Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Śniadanie

Śniadanie

 Najdoskonalsza konfitura z płatków róży. Potrzebujesz jedynie 3 składników, więcej nie kupisz jej w sklepie
20.07.2022 20:47 Najdoskonalsza konfitura z płatków róży. Potrzebujesz jedynie 3 składników, więcej nie kupisz jej w sklepie

Konfitura z płatków róży to pomysł na rewelacyjny dodatek do naleśników, grzanek, gofrów. Konfitura sprawdzi się doskonale do nadziewania domowych pączków, będą smakować lepiej jak w cukierni.Konfitury i dżemy robimy przede wszystkim z owoców sezonowych i owoców róży. Nie wszyscy wiedzą jednak, że płatki róży również są jadalne i przygotujemy z nich jeden z lepszych przetworów na zimę, czyli konfiturę z płatków róż.Do konfitury z płatków róży potrzebujesz wyłącznie trzech składników: płatków, cukru i soku z cytryny. Płatki róży podczas ucierania zmniejszą swoją objętość. Konfitury nie trzeba gotować, płatki wystarczy jedynie dokładnie utrzeć. Pamiętaj, żeby dokładnie umyć i sparzyć słoiki przed przełożeniem gotowej konfitury z róży. Słoiki muszą być czyste, w przeciwnym razie konfitura może się zepsuć. Konfitury nie musisz pasteryzować, wystarczy gotowe słoiki wstawić do spiżarni.

Jajecznica z kurkami - najlepszy przepis
20.07.2022 08:02 Najlepszy przepis na jajecznicę z kurkami. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Jajecznica z kurkami jest jedną ze smaczniejszych wersji serwowanego o poranku dania. Sekret jej pysznego smaku tkwi w podsmażaniu grzybów na mieszaninie oliwy z oliwek i masła. Dzięki temu pięknie się rumienią, lecz nie przywierają do patelni. Warto spróbować.Jajecznica z kurkami spodoba się wszystkim amatorom dań z grzybami. Pełna aromatu, kremowa potrawa wzbogacona o świeże zioła nie tylko nasyci, ale też sprawi, że nasz poranek będzie niezwykle przyjemny. Zróbcie od razu podwójną porcję, a wystarczy dla całej rodziny.

Jajecznica po góralsku nasyci na długie godziny. Kluczowe są 2 składniki
17.07.2022 07:59 Jajecznica po góralsku nasyci na długie godziny. Kluczowe są 2 składniki

Jajecznica po góralsku to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Jajecznica z wędzonym boczkiem, oscypkiem i szczypiorkiem syci na długie godziny, jest niezwykle smaczna i dostarcza energii na cały poranek.Jajecznicę przygotujemy w wielu wersjach, np. z szynką, pomidorami, papryką, cebulką, boczkiem. Jedną z ciekawszych propozycji podania ściętych, rozmąconych jajek jest natomiast jajecznica po góralsku z boczkiem wędzonym i oscypkiem, to gratka dla każdego smakosza.Jajecznica po góralsku ma bardzo charakterystyczny smak wędzonki, który w połączeniu z jajkami i szczypiorkiem tworzy rewelacyjne, złożone danie. Co więcej, śniadanie jest niezwykle sycące i szybkie, sprawdzi się więc doskonale również na szybki posiłek przed pracą.Przed smażeniem jajecznicy przygotuj wszystkie składniki. Jajecznicę smaż na maśle lub na smalcu, jeśli chcesz bardziej podkreślić mięsny smak. Jajka smaż przez kilka minut na wolnym ogniu, aby oscypek się roztopił, ale jajka nie były za suche.

Przepis na puszysty omlet z 2 składników. Ekspresowe śniadanie w 10 minut
14.07.2022 07:49 Przepis na puszysty omlet z 2 składników. Ekspresowe śniadanie w 10 minut

Puszysty omlet z dwóch składników to pomysł na błyskawiczne śniadanie, które będzie gotowe w zaledwie 10 minut. Omlet przygotujesz bez grama mąki i proszku do pieczenia, będzie prosto, szybko i pysznie. Jak zrobić puszysty omlet?Niektórzy robią omlet z mąką, inni dodają sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, mleko i inne składniki. Omlet będzie pięknie wyrośnięty nawet wtedy, kiedy przygotujesz go wyłącznie z jajek i odrobiny soli. Jak zrobić puszysty omlet?Sekretem puszystego omleta jest ubicie żółtek i białek osobno. Piana białkowa sprawi, że omlet będzie lekki jak chmurka i bardzo puszysty. Jak zrobić puszysty omlet? Bardzo ważna jest również patelnia, dzięki której omlet nabierze odpowiedniej formy. Musi być teflonowa i mieć maksymalnie 20 cm średnicy.Tak przygotowany omlet podaj z pomidorami, ogórkami, sałatką. Jeśli masz ochotę na omlet na słodko, do żółtek dodaj odrobinę cukru lub cukru z wanilią i podaj np. z owocami sezonowymi lub grillowanym bananem.

