Jak zamrozić bigos? Z tym patentem zrobisz to bez większych problemów. To nie koniec dobrych wiadomości. Według kulinarnych ekspertów ta potrawa najlepiej smakuje właśnie po odgrzaniu. Dzięki naszym wskazówkom zachowasz pełnię jej smaku.
Barszcz czerwony najlepiej smakuje w Wigilię. Ta zupa wyróżnia się rubinowym kolorem i wybornym smakiem. Jednak jak uratować kwaśny barszcz czerwony? Jest na to sprawdzony sposób.
W święta za późno już na porady, jak przygotowywać pierogi zawczasu. Ale odpowiednie mrożenie produktów to dopiero połowa sukcesu. Druga to odpowiednio je przygotować przed podaniem. Tu trzeba starać się uniknąć kilku błędów.
Śledzie w Wigilię to już niemal kulinarny obowiązek w wielu polskich domach. Jeśli brakuje ci czasu na ich przyrządzenie, koniecznie poznaj ten przepis. Śledzie na szybko są dość pikantne, pyszne i bez trudu zrobisz je nawet na ostatnią chwilę. Przepis pochodzi z kanału Obżarciuch na You Tube.
Barszcz czerwony powinien mieć intensywny, rubinowy kolor. Niestety wystarczy chwila, a zupa przestanie tak wyglądać. Wszystko przez podstawowy błąd. Jest jednak prosty sposób, by wigilijne danie było takie, jak powinno.
Śledzie na Wigilię to już pyszna tradycja. Warto przyrządzić je według dawnej receptury, która pochodzi z Kresów. Śledzie w cieście wychodzą doskonale. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole.
Jakie ciasto na święta jest Twoim ulubionym? U mnie hitem stało się pyszne, a zarazem proste ciasto piernikowe. Z dodatkiem miodu i kajmaku nie ma sobie równych. Takie ciasto na święta wygląda obłędnie i jeszcze lepiej smakuje.
Karkówka na święta jest pysznym pomysłem. Taka domowa wędlina jest prosta w przygotowaniu i pasuje do chleba. Soczysta karkówka na zimno podbije podniebienie każdego smakosza. Dlatego już teraz warto poznać ten przepis.
Oto przepis na pierniki inne niż te, które spotykamy zazwyczaj. Nadziewane ciasteczka domowej roboty sprawdzą się świetnie na świątecznym stole. Wyglądają jak kupne pierniczki, ale mają pewny skład i znacznie wyższą jakość.
Zupa wigilijna siostry Anastazji to dosłownie niebo w gębie. Trudno o lepsze danie na świątecznym stole. Wszystko dlatego, że zupa grzybowa z karpiem zachwyca smakiem i apetycznie pachnie. Przepis poznaj już teraz, bo naprawdę warto.
Pierogi to jedna z tych potraw, które staramy się przyrządzić nieco wcześniej przed świętami. Nie wyrywamy się do tego jednak, bo ciasto musi być świeże. Jak zapobiegliwe kucharki mogą je przechować?
„Gdzie indziej mają gorzej” to zazwyczaj marna pociecha. Warto jednak patrzeć na dane z zagranicy choćby po to, by wiedzieć, co się dzieje w naszej ekonomii i naszych portfelach. A co się dzieje? Nasi sąsiedzi mogą chcieć wykupować nasze masło.
Zdawałoby się, że Kościół i tradycja zawsze mówią jednym głosem. Ale czy na pewno? Jeśli chodzi o Wigilię, sprawa nie jest aż taka prosta.
Schab ze śliwką wyjdzie soczysty, delikatny i dosłownie rozpłynie się w ustach. Należy tylko zastosować te 3 sprawdzone zasady. Gwarantują one efekt, który każdy doceni w Boże Narodzenie.
Wigilijne gołąbki są smaczne, ale też nietypowe. Wszystko przez farsz, którym są wypełnione. Nie brakuje w nim grzybów i kaszy gryczanej. Jednak jeden składnik powoduje, że danie robi wrażenie na każdym domowniku.
Kapusta z grochem jest jednym z tradycyjnych dań wigilijnych. Jednak przeważnie jej przyrządzenie zabiera dużo czasu. Teraz jednak zrobimy kapustę z grochem bez namaczania. W szybkim czasie ten świąteczny rarytas zachwyci wszystkich gości.
Bigos można przyrządzić na wiele sposobów i wciąż odkrywać go na nowo. Jak zrobić dobry bigos? Sposoby od babci są niezastąpione i gwarantują doskonały smak na talerzu.
Oto niezawodny przepis na doskonałe pierogi z kapustą i grzybami. Taki farsz zamknięty w odpowiednio delikatnym cieście jest sensacją smaku. Czasem nie trzeba komplikować prostych spraw.
Lidl Polska od lat przyciąga kandydatów bardzo atrakcyjnymi warunkami pracy i wysokimi zarobkami – jednymi z najwyższych w handlu. To jednak nie jest ostatnie słowo Lidl Polska – sieć podejmuje kolejne działania, aby być liderem wśród pracodawców. Wynagrodzenia pracowników sklepów i magazynów od stycznia 2025 ponownie wzrosną. Tylko w 2025 roku firma przeznaczy na podwyżki i stworzenie kolejnych miejsc pracy blisko 200 mln zł.
Co roku to samo. Na kilka dni przed świętami wracają pytania i wątpliwości dotyczące obowiązującego katolików postu przed świętami Bożego Narodzenia. Wyjaśnijmy sobie to więc raz na zawsze. Wiele osób będzie zaskoczonych.
Ten tradycyjny makowiec w wykonaniu najbardziej znanej kucharki wśród zakonnic rzeczywiście nie ma w sobie pozornie nic rewolucyjnego. Doskonałość osiąga jednak dzięki niezwykłej pieczołowitości wykonania. Siostra Anastazja pokazuje, jak włożyć całe serce w gotowanie.
Można powiedzieć, że te faworki to dwa świąteczne przepisy w jednym. Nie podajemy ich jednak z cukrem pudrem na deser, ale jako kulminacyjny punkt wigilijnej wieczerzy. A to dlatego, że te faworki są daniem rybnym.
Ten przepis należy do kategorii najprostszych na świecie. Nie znaczy to jednak, że często po niego sięgamy. A więc, dla przypomnienia: tak przygotowujemy ciasteczka z ciasta francuskiego.
Niedziele handlowe w grudniu być może się zmienią. Wszystko przez parlamentarzystów, którzy złożyli propozycję zmieniającą oblicze świątecznych zakupów. Wyjaśniamy, co to oznacza dla każdego z nas.
Makowiec zwykle jest gwiazdą na świątecznym stole. Jednak w tej wersji będzie nią dosłownie i w przenośni. Wystarczy kilka ruchów, by zmienić dobrze znany wypiek w absolutnie zjawiskowy.
Śledź pod pierzynką będzie w sam raz na święta. Warstwy pysznych warzyw i wyrazistego sosu sprawią, że taka sałatka oczaruje smakiem podczas wieczerzy wigilijnej. Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy. Przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk gwarantuje doskonały efekt.
Bigos na święta Bożego Narodzenia jest obowiązkową potrawą w wielu domach. Warto zrobić go już teraz i zamrozić. Za miesiąc będzie jak znalazł. Szybko trafi na świąteczny stół.
Świąteczne pierniczki z pewnością nie należą do potraw, które można zostawić na ostatnią chwilę. Kiedy będziemy gorączkowo zawijali uszka, piernik czy ciastka będą już dawno dojrzałe i będą czekały jako świąteczne przekąski. Dlatego należy zatroszczyć się o nie już teraz.