Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przyprawy

Przyprawy

Pieczone ziemniaki
12.01.2022 01:00 Wyśmienite ziemniaki pieczone w pysznym greckim stylu

Nie każdy posiłek musi składać się z wielu wystawnych dań, które podane są w oszałamiający sposób - czasem zwykłe pieczone ziemniaki w zupełności wystarczają. Dzisiaj prezentujemy pieczone ziemniaki po grecku z dodatkiem czosnku oraz dużej ilości oregano. Są bardzo aromatyczne, wspaniale sycą i mogą stanowić samodzielne danie. Ziemniaki towarzyszą nam już od setek lat, dlatego na przestrzeni tego czasu opracowano wiele przepisów i sposobów na ich przygotowanie. Tym razem wykorzystamy smaki kuchni greckiej, które dadzą powiew świeżości i przypomną o ciepłych dniach lata. Bardzo dużo zależy w tym przepisie od oliwy, nie warto więc na niej oszczędzać. Polecamy korzystać z najlepszej dostępnej oliwy o intensywnym kwiatowym smaku, który będzie się komponował z ostrością czosnku i delikatnością kartofli.

Smalec z niespodzianką zasmakuje każdemu
12.01.2022 01:00 Nietypowy smalczyk ze słodką niespodzianką w środku

Smalec jest rarytasem, po który chętnie sięga wielu smakoszy. Najczęściej jest serwowany wraz ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Dziś proponujemy wam dodanie do niego śliwki. Jej smak doskonale uzupełni aksamitne smarowidło. Skusicie się? Zdradzaliśmy wam już sekret wegetariańskiego smalczyku i podpowiadaliśmy jak mięsny specjał przyrządzić z jabłkiem. Słodki owoc, który dorzucimy tym razem to śliwka. Nada ona smalczykowi wyjątkowo przyjemnego aromatu i sprawi, że smak stanie się bardziej delikatny.

Wołowina po burgundzku
11.01.2022 01:00 Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku to prawdziwy przysmak kuchni francuskiej. Aromatyczna wołowina w mięsno-warzywnym sosie, podana z bagietką pszenną i czerwonym winem to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Wołowinę po burgundzku przygotujesz zarówno na rodzinny obiad, jak i większą uroczystość. Poznaj przepis na wołowinę po burgundzku.Wołowina po burgundzku to jednogarnkowe i proste danie o doskonałym smaku i wyraźnym aromacie. Potrawa oryginalnie przygotowywana jest z polędwicy, jednak możesz zastąpić ją tańszą ligawą lub pręgą. Te części mięsa wołowego również są pozbawione kości i są bardzo delikatne.Wołowina jest jednym z najlepszych rodzajów mięs. Jest wyraźna w smaku, aromatyczna i przygotujesz z niej wiele pysznych dań dla całej rodziny, między innymi policzki wołowe, steki, dodasz do rosołu. Wołowina po burgundzku jest tak miękka i delikatna, że aż rozpływa się w ustach. Danie ugotuj na bulionie wołowym, który dodatkowo wzmocni jego smak.

Wieprzowina po chińsku
11.01.2022 01:00 Wieprzowina po chińsku - pomysł na obiad w orientalnym stylu

Wieprzowina po chińsku to prawdziwy przysmak, nie tylko w krajach Dalekiego Wschodu. Danie przygotujesz błyskawicznie, a rodzina i znajomi będą zachwyceni niecodziennym smakiem i chrupiącym mięsem i warzywami. Poznaj przepis na wieprzowinę po chińsku, czyli pomysł na orientalne danie. Dania z woka charakteryzuje niezwykły smak. Warzywa i mięso smażone w bardzo wysokiej temperaturze przez kilka minut zyskają genialny aromat i chrupkość. Ze względu na krótki czas smażenia i bardzo rozgrzaną patelnię, wszystkie składniki przygotuj chwilę wcześniej, aby tylko dodawać je do woka.Świetny smak uzyskasz również przy pomocy imbiru i słonego sosu sojowego, który w Azji służy jako zamiennik soli, a jest bardzo esencjonalny i doskonale sprawdza się w daniach typu stir-fry, czyli przyrządzanych w woku.Do wieprzowiny po chińsku ugotuj ryż lub makaron ryżowy. Makaron po ugotowaniu możesz dodać do woka i całe danie przesmażyć jeszcze chwilę, aby nitki naszły smakiem sosu sojowego. Dania z woka są niezwykle smaczne i chrupiące. Przygotuj również kurczaka stir-fry z brokułami, a także wołowinę z orzechami. Poznaj chińską kuchnię i stwórz wyjątkowe dania dla całej rodziny.

