Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przyprawy

Przyprawy

pieczone żeberka
20.02.2022 01:00 Idealne w każdym kęsie żeberka w miodzie

Szukasz pomysłu na pożywny, mięsny obiad? Taki, którym zachwycą się wszyscy domownicy? Przygotuj żeberka pieczone w miodzie. Będą idealne w każdym kęsie — kruche, soczyste i niezwykle smaczne. Doskonałym dodatkiem do tego dania będą pieczone warzywa i aromatyczny sos. Żeberka wieprzowe są dosyć tłuste, jednak to właśnie tłuszczyk i kości dodają im smaku. Doskonale nadają się do duszenia, ale najsmaczniejsze są pieczone. Trzeba tylko umieć je odpowiednio przyrządzić. Dziś zdradzimy wam przepis na pyszne żeberka marynowane w miodzie, musztardzie i przyprawach. Są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. Z pewnością nie poprzestaniecie na zjedzeniu jednego kawałka.

Jak wykorzystać w codziennym gotowaniu jałowiec?
20.02.2022 01:00 Jak sprytnie wykorzystać w kuchni jałowiec?

Jałowiec powinien na stałe zagościć w waszej kuchni. Ten bogaty w składniki odżywcze i aromaty owoc sprawdzi się przy wielu okazjach, czyniąc posiłki smacznymi i lżejszymi. Dowiedzcie się, jak i dlaczego warto go stosować. Owoce jałowca, czyli szyszkojagody, dojrzewają przez dwa lata, by osiągnąć piękną, dobrze nam znaną głęboko granatową barwę z lekko sinym nalotem. Korzenne, słodko-żywiczne w smaku jagody o leśnym aromacie znajdą zastosowanie w wielu przepisach kulinarnych.

Co dodać do herbaty
19.02.2022 01:00 Co dodać do herbaty oprócz cukru i cytryny?

Znudziła wam się klasyczna czarna herbata? Spróbujcie ją przygotować z dodatkami. Cukier czy cytryna to nie jedyne składniki, które możecie wykorzystać. Sprawdźcie, co jeszcze będzie pasowało. Gdy za oknem brzydka pogoda, szukamy czegoś, co nas rozgrzeje. Często jest to czarna herbata. Napar warto urozmaicić, by zwiększyć jego zalety — zarówno te smakowe, jak i prozdrowotne. Cukier czy cytryna są naturalnym wyborem, ale istnieje wiele innych, bardzo dobrych opcji.

Sos śmietanowy do pulpetów. Niezawodny przepis
18.02.2022 01:00 Sos śmietanowy do pulpetów. Niezawodny przepis

Sos śmietanowy do pulpetów to smaczny, lekki, kremowy sos, dzięki któremu pulpety smakują wyśmienicie. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj również ulubioną zieleninę- natkę pietruszki lub koperek, a będzie przepysznie. Poznaj niezawodny przepis na sos śmietanowy do pulpetów.Pulpety to danie, które wszyscy doskonale znamy. Delikatne, aromatyczne kuleczki z mięsa mielonego, doprawionego czosnkiem, cebulką i ziołami prowansalskimi rozpływają się w ustach. Pulpety najlepiej smakują z sosem: śmietanowym, kurkowym, koperkowym i pomidorowym. Sos śmietanowy to bardzo prosty sos, który dzięki przyprawom i zieleninie ma złożony smak. Sos jest gęsty, kremowy i jest pysznym wykończeniem całego obiadu- podaj pulpety z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i całość polej sosem, a wszyscy będą zachwyceni. Przed wlaniem śmietany do garnka, zahartuj ją z mąką i odrobiną zimnej wody. W ten sposób unikniesz zważenia lub powstania grudek, które wyglądają nieestetycznie i psują smak sosu. Do sosu śmietanowego dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki, wyjdzie pysznie.Pulpety zrobisz nie tylko z wieprzowiny lub indyka- tu poznasz przepis na pyszne pulpety wołowe, są wyjątkowo aromatyczne i pełne smaku.

flaczki
18.02.2022 01:00 Czym przyprawić i jak zagęścić flaki?