Doskonały przepis na domowe bułki poznańskie. Wyjdą lepiej niż z piekarni
10.07.2022 21:52 Doskonały przepis na domowe bułki poznańskie. Wyjdą lepiej niż z piekarni

Domowe bułki poznańskie przygotujesz w bardzo prosty sposób, a efekt zachwyci całą rodzinę. Puszyste, miękkie, delikatne o pięknym, złotym kolorze, znikną w mgnieniu oka. Poznaj doskonały przepis na domowe bułki poznańskie, będą jak z piekarni. Pieczywo coraz bardziej drożeje, dobrym pomysłem jest więc pieczenie chleba i bułek w domowych warunkach. Przygotowanie pieczywa nie jest trudne, a nie ma nic lepszego od puszystej, jeszcze ciepłej bułki posmarowanej masłem.Do przygotowania bułek potrzebujesz kilku prostych składników. Pamiętaj, że drożdże potrzebują odpowiednich warunków, aby urosły. Zaczyn i ciasto rób zawsze z dodatkiem ciepłej wody i mleka. Zimne lub gorące produkty nie ruszą drożdży, a ciasto nam nie urośnie.Piekarnik nastaw na 220 stopni, na dół urządzenia koniecznie postaw naczynie żaroodporne z wodą, w ten sposób bułki wyjdą idealnie puszyste, miękkie i jednocześnie lekko chrupiące, ale się nie wysuszą.Wypróbuj również sprawdzony przepis na domowy chleb. Chrupiące, pachnące pieczywo smakuje jak z piekarni.

Puszyste naleśniki ziemniaczane
08.07.2022 07:47 Obłędnie puszyste naleśniki ziemniaczane. O niebo lepsze od tradycyjnych

Na dzisiejsze śniadanie proponujemy wam obłędnie puszyste naleśniki ziemniaczane. Do ich przygotowania możecie wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu. Naleśniki wyjdą o niebo lepsze od tradycyjnych. W czasie smażenia musisz się z nimi tylko delikatnie obchodzić. Naleśniki smażymy na tyle często, że z pewnością każdy ma na nie swój sposób. Jedni robią je z dodatkiem mleka, inni wody lub mleka roślinnego. Niektórzy wsypują mąkę ryżową czy orkiszową. Dodatek w postaci ziemniaków pozwoli nam przygotować cudownie puszyste naleśniki. Wychodzą bosko.Kto by pomyślał o tym, że do ciasta na naleśniki można dodać trochę ziemniaków? Oczywiście mowa nie o surowych, ale o ugotowanych. Zwiększą one pożywność potrawy. Sprawią też, że staną się nieco grubsze i bardziej puszyste. Idealne do wytrawnych dodatków. Puszyste naleśniki ziemniaczane przygotujesz z łatwością.

jajecznica
06.07.2022 22:39 Pożywna i ekspresowa jajecznica z 3 jajek bez oleju. Zamiast tłuszczu postaw na znacznie zdrowszy składnik

Co przygotować na śniadanie? Dobrym pomysłem jest pożywna i ekspresowa jajecznica z trzech jajek bez oleju. Zamiast tłuszczu postaw na znacznie zdrowszy składnik, a mianowicie na mleko. Zaskakujące? Może, jednak dzięki niemu jajecznica będzie mniej kaloryczna i lżej strawna.Jajecznica to proste danie, które często przyrządzamy na śniadanie. Zwykle jednak smażymy ja na maśle lub oleju. Jest bardzo smaczna, ale wiadomo — tłuszcz dodaje tej prostej potrawie kaloryczności. By uniknąć tego problemu, proponujemy przygotować jajecznicę na mleku. Robi się ją podobnie prosto jak klasyczną jajecznicę na tłuszczu. Z tą jednak różnicą, że nasza jajecznica z trzech jajek na mleku nie jest smażona, a gotowana. Dzięki temu staje się lżejsza dla żołądka i bardziej przyjazna dla sylwetki.

