Faworki i Tłusty Czwartek to nierozerwalne połączenie, z którego mało który smakosz jest w stanie zrezygnować. Aby zachwycić swoich bliskich kunsztem kulinarnym, zaskocz ich faworkami na bazie ziemniaków. Taka wersja słodkiej przekąski jest równie krucha co klasyczna, a jeśli użyjesz ziemniaków o żółtym miąższu, będzie miała intensywniejszy kolor. Faworki jawią się jako skomplikowany w przygotowaniu deser, który wymaga wielu lat doświadczenia i wprawy. W praktyce zrobienie faworków własnymi rękoma nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Co więcej, ziemniaczane faworki nie potrzebują tak intensywnej pracy. Zwykłe faworki trzeba uderzać wałkiem przez kilkanaście minut - poniższa masa po wstępnym zagnieceniu jest gotowa do rozwałkowania.
Zapiekanka ziemniaczana jest doskonałym pomysłem na niedrogi obiad lub kolację. Możecie do niej dodać składniki, które macie właśnie pod ręką. Dziś podamy wam przepis na prostą i smaczną zapiekankę z ziemniaków, boczku i cebuli. Te składniki doskonale się ze sobą komponują. Przekonajcie się o tym sami. Zapiekanki mają sporo zalet. Są tanie, robi się je szybko i nie ma przy nich dużo pracy. Rozdrobnione składniki wystarczy tylko umieścić w żaroodpornym naczyniu, przyprawić i zalać sosem. Resztę pracy robi za nas piekarnik.
Placki ziemniaczane ceni wielu smakoszy. Najczęściej przygotowuje się je ze świeżych ziemniaków, których ścieranie bywa mozolne. Przedwojenny przepis wykorzystuje już ugotowane ziemniaki, których rozdrobnienie nie jest już aż tak czasochłonne. Sprawdźcie ten pomysł koniecznie. Podpowiadaliśmy wam już wiele sposobów na przyrządzenie placków ziemniaczanych m.in. recepturę z dodatkiem śmietany czy drożdży. Tym razem prezentujemy wam przepis, który pomoże wam wykorzystać pozostałe po obiedzie ziemniaki w bardzo satysfakcjonujący sposób. Wystarczy chwila, by zamienić je w popularny rarytas.
Kopytka są doskonałym sposobem na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Ziemniaki wystarczy wytłuc, zagnieść z kilkoma dodatkami, pokroić i ugotować. Tak przygotowane kluski świetnie smakują podane np. z gulaszem. Teraz przedstawimy wam jednak przepis na smakowite, tradycyjne kopytka w słodkiej, zniewalającej panierce. Możesz je zjeść same, bez żadnych dodatków. Ziemniaki zajmują w polskiej kuchni bardzo ważną pozycję. Najpopularniejsze są gotowane, serwowane do obiadu. Gdy przesadzimy z ich ilością, warto przerobić je na zupełnie nową, pyszną potrawę. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a domownicy będą zajadać się np. pysznymi kopytkami.
Kopytka są jednymi z najpopularniejszych klusek ziemniaczanych. Zwykle robimy je z ziemniaków, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia. Jeśli chcecie odmienić ich smak, dodajcie do ciasta drobno posiekany, zielony dodatek. Oto jak przygotować obłędne kopytka z czosnkiem niedźwiedzim. Zielenina jest dodatkiem, który podnosi smak i wartość odżywczą każdej potrawy. Zawiera mnóstwo witamin i soli mineralnych, a także innych, wartościowych składników. Ma orzeźwiający zapach i wyraźny smak.Najpopularniejszą zieleniną w naszej kuchni jest natka pietruszki, szczypiorek i koperek. Jednak bez problemu można też kupić aromatyczne zioła. Wśród nich jest niezwykle aromatyczny i zdrowy czosnek niedźwiedzi.
