Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przyprawy

Przyprawy

Zimne nóżki w galaretce
09.07.2022 13:27 Z jakiego mięsa wychodzi najlepsza galareta? Jeden wybór bije na głowę wszystkie inne

Wiecie, z jakiego mięsa wychodzi najlepsza, zimna galareta? Jeden wybór bije na głowę wszystkie inne, a są nim nóżki wieprzowe. Przyrządzając galaretę na nóżkach, nie trzeba dodawać do niej żelatyny. Wystarczy dorzucić do garnka włoszczyznę i trochę przypraw. Po kilku godzinach gotowania i zastudzeniu powstaje wyborna przystawka.Zimne nóżki, czyli mięsna galareta to hit dawnych lat, który i teraz jest zjadany ze smakiem. Serwuje się je głównie na domowych uroczystościach i w czasie świąt. Można je podać na zimną przystawkę lub zjeść jako przekąskę. Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe dla naszych stawów i kości.Przygotowanie galarety zajmuje trochę czasu, ale pracy przy niej jest niewiele. Wystarczy wrzucić do garnka odpowiednie mięso, trochę warzyw i przypraw i gotować całość, aż mięso będzie bardzo miękkie. By zrobić naturalną, pyszną galaretę trzeba jednak wybrać odpowiednie mięso. Jakie?

Prosty przepis na tradycyjną surówkę z pora. Pasuje do każdego obiadu
08.07.2022 17:31 Prosty przepis na tradycyjną surówkę z pora. Pasuje do każdego obiadu

Tradycyjna surówka z pora to pomysł na pyszny dodatek obiadowy. Surówka z dodatkiem jabłka, marchewki, szczypiorku a sosie majonezowo- jogurtowym pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryb i dań wegetariańskich.Dania podane z surówką z pora smakują wyśmienicie. Surówka jest lekka, bardzo aromatyczna i bardzo smaczna, rewelacyjnie podkreśla smak każdego dania obiadowego. Surówkę koniecznie przygotuj z dodatkiem sosu majonezowo- jogurtowego.Przed przygotowaniem surówki, posiekaj por i sparz go wrzącą wodą. Ten trik sprawi, że por będzie delikatniejszy. Jabłko po starciu na tarce skrop natomiast sokiem z cytryny. Cytryna nie będzie wyczuwalna, a dzięki niej jabłko na dłużej zachowa ładny, świeży wygląd.Por jest nie tylko smaczny, jest również bardzo zdrowy- jest bogatym źródłem kwasu foliowego i silnych przeciwutleniaczy, które nie dość, że opóźniają procesy starzenia, to jeszcze zapobiegają powstawaniu wielu groźnych chorób.

Chrupiący kalafior w cieście
08.07.2022 13:57 Chrupiący kalafior w cieście. Wyborny przysmak, nikt mu się nie oprze

Chrupiący kalafior w cieście jest świetnym pomysłem na przekąskę i jako dodatek do obiadu. Zapomnij o gotowaniu kalafiora w wodzie, kalafior w cieście z kurkumą, curry i papryką mieloną to prawdziwa uczta dla każdego smakosza.Kalafior w cieście jest rewelacyjną alternatywą dla tradycyjnie podanego kalafiora z wody i polanego masłem z bułką tartą. Ciasto naleśnikowe z dodatkiem aromatycznych przypraw smakuje doskonale. Kalafior po usmażeniu ma złotą, chrupiącą skórkę, to absolutny hit.Kalafior w cieście może być samodzielną przekąską, możemy go również podać jako dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z mięsem wieprzowym, drobiowym, pieczonymi rybami i kotletami warzywnymi.Kalafior gotowany w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru będzie smakował jeszcze lepiej. Jeśli przeszkadza Ci zapach gotowanego kalafiora, do gotującej się wody dodaj również łyżeczkę sody oczyszczonej, skutecznie zabija intensywny zapach.

