Tłusty Czwartek tuż tuż i zapewne szukasz ciekawych i inspirujących przepisów. Ma być szybko i smacznie? Ten przepis na faworki jest właśnie dla ciebie. Nigdy nie robiłaś ich tak szybko.
Dzięki temu prostemu przepisowi niepozorny chlebek zmieni się w cichego bohatera imprezowego stołu. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo efektowny, tak że z pewnością zaskoczy gości.
Masz ochotę na coś obłędnie słodkiego? Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, ani spędzać całych godzin w kuchni. Wypróbuj poniższy przepis na szybkie domowe eklerki. Kto raz spróbuje, wraca do nich cały czas.
Wśród ciast królujących na moim stole karpatka, czyli napoleonka należy do najpopularniejszych. Przygotowuję ją co najmniej raz w tygodniu dla rodziny, ale jest doskonała także kiedy przychodzą goście. Zwłaszcza że dzięki temu przepisowi spędzam na przygotowaniu zaledwie dwadzieścia minut!
Masz ochotę na słodkie co nieco? Polecamy doskonały przepis Ewy Wachowicz na szybkie ciasto z rabarbarem. Dzięki dodatkowi wiosennego warzywa wypiek zyskuje przyjemny smak i wygląda bardzo apetycznie. Sprawdź, co zrobić by nie miał zakalca.
Ciasto wenus jest prostym przepisem na deser, które skradnie serce niejednemu amatorowi słodyczy. Puszysty biszkopt przełożony kremem przypadnie do gustu każdemu. Wierzch ciasta wenus pokrywa pyszny prażony kokos. Po prostu niebo w gębie.Mimo, że ciasto wenus nie jest trudnym przepisem, to jego wykonanie wymaga nieco czasu. Zaplanuj sobie odpowiedni zapas niezbędny do upieczenia biszkoptu oraz stężenia galaretki. Gwarantujemy, że gotowe ciasto wenus jest warte każdej minuty spędzonej w kuchni.
Marchewkowe muffinki będą świetnym prezentem dla gospodarzy przyjęcia domowego. Wystarczy tylko ładnie je zapakować. Wszyscy goście będą nimi zachwyceni, a ciastka nie postoją na stole zbyt długo.
Oryginalny przepis na chleb bananowy pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie 23 lutego obchodzi się nawet Narodowy Dzień Chleba Bananowego. Formą przypomina zwyczajny chleb, ale jest jego słodką, deserową wersją. Do wypiekania go wykorzystuje się przede wszystkim banany, mąkę i jajka oraz różne dodatki – owoce, orzechy albo czekoladę.
Prastare podania mówią o tym, że miodownik jest ciastem obrzędowym. Twierdzi się, że ciasto wyrabiano niedługo po narodzinach córki i pozwalano mu leżakować w piwnicy przez lata – wypiekano je dopiero podczas jej zamążpójścia.
Karpatka to delikatne ciasto połączone z masą budyniową i posypane cukrem pudrem. Jej cechą charakterystyczną jest ciasto, które pod wpływem temperatury wybrzusza się, tworząc góry i doliny przypominające polskie pasmo górskie. Karpatka jest wyjątkowo delikatna i smaczna, a masa budyniowa sprawia, że blacha znika w ciągu jednego dnia.Karpatka, mimo, iż posiada proste składniki, jest ciastem dość wymagającym. Do powstania pofałdowanego wierzchu wypieku, niezbędne jest sparzenie ciasta. Dokładne wymieszanie masy sprawi, że ciasto będzie pulchne i łatwiej się pofaluje.Najważniejszym warunkiem powstania gór i dolin jest zachowanie odpowiedniej temperatury. Po upieczeniu karpatka musi ostygnąć bez otwierania drzwi piekarnika. Gwałtowny spadek temperatury sprawi, że nawet najbardziej starannie przygotowane ciasto opadnie.
Maślane rogaliki to doskonałe towarzystwo dla herbaty podczas długich jesiennych wieczorów. Wystarczy trochę wolnego czasu i ten prosty przepis a smak domowych wypieków przeniesie Was w czasy dzieciństwa.Sprawdzona receptura na rogaliki to coś, czego potrzebujesz tej jesieni. Nie ma nic lepszego niż słodkie z zewnątrz chrupiące, a zarazem rozpływające się w ustach maślane wypieki. Przywodzą one na myśl popołudnia spędzane w domu rodzinnym i wypieki, którymi czas umilały nam nasze kochane babcie. Rogaliki maślane zachwycą podniebienie każdego. Pasują zarówno do rozgrzewającej herbaty jak i do aromatycznej małej czarnej. Możesz więc śmiało podać je gościom — ich delikatny smak i chrupkość zbudują sielską atmosferę, dobrze znaną Wam z uroczystości rodzinnych, na których wypieki grały pierwsze skrzypce.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przeważnie informujemy o usuwaniu ze sklepów produktów, które zagrażają zdrowiu bądź życiu tak jak np. w przypadku wycofywania przez GIS partii mięsa, która była skażona niebezpiecznymi bakteriami. Tym razem sprawa wygląda jednak nieco inaczej.
Z całą pewnością drożdże można uznać za jeden z najważniejszych składników wielu dań. Właśnie za ich sprawą możemy cieszyć się puszystymi wypiekami. Okazuje się, że drożdże są bogactwem cennych składników odżywczych.