Herbata z liści laurowych i goździków
09.01.2022 01:00 Wyjątkowa herbata z liści laurowych i goździków

Zima częściej niż w innych momentach roku zdarza się nam przeziębić. W tym czasie warto sięgnąć po ciepłe napary, które nie tylko rozgrzeją, ale też wspomogą nasza osłabioną odporność. Napar z liści laurowych i goździków sprawdzi się w tej sytuacji doskonale. Dowiedzcie się jak go przygotować. Już nasze babcie przygotowywały ten niezwykły napój, który nie tylko podnosi odporność, ale też pomaga w uśmierzaniu bólu i wspomaga pracę układu pokarmowego. Także stosowanie go na skórę pozytywnie wpływa na jej stan, łagodząc stany zapalne i zmniejszając trądzik. Wszystko dlatego, że herbata z goździków i liści laurowych ma silne właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Wykazuje również działanie przeciwbakteryjne, przynosząc ulgę w dolegliwościach układu oddechowego. Koniecznie ją wypróbujcie.

Napar korzenny
07.01.2022 01:00 Napar z imbiru, goździków i herbaty na odporność

W czasie zimy wiele osób odczuwa nieprzyjemny chłód, który negatywnie wpływa na odporność i samopoczucie. Aby temu zaradzić, można sporządzić prosty napar na bazie herbaty, imbiru oraz goździków. Taki napój ma piękny aromat, skutecznie rozgrzewa ciało, a także poprawia pracę układu odpornościowego, co ułatwia pozbycie się kataru i bólu gardła. Napar herbaciany już sam w sobie stanowi świetną pomoc dla osób wychłodzonych, które marzą o czymś ciepłym do picia. Niektórzy chcą wzmocnić rozgrzewające właściwości herbaty, co można osiągnąć, dodając do niej odpowiednie dodatki. Pamiętaj, żeby nie dodawać do gorącej herbaty miodu, jeśli chce się zachować jego prozdrowotne działanie. Wysoka temperatura neutralizuje właściwości miodu i ten sprawdza się wtedy tylko jako dodatek smakowy. Poczekaj kilka minut, aż płyn trochę ostygnie i dopiero wtedy umieść w nim miód.

jajecznica
06.01.2022 01:00 Kremowa, konkretna jajecznica z wybornym dodatkiem

Jajecznica jest prostym daniem, które można przygotować na wiele sposobów. Jeśli marzysz o kremowej, konkretnej jajecznicy, dodaj do niej wyborny składnik, dzięki któremu rzeczywiście taka będzie. Bez problemu znajdziesz go w swojej lodówce, a twoja jajecznica będzie smakować tak, jak lubisz. Jajecznica to pożywne danie do przygotowania w kilka minut. Jest chyba jednym z najlepszych pomysłów na śniadanie dla zabieganych. Może być jednak na tyle smaczna, że warta będzie nawet dnia odświętnego. Wszystko zależy od tego, jak ją przygotujesz i co do niej dodasz.Dziś proponujemy wam dodać do jajecznicy majonez. Ten produkt w swoim składzie zawiera już jajko i olej, jednak potrafi sprawić, że jajecznica wyjdzie niezmiernie kremowa. Oczywiście pod warunkiem, że nie zetniecie jej zbyt mocno. Bo jednak najsmaczniejsze jajka to te, które pozostają nie do końca ścięte.