Pieczony bakłażan po grecku
08.07.2022 11:18 Moussaka z bakłażanem. Obiad dla całej rodziny w greckim stylu

Moussaka to zapiekanka w greckim stylu z warzywami sezonowymi, serem i mięsem mielonym. Danie przygotujesz błyskawicznie, a cała rodzina będzie zachwycona. Zapiekanka jest pożywna i pełna smaku, jest idealna na obiad w upalny dzień.Zapiekanki z sezonowych warzyw to absolutny hit każdych wakacji. Zapiekanki są szybkie w przygotowaniu i możemy dodać do nich wiele składników i polać ulubionym sosem. Jedną z lepszych zapiekanek, jakie jadłam, jest właśnie pieczony bakłażan po grecku zapiekany z sosem beszamelowym.Pieczony bakłażan po grecku to pomysł na pyszny obiad, nawet w najbardziej zabiegane dni. Przygotowanie całej potrawy zajmuje mi dosłownie 20 minut. Zapiekanka będzie gotowa po 20- 25 minutach pieczenia. Moussaka doprawiona suszonymi ziołami i świeżą natką pietruszki smakuje wybornie.Przed przygotowaniem zapiekanki, bakłażana pokrój w plastry i oprósz solą, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru wody. Sos z mięsa mielonego i pomidorów dopraw również cukrem. Cukier uwalnia z warzyw najlepszy smak, a cały sos będzie bardzo aromatyczny.

kebab
07.07.2022 22:38 8 lipca - Światowy Dzień Kebaba. Najprostszy przepis na ulubiony fast food Polaków

8 lipca przypada Światowy Dzień Kebaba. W związku z tym podajemy wam najprostszy przepis na ulubiony fast food Polaków. Bez trudu zrobicie go domowym sposobem, a będzie miał tę przewagę nad zamówionym, że włożycie do niego tylko te składniki, które lubicie. Kiedyś lubiliśmy zapiekanki i hot-dogi. Potem zostały one zdetronizowane przez inne fast-food'y, a więc kebab i pizzę. 8 lipca obchodzony jest Światowy Dzień Kebaba. To dobra okazja do tego, by spróbować własnoręcznie przygotować kebaba domowym sposobem. Jak zrobić kebaba w domowym zaciszu? To niezwykle proste. Trzeba tylko zaopatrzyć się w gotowe placki tortilli, filet z kurczaka, trochę warzyw i sos. W kilkanaście minut wyczarujecie z nich szybki obiad.

Sprawdzony sposób na domową przyprawę Maggi w płynie
06.07.2022 21:26 Sprawdzony sposób na domową przyprawę Maggi w płynie. Pokocha ją cała rodzina

Maggi jest dobrze znanym dodatkiem do zup. Niestety jest on bogaty we wzmacniacze smaku, których obecność w potrawach wcale nie jest wymagana. Jeśli macie pod ręką nieco lubczyku, sos sojowy i kilka innych popularnych przypraw, pyszną płynną doprawę do dań bez problemu przygotujecie w domu. Warto spróbować — rodzina będzie zachwycona. Domowe maggi będzie zdecydowanie smaczniejsze, a przede wszystkim zdrowsze od kupionego w sklepie. W przeciwieństwie do gotowców nie będzie bowiem zawierało wzmacniaczy smaku, takich jak glutaminian monosodowy czy 5′-rybonukleotyd disodowy. Będzie też zawierało mniej soli, której nadmiar w diecie jest niepożądany.

klopsy z sosem
06.07.2022 18:57 Szybki sos do mięsa, kopytek i makaronów. W roli głównej - rosół na wielu mięsach

Zobaczcie, jak zrobić szybki sos do pieczonego mięsa, kopytek i makaronów. W roli głównej wystąpi rosół na wielu mięsach, który nada sosowi smaku i aromatu. Wystarczy go tylko zagęścić i doprawić, a zamieni się w pyszny dodatek do wielu dań obiadowych. Chcesz podać na obiad mięso gotowane lub pieczone, ale nie masz pomysłu na sos, który będzie dopełnieniem całości? A może podajesz makaron lub kopytka do obiadu, ale nie wiesz czym je polać, by były smaczniejsze? Mamy dla ciebie proste i szybkie rozwiązanie. Jeśli masz trochę rosołu, możesz na jego bazie przygotować sos. Będzie pasował do wielu potraw.