Flaki są zupą, która często pojawia się na uroczystych stołach. Większość osób za nimi przepada, choć niektórzy w życiu by ich nie wzięli do ust. Ta potrawa z podrobów jest bardzo smaczna, ale wzbudza kontrowersje. A wiecie, czym najlepiej przyprawić i jak zagęścić flaki? Oto kilka przydatnych wskazówek.Flaczki, czy też flaki należą do popularnych, polskich zup. Są bardzo pożywne i sycące. By były smaczne, trzeba je dobrze przyprawić. To poprawi też ich strawność. Zagęszczenie flaczków również wpływa na poprawę ich smakowitości. Flaki zwykle podaje się ze świeżą bułką lub chlebem.

Cząber
17.02.2022 01:00 Jak wykorzystać w kuchni cząber?

Cząber jest przyprawą znaną od wieków - już starożytni Rzymianie i Grecy doceniali jego zapach, smak i właściwości. Najlepiej komponuje się z różnymi fasolami, którym znacznie poprawia walory smakowe. Dodatkowo ułatwia trawienie tego typu produktów, zmniejszając ryzyko wystąpienia wzdęć. Cząber nie jest obecnie zbyt popularną przyprawą w kuchni polskiej, lecz zdecydowanie warto ponownie zacząć go stosować. Dawniej nasi przodkowie często wykorzystywali go podczas gotowania prostych i sycących posiłków. Poza wspaniałym aromatem, przypominającym nieco zapach macierzanki, cząber charakteryzuje się jeszcze jedną, bardzo istotną cechą. Mianowicie przyprawa pozytywnie wpływa na trawienie i zapobiega nieprzyjemnym wzdęciom.

Zupa z dyni z curry. Najlepszy przepis
17.02.2022 01:00 Zupa z dyni z curry. Najlepszy przepis

Zupa z dyni z curry to pomysł na zupę krem w orientalnej wersji. Zupa z dyni z mlekiem kokosowym, sokiem z pomarańczy i przyprawami indyjskiej kuchni to smaczne i aromatyczne połączenie. Zupa jest idealnym pomysłem na rozgrzewający i pożywny lunch lub obiad w chłodne, zimowe dni. Poznaj najlepszy przepis na zupę z dyni z curry. Zupa krem z dyni to bardzo uniwersalne danie, które możesz przygotować na wiele sposobów. Moim zdaniem zupa inspirowana kuchnią indyjską jest zdecydowanie najlepszą wersją dania, jest niezwykle rozgrzewająca, aromatyczna i smakuje rewelacyjnie.Dynia świetnie łączy się z orientalnymi przyprawami i mlekiem kokosowym. Curry, imbir, kurkuma nadają zupie fenomenalnego smaku, mleko kokosowe natomiast lekkiej słodyczy i aksamitności. Zupę doprawiam solą i pieprzem, jednak jeśli mam ochotę na pikantną wersję dania, dodaję również papryczkę chili lub pieprz cayene. Zupę podaję z posiekaną kolendrą i świeżym pieczywem lub indyjskim chlebkiem naan. Danie smakuje równie dobrze z posiekaną natką pietruszki, grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi pestkami dyni lub słonecznika, sposób podania zależy wyłącznie od Twoich preferencji. Przyprawa curry i dynia to rewelacyjne połączenie- tu poznasz przepis na pastę kanapkową z masłem orzechowym, curry i dynią. Jeśli masz ochotę na danie główne- w tym artykule sprawdzisz, jak zrobić wegańskie curry z dynią, soczewicą i papryką, jest proste i pyszne.

Kompot
17.02.2022 01:00 Prosty kompot z jabłek i cynamonu. Idealny do obiadu

Jeśli zastanawiasz się, jaki napój podać do dzisiejszego obiadu, zapomnij o gotowych, słodzonych napojach. Mamy zdrowszą i tańszą propozycję. Przygotuj kompot z jabłek i cynamonu. Będzie idealny do obiadu, a zrobisz go szybko z kilku prostych składników. Sklepowe półki uginają się od wyboru różnych napojów i soków. Wiele osób wybiera więc wygodne rozwiązanie i do obiadu podaje jeden z gotowych napojów. Jednak zawierają one duże ilości cukru i innych, zbędnych dodatków. Może czas więc wrócić do starych i dobrych kompotów? Są proste i szybkie do zrobienia. Do ich przygotowania wystarczy sezonowy owoc, woda i trochę cukru. O tej porze roku najtańsze są jabłka, z których można przygotować wyborny napitek. Jego delikatny smak warto przełamać dodatkiem korzennych przypraw, np. cynamonu.

