Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przyprawy

Przyprawy

Jak przygotować wielkanocny sos chrzanowy?
09.04.2022 14:46 Jak przygotować wielkanocny sos chrzanowy? Najlepszy do jajek i mięs

Chrzan jest zdrowym warzywem, które dość często pojawia się w daniach kuchni polskiej. Ten wyrazisty korzeń będzie idealny do przygotowania szybkiego sosu na bazie śmietany z dodatkiem majonezu i octu winnego. Podajcie go do świątecznych potraw z jajkami i mięs, a wasi bliscy będą zachwyceni.Chrzan jest źródłem beta-karotenu oraz wielu witamin m.in. C i E, a także witamin z grupy B. W korzeniu tej rośliny znajdziemy też sporo żelaza, magnezu, potasu, fosforu i wapnia. Wyraziste warzywo obfituje również w liczne przeciwutleniacze, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki.Najczęściej chrzan wykorzystujemy jako przyprawę do pieczonych mięs czy pasztetów. Nierzadko trafia on też do buraków ćwikłowych czy ziemniaczanego purée, tworząc niezwykle smaczne dodatki obiadowe. Sprawdzi się również w przygotowaniu aromatycznego — idealnie pasującego do wielkanocnych jajek — sosu.

jajka buraczane
07.04.2022 22:41 Zachwycające w każdym kęsie jajka marynowane w burakach. Nikt im się nie oprze

Poznajcie przepis na jajka marynowane w burakach. Są zachwycające w każdym kęsie, pięknie też prezentują się na talerzu. W święta z pewnością nikt im się nie oprze, bo trudno o bardziej niezwykłą potrawę. I co ważne, przygotowanie tych jajek jest bardzo proste.Trudno wyobrazić sobie stół wielkanocny bez potraw z jaj. Zwykle pojawiają się na nim jajka z majonezem, przeróżnymi pastami i faszerowane. Jajka są też dodawane do żurku czy sałatki jarzynowej. Jeśli jednak szukacie niepowtarzalnej receptury na potrawę z jajek, bardzo dobrze trafiliście. Jesteśmy przekonani, że w mało którym domu znane są jajka marynowane w burakach. A przyznacie sami, że wyglądają bardzo zachęcająco, a jeszcze lepiej smakują.

kawa
07.04.2022 20:53 Dlaczego warto dodać cynamon do kawy? Już szczypta działa cuda

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez małej czarnej. Napój ten potrafi szybko obudzić i dodać energii. A wiecie, dlaczego warto dodać cynamon do kawy? Już szczypta tej aromatycznej przyprawy działa cuda. Sprawdźcie, na czym one polegają.Kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie. Oczywiście po wodzie. Po kawę sięgamy, by odegnać sen i zwiększyć koncentrację. Pijemy ją też dlatego, że jest po prostu smaczna i pełna aromatu. Napój ten doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Zwykle jest to cukier, mleko lub śmietanka. Jednak warto do kawy dodać też przyprawy. Nie tylko dlatego, by odmienić jej smak, ale przede wszystkim po to, aby polepszyć jej walory.

Ewa Wachowicz, szynka
06.04.2022 18:23 Wielkanocna szynka według przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tkwi w marynacie

Planujecie zrobić pieczyste na święta? Możecie przygotować wielkanocną szynkę według przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tego soczystego mięsa tkwi w wyjątkowej marynacie. Zawiera ona między innymi sok jabłkowy i cebulę i doskonale wydobywa smak szynki. Jeśli chodzi o typowe, wielkanocne mięsa, to z pewnością należy do nich szynka. Odpowiednio przyprawiona, zamarynowana i upieczona potrafi smakować naprawdę doskonale. I co ważne, nie ma przy niej dużo pracy. Mięso wystarczy tylko odpowiednio wcześnie zamarynować.

pierogi
06.04.2022 16:39 Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem - idealne na Wielkanoc. Każdy poprosi o dokładkę