Wyborna jajecznica po turecku z pomidorami, papryką i cebulą. Teraz jest jej czas
06.07.2022 08:55 Wyborna jajecznica po turecku z pomidorami, papryką i cebulą. Teraz jest jej czas

Manemen, czyli jajecznica po turecku jest doskonałym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza latem, kiedy cieszymy się smakiem świeżych, dojrzałych, wygrzanych w słońcu warzyw. Jajecznica z papryką, pomidorem i cebulą będzie absolutnym hitem na Twoim stole.Jajecznica po turecku to rewelacyjne śniadanie dla całej rodziny. Jest smaczna, bardzo pożywna i lekka, doda nam energii na cały poranek, ale nie będziemy czuć się po niej ciężko. Moim zdaniem manemem jest jedną z lepszych wersji podania jajek na śniadanie.Do jajecznicy po turecku dodaj również posiekaną natkę pietruszki, która doda lekkości i świeżości całej potrawie. Manemen podaje się również z pokruszonym serem feta. Jeśli również chcesz dodać ser do jajecznicy, nie sól jej za bardzo wcześniej, żeby jej nie przesolić.Pamiętaj, że najsmaczniejszą jajecznicę przygotujesz wyłącznie ze świeżych jajek, najlepiej od kur z wolnego wybiegu. Jajka od takich kurek są duże, a jajecznica ma piękny, żółty kolor. Jajka marketowe zwykle pochodzą z chowu klatkowego, te jajka są blade i nie mają już takiego smaku.

kanapka
03.07.2022 22:42 Niezwykły przepis na kanapkę Elvisa Presleya. Idealne połączenie smaków

Kanapka Elvisa Presleya nie wszystkim jest znana. Nietypowe połączenie chleba, masła orzechowego, banana i boczku jest sycące i na długo zapada w pamięć. Podpowiadamy, jak zrobić ten rarytas. Kanapka Elvisa Presleya może szokować doborem składników. Król rock'n' rolla do chrupiącego chleba tostowego posmarowanego masłem orzechowym lubił dodawać banany i wędzony boczek. Okazuje się jednak, że ta nietypowa kompozycja jest bardziej niż smaczna. Skusicie się?

jajko na miękko
02.07.2022 07:58 Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Sprawdźcie, co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie. Zdradzimy patent szefów kuchni, dzięki któremu ta sztuka uda się wam za każdym razem. Od tej pory będziecie mogli się raczyć ugotowanym jajkiem z płynnym żółtkiem. Na śniadanie często gotujemy jajka. Zajmuje to niewiele czasu, a w ten sposób otrzymujemy smaczny i wartościowy posiłek. Jajka można gotować na twardo lub na miękko. Te drugie są smaczniejsze, a z pewnością lżej strawne. Jednak ugotowanie jajek na miękko nie jest takie proste, jak się wydaje. Niby wiemy, ile czasu trzeba je gotować, a i tak często wychodzą już zbyt mocno ścięte. Dlatego zdradzimy wam sprytny patent szefów kuchni, który rozwiąże ten problem raz na zawsze.

Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia
01.07.2022 08:05 Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia

Jajecznica po angielsku na bekonie to zastrzyk energii z samego rana. Jest świetnym pomysłem na szybkie, pożywne i smaczne śniadanie, które rozbudzi nas lepiej niż kawa. Jajecznica po angielsku to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika bekonu.Angielskie śniadania są konkretnymi potrawami, które mają zapewnić nam solidną porcję energii na wiele godzin. Składają się głównie z jajek podanych w różnej formie, bekonu, grzanek i warzyw. Jednym z takich śniadań jest jajecznica po angielsku na bekonie.Jajecznica po angielsku jest puszysta, pożywna i pełna smaku. Smażony na maśle boczek jest chrupiący i rewelacyjnie podkreśla aromat całego dania. Do jajecznicy dodajmy również szczypiorek i podajmy ją z grzanką lub świeżymi pomidorami, a błyskawicznie zniknie z talerzy.Nigdy nie wbijajmy jajek bezpośrednio na patelnię, dzięki czemu unikniemy żmudnego wyciągania pokruszonych fragmentów skorupek z potrawy. Niekiedy jajko może być również zepsute, a jeśli wbijemy je od razu do reszty składników, cała jajecznica po angielsku będzie do wyrzucenia.

