Znamy sposób na idealnie kremową jajecznicę. Aksamitna jajecznica po francusku swoją niezwykłą konsystencję zawdzięcza sporemu dodatkowi masła. Wystarczy, że tuż przed smażeniem wymieszasz starannie jajka z dwoma łyżeczkami tego tłuszczu. Trudno wyobrazić sobie lepszą propozycję na śniadanie.Aksamitną jajecznicę po francusku można usmażyć tradycyjnie na patelni, jednak lepiej sprawdzi się w tej sytuacji niewielki garnek. Umożliwi on dokładne i energiczne mieszanie jajek, co nie pozostanie bez wpływu na efekt końcowy tego dania. Na koniec wystarczy odrobina soli i pieprzu, aby cieszyć się jajecznicą w zupełnie nowej odsłonie.Sekret aksamitnej jajecznicy po francusku to nie tylko dodatek masła. Nie bez znaczenia jest tez sam sposób przygotowania tej popularnej potrawy. Z przyjemnością przedstawiamy instrukcję krok po kroku.
Jak często macie rano problem z posmarowaniem pieczywa? Spieszycie się do pracy, robicie kanapki do szkoły, ale zapomnieliście wyjąć wcześniej masło z lodówki. Jest twarde i prędzej zrobi dziurę w chlebie, niż ładnie go pokryje. Mamy dla Was kilka sposobów na szybkie zmiękczenie masła. Warto je sobie zapamiętać. Margaryna może być zamiennikiem masła do kanapek, jednak mimo łatwego rozsmarowywania jej smak nie każdemu odpowiada. Z tego też względu często wybieramy nierówną walkę z twardym masłem zamiast jego niezbyt smacznej, choć wygodniejszej alternatywy. Jak więc szybko zmiękczyć masło, aby móc się cieszyć nim na kanapce bez zbędnego czasu oczekiwania?
Czekoladowe powidła Małgorzaty Ostrowskiej smakują obłędnie z pieczywem, naleśnikami, racuchami czy goframi. Powidłami możemy również przekładać ciasta. Jesteśmy pewni, że słodkie przetwory na zimę ze śliwek, kakao i czekolady pokocha cała rodzina.Jesień to ostatni dzwonek na przygotowanie przetworów na zimę. Oprócz marynowanych warzyw i grzybów zróbmy również dżemy i powidła ze śliwek, gruszek i jabłek. Do słodkich przetworów możemy dodać miód, cynamon, imbir, goździki i czekoladę. Czekoladowe powidła ze śliwek, kakao i czekolady według przepisu Małgorzaty Ostrowskiej zachwycą każdego łasucha. Piosenkarka do powideł wybiera wyłącznie słodkie, dojrzałe owoce, dzięki czemu do przetworów nie dodaje już grama cukru. Przed przygotowaniem czekoladowych powideł musimy dokładnie umyć i wyparzyć słoiki oraz zakrętki. Słoiki muszą być sterylnie czyste, żeby powidła się nie zepsuły. Gotowe, gorące powidła przekładamy do słoików, zakręcamy i studzimy, nie pasteryzujemy. Słoiki przechowujemy w spiżarni lub w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Dzięki temu będą smaczne i świeże przez całą zimę.
Uważasz, że przyrządzenie naleśników z zaledwie 2 składników jest niemożliwe? A jednak. Naleśniki bez jajek i mleka są na wyciągnięcie ręki. Wystarczą płatki owsiane i odrobina wody, aby usmażyć placki idealne na każdą okazję.Naleśniki z płatków owsianych sprawdzą się o każdej porze dnia. Możesz wykorzystać je do przygotowania zarówno słodkich jak i wytrawnych dań, z powodzeniem zastąpią również tradycyjne pieczywo. Polecamy ten przepis wszystkim, również osobom na diecie wegańskiej i bezglutenowej.
Naleśniki są przysmakiem, którego mało który smakosz sobie odmówi. Dziś proponujemy wam smaczną wersję z dodatkiem domowej przyprawy korzennej. Spodoba się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?Ciasto na naleśniki korzenne przyrządza się prawie tak samo, jak klasyczne. Jedyną różnicę stanowi przyjemnie pachnący miks przypraw, który wsypiemy, by wzbogacić smak dania. Smakuje świetnie z wieloma dodatkami. Musicie skosztować.