Jak należy przechowywać koperek?
06.07.2022 09:49 Jak należy przechowywać koperek? Pojemnik po lodach wcale nie jest najlepszym rozwiązaniem

Koperek jest bardzo delikatnym ziołem, które wymaga odpowiedniego przechowywania, w przeciwnym razie szybko zwiędnie i się zepsuje. Zapomnij o mrożeniu w pojemniku po lodach, są o wiele lepsze sposoby na przechowywanie koperku, dzięki którym zachowa świeżość aż do następnego sezonu.Nigdy nie mroźmy koperku w opakowaniu po lodach. Pomijając już fakt, że w dzieciństwie otworzenie pojemnika z lodami, w których były mrożone zioła, było jednym z największych rozczarowań, plastikowy pojemnik nie sprawdza się tak dobrze do przechowywania.Koperek mroźmy w specjalnych woreczkach strunowych. Możemy również mrozić go w szklanych słoikach. Do przechowywania koperku możemy wykorzystać również sól kuchenną i pasteryzację. Sposobów jest naprawdę dużo i każdy jest skuteczny. Poznaj sprawdzone triki na przechowywanie i mrożenie koperku.Świeży koperek rewelacyjnie wzbogaca smak dań przygotowanych z sezonowych warzyw. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu i mrożeniu, koperek przez wiele miesięcy będzie smakował tak, jak świeżo zerwane zioło, a my będziemy mogli cieszyć się jego niezwykłym aromatem.

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek
05.07.2022 12:57 Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Miękkie żeberka z grilla w aromatycznej marynacie i glazurze z miodu i musztardy to absolutny hit. Zrezygnuj z klasycznej kiełbasy, przygotuj żeberka, które zachwycą każdego miłośnika mięsnych potraw. Żeberka grillowane długo nad żarem będą tak miękkie, że mięso zacznie odchodzić od kości.Sekretem idealnie miękkich żeberek z grilla jest długie grillowanie. Nie grilluj mięsa bezpośrednio nad ogniem, a nad żarem. Temperatura musi być w miarę stała- między 110 a 150 stopni C. Glazurą nasmaruj mięso na około 20 minut przed końcem grillowania.Żeberka zamarynuj dzień wcześniej. Do marynaty koniecznie dodaj ocet, który zmiękczy twardą strukturę i włókna w mięsie, przez co żeberka po upieczeniu będą naprawdę miękkie i delikatne. Miękkie żeberka z grilla w aromatycznej marynacie i glazurze to gratka dla każdego smakosza Jak sprawdzić, czy żeberka są już idealnie miękkie? Gdy złapiesz za kość i delikatnie podniesiesz wieprzowinę, mięso powinno zacząć odchodzić od kości. To najskuteczniejszy sposób na sprawdzenie, czy żeberka są już idealne.

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie
04.07.2022 19:25 Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Patisony marynowane są rarytasem prostym w przygotowaniu i niezwykle smakowitym. Jeżeli tylko lubicie warzywa przyrządzane z dodatkiem octu i przypraw, warto zrobić z niej domowe przetwory. Roślina o nietypowym kształcie obfituje w wiele cennych składników odżywczych. Patisony są niezbyt popularnym warzywem z rodziny dyniowatych, które w smaku przypomina cukinię. Zawierają witaminę C, B1, B2 i PP, a także wapń, żelazo czy magnez. Znajdziecie w nich też sporo cennego dla skóry karotenu. Skusicie się na ten rarytas?

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź
04.07.2022 18:49 Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Dlaczego ogórki kiszone źle się kiszą? Kiszone ogórki wymagają odpowiedniego przygotowania, inaczej są puste w środku i nie mają smaku. Najważniejsze jednak są same ogórki- jeśli kupimy warzywa nawożone azotem, nigdy nie ukiszą się tak, jak powinny.Ogórki kiszone to jedne z naszych ulubionych przetworów. Odpowiednio przygotowane są przepysznym dodatkiem do obiadu, zimnej płyty, sałatek i zup. Kiszonki są kwaśne, jędrne i bardzo soczyste. Pamiętajmy o kilku zasadach, a wyjdą za każdym razem.Ogórki kiszone możemy przygotować na wiele sposobów. Osobiście polecam tradycyjny przepis z dodatkiem liści czarnej porzeczki i wiśni. W kiszonkach nie może oczywiście zabraknąć gorczycy, kopru, chrzanu i czosnku, wszystkie przyprawy nadają ogórkom fenomenalny smak.Bardzo ważnym elementem kiszenia ogórków jest również dokładne umycie i sparzenie słoików. Jeśli słoiki nie są wyparzone, a jedynie lekko przemyte, bakterie, które się w nich znajdują, zepsują nam przetwory i kiszonki będą do wyrzucenia.

