Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Śniadanie

Śniadanie

Jajka sadzone bez kropli tłuszczu
01.12.2022 04:00 Jajka sadzone zrobisz bez kropli tłuszczu. Fit wersja smakuje 100 razy lepiej

Jajka sadzone są jednym ze śniadaniowych klasyków. Pyszny kurzy nabiał z płynym żółtkiem można przygotować nie dodając na patelnię ani kropli tłuszczu. Zastąpimy go wodą w odpowiednich proporcjach. Będzie lekko i smacznie. Spróbujecie? Chcąc przygotować jajka sadzone, wcale nie trzeba ich smażyć na tłuszczu. Wyjątkowo smaczną wersję przygotujecie, korzystając z wody. Właściwa ilość płynu i wykorzystanie pokrywki sprawią, że śniadanie zrobicie w kilka chwil. Zachwyci smakiem i konsystencją.

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia
30.11.2022 09:05 Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Kawa z koglem moglem w wielu krajach jest bardzo popularnym napojem. Jej miłośnicy zachwalają ją za jej kremową konsystencję, piękny kolor i łagodniejszy smak. Zapomnij o zwykłym mleku i cukrze. Kawa z jajkiem jest słodsza, a pianka bardziej aksamitna. Kawa jest napojem, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie dnia. Kawa z rana doskonale pobudza i dodaje energii. Niektórzy preferują napój bez żadnych dodatków. Inni lubią kawę z mlekiem, miodem, cukrem, syropami i innymi składnikami, które wzmacniają smak. Mało kto słyszał jednak o kawie z jajkiem.Kawa z koglem moglem jest bardzo popularna w Azji i krajach skandynawskich. Napój z dodatkiem żółtka jest kremowy, łagodniejszy, delikatnie słodszy i zachwyca wspaniałym, bursztynowym kolorem. Taką kawę z łatwością zrobisz w domu. Potrzebujesz jedynie jajka i mleka skondensowanego.Do przygotowania kawy z koglem moglem wykorzystaj swoją ulubioną kawę. Zaparz ją w ekspresie, kawiarce lub zalej ziarna wrzątkiem i odstaw na chwilę, żeby się zaparzyła. Pianka z żółtka i mleka kondensowanego sprawia również, że kawa parzona jest bardziej przejrzysta, a fusy szybciej opadają na dno.

gryczanka
29.11.2022 22:28 Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Zdrowe i pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia. Jeśli masz ochotę na coś pysznego, a przy tym bogatego w składniki odżywcze, koniecznie spróbuj gryczanki. To mleczne danie na bazie kaszy gryczanej jest absolutnym śniadaniowym hitem.Kasza gryczana zwykła kojarzyć się z dodatkiem do gulaszu czy sosu grzybowego. Zrywamy z tym wyobrażeniem. Ugotowana na mleku gryczanka z dodatkiem owoców i słodkiego miodu smakuje wręcz fenomenalnie.Mleczną gryczankę możesz przygotować z dowolnymi owocami. Jabłka, gruszki czy owoce suszone odnajdą się w tym daniu jednakowo dobrze. My proponujemy pożywną gryczankę z dodatkiem sezonowych śliwek.

Gessler do jajecznicy dodaje 1 aromatyczny składnik. Trudno oprzeć się takiemu śniadaniu
29.11.2022 07:50 Gessler do jajecznicy dodaje 1 aromatyczny składnik. Trudno oprzeć się takiemu śniadaniu

Jajecznica z pieczarkami według przepisu Magdy Gessler jest aksamitna, kremowa i pełna smaku. Kultowe śniadanie w jesiennej odsłonie z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanego szczypiorku dosłownie rozpływa się w ustach. Jajecznica z pieczarkami nie ma sobie równych.Jajecznica jest jedną z moich ulubionych opcji śniadaniowych. Jest prosta w przygotowaniu i mogę dowolnie łączyć jajka z innymi produktami, uzyskując pożywne i smaczne danie. Jesienią lubię sięgać po aromatyczne dodatki, jak grzyby. Jajecznica z pieczarkami i szczypiorkiem smakuje rewelacyjnie.Pieczarki są świetnym dodatkiem do smażonych jajek. Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem na kultowe danie, które zachwyca konsystencją. Restauratorka do jajecznicy dodaje również odrobinę kwaśnej śmietany. Ten składnik sprawia, że jajecznica jest jeszcze bardziej puszysta, kremowa i aksamitna.Niektórzy najpierw podgrzewają śmietanę na patelni, dopiero później dodają jajka. Magda Gessler miesza produkt z jajkami i od razu smaży. To prosty trik, dzięki któremu jajka nie są przypalone i zbyt mocno ścięte.