Jeśli szukasz pomysłu na prosty i pyszny obiad, mamy dobry pomysł. Przygotuj zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulą. Nie ma przy niej dużo pracy, a składniki zapewne masz pod ręką. Podgotuj je tylko, pokrój w plastry, ułóż warstwami i polej prostą mieszanką. Tą potrawą nasyci się cała rodzina i to za grosze. Zapiekanki są dobrym pomysłem na szybkie danie. Wystarczy tylko zestawić kilka składników, polać sosem, zapiec i gotowe. Podstawą zapiekanki są zwykle ziemniaki, ryż, makaron lub kasza. Gdy dodasz do nich trochę warzyw, mięsa czy wędliny powstanie pożywne danie. Jego dopełnieniem będzie sos. Zrobisz go, łącząc śmietanę, jajko i przyprawy.
Czy jest coś pyszniejszego niż chrupiące z wierzchu i delikatne w środku bułeczki? Przygotujcie je w domu, wykorzystując ugotowane ziemniaki, a wasze kanapki będą tak smaczne, jak nigdy wcześniej. Przepis jest naprawdę prosty. Jakiś czas temu pisaliśmy, jaki tłuszcz najlepiej jest stosować do smarowania pieczywa i zdradzaliśmy patenty na skuteczne zamrożenie chleba. Wracamy z recepturą na bułeczki ziemniaczane. Chrupiąca skorupka i doskonałe, mięsiste wnętrze oczarują was od pierwszego kęsa.
Kiszka ziemniaczana jest oryginalnym i pysznym specjałem. Możecie jej spróbować, będąc na wschodzie Polski, czasami też kupić w sklepie. Co ciekawe, choć zwykle leży obok wędlin, mięsa zawiera niewiele. Dziś podamy wam prosty przepis na kultową kiszkę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem. Takiej w sklepie z pewnością nie kupicie. Kiszka ziemniaczana jest bardzo sycąca, choć w głównej mierze składa się z ziemniaków. Przypieczona, z chrupiącą skórką smakuje wyśmienicie. Można ją też kupić w sklepach, jednak dość rzadko. Jeśli więc macie na nią ochotę właśnie teraz, a w pobliskich sklepach ślad po niej zaginął, przygotujcie ją domowym sposobem. To nie takie trudne. Koniecznie pamiętajcie jednak o jednym dodatku. Jest nim wędzony boczek, który doda temu rarytasowi niezwykłego smaku i większej soczystości. Wcześniej pokrójcie go w kostkę i podsmażcie, dzięki czemu wydobędziecie z niego jeszcze więcej smaku.
Pieczone placki ziemniaczane to chrupiąca i pyszna alternatywa dla tradycyjnych placków smażonych na oleju. Pieczone placki są mniej kaloryczne, lekkostrawne, a smakują identycznie. Poznaj przepis na pieczone placki ziemniaczane z chrupiącą skórką.Lubisz placki ziemniaczane, ale nie jesz ich za często, ponieważ są tłuste i ciężkie? Placki pieczone w piekarniku nie zawierają grama tłuszczu, są idealnie chrupiące i możesz jeść je bez wyrzutów sumienia. Placki przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych lub odmian mącznych, które zawierają sporą ilość skrobi, dzięki czemu masa na placki jest zwarta i dodasz do niej małą ilość mąki pszennej. Odmiany ziemniaków mącznych, czyli typu B lub C równie dobrze sprawdzą się do przygotowania klusek śląskich i kopytek.Placki ziemniaczane pieczone doskonale smakują zarówno na słodko z cukrem, jak i wytrawnie, podane z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim i szczypiorkiem. Do placków możesz również przygotować sos pieczarkowy lub mięsny sos węgierski. Każda wersja dania jest wyśmienita i błyskawicznie znika z talerzy.
Placki ziemniaczane są kultowym daniem, które najczęściej przygotowuje się w domowym zaciszu. Aby placki nie piły zbyt wiele tłuszczu podczas smażenia, dodaj do ciasta odrobinę alkoholu. Po ugotowaniu placuszki zachwycą cię swoją chrupkością oraz idealnym poziomem wysmażenia. Placki ziemniaczane to z pozoru banalnie prosta potrawa, która charakteryzuje się jednak pewnymi problemami. Mało kto zdaje sobie sprawę, że dodanie do surowego ciasta nieco alkoholu sprawi, że placki nie nasiąkną tłuszczem i będą jeszcze lepsze. Nie ma potrzeby obawiać się, że w cieście znajdują się resztki alkoholu po usmażeniu. Wysoka temperatura sprawi, że ten szybko wyparuje i nie będzie po nim żadnego, nawet najmniejszego śladu.