kawa
16.02.2022 01:00 Rozgrzewająca kawa z pieprzem cayenne i cynamonem

Wiele osób rozpoczyna dzień od filiżanki kawy. Jej zadaniem jest szybkie obudzenie i dodanie energii. Dziś powiemy wam jak zrobić rozgrzewającą kawę z pieprzem cayenne i cynamonem. Za sprawą szczypty przypraw, kawa ta nie tylko pobudza, ale ma też dużo innych, pozytywnych właściwości. Większość z nas pije kawę, by dodać sobie energii i poprawić koncentrację. I rzeczywiście ten napój ma takie działanie, za sprawą zawartej w kawie kofeiny. Substancja ta przyjdzie też z pomocą, gdy czujemy się zmęczeni, rozkojarzeni czy senni. Pieprz cayenne dodatkowo podkreśli te właściwości.W prosty sposób możemy podkręcić działanie kawy. Wystarczy wsypać do niej trochę zmielonych przypraw. Jakich? To zależy, jaki efekt chcemy osiągnąć. Zimą, warto postawić na działanie rozgrzewające i wzmacniające.

Kofty wieprzowe
16.02.2022 01:00 Kofty wieprzowe. Przepis krok po kroku

Kofty wieprzowe, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z grilla lub piekarnika, to pomysł na pyszne i niecodzienne danie dla całej rodziny. Mięso mielone z cebulką, czosnkiem i przyprawami ma fenomenalny smak i doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i spotkanie przy grillu. Poznaj przepis na kofty wieprzowe.Jeśli masz ochotę na powiew świeżości w kuchni, przygotuj niezwykłe szaszłyki z mięsa mielonego. Szaszłyki doprawione świeżą kolendrą, imbirem, kminem rzymskim i chili mają doskonały smak i są niezwykle aromatyczne. Do koftów wykorzystaj mięso mielone wieprzowe, najlepiej z łopatki lub szynki. Jeśli nie przepadasz za smakiem kolendry, zamień ją na natkę pietruszki. Nie rezygnuj z ziół- dodają świeżości, lekkości i ciekawego smaku. Odkąd odkryłam kofty wieprzowe, żaden grill z przyjaciółmi nie odbył się bez mięsnych szaszłyków, wszyscy pokochali je od pierwszego kęsa. Do koftów podaję ziemniaki pieczone, lekką sałatkę z pomidorów i obowiązkowo grecki sos tzatziki. Kofty przygotujesz również w piekarniku, też będą pyszne.Jeśli szukasz pomysłu na danie z grilla- tu dowiesz się, jak przyrządzić grillowaną rybę, żeby była pyszna i soczysta.

 Pasztet wielkanocny bez wątróbki
16.02.2022 01:00 Doskonały pasztet wielkanocny bez wątróbki

Pasztet wielkanocny bez wątróbki to pomysł na wyśmienitą potrawę z łopatki, karkówki i udka kurzego. Pasztet z mięsa gotowanego z warzywami rosołowymi ma doskonały smak i jest bardzo aromatyczny. Poznaj przepis na wilgotny pasztet wielkanocny bez wątróbki. Klasyczny pasztet robiony jest na wątróbce, ma wyraźny, lekko gorzkawy smak. Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść podrobów, pasztet bez wątróbki jest świetną alternatywą. Potrawa genialnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Podaj pasztet z kromkami świeżego pieczywa i dodatkiem żurawiny i tartego chrzanu, a zniknie błyskawicznie.Pasztet zawsze będzie wilgotny, jeśli zastosujesz kilka następujących rad, po pierwsze zmielone warzywa z mięsem podlej wywarem, w którym gotowały się wszystkie składniki, w ten sposób nawilżysz danie od środka. Nigdy nie piecz pasztetu z włączonym termoobiegiem, ponieważ wyjdzie suchy. Kolejną rzeczą są plastry słoniny położone na pasztecie przed włożeniem do piekarnika- słonina rozpuści się pod wpływem wysokiej temperatury i dodatkowo nawilży danie i zapobiegnie przesuszeniu.Ciekawą i smaczną alternatywą dla pasztetu z wątróbką jest również pasztet królika- tu poznasz przepis na pasztet z tuszy króliczej i wieprzowiny.

