Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

Ewa Wachowicz, szynka
06.04.2022 18:23 Wielkanocna szynka według przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tkwi w marynacie

Planujecie zrobić pieczyste na święta? Możecie przygotować wielkanocną szynkę według przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tego soczystego mięsa tkwi w wyjątkowej marynacie. Zawiera ona między innymi sok jabłkowy i cebulę i doskonale wydobywa smak szynki. Jeśli chodzi o typowe, wielkanocne mięsa, to z pewnością należy do nich szynka. Odpowiednio przyprawiona, zamarynowana i upieczona potrafi smakować naprawdę doskonale. I co ważne, nie ma przy niej dużo pracy. Mięso wystarczy tylko odpowiednio wcześnie zamarynować.

Golonka pieczona
05.04.2022 17:46 Soczysta i miękka golonka bez gotowania w gęstej marynacie. Idealna na obiad i od święta

Klasyczna golonka przyzwyczaiła smakoszy do konieczności obgotowania mięsa w aromatycznym wywarze. Dzięki temu golonka nabiera delikatności i pysznego smaku, jednak krok ten nie jest konieczny. Dobrym przykładem jest poniższa receptura na golonkę w gęstej marynacie, która wymaga jedynie pieczenia w rękawie. Golonka w gęstej marynacie z dodatkiem ciemnego piwa gwarantuje, że obiad z jej udziałem zostanie zapamiętany na długo. Soczyste i rozpływające się w ustach mięso zachwyca wszystkich miłośników najlepszych uczt. Sekretem do uzyskania idealnej soczystości i miękkości jest pieczenie golonki w rękawie, co kumuluje soki wewnątrz mięsa. Pod koniec wystarczy rozciąć rękaw i jeszcze chwilę piec, żeby wytworzyć pyszną chrupiącą skórkę.

Musztardowe kotlety schabowe z puszystą śmietankową panierką
05.04.2022 09:45 Musztardowe kotlety schabowe z puszystą śmietankową panierką. Pomysł na przepyszny obiad

Kotlety schabowe muszą być soczyste. Najlepsze wyjdą wtedy, gdy dodatkowo ich panierka będzie chrupiąca i aromatyczna. Nasz nowy przepis wykorzystuje musztardę i śmietanę, by nadać mięsu pożądanych cech. Przekonajcie się jak delikatne, choć pełne charakteru i chrupiące schabowe jesteście w stanie uzyskać. Po kotlety schabowe sięgamy na tyle często, że czasem warto urozmaicić ich smak. Tym razem proponujemy wam nietypową wersję panierki, w której jajka połączymy z musztardą i kwaśną śmietaną. Taka mikstura sprawi, że mięso będzie soczyste i wyraziste jednocześnie. Spróbujcie, a jeszcze do tej kompozycji wrócicie.

żurek
04.04.2022 09:41 Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy

Przedstawiamy przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Jesteśmy pewni, że ta staropolska odsłona kultowej zupy przypadnie do gustu wam i waszym bliskim. By nadać tej świątecznej zupie wyrazistego smaku, wystarczy pod koniec gotowania dodać do niej trochę chrzanu. Zresztą przekonajcie się o tym sami.Żurek jest tradycyjną, polską zupą, której największa popularność przypada na święta wielkanocne. To wtedy żurek serwuje się w czasie niedzielnego śniadania. Zwykle podaje się go z jajkiem i białą kiełbasą. Jednak bardziej niż dodatki, liczy się smak zupy.Smak żurku jest kwintesencją składników, użytych do jego przyrządzenia. Czuć więc w nim smak wędzonki, suszonych grzybów, czosnku i aromatycznych przypraw. Jednak czasami mimo wszystko, brak mu wyrazu. Jeśli macie taki niedosyt, sięgnijcie po chrzan.