Trzymacie ziemniaki w foliowej reklamówce lub w lodówce? To błąd, przez który wasze warzywa zmieniają swój smak. Dowiedzcie się, w jaki sposób możecie je bezpiecznie przechować przed ugotowaniem czy upieczeniem. Wielu smakoszy zna i ceni potrawy ziemniaków takie jak placki czy pyzy. Aby wyszły pyszne, do ich przyrządzenia potrzebne są dobrej jakości ziemniaki. Podpowiadamy jak przechować kupione bulwy, by zachowały swoje walory smakowe.
Babka ziemniaczana może przybrać wiele form i dzisiaj prezentujemy wersję ze Śląska - kartoflak. Śląska potrawa to świetny sposób na zagospodarowanie resztek z lodówki, które zalegają z wczorajszego obiadu. Przygotowanie kartoflaka jest banalnie proste, a efekt zniknie z talerzy domowników w kilka chwil. Babka ziemniaczana wywodzi się z kuchni białoruskiej, która opracowana została na podstawie łatwo dostępnych i tanich składników. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby móc cieszyć się jej smakiem. Na Śląsku babkę ziemniaczaną określa się mianem kartoflaka. W innych rejonach mawia się na nią bugaj, rejbak, kugiel, kugel, terciek, nagus oraz knia.W przepisie poniżej użyta została kiełbasa, lecz można zamienić ją na jakąś inną wędzoną wędlinę, bądź całkowicie z niej zrezygnować. W takiej sytuacji zalecamy wkrojenie większej ilości słoniny, aby wyważyć ewentualne braki.
Pyzy są pysznym ziemniaczanym specjałem, po który z chęcią sięga wielu smakoszy. Niewielu jednak wie, że aby wyszły naprawdę smaczne, należy użyć odpowiedniej odmiany ziemniaków. Planując przygotowanie tego rarytasu, zaopatrzcie się w mączyste bulwy, a danie na długo zapadnie wam w pamięć. Odpowiedni wybór ziemniaków sprawi również, że pyzy nie rozpadną się w trakcie gotowania. Do przygotowania pyz najlepsze będą ziemniaki typu C, czyli takie, w których zawartość skrobi jest naprawdę wysoka. Podczas zakupów zainteresować was więc powinny takie odmiany jak tajfun, bryza, gracja czy bzura. Z nich pyzy wyjdą niezwykle delikatne.
Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i gotowanymi ziemniakami to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków. Placuszki są puszyste, miękkie, a doprawione majerankiem i kminkiem zyskują niepowtarzalny smak. Poznaj przepis na wyśmienite placki ziemniaczane z kapustą.Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków i kapustą kiszoną odkryłam jakiś czas temu i są jedną z moich ulubionych wersji dania. Placki są puszyste, mają świetny smak ziemniaków, kapusty, cebuli z wyczuwalną nutą kminku i majeranku, są przepyszne.Placki możesz podać samodzielnie z kwaśną śmietaną, możesz również przygotować do nich mięsny sos węgierski do placków lub sos pieczarkowy. Każda wersja podania smakuje rewelacyjnie i zawsze wszystkim smakuje.Dodatkowym atutem tych niezwykłych placków jest gotowanie ziemniaków, dzięki czemu zaoszczędzisz wiele czasu na tarcie i odciskanie ziemniaków z wody. Jedyne, co musisz zrobić, to przecisnąć je przez praskę do ziemniaków. Jeśli masz ochotę na placki w nowej odsłonie- tu poznasz przepis na tradycyjne litewskie placki z mięsem, są puszyste, pożywne i pyszne.