Stary przepis babci na racuchy z jabłkami. Smakują jak za dawnych lat
30.06.2022 08:39 Stary przepis babci na racuchy z jabłkami. Smakują jak za dawnych lat

Poznaj przepis babci Krysi na obłędne racuchy z jabłkami. Sekretem doskonale wyrośniętego ciasta są drożdże i ciepłe mleko. Do ciasta dodaj również cukier wanilinowy, a racuchy będą smakować jeszcze lepiej.Racuchy z jabłkami to pomysł zarówno na pyszne i pożywne śniadanie, obiad i podwieczorek. Puszyste racuchy drożdżowe doskonale sprawdzą się w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie dania. Słodkie placuszki to gratka dla każdego łasucha.Do ciasta na racuchy z jabłkami koniecznie dodajmy ciepłe mleko, nigdy gorące lub zimne, ponieważ drożdże nie ruszą i tym samym ciasto nie urośnie i nie będzie idealnie puszyste i delikatne. Do ciasta dodajmy również jajko w temperaturze pokojowej, żeby nie ostudziło ciepłego mleka.Racuchy smażmy po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru, następnie przełóżmy je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Racuchy możemy podać z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.Nie dolewajmy oleju na patelnię, kiedy racuchy z jabłkami jeszcze się na niej smażą. Wyjmijmy je najpierw i odczekajmy chwilę, aby dolany tłuszcz mocno się rozgrzał. W ten sposób unikniemy nadmiernego opicia się racuchów olejem.

Puszysty omlet z szynką i serem. Proste i pożywne śniadanie
30.06.2022 07:49 Puszysty omlet z szynką i serem. Proste i pożywne śniadanie

Nudziły Ci się tradycyjne śniadania z pieczywem? Przygotuj omlet z szynką i serem. Sekretem idealnie puszystego omleta jest dodanie ubitej na sztywno piany z białek, dzięki czemu nie musimy do niego dodawać ani sody oczyszczonej, ani proszku do pieczenia.Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, bez niego możemy być senni, mniej skoncentrowani i nie będziemy mieć siły na podjęcie codziennych obowiązków. Puszysty omlet z szynką i serem to solidna porcja energii, a jego smak dodatkowo wprowadzi nas w rewelacyjny nastrój od samego rana.Wiele osób rezygnuje jednak z przygotowania omleta, ponieważ się rwie podczas smażenia lub nie wygląda zachęcająco. Sekretem idealnego śniadanie jest dodanie odpowiedniej ilości mąki i oddzielenie białek od żółtek. Jeśli dodamy do reszty składników pianę białkową, omlet będzie bardzo puszysty i nie rozleci się na patelni.Do omleta z szynką i serem dodajmy również słodkiego, dojrzałego pomidora, cebulkę czerwoną i oczywiście posiekany szczypiorek- w ten sposób otrzymamy prawdziwą eksplozję smaków. Omlet będzie puszysty, wyrośnięty, będzie wyglądał bardzo apetycznie i przede wszystkim będzie przepyszny.

Jak zrobić puszystą jajecznicę?
29.06.2022 08:01 Jak zrobić puszystą jajecznicę? Mamy garść praktycznych porad

Puszysta jajecznica skusi niejednego smakosza. Sekretem udanego dania jest odpowiednio długie roztrzepywanie jajek przy pomocy widelca, które napowietrzą masę i sprawią, że staje się lekka niczym puch. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Przygotowanie puszystej jajecznicy nie wymaga dodatkowych składników czy zastosowania skomplikowanych metod. Prosta receptura i nasz trik wystarczą, by osiągnąć pożądane efekty. Tak pysznego śniadania dawno nie jedliście. Spróbujecie?

Co przygotować z awokado na śniadanie? Mamy 3 pyszne pomysły
26.06.2022 08:57 Co przygotować z awokado na śniadanie? Mamy 3 pyszne pomysły

Szukasz pomysłów na awokado na śniadanie? Przygotuj wyśmienitą pastę kanapkową, omlet z dodatkiem sera feta i świeżego szpinaku oraz zapiekane awokado z jajkiem podane z szynką szwarcwaldzką. Dania są pyszne, lekkie i dostarczą energii na wiele godzin.Awokado na śniadanie jest idealnym pomysłem. Jest niezwykle zdrowe, a przy tym smaczne, sycące, przez co idealne nadaje się na rozpoczęcie dnia. Każdy posiłek z awokado to gratka dla każdego smakosza i zastrzyk energii.Regularne spożywanie awokado na śniadanie działa zbawiennie na nasz organizm. Awokado jest szczególnie polecane osobom, które cierpią na choroby serca, wysoki cholesterol, nadwagę. Awokado to owoc o nieograniczonym, prozdrowotnym wpływie na nasz organizm.Awokado to źródło między innymi nienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, magnezu. Zawiera również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy oraz witaminy C, K, A. Awokado skutecznie obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i cukru.

