Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Śniadanie

Śniadanie

Pasta kanapkowa z bobu. Więcej nie zjesz innej, jest tak dobra
07.06.2022 21:54 Pasta kanapkowa z bobu. Więcej nie zjesz innej, jest tak dobra

Pasta kanapkowa z bobu to pomysł na solidną dawkę energii z samego rana. Pasta jest lekka, zdrowa, ale i bardzo pożywna. Podana z kromką świeżego chleba, kozim serem, pomidorem lub innymi, ulubionymi dodatkami, dosłownie rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na wyśmienitą pastę kanapkową. Więcej nie zjesz innej.Bób jest przepysznym i zdrowym warzywem, a niedawno zaczął się sezon na strączki. Wykorzystajmy go więc jak najlepiej i przygotujmy wiele pysznych potraw z dodatkiem bobu. Jedną z moich ulubionych jest pasta kanapkowa z dodatkiem oliwy, czosnku i soku z cytryny, jest lekka, zdrowa i bardzo pożywna.Pastę kanapkową możemy podać solo do pieczywa lub grzanek ziołowych. Pasta z bobu doskonale smakuje również w towarzystwie koziego sera, mozzarelli, twarogu i wszystkich świeżych warzyw. Możemy przygotować z niej więc pyszne kanapki na śniadanie lub kolację.Bób czasem powoduje wzdęcia i uczucie dyskomfortu. Jest na to jednak skuteczny sposób. Do gotującej się wody z bobem dodaj gałązki świeżego kopru lub łyżeczkę kminku. Możesz również przed gotowaniem zalać strączki gorącą wodą i odstawić na 1,5 godziny.Z bobu przygotujesz również pyszne puree, będzie idealne do drugiego dania zamiast ziemniaków, a także puszyste i lekkie kotleciki z bobu i jajek, są świetnym zamiennikiem tradycyjnych, mięsnych kotletów.

Pyszna i pożywna jaglanka na mleku
06.06.2022 08:47 Pyszna i pożywna jaglanka na mleku. Proste śniadanie

Jaglanka jest pyszną śniadaniową alternatywą dla płatków kukurydzianych czy owsianki. Pyszne ciepłe danie wymaga zaledwie dwóch składników, by je przygotować. Jeśli macie w kuchni mleko i kaszę, koniecznie spróbujcie. Smakołyk jest wyborny, sycący i przyjemnie rozgrzewa. Do jaglanki możecie podejść podobnie jak do owsianki. Wybierając dodatki według własnych upodobań i nastroju, za każdym razem stworzycie nieco inne śniadanie. Posiłek można przygotować zarówno w wersji słodkiej — jak proponujemy w przepisie — jak i wytrawnej. W tej drugiej po prostu zamieniamy cukier na przyprawy dopasowane do słonych dodatków. Spróbujecie?

Marmolada truskawkowa jak za dawnych lat
04.06.2022 20:51 Marmolada truskawkowa jak za dawnych lat. Przepis krok po kroku

Truskawki właśnie są w sezonie. Warto skorzystać z tego faktu i przygotować z nich pyszny, dobrze znany rarytas, jakim jest marmolada. Przepis wcale nie jest skomplikowany, a możliwość cieszenia się smakiem aromatycznego owocu zimą będzie bezecenna. Skusicie się? Z truskawkami można podać zarówno makaron, jak i pyszne grillowane szparagi. A są to tylko wybrane sposoby jedzenia tych wybornych sezonowych owoców. Ponieważ sezon na nie jest niebyt długi, warto zamknąć ich pyszny smak w słoikach. Dziś zdradzamy babciny sposób na konfiturę ze słodkiego czerwonego rarytasu. Spróbujecie?

naleśniki
01.06.2022 21:48 Puszyste naleśniki na bazie bananów. Słodka przekąska dla całej rodziny

Zastanawiacie się, co zrobić jutro dzieciom na śniadanie? Będzie ich święto, więc warto pokusić się o coś specjalnego. Z pewnością posmakują im puszyste naleśniki na bazie bananów. Są delikatne i szybko znikają z talerzyków. Ot taka idealna, słodka przekąska dla całej rodziny.Naleśniki smakują o każdej porze dnia. Można je zjeść na śniadanie, kolację, podwieczorek, a nawet obiad. Wszystko zależy od tego, z czym je podamy i czym nadziejemy. Na obiad warto je posmarować sycącym farszem np. z mięsa, grzybów czy sera i warzyw. Jeśli jednak chodzi o dzieci, bo jutro wypada właśnie ich święto, raczej wybiorą te ze słodkimi dodatkami. Do nich doskonale będzie pasować bananowe ciasto. Przygotowanie naleśniki możecie polać miodem, słodką śmietanką lub posypać pokrojonymi owocami.