Domowa pasta jajeczna - prosty przepis
28.11.2022 22:39 Kultowa, domowa pasta jajeczna. Niezawodny dodatek do kanapek

Pasta jajeczna jest znanym wielu smakoszom dodatkiem do pieczywa. Ugotowane na twardo jajka w połączeniu z prostymi dodatkami smakują znakomicie, zwłaszcza ze świeżym, chrupiącym chlebem. Przygotowanie przysmaku jest dziecinnie proste. Spróbujecie?Jeśli nie wiecie, jakie kanapki przygotować, spróbujecie prostej pasty jajecznej. Pełne smaku, sycące smarowidło spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Zrobienie go zajmuje kilka chwil, a przyjemnie urozmaici wspólne śniadanie.

Wytrawne tosty francuskie
28.11.2022 07:49 Wytrawne tosty francuskie. Pomysł na pyszne śniadanie z kilkudniowego pieczywa

Wytrawne tosty francuskie skuszą niejednego smakosza. Prosty i kultowy rarytas śniadaniowy przygotujecie w zaledwie kilka chwil, wykorzystując chleb, który zalega Wam w szafce oraz produkty, które znajdziecie w lodówce. Koniecznie spróbujcie — posmakują wam od pierwszego kęsa. Tosty francuskie często podaje się na słodko, w jajecznej masie smażąc chałkę lub bułkę paryską czy wrocławską. Danie można jednak przygotować w wersji wytrawnej, w wykorzystując niekoniecznie już świeże pieczywo lub chleb tostowy. Będzie smaczne i doda energii niezbędnej, by dobrze rozpocząć dzień.

Szybka owsianka o smaku batonika Bounty. Zdrowa, sycąca, idealna na początek dnia
21.11.2022 08:46 Szybka owsianka o smaku batonika Bounty. Zdrowa, sycąca, idealna na początek dnia

Uwielbiasz słodkie śniadania? Koniecznie przygotuj owsiankę o smaku batonika Bounty. Owsiankę na mleku z oryginalnym kakao, wiórkami kokosowymi i gorzką czekoladą przygotujesz zaledwie w kilka minut. Pożywne i zdrowe śniadanie zachwyci małych i dużych. Płatki owsiane są uniwersalnym dodatkiem w kuchni. Przygotujesz z nich owsiankę, podasz z ulubionym jogurtem, a nawet upieczesz wyśmienite ciasteczka i inne wypieki do kawy. Owsianka gotowana na mleku to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla każdego łasucha.Owsiankę kokosową podaj z ulubionymi owocami. Gorąco polecam banany, brzoskwinie lub borówki. W sezonie letnim maliny i truskawki. Owsianka smakuje doskonale również z bakaliami i ulubionymi orzechami, np. migdałami, suszoną żurawiną, czy orzechami laskowymi.Do przygotowania owsianki na słodko wykorzystaj płatki górskie. Zrezygnuj z kupowania płatków błyskawicznych. Im bardziej zmielony owies, tym ma mniej substancji odżywczych, w tym błonnika i cennych witamin. Owsianka będzie smaczna, pożywna i przede wszystkim zdrowa.

