Ozorki w galarecie to pomysł na pyszne danie rodem z PRL-u. Ozorki wieprzowe będą idealnie miękkie i delikatne, kiedy ugotujesz je w aromatycznym wywarze. Poznaj przepis babci Jagi na najdoskonalsze ozorki w galarecie, lepszych nie jadłeś.Ozorki w galarecie, podobnie jak zimne nóżki, to klasyka polskiej kuchni. W czasach PRL-u dania te były prawdziwym hitem, przygotowywanym na specjalne okazje. Delikatna, soczysta wołowina podana na zimno z galaretą z rosołu to gratka dla każdego smakosza. Aby ozorki były miękkie i soczyste, najpierw zalejmy je zimną wodą i odstawmy na 2 godziny, następnie dokładnie wyszorujmy i zacznijmy przygotowywać wywar. Bulion na bazie aromatycznych warzyw i przypraw będzie idealny.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie- tu poznasz przepis na zimne nóżki. Danie podane z odrobiną soku z cytryny lub octem smakuje wybornie i błyskawicznie znika z talerzy. Zimne nóżki były obowiązkową potrawą na sylwestra, imieniny i większe uroczystości w czasach PRL-u.
Mamy dla was idealną propozycję obiadową. Są nią obłędne kotlety mielone z musztardą i żółtym serem. Robi się je prosto — do mięsnej masy wystarczy dodać łyżkę musztardy, a w środek kotleta wcisnąć kostkę sera. Przetestujcie nasz przepis, a przekonacie się, że takie małe zmiany mają duże znaczenie dla smaku. Wielbiciele kotletów mielonych z pewnością robili je już tyle razy, że nawet nie chcą zerknąć na nową recepturę. Jednak z pewnością warto poznawać nowe rozwiązania, bo a nuż nowy smak bardziej przypadnie nam do gustu, niż ten od dawna znany. Dziś zapraszamy was na odmienione kotlety mielone. Od tych klasycznych różnią się dodatkiem musztardy i kostką żółtego sera wciśniętą w mięsną masę. Efekt jest jednak nadzwyczaj smaczny, a ser apetycznie rozlewa się po przekrojeniu kotleta. Taka mała, pyszna niespodzianka.
Poznajcie przepis na idealnie doprawiony domowy smalec. Będzie miał dodatek mleka, dzięki czemu wyjdzie śnieżnobiały i aksamitny w smaku. Zobaczcie krok po kroku, jak go zrobić. W sumie nie ma w tym wielkiej trudności. Trzeba jednak wiedzieć, na co należy zwrócić uwagę. Domowy smalec może być przepyszny. Gdy wzbogacicie go o kilka dodatków, zachwyci smakiem i aromatem. Podany na kromce świeżego, wiejskiego chleba z plasterkami kiszonego ogórka to prawdziwy rarytas. Oczywiście jest dość kaloryczny, ale gdy posmarujecie nim 1-2 kromki chleba i zjecie raz na jakiś czas, na pewno wam nie zaszkodzi. Popularnymi dodatkami do smalcu jest boczek, cebula i jabłko. Jednak można go wzbogacić również o inne składniki, np. zioła, które ułatwią trawienie smalcu. My dolejemy do smalcu trochę mleka, które zagwarantuje gotowemu smalcowi biały kolor i aksamitny smak.
Pieczony schab według przepisu Jakuba Kuronia jest pomysłem na prosty, ale wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Sekretem wspaniałego smaku i niezwykle soczystego mięsa jest marynata. Poznaj przepis Kuronia na apetyczny schab pieczony, zachwyty są gwarantowane.Schab pieczony według Kuronia jest niezwykle soczysty i delikatny, a przy tym bardzo aromatyczny. Smakuje rewelacyjnie z każdymi dodatkami, np. z pieczonymi warzywami, ziemniakami gotowanymi w mundurkach, a także z ogórkiem kiszonym, surówką z kapusty pekińskiej i kiszonej.Sekretem doskonałego schabu jest marynata z czosnku, majeranku, oleju i musztardy. Do przygotowania marynaty możesz wykorzystać swoja ulubioną musztardę, może być delikatesowa, z ziarnami gorczycy, pikantna, średnio ostra, łagodna. Dlaczego marynowany w musztardzie schab jest tak soczysty? Ponieważ zawarty w musztardzie ocet rozpuszcza twarde włókna mięsa, sprawiając tym samym, że wieprzowina jest tak delikatna, że wprost rozpływa się w ustach.Im dłużej będziesz marynować mięso, tym będzie one bardziej delikatne i jednocześnie lepiej najdzie czosnkiem, majerankiem i innymi przyprawami, najlepiej więc wstawić schab w marynacie na całą noc do lodówki.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie- tu poznasz przepis Kuronia na kotlety mielone z pieczarkami. Kotlety są bardzo delikatne, soczyste i błyskawicznie znikają z talerzy.