Podczas pieczenia chleba własnoręcznie, w całym domu unosi się piękny zapach, który od razu wywołuje ślinotok. Dzisiaj prezentujemy przepis na bochenek z dodatkiem ziemniaków. Kartofle powodują, że pieczywo jest wewnątrz wilgotne i puszyste, a skórka staje się nad wyraz chrupiąca. Więcej nie kupisz go w sklepie. Pieczywo dostępne w sklepach spożywczych i piekarniach smakuje każdemu, lecz nigdy nie może się równać z dobrym chlebem upieczonym samodzielnie. W takim bochenku można bowiem wyczuć włożoną weń pracę i czas przez piekącego. Choć dodanie ziemniaków do ciasta na chleb może wydawać się z pozoru niecodzienne, ma to swój cel. Ugotowane pyrki zwiększają wilgotność oraz puszystość chleba, a także ułatwiają uzyskanie chrupiącej skórki na powierzchni.
Puree z cukinii jest zdrowym i aromatycznym dodatkiem do obiadów. Przygotujesz je w prosty sposób, również jako samodzielne, lekkie i pyszne danie. Poznaj przepis na puree z cukinii z ziemniakami, czosnkiem, pietruszką i oliwą z oliwek.Cukinia jest warzywem, które dostaniemy w sklepach przez cały rok. Cukinia jest bardzo zdrowa- zawiera żelazo, magnez, potas, a także beta- karoten i wiele witamin, w tym C, K i B. Warzywo ma w kuchni uniwersalne zastosowanie, z cukinii ugotujesz wyśmienitą zupę krem, dodasz ją do leczo, zrobisz sos do makaronu.Puree z cukinii z ziemniakami, czosnkiem, pietruszką i oliwą z oliwek jest bardzo aromatycznym dodatkiem do dań obiadowych. Puree pasuje zarówno do drobiu, jak i mięsa czerwonego, ryb i dan warzywnych. Puree jest również świetną, samodzielną przekąską, jest pożywna, zdrowa i lekka, idealna na lunch lub kolację.Jeśli masz ochotę na pyszny, mięsny obiad z puree z cukinii- tu poznasz przepis na policzki wołowe, podane na puree będą wyglądać jak z najlepszej restauracji.
Placki ziemniaczane często wychodzą tłuste. Korzystając ze sprytnego patentu, takiej sytuacji możemy zapobiec. Wystarczy, że do ziemniaczanej masy wlejemy octu, a placki wchłoną zdecydowanie mniej oleju podczas smażenia. Koniecznie wypróbujcie nasz trik. Podpowiadaliśmy wam już, na czym usmażyć placki ziemniaczane i jak przyrządzić je bez mąki i jajek. Tym razem na tapet bierzemy problem wchłaniania tłuszczu podczas smażenia. Zdradzamy skuteczne sposoby na to, by uzyskać placki lekkie i chrupiące jak nigdy wcześniej.
Zupa serowa z ziemniakami i porem to świetny pomysł na szybkie danie obiadowe lub lunch na ciepło. Zupa jest pożywna, aromatyczna i pyszna, serki topione świetnie zagęszczają potrawę i dodają jej śmietankowej nuty. Poznaj przepis na prostą zupę serową z ziemniakami.Zupa serowa z ziemniakami to jedna z moich ulubionych zup, jest prosta i bardzo smaczna. Zupę ugotuj na wywarze warzywnym, dzięki czemu będzie rozgrzewająca i aromatyczna. Koniecznie podsmaż również na maśle cebulkę, por i ziemniaki, smażenie spowoduje uwolnienie całej gamy smaków.Zupę serową z ziemniakami ugotujesz w dosłownie 20 minut, jest to jedna z szybkich zup, które wychodzą za każdym razem i zawsze wszystkim smakują. Gotową zupę podaj z posiekanym szczypiorkiem i grzankami ziołowymi lub świeżym pieczywem.Jeśli szukasz pomysłu na zupę serową- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę serową z kurczakiem, kurkumą i curry.
Placki ziemniaczane kojarzone są z typowo jarską kuchnią, którą delektować może się praktycznie każdy. Niektórzy lubią jednak wprowadzać do swojego jadłospisu nowości, więc prezentujemy poniżej przepis na placki ziemniaczane z kiełbasą. Mięsna niespodzianka nie jest widoczna na pierwszy rzut oka - po pierwszy gryzie szybko można jednak poczuć, że w do ciasta dodana została aromatyczna kiełbasa, co poprawia doznanie. Placki ziemniaczane można przygotować na wiele różnych sposobów. Do ciasta dodaje się kartofle tarte na grubych lub małych oczkach, niektórzy wykorzystują również blender w celu rozdrobnienia bulw. Mało kto dodaje do nich kiełbasę, co jest ciekawym urozmaiceniem klasycznej potrawy. Co więcej, receptura, którą prezentujemy, jest banalnie prosta i nie wymaga praktycznie żadnych dodatkowych zajęć. Jeśli masz w lodówce zalegający kawałek kiełbasy, na który nie masz żadnego pomysłu, sprawdź, jak będzie smakować w plackach ziemniaczanych. Użycie gotowanych ziemniaków sprawia, że placki są jeszcze bardziej puszyste.