Śniadanie Tomasza Kammela
18.11.2022 22:18 Tomasz Kammel zdradził swój przepis na niezwykłe śniadanie. Jego pomysł zachwyca prostotą

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Warto by było sycące, kolorowe i smaczne. Tomasz Kammel pokazał niedawno, czym najchętniej raczy się o poranku. Jego danie jest proste w przygotowaniu, a składniki znajdziemy w każdym sklepie. Spróbujecie? Sycące śniadanie Tomasz Kammela jest nietypową wersją omleta. Prezenter masę jajeczną wzbogacił o awokado i pomidory i zapiekł ją w gofrownicy. Gofromlet — jak nazwał swój przysmak — podał z wędzonym łososiem i odrobiną szczypiorku. Brzmi pysznie, więc podpowiadamy, jak przygotować rodzinną porcję.

chleb pełen ziaren
18.11.2022 19:08 Przepis na miękki chleb pełen ziaren. Nie musisz czekać, aż wyrośnie. Na śniadanie będzie jak znalazł

Marzy Ci się bochenek pysznego chleba o miękkim środku i chrupiącej skórce? Możesz go upiec samodzielnie w domu. Nie musisz nawet czekać na wyrośnięcie ciasta. Taki chleb pełen ziaren ma wyjątkowy smak, a przy tym jest szybki w przygotowaniu.Do domowego chleba pełnego ziaren potrzebujesz dosłownie kilku składników. Całe oczekiwanie ogranicza się do 10 minut na wyrośnięcie drożdży, potem pozostaje już tylko pieczenie. Aromat domowego pieczywa sprawi, że będziesz do tego przepisu wracać raz po raz. Domownicy będą zachwyceni.

Ryż na mleku w najlepszym wydaniu
18.11.2022 08:01 Nikt nie robi ryżu na mleku jak babcia Stasia. Zawsze pamięta o 1 aromatycznym dodatku

Lubicie ryż na mleku? Przygotujcie go według przepisu babci Stasi, a zaskoczy was niezwykłym aromatem. Wystarczy, że pod koniec gotowania wsypiecie odrobinę cynamonu. Będzie smakował znakomicie. Spróbujecie? Jeśli nigdy nie próbowaliście ryżu na mleku, zachęcamy do zrobienia znakomitego śniadaniowego smakołyku. Dzięki dodatkowi jednej przyprawy — mielonego cynamonu — danie jest wyraziste. Dodane żółtko natomiast sprawia, że konsystencja zachwyca delikatnością. Z pewnością wam się spodoba.

Puszysty omlet z karmelizowaną gruszką i cynamonem
17.11.2022 22:45 Puszysty omlet z karmelizowaną gruszką i cynamonem

Pomysł na rozgrzewające śniadanie? Przygotuj omlet z karmelizowaną gruszką i cynamonem. Omlet jest niezwykle puszysty i ma korzenną nutę. Podany z gruszką na ciepło dosłownie rozpływa się w ustach. Słodkie śniadanie na chłody przygotujesz w kilka minut.Jesienią i zimą, gdy na dworze jest szaro i zimno, stawiam na rozgrzewające i pożywne śniadania, które dodają mi energii na wiele godzin. Jajecznica, pieczona owsianka, czy właśnie omlet z karmelizowaną gruszką to jedne z moich ulubionych posiłków na rozpoczęcie dnia.Omlet z gruszką jest naprawdę prosty w przygotowaniu, nie pęka i nie rozwarstwia się na patelni. Jest cienki i puszysty, więc bez problemu mogę złożyć go na pół i podać z sezonowym owocem z nutą wanilii i cynamonu. Do masy jajecznej na omlet dodaję cukier waniliowy oraz odrobinę cynamonu, kardamonu i mielonego imbiru. Korzenne przyprawy sprawiają, że omlet smakuje wyśmienicie i ma rozgrzewające właściwości. Przysłowiową wisienką na torcie jest gruszka karmelizowana w cukrze brązowym i waniliowym. Gruszka w tym połączeniu smakuje doskonale.