Czy wiesz, że jeśli dodasz do kotletów mielonych cukinię, będą jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste? Poznaj przepis na obłędne kotlety mielone z dodatkiem cukinii, ziół prowansalskich i majeranku. Kotlety upiecz w piekarniku, a znikną z talerzy błyskawicznie.Kotlety mielone z cukinią to rewelacyjny pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad dla całej rodziny. Są doskonale doprawione, wyraźne w smaku i dużo lżejsze od tradycyjnych. Kotlety najpierw podsmaż chwilę na oleju i wstaw do piekarnika, dzięki czemu będą soczyste, delikatne i zdrowsze.Do mielonych z cukinią pasuje wiele dodatków, które urozmaicą Twój obiad. Szczególnie polecam jednak ziemniaki gotowane oprószone koperkiem i szczypiorkiem oraz mizerię, buraczki tarte z chrzanem lub kiszone ogórki. Te dodatki świetnie komponują się z delikatnym mięsem.Cukinia jest świetnym dodatkiem nie tylko do kotletów, ale i do wielu różnych dań. Jest uniwersalna w smaku, delikatna i dzięki niej przygotujesz wiele wyśmienitych potraw. Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny obiad- tu poznasz przepis na zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym, rozpływa się w ustach.
Mamy dla was przepis na pyszne gołąbki z młodej kapusty. Przygotowane o tej porze roku mają najdelikatniejszy smak i wprost rozpływają się w ustach. Zrobicie je łatwo i szybko, bo nie wymagają długiego gotowania. Najlepiej przyrządzić je od razu na dwa dni, ponieważ świetnie nadają się do odgrzewania.Gołąbki z kapusty są niezwykle smaczną i pożywną potrawą. Niektórzy serwują je z ziemniakami, ale gdy do farszu dodacie ryż, same w sobie będą stanowić pełne danie. Najsmaczniejsze są, gdy zrobi się je z młodej kapusty. Jest ona bowiem bardzo delikatna i pełna smaku.
Kotlety schabowe zapieczone z serem, pieczarkami i warzywami są pomysłem na prosty i pyszny obiad w letnie, upalne dni. Soczyste mięso pod serową pierzynką z dodatkiem świeżych warzyw dosłownie rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na wyjątkowe, letnie kotlety schabowe, smakują jak na wakacjach u babci.Znudziły Ci się klasyczne schabowe? Przygotuj je więc w nieco innej odsłonie, idealnej na lato. Mięso w chrupiącej panierce zapieczone z potrawką z kapusty, pieczarek, marchewki i papryki smakuje wybornie. Całość oprószona jest żółtym serem, który tworzy pyszną pierzynkę.Letnie kotlety schabowe to smak dzieciństwa. Możemy podać je z wieloma dodatkami, np. ziemniakami smażonymi, opiekanymi, z frytkami, batatami. Do całego dania gorąco polecam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty i jabłka lub surówkę z pomidorków i ogórków, smakują wyśmienicie z kotletami.Triki na pyszne schabowe? Przede wszystkimi dokładnie rozbij mięso tłuczkiem. Gruby kawałek schabu po usmażeniu będzie twardy i łykowaty. Do panierki koniecznie dodaj mąkę pszenną. Obtaczanie kotletów w mące sprawi, że bułka nie odklei od mięsa się podczas smażenia, a kotlety będą soczyste i pyszne.Pamiętaj jednak, że nawet najlepiej przygotowane kotlety nie będą dobre, jeśli kupisz stare mięso- tu dowiesz się, jak wybrać mięso na kotlety schabowe.
Kotlety mielone wychodzą wam suche i wyjątkowo zbite? Prawdopodobnie używacie zbyt chudego mięsa. A jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie proponowane przez nas dodatki. Podpowiadamy, które produkty poprawią konsystencje mięsa i sprawią, że uzyskamy soczyste dania. Kotlety mielone smakują wyśmienicie z wieloma przyprawami np. z czosnkiem. Najlepsze nawet przyprawienie jednak nie pomoże, jeśli nie zadbamy o odpowiednie dodatki odpowiedzialne za uzyskanie odpowiedniej konsystencji masy. Przedstawiamy sprawdzone metody na nadawania im soczystości.