Puszysty omlet po cesarsku. Śniadaniowy przysmak z Austrii
27.05.2022 22:39 Puszysty omlet po cesarsku. Śniadaniowy przysmak z Austrii

Austriacki omlet po cesarsku to idealny pomysł na rozpoczęcie dnia. Słodkie, puszyste, doskonale wypieczone danie podane z cukrem pudrem i konfiturą smakuje wyśmienicie. Omlet po upieczeniu w piekarniku koniecznie pokrój na mniejsze kawałki, tak podawany jest właśnie w Austrii.Jajka to zawsze genialny pomysł na śniadanie, niezależnie od tego, czy podane w formie jajecznicy, omleta, jajka na miękko, pasty, zawsze smakują wybornie. Jedną z wersji śniadaniowych z jajek, na które warto zwrócić uwagę, jest właśnie omlet po cesarsku.Austriacki omlet charakteryzuje niezwykły wygląd- upieczony, puszysty omlet przed podaniem należy pokroić na mniejsze kawałki, które przypominają wyglądem nasze kopytka. Omlet koniecznie musi być podany na słodko z cukrem pudrem i ulubioną konfiturą.Całe danie wygląda przepysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Sekretem idealnie puszystego omleta jest przesiana mąką i dodanie do masy piany z białek. W ten sposób omlet austriacki będzie nieziemsko puszysty.Gorąco polecam domowe konfitury, które są o wiele smaczniejsze i zdrowsze od gotowych produktów- tu poznasz przepis na konfiturę z truskawek, zachowa smak i świeżość przez wiele miesięcy i będzie idealnym dodatkiem do dań, w tym właśnie omletów.

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb
27.05.2022 21:21 Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Macie ochotę na chleb o pysznej, przyjemnie chrupiącej skórce i niezwykle puszystym wnętrzu? Koniecznie wypróbujcie przepis Tomasz Strzelczyka. Jest prosty, choć wymaga cierpliwości. Podjęty wysiłek jednak się opłaci — tak dobrego pieczywa dawno nie jedliście. Chleb jest jednym z popularniejszych produktów spożywczych. Stanowi doskonałą bazę do przygotowania smacznych kanapek z wybornymi pastami warzywnymi m.in. wegetariańskim smalcem czy smarowidłem z ogórkiem kiszonym. Sprawdzona receptura Strzelczyka pozwala na przygotowanie wyśmienitego pieczywa zaledwie z czterech składników. Tak prosto jeszcze nie było.

Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku
27.05.2022 19:07 Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku

Jogurt naturalny przygotujesz samodzielnie w domu. Wystarczy, że użyjesz specjalnego mleka, a otrzymasz pyszny, delikatny, kremowy produkt, idealny na śniadanie i na lekki deser. Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny?Domowy jogurt naturalny jest doskonałym dodatkiem do słodkich śniadań, deserów i koktajli owocowych. Dodasz go również do twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, przygotujesz z niego lekki i pyszny sos czosnkowy lub tatarski.Jogurt, w zależności od pożądanej konsystencji, będzie gotowy po 6 lub 8 godzinach. Po krótszym czasie otrzymasz jogurt o rzadkiej konsystencji. Po 8 godzinach natomiast produkt będzie gęsty i kremowy, idealny do owsianki z owocami na śniadanie.Do przygotowania jogurtu w dużym, litrowym słoiku, potrzebujesz mleka pasteryzowanego lub niepasteryzowanego. Pamiętaj, że mleko pasteryzowane to nie to samo, co mleko UHT. Z takiego mleka nie przygotujesz jogurtu, ponieważ jest mocno przetworzone i poddane obróbce termicznej, co skutecznie uniemożliwi przygotowanie pysznego produktu w domowym zaciszu.

