Brakuje ci pomysłu na obiad? Przygotuj prosty i smaczny gulasz z mięsa mielonego według przepisu Ewy Wachowicz. Zaskocz rodzinę wyjątkowym daniem, a przy okazji zaoszczędź trochę czasu. Gulasz doskonale komponuje się z ugotowanym ryżem, kaszą lub makaronem.Mięso mielone jest szybkie do przygotowania. To dlatego, że jest rozdrobnione, nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Doskonale nadaje się na kotlety mielone, klopsy i pulpety. Jednak można z niego też przyrządzić smaczny gulasz. Jak to zrobić, powie wam Ewa Wachowicz.
Wiesz, jak zrobić serek do smarowania z twarogu i szczypiorku? Jest najlepszy do kanapek i bardzo prosty do zrobienia. Koniecznie wsyp do niego łyżeczkę popularnej przyprawy, a kanapkowy serek zachwyci cię aromatem. I co istotne, będzie o wiele smaczniejszy niż kupne smarowidło.W sklepach bez problemu można kupić przeróżne serki do smarowania pieczywa. Jedne mają dodatek ziół, inne przypraw, a jeszcze inne aromatycznych dodatków typu czosnek czy chrzan. Taki serek bez problemu zrobisz własnoręcznie w domu. Będzie smakował tak, jak lubisz i nie będzie zawierał żadnych zbędnych dodatków. Sekretnym składnikiem, nadającym mu obłędnego aromatu, jest suszone oregano. Przed wsypaniem możesz rozetrzeć zioło w dłoniach, co wzmocni jego zapach.
Pogoda za oknem nie pozwala jeszcze na wygodne grillowanie, jednak jeśli tęsknisz za smakiem potraw z rusztu, mamy idealną propozycję. Poniższy przepis pozwala zrobić karkówkę pieczoną w plastrach, która smakuje jak z grilla. Za kruchość i soczystość odpowiada charakterystyczna marynata zrobiona na bazie miodu, musztardy i ketchupu. Karkówka pieczona w plastrach, w porównaniu do klasycznej karkówki pieczonej w całości, ma znacznie intensywniejszy smak. Marynata może w końcu o wiele łatwiej przeniknąć do cieńszych kawałków mięsa. Aby efekt był jak najlepszy, pamiętaj o odpowiednio długim marynowaniu. Optymalnym wyjściem jest pozostawić karkówkę w marynacie przez 24 godziny. Jeśli nie masz tyle czasu, poświęć minimum 3 godziny na marynowanie.
Szukacie alternatywy dla śledzi w oleju i śmietanie? Wypróbujcie przepis na zachwycające, lekko orientalne śledzie z imbirem i miodem. Są doskonale zbalansowane, bo łączą w sobie smak słony, słodki i pikantny. Takie śledzie świetnie sprawdzą się jako przekąska lub zimna przystawka. Śledzie to bardzo popularne, a zarazem niezwykle zdrowe ryby. Należą bowiem do tłustych ryb morskich, które są bogate w cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Najbardziej wszechstronne w użyciu są śledzie solone, a w zasadzie filety śledziowe. Po ich wymoczeniu i usunięciu z nich części soli, można je łączyć z przeróżnymi dodatkami. My zestawiliśmy je z pikantnym imbirem i słodkim miodem. Efekt jest rewelacyjny.
Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, nie każdy Polak zna poprawną odpowiedź. Wiele osób używa nawet tych nazw zamiennie, myśląc, że chodzi o tę samą zupę. Prawda jest jednak inna, mimo że obie zupy są trochę podobne w smaku.Bez żuru czy też żurku nie wyobrażamy sobie wielkanocnego śniadania. Jednak zupa ta jest też jadana w ciągu roku, bo bardzo lubimy jej smak. Jest kwaśny, wyraźny, przełamany smakiem wędzonki i przypraw. A barszcz biały? Czym się charakteryzuje? Z czym wam się kojarzy? Zaraz wyjaśnimy, na czym polega różnica między tymi dwoma zupami.