Mole spożywcze
16.02.2022 01:00 Jak pozbyć się moli spożywczych domowym sposobem?

Żywność zanieczyszczona szkodnikami potrafi odebrać apetyt. Do jednych z najpopularniejszych należą mole spożywcze, które potrafią zasiedlić nasze kuchenne szafki i spiżarnie. Sprawdźcie, jak pozbyć się moli spożywczych domowym sposobem. Wystarczy sięgnąć po dwie popularne przyprawy. Ten, kto nie ujrzał w swojej kuchni dorosłych moli spożywczych, ich larw lub charakterystycznej pajęczynki, jest dużym szczęściarzem. Z pewnością ma też dużo czasu na regularne przeglądanie zapasów i czyszczenie szafek. Wystarczy jednak pozostawić na dłużej kaszę, mąkę czy orzechy, a mogą się w nich pojawić nieproszeni goście. Zwykle przybywają do nas ze sklepu, ukryci w kupionych produktach spożywczych. Potrzebują trochę czasu, by rozwinąć się, namnożyć i ukazać się naszym oczom.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- pieczarkowym
15.02.2022 01:00 Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Niezawodny przepis

Pomysł na prosty, szybki i smaczny obiad? Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- pieczarkowym. Delikatna wieprzowina dusza z pieczarkami, cebulką i ziołami, doprawiona śmietaną smakuje wybornie, jest soczysta i miękka. Poznaj przepis na wyśmienite polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- pieczarkowym, idealne na obiad.Polędwica wieprzowa jest bardzo delikatnym mięsem bez kości, które posiada przerosty tłuszczu, nie usuwaj ich- tłuszcz w mięsie czerwonym jest doskonałym nośnikiem smaku, dlatego też jest bardzo cenny. Zawsze wybieraj idealnie różowe, świeże mięso. Polędwica, która zmieniła kolor na blady lub nawet żółty nie nadaje się do spożycia.Do polędwiczek wieprzowym w aromatycznym sosie śmietanowo- pieczarkowym podaję ziemniaki lub puree ziemniaczane, jest równie szybkie i pyszne, wszyscy je uwielbiają- tu poznasz prosty przepis na puree ziemniaczane do obiadu. Polędwiczki możesz dusić zarówno w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, jak i wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu.Jeśli masz ochotę na aromatyczny obiad jednogarnkowy- tu poznasz przepis na bitki schabowym w aksamitnym sosie chrzanowym.

lovage-2370816 960 720
14.02.2022 01:00 Jak wykorzystać w kuchnii lubczyk?

Lubczyk nie jest ziołem zbyt popularnym w naszej kuchni. A szkoda, bo ma liczne walory zdrowotne i potrafi dodać potrawom smaku. Niestety mało kto wie, jak wykorzystać w kuchni lubczyk. Dlatego podpowiemy wam dziś, do czego warto go dodać i co możecie z niego przygotować.Lubczyk swoim wyglądem przypomina nieco natkę pietruszki, tylko jest od niej większy, grubszy. Jest orzeźwiający, smakuje jak maggi, bo jest podstawowym składnikiem tej przyprawy. Już w starożytności zaliczano go do naturalnych afrodyzjaków. A preparaty z lubczyku zaleca się dla podniesienia poziomu libido. Jednak zioło to ma też lecznicze działanie, a poza tym świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw. Ziele to bez problemu rośnie w przydomowych ogródkach, w których jest lekka gleba. Jego łodygi mogą dorastać do metra wysokości. Latem kwitnie na blado żółto. W kuchni najbardziej ceni się jego liście, w medycynie - korzeń.