Młodą kapustę można już kupić bez większego problemu i po całkiem przystępnej cenie. Namawiamy was więc na gołąbki z młodej kapusty. Są na tyle smakowite i delikatne, że nikt się im nie oprze. Robi się je dość szybko, bo młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania. Dziś zapraszamy was na klasyczne gołąbki z mięsno-ryżowym farszem, duszone w pomidorowym sosie. Przygotujemy je jednak z młodej kapusty, dzięki czemu będą rozpływać się w ustach.
W Biedronce poniedziałek rozpoczyna nowy tydzień świetnych promocji. Tym razem posiadacze karty lojalnościowej marketu znajdą naprawdę kuszące okazje. W specjalnych cenach m.in. mięso, parówki, owoce i soki. Zerknijcie wraz z nami, co tym razem opłaca się kupić. Zakupy w Biedronce nie będą nas wiele kosztowały. Zwłaszcza jeżeli mamy kartę Moja Biedronka. Jej posiadacze zawsze mogą liczyć na więcej rabatów. Z początkiem nowego tygodnia warto wybrać się do najbliższego sklepu sieci i uzupełnić zapasy.
Szukacie pomysłu na nieoczywisty obiad? Zdradzimy wam prosty patent na faszerowaną cukinię. Pokocha ją każdy, bo jest lekka, pożywna i bardzo smaczna. Na dodatek łatwo i szybko da się ją zrobić. Najlepiej od razu przygotować ją w większych ilościach, bo szybko znika z talerzy. Obiad nie zawsze musi wyglądać tak samo. Nie zawsze musi to być kawałek pieczonego czy duszonego mięsa podanego z ziemniakami i surówką. Doskonałą propozycją obiadową są np. faszerowane warzywa. Możesz je nadziać, tym co lubisz, a więc farszem np. z mięsa czy sera. My nadziejemy cukinię farszem z mielonego mięsa i ryżu, posypiemy serem i zapieczemy. Dzięki temu to jedno danie dostarczy wszystkiego, czego potrzebuje twój organizm. Cała rodzina będzie najedzona i zadowolona.
Planujecie na obiad schabowe? Zdradzimy wam sposób na kotlety schabowe inaczej. Dodatkowy składnik, którym jest majonez, sprawi, że będą niezwykle smaczne i soczyste. Panierka będzie się bardzo dobrze trzymać mięsa, więc kotlety będą też miały przyjemnie chrupiącą skórkę. Niedziela bez schabowego to nie niedziela. Kotlety te zresztą moglibyśmy jeść niemal przez cały tydzień. Oczywiście pod warunkiem, że wyjdą takie, jak trzeba, czyli soczyste w środku i chrupiące z wierzchu. Smaczne schaboszczaki można zrobić na wiele sposobów, ale my zdradzimy wam prostą i niezawodną metodę. Gdy przetestujecie ją raz, z pewnością będziecie do niej wracać. Wystarczy tylko, że zamarynujecie mięso w mieszance jajka, soku z cytryny i majonezu.
Pomysł na pyszne i aromatyczne danie z grilla? Przygotuj kaszankę pieczoną z cebulą w folii aluminiowej, dzięki czemu się nie przypali i będzie wyjątkowo smaczna. Poznaj przepis na grillową klasykę, czyli kaszankę z cebulą pieczoną w folii, nikt jej się nie oprze.Majówka kojarzy mi się przede wszystkim z długo wyczekiwanym sezonem grillowym, który trwa przez całe lato. Grilla traktujemy nie tylko jak sposób przygotowania wielu dań, ale jako sposób spędzenia weekendu z rodziną i przyjaciółmi. Czy jest coś lepszego od pysznego jedzenia w doborowym towarzystwie?Na grillu możemy przygotować dosłownie wszystko- od warzyw, po rybę, kiełbasy, kaszanki i karkówkę. Każde mięso i warzywa upieczone nad ogniem mają niepowtarzalny smak. Jednym z dań, które zawsze muszą pojawić się na grillu, jest właśnie kaszanka zapieczona z cebulką.Kaszanka jest delikatnym mięsem i jeśli upieczemy ją bezpośrednio nad ogniem, może się mocno się przypalić. Jest na to jednak pewien sposób- wystarczy owinąć ją folią aluminiową i zapiec z cebulką. Tak przygotowana kaszanka jest delikatna, soczysta i pełna smaku.Na grillu nie może zabraknąć również karkówki w musztardowej marynacie oraz lekkiej sałatki, która doda świeżości wszystkim potrawom. Gorąco polecam tradycyjną sałatkę grecką. Świetnym sposobem na podanie warzyw są również szaszłyki z cukinii, papryki, pieczarek i cebuli.