Jedni go uwielbiają, inni nie znoszą. Mowa o specjale ze zdjęcia, czyli salcesonie. Dziś podamy jego miłośnikom prosty przepis na domowy salceson. Wychodzi o niebo lepiej od sklepowego, a według naszej receptury zrobicie go z łatwością. A potem zjecie z wielkim smakiem. Salceson należy do wędlin podrobowych, zwanych też garmażeryjnymi. Zwykle robi się go z wieprzowej głowizny. My jednak zrobimy salceson z golonki wieprzowej. Będzie równie smaczny, a zjedzą go nawet ci, których sklepowy, podrobowy salceson mówiąc delikatnie, odpycha.
Bez świeżo zaparzonej kawy świat prawdopodobnie wyglądałby inaczej, dlatego nie wyobrażamy sobie, aby mogło jej zabraknąć. Jednym z najlepszych połączeń, nie tylko kulinarnych, jest kawa z odrobiną kurkumy. Aromatyczna przyprawa poprawia zdrowie, łagodzi stany zapalne, a także zwiększa energetyzujące działanie kawy. Kawa z kurkumą nie należy do popularnych pomysłów. Polacy zazwyczaj do kawy dodają jedynie cukier i mleko. Poniższa propozycja pozwala spróbować czegoś nowego, a także korzystnie wpłynąć na zdrowie.Doprawianie kawy kurkumą wywodzi się z Indii, gdzie taki sposób picia tego pysznego napoju jest dobrze znany. Niekiedy można spotkać się także z innymi dodatkami jak cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa.
Mamy chrupiący pomysł na tani obiad. Są nim szybkie placuszki z kalafiora o lekko cebulowym aromacie. Kalafior wystarczy zetrzeć na tarce, wymieszać z kilkoma składnikami i usmażyć. Nasze proste danie obiadowe zachwyci swym niepowtarzalnym smakiem. Placki i racuchy są smaczne i sycące, jednak nie mają wysokiej wartości odżywczej. Składają się bowiem przede wszystkim z mąki. Placki warzywne mają więc nad nimi dużą przewagę. Są mniej kaloryczne, dostarczają też błonnika, witamin i soli mineralnych. Podane z sosem jogurtowym i surówką mogą stanowić szybkie i smaczne danie obiadowe.
Sos musztardowo- chrzanowy na ciepło to aromatyczny sos do dań głównych. Polej nim pieczeń, polędwiczki wieprzowe lub inne mięso, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Sos na bazie bulionu warzywnego ma wyraźny smak i doskonale łączy się z każdym rodzajem mięsa. Poznaj przepis na sos musztardowo- chrzanowy.Sos musztardowo- chrzanowy gotuję na bulionie warzywnym lub na rosole, który został z poprzedniego dnia. Wyraźny, aromatyczny wywar jest podstawą wyśmienitego sosu na ciepło. Sos jest gęsty i ma doskonały smak, a ostrość jest idealnie wywarzona. Tu poznasz przepis na wywar warzywny, czyli bazę do większości sosów.Sos świetnie komponuje się z drobiem, wieprzowiną, wołowiną, jagnięciną. Każdy rodzaj mięsa, niezależnie od tego, jak przygotowany, z sosem musztardowo- chrzanowym nabiera fenomenalnego smaku. Do sosu możesz dodać również ulubioną zieleninę, np. natkę pietruszki lub koperek.Jeśli szukasz pomysłu na obiad- tu poznasz przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie. Podaj je z sosem musztardowym, będą przepyszne.
Planujesz obiad? Może dziś ziemniaki uczynisz jego podstawą? Przetestuj pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu. Są szybkie do przygotowania, a do tego syte i smaczne. Podaj je z surówką i sosem czosnkowym, a drugie danie będziesz mieć z głowy. Ziemniaki są najpopularniejszym warzywem w polskiej kuchni. Nie obędzie się bez nich większość zup, a i do drugiego dania nie ma lepszego dodatku. Jeśli jednak znudziły wam się już ziemniaki gotowane, zróbcie pieczone. Są pełne smaku i dostarczają wielu składników odżywczych, zwłaszcza jeśli wzbogacisz je kilkoma dodatkami.