Przepis na smakowity chleb grzybowy
16.11.2022 22:15 Jak zrobić smakowity chleb grzybowy? Tak delikatnego i aromatycznego bochenka nie znajdziesz w żadnej piekarni

Chleb grzybowy jest niezwykle aromatycznym wypiekiem. Przygotowanie domowego bochenka wcale nie jest trudne, a leśne skarby z dodatkiem ziół po zamknięciu w delikatnym drożdżowym cieście smakują wyśmienicie. Warto spróbować — będziecie zachwyceni uzyskanymi efektami i nie wrócicie do zakupów w piekarni.Domowy chleb potrafi być dużo smaczniejszy niż niejeden bochenek nabyty u profesjonalnego piekarza. Dziś proponujemy wam przyrządzenie drożdżowego rarytasu z dodatkiem aromatycznych grzybów leśnych. Wybrać możecie te, które lubicie najbardziej, choć szczególnie polecamy podgrzybki, borowiki lub maślaki.Grzyby koniecznie doprawcie świeżymi ziołami. Doskonale pasuje do nich tymianek, natka pietruszki czy rozmaryn. Możecie też dodać nieco świeżego czosnku lub wykorzystać przecier pomidorowy z jego dodatkiem. Wtedy farsz będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Bułeczki śniadaniowe - absolutnie najlepsze
16.11.2022 08:18 2 jajka, trochę twarogu i kilka dodatków. W chwilę zrobisz najlepsze śniadanie na świecie

Szukasz pomysłu na szybkie śniadanie na słodko? Puszyste bułeczki twarogowe będą idealne. Miękki, delikatny i rozpływający się w ustach wypiek z dodatkiem rodzynek spodoba się nie tylko dzieciom, a jego zrobienie jest bardzo proste. Spróbujecie?Słodkie bułeczki z twarogiem są niezwykle smaczne. Podane z konfiturami czy kremem z orzechów będą idealne na śniadanie. Receptura nie jest skomplikowana, a efekty przyjemnie was zaskoczą. Warto się skusić.

Rewelacyjna pasta z wędzonej makreli. 1 dodatek świetnie przełamuje jej smak
15.11.2022 19:08 Rewelacyjna pasta z wędzonej makreli. 1 dodatek świetnie podbija jej smak

Pasta z wędzonej makreli jest świetnym dodatkiem do pieczywa. Dodaj do niej pokrojony, kiszony ogórek, a stanie się jeszcze smaczniejsza. Pastę możesz zaserwować na kolację lub śniadanie. Będzie doskonałą odmianą od tradycyjnych wędlin i serów. Wędzona makrela jest pożywną i smaczną rybą, z której przygotujesz wyśmienite pasty kanapkowe. Pasty z dodatkiem jajek, twarogu, cebuli i innych dodatków są pyszne i dodają energii na wiele godzin. Makrela wędzona jest rybą bogatą między innymi w kwasy omega- 3, witaminę D oraz selen. Warto włączyć ją do swojej diety.Pasta z wędzonej makreli z ogórkami kiszonymi, szczypiorkiem i sosem na bazie majonezu oraz musztardy jest wyraźna w smaku i sycąca. Kromka świeżego chleba posmarowana domową pastą to pyszny posiłek, który przygotujesz w kilka chwil. Do przygotowania pasty z wędzonej makreli potrzebujesz kilku składników, z których większość z pewnością masz w domu. Pasta jest więc nie tylko smaczna i sycąca, ale również tania. Domowa pasta jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza od gotowych past kanapkowych, w składzie których znajdziesz ocet i konserwanty.

Zdrowe śniadanie Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr
15.11.2022 09:33 Żona Macieja Stuhra pokazała co serwuje na śniadanie. Stawia na pyszne fit połączenie

Śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Niedawno swoją ulubioną poranną potrawę pokazała Katarzyna Błażejewska-Stuhr. Dietetyczka stawia na sycącą i rozgrzewającą kompozycję na bazie kaszy.Ciepła i pożywne śniadanie jest gwarancją dobrego rozpoczęcia dnia. Wie o tym doskonale żona Macieja Stuhra, która niedawno na swoim Instagramie pokazała pełną smaku i bogatą w składniki odżywcze śniadaniową kaszę. Zdjęcia jej dania — które zaprezentowaliśmy na fotografii do tego artykułu — prezentuje się na tyle zachęcająco, że postanowiliśmy spróbować tego smakołyku.Dietetyczka zdradziła, że bazą porannego posiłku zwykle są zdrowe ziarna:My jemy płatki owsiane [...], kaszę jaglaną, quinoę i razowy amarantus. Zawsze dodaję do nich jakieś bakalie [...].We wpisie autorka odsyła do swojego przepisu na orzechowy pęczak. Zerknijcie na naszą interpretację jej receptury i spróbujcie przy najbliższej okazji. Będziecie zachwyceni tym smakiem.

