Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Śniadanie

Śniadanie

Ewa Wachowicz, jajecznica
10.03.2022 01:00 Jajecznica w zaskakującej formie wprost od Ewy Wachowicz. Bajecznie pyszne śniadanie

Co dziś na śniadanie? Proponujemy jajecznicę w zaskakującej formie wprost od Ewy Wachowicz. Będzie smaczna i bardzo pożywna, a zarazem prosta i szybka do przygotowania. Choć posiłki najlepiej jeść bez pośpiechu, przygotowaną jajecznicę możesz spożyć nawet w biegu. Jajecznica jest prostym, ale pożywnym daniem, które jest idealne na śniadanie. Zjada się ją z przyjemnością, bo jest ciepła i wilgotna. Dostarcza też naszemu organizmowi wielu potrzebnych składników.Ewa Wachowicz proponuje przygotować jajecznicę w bagietce. To bardzo ciekawy pomysł, który sprawia, że śniadanie jest jedną całością. Nie musisz oddzielnie sięgać po pieczywo, zjadasz je od razu z jajecznicą. Jest to bardzo wygodne.

Racuchy
09.03.2022 01:00 Bananowe racuchy z 2 składników. Prosty patent na przepyszne śniadanie

Do zrobienia racuchów wcale nie potrzebujesz mleka, mąki, drożdży czy nawet cukru - w zupełności bowiem wystarczają jedynie jajka i banany. Łącząc tylko te dwa składniki, tworzy się ciasto, z którego można usmażyć najpyszniejsze racuchy. Ciężko o lepszy śniadaniowy posiłek, który wymaga jeszcze mniej pracy. Racuchy bananowe genialnie ratują sytuację, gdy w porannym stresie dokądś się spieszysz i musisz coś na szybko zjeść. Nie musisz się zastanawiać nad ich przygotowaniem, a wszystkie potrzebne składniki i tak prawdopodobnie masz w domu. Bananowe placuszki to także świetny sposób, aby przemycić nieco owoców do diety osób, które za nimi nie przepadają. Jeśli chcesz mniej kaloryczną wersję, smaż placki na patelni pokrytej teflonem, dzięki czemu nie potrzeba żadnego tłuszczu.

Placki maślankowe z bananami
08.03.2022 01:00 Prosty pomysł na słodkie śniadanie. Delikatne maślankowe placki z bananami

Ciężko o lepsze rozpoczęcie dnia niż porcja puszystych maślankowych placków z bananami polanych dużą ilością płynnego miodu. Dzisiaj prezentujemy najlepszy przepis, aby móc łatwo cieszyć się smakiem placuszków. Wystarczy zmiksować banany z maślanką, dodać do nich nieco mąki oraz jajek i całość usmażyć. Placki z bananów i maślanki są dobrym pomysłem na śniadanie, ponieważ nie wymagają od gotującego zbyt dużych nakładów pracy. A jak wiadomo, o poranku mało kto ma ochotę na skomplikowane przepisy. Za puszystość placków odpowiada soda oczyszczona, która w połączeniu z kwaśną maślanką, wydziela mnóstwo spulchniającego gazu. Dzięki temu można wyeliminować z receptury drożdże, które, choć dają smaczny rezultat, potrzebują chwili na rozpoczęcie działania.

Pyszny omlet z pieczarkami bez ani jednego jajka
06.03.2022 01:00 Pyszny omlet z pieczarkami bez ani jednego jajka. Zaskoczy was dobrze znanym smakiem

Omlet jest smacznym i sycącym daniem, które idealnie sprawdzi się o poranku. Jajeczny specjał z łatwością przygotujecie w wersji roślinnej. Pomoże wam w tym mąka z ciecierzycy i czarna sól, które idealnie odtworzą smak i konsystencję klasycznego omletu z kurzych jaj. Omlet jest sycącym daniem, które pozwoli wam dobrze rozpocząć dzień. Jeżeli więc znudziły wam się już owsianki czy kanapki, ten przepis jest dla was. Spróbujcie roślinnej alternatywy jajecznego dania na bazie mąki z ciecierzycy. Będziecie w szoku, jak bardzo przypomina oryginał.