chrupiąca wątróbka
04.07.2022 11:16 Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Polecamy doskonałą wątróbkę w chrupiącej panierce. Już jeden jej kęs sprawi, że nigdy nie zapomnisz jej smaku. Nie ma dodatku jabłka, tylko przed smażeniem została obtoczona w mieszance tartej bułki i mąki. Koniecznie wypróbuj tę recepturę, a poznasz nowe oblicze soczystej wątróbki. Wątróbka należy do jednych z najbardziej lubianych podrobów, chociaż oczywiście są i tacy, którzy nigdy jej nie tkną. Ci jednak, którzy spróbowali jej choć raz, wiedzą, że potrafi być naprawdę smaczna. Zachwyca aksamitną konsystencję i soczystością. Dziś sprawimy jednak, że dodatkowo wątróbka zaskoczy was chrupkością. Usmażymy ją bowiem w panierce zawierającej tartą bułkę, dzięki czemu zyska zupełnie nowy, wymiar. Będzie chrupała niczym schabowy, skrywając w środku kremowe wnętrze.

Pyszna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Tani pomysł na pyszny obiad
03.07.2022 19:47 Pyszna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Tani pomysł na pyszny obiad

Pomysł na szybki, tani obiad? Cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Przygotowanie farszu do cukinii nie wymaga smażenia i obróbki termicznej. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i nafaszerować wydrążone wcześniej cukinie. Cukinia, zwłaszcza ta młoda, jest warzywem, z którego przygotujemy wiele wyśmienitych i tanich dań- placki z cukinii, leczo, cukinia grillowana, zupy kremy, czy właśnie cukinia zapiekana z mięsem mielonym.Do cukinii zapiekanej potrzebujemy wyłącznie kilku składników, które w większości mamy w domu. Danie jest więc proste, szybkie i tanie, a dodatkowo wykorzystamy warzywa i mięso, które mamy w lodówce i nie mamy pomysłu, jak je przygotować.Farsz do zapiekanej cukinii przygotujemy naprawdę ekspresowo, nie musimy nic smażyć, wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać, a cukinie wydrążyć. Miąższ z cukinii włóżmy do lodówki i wykorzystajmy na drugi dzień np. do ugotowania zupy kremu z warzyw.W ten sposób nic się w naszej kuchni nie zmarnuje. Upieczone cukinie koniecznie podajmy z posiekaną kolendrą lub natką pietruszki, ponieważ doskonale podkręcają smak i dodają świeżej nuty. Do cukinii zapiekanej z mięsem mielonym możemy podać również kwaśną śmietanę, która również dobrze komponuje się z całym daniem.

ryba smażona
03.07.2022 13:05 Perfekcyjna smażona ryba z patelni. Sekretem jest cienka i bosko chrupiąca panierka

Marzy wam się perfekcyjna, smażona ryba z patelni? Zapomnijcie o rybie z nadmorskiej smażalni, bo w domu zrobicie o wiele lepszą. Jej sekretem będzie cienka, bosko chrupiąca panierka, którą zrobicie z trzech prostych produktów — jajek, mąki kukurydzianej i tartej bułki. Smażona ryba w chrupiącej panierce kojarzy się większości osób z wakacjami nad morzem lub na Mazurach. Jednak taką smaczną rybkę można też bez problemu przygotować w domu o każdej porze roku. Podstawą sukcesu będzie oczywiście świeża, smaczna ryba. Jednak nie mniej ważna jest panierka. Dziś powiemy wam, jak ją zrobić.