Owsianka na mleczku kokosowym
13.11.2022 17:50 Żadne mleko, kawa lub herbata. Najlepsza owsianka wychodzi na innym produkcie

Owsianka przyrządzana na herbacie, kawie czy nawet klasycznym krowim mleku nie smakuje tak dobrze, jak płatki ugotowane w mleczku kokosowym. Prosta receptura na kremowy śniadaniowy klasyk zachwyci nawet największych sceptyków. Koniecznie spróbujcie — kilka minut wystarczy, by cieszyć się niepowtarzalnym przysmakiem.Jeśli nie próbowaliście jeszcze płatków owsianych gotowanych w mleczku kokosowym, warto się skusić. Egzotyczny roślinny produkt jest teraz łatwo dostępny, a ma niesamowity smak i pasuje do wielu słodkich kompozycji.Polecamy wykorzystać sezonowe produkty — np. dynię — lub sięgnąć po orzechy, kakao czy mrożone owoce. Wystarczy je podgrzać wraz z owsianką. Dostarczą znakomitym doznań smakowych i witamin.

Jak prawidłowo przechowywać chleb? Większość Polaków popełnia fatalny błąd. Przez niego pieczywo momentalnie pleśnieje
09.11.2022 09:17 Jak prawidłowo przechowywać chleb? Większość z nas popełnia fatalny błąd

Przechowujesz chleb w plastikowych torbach lub folii? Bardzo duży błąd. Przez niego pieczywo błyskawicznie się psuje i nie będzie nadawało się do jedzenia. Jak prawidłowo przechowywać chleb? Najlepszy jest lniany lub parciany worek i chlebak.Kupiłaś świeży chleb, który jeszcze tego samego dnia stracił smak, nie jest już chrupiący lub co gorsza, pojawiła się na nim pleśń? Prawdopodobnie przechowujesz pieczywo w foliowych lub plastikowych opakowaniach, które znacznie przyspieszają psucie. Jak prawidłowo przechowywać chleb?Chleb musi być przechowywany w odpowiedni sposób, w przeciwnym wypadku szybko wyschnie lub pojawi się na nim szkodliwa pleśń. Pieczywo zawinięte w odpowiedni materiał należy włożyć do chlebaka. Jak prawidłowo przechowywać chleb? Chlebak zapobiega nie tylko wysuszeniu i powstawaniu pleśni, ale chroni również przed wilgocią.Sam chlebak również wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Co kilka tygodni przetrzyj go w środku gąbką nasączoną octem i odstaw, żeby zupełnie wysechł, a przykry zapach się ulotnił. Ocet jest domowym sposobem na zabicie bakterii i innych drobnoustrojów, które mogły pojawić się w pojemniku.

Oddziel białka i ubij je z 1 dodatkiem. Jajecznica będzie aksamitna i bosko puszysta. Nie ma lepszego patentu
08.11.2022 08:19 Oddziel białka i ubij je z 1 dodatkiem. Jajecznica będzie aksamitna i bosko puszysta

Jajecznica ze śmietaną będzie o wiele bardziej puszysta, jeśli dodasz ją do ubitej piany z białek, a następnie połączysz z resztą przygotowanych składników. To prosty trik, dzięki któremu jajecznica będzie aksamitna i pełna smaku.Jajecznica ze śmietaną jest świetnym pomysłem na dobry początek dnia. Jajka przesmażone z innymi składnikami są smaczne i bardzo pożywne, dodadzą nam więc energii na wiele godzin. Jajecznicę przygotuj w nieco inny sposób, niż zwykle, efekt zachwyci wszystkich domowników.Tradycyjnie do jajecznicy ze śmietaną na początku podgrzewa się śmietanę na patelni, dopiero później wbija się jajka. Jeśli jednak oddzielisz wcześniej białka od żółtek, z białek ubijesz pianę i połączysz ją z kremowym dodatkiem, uzyskasz jajecznicę o doskonałym smaku i konsystencji.Przepis na jajecznicę ze śmietaną możesz dowolnie modyfikować. Możesz dodać do niej czerwoną paprykę, wędzony boczek, kiełbasę, ulubioną wędlinę, awokado. Wykorzystaj swoje ulubione dodatki i przygotuj śniadanie, które każdy zje ze smakiem. Jajecznicę koniecznie podaj z kromką świeżego, chrupiącego chleba.