Jeśli szukacie pomysłów na świąteczne potrawy, przetestujcie w tym roku pierogi z białą kiełbasą i chrzanem. Są idealne na Wielkanoc i z pewnością każdy gość poprosi o dokładkę. Ich sekretem jest wyjątkowy farsz, który świetnie wpisuje się w wielkanocną tradycję.Choć pierogi kojarzą się raczej ze Świętami Bożego Narodzenia, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je również na Wielkanoc. By jednak podkreślić charakter tych świąt, nadziejmy je wyjątkowym farszem z białej kiełbasy i chrzanu. Prawda, że od razu kojarzy się z Wielkanocą?

Rolady śląskie
04.04.2022 22:42 Przepis na kultową śląską roladę. Pokocha ją każdy

Rolada śląska jest sztandarowym daniem kuchni śląskiej, które zna i kocha praktycznie każdy. Soczyste i delikatne mięso, owinięte wokół wędzonego boczku i kiszonego ogórka, a także duszone w gęstym sosie smakuje po prostu wybornie. Niżej wyjawiamy krok po kroku, jak przygotować pyszną śląską roladę. Śląska rolada klasycznie sporządzana jest z wołowiny, jednak w poniższym przepisie z powodzeniem można użyć również wieprzowiny. Wtedy smak będzie nieco inny, jednak równie dobry. Rolada doskonale komponuje się z innymi klaskami kuchni śląskiej, czyli modrą kapustą i śląskimi kluskami. Taki zestaw syci na długie godziny i sprawia mnóstwo przyjemności podczas jedzenia.

surówka z kalarepy
03.04.2022 14:47 Przepyszna surówka z kalarepy i ogórków kiszonych. Idealny dodatek obiadowy

Oto przepyszna surówka z kalarepy i ogórków kiszonych. Będzie idealnym dodatkiem obiadowym. By ją przygotować, warzywa trzeba rozdrobnić i wymieszać z popularnym sosem. Zapewniamy, że gdy jej spróbujecie, pierwsza zniknie z talerzy. Serwując obiad, nigdy nie zapominajcie o podaniu do niego dużej porcji warzyw. Mogą być to jarzyny, czyli ugotowane warzywa albo surówka przygotowana z warzyw surowych. Ta druga jest o wiele zdrowsza, bo zawiera mnóstwo witamin.Do najpopularniejszych surówek należy ta z marchewki i białej kapusty. Jeśli jednak przejadły wam się ich smaki, możecie spróbować surówki z mało popularnego warzywa, jakim jest u nas kalarepa. Jej smak doskonale podkreśli kiszony ogórek oraz zielenina.

pasta rybna
31.03.2022 22:38 Niezapomniana pasta awanturka z twarogu i sardynek. Smak sprzed lat

Niezapomniana pasta awanturka z twarogu i sardynek sprawdzi się na śniadanie i na kolację. Posmarujcie nią kromki pieczywa, a przypomnicie sobie smak sprzed lat. Ta prosta, kultowa pasta znana z czasów PRL-u zachwyci także i dziś, a przygotujecie ją w 5 minut. Pasty na pieczywo są doskonałą odmianą od klasycznych wędlin i serów. Posmarowane nimi chleb czy bułka smakują wyśmienicie i są bardzo pożywne. Wszak do ich przygotowania wykorzystujemy kilka składników. Mogą to być ugotowane jajka, twaróg, ryba wędzona lub z puszki. Dopełnieniem całości może być majonez, musztarda, zielenina i przyprawy.

Koniec z przykrymi zapachami
30.03.2022 13:25 Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki? Zdradzamy najlepsze patenty

Sprawdź, jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki. Zdradzamy najlepsze, domowe patenty, które są bezpieczne i skuteczne. Jednym z nich jest laska cynamonu. Wystarczy przełamać ją na pół, włożyć do lodówki, a przykra woń zniknie po godzinie. Poznaj też inne, sprytne sposoby.Nieprzyjemny zapach z lodówki jest dosyć częstą, kuchenną przypadłością. Pojawia się nie tylko dlatego, że nie zawsze macie czas, by dokładnie umyć lodówkę. Może też pozostać po trzymanych w niej, aromatycznych produktach. Zapach wędzonej ryby, pleśniowego sera czy czosnkowej kiełbasy pozostanie w lodówce, nawet po ich zjedzeniu. Jak się pozbyć niemiłej woni?