Domowe parówki wieprzowe są świetną alternatywą dla gotowego, sklepowego produktu. Są smaczne, delikatne i przede wszystkim o wiele zdrowsze. Parówki przygotujesz w prosty sposób i stworzysz z nich pyszne śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny. Jak zrobić domowe parówki?Czy wiesz, że w parówkach jest około 70-80% mięsa (czasem nawet mniej), a reszta to glutaminian sodu, woda i sól? Jeśli dodatkowo na opakowaniu zauważysz informację, że mięso jest oddzielone mechanicznie, pod żadnym pozorem nie kupuj takiego produktu. Mięso oddzielone mechanicznie to nic innego jak rozdrobnione resztki mięsno-kostne, które jest mocno rozdrobione i dodawane do produktów takich jak parówki. Jeśli koniecznie chcesz kupować parówki w sklepie, zawsze dokładnie czytaj skład. W sklepie mięsnym możesz poprosić o pokazanie etykiety.Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie samodzielne przygotowanie parówek, które składać się będą w 100% z mięsa wieprzowego- podgardla i łopatki. Parówki doprawisz przyprawami, które z pewnością masz w swojej kuchni.Domowe parówki to produkt pewny, w którym nie znajdziemy glutaminianu sodu, czyli sztucznego wzmacniacza smaku, który w nadmiarze może powodować wiele groźnych chorób. Nie znajdziemy w nich również zmielonych resztek, a prawdziwe mięso.Parówki wieprzowe przygotowane w domu możesz podać z chlebem i pomidorem, możesz również ugotować na nich błyskawiczne spaghetti dla dzieci, a także zrobić aromatyczne leczo- tu poznasz przepis na leczo z parówkami, idealne na szybki obiad.
Specjalnie dla was przygotowaliśmy dziś prostą i smaczną propozycję obiadową. Są nią bajecznie soczyste kotlety schabowe w majonezie. Sekretem ich smaku jest marynata składająca się z zaledwie 2 łyżek popularnego sosu. Przetestujcie nasz przepis, a przekonacie się, jakie cuda potrafi zdziałać majonez. Jak zwykle przygotowujecie schabowe? Czy po rozbiciu plastrów mięsa oprószacie je tylko przyprawami, panierujecie i smażycie? Czy może wkładacie je na kilka godzin do marynaty? Ta druga szkoła przyrządzania kotletów ma więcej zwolenników, bo nie jest pracochłonna, a gotowa potrawa niezmiernie zyskuje na smaku i soczystości. Oczywiście trzeba tylko pamiętać o tym, by odpowiednio wcześniej zamarynować mięso. Im dłużej plastry schabu poleżą w marynacie, tym efekt będzie wyraźniejszy dla naszych kubków smakowych.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią zapieczona z sosem beszamelowym i aromatycznym parmezanem to pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Zapiekanka jest idealna zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło. Poznaj przepis na cudowną zapiekankę z mięsem mielonym i cukinią.Dania z piekarnika są zawsze genialnym pomysłem na pyszne dania i na zwykły posiłek i na specjalną okazję. Zapiekanki warzywne, mięsne, makaronowe, z kaszą, ryżem z dodatkiem aromatycznych sosów i zapieczone pod serową chmurką zawsze znikają z talerzy błyskawicznie.Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, cukinią, beszamelem i parmezanem jest jedną z moich ulubionych wersji szybkich dań z piekarnika. Jest idealnie doprawiona, pożywna i przepyszna. Mięso mielone i reszta składników połączona kremowym, gęstym sosem z dodatkiem mielonej gałki muszkatołowej rozpływają się w ustach.Danie możemy przygotować z mięsem mielonym wieprzowym lub z indyka. Indyk będzie świetnym wyborem na kolację i obiad, jeśli jesteśmy na diecie lub chcemy przygotować lżejszą wersję potrawy.Masz ochotę na tradycyjne gołąbki, ale nie masz czasu na parzenie liści i zawijanie farszu? Przygotuj gołąbkowe lasagne, czyli zapiekankę z mięsa mielonego i kapusty, jest równie pyszna i zrobisz ją błyskawicznie.
