Wołowina to ogólna nazwa wszelkiego mięsa pozyskiwanego od bydła domowego – jest to jedno z najpopularniejszych rodzajów mięsa na świecie. Charakterystyczną cechą dobrej jakości wołowiny jest jej intensywny, czerwony kolor, sprężysta struktura oraz widoczne, białe żyłkowanie tłuszczu (zwane marmurkowatością).
Wołowina jest mięsem uznawanym za jedno z najbardziej wymagających w obróbce – ze względu na strukturę włókien mięśniowych wymaga odpowiedniego sezonowania lub dłuższej obróbki termicznej. Z drugiej strony, dobrze dobrany fragment mięsa i prawidłowa technika przyrządzenia pozwalają uzyskać zniewalający efekt smakowy.
Mięso wołowe występuje zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i nowoczesnej. Z jej udziałem najczęściej przygotowuje się rozmaite gulasze, jednak najpopularniejsze są pieczenie i steki. Kotlety wołowe stosowane są na masową skalę w daniach typu fast food, zaś osoby o nieco bardziej wyrafinowanych gustach skuszą się na tatara wołowego.
Wołowina jest mięsem o wysokiej gęstości odżywczej – bogatym źródłem pełnowartościowego białka, żelaza hemowego, cynku, selenu, fosforu oraz witamin z grupy B, zwłaszcza B12. Zawartość tłuszczu w wołowinie waha się w zależności od partii mięsa, rasy bydła i sposobu chowu – mięso z ras mięsnych, szczególnie z chowu pastwiskowego, zawiera korzystniejszy profil kwasów tłuszczowych.
Reasumując, spożycie wołowiny może przyczyniać się do poprawy parametrów krwi (wspomagając walkę z niedokrwistością), wspierać odporność i wpływać korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Jednocześnie, nadmierne spożycie mięsa czerwonego – zwłaszcza przetworzonego – wiązane jest z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i niektórych nowotworów.
Podział półtuszy wołowej jest niezwykle istotny dla rozróżnienia poszczególnych dań, które z mięsa wołowego można przyrządzić – ponadto, oczywiście, mięso z danej części bydła różni się smakiem i konsystencją od innej (a nierzadko część półtuszy może z góry determinować jej przeznaczenie kulinarne).
Klasyczny podział półtuszy wołowej wyróżnia aż 15 rodzajów mięsa wołowego. Jest to karkówka, żeberka (wraz ze szpondrem), mostek, rozbratel, antrykot, rostbef, polędwica, łata, łopatka, udziec, pachwina, rumsztyk, pręga, ligawa i ogon.
Pokaż więcej
W sklepach Dino dostępne jest jedno z najzdrowszych mięs. Obecnie można kupić je w niższej, korzystnej cenie. Należy się jednak pospieszyć, bo oferta jest ograniczona czasowo. O jakie mięso chodzi?
Jeśli macie dosyć klasycznych mielonych i klopsików, musicie przetestować ten przepis. Mięso mielone w całkiem innej odsłonie. Jest pyszne i naprawdę proste do przygotowania. Koniecznie sprawdźcie.
Faszerowana pysznymi grzybkami wołowa rolada to doskonały sposób, by esencjonalnym posiłkiem pożegnać wakacje i wkroczyć w jesień. Delikatne kurki świetnie współgrają z rozpadającą się w ustach wołowiną. Chodzi tu nie tylko o kontrast smaków, lecz także faktur.
Od teraz mięso w twoim gulaszu zawsze będzie miękkie. Wystarczy zrobić je według tego przepisu, bo z nim zawsze się udaje. Jest łatwy, więc powiedzie się z nim każdemu smakoszowi.
Nawet najtwardsza wołowina musi ulec. Długotrwałe duszenie w warzywach to świetny sposób na tańsze części mięsa. Jest soczyste, smakowite i bardzo delikatne. Wszystko zrobi za nas brytfanna.
Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup przez Polaków. Kojarzy się z niedzielnym obiadem i wyjątkowym smakiem. Ma właściwości lecznicze. Na jakim mięsie gotujesz rosół? Ania Starmach stawia na klasykę. Wychodzi pysznie!
Odświętna wersja rosołu babci Kazi charakteryzuje się pełnym, esencjonalnym smakiem i aromatem. Przygotowana jest na bazie mięsa drobiowego oraz wołowego. Dzięki starannie dobranym przyprawom danie zyskuje wykwintnego wyrazu. Tak przygotowany rosół uświetni każdą okazję.Sekretem przygotowania idealnego rosołu jest odpowiednio długie gotowanie. Rosół nie wybacza pośpiechu. Mistrzowie kuchni swój bulion warzą nawet przez kilkanaście godzin na wolnym ogniu. Finalny smak potrawy wart jest każdej chwili spędzonej na jej przygotowaniu.
Burger Drwala z McDonald's jest jedną z najpopularniejszych pozycji w tej sieci restauracji. Co roku miłośnicy hamburgerów wyczekują jej z niecierpliwością w zimowym menu. Obecny sezon na "Drwala" powoli ma się ku końcowi. Uwielbiana kanapka zniknie bowiem z menu pod koniec stycznia. Burger drwala z McDonald's jest z nami od 2011 roku. Jak widać popularność kanapki przez lata nie zmalała ani odrobinę. W dalszym ciągu słynny "Drwal" ma grono oddanych zwolenników. Został już niecały miesiąc, aby cieszyć się jego smakiem.
Flaczki wołowe są potrawą znaną w polskiej kuchni. Często jednak zamiast mięsa rozpływającego się w ustach, otrzymujemy twarde i wyjątkowo nieapetyczne. Jak ugotować flaki, aby zawsze wychodziły wyśmienite? Cały sekret tkwi w długości gotowania oraz w momencie dodania soli do potrawy.Flaczki mają tyle zwolenników, co przeciwników. Miłośnicy tej zupy oczekują za każdym razem idealnie przyrządzonego dania. Nie popełnij 2 podstawowych błędów przy gotowaniu flaków, a spełnią one najwyższe wymagania. Miękkie i delikatne flaczki cieszyć będą Wasze podniebienia na co dzień i od święta.
Tatar wołowy jest kultową przystawką. Odpowiednio przygotowana, surowa wołowina podana z ulubionymi dodatkami jest niezwykle delikatna i aromatyczna. Niestety tatar często ciemnieje po przygotowaniu. Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Jak przyrządzić tatara jak z restauracji? Poznaj sposoby najlepszych kucharzy.Dlaczego tatar ciemnieje? Surowa wołowina szybko zmienia kolor z czerwonego na brązowy pod wpływem świeżego powietrza. To zupełnie normalny proces, który jednak negatywnie wpływa na estetykę całego dania. Tatara wołowego podamy z wieloma składnikami. W Polsce surową wołowinę podajemy głównie z marynowanymi grzybami, ogórkiem kiszonym i cebulą. Gorąco polecam wypróbowania kultowej potrawy w nieco innej wersji, z kaparami, oliwkami, rukolą i suszonymi pomidorami. Tatara klasycznie podajemy z surowym jajkiem i dopraw solą świeżo mielonym pieprzem.Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Tatar przygotuj przed samym podaniem. Podczas wyrabiania mięsa koniecznie skrop je sokiem z cytryny i dodaj oliwę z oliwek. Nie ma lepszego sposobu na zachowanie świeżego wyglądu surowej wołowiny. Do mięsa koniecznie dodaj również łyżkę musztardy.Tatara doprawia się przed jedzeniem podczas mieszania mięsa z jajkiem i innymi dodatkami. Ze względu na to, że jajko również podawane jest surowe, dokładnie umyj je wodą z mydłem, a następnie sparz wrzątkiem. W ten sposób pozbędziesz się chorobotwórczych bakterii znajdujących się na skorupkach jajek.