Surówka z papryki do obiadu
04.01.2022 01:00 Surówka z papryki do obiadu

Surówka z papryki do obiadu to pyszny dodatek do mięs i ryb. Surówka warzywna jest kolorowa, estetyczna, a zioła prowansalskie i oliwa nadają jej rewelacyjnego smaku. Poznaj przepis na wyśmienitą i prostą surówkę z papryki do obiadu. Pieczone mięso lub ryba? Grill z przyjaciółmi lub rodziną? Steki wołowe? Świeża surówka z papryki, pomidora i ogórka to doskonałe uzupełnienie każdego rodzaju mięsa i dzięki niej stworzysz zbilansowane, pyszne danie, które zachwyci swoim wyglądem i smakiem wszystkich domowników i gości. Surówkę przygotuj z dwóch rodzajów papryk, a całą potrawę oprósz ziołami prowansalskimi i solidnie skrop aromatyczną oliwą z oliwek najwyższej jakości. Surówka gotowa jest do podania w kilka minut, dzięki czemu zaoszczędzisz sporo czasu. Szukasz pomysłu na świeżą, lekką i smaczną surówkę obiadową? Przygotuj surówkę z selera naciowego, idealną do mięs i ryb.

Jak przygotować perliczkę?
04.01.2022 01:00 Jak przygotować perliczkę?

Perliczka pieczona w całości to doskonały pomysł na świąteczne danie lub niecodzienny obiad dla całej rodziny, jak z najlepszej restauracji. Delikatne, soczyste, wilgotne mięso otulone aromatem ziół, przypraw, owoców, wina i boczku wprost rozpływa się w ustach, a podane z puree lub gnocchi z dyni tworzy jedno z najsmaczniejszych potraw. Jak przygotować perliczkę? Jak piec perliczkę, aby się nie wysuszyła?Pieczona perliczka uchodzi za jedno z bardziej wykwintnych dań. Wielkością mięso jest zbliżone do mięsa z kurczaka, jednak zawiera o wiele mniej tłuszczu i jest chudsze. Posiada również delikatny, piżmowy smak i aromat, który świetnie łączy się między innymi z jabłkiem, żurawiną, świeżymi ziołami.Perliczka staje się również coraz bardziej popularna, dlatego też kupisz ją w niemal każdym większym markecie. Cała tusza waży około 1-1,5kg, a jej cena waha się w granicach 50 zł. Z całej perliczki przygotujesz wyjątkowy obiad dla 4-5 osób, który będzie wyglądał i smakował jak z najlepszej restauracji. Perliczkę umyj, oczyść i natrzyj marynatą już dzień wcześniej, aby mięso przez noc naszło aromatem oregano, tymianku i czosnku. Aby mięso było soczyste i delikatne, perliczkę nadziej jabłkiem i żurawiną, a całą tuszę obłóż boczkiem wędzonym. Pieczenie również podziel na etapy, aby mięso zyskało jak najlepszy smak.

Mortadela
03.01.2022 01:00 Domowa mortadela jak za dawnych lat

Mortadela niegdyś wywoływała silne emocje wśród prawdziwych smakoszy, którzy uwielbiają jej konsystencję i smak. Dzisiaj mało kto przygotowuje ją samodzielnie w domu, jednak warto to zmienić. Poniżej prezentujemy przepis na domową mortadelę, która smakuje tak, jak dawniej - nikt nie powstrzyma się przed spróbowaniem. Mortadela kojarzy się niektórym niezbyt przyjemnie. Wszystko przez to, że zakłady produkcyjne, w których wytwarza się mortadele, dodają do niej najróżniejsze składniki, często niskiej jakości, które negatywnie wpływają na smak, wygląd czy zapach wędliny. Robiąc ją własnoręcznie w domu, dokładnie wie się jednak, co znajduje się w masie mięsnej, więc nie ma ryzyka jedzenia mięsa oddzielanego mechaniczne z dużą ilości wypełniaczy. Domowa mortadela jest po prostu pyszna.

salceson
02.01.2022 01:00 Prosty patent na domowy salceson. 100 razy lepszy niż sklepowy

Rozpoznajesz smakołyk ze zdjęcia? Salceson potrafi być pyszny pod warunkiem, że jest zrobiony z dobrej jakości produktów. Dziś podamy prosty patent na domowy salceson, dzięki czemu już nigdy nie kupisz go w sklepie. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne i nie potrzebujesz wyszukanych składników.Salceson to wędlina podrobowa, której podstawą jest głowizna, a także inne podroby, skórki, tłuszcz i przyprawy. Najczęściej robi się go z podrobów wieprzowych, ale można też z cielęcych czy wołowych.Mięso uprzednio poddaje się peklowaniu, a potem gotowaniu z dodatkiem przypraw. Rozdrobnionym mięsem napełnia się np. wieprzowe żołądki lub foliowe rękawy i całość gotuje.

lovage-2370816 960 720
01.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodawać do potraw lubczyk?