Aksamitna jajecznica na parze. Pyszne i zdrowe śniadanie bez kropli tłuszczu
26.06.2022 08:00 Aksamitna jajecznica na parze. Pyszne i zdrowe śniadanie bez kropli tłuszczu

Jajecznica na parze jest doskonałą alternatywą dla jajek smażonych na maśle, śmietanie, czy majonezie. Jest równie smaczna, a o wiele lżejsza, ponieważ pozbawiona tłuszczu. Jak przygotować aksamitną jajecznicę na parze?Jajecznica na parze jest rewelacyjnym śniadaniem, nie jest ciężka, nie zawiera zbędnego tłuszczu. Do tak przygotowanej jajecznicy możemy podać również świeże pomidory lub awokado, a całe danie oprószyć posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.Do przygotowania jajecznicy na parze, oprósz składników, potrzebujemy miski z grubego szkła i garnka z wodą. Jajka wystarczy gotować w kąpieli wodnej w taki sam sposób, jak rozpuszczamy tabliczkę czekolady do deserów.Kaloryczność jajecznicy zależy od ilości wykorzystanego tłuszczu i dodatków. Jajecznica na parze z dwóch jajek to 130 kcal. Dla porównania taka sama porcja jajek smażona na maśle z boczkiem ma już około 250- 300 kcal, w zależności od tego, czy boczek był chudy, czy tłusty.

Niezwykła jajecznica z majonezem. Zachwyca głębią smaku i konsystencją
24.06.2022 22:31 Niezwykła jajecznica z majonezem. Zachwyca głębią smaku i konsystencją

Jajecznica z majonezem to pomysł na pożywne śniadanie dla całej rodziny. Dodatek popularnego produktu sprawi, że jajecznica będzie jeszcze smaczniejsza, bardziej wilgotna i będzie wyglądać bardzo apetycznie. Poznaj przepis na niezwykłą jajecznicę z majonezem, prośby o dokładkę są gwarantowane.Do jajecznicy często dodajemy odrobinę mleka lub śmietanę, ale zapominamy o jednym składniku, który sprawi, że śniadanie będzie niezwykle delikatne, smaczne i wilgotne. Wystarczy jedna łyżeczka majonezu, abyśmy poczuli różnicę. Tak przygotowana jajecznica zachwyci każdego smakosza.Jajecznicę możemy przygotować z dodatkiem przeróżnych składników: z cebulą, pomidorem, papryką, boczkiem, tuńczykiem, cukinią, grzybami, awokado, szczypiorkiem, natką pietruszki. Każda wersja ma wyjątkowy smak i doskonale sprawdzi się na pożywne i pyszne śniadanie.Nigdy nie wbijajmy jajek bezpośrednio na patelnię, dzięki czemu unikniemy żmudnego wyjmowania malutkich skorupek. Wymieszane jajek wcześniej również ma wpływ na jej konsystencję, wygląd i smak. Jajecznica podana z kromką świeżego chleba posmarowanego masłem to jedno z lepszych dań na rozpoczęcie dnia.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne śniadanie- tu poznasz przepis na szakszukę, czyli danie z Bliskiego Wschodu. Jajka z pomidorami i aromatyczną przyprawą smakują wyśmienicie.