Zrazy bez zawijania, zwane też bitkami wołowymi, są proste w przygotowaniu. Uduszone w sosie z dodatkiem suszonych grzybów mięso wołowe skusi niejednego smakosza. Podajcie je podczas rodzinnego obiadu, a wszyscy będą zachwyceni. Jeśli na myśl o zrazach od razu przypominacie sobie żmudne formowanie wołowych plastrów w rolady, tym razem nie będzie to konieczne. Mięso podsmażymy i udusimy, przy okazji przyrządzając gęsty sos z dodatkiem aromatycznych grzybów. Będzie pysznie.
Rolada z mięsa mielonego jest świetną alternatywą kotletów smażonych w panierce. Delikatne i soczyste danie z dodatkiem aromatycznego sera skusi niejednego smakosza. Zapiekając przysmak wraz z ziemniakami, obiad dla całej rodziny będziecie mieli już prawie gotowy. Spróbujecie?Znudziło Wam się przyrządzanie kotletów z mięsa mielonego? Zróbcie z niego roladę. W mięsie proponujemy zamknąć ser żółty i zapiec całość wraz z ziemniakami. W międzyczasie wystarczy przygotować surówkę i obiadowe danie będzie gotowe.
Sylwia Bomba nie boi się kuchennych wyzwań. Niedawno podzieliła się pomysłem na pożywną zupę meksykańską. Dzięki dodatkowi wołowiny, fasoli oraz warzyw, potrawa jest niezwykle sycąca, a przez zawartość aromatycznych przypraw bez trudu rozgrzewa w chłodny jesienny wieczór. Przygotowanie zupy meksykańskiej nie należy do trudnych zadań. Wystarczy podsmażyć składniki, a następnie gotować je przez kilkanaście minut z dodatkiem wody. Sylwia Bomba tę potrawę przyrządza w asyście swojej córki. Taki przepis to doskonała okazja do wspólnego gotowania.
Popularny tatar to nic innego, jak wołowy befsztyk serwowany na surowo. Zazwyczaj podawany jest jako przekąska w towarzystwie pokrojonych drobno dodatków. Nieco inaczej do popularnej przystawki podszedł znany kucharz Tomasz Strzelczyk. Swoją wersję tatara serwuje na świeżej chrupiącej bułeczce.Kanapki z tatarem w wykonaniu Tomasza Strzelczyka, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, idealnie sprawdzą się na rozmaitych spotkaniach towarzyskich. Zajadając tę przekąskę można zasiąść do oglądania zmagań naszej reprezentacji. Ten tatar jest nie tylko niezwykle smaczny, ale również efektownie prezentuje się na talerzu. Sprawdźcie sami.
Burger Drwala jest kultową kanapką sieci McDonald's. Kanapka pojawia się w ofercie pod koniec każdego roku kalendarzowego. Wiemy, jakie będą warianty popularnego burgera w 2022 roku. Mamy również niezawodny przepis na domową kanapkę jak z McDonald's.Burger Drwala jest najbardziej wyczekiwaną kanapkową popularnej sieci restauracji szybkiej obsługi. Wołowina, kotlet serowy, chipsy z boczku to gratka dla każdego smakosza. Kanapka będzie dostępna w ofercie McDonald's już od 23 listopada. Jakie będą warianty popularnego burgera?Burger Drwala 2022 to aż pięć wariantów pysznej i treściwej kanapki. Burger Drwala Klasyczny z kotletem wołowym, serowym, chipsami z boczku i prażoną cebulką. Burger Drwala z Kurczakiem z kotletem drobiowym w chrupiącej panierce.Burger Drwala z Żurawiną, czyli klasyka z dodatkiem słodkiego sosu. Burger Drwala na Ostro z pikantnym sosem i papryczkami jalapeno. W ofercie znajdziemy również Burger Drwala Podwójny z dwoma kotletami wołowymi, kotletem serowym, boczkiem i cebulką.Według nieoficjalnych doniesień internautów, w niektórych restauracjach McDonald's widnieją już tablice informacyjne z cenami popularnej kanapki. Prezentują się następująco:Burger Drwala Klasyczny 24,90 złBurger Drwala Podwójny 29,90 złBurger Drwala z Kurczakiem 24,90 złBurger Drwala z Żurawiną 26,40 zł.Przepis na domowy burger Drwala jest przepisem na kanapkę na ostro. Jeśli wolisz klasyczną wersję, pomiń sos pikantny i nie dodawaj marynowanej papryczki jalapeno. Burger Drwala będzie smakować jak z McDonald's.