Wiosenne leczo z dodatkiem kukurydzy
29.03.2022 19:29 Wiosenne leczo z dodatkiem kukurydzy. Prosto, tanio i smacznie

Leczo jest smaczną i prostą potrawą jednogarnkową, którą lubi wielu smakoszy. Specjał przyrządzony z dodatkiem kukurydzy będzie jeszcze bardziej kolorowy i bogaty w smaki. Zrobienie wiosennej wersji rarytasu nie zajmie wam dużo czasu, a efekt zachwyci każdego, kto tego dania spróbuje. Sprawdźcie koniecznie nowy przepis. Leczo można przyrządzić na wiele sposobów. Tradycyjnie do jego przygotowania wykorzystuje się słoninę, na której dusi się cebulę, paprykę i pomidory. My proponowaliśmy wam już smaczną odsłonę tego dania z soczewicą oraz z mięsem mielonym. Tym razem zdradzamy sposób na przyrządzenie go ze słodkim dodatkiem puszki. Spróbujecie?

Doprawianie zupy
28.03.2022 16:46 Jak zrobić domową wegetę? Najlepsza przyprawa do zup

Wiecie, jak zrobić domową wegetę? Będzie to najlepsza przyprawa do zup, dzięki której zapomniecie o maggi i kupnej wegecie. Zróbcie ją od razu w większych ilościach, bo przyda się w zasadzie do każdej zupy. Wystarczy wsypać 2 łyżki tej mieszanki do rosołu czy pomidorowej, a zupa od razu nabierze pełnego smaku.Wiele osób w swojej kuchni używa gotowych przypraw do zup. Występują pod różnymi nazwami handlowymi, jednak wszystkie składają się z podobnych składników. Zawierają suszone warzywa, przyprawy i zioła, ale zwykle też sól, wzmacniacze smaku, aromaty i barwniki. Te ostatnie z pewnością są zbędne w waszej diecie, dlatego lepiej ich unikać. Zamiast więc przepłacać za niezbyt zdrową, gotową przyprawę, przygotujcie własnoręcznie domową. Jej skład możecie zmodyfikować według własnych upodobań.

liście chrzanu
27.03.2022 17:52 Jak wykorzystać w kuchni liście chrzanu? Garść zaskakujących inspiracji

Kojarzycie liście ze zdjęcia? A wiecie, jak wykorzystać w kuchni liście chrzanu? Są naprawdę wartościowe i potrafią wzbogacić smak wielu potraw. Podrzucimy wam garść zaskakujących inspiracji, dzięki którym już nigdy nie będziecie marnować tych liści. Liście chrzanu są podobnie jadalne, jak jego korzeń. Często jednak nie doceniamy ich smaku i właściwości i po prostu je wyrzucamy. Tymczasem są one bogate w witaminę C i witaminy z grupy B, a także potas, magnez, siarkę i wapń. Zawierają też substancje grzybo- i bakteriobójcze. Poprawiają przemianę materii, a także usprawniają pracę układu pokarmowego. Korzystnie wpływają na pracę serca, kondycję skóry, włosów i paznokci.

boczek pieczony
27.03.2022 17:01 Prosty patent na soczysty pieczony boczek. Ideał na wielkanocny stół