Wyśmienita pasta do kanapek na bazie ogórków kiszonych
06.03.2022 01:00 Wyśmienita pasta do kanapek na bazie ogórków kiszonych. Prosto, tanio i smacznie

Ogórki kiszone są zdrowym i bardzo smacznym produktem, po który warto sięgać jak najczęściej. Zmieszane z ciecierzycą i cebulką mogą stanowić doskonałe smarowidło do chleba. Kanapki z taką pastą będą niezwykle sycące. Skusicie się? Pasty do kanapek są doskonałym pomysłem nie tylko na śniadanie. Po wegańskim smalczyku z fasoli, który doskonale smakował z ogórkami kiszonymi, przyszedł czas na pastę, w której kiszony specjał zagra pierwsze skrzypce. Lekko kwaśne, sycące i pyszne — spróbujcie koniecznie.

Jak zrobić idealny zakwas na chleb?
06.03.2022 01:00 Jak zrobić idealny zakwas na chleb? Podajemy przepis i kilka wskazówek

Chleb na zakwasie jest jednym ze smaczniejszych wypieków. Najlepiej smakuje wtedy, gdy przyrządzimy go w domu. Z naszymi wskazówkami sporządzenie żytniego zakwasu nie sprawi wam problemu. Zakwas powstaje w procesie fermentacji mąki przeprowadzanym naturalnie żyjące na ziarnach zbóż bakterie i drożdże. Przygotowanie dobrego starteru do wypieku chleba w domu jest bardzo proste. Wystarczy mąka żytnia wysokiego typu, czyste naczynie, letnia woda i czas. Efektem będzie masa o konsystencji gęstej śmietany, delikatnie szarobrązowym kolorze i charakterystycznym lekko kwaskowym zapachu. W strukturze zakwasu będą również widoczne liczne pęcherzyki powietrza, które powinny pojawić się w okolicach trzeciego dnia od nastawienia.

chleb
24.02.2022 01:00 Jak mrozić chleb, żeby smakował tuż po rozmrożeniu?

Chleb jest jednym z tych produktów, który najlepiej smakuje świeży. Jednak w tym celu konieczne są codzienne wizyty w piekarni. Coraz rzadziej mamy na to czas i ochotę, a chleb jemy każdego dnia. Jak więc rozwiązać ten problem? Powiemy wam, jak mrozić chleb, żeby smakował jak świeży tuż po rozmrożeniu.Mrożenie chleba w niektórych domach jest zbędne, a w niektórych to przydatna praktyka. Gdy nie mamy blisko piekarni lub sklepu spożywczego albo zwyczajnie nie chce nam się co rano biegać po pieczywo, warto je mrozić. Dzięki temu będziemy mogli każdego dnia cieszyć się smakiem świeżego chleba czy bułek.

Niezawodny przepis na chleb z garnka
22.02.2022 01:00 Niezawodny przepis na chleb z garnka

Nie ma chyba lepszego pomysłu na śniadanie niż kanapki ze świeżym, domowym chlebem. Prosty i sprawdzony przepis na chleb z garnka sprawdzi się idealnie. Delikatny pszenny wypiek wykonany z dodatkiem drożdży z pewnością przypadnie wam do gustu. Chrupiący, dopiero co upieczony chleb smakuje wybornie z pastami warzywnymi. Koniecznie podajcie go ze smalczykiem fasolowym lub wyjątkowo aromatyczną pastą na bazie suszonych pomidorów. Zakochacie się w tym bogactwie smaków i konsystencji.

Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
13.02.2022 01:00 Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Idealny na śniadanie

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem jest jednym ze zdrowszych dodatków do świeżego pieczywa. Jest sycący i prosty w przygotowaniu. Wystarczy, że porcję białego sera wymieszamy z 2 łyżkami śmietany i pokrojonymi warzywami, by uzyskać wspaniałe smarowidło, które skradnie serca całej rodziny. Z rzodkiewek możemy przyrządzić wiele dań np. chłodnik albo surówkę. To wyraziste, niekiedy bardzo pikantne warzywo, może też stanowić dodatek do śniadaniowego twarożku. Warto sięgnąć po ten smaczny rarytas.

Ojciec przygotowuje kanapki swojej córce
07.02.2022 01:00 Dziewczynka zjadła kanapki z piekielnie ostrym dodatkiem

W sieci zawrzało po umieszczeniu przez pewnego ojca swojej historii z przygotowania kanapek dla swoich córek. Partnerka mężczyzny jest wielką fanką ostrego jedzenia, więc zawsze smaruje jej kanapki dużą ilością ostrej przyprawy. Niestety przez pomyłkę pikantną kanapkę zjadła jego córka w szkole. Jak wyjawił ojciec, jego córka zwijała się z bólu i musiała zostać natychmiast zabrana do domu. Kochający rodzice, którzy troszczą się o swoje dzieci, często przygotowują kanapki do szkoły swoim pociechom. O poranku łatwo jednak o popełnianie błędów - niewyspanie i brak uwagi są wtedy naszymi największymi wrogami. Na Reddicie, portalu, w którym internauci mogą opisywać swoje historie i komentować wpisy innych, pewien ojciec zamieścił wpis o pewnej nieprzyjemnej przygodzie, jaką przeżyła jego córka. Prawdopodobnie nikt nie chciałby doświadczyć tego, co ta biedna dziewczynka.

Jajecznica
07.02.2022 01:00 Konkretna i przepyszna jajecznica po chłopsku z mąką

Jajecznica sama w sobie jest sycącą potrawą, dlatego często jest standardowym śniadaniowym wyborem. Jajecznica po chłopsku, czyli z dodatkiem mleka oraz mąki jest znacznie bardziej sycąca i odżywcza. Połączenie mąki oraz mleka sprawia, że całość zachowuje wilgotność i nabiera ciekawej, zbitej konsystencji. Niżej zdradzamy, jak zabrać się za jej przygotowanie. Jajecznica to prawdopodobnie najczęściej przygotowywany z rana posiłek. Jajka wypełnione są większością wartości odżywczych potrzebnych do funkcjonowania, a także charakteryzują się pysznym smakiem. Mało kto jednak wie o istnieniu jajecznicy po chłopsku. Danie charakteryzuje się dużym poziomem wilgotności i delikatną fakturą. Jest to świetny sposób na błyskawiczne gotowanie, gdy ma się pod ręką jedynie podstawowe produkty spożywcze. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego pokrojone warzywa, grzyby lub mięso, co da jeszcze smaczniejszy efekt.

Śniadanie
03.02.2022 01:00 Kiedy po przebudzeniu należy zjeść śniadanie?

Śniadanie nie bez powodu nazywane jest "najważniejszym posiłkiem dnia" - dzięki niemu poziom cukru we krwi utrzymuje się na odpowiednim poziomie. Jeśli nie zje się go w ciągu godziny od przebudzenia, bardzo łatwo o złe wybory żywieniowe, ponieważ będąc głodnym, ulega się pokusom. Dietetycy zalecają, aby obiad zjeść do godziny 15, a kolację pomiędzy 17, a 21. Śniadanie przez wiele osób jest ignorowanym posiłkiem z powodu braku apetytu zaraz po przebudzeniu. W efekcie pierwszy pokarm spożywany jest dopiero po dotarciu do pracy lub szkoły, co stanowi ogromny błąd. Specjaliści od żywienia od lat apelują o zachowanie ścisłych okienek godzinowych dla swoich posiłków, dzięki czemu utrzymanie prawidłowej wagi jest znacznie łatwiejsze. Niżej dokładnie tłumaczymy, kiedy wypadają najlepsze pory na posiłki w ciągu dnia.

Jak zrobić idealną owsiankę?
01.02.2022 01:00 Jak zrobić idealną owsiankę?