Koniec z wyrzucaniem czerstwego chleba. Znamy 4 sposoby na jego odświeżenie
04.11.2022 21:54 Koniec z wyrzucaniem czerstwego chleba. Znamy 4 sposoby na jego odświeżenie

Koniec z wyrzucaniem czerstwego chleba do kosza. Dzięki czterem prostym metodom, chleb stanie się miękki i smaczny, będzie miał również chrupiącą skórkę. Żeby zapobiec szybkiemu obsychaniu pieczywa, należy je przechowywać w odpowiedni sposób.O ile z czerstwej bułki lub bagietki najczęściej robimy bułkę tartą i wykorzystujemy ją np. do panierowania mięsa i krokietów, tak czerstwy chleb najczęściej ląduje w koszu. Mało kto wie, że chleb możemy w prosty sposób odświeżyć. Nie tylko przy pomocy kuchennych urządzeń, ale również warzyw i owoców.Czerstwy chleb możemy odgrzać w mikrofali, piekarniku, garnku do gotowania na parze. Kilka kromek pieczywa zmiękczymy również przy pomocy jabłka lub selera naciowego. Chleb odświeżony w piekarniku i mikrofali będzie miał chrupiącą skórkę.Jeśli chcesz odświeżyć pieczywo w garnku na parze, skórka nie będzie chrupiąca, jednak chleb będzie bardzo smaczny i miękki. Podczas odświeżania chleba tą metodą, uważaj na czas, ponieważ pieczywo stanie się zbyt miękkie i się rozpadnie.

3 największe błędy podczas przygotowania jajecznicy
02.11.2022 19:33 3 największe błędy podczas przygotowania jajecznicy. Popełniamy je nagminnie

Przygotowanie jajecznicy wydaje się bardzo proste. Kilka szczegółów może jednak sprawić, że smak lub konsystencja dania nie będą najlepsze. Trzy błędy popełniamy nadzwyczaj często. Podpowiadamy jak się ich wystrzegać. Jajecznica powinna być puszysta i delikatna. Jeśli nie chcemy uzyskać dania przypominającego bezsmakową galaretę, powinniśmy zadbać o z pozoru oczywiste kwestie, o których jednak dość często zapominamy.

Ekspresowy patent na rozmrożenie chleba. Nie da się szybciej
02.11.2022 11:59 Ekspresowy patent na rozmrożenie chleba. Nie da się szybciej

Wiele osób mrozi pieczywo, żeby zachowało świeżość i smak. Nie każdy zna jednak prosty patent na błyskawiczne rozmrażanie pieczywa bez wykorzystania piekarnika i mikrofali. Ważne jest również odpowiedne przygotowanie chleba do mrożenia. Jak rozmrozić chleb? Mrożenie chleba jest świetnym pomysłem na zatrzymanie jego świeżość i walorów smakowych na dłużej. Pieczywo w zamrażalniku może być przechowywane do 3 miesięcy, po tym czasie należy je wyrzucić. Jak rozmrozić chleb, żeby był smaczny i chrupiący?Wiele osób rozmraża chleb w piekarniku lub mikrofalówce. Rozmrażanie pieczywa w piekarniku ma jednak minuty- jest dość czasochłonne i mało oszczędne, patrząc na ceny prądu. Pieczywo rozmrażanie w mikrofali natomiast jest gumowate i traci smak. Jak rozmrozić chleb? W sezonie jesienno- zimowym wykorzystaj gorące kaloryfery do rozmrożenia chleba. To stary, sprawdzony sposób na pyszne i chrupiące pieczywo. Chleb przed mrożeniem pokrój na cienkie kromki, wtedy rozmrozisz je błyskawicznie bez piekarnika i bez mikrofali.