Dziś zdradzimy wam prosty patent na soczysty pieczony boczek. Jest to ideał na wielkanocny stół, bo nie tylko dobrze się prezentuje, ale też świetnie smakuje. Jak go przyrządzić? Natrzyj boczek kilkoma aromatycznymi przyprawami i wstaw do piekarnika. Lepszej wędliny nie kupisz.Jak święta, to pieczyste. Pieczemy szynkę, schab, karkówkę, a także boczek. I w sumie ten ostatni niezawodnie wychodzi dobry. To dlatego, że zawiera dużo tłuszczu, który nadaje pieczeni soczystości. Gdy jednak natrzecie mięso odpowiednimi przyprawami, boczek będzie lżej strawny, a jego smakowi trudno będzie się oprzeć.

zupa ogórkowa
26.03.2022 20:14 Prosta zupa ogórkowa w klasycznym wydaniu. Nie ma lepszej

Proponujemy prostą zupę ogórkową w klasycznym wydaniu. Zapewniamy, że nie ma lepszej. A wiecie, czego brakuje ogórkowej ze zdjęcia? Oczywiście śmietany. Bez tego składnika wasza zupa nie będzie idealna. Dlatego koniecznie pamiętajcie o jej dodatku. Zupa ogórkowa jest sycąca i kwaśna, a więc konkretna pod każdym względem. Trudno jej nie lubić, wszak łączy w sobie wszystkie ulubione, polskie smaki. Ważnym jej dopełnieniem jest śmietana. Bez niej ta zupa nie smakuje, tak jak powinna. Zabielcie więc nią zupę pod koniec gotowania.

żurek
26.03.2022 16:39 Przepis na błyskawiczny żurek na Wielkanoc. Cudowna zupa w 40 minut

Za chwilę zdradzimy wam przepis na błyskawiczny żurek na Wielkanoc. Ta cudowna zupa powstanie w 40 minut. Będziecie więc mogli ją przygotować, gdy zabraknie wam czasu na gotowanie tradycyjnej zupy. Nasz żurek smakiem nie będzie ustępować jego długo przyrządzanej wersji. Przed Świętami jest zwykle tyle pracy, że nie wiadomo, w co włożyć ręce. Trzeba posprzątać, zrobić zakupy, ugotować potrawy i upiec ciasta. Z tego powodu chętnie korzystamy z szybkich i nieskomplikowanych przepisów. Im bowiem mniej czasu stracimy na pichcenie, tym więcej zostanie nam na sprzątanie i na odrobinę odpoczynku.

Kalafior
25.03.2022 01:00 Jak ugotować kalafiora bez nieprzyjemnego zapachu? Wyjaśniamy krok po kroku

Kalafior jest wyjątkowo zdrowym i niskokalorycznym warzywem, jednak podczas jego gotowania wydziela dość nieprzyjemny zapach. Genialnym sposobem na poradzenie sobie z tym, jest wsypanie łyżeczki sody oczyszczonej do wody. Dzięki niej przykry zapach zniknie, a różyczki warzywa dodatkowo zachowają estetyczny, biały kolor. Kalafior ceniony jest przez wielu smakoszy głównie za wspaniały i charakterystyczny smak, a także bogactwo cennych wartości odżywczych. Z jego pomocą można sporządzić całą gamę smacznych i zdrowych potraw. Niestety podczas jego gotowania można spotkać się ze specyficznym zapachem unoszącym się z garnka. Jest on spowodowany związkami siarki, które ulatniają się z parą wodną. Na szczęście znamy metodę rozwiązującą ten problem.

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym
25.03.2022 01:00 Prosty przepis na ozorki w sosie chrzanowym. Wychodzą idealnie za każdym razem

Ozorki wieprzowe dawniej były bardzo chętnie i często jedzone przez wszystkich Polaków, więc jeśli tęsknisz do ich smaku, mamy dla Ciebie prosty i pyszny przepis. W tym wydaniu ozorki podane są z sosem chrzanowym. Każdy wielbiciel tego przysmaku musi pamiętać, aby po dodaniu do sosu chrzanu nie podgrzewać go. Chrzan gorzknieje bowiem podczas podgrzewania. Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym charakteryzują się wyjątkową soczystością i delikatnością. Każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepiej podać je z dużą ilością tłuczonych ziemniaków i ulubioną surówką. Miłośnicy ozorków muszą pamiętać, aby po dodaniu chrzanu do sosu więcej go nie podgrzewać. W wysokiej temperaturze chrzan nabiera silnej goryczy, która psuje smak całego dania.