Marynata, którą zalewa się mięso, bądź na nie nakłada, ma za zadanie przede wszystkim je zmiękczyć i aromatyzować. Ciekawy efekt można uzyskać, jeśli doda się do niej sodę oczyszczoną. Ten popularny produkt sprawia, że mięso o wiele szybciej kruszeje, a po ugotowaniu lepiej zatrzymuje swoje soki wewnątrz. Marynata do mięsa zwykle charakteryzuje się dużą ilością przypraw, których aromat ma przeniknąć jak najgłębiej do środka. Dzięki temu pieczeń czy kotlety smakują jeszcze intensywniej. Sposobów marynowania mięs jest mnóstwo i najlepiej dostosowywać je do rodzaju mięsa, które mamy zamiar przyrządzić. Jeden składnik może być dla różnych marynat wspólny - mowa oczywiście o sodzie oczyszczonej.
Żeberka wieprzowe gotowane w aromatycznym sosie własnym z cebulką, rozmarynem i sosem czosnkowym to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso jest soczyste i tak delikatne i miękkie, że z łatwością odchodzi od kostek. Poznaj przepis na żeberka wieprzowe gotowane.Gotowane żeberka wieprzowe to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Soczyste, miękkie żeberka w gęstym sosie, który powstał z mięsnego aromatu i cebuli, smakują wybornie. Sos doprawiam sosem sojowym i suszonym rozmarynem, moim zdaniem to połączenie daje genialny smak.Do żeberek podaję ziemniaki gotowane lub ziemniaki w formie kremowego puree. Buraczki z chrzanem lub ogórki kiszone doskonale podkreślają smak gotowanego, soczystego mięsa. Świetnie sprawdzi się również gotowana kapusta lub potrawka z marchewki, pietruszki i selera.Jeśli z obiadu zostanie Ci puree, nie wyrzucaj go- tu dowiesz się, co zrobić z puree z ziemniaków z poprzedniego dnia. Nie marnujmy jedzenia, wykorzystajmy je w pełni.
Mąka jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Niestety podobnie jak kasze czy ryż, stanowi dobre środowisko dla rozwoju moli spożywczych. Jak się ich pozbyć? Znamy skuteczne sposoby. Jeżeli w kupionej przez was mące pojawiły się mole, czym prędzej ją wyrzućcie, a pozostałe produkty sypkie dokładnie przejrzyjcie. Mole spożywcze niełatwo jest wytępić, ale jest to możliwe. Podpowiadamy, co warto zrobić.
Kiszona kapusta pojawia się na naszych stołach stosunkowo często - głównie przez doskonałe właściwości i pyszny smak. Jeśli jesteś jej ogromnym fanem, prezentujemy witaminową surówkę z kiszoną kapustą oraz kurkumą. Dodatek przyprawy nadaje całości słonecznej świeżości, a także zwiększa jej pozytywne działanie. Surówka z kiszonej kapusty może zostać podana do klasycznego polskiego obiadu, czyli zwykłych kotletów z ziemniakami. Najlepiej jednak współgra ze smażoną w panierce rybą -kwaśna surówka znacznie podbija jej smak. Obecnie, gdy za oknem jeszcze panuje zimowa aura, potężna dawka witamin jest jak najbardziej wskazana. Surówka witaminowa z kurkumą i kiszoną kapustą jest idealnym sposobem na podanie do stołu nie tylko zdrowego dodatku, lecz przede wszystkim wyjątkowo smacznego.
Jednym z najsmaczniejszych kawałków wieprzowego mięsa, są niewątpliwie żeberka. Jednak przyrządzenie odpowiednio miękkich, wcale nie jest takie proste. Zobacz, w jaki sposób upiec żeberka, żeby mięso samo odchodziło od kości. Takie danie z pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy. Żeberka wieprzowe swój smak zawdzięczają zawartości tłuszczu, a także obecności błon i kości. To właśnie z nich w czasie pieczenia czy duszenia wydobywają się składniki, które nadają smaku całej potrawie. Mięso to doskonale nadaje się do duszenia, gotowania, grillowania i pieczenia. Żeberka przyrządzone dwiema ostatnimi metodami są najsmaczniejsze. Jednak jednocześnie najtrudniej jest przy tego rodzaju obróbce kulinarnej, uzyskać odpowiednią miękkość mięsa. Podpowiemy ci, jak to zrobić.