Ewa Wachowicz, flaczki
12.02.2022 01:00 Niezwykły patent Ewy Wachowicz na aromatyczne flaczki z boczniaków

Flaczki są jedną z tradycyjnych zup polskiej kuchni. Zwykle przygotowuje się je z żołądków wołowych lub cielęcych, co niektórych wręcz odpycha. Jeśli więc chcesz spróbować tego przysmaku, ale w bezkontrowersyjnej wersji, skorzystaj z naszego przepisu. Poznaj niezwykły patent Ewy Wachowicz na aromatyczne flaczki z boczniaków. Boczniaki, to obok pieczarki grzyby, które można kupić przez cały rok. Hoduje się je, choć można też spotkać dzikorosnące. Grzyby te odznaczają się przyjemnym smakiem i wręcz leczniczymi właściwościami. Potrafią obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi, zwalczają też wolne rodniki. Boczniaki można przyrządzać na wiele sposobów. Doskonale nadają się do smażenia i duszenia, można je też dodawać do sałatek, zapiekanek, na ich bazie robić sosy do makaronów. Ewa Wachowicz proponuje przygotować z ich dodatkiem zupę - odpowiednik tradycyjnych flaczków.

kotlety z kalafiora
09.02.2022 01:00 Przepyszne kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej bez jajek

Szukasz nietuzinkowego pomysłu na obiad? A lubisz kotlety? Jeśli chcesz, możesz wraz z nami przygotować przepyszne kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Nie mają dodatku jajek, a o ich niezwykłym smaku przesądzają dwie aromatyczne przyprawy. Do kotletów podaj sos i dużą porcję surówki — zachwycą każdego. Bezmięsne kotlety potrafią być naprawdę smaczne, a przy tym są zdrowe. Nie zawierają bowiem tłuszczu ani cholesterolu, dostarczają nam też wiele wartościowych składników, np. błonnika, witamin, soli mineralnych. Wszystko oczywiście zależy od tego, z czego je przygotujemy. Nasze dzisiejsze kotlety zrobimy z kalafiora i kaszy jaglanej. Kalafior ma niepowtarzalny smak i kremową konsystencję. Kasza jaglana jest zaś doskonałym źródłem błonnika i witamin z grupy B. Gdy te dwa składniki podgotujecie, rozdrobnicie i odpowiednio przyprawicie powstanie doskonała masa na kotlety.

Jak zrobić sos śliwkowy do mięs?
07.02.2022 01:00 Jak zrobić sos śliwkowy do mięs?

Sos śliwkowy jest świetnym dodatkiem do mięsa, wzmacnia jego smak i aromat. Sos śliwkowy jest bardzo uniwersalny- pasuje zarówno do drobiu, kaczki, jak i schabu, polędwiczek, pieczeni i wędlin. Sos przygotujesz z suszonych i świeżych owoców. jak zrobić sos śliwkowy do mięs z suszonych śliwek? Jak zrobić sos śliwkowy do mięs ze świeżych śliwek?Sos śliwkowy to jeden z moich ulubionych sosów do mięsa, znacznie podkreśla jego smak, a danie wygląda bardzo świeżo i apetycznie. Sos śliwkowy to również pyszny dodatek do zimnej płyty, doskonale komponuje się z wędlinami i pasztetem. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić dwa rodzaje sosu- z suszonych i świeżych śliwek, każdy sos ma swój wyjątkowy smak i jest idealny do mięs. Sos z suszonych śliwek jest bardzo esencjonalny i bardziej wytrwany. Sos ze świeżych owoców jest słodszy i bardziej korzenny, z wyczuwalną nutą goździków i imbiru.Sos śliwkowy podaję do polędwiczek wieprzowych, pieczonego schabu, kaczki, indyka. Schab pieczony z sosem jest idealny zarówno na obiad, jak i na zimną płytę, jako dodatek do kanapek- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić soczysty, pieczony schab na kanapki.

Pasztet z królika i wieprzowiny
07.02.2022 01:00 Pasztet z królika i wieprzowiny. Wychodzi idealnie za każdym razem