Budynie są smacznymi i lekkostrawnymi potrawami. Tradycyjne gotuje się na parze i wbrew powszechnemu przekonaniu można do ich przygotowania używać rozmaitych warzyw. Proponowany przez nas budyń z twarogu możecie zaserwować na deser, śniadanie lub kolację. Dodatek ziemniaków sprawia, że jest bardzo sycący.Do przygotowania budyniu z twarogu potrzebna jest specjalna forma do gotowania budyniów. To metalowe naczynie ze szczelną pokrywką, które wsadza się do większego naczynia z wodą, dzięki czemu budyń gotuje się na parze. Jeśli nie masz takiej formy, możesz zastosować domowy zamiennik. Wystarczy uszczelnić tortownice folią aluminiową i znaleźć do niej pasująca pokrywkę garnka.
Pasta z bakłażana jest świetnym dodatkiem do chleba. Aromatyczne i kremowe smarowidło może zastąpić też masło, a przygotowuje się je bardzo prosto. Wystarczy upieczone warzywo rozdrobnić z kilkoma dodatkami. Z naszym przepisem na pewno Wam się uda.Pieczony bakłażan w formie pasty jest naprawdę doskonały. Sezamowa pasta tahini i kilka wyrazistych przypraw nadają smarowidłu znakomitej konsystencji i bogatego smaku. Inspirowana kuchnią arabską pasta kanapkowa z pewnością znajdzie wielu amatorów.
Robicie owsiankę na mleku lub wodzie? Spróbujcie przyrządzić przysmak na herbacie, a uzyskacie głębszy smak i wzbogacicie poranny posiłek o cenne składniki odżywcze. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Spróbujecie?Przepisów na smaczną owsiankę jest wiele. Przygotowanie jej z dodatkiem herbaty sprawi, że będzie pobudzająca i nabierze głębokiego smaku. Spodoba się nawet najbardziej sceptycznym domownikom.
Jajecznica jest bardzo dobrym pomysłem na szybkie i pożywne śniadanie. Dodajmy do przepisu wędzoną rybę, a otrzymamy przepis wręcz idealny. Jajecznica po kaszubsku, bo taka nazywa się ta potrawa, jest zdrową i pożywną propozycją na rozpoczęcie udanego dnia.Wędzoną makrelę warto jeść od czasu do czasu ze względu na jej właściwości odżywcze. Jej mięso bogate jest w witaminy i składniki mineralne, które pomagają we właściwym funkcjonowaniu naszego organizmu. Jajecznica z wędzoną ryba to prawdziwy śniadaniowy hit, którego musisz spróbować.
Jajka sadzone z piekarnika będą przyjemnym urozmaiceniem śniadaniowej klasyki. Ubicie białek sprawi, że uzyskamy przysmak o konsystencji chmurki z pysznym płynnym żółtkiem wewnątrz. Z pewnością spodoba się całej rodzinie. Jeśli znudziły wam się tradycyjne jajka sadzone, wersja przyrządzana w piekarniku, w której białko dodatkowo ubijemy na sztywną pianę, odmieni wasze spojrzenie na ten rarytas. Delikatne, puszyste i wyjątkowo smaczne danie ma szanse stać się waszym ulubionym. Jest szybkie w przygotowaniu i od razu uzyskacie rodzinną porcję. Spróbujecie?
Jajecznica z ziemniakami jest rewelacyjnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków z obiadu, dzięki czemu w naszej kuchni nic się nie zmarnuje. Chłopska jajecznica jest wyraźna w smaku, pożywna i bardzo aromatyczna. Wprost idealna na śniadanie.Ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Wszyscy wiemy, że zrobimy z nich kopytka, pyzy, czy kluski śląskie. Jednak mało kto wie, że możemy również usmażyć wyśmienitą jajecznicę z dodatkiem ziemniaków.Jajecznica z ziemniakami to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Jajecznicę smażymy na maśle z cebulą i szczypiorkiem. Możemy dodać do niej również boczek wędzony, który wzmocni smak i aromat potrawy.Do jajecznicy podajmy świeże pieczywo i pokrojone warzywa, np. pomidory lub paprykę. Tak przygotowane śniadanie będzie pożywne, pełnowartościowe i bardzo smaczne. Jajecznica z ziemniakami doda nam energii na wiele godzin.