Gruziński przepis na rozgrzewającą zupę gulaszową jest z pozoru podobny do naszej rodzimej jej wersji. Zupa charczo jednak charakteryzuje się wyjątkowo złożonym smakiem i cudownym aromatem. Wszystko to dzięki starannie dobranym przyprawom oraz niezwykłemu dodatkowi orzechów. Rozgrzewająca zupa charczo tradycyjnie przygotowywana jest z wołowiny, jednak można użyć też innego rodzaju mięsa, jak wieprzowina czy bardziej wykwintna jagnięcina. Zupa charczo jest bardzo treściwa i nieco pikantna. Skutecznie rozgrzeje zmarznięte ciao oraz nasyci głód.
Przypominamy dziś przepis, który jeszcze kilkanaście lat temu uchodził za prawdziwy przysmak. Mowa o sztuce mięsa w sosie chrzanowym. Długo gotowany kawałek wołowiny, podany z aromatycznym dodatkiem, niektórzy pamiętają z rodzinnego domu. Czy znasz to eleganckie danie?Do przygotowania sztuki mięsa w sosie chrzanowym należy wybrać odpowiedni kawałek tuszy. Dobrze sprawdzi się tutaj pręga wołowa. Poprzerastane tłuszczykiem mięso zachowuje soczystość podczas gotowania. Mimo niewątpliwych walorów kulinarnych, pręgę można dostać w sklepie w całkiem rozsądnej cenie.
Rosół jest niekwestionowanym królem polskich zup. Może być samodzielnym daniem lub bazą do innych zup lub sosów. Aby smak potrawy był zawsze bez zarzutu, należy wystrzegać się jednak kilku powszechnych niestety błędów podczas przygotowywania wywaru. Poniżej podpowiadamy, jak ugotować idealny rosół. Absolutnie kluczowe jest wolne gotowanie zupy. Tylko wtedy będzie pełna smaku. O czym jeszcze należy pamiętać? Podpowiadamy.Gotowanie rosołu nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać, jednak rządzi się pewnymi zasadami. Bez ich znajomości łatwo o potknięcie, a w efekcie o zepsute danie. Podpowiadamy, jakie są najgorsze błędy podczas gotowania rosołu i jak się ich ustrzec.
W kuchni warto eksperymentować i poznawać nowe smaki. Dziś prezentujemy zatem orientalne kotlety mielone. Od naszych tradycyjnych kotletów odróżnia je rodzaj mięsa z którego są przygotowywane, a także niecodzienny dobór dodatków. Czy zdarzyło się Wam kiedyś robić kotlety mielone z dodatkiem cukru?Koreańskie kotlety mielone, zwane tteok galbi, zwyczajowo przygotowuje się w mięsa wołowego. W mięsnej masie, poza sporą porcją cukru, ląduje też sos sojowy, olej sezamowy i białe wino. Ten koreański wariant kotletów mielonych najlepiej serwować równie nietypowo, w towarzystwie ryżu.
