07.2022 22:42 Niezwykły przepis na kanapkę Elvisa Presleya. Idealne połączenie smaków

Kanapka Elvisa Presleya nie wszystkim jest znana. Nietypowe połączenie chleba, masła orzechowego, banana i boczku jest sycące i na długo zapada w pamięć. Podpowiadamy, jak zrobić ten rarytas. Kanapka Elvisa Presleya może szokować doborem składników. Król rock'n' rolla do chrupiącego chleba tostowego posmarowanego masłem orzechowym lubił dodawać banany i wędzony boczek. Okazuje się jednak, że ta nietypowa kompozycja jest bardziej niż smaczna. Skusicie się?

Ekspresowe lody z 5 składników według przepisu Anny Lewandowskiej
02.07.2022 22:05 Ekspresowe lody z 5 składników według przepisu Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia

Lody są idealnym deserem na upały, ale nie tylko. Smakowite owocowe kompozycje sprawdzą się przy każdej okazji. Anna Lewandowska do zrobienia domowego rarytasu wykorzystuje same zdrowe składniki. Efekty zachwycają. Spróbujecie?Lody Anny Lewandowskiej łączą kilka nietypowych składników, które razem smakują cudownie. Przygotowanie smakołyku zajmuje zaledwie 10 minut, a po kolejnej godzinie będziemy mogli cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.Propozycja celebrytki jest idealna dla wegan i osób, które nie mogą spożywać cukru lub nabiału. Lody są przygotowane ze składników roślinnych, m.in. z jagód goji, które zawierają duże ilości witaminy C i przeciwutleniaczy. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście — jest okazja.

Jednoskładnikowe lody bananowe
01.07.2022 23:03 Jednoskładnikowe lody bananowe. Najprostszy przepis na wakacyjny smakołyk

Lody bananowe są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy kupić owoce i uzbroić się w cierpliwość, by schłodzić się tym smakowitym — i przede wszystkim zdrowym — deserem. Warto spróbować, bo bije na głowę robiony na śmietanie specjał z popularnych lodziarni. Domowe lody bananowe są banalne w przygotowaniu. Potrzebne wam będą tylko dojrzałe banany i dobry blender, który poradzi sobie z rozdrobnieniem zmrożonego owocu. Deser zachwyci nawet dzieci, a nie będzie przesadnie słodki i tuczący. Skusicie się?

Orzeźwiające ciasto z arbuzem
01.07.2022 21:39 Idealne na upały, orzeźwiające ciasto z arbuzem. Daj się mu oczarować i ochłodzić

Ciasto z arbuzem nie wymaga pieczenia, a doskonale orzeźwia i zachwyca wyglądem. Potrzebujecie zaledwie kilku składników i trochę cierpliwości, by wyczarować smaczny deser, który spodoba się całej rodzinie. Zniknie w mgnieniu oka. Spróbujecie?Ciasto z arbuzem jest jednym z tych smakołyków, których zrobienie jest dziecinnie proste. Masę śmietanową połączymy z pysznym owocem i orzeźwiającą galaretką. Chrupiący spód z ciasteczek dopełni całości. Skusicie się?

pierogi
01.07.2022 20:02 Niezwykły przepis na ciasto na pierogi z końca XIX wieku. Uwagę zwraca brak 1 składnika

Pierogi lubi wielu smakoszy. Gdy mają delikatne i mięciutkie ciasto, są idealne. Dawna receptura na nie, oparta była o zastosowanie zaledwie dwóch składników — wody i mąki. Nie dodawano masła ani tym bardziej jajka. Mimo to danie zachwycało smakiem, a farsz pozostawał w środku. Ciasto na pierogi bez masła będzie nie tylko proste w przygotowaniu, ale też wegańskie. O ile nie wypełnicie go mięsem czy farszem z dodatkiem sera, każdy się skusi na ten rarytas. Sprawdźcie koniecznie — będziecie zaskoczeni, jak łatwo zamyka się w nim nadzienie.

3 złote zasady i ogórki kiszone będą jędrne i chrupiące
01.07.2022 17:56 3 złote zasady i ogórki kiszone będą jędrne i chrupiące. Korzystały z nich nasze babcie

Idealne ogórki kiszone są jędrne, chrupiące i pełne smaku. Istnieją trzy triki, które sprawią, że rarytas zawsze będzie zachwycający. Ujawniamy sekrety, które znały nasze babcie. Zastosowanie ich sprawi, że rarytas zachwyci. Ogórki kiszone zawsze wyjdą, jeśli nie zapomnimy o trzech istotnych szczegółach. Pierwszym z nich jest moczenie ich w zimnej wodzie. Dzięki takiej kąpieli nawet nieco przywiędłe warzywa odzyskują właściwą strukturę. Drugim ważnym trikiem jest dodanie do słoja liścia wiśni, porzeczki lub dębu. Dodatki te sprawią, że ogórki nie zmiękną zbytnio podczas fermentacji. Ostatnim jest zalanie warzyw ciepłą wodą, które skróci czas trwania kiszenia. Zadbajcie o nie, a wszystko się uda.

Gessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu chłodnika
01.07.2022 16:55 Gessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu chłodnika. Przez niego traci smak

Chłodnik jest idealnym daniem na upalne dni. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak go dobrze przyrządzić. Magda Gessler za największy błąd podczas przygotowania tego specjału uznaje ścieranie warzyw na tarce. Jak twierdzi, w ten sposób sok z nich uwalniany rozwadnia zupę, a warzywa są pozbawiane smaku. Chłodnik litewski Magdy Gessler będzie smakował wybornie, jeśli pokroimy warzywne składniki. To zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż rozdrabnianie ich na tarce, bo produkty zachowają przyjemną chrupiącą konsystencję i pozostaną soczyste.