Ewa Wachowicz, flaki
24.03.2022 01:00 Przepis na jarskie flaki z naleśnikami według Ewy Wachowicz. Każdy pokocha ich smak

Popularny specjał ze zdjęcia wzbudza mieszane uczucia. Dlatego zdradzimy wam przepis na jarskie flaki z naleśnikami według Ewy Wachowicz. Nie ma w nich ani kawałka mięsa, a flaczki imitują pokrojone w paski naleśniki. Ten patent sprawi, że każdy pokocha smak tej zupy. Flaki są zupą przez jednych bardzo lubianą, przez drugich nieakceptowaną. Niektórym nie przechodzą bowiem przez gardło podroby, inni nie akceptują ich zapachu. Jeśli jednak macie ochotę na wegetariańską namiastkę flaków, służymy doskonałym przepisem. Ewa Wachowicz przygotowuje wywar, który dzięki dodatkowi warzyw i przypraw, smakuje jak oryginalny. Zamiast flaków dodaje jednak do zupy pokrojone w paski naleśniki. Za ich sprawą jarskie flaki upodabniają się jeszcze bardziej do klasycznych flaków.

Napój imbirowy Ewy Wachowicz
23.03.2022 01:00 Dodający energii, pyszny napój imbirowy wprost od Ewy Wachowicz. Cudowna receptura

Ewa Wachowicz znana jest z epatowania mnóstwem pozytywnej i zaraźliwej energii, której źródłem może być pyszny imbirowy napój. Niżej wyjaśniamy jak zrobić go od podstaw. Imbir znany jest z właściwości energetyzujących, a także poprawiających pracę układu pokarmowego. Dodając do niego 1 łyżeczkę miodu, tworzy się zdrowy i pyszny napój.Napój imbirowy Ewy Wachowicz jest szczególnie wskazany teraz kiedy niedawno rozpoczęła się wiosna. W tym czasie łatwo o przemęczenie, spowodowane porządkami i przygotowaniami do świąt Wielkanocy. Regularne picie poniższego napoju da silny zastrzyk energii. Łącząc imbir z kurkumą, miodem oraz sokiem z cytryny tworzy się witaminową bombę. Wszystkie składniki mobilizują organizm do sprawniejszej pracy i znacznie poprawiają ogólne samopoczucie.

gulasz z ciecierzycy
23.03.2022 01:00 Ekspresowy gulasz z ciecierzycy – tani i szybki obiad. Wystarczą tylko 3 składniki

Czym uraczyć głodną rodzinę? Może przypadnie jej do gustu ekspresowy gulasz z ciecierzycy? By przygotować ten tani i szybki obiad, wystarczą tylko 3 składniki. Gulasz smakuje wybornie i jest bardzo sycący, mimo że nie zawiera mięsa. Stanowi doskonałą odmianę od tradycyjnych, polskich obiadów.Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Jednak tak naprawdę codzienne jedzenie kotletów i pieczeni nie służy naszemu zdrowiu. Warto 2-3 razy w tygodniu przyrządzić bezmięsny obiad. Może to być lekkostrawna ryba czy bardzo pożywne danie z warzyw strączkowych. Dziś zaprezentujemy przepis na gulasz z ciecierzycy. Należy ona do warzyw strączkowych, które zawierają niezwykle wartościowe białko i są pożywne niczym mięso. A poza tym w ich składzie można znaleźć wiele składników służących naszemu zdrowiu jak np. błonnik, witaminy i sole mineralne.