Bitki w sosie własnym to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Bitki przepisu Jakuba Kuronia są idealnie miękkie, soczyste i delikatne. Danie będzie gotowe w niecałą godzinę, a z pewnością zachwyci swoim smakiem i niepowtarzalnym aromatem wszystkich domowników. Poznaj przepis Kuronia na pyszne bitki wieprzowe w sosie własnym.Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, mięsne danie, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Bitki w sosie własnym są świetne nie tylko na obiad w zwykły dzień, ale i również na święta i większe uroczystości. Podaj je wtedy z kluskami śląskimi i lekką surówką z kapusty czerwonej, a goście będą zachwyceni.Na szybki obiad doskonale sprawdzą się natomiast bitki z gotowanymi ziemniakami oraz z ogórkami kiszonymi lub burakami. Wyraźne w smaku dodatki doskonale komponują się z delikatnym, duszonym mięsem.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie- tu poznasz przepis na schab pieczony w sosie własnym. Pieczeń jest niezwykle delikatna i aromatyczna, koniecznie musisz spróbować.
Schabowe wyszły twarde, żylaste, mało doprawione lub odkleiła się od nich panierka? Poznaj kilka prostych trików, dzięki którym kotlety zawsze będą idealnie doprawione, delikatne i pyszne. Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie i soczyste?Kotlety schabowe w chrupiącej, złocistej panierce są idealnym pomysłem na obiad, zarówno w zwykły dzień, jak i podczas większych uroczystości. Kotlety podaję głównie z ziemniakami gotowanymi, purée ziemniaczanym lub frytkami. Jako jarzynkę natomiast ogórki kiszone, buraczki z chrzanem lub lekką surówkę z kapusty pekińskiej.Tak podane danie za każdym razem znika błyskawicznie i każdy prosi o przepis na schabowe. Wystarczy kilka prostych trików, jak odpowiednie ubicie mięsa, moczenie w mleku i cebuli, panierka i dobrze dobrany tłuszcz do smażenia, aby schabowe wyszły idealnie soczyste i smaczne za każdym razem.Pamiętaj jednak, że zastosowanie nawet wszystkich wskazówek nic nie da, jeśli kupisz stare mięso. Surowy schab musi być najwyższej jakości, musi być świeży i wyglądać apetycznie- w tym artykule dowiesz się, jak wybrać w sklepie najlepsze mięso i kiedy produkt nie nadaje się do spożycia.
Dziś proponujemy wam przepis Karola Okrasy na aromatyczny pieczony schab w ziołach. Możecie go podać na obiad codzienny lub uroczysty z proponowanym sosem i na przykład zapiekaną kapustą. Tajemnica jego smaku tkwi w prostej, ale bardzo aromatycznej marynacie.Schab jest jednym z najbardziej lubianych kawałków wieprzowiny. Mięso to jest delikatne i chude jak na wieprzowinę. Doskonale nadaje się do pieczenia, choć można je też dusić i smażyć. Poznajcie pomysł Karola Okrasy na soczysty i aromatyczny schab pieczony w niskiej temperaturze.
Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym i farszem z mięsa mielonego, ryżu i podsmażonej na maśle cebulki, to pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Gołąbki zapiekane w piekarniku mają doskonały smak i rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na przepyszne pieczone gołąbki.Gołąbki to jedno z tych dań, które można jeść niemal codziennie i nigdy się nie znudzą. Tradycyjne danie z aromatycznym i pożywnym farszem nabierze jeszcze lepszego smaku, kiedy cebule przesmażysz na maśle klarowanym i dopiero później dodasz ją do reszty składników.Do gołąbków przygotuj domowy sos pomidorowy z dodatkiem kwaśnej śmietanki. Gdy gołąbki już będą mocno podpieczone, wlej do naczynia przygotowany sos, doskonale zapiecze się i połączy z całym daniem. Gołąbki piecz na bulionie warzywnym lub rosole, który został z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Jeśli gotujesz bulion, po ostudzeniu możesz przelać resztę do woreczków na lód. W ten sposób otrzymasz domowe kostki rosołowe do zup i sosów.Gołąbki możesz przygotować również w wersji bezmięsnej- tu poznasz przepis na jarskie gołąbki z farszem z kaszy i ziemniaków, są równie pyszne, co tradycyjne. Koniecznie musisz ich spróbować.
