Magda Gessler, swoim zwyczajem, przedstawia przepis na tradycyjną wigilijną potrawę, wyciągając z niej to, co najlepsze. Jej uszka do barszczu to kwintesencja świąt i związanych z nimi smaków.
Nadchodzi sezon zimowy, a wraz z nimi wysyp owoców cytrusowych. Mandarynki kupione w sklepie bywają słodkie i soczyste, ale zdarzają się też mdłe i suche. Nauczmy się je rozróżniać.
Połowa listopada to dobry czas dla starych pierników. Konkretnie – dla pysznych dojrzewających ciast, które czekają kilka tygodni na swoją kolej. Z pewnością zasłużą na honorowe miejsce przy naszych stołach.
Wigilia może już niedługo stać się kolejnym dniem w roku, kiedy nie będzie można zrobić zakupów. Opinie na ten temat są podzielone. Czy pracownicy marketów będą mogli tego dnia mieć wolne? Szczegóły znajdziesz w poniższym tekście.
Kalendarz świąt nakazanych i nie wprawia wielu w zakłopotanie. Gdzie można zrobić zakupy dzień po 1 listopada? Sprawdzamy, czy wszystkie sklepy są otwarte.
Jeśli dziś połowa października, to czas zacząć myśleć o Bożym Narodzeniu. Oczywiście nie jak indyk o niedzieli, ale zapobiegliwie – choćby przygotowując najprawdziwsze, długo dojrzewające ciasto na staropolskie pierniki. Oto przepis.
Zwyczaj obchodzenia halloween przyjął się u nas na dobre. Coraz więcej dzieci chodzi po sąsiadach, wyciągając słodycze w zamian za odstąpienie od wycinania psikusów. Dlatego warto mieć w pogotowiu takie straszne ciastka.
Czy Kościół odbiera swoim wiernym okazję do celebrowania długiego weekendu kiełbaską z grilla? Obowiązujące dziś zasady są inne od tradycyjnych. Dlatego biskupi wydali dokument, który potwierdza zwyczaj.
Pierwsza komunia to w dalszym ciągu wielkie wydarzenie dla młodzieży szkolnej. Poza przyjęciem sakramentu, normą stało się wyprawianie hucznych uroczystości z tej okazji. Dynamicznie zmienia się w tej kwestii moda, a pomysły nie przestają zaskakiwać. Nie uwierzysz, co takiego można zamówić na Komunię w tym roku.
2024 rok przyniósł jakąś nowość w kwestii tradycji wielkanocnych. Nie była to jednak nowość, jakiej się spodziewaliśmy. Okazało się, że jedna z największych osobistości polskich kulinariów Robert Makłowicz nie lubi żurku. To jednak dopiero początek historii.
Emiliano Castagna jest Włochem z urodzenia, a warszawiakiem z wyboru. Na co dzień prowadzi Włoską Akademię Kulinarną w Warszawie, a niedawno napisał książkę „Mieszu mieszu. Co ugotuje makaroniarz”, w której pokazał, jak mieszać ze sobą kojarzone z kuchnią włoską składniki, aby stworzyć proste i smaczne potrawy. Emiliano opowiada Smakoszom o swojej książce i włoskiej Wielkanocy.
Przed nami czas wielkanocnych zakupów. Już za chwilę wyładujemy koszyki najrozmaitszymi produktami. Czy wszystkie z nich są jednak wysokiej jakości i jak odróżnić dobry skład od tego kiepskiego? Poniżej znajdziecie ściągawkę dotycząca dodatków do żywności, które znaleźć się mogą w wybranych przez was wyrobach.
Organizacje pozarządowe w Lesznie przygotowały paczki żywnościowe. Mają one przed świętami trafić do potrzebujących z miasta i okolic. Poszukiwane są teraz osoby, które dostarczą przesyłki do adresatów. Ma się to odbyć na zasadzie wolontariatu.
Naturalnymi roślinnymi metodami można nie tylko zafarbować jajka, lecz także zrobić na nich widowiskowe wzory. W tym nietypowym przepisie na wielkanocne jajka do święconki zioła dobieramy do kompozycji nie pod względem smaku, ale wyglądu.
To postne danie sprawdzi się świetnie w dni takie jak Wielki Piątek. Jest prosta i skromna, nie zawiera mięsa, nie odwraca uwagi od ważnych rzeczy tym, którzy tego dnia szukają skupienia i wyciszenia. Ale daje dość siły tym, którzy przed Wielkanocą mają jeszcze wiele do zrobienia.
Niedziela Palmowa przypada jeszcze w wielkim poście. Dlatego wielu szuka odpowiedzi na pytanie: czy tego dnia można jeść mięso. Sprawdzamy, co Kościół mówi na ten temat.