Zupa brokułowo- kalafiorowa z ziemniakami to pomysł na pożywną, aromatyczną i zdrową zupę, idealną na obiad i kolację na ciepło. Danie gotowane na włoszczyźnie z dodatkiem koperku i śmietany posmakuje nawet największemu niejadkowi. Poznaj przepis na zupę brokułowo- kalafiorową.Zupa brokułowo- kalafiorowa to pełne smaku danie, które ugotujesz w niecałą godzinę. Sekretem doskonałego aromatu jest podsmażenie warzyw na maśle, na nich ugotujesz najlepszy wywar. Zupę dopraw posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.Zupa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Przede wszystkim mocno rozgrzewa i wzmacnia cały organizm. Bulion warzywny doskonale radzi sobie również z początkami przeziębienia i grypy. Zawarte w brokułach i kalafiorze antyoksydanty opóźniają procesy starzenia, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.Zarówno z brokuła, jak i kalafiora przygotujesz wiele wyśmienitych dań i przekąsek. Tu poznasz przepis na zapiekany kalafior z serem, idealny na przekąskę lub lunch. Jeśli masz ochotę na warzywne kotlety- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić pyszne kotlety z brokuła.
Ciężko o bardziej domowy posiłek niż placki ziemniaczane - chrupiące placuszki można podać na wiele sposobów, co czyni je uniwersalnym obiadem. Aby podczas smażenia placki nie przywierały, pamiętaj o wlaniu dużej ilości oleju na patelnię. Ciasto powinno być równomiernie zakryte tłuszczem, wtedy z łatwością odejdzie od gorącego metalu. Placki ziemniaczane mogą sprawiać wrażenie banalnie prostej potrawy, lecz wiele osób zauważa niekiedy, że wynik ich pracy jest daleki od oczekiwanego. Placki rozpadają się i przywierają do patelni. Znamy genialne rozwiązanie tego problemu. Jeśli do tej pory używałeś tylko odrobiny oleju, popełniałeś duży błąd. Poziom oleju na patelni powinien być dwukrotnością grubości wylewanych nań placków. Takie rozwiązanie sprawi, że ciasto smażyć się będzie równomiernie, a temperatura podczas gotowania nie będzie zbyt gwałtownie spadać.
Cepeliny, znane również jako kartacze, są pysznym daniem kuchni kresowej, które skusi wielu smakoszy. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt potrafi zachwycić. Okraście kluski boczkiem i cebulką, a nikt im się nie oprze. Kultowe potrawy z ziemniaków takie jak kluski szare czy placki ziemniaczane mają wielu zwolenników. Tym razem prezentujemy wam cepeliny. Dowiedzcie się jak zrobić to wyśmienite regionalne danie, popularne szczególnie na wschodzie Polski.
Ruskie o doskonale doprawionym farszu w przyjemnie miękkim cieście skuszą niemalże każdego. Użyjcie kefiru, a nie będziecie mieli problemu z lepieniem i zapomnicie o rozklejających się podczas gotowania pierogach. Sprawdźcie nowy przepis na naprawdę plastyczne ciasto z niebiańsko smacznym klasycznym farszem. Niedawno podpowiadaliśmy wam jak przygotować pyszne ciasto na pierogi z dodatkiem ziemniaków. Teraz na tapet bierzemy kultowe ruskie i proponujemy wam pyszną modyfikację obiadowego klasyka. Do ciasta dodajcie kefiru, a wyjdzie delikatne jak nigdy wcześniej, doskonale uzupełniając smak serowo-ziemniaczanego farszu.