Owsianka na śniadanie to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia, jest sycąca, zdrowa i pyszna. Owsianka na wodzie lub mleku podana z jabłkami, truskawkami, śliwkami, miodem, orzechami, cynamonem i innymi składnikami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i solidna dawka energii i dobrego humoru z rana. Jak zrobić idealną owsiankę?Płatki owsiane dostarczają nam energii na wiele godzin, wzmacniają naszą koncentrację, a dzięki pysznym dodatkom poprawiają również nastrój, dzięki czemu jesteśmy gotowi do działania już od samego rana. Owsianka pobudzi Cię lepiej niż kawa, sprawdź, jak ją przygotować i dlaczego warto na stałe włączyć ją do diety.Owsianka to pełna dowolność łączenia dodatków. Przygotujesz ją z wieloma pysznym składnikami, przyprawami, dosłodzisz miodem, syropem klonowym czy czekoladą. Owsiankę możesz gotować również swoim dzieciom, z pewnością słodkie dodatki i owoce oczarują ich swoim smakiem, a całe danie dostarczy im niezbędnych witamin i minerałów.Miód miodowi nierówny- w tym artkule dowiesz się, po czym rozpoznać dobry miód o doskonałym smaku i cennych dla zdrowia właściwościach.

Naleśniki na bazie twarogu
31.01.2022 01:00 Nieziemsko sycące, rewelacyjne naleśniki na bazie twarogu

Naleśniki często goszczą na naszych stołach. Tradycyjne ciasto warto urozmaicić o twaróg, który sprawi, że nabierze ono przyjemnej konsystencji. Dzięki temu dodatkowi danie będzie nie tylko smacznym, ale też sycącym deserem. Spróbujcie koniecznie. Zdradzaliśmy wam już przepisy na pyszne naleśniki na maślance czy kefirze. Tym razem podpowiadamy jak pyszny specjał przyrządzić z wykorzystaniem białego twarogu. Dodanie go do masy czyni naleśniki niezwykle delikatnymi. Skusicie się?

Kawa
30.01.2022 01:00 Jaką wodą zaparzać kawę?

Dla wielu smakoszy kawa jest jednym z pierwszych napojów w ciągu dnia. Mało kto jednak lubi, gdy jest ona gorzka. Okazuje się, że problem uzyskiwania takiego smaku można prosto rozwiązać. Wystarczy zrezygnować z zaparzania. Podpowiadamy co zrobić, by kawa zachwyciła nie tylko aromatem. Doświadczeni bariści wiedzą, że temperatura wody ma kluczowe znaczenie dla smaku uzyskanego napoju kawowego. W domowym zaciszu napar przyrządzamy najczęściej bez użycia profesjonalnego sprzętu. Jak poradzić sobie w tej sytuacji?

Pasta kanapkowa z jajek i suszonych pomidorów
30.01.2022 01:00 Pasta kanapkowa z jajek i suszonych pomidorów

Smaczna pasta może być doskonałym dodatkiem do świeżego pieczywa. Warto urozmaicić śniadanie, sięgając po delikatną jajeczną kompozycję z dodatkiem suszonych pomidorów. Przyrządzicie ją błyskawicznie, a smak na długo zapadnie wam w pamięć. Spróbujcie koniecznie. Podpowiadaliśmy wam jak przygotować pyszną pastą jajeczną z dodatkiem papryki czy duszonych pieczarek. Teraz na tapet bierzemy inny wyrazisty dodatek, który doskonale podkreśli smak jajek. Suszone pomidory nadadzą paście wyjątkowego aromatu i pięknych akcentów kolorystycznych.