Wiecie, jak zrobić bitki wołowe, które każdy pokocha? Obsmażając mięso przed duszeniem i soląc je dopiero pod koniec przyrządzania, sprawicie, że wyjdzie doskonale. Dwa proste triki pozwolą wam uzyskać delikatne, pełne smaku danie. Koniecznie spróbujecie — będzie rozpływać się w ustach. Smakowite bitki wołowe przypadną do gustu całej rodzinie. Ich przyrządzenie nie sprawi problemów, jeśli będziecie pamiętać o dwóch prostych, lecz niezwykle istotnych zasadach. Wybór odpowiedniego momentu solenia i wstępne obsmażenie mięsa są konieczne, by uzyskać zadowalające efekty. Ważne jest też, by obsmażone mięso podlać gorącym płynem. Od zimnego szybko stwardnieje i będzie niesmaczne.
Tatar jest jednym z przysmaków, po które wielu smakoszy czasem sięga. Aby zachwycał zarówno smakiem, jak i wyglądem mięso musi zachować swój intensywnie czerwony kolor. Dwie proste sztuczki — dodanie soku z cytryny i zabezpieczenie tatara przed dostępem powietrza — sprawią, że danie zachowa swój pierwotny wygląd. Warto spróbować — efekty was zaskoczą.By przyrządzić dobry tatar, przede wszystkim trzeba zaopatrzyć się w świeże mięso wysokiej jakości. Równie istotny jest jednak sposób łączenia go z innymi produktami. Są zwolennicy podawania dodatków osobno. Inni uważają, że należy je zmieszać z mięsem dużo wcześniej, by smaki się połączyły. Które podejście przynosi lepsze rezultaty?
Dziś propozycja specjalnie dla tych, którzy nie lubią codziennie gotować. Przygotujcie według naszego przepisu wołowinę duszoną z warzywami. Otrzymacie w ten sposób pyszny obiad na 3 dni. Będzie pożywny i smaczny, doskonały do odgrzewania. Podajcie go z chlebem lub ziemniakami.Codzienne gotowanie obiadu dla mało kogo jest przyjemnością. Nie dość, że zabiera sporo czasu, to jeszcze trzeba mieć na niego pomysł. Dlatego dobre pomysły są w cenie. I właśnie taki mamy dla was dzisiaj.Proponujemy kruchą i soczystą wołowinę duszoną z dodatkiem popularnych warzyw. Danie jest proste do przygotowania i wygląda bardzo apetycznie. Jeśli chcecie, możecie od razu dorzucić do niego pokrojone w kostkę ziemniaki lub pod koniec duszenia dodać garść zacierek. Uzyskacie w ten sposób kompletny, pyszny obiad.
Zapraszamy was dziś na zachwycające w każdym kęsie gołąbki po turecku. Ich farsz skrywa w sobie niespodziankę, którą jest świeża, posiekana mięta. Dzięki temu gołąbki mają orzeźwiający smak. Czym jeszcze wyróżniają się tureckie gołąbki? Są mniejsze niż nasze, więc można je podać nie tylko na obiad, ale też na przystawkę. Gołąbki to rodzaj potrawy składającej się z dwóch warstw. Zewnętrzną stanowi liść, zazwyczaj kapusty, ale też winorośli czy buraków. Wewnętrzną jest zaś farsz przygotowany np. z mięsa, mięsa i ryżu, ziemniaków.U nas najpopularniejsze są gołąbki z kapusty nadziewane farszem z mielonego mięsa i ryżu. O dziwo, podobne gołąbki znają też w Turcji. Są jednak mniejsze, a farsz do nich robi się z wołowiny i niegotowanego ryżu oraz kilku aromatycznych dodatków.
Poznajcie przepis na kotlety mielone po grecku. Cały ich sekret tkwi w pysznej niespodziance, którą są kawałki sera feta, użyte jako nadzienie. Greckie mielone zachwycą was lekkością i wyrazistym smakiem. Możecie je podać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i dużą porcją surówki.Wydawałoby się, że kotlety mielone to typowo polska specjalność. Jednak kotlety z mielonego mięsa znane są w wielu kuchniach. Może nieco inaczej robione, z innymi dodatkami, ale również smaczne i sycące. Dziś zapraszamy was na kotlety mielone po grecku. Robi się je zazwyczaj z wołowiny, a do masy dorzuca się posiekaną miętę, która nadaje kotletom orzeźwiającego smaku. W środku greckich kotletów można znaleźć niespodziankę, czyli kawałek sera feta lub halloumi. Ser nie tylko dodaje mielonym smaku, ale też soczystości.