Placki ziemniaczane są rarytasem, po który sięga wielu smakoszy. Warto urozmaicić ich przyrządzanie i skusić się na słodką wersję klasyki. Przyrządza się ją z dodatkiem drożdży, które sprawiają, że placuszki stają się bardzo puszyste i wprost rozpływają się w ustach. Spróbujcie koniecznie.Klasyczne przepisy na placki ziemniaczane zakładają, że podamy je w wersji wytrawnej np. z sosem greckim czy gulaszem. Przygotowywany z drożdżami specjał zdecydowanie lepiej smakuje na słodko. Warto podać go z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych.
Ziemniaki bezsprzecznie stanowią bardzo ważny składnik naszej diety - w wielu domach to one są głównym elementem obiadu. Czy bulwy, z których zaczęły wyrastać kiełki, można bezpiecznie jeść? Okazuje się, że wystarczy odciąć rosnące pędy i grubo obrać skórkę, aby spożycie ich było możliwe. Kiełki same w sobie zawierają toksyny, dlatego warto poświęcić powyższym czynnościom nieco uwagi. Ziemniaki kupuje się zwykle w dość dużych ilościach, więc często długo leżą, zanim zostaną zjedzone. Przez ten czas kartofle mogą rozpocząć puszczanie pędów, co dla wielu ludzi jest sygnałem do wyrzucenia ich na śmieci. Eksperci przekonują jednak, że zjedzenie takich ziemniaków niczym nie grozi, o ile odkroi się pędy i grubo obierze skórkę. Dlatego wyrzucanie pyrek, które kiełkują, jest niepotrzebną stratą, generującą dodatkowe wydatki.
Sos węgierski do placków ziemniaczanych to doskonałe, mięsno- warzywne uzupełnienie potrawy. Sos z mięsa wieprzowego z dodatkiem papryki, marchewki i pieczarek smakuje wyśmienicie w towarzystwie tradycyjnych placków. Poznaj przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych. Placki ziemniaczane to bardzo popularne i proste danie, które uwielbiamy wszyscy. Chrupiące placuszki smakują świetnie z cukrem, śmietaną, szczypiorkiem, a także sosami. Poznaj przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych, który urozmaici całą potrawę, a placki będą jeszcze bardziej pożywne.Sos węgierski to gęsty, mięsny sos gotowany również z papryką czerwoną, marchewką i pieczarkami, dzięki czemu nabiera doskonałego smaku. Placki ziemniaczane polane sosem są tak pyszne, że za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.Aby wieprzowina była miękka, podsmaż ją najpierw na oleju, następnie duś z warzywami i przyprawami przez godzinę- półtorej. Długie gotowanie na wolnym ogniu pod przykryciem równomiernie zmiękczy mięso i warzywa. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęść go odrobiną mąki pszennej.Jeśli masz ochotę na aromatyczny sos do placków, ale bez mięsa- tu poznasz przepis na wyśmienity sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych.
Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku, a przy tym niezwykle sycące placki ziemniaczane? Właśnie taki specjał uzyskacie, dodając do masy ziemniaczanej twarogu. Usmażycie je z łatwością, a przyjemnie pikantny smak zostanie z wami na długo. Spróbujcie koniecznie. Placki ziemniaczane można przygotować na wiele sposobów. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzać je w wersji z płatkami owsianymi czy szpinakiem. Tym razem prezentujemy recepturę na ten specjał z dodatkiem pysznego białego twarogu. Tak sycących placków jeszcze nie jedliście.
Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez ziemniaków, od czasu do czasu możecie z nich zrobić purée. Jak? Skorzystajcie z przepisu Magdy Gessler na bosko kremowe ziemniaczane purée z nutą czosnku. Z pewnością będziecie nim zachwyceni, podobnie jak my. Jest szansa, że zniknie z talerzy szybciej, niż reszta posiłku. Na polskich stołach królują ziemniaki. Dla większości osób są nieodzownym dodatkiem do obiadu. Zwykle podajemy je gotowane, wprost z wody. Jednak czasami można pokusić się o przygotowanie purée. Jest bardzo proste do zrobienia, zwłaszcza jeśli skorzystacie z przepisu znanej restauratorki.