Kofty wołowe, inaczej kebaby lub szaszłyki wołowe, to pomysł na pyszną wołowinę z grilla lub piekarnika. Doskonale doprawione mięso grillowane lub pieczone i podane z aromatycznymi dodatkami jest daniem, które posmakuje wszystkim i stanie się hitem sezonu grillowego. Poznaj przepis na niezwykłe kofty wołowe.Kofty wołowe są bardzo proste w przygotowaniu, a ich smak oczaruje nawet najbardziej wymagających mięsożerców. Miękka, soczysta, delikatna i dobrze doprawiona wołowina rozpływa się w ustach i jest podstawowym daniem na każdym grillu z rodziną i przyjaciółmi.Do koftów podaję grecki sos tzatziki lub gęsty jogurt wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną kolendrą. I jeden i drugi sos jest rewelacyjny do wołowiny z grilla, bardzo podkreśla jej smak. Do każdego mięsa z grilla podaję albo grillowane warzywa, albo lekkie sałatki, np. grecką, czy sałatkę z pomidorów, ogórka i cebulki. Kofty wyjdą równie smaczne, kiedy upieczesz je w piekarniku na ruszcie, pieczone na blaszce mogą się spalić. Jeśli szukasz pomysłu na danie z grilla- tu poznasz przepis na szaszłyki wieprzowe z papryką i cebulą.
Mało kto w ogóle zdaje sobie sprawę, że pierogi bez większych przeszkód można upiec w piekarniku. Dzisiaj prezentujemy przepis na wyjątkowo proste pierogi bez gotowania z piekarnika. Ich serowy farsz z kostki fety, połączonej ze świeżą miętą i koperkiem, dają pyszny efekt, z którego każdy smakosz będzie zadowolony. Pierogi bez gotowania nie są niczym niecodziennym dla mieszkańców innych krajów. Dzisiejsza wersja z piekarnika wywodzi się z Grecji, gdzie w taki sposób jada się pierogi już od wielu wieków. Pieczone pierogi z fetą z wyróżniają się wspaniałą chrupkością ciasta, a także zaskakująco intensywnym smakiem farszu. Duży wpływ na to mają świeże zioła, których już dwie łyżki dodane do nadzienia, dają zaskakująco mocne rezultaty.
Sos majonezowy z przyprawą curry to prosty i błyskawiczny sos do wielu dań, w tym tostów, frytek, krojonych w słupki warzyw. Sos jest kremowy, gesty i doskonale wzmacnia smak każdej potrawy. Jak zrobić sos majonezowy?Sos majonezowy z dodatkiem curry i miodu to świetny sos, który wykorzystasz niemal do każdego dania- do tostów, frytek, grillowanego mięsa, sałatek, kanapek i wielu innych. Sos ma kremową konsystencję i jest naprawdę przepyszny.Sos zrobisz w dosłownie kilka minut, wystarczą podstawowe składniki. W przepisie podany jest gotowany majonez, jednak możesz go również przyrządzić samodzielnie, a będzie jeszcze smaczniejszy i przede wszystkim mniej kaloryczny i ciężki- tu poznasz przepis na majonez dietetyczny bez oleju.Równie smacznym sosem jest tradycyjny sos tatarski, podaj go do zimnej płyty, wędlin, serów, mięsa, a wszyscy będą zachwyceni.
Podczas doprawiania kotletów schabowych większość ogranicza się do użycia jedynie soli oraz świeżo mielonego czarnego pieprzu. Taki sprawdzony zestaw wystarcza, aby kotlety stały się smaczne. Warto mimo wszystko zastosować inne składniki aromatyczne, takie jak słodka papryka czy czosnek, aby schabowe były jeszcze lepsze.Każdy z nas doskonale zna kotlety schabowe i często sama wzmianka o nich powoduje wzmożoną produkcję śliny i burczenie w brzuchu. Kto wszak potrafi oprzeć się tak smacznemu jedzeniu? Klasyczne schabowe niewątpliwie są wyczekiwane przez głodomorów, Okazuje się, że nie ma żadnych przeszkód, aby trochę mocniej podbić ich smak. Wszystko, czego do tego potrzeba, znajdziesz w swojej kuchni.