Masz już dość nudnych kanapek z tymi samymi dodatkami? Przygotuj błyskawiczną pastę serową z żółtego sera, świeżego czosnku, majonezu i jogurtu naturalnego. Pasta kanapkowa jest niezwykle kremowa i pyszna. Każdy będzie prosił o dokładkę.Wszyscy znamy pasty kanapkowe z jajek, tuńczyka, twarogu, soczewicy. Są pyszne, ale w pewnym momencie i one mogą się znudzić. Pieczywo możemy podawać naprawdę z przeróżnymi dodatkami, a pasta serowa jest tego najlepszym przykładem.Pasta serowa będzie świetnym rozwiązaniem na szybkie śniadanie, podwieczorek lub kanapkę do szkoły lub pracy. Pastę możemy podać solo lub z ulubionymi warzywami, np. z pomidorem, papryką, czy ogórkiem zielonym. Możemy zaserwować ją również na domowych, ziołowych grzankach. Każda wersja podania będzie smakować rewelacyjnie w połączeniu z serem i czosnkiem. Pastę doprawmy do smaku solą i pieprzem. Jeśli nie zjemy jej od razu, wstawmy ją do lodówki pod przykryciem, żeby nie obeschła i zjedzmy najpóźniej następnego dnia.
Konfitura z pigwy jest jednym z tych przetworów, które powinny pojawić się w każdej spiżarni. Konfitura jest słodka i pyszna, a dodatkowo rozgrzewa, wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem. To bezcenne wsparcie na jesienne chłody.Konfitura z pigwy jest prosta w przygotowaniu i bardzo uniwersalna, dzięki czemu możemy podać ją z wieloma innymi produktami. Kromka chleba, gofry, naleśniki czy omlet podany z konfiturą rozgrzewającą smakują rewelacyjnie. Przetwory możemy dodać również do herbaty zimowej.Do rozgrzewającej konfitury z pigwy dodajmy cynamon i cukier waniliowy. Konfitura będzie słodka i niezwykle aromatyczna. Cynamon wzmacnia również jej zdrowotne właściwości. Pigwa jest niezwykle zdrowym owocem, który dzięki witaminie C wzmacnia naszą odporność i pomaga w walce z przeziębieniem i grypą. Korzenna przyprawa natomiast działa przeciwzapalnie.Konfiturę z pigwy musimy pasteryzować, aby zachowała smak i świeżość przez wiele miesięcy. Bardzo ważne jest również dokładne umycie i wyparzenie słoików zanim przełożymy do nich owoce. W przeciwnym razie konfitura z pigwy szybko się zepsuje i pojawi się na niej pleśń.
Jajecznica po angielsku jest prostą i sycącą odsłoną dobrze znanej potrawy. Ciepłe, pełne aromatycznych pieczarek i znakomitej kiełbasy danie będzie idealne na chłodne jesienne poranki. Dodajcie jeszcze mleko, a stanie się także niezwykle kremowe i delikatne. Nikt mu się nie oprze.Smaczna jajecznica pozwoli wam dobrze zacząć dzień. Przyrządzona z dodatkiem kiełbasy i pieczarek, a będzie niezwykle aromatyczna i sycąca. Wlanie porcji mleka do jaj sprawi, że uzyskamy również aksamitną konsystencję masy jajecznej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej sztuczki, warto to zmienić. Rozpływająca się w ustach jajecznica po angielsku z sycącymi dodatkami z pewnością wam się spodoba.
Jest wiele opinii na temat spożywania jajek. Niektórzy uważają, że jajka przyczyniają się do wysokiego poziomu złego cholesterolu i chorób naczyniowych. Inni natomiast twierdzą, że dieta bogata w jajka nie szkodzi naszemu zdrowiu. Znamy najnowsze wyniki badań dietetyków.Jajka są bardzo uniwersalnym produktem spożywczym, po które chętnie sięgamy na śniadanie lub obiad. Jajecznica, jajka sadzone, jajka na miękko, czy pasty jajeczne to tylko niektóre propozycje podania. Wiele wątpliwości budzi jednak cholesterol, który znajduje się w jajkach.Według badań przeprowadzonych przez amerykańskich dietetyków, poziom złego cholesterolu nie podnosi się po zjedzeniu jajek. To właśnie cholesterol LDL zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo- naczyniowych. Jajka powinniśmy jednak jeść z umiarem i bez tłustych i ciężkich dodatków, które zawierają tłuszcze nasycone, to one są groźne dla naszego zdrowia.Dietetycy uważają również, że osoby z wysokim poziomem cholesterolu również nie muszą rezygnować z jedzenia jajek. Powinny natomiast je ograniczyć i przede wszystkim jeść je z odpowiednimi dodatkami, np. z awokado. Produkty takie jak wieprzowina, tłuszcze, śmietana, majonez nie są wskazane przy chorobach naczyniowych.