Naleśniki na jogurcie
29.01.2022 01:00 Przepis na delikatne naleśniki na jogurcie

Naleśniki należą do klasyków polskiej kuchni. Sposobów ich przygotowania jest naprawdę dużo, a każdy pozwala osiągnąć nieco inny efekt. Tym razem proponujemy wam smaczną wersję z dodatkiem jogurtu. Wystarczy jedna szklanka, by naleśniki zachwyciły swoją delikatnością. Spróbujcie koniecznie. Niedawno zdradziliśmy wam jak zrobić naleśniki na maślance. Podpowiadaliśmy też jakie modyfikacje wprowadzić, by uzyskać z nich idealną bazę do wytrawnych krokietów. Czas na lekką recepturę, w której pierwsze skrzypce gra jogurt. Dajcie się zaskoczyć ich subtelnym smakiem.

masło
28.01.2022 01:00 Jak ekspresowo zmiękczyć zamarznięte masło?

Zdarza wam się czasem mrozić masło? Tak, by dłużej zachowało świeżość, bo np. kupiliście więcej po dobrej cenie? A wiecie, jak ekspresowo zmiękczyć zamarznięte masło? Zdradzimy wam kilka skutecznych sposobów. Przydadzą się też wtedy, gdy wyjmiecie masło z lodówki i będzie zbyt twarde, by smarować nim pieczywo. Pewnie nie raz mieliście już taką sytuację, że chcieliście szybko zjeść śniadanie, a tu masło było twarde jak kamień. Nie dało się nim posmarować pieczywa, choć mieliście ochotę na kanapki. Pewnie z nich po prostu zrezygnowaliście. Na szczęście jest kilka sposobów na rozwiązanie tego problemu.

pasta rybna
25.01.2022 01:00 Pasta kanapkowa ze szprotek, jajka i ogórków kiszonych

Jeśli szukasz smacznej propozycji śniadaniowej, przygotuj pastę kanapkową. Z czego? Możesz wykorzystać szprotki, jajka i ogórki kiszone. Wystarczy, że ryby odsączysz z zalewy, rozdrobnisz widelcem i wymieszasz z dodatkami. Tą boską pastą możesz posmarować kromki chleba, podać ją na pieczywie chrupkim lub na krakersach.Pasty kanapkowe są doskonałą alternatywą dla klasycznych dodatków do pieczywa. Możesz je kupić, ale nie ma takiej potrzeby. Bez trudu i większej straty czasu przygotujesz je własnoręcznie. Dobry składnik past stanowią ryby. Są bardzo zdrowe, ale też smaczne i aromatyczne. Możesz sięgnąć po ryby wędzone, np. makrelę, a także z puszki, np. tuńczyka, szprotki. My wybraliśmy tę drugą opcję i trzeba przyznać, że ta pasta naprawdę kusi i smakuje.

parówki
24.01.2022 01:00 Jak prawidłowo gotować parówki?

Parówki są delikatnymi kiełbaskami, po które chętnie sięgamy rano. Trzeba je tylko podgrzać, a pożywne śniadanie będzie w mig gotowe. Wiele osób popełnia tu jednak błąd. Wystarczy chwila nieuwagi, a nie wyjdą ci na zdrowie. Dowiedz się, jak prawidłowo gotować parówki. Parówki przygotowuje się z mięsa, tłuszczu, wody i przypraw. W zależności od proporcji tych składników są bardziej lub mniej wartościowe. Oczywiście im więcej zawierają mięsa, tym lepiej, bo to oznacza, że mają mniej tłuszczu, wody i wiążących dodatków. Parówki są bardzo lubiane przez dzieci, ze względu na stopień rozdrobnienia mięsa. Jest ono poddawane homogenizacji, a więc bardzo mocnemu zmieleniu. W rezultacie po ich wyglądzie trudno się zorientować, ile zawierają mięsa, a ile tłuszczu. Dlatego najlepiej czytać etykiety.

pasta z tuńczyka
20.01.2022 01:00 Cudowna pasta do kanapek z tuńczyka w nieco ostrzejszym wydaniu

Jeśli jesteście miłośnikami past do pieczywa, z pewnością znacie już pastę z tuńczyka. Zwykle dodaje się do niej jajko i majonez. Dziś podamy wam jednak przepis na pastę z tuńczyka w nieco ostrzejszym wydaniu. Będzie cudowna do kanapek na śniadanie lub kolację.Rybne pasty należą do jednych z najzdrowszych i najsmaczniejszych. Do ich przygotowania można wykorzystać ryby wędzone lub z puszki. My sięgnęliśmy po tę drugą wersję, bo tuńczyka z puszki zwykle mamy w kuchennych zapasach. I naprawdę warto go mieć.