Wątróbka pieczona
03.04.2022 21:56 Delikatna i soczysta wątróbka z piekarnika. Zapomnij o smażeniu

Zwykle, gdy nachodzi ochota na wątróbkę, myśli się o przygotowaniu jej na patelni, jednak dzisiaj prezentujemy zupełnie inny sposób. Wątróbka z piekarnika wychodzi idealnie delikatna, soczysta i pełna smaku. Taki posiłek można podać całej rodzinie z dodatkiem ziemniaków lub zwykłego chleba. Wątróbka z piekarnika charakteryzuje się przede wszystkim znacznie mniejszą kalorycznością, w porównaniu do wątróbki z patelni. Nie potrzeba wszak do niej tak dużo tłuszczu, aby stała się równie złocista.

zapiekanka
03.04.2022 11:23 Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem. Pomysł na niedrogi i pyszny obiad

Szukacie pomysłu na niedrogi i pyszny obiad? Może skusicie się na zapiekankę ziemniaczaną z szynką i serem? Jest prosta do przygotowania, a potrzebne składniki z pewnością macie pod ręką. Wystarczy je pokroić, ziemniaki podgotować, ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika. Zapiekanki mają wiele zalet. Są łatwe i szybkie do przygotowania. Można je zrobić z niewyszukanych składników i doskonale nadają się do odgrzewania.Po skomponowaniu i ułożeniu całości w żaroodpornym naczyniu wystarczy nam tylko czekać, aż całość się zapiecze. Tę robotę na szczęście robi za nas piekarnik, więc my w tym czasie możemy przygotować surówkę.

kotlety mielone
03.04.2022 09:31 Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste? Mamy niezawodną sztuczkę

Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste? Mamy niezawodną sztuczkę, która sprawi, że już zawsze będą pulchne i miękkie. Na czym ona polega? Na wyrobieniu masy z odrobiną bardzo zimnego składnika. Takie kotlety w mig znikną z obiadowych talerzy. Gwarantujemy.Kotlety mielone są bardzo popularnym daniem w naszej kuchni. Łatwe i szybkie do zrobienia, uwielbiają je dorośli i dzieci. Jednak czasami kotlety wychodzą twarde i suche, a wtedy nie zjadamy ich ze smakiem. Jak temu zapobiec?

Kotlety schabowe
02.04.2022 11:53 Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów schabowych? Zdradzamy najlepsze patenty

Prawdopodobnie nie ma nic gorszego podczas gotowania kotletów schabowych od odpadającej z nich panierki. Aby temu zaradzić, wystarczy dodać do jajek nieco soli oraz oleju. Babciny patent zwiększa przylepność panierki do mięsa, co pozwala uzyskać idealną chrupkość bez ryzyka wpadki. Niżej wyjawiamy więcej porad dotyczących schabowych. Kotlety schabowe stanowią jedno z najważniejszych dań współczesnej kuchni polskiej i w wielu domach co tydzień rozlegają się odgłosy ubijania schabu. Ich smak jest zbyt dobry, aby móc z nich zrezygnować. Niestety podczas ich przygotowywania można spotkać się z pewnymi problemami, które mocno psują doświadczenie podczas jedzenia. Największym z nich jest odpadająca panierka, na szczęście mamy na to sposób.

sklep Lidl
01.04.2022 20:26 Tania Sobota w Lidlu. Okazja na tanie zakupy

Już jutro od samego rana zacznie się Tania Sobota w Lidlu. Będzie to doskonała okazja na zrobienie tanich zakupów. Tłumy klientów z pewnością ruszą do popularnego dyskontu, bo szkoda nie skorzystać z tak wspaniałych promocji. Przejrzyjcie z nami aktualną gazetkę sklepu. Weekend to czas, kiedy zwykle wybieramy się na większe zakupy spożywcze. Mamy na nie więcej czasu i chcemy się zaopatrzyć na nadchodzący tydzień. Jutro można też zrobić część zakupów z myślą o nadchodzących świętach. Trwalsze produkty spokojnie można kupić wcześniej, zwłaszcza jeśli będą po dobrych cenach.

smażenie kotletów
01.04.2022 19:13 Co zrobić, aby bułka tarta nie odklejała się od kotleta? Garść porad