Smalec z fasoli jest zdrową i niezwykle aromatyczną alternatywą dla klasycznego tłustego smarowidła do chleba. Zrobiony z dodatkiem wędzonych śliwek rarytas będzie dużo smaczniejszy niż tradycyjny. Koniecznie przetestujcie nasz przepis. Sycący i pełen smaku smalec z fasoli jest idealny do świeżego pieczywa. Wyrób ma delikatną, kremową konsystencję, a dzięki odpowiednim przyprawom znane warzywo smakuje obłędnie. Dodana tutaj wędzona śliwka pasuje doskonale, jeszcze uzupełniając kompozycję smakową o dymne nuty. Temu smakołykowi nie sposób się oprzeć.
Placki twarogowe są doskonałą propozycją na śniadanie, przekąskę lub podwieczorek. Placki zrobisz ekspresowo, będą puszyste i wyrośnięte. Co ciekawe nie zawierają jajek, ani proszku do pieczenia. Doskonale zastępuje te składniki banan. Śniadania i słodkie podwieczorki to dania, które uwielbiają nie tylko dzieci. Naleśniki, racuchy, omlety na słodko, owsianki i właśnie placki twarogowe to niektóre propozycje pysznych, słodkich potraw. Placki podane z owocami sezonowymi i cukrem pudrem dosłownie rozpływają się w ustach.Do przygotowania placków twarogowych na słodko nie potrzebujemy jajek, wystarczy dojrzały, słodki banan. Nie dość, że świetnie połączy resztę składników, to jeszcze doda słodyczy i wspaniałego smaku. Do placków dodajemy również cukier wanilinowy, dzięki któremu placki będą naprawdę pyszne.Placki twarogowe podajemy od razu po usmażeniu, ponieważ szybko twardnieją. Na początku przygotujmy więc wszystkie dodatki. Masę na placki zrobimy w dosłownie kilka minut. Wszystkie składniki wystarczy połączyć i uformować małe placki, które urosną na patelni.
Racuchy ze śliwkami według przepisu babci Krysi zachwycą każdego miłośnika słodkich dań. Placki z jogurtu i mąki będą smakować fantastycznie z owocami sezonowymi, ta jesienna wersja racuchów nie ma sobie równych.Racuchy zwykle przygotowujemy z tartych jabłek. Warto również sięgnąć po sezonowe owoce, np. śliwki, brzoskwinie, nektarynki. Babcia Krysia jesienią przygotowuje racuchy ze śliwkami, słodkie placki zachwycają smakiem i puszystością. Racuchy ze śliwkami są świetnym pomysłem na słodkie śniadanie, obiad i podwieczorek. Dania na słodko są pyszne i bardzo sycące, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Racuchy koniecznie podajmy z cukrem pudrem, będą wyglądać bardzo apetycznie.Do racuchów ze śliwkami wykorzystajmy dojrzałe śliwki węgierki. Śliwki muszą być miękkie, ale nie przejrzałe. Z twardych śliwek, które mają jeszcze zielony miąższ nie przygotujemy smacznych racuchów. Owoce muszą być słodkie, wtedy placki będą przepyszne.
Jajecznica po francusku to lekka wersja kultowego śniadania. Przygotujemy ją w kąpieli wodnej, będzie więc delikatna i dietetyczna bo bez grama masła. Jajecznicę doprawiamy posiekanym szczypiorkiem. Podana w ten sposób będzie pyszna i bardzo pożywna.Jajecznica jest zawsze dobrym pomysłem na śniadanie. Jest prosta w przygotowaniu, kremowa i bardzo pożywna. Do jajek możemy dodawać dowolne składniki, żeby wzmocnić jej smak. Jajecznicę zwykle smażymy na maśle, dodajemy boczek wędzony lub szynkę, przez co jest dość tłusta. Jajecznicę po francusku zrobimy bez grama tłuszczu, a jest równie smaczna, co klasyczna wersja dania.Jajecznica po francusku to idealne śniadanie nie tylko dla tych, którzy są na diecie. Jajecznica w kąpieli wodnej nie ma grama dodatkowego tłuszczu, jest bardzo kremowa, lekka i smakuje wyśmienicie. Do jej przygotowania potrzebujemy niewielkiego rondla i dopasowanej do niego miski z grubego szkła.Jajecznica bez tłuszczu to jajecznica na parze. Gotująca się woda równie dobrze ścina jajka, co masło, jednak zawiera o wiele mniej kalorii. Do jajecznicy możemy podać pomidory koktajlowe i kromkę razowego pieczywa lub grzankę, takie śniadanie będzie zdrowe, lekkie i bardzo pożywne.