Co zrobić na obiad? Może soczyste kotlety mielone z pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia? Są ideałem wśród obiadów, bo są niezwykle łatwe i szybkie do przygotowania. A dzięki dodatkowi grzybów zyskują ciekawy smak, któremu nikt się nie oprze.Większość z was z pewnością uważa, że o kotletach mielonych wie już wszystko. Jednak zawsze można do przepisu wprowadzić jakąś zmianę, która wpłynie na smak czy soczystość potrawy. I właśnie takie ulepszenie mielonych proponuje Jakub Kuroń. Do mięsnej masy dodaje podsmażone pieczarki i trochę musztardy. Oba te składniki doskonale pasują do wieprzowiny i podnoszą smak całego dania.
Zastanawiasz się, jak wybrać w sklepie najlepsze mięso, które będzie jędrne, świeże i pyszne? Świeżość mięsa zdradza jego kolor. Przy zakupie produktu zawsze zwracaj więc uwagę na jego barwę. Jak wygląda świeże mięso i jak odróżnić je od starego produktu?Kupowanie mięsa nie jest trudne, wystarczy, że będziemy zwracać uwagę na kilka ważnych szczegółów, w tym przede wszystkim na kolor. Niezależnie od tego, czy mięso kupujemy w markecie, czy w sklepie mięsnym, musimy dokładnie je obejrzeć.W markecie zawsze zwracaj uwagę na datę ważności. Unikaj kupowania produktów, których data spożycia kończy się w dniu zakupów- takie mięso już nie będzie świeże. Produkty mięsne, które kupowane są z niewiadomych źródeł w znacznie niższej cenie, najprawdopodobniej nie są przebadane, a ich świeżość również pozostawia wiele do życzenia.Oprósz mięsa jedzmy również ryby, które są lżejsze i zdrowe. Niestety rybie mięso nie pachnie najlepiej, a po smażeniu długo jeszcze w kuchni unosi się intensywny zapach, jest jednak na to sposób. Dowiedz się, jak pozbyć się mocnego zapachu ryby.
Śląskie karminadle to tradycyjne danie z południowej Polski. Mięso mielone z łopatki lub karkówki wieprzowej jest soczyste w środku, a z zewnątrz ma chrupiącą skórkę. Karminadle swój wyraźny, mięsny smak zawdzięczają smażeniu na smalcu. Jak zrobić klasyczne, śląskie karminadle?Karminadle to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Niezwykle aromatyczne, przygotowywane według podstawowego przepisu wprost rozpływają się w ustach. Kotlety zawsze rób z kawałka świeżego mięsa, nie kupuj gotowego mięsa mielonego, a poczujesz różnicę w smaku.Do kotletów dodaj dużą cebulę, to ona nada wspaniałego, wyraźnego aromatu. Cebulę możesz posiekać drobno nożem, jednak polecam zetrzeć ją na tarce, dzięki czemu jeszcze lepiej wymiesza się z mięsem, a każdy kotlet będzie tak samo smaczny.Karminadle podaj z ziemniakami, mogą być okraszone cebulką, a także z ogórkiem kiszonym, mizerią lub ćwikłą z chrzanem. Każda wersja dania smakuje wybornie i znika z talerzy błyskawicznie.Jeśli szukasz pomysłu na śląski obiad- tu poznasz przepis na roladę wołową. Podaj ją z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą, a danie zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Soczyste, mięsne babeczki to wyjątkowo proste danie, który zachwyci swoim smakiem i wyglądem każdego miłośnika niezwykłych dań. Wieprzowe mięso mielone, boczek wędzony i dwa rodzaje sera to sekret przepysznych i soczystych muffinek, których koniecznie musisz spróbować.Wytrawne, mięsne babeczki rewelacyjnie sprawdzą się na szybki, pożywny obiad, kolację na ciepło, podwieczorek oraz na imprezę i spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Babeczki z mięsa mielonego, boczku, mozzarelli i cheddara przygotujesz błyskawicznie, a wszyscy będą prosili i o przepis i o dokładkę.Zapieczone mięso z mozzarellą pod pierzynką z jajka i aromatycznego cheddara daje niezwykłe połączenie, któremu nie można się oprzeć. Babeczki mięsne przygotowuję od dawna i za każdym razem są totalnym hitem, niezależnie od tego, czy piekę je na obiad, czy na jakąś okazję.Wytrawne babeczki to nie tylko pomysł na dania główne i pożywną przekąskę. Jeśli szukasz pomysłu na niezwykłe śniadanie da najbliższych- tu poznasz przepis na wyborne babeczki jajeczne z papryką i brokułem, są stworzone na rozpoczęcie dnia.