Lubczyk jest ziołem o niebagatelnej roli w kuchni. Nadaje potrawom niezwykłego aromatu, a przy tym ma korzystny wpływ na wiele aspektów działania naszego organizmu. Uprawiana obecnie już na całym świecie przyprawa jest też stosowana jako afrodyzjak. Dowiedzcie się, dlaczego jeszcze warto włączyć ją do diety. Lubczyk stosować można dwojako. Będzie idealny zarówno jako przyprawa, jak i baza do leczniczych mikstur. Z lubczyku bowiem — podobnie jak z kwiatów lipy czy kopru włoskiego — można przyrządzić wspaniały prozdrowotny napar, który pozwoli nam czerpać garściami z jego dobroczynnych właściwości.

Jak zrobić salceson?
31.12.2021 01:00 Jak zrobić salceson?

Salceson to rodzaj szynki gotowanej zrobionej z kilku rodzajów mięsa wieprzowego. Łopatka, ozory i golonka doprawiona czosnkiem i ziołami, bulionem jest bardzo popularnym w Polsce wyrobem garmażeryjnym. Salceson możesz również przygotować samodzielnie. Jak zrobić salceson?Salceson jest dość tłustym rodzajem szynki, jednak jest bardzo smaczny i świetnie sprawdza się jako dodatek do zimnej płyty, np. na kanapkę z ogórkiem kiszonym. Salceson robiony jest z kilku rodzajów mięsa, dzięki którym zawdzięcza swój wyjątkowy smak.Przed gotowaniem szynki przygotuj bulion warzywny, aby mięso miało jeszcze lepszy aromat. Salceson zawiń szczelnie specjalną folią do salcesonu, możesz wykorzystać również folią spożywczą i rękaw do pieczenia, aby zabezpieczyć mięso przed zmianą formy i dostaniem się wody do salcesonu. Do ogórków kiszonych doskonale sprawdzi się również domowy smalec. Tu poznasz przepis na smalec ze skwarkami, idealny na kanapkę.

Rozgrzewająca kawa z przyprawami korzennymi
31.12.2021 01:00 Prosty przepis na rozgrzewającą kawę korzenną

W chłodne dni nic przyjemniej nie rozgrzeje i nie pobudzi niż kawa z dodatkiem aromatycznych przypraw. Wsypcie do naparu odrobinę mieszanki piernikowej lub skomponujcie własną z pomocą naszej receptury. W obu przypadkach będzie pysznie. Dodanie do kawy przypraw zwiększa korzyści z wypicia naparu. Pisaliśmy już jaki wpływ na nasz organizm ma dodanie cynamonu i dlaczego do porannej filiżanki kawy warto wsypać odrobinę kardamonu. Tym razem zdradzamy jak przygotować smaczny napój z dodatkiem większej ilości korzennych przypraw. Skusicie się?

Tatar wołowy — co do niego dodać
31.12.2021 01:00 Co najlepiej dodawać do tatara?

Befsztyk tatarski jest pyszną przystawką, podawaną przy wielu okazjach. Specjał ten z łatwością przyrządzicie w domu. Wystarczy, że będziecie pamiętać o kilku szczegółach, a wyjdzie naprawdę fantastyczny. Dowiedzcie się, z czym najlepiej podać siekane mięso wołowe. Zdradzaliśmy już przepis na tatar Magdy Gessler i podpowiadaliśmy jak zrobić go w wersji roślinnej. Tym razem wracamy z poradnikiem dotyczącym przyrządzenia tego klasycznego dania imprezowego. Podpowiemy m.in. co do niego podać. Mięsożercy będą zachwyceni.