Największe błędy podczas smażenia jajecznicy. Przez nie wychodzi niesmaczna
25.05.2022 19:30 Największe błędy podczas smażenia jajecznicy. Przez nie wychodzi niesmaczna

Nie ma lepszego śniadania w weekend od jajecznicy. Zrobiona na maśle z ulubionymi dodatkami smakuje rewelacyjnie z samego rana. Jajecznica, mimo iż prosta, czasem wychodzi blada i totalnie pozbawiona smaku. Poznaj największe błędy podczas smażenia jajecznicy. Jajecznica przygotowana w odpowiedni sposób ma doskonały smak, jest lekka, puszysta, a wszystkie składniki, w tym jajka, są w niej idealnie wyczuwalne. Jajecznicę przygotujesz z przeróżnymi dodatkami, zawsze będzie pyszna, kiedy będziemy przestrzegać kilku prostych zasad.Śniadanie możesz przygotować między innymi na samym maśle, boczku, szynce, pomidorach, cebuli, z papryką, grzybami leśnymi, pieczarkami, awokado, tuńczykiem. Każda wersja smakuje wyśmienicie. Niezależnie od dodatków, pod koniec smażenia udekoruj świeżym, posiekanym szczypiorkiem, będzie pyszna.Pamiętaj również, aby jajecznicę zawsze smażyć na teflonowej patelni, której powłoka chroni przed przypaleniem. Patelnia ceramiczną również się nada, o ile ma grube dno. Nigdy nie smaż ani jajek, ani innych potraw na patelni, która ma zniszczoną, odchodzącą powłokę- danie będzie niesmaczne, a Ty dostarczysz sobie z pożywieniem rakotwórczych związków.

Jak przedłużyć świeżość chleba? Najważniejsze zasady
24.05.2022 11:14 Jak przedłużyć świeżość chleba? Najważniejsze zasady

Świeży, chrupiący chleb po chwili staje się czerstwy i twardy? Mamy na to prosty sposób. Do chlebaka włóż obierki po owocu, a pieczywo będzie długo świeże i pyszne. Dowiedz się również, jak możesz uratować lekko czerstwy chleb. Koniec z marnowaniem jedzenia. Nie ma nic lepszego niż chrupiący, jeszcze ciepły, dobrze wypieczony chleb posmarowany masłem i podany z dojrzałym, słodkim pomidorem lub innym, ulubionym dodatkiem. Niestety pieczywo dość szybko czerstwieje i staje się twarde.Możemy jednak w łatwy sposób przedłużyć jego świeżość, a także uratować już lekko suchy i twardawy chleb. Dzięki prostym trikom nie musimy już wyrzucać pieczywa i nie marnujemy jedzenia.Chleb przygotujesz samodzielnie w domu- tu poznasz przepis na chleb jak z piekarni, jest wyrośnięty, chrupiący i pyszny, koniecznie musisz spróbować. Upiecz również lekki chlebek bananowy, jest idealny na lekkie śniadanie i na coś słodkiego do kawy

GIS wydał ważne ostrzeżenie. Wycofywany jest uwielbiany produkt
24.05.2022 08:50 GIS wydał ważne ostrzeżenie. Wycofywany jest uwielbiany produkt

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ważny komunikat w sprawie popularnego produktu. Podczas badań została wykryta bakteria, która może wywołać niebezpieczną dla zdrowia i życia chorobę- listeriozę. Partia popularnego sera w plastrach została wycofana. Jeśli macie go w domu, pod żadnym pozorem go nie jedzcie. Producenci robią wszystko, aby zachować najwyższe standardy, higienę i dbałość o jakość wytwarzanej żywności. Niekiedy jednak dochodzi do błędów, w wyniku których cała partia wyprodukowanego produktu staje się niezdatna do spożycia.GIS natychmiast wydał komunikat dotyczący konkretnej partii produktu, a ser w plastrach natychmiast został wycofany. Sprawdź, czy nie masz go w lodówce, a jeśli go zjadłeś, natychmiast skontaktuj się z lekarzem.Główny Inspektorat Sanitarny wycofał również paletę kuchenną i łopatkę, które są niebezpieczne dla zdrowia. Sprawdź, czy masz je w domu.