Wiecie, co zrobić, aby bułka tarta nie odklejała się od kotleta? Zdradzimy wam garść sprawdzonych porad, dzięki którym już nigdy nie doświadczycie tego problemu. Dobrym rozwiązaniem jest na przykład użycie prostego pomocnika, który z pewnością każdy z was ma w kuchni. Musicie się z nim zaprzyjaźnić. Kotlety schabowe z pewnością przyrządzacie często i od wielu lat. Jednak mimo to czasami nie wychodzą takie, jakbyście chcieli. Jednym z większych problemów jest odpadająca panierka. Bez niej schabowe nie wyglądają ani nie smakują, jak należy. Podpowiemy więc wam, co jest tego przyczyną i jak uniknąć tego błędu.

siostra Anastazja, sałatka jarzynowa
01.04.2022 18:21 Wielkanocna sałatka jarzynowa siostry Anastazji. Idealna na święta

Oto wielkanocna sałatka jarzynowa według siostry Anastazji. Jest idealna na święta, a jej sekretem są dwa nieoczywiste produkty. Jednym z nich jest szynka, która na tę okazję pasuje doskonale, drugim ogórki konserwowe, które zaostrzają smak potrawy. Poznajcie dokładną recepturę siostry i skuście się na przyrządzenie nowej sałatki jarzynowej. Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez sałatki jarzynowej. Ona jest zawsze i, mimo że taka oklepana, za każdym razem znajduje wielu amatorów. Siostra Anastazja jednak nieco odmienia jej smak, wzbogacając ją o szynkę, która doskonale komponuje się z konserwowym ogórkiem. Skorzystajcie z jej przepisu.

Projekt bez tytułu - 2022-03-30T145038.804
30.03.2022 14:51 Zachwycająca w każdym kęsie karkówka marynowana w coca-coli. Prosty pomysł na pyszny obiad

Oto zachwycająca w każdym kęsie karkówka marynowana w coca-coli. Jest to prosty pomysł na pyszny obiad. Jego przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku. Napój wystarczy wymieszać z oliwą i powstałą mieszanką zalać mięso. Po upieczeniu będzie kruche i idealnie soczyste. Karkówka jest niezwykle smacznym mięsem, zwłaszcza jeśli się ją upiecze. Oczywiście doskonale smakuje grillowana, jednak ta z piekarnika też jest niczego sobie. Szczególnie gdy wcześniej zamarynujesz mięso w mieszance coli i oliwy. Dzięki tym dodatkom zyska niepowtarzalny smak i dużą soczystość.

pasztet
30.03.2022 14:06 Wilgotny wielkanocny pasztet jak u babci. Wystarczy 1 prosta sztuczka

Poznajcie przepis na wilgotny wielkanocny pasztet jak u babci. Wystarczy jedna, prosta sztuczka, by pasztet wyszedł obłędnie soczysty i zachwycił smakiem wszystkich gości. Co jest sednem sprawy? Nasze babcie dodawały do pasztetu oddzielnie żółtka i ubite białka. Zobaczcie zresztą, jak dokładnie przygotować taki wyborny specjał. Pasztet jest jednym z klasycznych, wielkanocnych specjałów. Oczywiście można go kupić, jednak ten zrobiony własnoręcznie z pewnością wyjdzie smaczniejszy i dokładnie taki, jak lubi twoja rodzina. Przygotowując go, wykorzystaj sztuczkę babć, a mianowicie nie dodawaj do mięsnej masy całych jaj. Lepiej będzie, jak wymieszasz ją z żółtkami, a potem delikatnie połączysz z pianą z białek. Dzięki temu pasztet będzie delikatny i wilgotny.

schab duszony
28.03.2022 15:54 Kotlety schabowe po trybunalsku. Tani i smaczny obiad