Leczo
30.12.2021 01:00 Rozgrzewające, sycące leczo z dodatkiem ziemniaków

Leczo często wybierane jest na obiad z uwagi na łatwość przygotowania, wspaniały smak i rozgrzewające właściwości. Aby potrawka stała się jeszcze bardziej sycąca, warto dodać do niej kilka ziemniaków. Bulwy dzięki dużej ilości skrobi wypełniają żołądek na tyle dobrze, że nie ma potrzeby podawania do leczo żadnego pieczywa. Leczo pojawia się na naszych stołach wyjątkowo często, ponieważ Polacy uwielbiają intensywny smak duszonych warzyw i podsmażonej wędzonej kiełbasy. Okazuje się, że istnieje banalnie prosty sposób na poprawienie właściwości sycących tej potrawy. Wystarczy wrzucić do garnka z leczo kilka ziemniaków, a żadne pieczywo nie będzie już dłużej potrzebne. Poza lepszym wypełnieniem żołądka leczo nabiera również gęstszej konsystencji. Skrobia, która wypłukuje się z kartofli podczas gotowania, zagęszcza sos, co zwiększa przyjemność podczas jedzenia. Jeśli masz w domu żeliwny garnek, możesz wstawić go do piekarnika, gdzie leczo powoli dojdzie bez konieczności ciągłego doglądania.

domowe chipsy
30.12.2021 01:00 Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika. Idealna przekąska na Sylwestra

Chipsy są jedną z tych przekąsek, bez których nie obędzie się żadna młodzieżowa impreza. Niektórzy mają jednak obiekcje, bo wiadomo, chipsy zawierają dużo kalorii i mało zdrowia. I tu przychodzimy z dobrym rozwiązaniem — przygotujcie domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika. W ten sposób powstanie zdrowsza, bo mniej tłusta przekąska idealna na Sylwestra. Zaserwowanie gotowych chipsów to bardzo prosta sprawa. Wystarczy kupić torebkę i wsypać do miseczki. Jednak, jeśli chcecie zaskoczyć swych gości czymś przygotowanym specjalnie dla nich, możecie zrobić np. domowe chipsy. Nie jest to wcale trudne, a można się w nich naprawdę rozsmakować. Zwłaszcza że możecie je przyprawić tak, jak lubicie.

Gotowanie - 7 najczęstszych błędów
29.12.2021 01:00 7 najgorszych błędów, które popełniamy w kuchni

Korzystacie ze sprawdzonych z przepisów, lecz dania się nie udają? A może żywność psuje się szybciej niż się spodziewaliście? Prawdopodobnie popełniacie w kuchni kilka prostych błędów, których łatwo jest uniknąć. Zobaczcie, czego nie powinno się robić.

Goździki
28.12.2021 01:00 Prosty przepis na domowy syrop goździkowy

Goździki są jedną z najważniejszych korzennych przypraw wykorzystywanych na całym świecie do gotowania najróżniejszych potraw. Jeśli zauważyłeś u siebie pierwsze objawy przeziębienia, możesz przygotować z nich syrop. Goździki ułatwiają problemy z gardłem związane z infekcją, a także udrożniają drogi oddechowe. Goździki są suszonymi kwiatami goździkowca korzennego - drzewa z Azji, które jest wiecznie zielone. Właściwości tej przyprawy znane są ludziom od ponad 2 tysięcy lat i stosowana była głównie w Chinach. Goździki mają właściwości znieczulające i odświeżające, dlatego poleca się ssać lub żuć je podczas bólu zęba czy nieświeżego oddechu. Za takie działanie odpowiada głównie eugenol. Substancja ta zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych, a także hamuje rozwój infekcji drożdżowej.

pierniczki
28.12.2021 01:00 Niezwykłe noworoczne ciasto ze starych pierniczków

Jeśli w swoich zapasach macie jeszcze sporo pierniczków, na które nie macie już ochoty, możecie łatwo rozwiązać ten problem. Po prostu przeróbcie je na zupełnie inny, apetyczny łakoć. Przygotujcie niezwykłe noworoczne ciasto ze starych pierniczków. Połączcie je z kilkoma składnikami, a smak tego niezwykłego ciasta pozytywnie was zaskoczy. Pierniczki niby się nie starzeją. Można je przechowywać długo i jeść nawet twarde. Jednak co by nie mówić ich czas właśnie minął. Teraz już pewnie mało kto będzie miał ochotę na te bożonarodzeniowe ciasteczka. Zamiast więc przechowywać je w nieskończoność w szklanym słoju, zróbcie z nich pyszny użytek.

Jak zrobić ketchup z papryki?
28.12.2021 01:00 Jak zrobić ketchup z papryki?