Ewa Wachowicz, czosnek
23.05.2022 13:28 Niebanalny czosnek do smarowania kanapek. Pyszne smarowidło na pieczywo od Ewy Wachowicz

Zdradzimy wam dziś przepis Ewy Wachowicz na niebanalny czosnek do smarowania kanapek. By zrobić przepyszne smarowidło, wystarczy obrać ząbki czosnku, zalać je olejem i gotować 40 minut. Tak przygotowany czosnek można też dodać do sałatek. Będzie łagodniejszy w smaku.Wiele osób nie wyobraża sobie potraw bez dodatku czosnku. Jest on na tyle smaczny i aromatyczny, że mięso czy warzywa za jego sprawą zyskują nowy wymiar. Do tego jest szalenie zdrowy — m.in. działa bakterio i wirusobójczo i zwiększa odporność organizmu. Niestety ma jeden mankament — po jego zjedzeniu zioniemy niemiłą wonią. Najmocniejszy zapach zostawia po sobie świeży czosnek, ten przetworzony jest nieco łagodniejszy. Dlatego nasza dzisiejsza propozycja będzie idealnym rozwiązaniem dla miłośników czosnku. Czosnek wg przepisu Ewy Wachowicz będzie doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek. Na kanapkach można go rozsmarować, bo jego ząbki są bardzo miękkie. Można go też pokroić w plasterki — jak kto lubi.

jajecznica
20.05.2022 22:33 Pyszna, delikatna i lekkostrawna jajecznica na parze. Proste śniadanie i kolacja

Marzy wam się lekkie danie na śniadanie? Może nim być jajecznica. Jednak nie taka klasyczna, smażona na tłuszczu, a pyszna, delikatna i lekkostrawna jajecznica na parze. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko jajek, odrobiny mleka i soli. A zamiast patelni wystarczy metalowa miska. Kto z was nie lubi jajecznicy? To proste danie jest nie tylko smaczne, ale też sycące i pożywne. Oczywiście niektórzy unikają jedzenia go zbyt często ze względu na cholesterol w jajkach i maśle użytym do smażenia. I właśnie dla tych, a także dla osób będących na lekkostrawnej diecie i zwyczajnie lubiących lekkie dania serwujemy dzisiejszy przepis.Pokażemy wam, jak zrobić jajecznicę bez użycia tłuszczu. Przygotujemy ją bowiem nie na patelni, a w misce. A ponieważ będziemy gotować jajecznicę na parze, najlepiej jakby miska była metalowa. Wtedy bowiem szybciej się zetnie do pożądanej konsystencji.

Co pić zamiast kawy? 7 najlepszych alternatyw na naturalne pobudzenie
19.05.2022 17:27 Co pić zamiast kawy? 7 najlepszych alternatyw na naturalne pobudzenie

Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kawy. Aromatyczny, mocny napój pobudza niemal od razu i wprawia nas w świetny nastrój. Jeśli jednak nie lubisz kawy, lub chcesz ją ograniczyć, w tym artykule poznasz 7 najlepszych alternatyw na naturalne i zdrowe pobudzenie.Kawa, mimo tego, że smaczna, pita na pusty żołądek, może powodować problemy układu pokarmowego, a przyszłości nawet wrzody i nadżerki żołądka. Wypicie małej czarnej wiąże się również z nagłym skokiem ciśnienia, co nie na każdego ma pozytywny wpływ.Jeśli dodamy do kawy mleko i ulubiony syrop smakowy, dostarczymy z samego rana ponad 100 kcal. Kawa z dodatkami jest bardzo kaloryczna i zawiera praktycznie sam cukier. Pita z samego rana może więc przyczynić się do nadprogramowych kilogramów, a nawet cukrzycy.Na szczęście istnieją doskonałe zamienniki kawy, które możemy stosować praktycznie bez żadnych ograniczeń. Naturalne składniki pobudzają równie dobrze, a dodatkowo wzmacniają nasz organizm, przyspieszają metabolizm i walczą z wolnymi rodnikami.Dowiedz się również, czego lepiej nie jeść na śniadanie. Dania te mogą negatywnie wpływają na nasze zdrowie i przyczyniają się do zwiększenia masy ciała, a nawet otyłości.