Marynowana karkówka w plastrach
23.03.2022 01:00 Karkówka pieczona z cebulą to najłatwiejszy i najlepszy obiad. Dokładki są nieuniknione

Idealnie upieczona karkówka powinna charakteryzować się soczystością oraz delikatnością, które zachwycają przy każdym kęsie. Poniższa receptura na karkówkę pieczoną z cebulą pozwala uzyskać taki efekt. Kluczem do sukcesu jest polanie mięsa olejem i kilkoma kroplami soku z cytryny, co zmiękcza je i marynuje. Karkówka pieczona z cebulą jest pyszną propozycją dla miłośników prawdziwych mięsnych uczt. To także łatwy sposób na sycące danie dla całej rodziny, które nie wymaga zbyt dużo pracy ani czasu. Marynowanie mięsa w soku z cytryny pozwala uzyskać obłędną kruchość i rozpływającą się konsystencję. Kwaśne pH soku zmiękcza mięso, a także gromadzi w jego wnętrzu wilgoć, co dodatkowo poprawia soczystość.

Wielkanocna szynka
23.03.2022 01:00 Jak zrobić domową szynkę na Wielkanoc? Zdradzamy najlepszy patent

Zastanawiacie się, jak zrobić domową szynkę na Wielkanoc? Dziś zdradzamy najlepszy patent na tę klasykę świątecznego stołu. Tak naprawdę wystarczy zwrócić uwagę na jeden detal, a mianowicie na warstwę tłuszczyku, którym pokryty jest kawałek mięsa. Dzięki niemu szynka wyjdzie obłędnie soczysta i smakowita. Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tej najbardziej klasycznej i tradycyjnej pieczeni. Tak, tak, jeśli Wielkanoc, to koniecznie pieczona szynka. Najlepiej taka domowej roboty, pełna aromatu, smaku i bez zbędnych dodatków. Dziś powiemy wam, jak ją przygotować, by wyszła przepyszna.Ważnym elementem sukcesu, jest zakup odpowiedniego kawałka mięsa. Najlepszy będzie taki pokryty z wierzchu warstwą tłuszczyku. W czasie pieczenia tłuszcz będzie się wytapiał, nadając szynce doskonałego smaku i soczystości. Kilka dni przed pieczeniem szynkę warto zamarynować. Do przygotowania marynaty warto użyć ziół i przypraw, a także trochę czosnku, octu i oleju. Mięso najlepiej jest piec w foliowym rękawie lub przykrytym naczyniu żaroodpornym. Dzięki temu będzie soczyste i delikatne.

Placki z pora
22.03.2022 01:00 Charakterne, lekko pikantne placki z pora. Wielka konkurencja dla tych z ziemniaków i innych warzyw

Placki ziemniaczane są oczywiście klasyką, lecz właśnie pojawił się dla nich bardzo silny konkurent. Mowa o plackach przygotowywanych z pora, które dzięki dodatkowi papryczki chili są lekko pikantne. Możliwe, że próbując poniższych placków, już nigdy nie wrócisz do jedzenia ziemniaczanej wersji. Placki z pora są banalne w sporządzeniu, a także potrzeba do nich jedynie podstawowych składników, które każdy ma w domu na co dzień. To z kolei oznacza, że można ugotować je niskim kosztem. Niektórym ludziom nawet niewielka ilość papryczki chili jest nie do przeskoczenia. W takiej sytuacji podaj placuszki z kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany, która świetnie łagodzi ostrość papryczek.

Zupa kalafiorowa z curry
22.03.2022 01:00 Zupa kalafiorowa z curry. Aromatyczny i wyrazisty w smaku wiosenny obiad

Masz ochotę na aromatyczny i wyrazisty w smaku wiosenny obiad? Przygotuj zupę kalafiorową z curry. Wystarczy łyżeczka tej przyprawy, a zupa zyska niezwykły smak, zapach i kolor. Będzie też doskonałą odmianą od tradycyjnej pomidorowej, ogórkowej czy krupniku. Choć nie ma lata, bez problemu kupisz kalafiora świeżego lub mrożonego. A na jego bazie ugotujesz lekką i smaczną zupę. Jeśli wolisz wyraźniejsze smaki, dodaj do niej trochę przyprawy curry. Przeplatające się w niej smaki ostre i korzenne, dodadzą zupie kalafiorowej charakteru i wyjątkowości.