Obłędna jajecznica na śmietanie ze szczypiorkiem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
24.06.2022 07:50 Obłędna jajecznica na śmietanie ze szczypiorkiem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

Jajecznica na śmietanie ze szczypiorkiem jest idealnym rozpoczęciem dnia. Jest lekka i niezwykle puszysta. Jeśli raz jej spróbujesz, to już nigdy nie zrobisz jajecznicy na maśle. Poznaj przepis na śniadanie mistrzów, czyli jajecznicę na śmietanie z dodatkiem siekanego szczypiorku.Jajecznica na śmietanie to stary, sprawdzony sposób na najsmaczniejsze jajka na śniadanie. Nie jest potrzebne masło i inne dodatki, wystarczy, że śmietanę podsmażymy na patelni, dodamy jajka, sól, szczypiorek i mamy posiłek, który posmakuje każdemu.Tak przygotowana jajecznica jest lekka i puszysta. Jajecznica na śmietanie smaży się równomiernie, nie jest za mocno ścięta, jest idealna. Do takiego śniadania podajmy świeży chleb i mocną kawę lub kawę zbożową, a zastrzyk energii i dobrego humoru mamy gwarantowany.Nigdy nie wbijajmy jajek prosto na patelnię. Jajka najbezpieczniej wbijać do osobnego naczynia, ponieważ wtedy o wiele szybciej pozbędziemy się kawałków skorupek. Któreś jajko może okazać się zepsute lub stare, a wbicie go na patelnię zniszczy nam całe danie.

chleb
23.06.2022 18:09 Jak mrozić chleb, żeby zachował jędrność i świeżość? 1 trick bije inne na głowę

Wiecie, jak mrozić chleb, żeby zachował jędrność i świeżość? Jeden trick bije inne na głowę. Chleb wystarczy bowiem wcześniej pokroić na kawałki. Po rozmrożeniu będzie dokładnie taki, jak przed włożeniem do zamrażarki. W ten sposób możesz mieć na śniadanie świeże pieczywo, nawet bez wychodzenia z domu. Mrożenie chleba jest bardzo dobrą metodą utrwalania go. W ten sposób można przechować nadmiar pieczywa lub przedłużyć jego świeżość do następnego dnia lub dłużej. Pieczywo po upieczeniu dość szybko traci świeżość i chrupkość. Jednak, gdy zamrozimy je jeszcze świeże, dokładnie takie samo będzie po rozmrożeniu.

Puszyste naleśniki bez sody i proszku do pieczenia. Idealne na śniadanie
23.06.2022 07:31 Puszyste naleśniki bez sody i proszku do pieczenia. Idealne na śniadanie

Pomysł na pyszne i pożywne śniadanie na słodko? Przygotuj puszyste naleśniki bez sody i proszku do pieczenia. Zamiast tych składników ubij na sztywno pianę z białek, efekt zaskoczy każdego. Poznaj przepis na niezwykle puszyste naleśniki.Uwielbiam śniadania na słodko. Owsianki, omlety z owocami, racuchy, czy właśnie naleśniki to dania, które mogłabym jeść również przez cały dzień. Ciasto na naleśniki niestety nie zawsze dobrze wychodzi, a placki są cienkie i rwą się na patelni. Puszyste naleśniki bez sody i proszku wychodzą jednak za każdym razem.Przepisów na naleśniki jest wiele, jednak nie ma bardziej puszystych naleśników od tych, które zrobione są z piany z białek i żółtek utartych z cukrem. Piana ubita na sztywno rewelacyjnie spulchnia ciasto i sprawia, że naleśniki wyglądają obłędnie.Naleśniki możemy podać z wieloma dodatkami. Puszyste ciasto smakuje doskonale z owocami sezonowymi, prażonymi jabłkami, konfiturami, cukrem pudrem, sosem czekoladowym, musem truskawkowym, serkiem waniliowym. Wszystko zależy wyłącznie od tego, na jakie smaki mamy ochotę z samego rana.

Gdzie przechowywać chleb?
22.06.2022 19:56 Co zrobić, aby chleb długo zachował świeżość i nie pleśniał? Wystarczy pamiętać o 1 zasadzie

Odpowiedź na pytanie, gdzie przechowywać chleb wcale nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Pieczywo zazwyczaj trafia do chlebaka lub papierowego woreczka, ale czy to najlepsze rozwiązanie? Jedno jest pewne - wybrane przez nas miejsce musi być suche. Podpowiadamy jak je znaleźć. Wielu z was z pewnością zastanawia się jak przechowywać chleb. Okazuje się, że łatwo popełnić na tym polu błąd. Wiemy, jak przedłużyć świeżość zakupionych w piekarni wyrobów i uniknąć szybkiego pleśnienia chleba.