Sycące śniadanie na Wszystkich Świętych. W roli głównej jajka, smaku dodaje 1 nietypowy składnik
01.11.2022 07:49 Sycące śniadanie na Wszystkich Świętych. W roli głównej jajka, smaku dodaje 1 nietypowy składnik

Jajecznica w jesiennej wersji z kiełbasą podsuszaną, cebulą i świeżym koperkiem jest idealnym śniadaniem na Wszystkich Świętych. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo pożywna. Doda nam energii na kilka godzin. Będziemy mogli wyjść z domu rano i wrócić dopiero na obiad. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Musi być pożywne, a w okresie jesienno-zimowym warto przygotować je na ciepło, żeby dodatkowo rozgrzać cały organizm. Jednym z takich dań jest jajecznica. Ścięte jajka z dodatkami są sycące i bardzo smaczne.Jajecznicę można przygotować na wiele sposobów. Na Wszystkich Świętych polecam jajka z dodatkiem kiełbasy podsuszanej, cebuli i świeżego koperku. Podsmażona kiełbasa z cebulą na maśle doda jajecznicy smaku i sprawi, że będzie bardzo pożywna. Do jajecznicy koniecznie dodajmy świeży koperek, który również podkręci smak i aromat. Śniadanie podajemy od razu po usmażeniu, najlepiej z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Nie mamy wątpliwości - ta jajecznica błyskawicznie zniknie z talerzy.

Hitowa pasta z ogórków kiszonych. Idealny dodatek do kanapek
31.10.2022 21:26 Hitowa pasta z ogórków kiszonych. Idealny dodatek do kanapek

Pomysł na szybkie i pożywne śniadanie? Przygotuj pastę z ogórków kiszonych i ciecierzycy. Pasta jest bardzo smaczna i sycąca, doskonale sprawdzi się więc na pierwszy posiłek, kiedy potrzebujemy solidnej porcji energii. Pasta będzie gotowa w dosłownie kilka minut.Pasty kanapkowe możemy przygotować niemal z każdego warzywa i jajek. Często sięgamy również po awokado i wędzone ryby. Jesienią warto postawić również na przetwory, które przygotowaliśmy podczas wakacji. Pasta z ogórków kiszonych smakuje najlepiej, kiedy zrobimy ją z domowych przetworów.Pasta z ogórków kiszonych i ciecierzycy z puszki zachwyca złożonym smakiem. Słodkawa ciecierzyca i kwaśne ogórki połączone są delikatną oliwą z oliwek i wyraźną musztardą. Całość doprawiona jest solą, pieprzem i świeżym szczypiorkiem. Pasta jest bardzo sycąca, doskonale sprawdzi się więc na dobry początek dnia.Do pasty z ogórków kiszonych potrzebujemy dosłownie kilku składników. Jeśli nie mamy pod ręką oliwy z oliwek, wykorzystajmy olej, ewentualnie miękkie masło. Niewielki dodatek tłuszczu jest niezbędny do połączenia składników. Do pasty wykorzystajmy również ulubioną musztardę, żeby dodać potrawie charakteru.

Placki bananowe z 3 składników - prosty przepis
28.10.2022 08:22 Masz w domu banany? W 10 minut zrobisz z nich najlepsze śniadanie. Pamiętaj o ważnym detalu

Placki bananowe z 3 składników są znakomitym pomysłem na szybkie i smaczne śniadanie. Przepis jest bardzo prosty, a przy okazji wykorzystamy dojrzałe owoce, które nadadzą rarytasowi wyjątkowej słodyczy. Musicie spróbować.Jeśli szukacie patentu na uratowanie mocno dojrzałych bananów, nasza nowa receptura z pewnością wam się spodoba. Przygotowane z miękkich bananów placki są delikatne, sycące i wyjątkowo smaczne. Mało kto będzie w stanie się im oprzeć.