Kolejna tania sobota w Lidlu. Już jutro, 28 maja na klientów sieci czekają atrakcyjne promocje. Tania sobota łączy się dodatkowo z kolejną akcją, która trwa już od czwartku. Co przygotował Lidl na tanią sobotę? Sieć zachwyca swoich klientów.Lidl jest siecią, w której Polacy uwielbiają robić zakupy. Nic dziwnego- sklepy co chwilę przygotowują atrakcyjne promocje. W każdym tygodniu, od czwartku do soboty włącznie, klienci kupią wiele produktów w dużo niższych cenach.Owoce, warzywa, nabiał, mięso i wiele innych produktów, w tym napoje, kawy, słodycze są w bardzo atrakcyjnych cenach. Dodatkowo, w związku z Dniem Matki, który odbył się w czwartek, słodycze, czekolady, bombonierki i wiele innych łakoci również były do kupienia dużo taniej. Jak kupić dobrego arbuza? W tym artykule dowiesz się również, jak wybrać smacznego arbuza bez rozkrawania. Owoc będzie soczysty, słodki i pyszny. Przygotuj z niego wyśmienitą lemoniadę, idealną w upalne dni.
Dziś zdradzimy wam prosty sposób na soczyste kotlety mielone. Takie, które pamiętacie z rodzinnego domu lub z najlepszych stołówek. Koniecznie pamiętajcie o najważniejszych zasadach, jedną z nich jest dodatek namoczonej i odciśniętej bułki. Poznajcie też inne sprawdzone triki na zwiększenie soczystości i smaku mielonych.Kotlety mielone są jednym z tych tradycyjnych, polskich dań, bez których nie wyobrażamy sobie żadnego tygodnia w roku. Łatwo i szybko się je robi, doskonale smakują i można się nimi nasycić. Czasami jednak nie wyjdą odpowiednio soczyste, dlatego podpowiemy wam, na co należy zwrócić uwagę.
Co dziś zrobić na obiad? Może skuszą was kruche i soczyste kotlety schabowe w jogurtowej marynacie? Ten tani i pyszny obiad przygotujecie szybko i bez problemu. Podajcie je z pieczonymi ziemniakami i dużą porcją surówki, a danie zyska na smaku i wyglądzie. Kotlety schabowe każdy robi po swojemu. Jedni jedynie oprószają je przyprawami, a potem panierują i smażą. Inni wolą wcześniej zamarynować mięso, bo zyskuje na smaku i kruchości. Do zamarynowania schabu często używa się mleka i cebuli. My również sięgnęliśmy po nabiał, a dokładnie po jogurt naturalny. Dodał mięsu delikatności i aksamitnego smaku.
Pomysł na pyszny, lekki i jednogarnkowy obiad? Przygotuj soczysty schab w delikatnym sosie pieczarkowym z dodatkiem natki pietruszki i śmietany. Schab duszony z warzywami jest miękki i przepyszny. Poznaj prosty przepis na wieprzowinę w sosie z pieczarek, palce lizać.Schabowe duszone w aromatycznym sosie pieczarkowym są niezwykle delikatne, soczyste i pełne smaku. Danie przygotujesz w zaledwie godzinę, a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Schab w sosie sprawdzi się więc nie tylko na szybki obiad, ale również większe uroczystości i wizytę gości, każdy będzie prosił o przepis.Sos przygotuj na bazie wywaru warzywnego, który jest idealną podstawą do wszystkich dań tego typu. Mięso duszone w bulionie również nabierze doskonałego charakteru. Do schabu podaj ziemniaki, kluski śląskie, włoskie gnocchi, a także ulubioną jarzynkę. Świetnie pasuje tutaj mizeria, buraczki, lekka sałatka z rukolą i pomidorkami.Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienny obiad dla całej rodziny- tu poznasz przepis na wyśmienite roladki wieprzowe z suszonymi pomidorami. Danie doskonale sprawdzi się również jako świąteczna potrawa, każdy będzie prosił o dokładkę.