Czasem podczas korzystania z odkurzacza można poczuć nieprzyjemny zapach, który wydobywa się z urządzenia. W sklepach dostępne są odświeżacze do worków, jednak po co kupować chemię, jeśli można wykorzystać przyprawy, które ma się pod ręką, takie jak cynamon. Po wsypaniu korzennego proszku do odkurzacza pozostaje jedynie cieszyć się ze świeżego i przyjemnego aromatu. Odkurzanie to nieodłączny element ogólnego sprzątania w mieszkaniach i domach. Niestety dość dużym problemem jest swąd, jaki czasem wydobywa się ze środka - wtedy cała praca idzie na zmarnowanie. Okazuje się, że przyprawa, którą każdy z nas ma zwykle w domu, skutecznie rozwiązuje powyższy mankament. Co więcej, dzięki niej cały dom wypełni się apetycznym zapachem, który wszystkim umili dzień.
Flaki należą do grupy najbardziej tradycyjnych polskich potraw, choć do dzisiaj niektórzy reagują na jej widok negatywnymi emocjami. Jeśli chcesz, aby zupa uzyskała idealny aromat, dopraw ją przede wszystkim majerankiem i słodką papryką. W celu zagęszczenia polecamy dodawać do niej jasną zasmażkę lub zwykłą tartą bułkę. Flaki są na tyle popularną zupą, że każdy Polak doskonale ją zna - mimo że nie wszyscy są jej fanami. Największą konsternację wywołuje fakt użycia żołądków, które bez odpowiedniego doprawienia, nie smakują dobrze. Z tego powodu tak ważne jest stosowanie przypraw, które skutecznie maskują nieprzyjemny aromat flaczków, a także nadają zupie pyszny aromat. Niżej wyjawiamy dodatkowo czym najlepiej zagęszczać flaczki.
Z pewnością wiele razy piekliście już schab i za każdym razem smakował zupełnie inaczej. Na smak tego delikatnego mięsa wpływają bowiem użyte przyprawy czy marynata. Dziś zaprezentujemy wam zaskakujący przepis na schab w liściach laurowych. Może od dziś ten stanie się waszym ulubionym?Liście laurowe są dość popularną przyprawą w naszej kuchni. Dodajemy je zwykle do zup, duszonych mięs czy bigosu. Mają wyrazisty, orzeźwiający smak, który dla niektórych jest nawet zbyt intensywny. Jeśli jednak jesteście wielbicielami smaku i aromatu listków laurowych, przygotujcie schab ze sporym ich dodatkiem. Dzięki temu mięso będzie niezwykle wyraziste. Schab możecie obłożyć całymi listkami lub tak jak my, posypać pokruszoną przyprawą.
Nie ma nic gorszego podczas smażenia naleśników od przywierania ich do patelni. W takiej sytuacji można się nieźle zirytować - nikt w końcu nie lubi marnować jedzenia. Wystarczy jednak wsypać szczyptę soli na patelnię, a także przetrzeć ją kawałkiem słoniny. Dzięki temu każdy naleśnik będzie idealny. Naleśniki uwielbiane są na całym świecie i w wielu krajach można spróbować lokalnych wersji, często z bardzo egzotycznymi dodatkami. Za tak duży sukces potrawy odpowiada uniwersalność, gdyż można podać je wedle uznania. Jeśli często masz problem z przywieraniem ich do patelni podczas smażenia, zastosuj prosty trik. Na suchą i zimną patelnię wsyp sól, a następnie postaw naczynie na gazie. Gdy kryształki przestaną się poruszać, zdejmij je, a patelnię posmaruj plasterkiem słoniny. Taki zabieg zapewni ci kuchenny sukces.
Mało co ma tyle smaku, co pieczony boczek. Jest co prawda mniej lub bardziej tłusty, jednak to właśnie tłuszczyk oraz użyte przyprawy stanowią o jego smaku. Dziś podamy wam przepis na wyborny, pieczony boczek z przepyszną, chrupiącą skórką. Będzie jak znalazł na tłusty czwartek.Pieczony boczek potrafi doskonale smakować. Zwłaszcza jeśli uda nam się go tak upiec, by miał chrupiącą skórkę. W czasie pieczenia boczku duża część tłuszczu wytapia się, dzięki czemu mięso nie jest już tak tłuste. Oczywiście im chudszy kawałek boczku upieczecie, tym mięsiwo będzie mniej kaloryczne.