jajka sadzone
18.05.2022 07:57 Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Jest pora śniadania, więc powiemy wam, jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu. Zdradzimy dwa najlepsze sposoby na zrobienie tej potrawy bez dodatku masła, czy oleju. Dzięki tym patentom jajka sadzone będą o wiele zdrowsze i nie stracą nic na smaku. A robi się je równie szybko, jak tradycyjne.Jajka sadzone często jemy na śniadanie, ale też w porze obiadowej. Robi się je bardzo prosto, bo wystarczy je wybić na patelnię z odrobiną tłuszczu i smażyć do czasu, aż odpowiednio się zetną. Jednak jak się okazuje, nie trzeba ich smażyć, bo można je też ugotować. Różnica między smażeniem jest zasadnicza. Smażymy na tłuszczu, gotujemy w wodzie. Tłuszcz osiąga wyższe temperatury, więc szybciej przyrządza się na nim potrawy. Jednak sam w sobie jest kaloryczny, a przyrządzone na nim produkty są ciężej strawne niż gotowane. Dlatego starajmy się jak najczęściej gotować, a jak najrzadziej smażyć.

Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu
16.05.2022 07:51 Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu. Idealna na śniadanie

Pasta kanapkowa jest doskonałym dodatkiem do świeżego chleba. Połączenie jajek, ogórka kiszonego i chrzanu jest kolejną propozycją, która przyjemnie urozmaici poranne posiłki. Wystarczą dwie łyżeczki ostrego dodatku, by prostej kompozycji jajka i kwaśnego warzywa nadać wyrazistości. Koniecznie spróbujcie. Pasty kanapkowe można przyrządzać z różnych produktów. Proponowaliśmy wam już smaczne smarowidło na bazie mięsa z rosołu czy prostą kompozycję z twarożku i ogórka kiszonego. Tym razem prezentujemy niesamowicie smaczne i lekko pikantne połączenie z chrzanem. Pyszny — choć nieco ostry — korzeń doskonale połączy się z delikatnym i lekko soczystym miksem z jajka i ogórka kiszonego. Pasta przemieni świeży chleb w wyśmienite kanapki, które posmakują każdemu. Takiego śniadania nie można sobie odmówić.

Pyszne domowe bułki
15.05.2022 18:27 Prosty przepis na domowe bułki. Wystarczą 4 składniki

Lubisz świeże pieczywo, ale nie przepadasz za porannym bieganiem do piekarni? Zdradzamy ci prosty przepis na domowe bułki. Do ich przygotowanie wystarczą cztery składniki. Bułki wyjdą miękkie, chrupiące i bardzo smaczne. Upiecz je raz, a nigdy więcej nie kupisz bułek w sklepie. Świeże pieczywo jest tak smaczne, że można je jeść jedynie posmarowane masłem. Jednak ma to do siebie, że dosyć szybko traci świeżość, a przynajmniej chrupkość. Jeśli więc chcecie zawsze mieć pod ręką świeże bułki, możecie je upiec w domowym zaciszu. Nie jest to trudne ani pracochłonne, zresztą przekonajcie się o tym sami.Chcecie zobaczyć, jak wyglądają te pyszne bułeczki? Spójrzcie na zdjęcie w naszym materiale. Pochodzi ono z kanału Pani M — kuchnia smakowita na YouTube. Prawda, że od razu chce się je jeść?

Truskawki
13.05.2022 14:52 Jak przechowywać truskawki? Wyjaśniamy krok po kroku

Nie ma lepszych owoców od truskawek. Wygrzane w pełnym słońcu są soczyste, słodkie i rozpływają się w ustach. Truskawki możemy kupić coraz częściej u lokalnych sprzedawców. Jak przechowywać truskawki, aby na dłużej zachowały świeżość?Powoli rozpoczynamy sezon na truskawki. Na polne owoce musimy jeszcze trochę poczekać, jednak zaczynają pojawiać się już w sprzedaży polskie, szklarniowe owoce. Nasze rodzime truskawki są zdecydowanie najsmaczniejsze.Z truskawek możemy przygotować wiele wyśmienitych dań. Pierogi z truskawkami, naleśniki z musem, knedle. Możemy dodać je również do lodów, gofrów, zrobić kompot, lemoniadę. Truskawki to doskonały dodatek do wypieków: biszkopt z truskawkami i galaretką, tort z mascarpone, beza z truskawkami, sernik z musem to ciasta, które mogłabym jeść bez przerwy.Truskawki zawierają dużo wody, przez co szybko się psują, jeśli nie będziemy ich odpowiednio przechowywać. Sprawdź, co zrobić, aby owoce na długo zachowały smak i świeżość, dzięki czemu będziesz mógł cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez wiele dni.Zatrzymaj smak truskawek aż do następnego sezonu- tu poznasz prosty przepis na dżem truskawkowy, będzie idealny jako dodatek do naleśników, gofrów, pieczywa.