Jak parzyć kawę? Prawie wszyscy popełniają poważny błąd
22.06.2022 09:35 Jak parzyć kawę? Prawie wszyscy popełniają poważny błąd

Jak parzyć kawę? Odpowiedź nie jest taka oczywista. Prawdopodobnie popełniasz podstawowe błędy, przez które kawa nie ma ani smaku ani aromatu. Nie tylko ziarna odpowiadają za walory smakowe- bardzo ważna jest również woda i jej odpowiednie przygotowanie.Jak parzyć kawę, żeby była aromatyczna i z bogatym bukietem smaku? Wystarczy pamiętać o kilku detalach. Dobrze zaparzona kawa skutecznie pobudza z samego rana, poprawa nastrój i mobilizuje do działania.Jak parzyć kawę? Niezależnie od tego, czy robimy ją w kawiarce, przygotowujemy z ekspresu przelewowego, ciśnieniowego lub kolbowego, musimy pamiętać o dwóch bardzo ważnych zasadach, które niezwykle często są pomijane i psują smak kawy. Podczas parzenia kawy zwykle skupiamy się na jej ziarnach i gatunku. Woda również jest kluczem do przygotowania kawy pełnej smaku i aromatu. Wystarczy odpowiednia temperatura i filtracja, abyśmy od razu poczuli różnicę.

Jajecznica z pomidorami i skwarkami. Pomysł na pyszne śniadanie
22.06.2022 08:15 Jajecznica z pomidorami i skwarkami. Pomysł na pyszne śniadanie

Pomysł na szybkie, proste i pyszne śniadanie? Przygotuj jajecznicę z pomidorami, boczkiem wędzonym i cebulką. Potrawę przygotujesz w kilka minut, a połączenie skwarków z dojrzałymi warzywami zachwyci każdego smakosza.Nie ma lepszego śniadania od jajecznicy podanej z kromką świeżego chleba z masłem. Jajka możemy przygotować z przeróżnymi dodatkami, które wzmacniają ich smak i sprawiają, że śniadanie wygląda bardzo apetycznie i smakuje jeszcze lepiej.Jajecznica z pomidorami i skwarkami to absolutny hit. Pamiętajmy, aby pomidor do jajecznicy był mięsisty, ale nie wodnisty, ponieważ składniki zaczną się dusić, nie smażyć, co zepsuje smak. Słodki, dojrzały pomidor podsmażony z boczkiem i cebulą to pyszne dodatki do szybkiego śniadania z jajek.Jajka wbijmy do osobnej miski i rozmąćmy je z przyprawami i odrobiną mleka, dzięki czemu jajecznica będzie smażyć się lepiej, szybciej i będzie puszysta i delikatna. W śniadaniu nie może zabraknąć również świeżego szczypiorku lub natki pietruszki, które są przysłowiową wisienką na torcie.

zapiekane tosty
20.06.2022 11:24 Tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania, robi się właściwie samo

Zapraszamy was dziś na tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania robi się właściwie sama. Pieczywo wystarczy pokroić, namoczyć w mleku z jajkiem, wymieszać z kawałkami jabłek i upiec. Nasza zapiekanka smakuje naprawdę obłędnie. Będzie doskonała na śniadanie, ale też na podwieczorek czy kolację.Klasyczne tosty francuskie to nic innego jak kromki bułki maczane w mieszaninie jajek i mleka i smażone na patelni z tłuszczem. Są bardzo smaczne i chrupiące, ale za sprawą smażenia dość ciężkostrawne i kaloryczne. Nasza wersja tostów francuskich jest o wiele zdrowsza. Są one pieczone, więc nie trzeba tu używać tłuszczu. Nie wymagają też tyle naszej uwagi, co tosty smażone. Całość wystarczy wstawić do piekarnika i czekać, aż apetycznie się zrumieni.

Tomasz Strzelczyk, jajecznica
20.06.2022 08:35 Tomasz Strzelczyk stworzył bajeczne śniadanie. Zawijana jajecznica jest inna niż wszystkie, syci i kosztuje grosze

Tomasz Strzelczyk stworzył bajeczne śniadanie. Jest nim zawijana jajecznica. Jest inna niż wszystkie, bo wygląda trochę jak kanapka, trochę jak naleśnik, który kryje w sobie pyszne składniki — usmażone jajka, boczek oraz warzywa. Gdy ją zjesz energii starczy ci do obiadu. Jajecznica jest jedną z najpopularniejszych potraw, którą przyrządzamy na śniadanie. Bardzo łatwo ją zrobić, a jest pożywna i smaczna. Niezwykle bogatą wersję jajecznicy stworzył Tomasz Strzelczyk. Jest ona zawinięta w tortillę, a oprócz jajek kryje też boczek, warzywa i sosy. Zobacz, jak smakuje to cudo. W naszym materiale zamieściliśmy zdjęcie pochodzące z filmiku na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube. Prawda, że zawijana jajecznica wygląda kusząco?