Tatar Magdy Gessler zachwyca największych mięsożerców. „Oko pirata" pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Sprawdźcie, jak przyrządza je znana restauratorka i spróbujcie przygotować tatar według jej zaleceń. Możecie go podać na przekąskę nawet na imprezie. Magdę Gessler rozsławił program „Kuchenne Rewolucje", jednak jest ona przede wszystkim właścicielką kilku restauracji. A, że przy okazji lubi też gotować, po prostu zna się na rzeczy. Zna się również na tatarze, którego z racji na sposób serwowania z surowym żółtkiem w środku nazywa „okiem pirata". Poznajcie jej doskonały przepis.
Rozpoznajesz hitowe danie ze zdjęcia? Tak, są nim bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Ich sekretem jest burgundowy płyn, który dodaje charakterystycznego smaku i aromatu. Specjał zachwyca niepowtarzalną konsystencją i miękkością, choć są oczywiście i tacy, którzy omijają go wielkim łukiem.Duszone policzki wołowe są daniem, o które pytają w wielu restauracjach. Zachwycają niepowtarzalnym, głębokim smakiem i niezwykłą konsystencją. Najważniejsze w ich przyrządzeniu jest to, by były odpowiednio miękkie. Wtedy bowiem smakują, jak należy.Nam w osiągnięciu odpowiedniej miękkości policzków wołowych pomoże wino. Czerwony, wytrawny płyn sprawi, że mięso szybciej skruszeje i stanie się miękkie, a jego smak i aromat będą niepowtarzalne.
Wiecie, co należy zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego jeden popularny produkt, a mianowicie odrobinę soku z cytryny. Skutecznie powstrzyma on utlenianie się mięsa, co w sumie nie jest procesem szkodliwym dla naszego zdrowia, jednak odbiera potrawie apetyczny wygląd. Poznajcie też inne skuteczne sposoby, które zapobiegną ciemnieniu wołowiny.Tatar, czyli befsztyk tatarski robiony jest z surowej, rozdrobnionej wołowiny, którą miesza się z żółtkiem, oliwą i przyprawami. W potrawie tej ważna jest świeżość mięsa, ponieważ jemy ją bez obróbki termicznej.Idealne mięso na tatar powinno być chude, miękkie i świeże. Zwykle wykorzystuje się do tego udziec, szynkę, polędwicę lub ligawę. Co warto zaznaczyć — tatar spożywa się na surowo, bez obróbki termicznej, dlatego tak ważne jest, aby przed jego przygotowaniem zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso.Po przyrządzeniu tatar często zmienia kolor. Nie jest to oznaką zepsucia potrawy, ale naturalnego procesu utleniania. Przy dostępie tlenu wołowina zmienia bowiem barwę z krwistoczerwonej na szaro-brunatną. Nie jest to szkodliwe dla naszego organizmu, ale z pewnością taki tatar nie wygląda zbyt apetycznie. Czy jednak można zapobiec ciemnieniu tatara?
Czasami, zamiast obiadu wystarczy zjeść pożywną kanapkę. Na przykład kultową kanapkę drwala jak z McDonald's. By jednak jej skosztować, nie trzeba wychodzić z domu, ani czekać na sezon. Bez problemu i z łatwością przygotujesz ją bowiem własnoręcznie. Kanapka drwala jest jedną z popularniejszych pozycji w menu restauracji McDonald's. Nic dziwnego, oprócz kotleta można w niej znaleźć same przysmaki. Jest więc panierowany, smażony ser, chrupiący boczek i sosy. Wszystko oczywiście kaloryczne, ale też sycące. Podobną, a może nawet i smaczniejszą kanapkę przygotujesz w domu. Oto przepis.