Świeży i delikatny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Sekret tkwi w 1 dodatku
13.05.2022 08:47 Świeży i delikatny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Sekret tkwi w 1 dodatku

Pomysł na lekkie i pożywne śniadanie? Przygotuj delikatny twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem, odrobiną śmietany i kromką świeżego, pełnoziarnistego chleba. Tak podany twarożek jest idealną opcją na wiosenny, świeży posiłek z samego rana. Twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem z dodatkiem kwaśnej śmietany uwielbiam od dziecka. To jedno z moich podstawowych śniadań, zwłaszcza wiosną i latem, kiedy mogę przygotować posiłek z rzodkiewek i szczypiorku, które samodzielnie wyhodowałam. Twaróg w połączeniu z odrobiną śmietany jest bardzo delikatny, świeży i puszysty, wystarczy doprawić go solą i pieprzem i mamy śniadanie na dobry początek dnia. Posiłek jest bombą energetyczną i witaminową, a podany z kawą zbożową smakuje rewelacyjnie.Chudy nabiał, pieczywo i warzywa to dobrze zbilansowane danie, które dostarcza nam błonnika, wapnia, magnezu, potasu i wielu cennych witamin, w tym witaminy C, witaminy A i witamin z grupy B. Z twarogu przygotujesz wiele wyśmienitych dań- tu poznasz przepis na pierogi z truskawkami, twarogiem i skórką cytrynową, są idealne na obiad w letnie, upalne dni.

Czego lepiej nie jeść na śniadanie? Koniecznie unikaj tych produktów
13.05.2022 08:16 Czego lepiej nie jeść na śniadanie? Koniecznie unikaj tych produktów

Lubisz słodkie i szybkie śniadania? Koniecznie unikaj tych produktów, ponieważ zawierają ogromne ilości cukrów i tłuszczy i są bardzo kaloryczne. Dowiedz się, czego nie jeść na śniadanie i co możesz zjeść w zamian, aby mieć energię na cały poranek.Często pomijamy śniadania w tygodniu lub jemy coś na szybko, ponieważ spieszymy się do pracy lub szkoły. W weekendy, kiedy mamy zdecydowanie więcej czasu, często również sięgamy po wysokoprzetworzone produkty, ponieważ są szybkie i smaczne.Niestety regularne spożywanie niektórych śniadań przyczynia się do nadprogramowych kilogramów i zwiększonej ilości cholesterolu, a w konsekwencji do nadwagi, otyłości, cukrzycy, miażdżycy i poważnych chorób serca. Sprawdź, czy jadasz jeden z wymienionych produktów i koniecznie zamień go na lekkie i pożywne śniadanie. Pamiętajmy, że śniadanie jest podstawowym posiłkiem dnia, nie dostarczajmy więc ogromnej ilości cukrów, tłuszczy i kalorii z samego rana, jedzmy zdrowo.

Prosty przepis na domowe masło. Potrzebujesz tylko jednego składnika
07.05.2022 14:41 Prosty przepis na domowe masło. Potrzebujesz tylko jednego składnika

Domowe masło bez wątpienia jest najlepszym i smaczniejszym produktem do smarowania pieczywa. Masło przygotujesz w zaledwie kilka minut z jednego składnika - tłustej śmietany. Poznaj prosty przepis na domowe masło, efekt zachwyci całą rodzinę.Domowe masło zdecydowanie jest najzdrowsze i najsmaczniejsze. W żadnym sklepie nie kupisz tak dobrego produktu. Podczas wytrącania się masła z ubijania śmietany powstaje wyrób poboczny- maślanka. Maślankę możesz przelać do butelki, wstawić do lodówki i pić schłodzoną, możesz również ponownie ją zmiksować, aby zrobić większą ilość masła. Domowa maślanka również nie ma sobie równych, zblenduj ją z truskawkami lub malinami, a uzyskasz przepyszny i zdrowy koktajl.Masło może stać w lodówce przez wiele dni, posmaruj nim świeży, jeszcze ciepły chleb- tak przygotowana kromka nie wymaga żadnego dodatku, jest przepyszna. Domowe masło jest aksamitne, zdrowe i pozbawione konserwantów.