Domowy ketchup z papryki to świetna alternatywa dla tradycyjnego, gotowego ketchupu. Ketchup ma wyraźny, paprykowy smak, jest lekko pikantny, ziołowy, z wyczuwalną nutą czosnku. Jak zrobić ketchup z papryki?Domowy ketchup jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy od kupionego w sklepie. Ma wyraźny smak i nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Ketchup paprykowy również przygotowywany jest na pomidorach, jest słodki, lekko pikantny, a pasteryzowany w słoiczkach zachowa swój smak i świeżość przez wiele miesięcy.Ketchup swój wyjątkowy smak zawdzięcza pieczonym warzywom i łodydze selera naciowego. Do ketchupu dodaj zioła prowansalskie, aby potrawa była ziołowa i doskonale podkreślała smak wielu dań, np. do tostów ala pizza. Ketchup może również służyć jako dip do nachosów, i paluchów serowych. ketchup zrobisz również z innych warzyw, tu poznasz przepis na wyśmienity ketchup z cukinii, idealny do placków i gołąbków.

smażony kalafior
27.12.2021 01:00 Smażony kalafior bez gotowania. Idealna przekąska

Jak zwykle przyrządzasz kalafiora? Pewnie tak, jak większość gotujesz go i polewasz tartą bułką zrumienioną na maśle. Tymczasem kalafior można poddać też innej obróbce kulinarnej, która jeszcze lepiej wydobędzie z niego smak. Polecamy smażony kalafior w panierce bez gotowania. Jest idealny na przekąskę, a z dodatkami sprawdzi się też na obiad. Większości osób kalafior kojarzy się z gotowaniem. Ugotowany można podać jako jarzynkę lub ugotować go w zupie. Trudno nie zauważyć, że mamy dość ograniczone podejście do tego warzywa. A trzeba przyznać, że jest ono nawet smaczniejsze w wersji pieczonej lub smażonej. Kalafior z patelni to bardzo proste do przygotowania danie. Wystarczy podzielić go na różyczki i obsmażyć z ulubionymi przyprawami. Tak przygotowany można zjeść na przekąskę, a w towarzystwie np. sadzonego jajka jako bezmięsny obiad.

Jak zrobić królika w śmietanie?
27.12.2021 01:00 Jak zrobić królika w śmietanie?

Szukasz pomysłu na niecodzienny obiad dla rodziny lub wytworne danie na większą uroczystość? Przygotuj królika w śmietanie z aromatycznym cząbrem i jałowcem. Mięso z królika jest bardzo delikatne i posmakuje każdemu. Jak zrobić królika w śmietanie?Mięso królicze jest niezwykle delikatnym mięsem, jest miękkie, lekko słodkie i ma wyjątkowy smak i aromat. Królik w śmietanie smakuje doskonale z pieczonymi ziemniakami, kopytkami, burakami lub surówką z kapusty pekińskiej.Do przygotowania wywaru niezbędny będzie bulion drobiowy lub rosół, który został z poprzedniego obiadu, dzięki któremu mięso będzie bardziej esencjonalne. Królika przed duszeniem zostaw w solance na pół godziny, następnie obtocz w mące i podsmaż na maśle, a uzyskasz niepowtarzalny smak. Mięso królicze wymaga również specjalnych przypraw. Niezbędny będzie suszony cząber oraz ziarna jałowca, które są niezwykle aromatyczne i doskonale wzmacniają smak mięsnych potraw. Królika w śmietanie oprósz solidnie świeżą natką pietruszki i skrop odrobiną soku z cytryny. Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie królika- tu poznasz przepis na najlepszy pasztet z królika, delikatny i najsmaczniejszy mięsny pasztet.

flaczki
27.12.2021 01:00 Rozgrzewające i aromatyczne flaki z imbirem

Szukasz pomysłu na pożywną zupę w sam raz na chłodne dni? Może przygotujesz rozgrzewające i aromatyczne flaki z imbirem? Z pewnością posmakują dorosłym, sprawdzą się na uroczystym obiedzie i domówce. Doskonale nadają się też do odgrzewania.Flaki to chyba najbardziej znana potrawa przyrządzana z żołądków. Ma ona specyficzny aromat i smak, o których stanowią nie tylko same podroby, ale też bulion i dodane do niego przyprawy. Flaczki dobrze jest przyprawić majerankiem, bo stają się wtedy lżej strawne. Doskonale pasuje też do nich imbir i ostra papryka. Dzięki nim zupa ta świetnie rozgrzewa.