Zastanawiasz się co podać do obiadu? Z pewnością masz w swoich zapasach marchewkę. Możesz z niej zrobić coś ciekawszego niż surówkę z jabłkiem albo duszoną jarzynkę. Przygotuj karmelizowaną marchewkę z imbirem. Będzie pysznym dodatkiem do obiadu.Marchewka jest jednym z najtańszych i najłatwiej dostępnych warzyw. Na dodatek jest bardzo smaczna i zdrowa. Nic dziwnego, że dość często pojawia się na naszych stołach. Dziś jednak proponujemy marchewkę w nowej odsłonie. Dodamy do niej imbir i czosnek, dzięki czemu zyska orientalną nutę. Będzie doskonałym dodatkiem do dań z mięs, drobiu i ryb.
Kubkiem świeżo zaparzonej aromatycznej kawy zaczynają dzień miliony ludzi na całym świecie - dopiero po wypiciu mogą przejść do swoich obowiązków. Aby zwiększyć energetyzujące właściwości napoju, warto dodać do niego nieco chilli. Ostra przyprawa rozgrzewa, pobudza, poprawia trawienie i ułatwia w koncentracji. Kawa towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat i jest jedną z najczęściej stosowanych używek na naszej planecie. Dzięki zawartości kofeiny, ziarna kawy stały się jednym z najważniejszych produktów spożywczych. Sposobów na zaparzenie oraz podanie tego napoju jest wiele, lecz dzisiaj zajmiemy się jednym z nich. Połączenie kawy i chilli spodoba się szczególnie osobom aktywnym, które chcą czerpać z życia jak najwięcej.
Jajka faszerowane buraczkami z majonezem i chrzanem to pomysł na pyszną i prostą kolację i przystawkę dla całej rodziny. Są aromatyczne, pożywne i wyglądają bardzo apetycznie. Poznaj przepis na jajka faszerowane buraczkami.Jajka faszerowane burakami to pyszna, prosta i efektowna przekąska dla każdego. Ugotowane jajka smakują wyśmienicie, kiedy przygotujesz do nich pastę z żółtek, buraczków, chrzanu i majonezu. Jajka po przygotowaniu oprósz posiekaną zieleniną- szczypiorek, koperek i natka pietruszki będą idealne.Puree z buraków zrobisz błyskawicznie. Podsmaż buraczki z jabłkiem i czosnkiem, dodaj oliwę i zblenduj, następnie przygotuj farsz. Jeśli zostanie puree wykorzystaj je jako zdrową i smaczną pastę na kanapki.Buraki są jednymi z najzdrowszych warzyw, są źródłem wielu cennych składników, w tym żelaza, potasu i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie antynowotworowe. Buraki powinniśmy więc jeść znacznie częściej.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe dania z buraków- tu poznasz przepis na sałatkę z burakiem i fetą. Równie smaczna jest sałatka z pieczonych buraczków i awokado, jest idealna na zdrowy i pożywny lunch do pracy lub kolację.
Pieczone udka kurczaka są prostym pomysłem na szybki obiad. By jednak wyszły smaczne, powinny mieć chrupiącą skórkę i soczysty środek. Jak to osiągnąć? Pomoże wam w tym tajny patent na chrupiące udka z kurczaka z soczystym wnętrzem. Będą smaczne jak nigdy dotąd.Udka z kurczaka czy też podudzia zwane pałkami, doskonale nadają się do pieczenia. Mięso to zawiera sporo tłuszczu, który sprawia, że potrawa zwykle wychodzi soczysta. Do szczęścia brakuje nam tylko chrupiącej skórki. Piekąc udka np. w żaroodpornym naczyniu zwykle część, która znajduje się u góry, jest spieczona, a ta od dołu wilgotna, bo pływa w sosie. Co prawda mięso możemy obrócić w czasie pieczenia, jednak i tak trudno będzie uzyskać idealnie chrupiącą skórkę na całej powierzchni.