salceson
21.03.2022 01:00 Jak zrobić domowy salceson w butelce? Mamy najlepszy przepis, zawsze wychodzi idealnie

Poznajesz specjał ze zdjęcia? Jedni nigdy go nie spróbowali, inni się nim zajadają. Dziś powiemy ci, jak zrobić domowy salceson w butelce. Mamy na niego najlepszy przepis, z którego zawsze wychodzi idealnie i jest o niebo lepszy od sklepowego.Klasyczny salceson robiony jest z wieprzowej głowizny. Właśnie to odpycha niektóre osoby, bo brzydzą się podrobów. Poza tym mają one charakterystyczny smak i zapach i co by nie mówić — w salcesonie często można znaleźć fragmenty mięsa ze szczeciną. Dlatego proponujemy przygotować salceson nie z podrobów, a różnych kawałków wieprzowiny. Dzięki temu będzie bardziej mięsny, łagodniejszy w smaku i bez charakterystycznego zapachu. I co ciekawe, do jego przygotowania wykorzystamy butelkę.

barszcz biały
21.03.2022 01:00 Czym różni się biały barszcz od żurku? Wyjaśniamy jak odróżnić kultowe zupy

Czym różni się biały barszcz od żurku? Wyjaśniamy jak odróżnić kultowe zupy. Masa Polaków nie widzi bowiem różnicy, a nazw zup używa nawet zamiennie. Zupą, którą widzicie na naszym zdjęciu, jest biały barszcz. Tak jak widać, jest zabielony, ma też dodatek warzyw. Poznajcie także inne wyróżniki obu potraw. Już niedługo święta wielkanocne i na stołach większości z was pojawi się żurek lub barszcz biały. U niektórych będzie to niemal ta sama zupa, ale występująca pod inną nazwą. No właśnie, z odróżnieniem żurku od białego barszczu mamy spore problemy. Dlatego dziś postaramy się rozwiać wasze wątpliwości.

Jak zrobić jajecznicę bez jajek?
19.03.2022 01:00 Jak zrobić jajecznicę bez jajek? Sięgnij po tani składnik, smak zachwyca

Jajecznica często trafia na nasze talerze o poranku. Jeśli akurat nie mamy pod ręką jajek, równie pyszną potrawę przyrządzimy z kalafiora. Rozdrobione i ugotowane warzywo będzie miało podobną strukturę, a przyprawy sprawią, że będzie smakowało bardzo podobnie. Przekonajcie się sami. Jajecznica jest jedną z potraw, które z łatwością przyrządzić można w wersji roślinnej. Sekretem smaku dania jest czarna sól — kala namak. Jej charakterystyczny jajeczny posmak pozwala cieszyć się znanymi kompozycjami smakowymi nie tylko wtedy, gdy zrezygnowaliśmy z jajek ze względów etycznych.

gulasz
18.03.2022 01:00 Sprawdzone patenty gospodyń na miękkie mięso w gulaszu. Zawsze wychodzi boskie

Najsmaczniejszy gulasz składa się z miękkiego mięsa i gęstego, aksamitnego sosu. Dlatego prezentujemy sprawdzone patenty najlepszych gospodyń na miękkie mięso w gulaszu. Wykorzystaj je w swojej kuchni, a zobaczysz, że nigdy nie jadłeś lepszego dania.Gulasz wywodzi się z kuchni węgierskiej. Jest popularnym i sycącym daniem mięsnym, które ma też dodatek cebuli, często papryki i innych warzyw, a także przypraw. Gulaszu nie da się ugotować błyskawicznie. Powinien być nagotowany, bo wtedy mięso jest odpowiednio miękkie i rozpływające się w ustach. Jednak są sposoby na to, by przyspieszyć mięknięcie mięsa w gulaszu.