Jak zrobić idealne ogórki małosolne?
29.06.2022 12:44 Jak zrobić idealne ogórki małosolne? Unikaj kilku najczęstszych błędów

Ogórki małosolne stanowią sezonowy rarytas, któremu wielu smakoszy nie może się oprzeć. Choć jest prosty w przygotowaniu, są błędy, które mogą sprawić, że się nie uda. Jedną z częstych wpadek jest używanie nieodpowiedniej soli. Podpowiadamy, na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę. Dobre ogórki małosolne są lekko słone, delikatnie kwaśne i przede wszystkim chrupiące. By przygotować je w domu, nie potrzebujecie wiele — jedynie warzyw i kilku przypraw. Radzimy jak uniknąć popularnych wpadek.

Przepis krok po kroku na chłodnik litewski. Idealna potrawa na gorące dni
28.06.2022 21:20 Przepis krok po kroku na chłodnik litewski. Idealna potrawa na gorące dni

Chłodnik litewski to jedna z najsmaczniejszych zup sezonowych. Chłodnik przygotujemy w zaledwie 20-30 minut i sprawimy bliskim wyśmienitą niespodziankę. Zupa na jogurcie i maślance jest lekka, orzeźwiająca i zdrowa. Poznaj przepis na chłodnik litewski, idealny na obiad w upalne dni.Chłodnik litewski jest jedną z moich ulubionych dań. Jest lekki, orzeźwiający, ale i pożywny i przede wszystkim pełen smaku. Latem maksymalnie wykorzystuję sezon na świeże owoce i warzywa, dlatego też chłodnik litewski jest zupą, którą w upały jem naprawdę często.Chłodnik swój niepowtarzalny smak zawdzięcza botwince, ogórkom, rzodkiewce. To właśnie te warzywa są bazą całego dania, które dodatkowo wzbogacone jest o maślankę, jogurt i solidną porcję koperku. Podczas gotowania wywaru na chłodnik, pamiętajmy o bardzo ważnej kwestii- wywar musi całkowicie ostygnąć, dopiero wtedy możemy dodać do niego jogurt, maślankę, ogórki i rzodkiewkę. Jeśli nie ostudzimy bulionu przed dodaniem nabiałowych produktów, chłodnik się zważy.

Ziemniaki z grilla od Tomasza Strzelczyka. Lepsze niż karkówka i kiełbasa
26.06.2022 13:32 Ziemniaki z grilla od Tomasza Strzelczyka. Lepsze niż karkówka i kiełbasa

Pomysł na niezwykłe danie z grilla? Przygotuj młode ziemniaki z grilla z niezwykłym dodatkiem- wędzonym boczkiem. Ziemniaki upieczone według przepisu Tomasza Strzelczyka smakują lepiej niż karkówka, czy kiełbasa.Lato trwa w pełni, a w raz z nim sezon na grilla. Nie ograniczajmy się jedynie do tradycyjnych już dań, jak kiełbasa, karkówka, kaszanka. Na ruszcie przygotujemy wszystko- szaszłyki, warzywa, czy ziemniaki z boczkiem według Tomasza Strzelczyka.Ziemniaki z grilla przepisu Tomasza Strzelczyka swój niezwykły smak zawdzięczają plastrom boczku oraz odpowiedniemu przygotowaniu- musimy nabić je na szampury i delikatnie ponacinać z dwóch stron. Tak zgrillowane ziemniaki smakują rewelacyjnie i każdy będzie prosił o dokładkę.Ziemniaki z grilla będą idealne, kiedy przygotujemy je z młodych odmian. Wtedy możemy upiec je w mundurkach, a pieczona skórka dodaje smaku. Tomasz Strzelczyk radzi również, żeby ziemniaki posolić najpierw przed położeniem ich na ruszt, a także chwilę później, kiedy zaczną mięknąć. W ten sposób będą idealnie doprawione.

cukinia w cieście
25.06.2022 20:11 Wyborna cukinia smażona w cieście curry. Uwielbiana przyprawa cudownie podkręca jej smak