Dziś prezentujemy kotlety schabowe po trybunalsku. Ten tani i smaczny obiad z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Mięso wychodzi bowiem wyjątkowo miękkie dzięki wcześniejszemu skropieniu go sokiem z cytryny. Koniecznie przetestujcie ten przepis, a będziecie często do niego wracać.Kotlety schabowe kojarzą się z chrupiącą panierką i kruchym wnętrzem. Niektórzy jednak unikają ich przyrządzania, ze względu na panierkę, która chłonie dużo tłuszczu. Dlatego przychodzimy z nowym pomysłem na schabowe. Zamiast panierować, uduście je z cebulą. Wcześniej mięso zamarynujcie w soku z cytryny, dzięki czemu nabierze wyjątkowej kruchości.

siostra Anastazja, jajka faszerowane
27.03.2022 18:36 Jajka nadziewane sosem tatarskim według przepisu siostry Anastazji. Hit na święta

Prezentujemy jajka nadziewane sosem tatarskim według przepisu siostry Anastazji. Będzie to prawdziwy hit na nadchodzące święta. To cudowne danie łączy bowiem dwa wielkanocne hity w jednej potrawie. Koniecznie musicie je przetestować. Jak Wielkanoc, to jajek moc. Na większości stołów pojawią się z pewnością jajka z majonezem, faszerowane i nadziewane przeróżnymi masami. Ciekawą propozycję ma dla was siostra Anastazja. Jajka faszerowane podaje bowiem z sosem tatarskim. Jest więc bardzo smacznie i soczyście.

boczek pieczony
27.03.2022 17:01 Prosty patent na soczysty pieczony boczek. Ideał na wielkanocny stół

Dziś zdradzimy wam prosty patent na soczysty pieczony boczek. Jest to ideał na wielkanocny stół, bo nie tylko dobrze się prezentuje, ale też świetnie smakuje. Jak go przyrządzić? Natrzyj boczek kilkoma aromatycznymi przyprawami i wstaw do piekarnika. Lepszej wędliny nie kupisz.Jak święta, to pieczyste. Pieczemy szynkę, schab, karkówkę, a także boczek. I w sumie ten ostatni niezawodnie wychodzi dobry. To dlatego, że zawiera dużo tłuszczu, który nadaje pieczeni soczystości. Gdy jednak natrzecie mięso odpowiednimi przyprawami, boczek będzie lżej strawny, a jego smakowi trudno będzie się oprzeć.

kartacze
26.03.2022 19:10 Prosty przepis na kultowe kartacze. Smak jak sprzed lat

Polecamy prosty przepis na kultowe kartacze. Mają smak jak sprzed lat i z pewnością warto go sobie przypomnieć, bo wiele osób zapomniało już o tym rarytasie. A szkoda, bo jest smaczny i pożywny i będzie doskonałą odmianą od kotletów i mięs duszonych.Kartacze to popularne na Podlasiu kluski ziemniaczane z mięsnym nadzieniem. Przypominają nieco pyzy, ale są od nich większe. Doskonale smakują okraszone zrumienionym boczkiem lub podsmażoną cebulką. Będą idealne na obiad dla całej rodziny.

biała kiełbasa
26.03.2022 15:51 Jak wykorzystać wodę po gotowaniu kiełbasy? Nic się nie zmarnuje

Dziś powiemy wam, jak wykorzystać wodę po gotowaniu kiełbasy. Tak, tak, jest cenniejsza, niż myślisz, dlatego warto użyć jej do przyrządzenia innych potraw. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a nowa potrawa zyska ciekawy smak i aromat. Koniecznie pamiętaj o tym przed zbliżającą się Wielkanocą. Już niedługo Wielkanoc, w czasie której na niemal każdym polskim stole pojawi się biała kiełbasa. Niektórzy ją pieką, ale większość osób gotuje ją i podaje do żurku, albo serwuje z chrzanem czy ćwikłą. Woda po ugotowaniu kiełbasy zwykle jest wylewana, a tymczasem warto ją wykorzystać do przygotowania innych potraw.