Pasztet z królika i wieprzowiny z włoszczyzną jest świetnym pomysłem na zimną płytę, nie tylko na święta. Domowy, pieczony pasztet z dodatkiem aromatycznych ziół, przypraw i warzyw jest wilgotny, miękki i pyszny. Poznaj przepis na wyśmienity pasztet z królika i wieprzowiny.Pasztet jest świetnym dodatkiem do kanapek, jest zdecydowanie lepszy od wędliny, bardziej aromatyczny i soczysty. Jednym z lepszych pasztetów, jakie jadłam, jest właśnie pasztet z tuszy króliczek i wieprzowiny. Mięso królicze jest bardzo delikatne, a połączone z podgardlem i warzywami nabiera rewelacyjnego smaku.Pasztet przygotuj z ugotowanego w warzywach mięsa. Po zmieleniu warzyw, mięsa i dodaniu do masy kajzerek, dopraw całość do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Jeśli pasztet będzie suchy, wlewaj stopniowo wywar, w którym gotowało się mięso i warzywa. Do pasztetu możesz również dodać całe ziarna ziela angielskiego lub pieprzu. Pasztet zrobisz również z mięsa i warzyw z rosołu- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet przepisu Jakuba Kuronia, idealny do kanapek.

Kawa z kurkumą
07.02.2022 01:00 Dlaczego warto dodać kurkumę do kawy?

Kawa towarzyszy nam praktycznie cały czas i nie wyobrażamy sobie bez niej wykonywania codziennych czynności. Jeśli chcesz, aby działała jeszcze intensywniej, dodaj do niej nieco kurkumy. Egzotyczna przyprawa rozgrzewa, wzmacnia energetyzujące działanie kawy, a także działa prozdrowotnie na organizm. Kawa z kurkumą nie jest zbyt popularnym napojem w naszym kraju. Polacy wszak zwykle do kawy dodają jedynie cukier i mleko. Poniższa propozycja pozwala spróbować czegoś nowego, a także korzystnie wpłynąć na zdrowie. Kofeina zawarta w kawie pobudza do działania, a liczne przeciwutleniacze w ziarnach kawy pozytywnie działają na procesy zachodzące w ludzkim organizmie. Jak wpływa na człowieka kurkuma?

Krokiety z mięsem gotowanym
04.02.2022 01:00 Krokiety z mięsem gotowanym - najlepszy pomysł na obiad

Krokiety z mięsem gotowanym z rosołu to pomysł na pyszne danie, zarówno na obiad, jak i święta i spotkania w większym gronie. Farsz z kurczaka i wołowiny, które były gotowane z włoszczyzną, ma doskonały smak, a same krokiety pyszną, chrupiącą skórkę. Poznaj przepis na krokiety z mięsem gotowanym.Krokiety są już tradycyjnym daniem, które przygotowujemy głównie na święta i większe uroczystości. Krokiety to również pyszny pomysł na obiad, szczególnie wtedy, kiedy gotowałeś wcześniej rosół. Farsz do krokietów będzie najsmaczniejszy, kiedy ugotujesz bulion z kurczaka i wołowiny- tu dowiesz się, jak zrobić idealny rosół z dwóch rodzajów mięsa. Naleśniki usmaż zanim przystąpisz do robienia farszu, będą już chłodne i oddadzą nadmiar tłuszczu, a Ty z łatwością zawiniesz w nie farsz i zrobisz panierkę. Do naleśników na krokiety nie dodawaj cukru, ciasto musi być wytrawne. Do ciasta dodałam wodę gazowaną, które bąbelki powietrza dodatkowo spulchnią naleśniki.Krokiety z mięsem gotowanym z rosołu podaję często z barszczem czerwonym, którego smak doskonale łączy się z daniem. W tym artykule poznasz przepis na barszcz czerwony od Roberta Makłowicza, barszcz jest idealny do krokietów.

Flaki
03.02.2022 01:00 Rozgrzewające flaki z imbirem i czosnkiem

Flaczki dzielą mieszkańców Polski na fanów oraz zagorzałych przeciwników tej zupy - mało które danie wywołuje aż tyle emocji. Podczas gotowania flaczków należy pamiętać o doprawieniu ich startym na tarce świeżym imbirem. Korzenna przyprawa zakryje ewentualny nieprzyjemny smak flaków, a przy okazji nada zupie rozgrzewających właściwości. W dzisiejszych czasach przygotowywanie flaczków jest zajęciem banalnie prosty i praktycznie niewymagającym od gotującego żadnej pracy. Dawniej należało same flaki uprzednio poddać żmudnej i pracochłonnej obróbce, aby w ogóle nadawały się do spożycia - a mimo wszystko i tak potrafiły mieć nieprzyjemny posmak. Dlatego dodaje się do nich przyprawy o intensywnym aromacie, które zakrywają niedoskonałości flaków i czynią z nich pyszne danie. Jedną z najważniejszych jest świeży imbir, który odpowiada za ostry smak i rozgrzewające działanie flaczków.