Co zrobić na obiad? Dobrym pomysłem może się okazać cukinia smażona w cieście curry. Jest wyborna, a uwielbiana przyprawa doskonale podkręca jej smak. Podajcie do niej na przykład lekki sos przygotowany na bazie jogurtu, a całość zamieni się w oryginalne, letnie danie. Cukinia jest bardzo ciekawym warzywem. Nie ma wyraźnego smaku, ale to właśnie dlatego doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Lubi towarzystwo innych warzyw, mięs i serów. Jednak dziś u nas zagra rolę pierwszoplanową. Przygotujemy ją bowiem niczym kotlety. Pokroimy w plastry, doprawimy, zanurzymy w cieście i usmażymy. Do ciasta dodamy przyprawę curry, która nada cukinii niepowtarzalnego, orientalnego smaku. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni tą prostą potrawą.

Ogórki małosolne mają wielu zwolenników
25.06.2022 13:43 Największe błędy podczas przygotowania ogórków małosolnych. Przez nie wychodzą niesmaczne

Ogórki małosolne potrafią zachwycić smakiem. Aby zawsze się udały, warto wystrzegać się błędów, przez które ich smak będzie daleki od pożądanego. Jednym z nich jest niedbałe układanie ich w słoiku, które utrudnia ich kiszenie. Sprawdźcie, czego jeszcze warto się unikać, przyrządzając specjał w domu. Ogórki małosolne są proste w przygotowaniu. Wystarczy zwrócić uwagę na pięć detali, które mogą zadecydować o sukcesie. Będziecie zaskoczeni jak prosto wyeliminować potencjalne zagrożenia. Specjał już nigdy się nie zepsuje.

karkówka pieczona
24.06.2022 21:29 Pieczona karkówka jest prawdziwym przysmakiem. Przepis na najsoczystszą pieczeń

Pieczona karkówka jest prawdziwym przysmakiem. Przedstawiamy przepis na najsoczystszą pieczeń wieprzową pachnącą przyprawami. Obłóż mięso listkami laurowymi, obwiąż sznurkiem i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny. Po tym czasie otrzymasz coś wspaniałego. O tej porze roku karkówka cieszy się dużą popularnością. Jej plastry często bowiem lądują na ruszcie grilla. Jeśli jednak znudziła wam się już grillowana karkówka, możecie upiec ją w całości w piekarniku. Wcześniej jednak zamarynujcie ją w przyprawach, by nabrała niezwykłego smaku, aromatu i soczystości.

Jak z łatwością zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Już nigdy nie kupisz go w sklepie
24.06.2022 21:05 Jak z łatwością zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Już nigdy nie kupisz go w sklepie

Przygotuj domowy ekstrakt waniliowy. Produkt będzie gotowy po 8 tygodniach, a jego niepowtarzalny smak sprawi, że już nigdy nie kupisz ekstraktu w sklepie. Własnoręcznie przygotowany ekstrakt będzie świetnym dodatkiem do ciast i deserów.Gotowy ekstrakt waniliowy jest mdłym i sztucznym produktem. Z dodawaniem sklepowego ekstraktu musimy bardzo uważać, ponieważ jego zbyt duża ilość może skutecznie zepsuć smak ciasta. Gotowy ekstrakt waniliowy nie jest również produktem produkowanym z prawdziwej wanilii.Domowy ekstrakt waniliowy przygotujemy z dwóch składników- lasek wanilii i dobrej jakości wódki. Wystarczy, że natniemy lekko laski, włożymy je do wyparzonych słoików i zalejemy alkoholem, a po 8 tygodniach otrzymamy najwyższej jakości dodatek do ciast i deserów.Wanilię dodamy do naleśników, biszkoptów, kruchych ciast, muffinek i wielu innych deserów. Wystarczy niewielka ilość wcześniej przygotowanego produktu, aby każdy deser i ciasto zyskało rewelacyjny smak.

chłodnik
24.06.2022 16:18 Letni chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa

Jakie danie przygotować na dzisiejszy upał? Proponujemy doskonały chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa, zblendowane awokado oraz pokrojony w paski ogórek. Całość jest lekka, przepyszna i pełna składników odżywczych. Gwarantujemy, że ta nieziemska zupa podbije podniebienie każdego.Chłodnik jak sama nazwa wskazuje, jest zupą serwowaną na zimno. U nas największą popularnością cieszy się chłodnik litewski, którego podstawą jest botwina. Jednak do przygotowania chłodników można wykorzystać także inne warzywa, a nawet owoce.Dziś zapraszamy was na chłodnik z fit twistem, czyli z dodatkiem orzeźwiającego ogórka. Innym niezwykle ważnym składnikiem tej zimnej zupy jest awokado. Zawiera ono dużo cennych tłuszczów, a także witamin i soli mineralnych. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.