Smażenie wątróbki
24.03.2022 01:00 Jak smażyć wątróbkę, żeby tłuszcz nie pryskał na patelni? Mamy sprytny patent

Odpowiednio wysmażona wątróbka jest pysznym produktem, który podczas jedzenia wręcz rozpływa się w ustach. Aby to osiągnąć, trzeba jednak poznać dobrą technikę, która pozwoli przyrządzić ją tak, aby ta była w środku soczysta. Największym problemem jest jej pryskanie w kontakcie z rozgrzanym olejem, czemu można zapobiegać, dokładnie ją wcześniej osuszając. Niżej zdradzamy więcej porad dotyczących smażenia idealnej wątróbki. Wątróbka z cebulką jest dla wielu posiłkiem idealnym. Dobrze przysmażona i chrupiąca wątróbka z delikatną i słodką cebulką pysznie się komponuje, a dodatkowo są pożywne i zdrowe. Niestety po wrzuceniu surowej wątróbki na olej łatwo wywołać silne pryskanie, które skutecznie przeszkadza w wygodnym gotowaniu. Istnieją proste sposoby, aby szybko temu zaradzić.

Mięso mielone
24.03.2022 01:00 Czy można jeść szare mięso mielone? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Z pewnością spotkałeś się z widokiem mięsa mielonego, które nabrało nieapetyczny szary kolor. Naturalnie człowiek zastanawia się, czy taki produkt jest zdatny do spożycia. Szarzenie jest efektem utleniania i wskazuje na kontakt mięsa z powietrzem, nie jest jednak niebezpieczne. Więcej o tym procesie wyjaśniamy poniżej. Z mięsa mielonego korzysta się w polskich domach regularnie. Kotlety mielone, gołąbki czy sos do spaghetti bez rozdrobnionego mięsa nie mogłyby powstać, co mocno uderzyłoby w polską kuchnię. Po odłożeniu kupionego mięsa do lodówki i zostawieniu go w niej na kilka godzin czasem jego kolor zmienia się z różowej na szarą. Czy jest się czego obawiać? Niżej wszystkiego się dowiesz.

Wyborne polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
24.03.2022 01:00 Wyborne polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym. Hit nie tylko na wielkanocny obiad

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to pomysł na posty, doskonały obiad, nie tylko na Wielkanoc. Wieprzowina duszona w aromatycznym sosie jest soczysta i idealnie miękka. Danie jest świeże, lekkie, wiosenne i pełne smaku. Poznaj przepis na wyborne polędwiczki w sosie chrzanowym.Polędwica wieprzowa to bardzo delikatne i soczyste mięso, które przygotujesz na wiele sposobów. Jednym z moich ulubionych są polędwiczki w sosie chrzanowym ze śmietaną i szczypiorkiem. Sos gotowany na aromatycznym bulionie jest przepyszny.Do polędwiczek podaj ziemniaki, ryż lub kaszę. Biała kasza gryczana niepalona świetnie pasuje do wszystkich dań mięsnych jednogarnkowych, wzbogaca ich smak i jest bardzo pożywna. Polędwiczki podsmaż najpierw z cebulką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dzięki czemu wydobędziesz z mięsa najlepszy aromat.Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki i smaczny obiad- tu poznasz przepis na polędwiczki pieczone z jabłkiem i cebulką, palce lizać.

schab pieczony
23.03.2022 01:00 Soczysty i delikatny schab pieczony w mleku. Prosty sposób na pyszne danie

Mamy prosty sposób na pyszne danie. Przygotujcie soczysty i delikatny schab pieczony w mleku. Będzie niezwykle kruchy i smaczny. Wystarczy, że wymoczycie mięso w krowim mleku, a potem je upieczecie. Tak przygotowany schab sprawdzi się jako danie obiadowe, a także na półmisku zimnych mięs.Schab jest jednym z atrakcyjniejszych kawałków wieprzowego mięsa. Zachwyca delikatnym smakiem i małą zawartością tłuszczu. Ma też idealny kształt, który nie wymaga formowania przy pomocy siatki czy kuchennej nici. Na stole prezentuje się elegancko i zwykle szybko znika z półmisków. Gdy przygotujecie schab według naszej receptury, to znaczy wymoczycie go w mleku, z całą pewnością będzie delikatniejszy i bardziej soczysty niż zwykle. Zyska też aksamitne wykończenie i mleczny smak.