Próbowaliście kiedyś nocnej owsianki? Śniadaniowy patent spodoba się zwłaszcza tym z Was, którzy niespecjalnie lubią gotować o poranku. Wystarczy dzień wcześniej zamknąć składniki dania w słoiku i podgrzać je po przebudzeniu. Będzie szybko i pysznie. Nocna owsianka spodoba się zabieganym. Nie każdy ma rano dużo czasu na zrobienie śniadania, a taki przysmak można nawet zabrać do pracy lub zjeść w drodze. Przygotowanie go zajmuje tylko kilka minut. Spróbujecie?
Pasta z ogórków kiszonych z ciecierzycą to pomysł na proste i zdrowe śniadanie. Świeże pieczywo posmarowane wegańską pastą smakuje wyśmienicie. Pasta jest bardzo pożywna, doda więc nam energii na wiele godzin.Ogórki kiszone to jedne z lepszych przetworów na zimę. Dodajemy je głównie do sałatek, podajemy do drugiego dania i zimnej płyty, gotujemy zupę. Mało kto wie, że z ogórków możemy przygotować również wyśmienite pasty kanapkowe.Pasta z ogórków kiszonych i ciecierzycy to doskonałe danie na dobry początek dnia. Śniadania muszą być pożywne ale i szybkie w przygotowaniu, ponieważ rano zwykle nie mamy za dużo czasu. Pastę z ogórków przygotujemy w dosłownie kilka minut.Pastę z ogórków kiszonych doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Dodajmy do niej również posiekany koperek lub szczypiorek, świeże zioła doskonale wzbogacą smak całej potrawy. Gotową pastę przechowujmy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
Turecki dżem z pigwy zachwyca wyjątkowym smakiem, aromatem i rozgrzewającymi właściwościami. Jest pysznym dodatkiem do śniadania, podwieczorku lub obiadu na słodko w chłodne, deszczowe dni. Dżem wzmocni również naszą odporność.Pigwa jest kwaśnym owocem, który zawiera o wiele więcej witaminy C niż cytrusy. Dżemy i przetwory przygotowywane z pigwy nie tylko są smaczne, ale i bardzo zdrowe, ponieważ naturalnie wzmacniają naszą odporność w okresie jesienno- zimowym.Dżem z pigwy w turecki wydaniu przygotowujemy z dodatkiem goździków i cynamonu. Możemy dodać do niego również szczyptę mielonego imbiru, który dodatkowo wzmocni rozgrzewające właściwości i wzmocni smak. Dżem możemy zblendować lub przygotować z większymi kawałkami owoców.Dżem z pigwy możemy podać na wiele sposobów. Możemy posmarować nim chleb lub grzanki, podać z omletem z bananem, naleśnikami, racuchami, goframi. Możemy również przełożyć nim ciasta lub upiec rogaliki z ciasta francuskiego. Dżem posmakuje wszystkim domownikom, jest słodki i bardzo aromatyczny.
Konfitura z dzikiej róży jest klasycznym, choć dziś już nieco zapomnianym przetworem. Jakub Kuroń w swoim przepisie przybliża nam tę prostą, a zarazem niezwykłą recepturę. Konfitura z dzikiej róży wspaniale skomponuje się z domowymi wypiekami czy rozgrzewającą herbatą. Owoce dzikiej róży zawierają w sobie wiele witamin, oraz korzystnych związków, które działają korzystnie na przykład na nasz układ odpornościowy, czy krwionośny. To sprawia, że konfitura, poza niezwykłymi walorami smakowymi, ma również niezrównane właściwości zdrowotne. Gorąco zachęcamy zatem do wypróbowania tradycyjnej metody przygotowania pysznej konfitury według przepisu Jakuba Kuronia.
Placuszki z dyni i banana to pomysł na pyszne, jesienne śniadanie dla każdego łasucha. Placki są słodkie, aromatyczne i za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Do placków możemy podać ulubione dodatki, wszyscy będą zachwyceni.Sezon na dynię rozpoczął się na dobre. Z dyni przygotowujemy głównie zupy, dodajemy ją do sałatek i marynujemy do słoików na zimę. Mało kto wie, że dynia doskonale sprawdzi się również jako składnik słodkich dań, np. ciast i placków.Placuszki z dyni i banana są słodkie, pełne smaku i bardzo pożywne. Przygotujemy je bardzo szybko, wystarczy, że upieczemy dynię, wymieszamy ją z resztą składników i usmażymy. Do placków polecam dodać również bakalie, np. suszoną żurawinę, rodzynki lub orzechy, które doskonale będą łączyć się z całym daniem.Aromatyczne placuszki z dyni możemy podać z cukrem pudrem, ulubionym sosem, owocami sezonowymi lub konfiturą. Każda opcja podania będzie smakować rewelacyjnie. Takie placki są świetnym pomysłem na dobry początek dnia. Są pożywne i wprawią nas w dobry nastrój z samego rana.