Pikantne ogórki małosolne z miodem i chili. 100 razy lepsze od tradycyjnych
23.06.2022 12:05 Pikantne ogórki małosolne z miodem i chili. 100 razy lepsze od tradycyjnych

Pikantne ogórki małosolne z miodem i chili będą gotowe już po 3 dniach. Ogórki są rewelacyjne w smaku, bardzo wyraźne, chrupiące i jędrne. Ogórki są świetnym dodatkiem do obiadu, zimnej płyty i kanapek, każdy prosi o przepis.Na ogórki kiszone i konserwowe musimy trochę poczekać. Jeśli mamy ochotę na przetwory, które będą gotowe już po trzech dniach, koniecznie przygotujmy pikantne ogórki małosolne z dodatkiem płynnego miodu i sproszkowanej papryczki chili.Ogórki małosolne są bardzo charakterystyczne w smaku- słodycz świetnie łączy się z ostrością, a całość uzupełniona jest dodatkowo o aromat liści wiśni, porzeczki, czosnek, koper i korzeń chrzanu. Tak przygotowane ogórki smakują obłędnie.Do przygotowywania ogórków do słoików, również małosolnych, wybierajmy wyłącznie najświeższe ogórki gruntowe, które są jędrne i zdrowe. Jeśli zauważymy wgniecenia, plamy lub miękkie miejsca, takie ogórki nie nadają się do przetworów, ponieważ się zepsują.

Przepyszne pierogi z bobem. Wyjątkowy specjał na początek lata
23.06.2022 09:57 Przepyszne pierogi z bobem. Wyjątkowy specjał na początek lata

Pierogi z bobem to letnia propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Delikatne, cienkie ciasto i farsz z bobu i boczku wędzonego to połączenie, którego koniecznie trzeba spróbować. Wytrawne pierogi rozpływają się w ustach.Sezon na świeży bób trwa w najlepsze, wykorzystajmy go więc maksymalnie i przygotujmy wiele wyśmienitych potraw z dodatkiem pożywnych i zdrowych strączków. Jedną z moich ulubionych są właśnie pierogi z bobem, są przepyszne.Ciasto na pierogi przygotujemy błyskawicznie z trzech składników: mąki, mleka i soli. Ciasto nie wymaga również odpoczywania, więc całe danie przygotujemy naprawdę w ekspresowym tempie. Farsz z bobu to również tylko kilka minut pracy.Sekretem idealnych pierogów jest dobrze wyrobione i rozwałkowane ciasto. Wyrabiajmy je ręcznie przez kilka minut i bardzo dokładnie rozwałkujmy, żeby było cienkie- tak przygotowane ciasto po ugotowaniu będzie idealnie miękkie i delikatne.Pierogi z bobem możemy podać prosto z wody. Możemy również przygotować do nich okrasę z cebuli i masła, skwarki z boczku lub słoniny lub polać samym masełkiem. Pierogi są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy.

schabowy w sosie
21.06.2022 10:15 Schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem smaku są 3 pyszne składniki

Dziś zapraszamy na schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem ich smaku są trzy pyszne składniki — powidła, goździki i cynamon. Dzięki nim mięso zyskuje zupełnie inny wymiar i pyszny sos. Tak przygotowane kotlety podaj z ryżem lub kluskami. Na hasło kotlety schabowe większość z was myśli z pewnością o chrupiącej panierce. My jednak przygotujemy schabowe zupełnie inaczej. Nie będziemy ich obtaczać w jajku i tartej bułce i udusimy je z niezwykle aromatycznymi dodatkami. Zrobi się z nich pyszny sosik, którym warto polać mięso.