Wielkanocna szynka
23.03.2022 01:00 Jak zrobić domową szynkę na Wielkanoc? Zdradzamy najlepszy patent

Zastanawiacie się, jak zrobić domową szynkę na Wielkanoc? Dziś zdradzamy najlepszy patent na tę klasykę świątecznego stołu. Tak naprawdę wystarczy zwrócić uwagę na jeden detal, a mianowicie na warstwę tłuszczyku, którym pokryty jest kawałek mięsa. Dzięki niemu szynka wyjdzie obłędnie soczysta i smakowita. Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tej najbardziej klasycznej i tradycyjnej pieczeni. Tak, tak, jeśli Wielkanoc, to koniecznie pieczona szynka. Najlepiej taka domowej roboty, pełna aromatu, smaku i bez zbędnych dodatków. Dziś powiemy wam, jak ją przygotować, by wyszła przepyszna.Ważnym elementem sukcesu, jest zakup odpowiedniego kawałka mięsa. Najlepszy będzie taki pokryty z wierzchu warstwą tłuszczyku. W czasie pieczenia tłuszcz będzie się wytapiał, nadając szynce doskonałego smaku i soczystości. Kilka dni przed pieczeniem szynkę warto zamarynować. Do przygotowania marynaty warto użyć ziół i przypraw, a także trochę czosnku, octu i oleju. Mięso najlepiej jest piec w foliowym rękawie lub przykrytym naczyniu żaroodpornym. Dzięki temu będzie soczyste i delikatne.

Marynowana karkówka w plastrach
23.03.2022 01:00 Karkówka pieczona z cebulą to najłatwiejszy i najlepszy obiad. Dokładki są nieuniknione

Idealnie upieczona karkówka powinna charakteryzować się soczystością oraz delikatnością, które zachwycają przy każdym kęsie. Poniższa receptura na karkówkę pieczoną z cebulą pozwala uzyskać taki efekt. Kluczem do sukcesu jest polanie mięsa olejem i kilkoma kroplami soku z cytryny, co zmiękcza je i marynuje. Karkówka pieczona z cebulą jest pyszną propozycją dla miłośników prawdziwych mięsnych uczt. To także łatwy sposób na sycące danie dla całej rodziny, które nie wymaga zbyt dużo pracy ani czasu. Marynowanie mięsa w soku z cytryny pozwala uzyskać obłędną kruchość i rozpływającą się konsystencję. Kwaśne pH soku zmiękcza mięso, a także gromadzi w jego wnętrzu wilgoć, co dodatkowo poprawia soczystość.

 Jajka faszerowane szynką
22.03.2022 01:00 Jajka faszerowane szynką. Prosta i smaczna wielkanocna przekąska

Jajka faszerowane szynką to pomysł na pyszne śniadanie lub przekąskę. Potrawa sprawdzi się doskonale jako przystawka na wielkanocnym stole, a także podczas większych uroczystości i spotkań rodzinnych. Poznaj przepis na wyśmienite jajka faszerowane szynką.Jeśli szukasz pomysłu na szybką, wiosenną potrawę z chrzanem, jajkami i szynką, to jajka faszerowane są idealną opcją. Potrawę przygotujesz naprawdę błyskawicznie, a efekt zachwyci wszystkich gości. Jajka faszerowane udekoruj świeżymi ziołami, np. koperkiem, będzie świeżo i pysznie.Jajka gotuj 8-10 minut w osolonej wodzie, wtedy jajka będą idealnie ścięte, a skorupki z łatwością odchodzą od białek. Jajka faszerowane świetnie uzupełnią zimną płytę, podaj je jako alternatywa dla sałaki i dodatek do wędlin, serów, pieczonego schabu.Jeśli szukasz pomysłu na jajka faszerowane- tu poznasz przepis na jajka z pieczarkami, pietruszką i majonezem, są przepyszne.