Placuszki bananowe z czekoladą — wyśmienite słodkie śniadanie
19.01.2022 01:00 Zachwycające, bananowe placki z czekoladą - wymarzone śniadanie

Puszyste placuszki z dodatkiem owoców i czekolady są prawdziwym rarytasem dla wielbicieli słodkich śniadań. Przygotujecie je niemalże ekspresowo, a smak czekolady i bananów zostanie z wami na długo. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sposobów na słodkie śniadanie jest kilka. Możemy podać owsiankę z owocami lub przyrządzić wyborny wegański omlet. Tym razem proponujemy wam smaczne placki z banami. Dzięki zawartości proszku do pieczenia ładnie urosną, a dodatek czekolady podkreśli słodycz owocu. Nie będziecie mogli się oprzeć.

Babeczki śniadaniowe z warzywami
19.01.2022 01:00 Wprost stworzone na śniadanie jajeczne babeczki z warzywami

Wytrawne babeczki jajeczne są efektowną i pyszną formą śniadaniowych omletów. Wystarczy trochę warzyw - na przykład tych, które zostały z przygotowania sałatki — by śniadanie nabrało wyjątkowego charakteru. Ciepły posiłek tuż po obudzeniu będzie idealnym pomysłem na zimowy weekendowy poranek. Skusicie się? Zaletą tego pysznego pomysłu jest to, że do przygotowania babeczek można wykorzystać dowolne warzywa — zawsze wyjdzie pysznie. Zerknijcie zatem, co zostało wam w lodówce i zrobicie własną wersję tego przysmaku, poniższe składniki, traktując jako inspirację, albo od razu nastawcie się, że warzywa użyjecie do kolejnego posiłku. Z brokuła zrobicie tę pyszną jajecznicę, a papryka i cebula będą doskonałe jako składnik tostów na kolację. Dobrym pomysłem będzie też zrobienie podwójnej ilości tych pysznych zapiekanych jaj. Nic się nie zmarnuje.

Jajka sadzone na boczku
18.01.2022 01:00 Jajka sadzone na boczku - energetyczny początek dnia

Jajka sadzone na boczku to świetny pomysł na pożywne i smaczne śniadanie, które doda Ci energii na wiele godzin. Do jajek sadzonych podaj awokado i świeżą, chrupiącą bagietkę, a oprócz odpowiedniej dawki kalorii, otrzymasz również ogromną ilość pozytywnej energii. Poznaj przepis na jajka sadzone na boczku, idealne na pyszne śniadanie.Szukasz pomysłu na pyszne i niecodzienne śniadanie? Przygotuj jajka sadzone na boczku, oprószone świeżą pietruszką lub szczypiorkiem. Danie podaj z awokado i świeżym pieczywem, a odkryjesz genialne śniadanie dla całej rodziny.Jajka sadź z boczkiem na patelni pod przykryciem, aby równomiernie się ścięły. Długość smażenia uzależniona jest od tego, jaki stopień ścięcia żółtka preferujesz. Według mnie najsmaczniejsze są jajka z lejącym żółtkiem, a takie właśnie uzyskasz smażąc danie przez około 2-3 minuty. Jajka sadzone przygotujesz również w papryce, będą idealne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Tu poznasz przepis na jajka w papryce, idealne na lekkie i pożywne śniadanie.