Znakomity hummus z kalafiorem
27.10.2022 14:00 Przepis na niesamowicie smaczny hummus z kalafiorem. Prosta i sycąca pasta kanapkowa

Hummus z kalafiorem jest pełną smaku, choć nieco delikatniejszą, wersją bliskowschodniej pasty na bazie ciecierzycy. Aromatyczny i kremowy dodatek do pieczywa jest prosty w przygotowaniu, a składniki znajdziecie w każdym większym sklepie. Koniecznie spróbujcie — zachwyca od pierwszego spróbowania.Kalafior jest lekkim warzywem, które dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych m.in. znacznych ilości błonnika, potasu, witaminy A i C czy folianów. Warto włączyć go do swojej diety i podać w formie pysznej pasty z ciecierzycą,Hummusu z kalafiorem jest sycącą pastą kanapkową, której zrobienie jest niezwykle proste. Wystarczy po prostu zblendować wszystkie składniki i zadbać o to, by masa nie była zbyt gęsta. Potrzebny będzie jedynie dobry blender i kilka produktów, które znajdziecie w większości marketów czy dyskontów.

Jesienna jajecznica z dynią
27.10.2022 09:38 Podduś z cebulą i dodaj jajka. Jesienna jajecznica jest absolutnym hitem. Sekret tkwi w 1 dodatku

Jesienna jajecznica z dynią będzie idealna na śniadanie w chłodny dzień. Kremowa i sycąca kompozycja jest prosta w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi pomarańczowego warzywa, niezwykle smaczna. Koniecznie ją przetestujcie — jeszcze nie raz zjecie tej jesieni.Jajecznicę można podać na wiele sposobów. Danie z dodatkiem jesiennego warzywa startego na tarce będzie przyjemnie kremowe. Doprawimy je odrobiną korzennych przypraw, dzięki czemu nabierze niepowtarzalnego charakteru i przyjemnie was rozgrzeje, jednocześnie pobudzając metabolizm. Spróbujecie?

Masz w kuchni jajka i parówki? W mig zrobisz z nich najlepsze śniadanie. Koniecznie pamiętaj o 1 dodatku
26.10.2022 08:27 Masz w kuchni jajka i parówki? W mig zrobisz z nich najlepsze śniadanie. Koniecznie pamiętaj o 1 dodatku

Szukasz pomysłu na szybkie i pożywne śniadanie? Przygotuj puszysty omlet z piekarnika z dodatkiem parówek, żółtego sera i pomidora. Omlet doprawiony suszonym oregano i świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem jest pełen smaku i wygląda zjawiskowo.Omlety jajeczne możemy przygotować w kilku wersjach. Możemy zrobić je na słodko z owocami i konfiturą lub wytrawnie, dodając do jajek ulubione warzywa, ser i inne składniki. Omlet możemy również smażyć na patelni i złożyć na talerzu lub zapiec w piekarniku, to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla każdego.Jedną z moich ulubionych wersji potrawy jest omlet z parówkami. Mięso podsmażam z cebulą na maśle klarowanym lub oliwie z oliwek i dodaję pokrojonego pomidora. Do masy jajecznej dodaję łyżkę kwaśnej śmietany, dzięki której omlet jest puszysty i delikatny. Do przygotowania śniadania możesz wykorzystać również warzywa, które masz w lodówce, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje.Śniadanie będzie jeszcze smaczniejsze, kiedy wstawisz całą patelnię do nagrzanego piekarnika i zapieczesz. Omlet będzie wtedy niezwykle puszysty i dobrze wyrośnięty. Przed pieczeniem koniecznie oprósz masę jajeczną startym serem i posiekaną zieleniną. Omlet podaj z kromką świeżego pieczywa, cała rodzina zje taki posiłek ze smakiem.

Owsianka kawowa
25.10.2022 09:03 Owsianka i poranne pobudzenie w jednym. Wszystko przez sekretny składnik

Owsianka jest znakomitym pomysłem na sycące śniadanie. Dodanie do niej kawy sprawi, że posiłek będzie również pobudzający. Pełna smaku i niezwykle aromatyczna propozycja skusi nie tylko amatorów małej czarnej.O poranku przyda nam się posiłek, który pobudzi nas do działania i doda energii na długi czas. Owsianka kawowa będzie idealna. W naszej propozycji łączymy pyszny smak owoców i orzechów z aromatem i moc kawy. Całość smakuje obłędnie. Spróbujecie?