Jak zrobić idealne jajka sadzone? Wystarczy 1 prosta sztuczka szefów kuchni
07.05.2022 08:07 Jak zrobić idealne jajka sadzone? Wystarczy 1 prosta sztuczka szefów kuchni

Jajka sadzone są świetnym i prostym pomysłem na smaczne i pożywne śniadanie lub obiad. Zrezygnuj jednak ze smażenia jajek na maśle lub oleju- 1 prosty trik sprawi, że jajka będą doskonale usadzone i najlepsze w smaku. Jak zrobić idealne jajka sadzone?Jajka sadzone to idealny pomysł na śniadanie lub obiad. Wystarczy, że podasz je z odpowiednimi składnikami, a stworzysz wyśmienite danie. Na śniadanie doskonale sprawdzi się przykładowo jajko z kromką świeżego chleba, pastą z awokado i pomidorem lub jajko w towarzystwie chipsów z boczku.Obiad przygotujesz w równie prosty sposób- usadź jajko i podaj je np. z ugotowanymi szparagami, kalafiorem lub szpinakiem. Świetną propozycją obiadową jest również jajko z ugotowanymi ziemniakami i kefirem.Jajka zwykle smażymy na niewielkiej ilości masła lub innego rodzaju tłuszczu. Zastosuj jednak nieco inną metodę sadzenia, dzięki której jajka nabiorą pięknego, złotego koloru i będą miały rewelacyjny smak i konsystencję.

Zupa mleczna z miodem i cynamonem. Śniadanie jak za dawnych lat
04.05.2022 07:48 Zupa mleczna z miodem i cynamonem. Śniadanie jak za dawnych lat

Zupa mleczna z miodem i cynamonem to pomysł na szybkie, smaczne i bardzo pożywne śniadanie jak za dawnych lat, które doda Ci energii na wiele godzin. Poznaj przepis na kultową zupę mleczną z makaronem z dodatkiem miodu i cynamonu, palce lizać.Zupa mleczna to już kultowe danie. Zupa biła rekordy popularności w czasach PRL-u, mogliśmy ją dostać w każdym barze mlecznym i w prosty sposób przygotować ją w domu. Zupa jest błyskawicznym i bardzo sycącym posiłkiem i zawsze wszystkim smakuje.

Obłędna pasta jajeczna z musztardą i szczypiorkiem
03.05.2022 08:06 Obłędna pasta jajeczna z musztardą i szczypiorkiem. Idealna na kanapki

Pasta jajeczna jest sycącym i prostym w przygotowaniu smakołykiem, idealnym do przygotowania smacznych kanapek. Połączcie ugotowane jajka z ulubioną musztardą i szczypiorkiem, a uzyskacie niezwykle aromatyczną kompozycję, do której jeszcze nie raz wrócicie. Wystarczą 2 łyżeczki gorczycowego sosu, by poczuć różnicę. Spróbujecie? Pasta jajeczna może zawierać różne dodatki. Proponowaliśmy już przygotowanie jej z suszonymi pomidorami lub ogórkiem kiszonym. Tym razem stawiamy na prostotę. Musztarda oraz szczypiorek w zupełności wystarczą, by podkreślić smak rarytasu. Zniknie w mgnieniu oka.

Jajecznica z kaszanką - prosty przepis na przepyszne śniadanie
01.05.2022 08:00 Jajecznica z kaszanką - prosty przepis na przepyszne śniadanie

Jajecznica z kaszanką to pomysł na proste i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Mięso z kaszą podsmażone na maśle z cebulką i jajkami wychodzi za każdym razem i smakuje obłędnie. Poznaj prosty przepis na przepyszne śniadanie, czyli jajecznicę z kaszanką.Jajecznica to jedno z moich ulubionych śniadań, jest prosta i mogę przygotować ją każdym dodatkiem, np. z boczkiem, pomidorem, szczypiorkiem, awokado, tuńczykiem, czy właśnie kaszanką. Jajka smażone z kaszą i podrobami smakuje naprawdę wyśmienicie, a przygotowanie śniadania zajmuje mi dosłownie kilka minut.Do jajecznicy świetnie sprawdzi się zarówno surowa kiszka, jak i smażona czy też pieczona na grillu poprzedniego dnia. W ten sposób wykorzystamy w pełni produkty spożywcze i nic się nie zmarnuje. Jajecznicę z kaszanką podaję z kromką świeżego pieczywa posmarowanego masłem.Jeśli szukasz pomysłu na prosty i pyszny obiad- tu poznasz przepis na kaszankę zapiekaną w piekarniku z kiszoną kapustą, palce lizać.