Sałatka z gruszką doskonale sprawdzi się w roli przekąski lub drugiego śniadania. Słodka gruszka rewelacyjnie łączy się z wytrawnymi i słodkimi składnikami, dodając potrawie niezwykłego smaku. Sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu, pożywna i pyszna. Koniecznie musisz jej spróbować.Gruszki zwykle jemy samodzielnie lub dodajemy je do kompotu i koktajli. Nie wszyscy wiedzą jednak, że owoce to również doskonały składnik do wytrawnych dań, np. sałatek, zup, surówek i mięsa, np. wątróbki drobiowej. Poznaj przepis na niezwykłą sałatkę z gruszką z kurczakiem i serem pleśniowym.Sałatka z gruszką ma naprawdę niezwykły smak, który zawdzięcza połączeniu składników wytrawnych i słodkich. Doskonałym wykończeniem potrawy jest sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem pietruszki i ziół prowansalskich. Cała sałatka dosłownie rozpływa się w ustach.Do sałatki z gruszki dodajmy ser pleśniowy, najlepiej wyrazisty lazur lub gorgonzolę. Jeśli jednak nie przepadamy za tak intensywnymi serami, możemy zamienić je na delikatny camembert. Sałatkę koniecznie przygotujmy również z morelami i orzechami, te składniki to przysłowiowa wisienka na torcie.
Racuchy najczęściej spotykamy podane bez dodatków, ewentualnie smażone z jabłkiem. Dziś proponujemy niebanalny wariant racuchów: smażone ze śliwkami. Domowe, pachnące owocami, przepyszne racuchy śliwkowe to wspaniała przekąska w sam raz na nadchodzącą jesień. Racuchy z poniższego przepisu nie wymagają użycia ciasta drożdżowego, wobec czego przygotowanie ich jest bardzo proste, oraz nie zajmuje dużo czasu. Placuszki wychodzą delikatne i puszyste. Podane z cukrem pudrem stanowią idealną propozycję na słodkie śniadanie lub pożywną przekąskę w ciągu dnia.
Koktajl z bananów i płatków warto przygotować na ekspresowe, pożywne śniadanie. Zrobiony na jogurcie dostarczy energii na wiele godzin. Jest również bardzo lekki i zdrowy. Stanowi bowiem źródło wielu witamin, soli mineralnych i cennego błonnika.Koktajle są szybkie do zrobienia, warto więc przygotować je na śniadanie. Wystarczy umieścić w kubku miksującym kilka składników, zmiksować i gotowe. Koktajl z bananów i płatków owsianych to bomba witaminowa, która dodatkowo dostarcza energii, poprawia koncentrację i przyspiesza metabolizm.Koktajl z bananów możemy zrobić w wersji podstawowej albo dodać również do niego szczyptę kakao, cynamonu, płatków migdałowych lub wiórków kokosowych. Koktajl warto wzbogacić także o ulubione orzechy lub bakalie, będzie zdrowo i smacznie.Do koktajlu z bananów wykorzystajmy rzadki jogurt naturalny i niewielką ilość mleka. Tu również mamy w czym wybierać. Możemy użyć mleka krowiego, a także napojów mlecznych, np. sojowego, migdałowego, kokosowego, waniliowego. Każda wersja koktajlu będzie smakować wyśmienicie.
Zupa mleczna jest dla większości z nas smakiem dzieciństwa. Niewiele jednak osób miało okazję przekonać się, jaki potencjał może kryć się w tym pozornie prostym śniadaniu. Zupa mleczna zaskakująco dobrze komponuje się z dynią, a delikatne kluseczki sprawiają, że staje się naprawdę pożywnym śniadaniem.Zupę mleczną z dyni możesz doprawić według swoich preferencji. Dodatek miodu czy cukru to dobry wybór dla wielbicieli słodkiej zupy mlecznej. Odrobina soku z cytryny sprawi natomiast, że zupa zabierze bardziej interesującego, złożonego smaku.