Chleb tygrysi smakuje jak marzenie. Oto najprostszy przepis, z którym poradzi sobie każdy laik
15.06.2022 18:59 Chleb tygrysi smakuje jak marzenie. Oto najprostszy przepis, z którym poradzi sobie każdy laik

Chleb tygrysi jest świetnym pomysłem na domowe pieczywo, które podane na śniadanie lub inny posiłek, oczaruje wszystkich domowników. Chleb smakuje jak marzenie i wygląda bardzo egzotycznie. Poznaj prosty przepis na chleb tygrysi, nie ma sobie równych.Domowe wypieki smakują rewelacyjnie, są doskonale wypieczone, chrupiące, delikatne. Chleb tygrysi przygotowany z mąki pszennej nie dość, że jest pyszny i delikatny, to jeszcze wygląda obłędnie. Takiego chleba nie kupimy w piekarni.Chleb tygrysi swoją nazwę zawdzięcza specjalnej paście, która pod wpływem wysokiej temperatury tworzy chrupiącą, rozwarstwioną masę, przypominającą właśnie tygrysie cętki. Pastę przygotujemy z drożdży, mąki ryżowej i oleju sezamowego.Do przygotowania chleba wykorzystajmy dobrze zmieloną mąkę, najlepiej typu 650. Mąka ta doskonale nadaje się do domowych wypieków na bazie drożdży. Wyrobione ciasto musi odpoczywać dwa razy, aby zwiększyło swoją objętość- to sekret puszystego chleba.

Najlepszy sposób na mrożenie rzodkiewek. Zachowają chrupkość i ostry aromat
08.06.2022 20:57 Najlepszy sposób na mrożenie rzodkiewek. Zachowają chrupkość i ostry aromat

Koniec z jedzeniem rzodkiewek wyłącznie w sezonie. Zachowaj ich świeżość i ostry smak nawet przez cały rok. Poznaj najlepszy sposób na mrożenie rzodkiewek. Wysusz je i zamroź w całości, a będą pyszne i jędrne, zupełnie jak świeże.Rzodkiewki są jednym z lepszych warzyw sezonowych. Im rzodkiewki są młodsze, tym są wyraźniejsze w smaku i bardziej ostre. Idealnie sprawdzą się więc do kanapek, sałatek, a nawet do chrupania między posiłkami.Warzywa są wyjątkowo mało kaloryczne- 100 g rzodkiewek to zaledwie 16 kcal. Rzodkiewki są również bardzo zdrowe, są źródłem między innymi potasu, magnezu, żelaza, a także witaminy C, K i witamin z grupy B.Rzodkiewki mają w sobie praktycznie wszystkie niezbędne dla nas substancje, w dodatku nie tuczą i są przepyszne. Rzodkiewki na całe szczęście możemy również mrozić, dzięki czemu możemy zachować ich smak, wartości odżywcze i świeżość aż do następnego sezonu.Z dodatkiem rzodkiewek przygotujemy wiele wspaniałych potraw, między innymi chłodnik, czyli zupę idealną na upały, pasty kanapkowe, a także kultowy twarożek ze szczypiorkiem. W każdym daniu rzodkiewka jest mocno wyczuwalna i wzmacnia smak reszty składników.

Ile kaw dziennie można wypić?
08.06.2022 08:47 Ile kaw dziennie można wypić? Naukowcy podali liczbę

Kawę zwykle pijemy o poranku. Część z nas sięga po nią również w dalszej części dnia. Warto wiedzieć jaka ilość napoju ma szansę wspomóc naszą pracę i zdrowie, a jaka wręcz przeciwnie. Naukowcy w badaniach ustalili, jaki jest limit dziennego spożycia kawy. Sprawdźcie koniecznie.Kawa ma wiele smakowitych odsłon. Wspominaliśmy już, że dodawanie do niej kurkumy czy cynamonu potrafi podnieść liczne prozdrowotne walory naparu. Dziś skupimy się na temacie, wokół którego krąży wiele mitów, czyli zdrowej dziennej ilości spożycia. Nie jest ona tak mała jak niektórzy postulują.