pasta z kurczaka
16.01.2022 01:00 Obłędna pasta kanapkowa z kurczaka

Jeśli zostało ci trochę mięsa z kurczaka po rosole lub kawałek pieczonego kurczaka, nie ma zmartwienia. Możesz z niego wyczarować zupełnie nową potrawę. Oto przepis na pastę kanapkową z kurczaka. Jest niczym błyskawiczny pasztet i doskonale nadaje się do smarowania pieczywa.W naszej kuchni nic nie powinno się marnować. W szczególności nie możemy dopuścić do tego, by marnowały się pyszne kąski. Należy do nich na przykład mięso z kurczaka, które zostało po ugotowaniu rosołu. Niektórzy jedzą z przyjemnością takie gotowane mięso, innym jednak nie bardzo smakuje. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by z tego mięsa przygotować całkiem nową potrawę. Chociażby taką jak pasta kanapkowa z kurczaka. W ten sposób mięso zyska nową konsystencję, smak i zastosowanie.

Serek kanapkowy
14.01.2022 01:00 Kremowy serek kanapkowy z czosnkiem i szczypiorkiem

Aby zacząć dzień z pełnią energii i dobrym humorem zawsze warto postarać się o przygotowanie zdrowego i pożywnego śniadania. Takim pomysłem może być poniższy kremowy serek kanapkowy z czosnkiem i szczypiorkiem. Jest delikatny jak chmurka w konsystencji, a w smaku zachwyca intensywnością i świeżością. Serek kanapkowy niejednokrotnie uratował już wielu ludziom dzień, gdy okazało się, że w lodówce nie znajduje się zbyt wiele produktów. Przygotowanie takiego serka zajmuje kilka chwil, a efekt pozwala cieszyć się pysznym posiłkiem całej rodzinie. Jako biały ser polecamy używać kremowych wariantów przeznaczonych ściśle do smarowania pieczywa. Zwykły biały twaróg nie ma tak puszystej i delikatnej faktury, przez co podczas smarowania nie będzie się dobrze rozprowadzał.

pasta jajeczna
10.01.2022 01:00 Idealnie kremowa pasta jajeczna do kanapek. Nie ma opcji, że się nie uda

Jeśli znudziły ci się już klasyczne kanapki z wędliną czy żółtym serem, czas na zmianę. Przygotuj idealnie kremową pastę jajeczną do kanapek. Jest pyszna, prosta i nie ma opcji, że się nie uda. Gdy zrobisz ją raz, z pewnością będziesz do niej często wracać.Jajka są doskonałym pomysłem na śniadanie. Można je usmażyć, ugotować na miękko lub twardo. Z gotowanych można też przygotować pastę do pieczywa. Wystarczy je rozdrobnić i wymieszać z kilkoma składnikami.Jeśli obawiasz się, że rano nie będziesz mieć wystarczająco dużo czasu na przygotowanie pasty, zrób ją wieczorem. W przykrytym pojemniku zachowa dobry smak i świeżość nawet przez dobę.

śniadanie
09.01.2022 01:00 Czego lepiej nie jeść i nie pić na śniadanie?

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Sposób, w jaki ten dzień rozpoczniemy, decyduje bowiem o naszym samopoczuciu przez jego dalszą część. Czego więc lepiej nie jeść i nie pić na śniadanie, by wyszło nam na zdrowie? Przedstawiamy krótką listę produktów.Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest ważny, bo ma za zadanie dostarczyć nam energii na jego pierwsze godziny. Ma też na celu zaspokoić głód i pobudzić do pracy metabolizm. Jeśli odpowiednio dobierzemy produkty śniadaniowe, jest szansa, że przed południem nie dopadnie nas gwałtowny spadek energii. A nie byłoby to pożądane, bo właśnie wtedy zwykle intensywnie pracujemy.O tym, że śniadanie trzeba jeść, słyszeli chyba wszyscy. Niestety różnie z tym bywa. Niektórzy zaśpią do pracy czy szkoły, więc wychodzą z zapakowanymi produktami z domu. Inni na szybko łapią, co popadnie i też wybiegają. A niestety nie jest obojętne, co na śniadanie zjemy. Po niektóre produkty lepiej nie sięgać, bo nie służą naszemu organizmowi.