Makaron
03.02.2022 01:00 Jak ugotować najsmaczniejszy makaron do obiadu?

Makaron jest jednym z najważniejszych produktów spożywczych w codziennej diecie milionów Polaków, dlatego warto wiedzieć, jak dobrze go ugotować. Podstawą są odpowiednie proporcje wody oraz soli. Na 1 litr płynu wrzuca się 1 łyżeczkę soli - dzięki temu smak makaronu staje się wystarczająco intensywny i pysznie łączy się z resztą dania.Makaron podaje się na tysiące różnych sposób, które zwykle różnią się jedynie drobnymi szczegółami. Zazwyczaj kluski zalewa się po prostu sosem, który przyjemnie je oblepia podczas mieszania. Choć makaron popularnością wygrywa z wieloma innymi podobnymi produktami, nie wszyscy wiedzą jak należy go przygotować. Najczęściej problemy pojawiają się już przed wlaniem wody do garnka, dlatego poniżej dokładnie tłumaczymy cały proces.

Kotlet z mięsa wołowego
01.02.2022 01:00 Kotlet z mięsa wołowego. Przepis krok po kroku

Kotlet z mięsa wołowego smażony to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów przygotowywanych z wieprzowiny i bułką tartą. Kotlety wołowe z czosnkiem, cebulką i ziołami prowansalskimi to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Poznaj przepis na kotlet z mięsa wołowego, idealny na obiad.Kotlety z mięsa wołowego mielonego mają wyraźny smak, lekko chrupiącą skórkę, są soczyste i doskonale doprawione. Samo mięso mielone z wołowiny jest o wiele smaczniejsze niż wieprzowe i bardziej esencjonalne. Do kotletów możesz wykorzystać gotowe mięso mielone, jednak gorąco polecam zmielić kawałek wołowiny samodzielnie w domu. Dwukrotnie mielona wołowina jest delikatna i bardzo aromatyczna i masz pewność, że mięso jest naprawdę świeże. Do kotletów doskonale sprawdzi się wołowina bez kości, jak ligawa, pręga, udziec. Kotlety z mięsa wołowego podaj z puree ziemniaczanym. Wołowina genialne komponuje się również z ogórkami kiszonymi, burakami tartymi i lekkimi surówkami warzywnymi. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić buraczki z chrzanem, idealne do obiadu.Z mięsa wołowego zrobisz również przepyszne zrazy wołowe, podaj je z kluskami śląskimi i kapustą czerwoną, a wszyscy będą zachwyceni.

Duszona czerwona kapusta z jabłkami
30.01.2022 01:00 Duszona czerwona kapusta z jabłkiem i cynamonem

Cynamon i jabłko stanowią zgrany duet. A gdyby tak wykorzystać go w wytrawnym daniu? Jedna sztuka owocu i odrobina orientalnej przyprawy odmienią wasze spojrzenie na czerwoną kapustę. Skusicie się? Jeśli dotychczas sięgaliście po surówkę z czerwonej kapusty i marchewki lub śląski obiadowy klasyk, czyli kapustę modrą, ten przepis pozwoli wam odkryć nowe oblicze dobrze znanego warzywa. Inspirowany recepturą Gordona Ramseya pomysł na słodko-winny obiadowy dodatek skradnie wasze serca.

Syrop z cebuli
30.01.2022 01:00 Nowa, zachwycająca wersja syropu z cebuli

Syrop z cebuli dla niektórych jest prawdziwym zbawieniem w czasie choroby, a dla innych czymś, czego nie są w stanie przełknąć. Niezależnie czy jesteś fanem syropu, czy wręcz przeciwnie, warto stosować go w czasie przeziębienia. Aby nadać mu nowego smaku i właściwości, zrób go na bazie miodu z dodatkiem korzennych przypraw. Syrop z cebuli to nieocenione remedium na ból gardła i męczący kaszel. Mimo nieprzyjemnego dla niektórych smaku i zapachu, z reguły przygotowuje się go w czasie choroby. Dzisiaj prezentujemy wersję ulepszoną o kilka ciekawych dodatków. Zamiast cukru cebulę zalewa się miodem, a także dodaje do całości goździki, cynamon oraz kurkumę. Takie połączenie spowoduje, że regularne picie syropu powinno szybko przynieść ulgę w chorobie.