Herbata świąteczna
26.12.2021 01:00 Boska świąteczna herbata - podajemy najlepszy przepis

Do świątecznej kolacji trzeba coś wypić. Proponujemy sięgnąć po pachnącą owocami i korzennymi przyprawami herbatę, która nie tylko rozpieści zmysły, ale tez cudownie rozgrzeje. Podpowiadamy jak ją przyrządzić. Kardamonowy kompot śliwkowy czy tradycyjny napój z suszu odejdą w zapomnienie, gdy spróbujecie tej pysznej i aromatycznej herbaty. Dobierzcie swoje ulubione dodatki i cieszcie się wymarzonym, przyjemnie rozgrzewającym napojem.

Bluszczyk kurdybanek
25.12.2021 01:00 Zaskakujące właściwości bluszczyku kurdybanku

Bluszczyk kurdybanek w Polsce traktowany jest jako chwast, jednak ma wiele cennych właściwości - zarówno leczniczych, jak i kulinarnych. Spożywanie go pozwala poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego, a także górnych dróg oddechowych. Dawniej często używano go jako przyprawę do zup i wielu innych dań. Bluszczyk kurdybanek pochodzi z tej samej rodziny co majeranek i tymianek. Jest bardzo rozpowszechniony na terenie naszego kraju i zwykle można spotkać go zaroślach, przydrożach, na łąkach i skrajach lasów.W kurdybanku znajduje się mnóstwo cennych substancji dla naszego zdrowia. Głównymi z nich są garbniki, flawonoidy, kwasy fenolowe, związki triterpenowe, związki seskwiterpenowe oraz pięknie pachnący olejek eteryczny.

krokiety
25.12.2021 01:00 Lepsze niż pieczone ziemniaki i frytki - idealne do drugiego dania krokiety ziemniaczane

Jeśli zostały ci ziemniaki z poprzedniego dnia i nie wiesz, co z nich zrobić, mamy dla ciebie świetną propozycję. Przygotuj z nich krokiety ziemniaczane. Są doskonałe do obiadu i o wiele smaczniejsze niż placki czy frytki. Możesz je też serwować jako oddzielne danie. Doskonale smakują z sosem czosnkowym.Popularnym sposobem wykorzystania ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia jest ich odsmażenie. Można też z nich zrobić kopytka czy puszyste placki. My jednak proponujemy niepowtarzalne krokiety.Są na tyle smaczne, że mogą stanowić samodzielne danie. Wystarczy podać je z surówką, np. z białej lub kiszonej kapusty i z sosem. Dobrze też pasują do dań mięsnych i z drobiu.

Pasztet wigilijny
23.12.2021 01:00 Pasztet wigilijny - najlepszy przepis

Postny pasztet warzywny to pomysł na smaczną i lekką potrawę wigilijną, która urozmaici uroczystą kolację. Pasztet z suszonymi grzybami, kaszą i prażonym słonecznikiem to bezmięsna propozycja na święta. Poznaj przepis na pasztet wigilijny.Pasztet warzywny to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pasztetu z mięsa i podrobów, również na Wigilię, kiedy obowiązuje nas ścisły post. Pasztet gotowany na włoszczyźnie z dodatkiem suszonych i wyraźnych w smaku grzybów leśnych jest wilgotny i rozpływa się w ustach.Do pasztetu przygotuj mączkę z mielonej kaszy i prażonych pestek słonecznika, który doda daniu aromatu i sprawi, że pasztet będzie zwarty i się nie rozleci. Nie zapomnij również o suszonych ziołach, jak rozmaryn, tymianek i suszona kolendra, dzięki którym zyskasz naprawdę rewelacyjny smak. Do pasztetu przygotuj domowy chrzan i żurawinę, które podkreślą smak dania. Szukasz pomysłu na postną potrawę z żurawiną? Przygotuj oryginalne uszka do barszczu czerwonego z kapustą i żurawiną, które staną się wigilijnym hitem.