Tradycyjny kotlet devolay według przepisu Karola Okrasy. Prosty, pyszny smak
20.06.2022 20:18 Tradycyjny kotlet devolay według przepisu Karola Okrasy. Prosty, pyszny smak

Kotlet devolay to pomysł na prosty, ale i wykwintny obiad dla całej rodziny. Roladka drobiowa w pysznym dodatkiem sprawdzi się równie doskonale podczas świat i większych uroczystości. Poznaj przepis Karola Okrasy na tradycyjny kotlet devolay.Devolay to niezwykły rodzaj kotletów. Przygotowywane są jak roladki wołowe, jednak są z mięsa drobiowego, mają złocistą panierkę i są niezwykle soczyste. Devolay w środku ma masło, które podczas smażenia świetnie nawilża mięso od środka.Sekretem doskonałych kotletów jest masło czosnkowe. Po przekrojeniu roladki w złocistej panierce masło wylewa się na zewnątrz, a dodatek aromatycznego czosnku i natki pietruszki sprawia, że kotlety są jeszcze smaczniejsze.Jeśli zostało nam masło czosnkowe po przygotowaniu roladek, wykorzystajmy je do posmarowania świeżego pieczywa, zrobienia grzanek lub bagietki zapieczonej z pomidorami i mozzarellą, dzięki czemu nic się nie zmarnuje, a potrawy nabiorą świetnego aromatu.Karol Okrasa kotlety devolay smaży na smalcu wieprzowym, dzięki czemu danie nabiera rewelacyjnego smaku i charakteru. Dodatkowym plusem smalcu jest jego wysoka temperatura dymienia, a więc roladki nie przypalą się podczas smażenia.

Przepis babci Iwony zachwyci całą rodzinę. Do gulaszu dodawała tylko jedną sztukę ważnego składnika
20.06.2022 18:45 Przepis babci Iwony zachwyci całą rodzinę. Do gulaszu dodawała tylko jedną sztukę ważnego składnika

Gulasz z żołądków i serc drobiowych przepisu babci Iwony jest niezwykle aromatycznym i pożywnym daniem. Do gulaszu koniecznie dodaj pieczarki, natkę pietruszki i jeden, niezbędny składnik- marchewkę, który nada daniu lekkiej słodyczy.Gulasz drobiowy jest idealnym pomysłem na danie dla wszystkich miłośników podrobów. Kurze lub indycze serca i żołądki podsmażone z przyprawami na smalcu, a następnie duszone z warzywami, są niezwykle delikatne i soczyste.Gulasz przygotujemy zarówno na szybki i aromatyczny obiad, jak i podamy podczas świąt i większych uroczystości. Danie zachwyci każdego smakosza, gulasz możemy podać z kromką świeżego pieczywa lub ugotować do niego kaszę, bądź puree. Do potrawy świetnie pasują również świeże i lekkie surówki.Pamiętajmy, że nawet najbardziej starannie przygotowany gulasz nie będzie smaczny, kiedy ugotujemy go z nieświeżego mięsa. Podroby muszą mieć ładny, różowy kolor. Świeże mięso również ma bardzo delikatny, neutralny zapach. Blade podroby o ostrym zapachu nie nadają się do jedzenia.

placki z bobu
20.06.2022 13:45 Chrupiące i bajecznie pyszne placki z bobem. Sezonowy przysmak może być jeszcze doskonalszy, niesamowite

Poznajcie przepis na chrupiące i bajecznie pyszne placki z bobem. Niesamowite, że sezonowy przysmak może być jeszcze doskonalszy dzięki temu, że zrobimy z niego danie z patelni. Placki mają niebanalny smak i są bardzo pożywne. Może zaserwujecie je dziś na obiad?W naszej kuchni najpopularniejsze są placki ziemniaczane. Jednak placki można też przygotować z innych warzyw. Tak naprawdę wszystkie nadają się na tę potrawę. Niektóre trzeba wcześniej ugotować, inne tylko zetrzeć i wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami. Do warzywnych placków warto podać sos czosnkowy. Można go przygotować na bazie jogurtu naturalnego, serka lub majonezu. Dodać do niego też trochę świeżych, posiekanych ziół i doprawić go do smaku.