Domowy ketchup
29.01.2022 01:00 Pyszny i aromatyczny sposób na domowy ketchup

Ketchup stanowi jeden z najważniejszych dodatków i sosów - wykorzystuje się go do wielu potraw z najróżniejszych kuchni świata. W sklepach dostępne jest mnóstwo wariantów ketchupu, jednak najsmaczniejszy i najzdrowszy będzie przygotowany własnoręcznie. Dlatego poniżej prezentujemy prosty i szybki przepis na ketchup. Wystarczy raz go spróbować, aby całkowicie zrezygnować z kupowania go w sklepie. Ketchup wywodzi się pierwotnie z kuchni chińskiej, gdzie prawdopodobnie służył w dawnych czasach jako zaprawa do dań rybnych. Nazwa pochodzi od słowa "kôe-chiap" w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie "zaprawa do ryb". Zaletą własnoręcznie zrobionego ketchupu jest przede wszystkim znajomość wszystkich składników. W takim sosie nie ma konserwantów, ulepszaczy smaku i innej chemii, dlatego jest znacznie zdrowszy. Co więcej, dostosowanie dokładnego profilu smakowego jest wyjątkowo ważne - dzięki temu można mieć pewność, że ketchup posmakuje każdemu.

Sos z kurczakiem do ryżu
28.01.2022 01:00 Sos z kurczakiem do ryżu - błyskawiczny, smakowity obiad

Sos z kurczakiem do ryżu to bardzo aromatyczne, lekko pikantne danie w indyjskim stylu. Kurczak w sosie to szybka potrawa, którą zapieczesz razem z ryżem w piekarniku, dzięki czemu całe danie będzie miało wyraźny smak pomidorów i orientalnych przypraw. Poznaj przepis na sos z kurczakiem do ryżu.Kurczak w sosie z ryżem będzie najsmaczniejszy, kiedy samodzielnie przygotujesz mieszankę orientalnych przypraw. Częścią mieszanki natrzyj mięso, pozostałą część podsmaż z cebulką na oleju i na ich bazie przygotuj sos. Połączenie curry, kolendry, papryki, kminu, imbiru i czosnku to chyba najlepsza marynata do kurczaka w indyjskim stylu.Sos do kurczaka przygotuj z passaty pomidorowej i bulionu warzywnego, dzięki czemu zarówno ryż, jak i mięso nabiorą warzywnego, bardziej pełnego aromatu. Całe danie tuż przed podaniem oprósz posiekaną, świeżą kolendrą, możesz również podać ćwiartki limonki do smaku. Jeśli szukasz pomysłu na zupę w indyjskim stylu- tu poznasz przepis na tradycyjną zupę indyjską z soczewicą.

Anna Lewandowska, racuchy
28.01.2022 01:00 Obłędnie pyszne racuchy z brzoskwiniami z przepisu Anny Lewandowskiej

Macie ochotę na coś szybkiego i smacznego? A co powiecie na racuchy? Chrupiące z wierzchu, miękkie i wilgotne w środku, posypane cukrem pudrem. Jeśli czujecie się zachęceni, zapraszamy na obłędnie pyszne racuchy z brzoskwiniami z przepisu Anny Lewandowskiej. Uwagę przykuwa m.in. dodatek imbiru.Racuchy kuszą puszystością, smakiem i łatwością przygotowania. Są doskonałą propozycją na podwieczorek, ale wiele osób chętnie jadłoby je o każdej porze dnia, np. na śniadanie. Najsmaczniejsze są od razu po przygotowaniu, ale równie dobrze smakują na zimno czy odgrzane.Racuchy Anny Lewandowskiej mają kilka niecodziennych dodatków. Wśród nich są brzoskwinie, które doskonale zastępują klasyczne jabłka. Jest też imbir, który lekko rozgrzewa i dodaje wyrazistości potrawie, a także cynamon, który wprowadza moc aromatu. Koniecznie musicie ich spróbować.