Prosty przepis na dżem z rabarbaru
30.04.2022 18:20 Prosty przepis na dżem z rabarbaru. Takiego nie znajdziesz na sklepowych półkach

Rabarbar jest kwaśnym warzywem, które doskonale pasuje zarówno do deserów, jak i do mięs czy serów. Warto przygotować z niego dżem. Receptura jest bardzo prosta, a efekty zachwycą nawet największych sceptyków. Tak dobrego dodatku do chleba nie kupicie w żadnym sklepie. Spróbujecie? Rabarbar jest pysznym warzywem, które już niebawem zacznie regularnie pojawiać się w sklepach. Sezon jest dość krótki, więc już teraz warto pomyśleć jakie potrawy z jego udziałem wypróbujemy. Do dyspozycji mamy bowiem o wiele więcej niż tylko kompot. Sprawdźcie koniecznie naszą recepturę na wyborny dżem, który urozmaici wasze naleśniki i placki. Będzie też świetny jako dodatek do ciasta drożdżowego. Równie dobrze połączy się z jabłkami do szarlotki, gdy okaże się, że musu jest zbyt mało w stosunku do ilości ciasta.

Ekspresowy chleb bez zakwasu
29.04.2022 22:28 Ekspresowy chleb bez zakwasu. Zrobisz go w mgnieniu oka

Chleb bez zakwasu jest pyszną propozycją na najbliższe śniadanie. Przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę, a jeśli jeszcze dziś go upieczecie, będzie was cieszył przez cały weekend. Wystarczą cztery podstawowe składniki, które zazwyczaj mamy w kuchni. Spróbujecie?Domowy chleb jest idealny do przyrządzenia smacznych kanapek o poranku. Z naszym nowym przepisem na specjał bez zakwasu pyszne kromki z sycącym roślinnym smalcem czy wyborną pastą jajeczną z suszonymi pomidorami będą w zasięgu ręki. Spróbujecie koniecznie — tak prosta receptura nie zdarza się często, a efekty zachwycają.

naleśniki
29.04.2022 08:11 Jak zrobić cienkie i delikatne naleśniki? Kluczowy jest 1 sekretny trik

Wiecie już, jak zrobić cienkie i delikatne naleśniki? Jeśli nie, zaraz wam podpowiemy. Kluczowy jest bowiem jeden sekretny trik, a mianowicie ciasto trzeba przemieszać przed wylaniem na patelnię. Dzięki temu będzie napowietrzone, a naleśniki staną się puszyste i lekkie. Poznajcie dokładny przepis. Kochamy naleśniki za ich smak, uniwersalność i prostotę przygotowania. Zawsze zależy nam na tym, by wyszły cienkie i delikatne, bo wtedy są najsmaczniejsze. Jednak nie za każdym razem ta sztuka nam się udaje. W czym tkwi sekret smacznych, cienkich naleśników? Oczywiście ciasto musi mieć odpowiednią gęstość. Nie może być za gęste, bo wtedy naleśniki wyjdą grube i sztywne, ale też nie za rzadkie, bo będą się rozrywać. Poza tym przed każdym wylaniem porcji ciasta na patelnię ciasto trzeba przemieszać trzepaczką. Dzięki napowietrzeniu zyska na lekkości,

Obłędnie puszyste placki bananowe
26.04.2022 07:59 Obłędnie puszyste placki bananowe. Sekret tkwi w 1 dodatku

Placki bananowe są słodką i szybką w przygotowaniu potrawą, która idealnie sprawdzi się o poranku. Swoją puszystość i lekką konsystencję zawdzięczają dodatkowi proszku do pieczenia. Wystarczy jedna łyżeczka, by proste ciasto zamienić w wyjątkowy i niezapomniany specjał. Spróbujecie? Placki z banana są kolejną propozycją na wykorzystanie tych smakowitych owoców. Delikatny i puszysty specjał jest idealnym sposobem na szybkie i smaczne śniadanie na słodko. Będzie miłą odmianą od słodkiego chlebka czy wyrazistych bananów karmelizowanych. Koniecznie go spróbujcie.