Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Ziemniaki

Ziemniaki

Placki ziemniaczane
26.01.2022 01:00 Na czym smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?

Placki ziemniaczane często goszczą na naszych stołach - trudno powstrzymać się przed częstym przygotowaniem, jeśli robi się je banalnie łatwo i szybko. Aby placki stały się chrupiące i pyszne, zawsze smaż je na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Wysoka temperatura nie tylko nada im chrupkości, lecz również zmniejszy wchłanianie oleju przez ciasto. Placki ziemniaczane stanowią bardzo ważną część klasycznej polskiej sztuki kulinarnej. Polacy gotują je już od wielu lat i opracowanych zostało wiele przepisów, które pozwalają jeść je zarówno na słodko, jak i na słono. Niestety największym mankamentem, który może bardzo wpłynąć na jakość gotowych placków, jest nieznajomość tajników smażenia. Dlatego poniżej dokładnie wyjaśniamy, jak i na czym smażyć placki, aby były idealnie chrupiące i pyszne.

kuski ziemniaczane
24.01.2022 01:00 Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Poznajesz specjał ze zdjęcia? Dawniej wszyscy się nim zajadali. Zobacz, jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem — zdradzamy najlepszą recepturę. Są idealne na kolację, sprawdzą się też jako bezmięsne danie obiadowe. Smakują wyśmienicie, a zrobisz je z prostych i tanich składników. Domowe kluski są dobrym pomysłem na kolację, a nawet na obiad. Zwłaszcza jeśli są to kluski ziemniaczane. Doskonale smakują posypane twarogiem, a jeśli chcesz, by stały się bardziej pożywne, możesz je dodatkowo okrasić zrumienionym boczkiem.

Placki ziemniaczane na patelni
23.01.2022 01:00 Zdrowe, bosko odżywcze placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Czasami w spiżarni znajduje się zbyt dużo ziemniaków, dlatego w takiej sytuacji wiele osób zastanawia się, jak je wykorzystać. Pyszną propozycją są placki ziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych. Z uwagi na zawartość substancji odżywczych w płatkach, takie placki stają się wyjątkowo odżywcze. Możesz podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. Placki ziemniaczane charakteryzują się możliwością dodania do nich praktycznie nieograniczonych produktów. W wielu domach na co dzień podaje się placki z mięsem, grzybami, ziołami czy otrębami - dzięki nim powszedni posiłek staje się czymś zupełnie nowym. Nie inaczej jest w poniższym przypadku, gdzie pokazujemy recepturę na placki z ziemniaków i płatków owsianych. Płatki nadają daniu mocniejszej i bardziej zbitej konsystencji, a także wprowadzają mnóstwo błonnika. Obecność błonnika w codziennej diecie jest istotna, ponieważ substancja ta ułatwia wypróżnianie i przyspiesza przemianę materii.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
23.01.2022 01:00 Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Pomysł na niedrogi obiad

Zapiekanki ziemniaczane stanowią idealny pomysł na obiad, gdy nie ma się ochoty lub czasu na długie gotowanie. Pod warstwą delikatnych, acz lekko chrupiących ziemniaków skrywa się soczyste mielone mięso, które rozpływa się w ustach. Podczas pieczenia zapach z piekarnika unosi się tak piękny, że nie można doczekać się, aż w końcu spróbuję się zapiekanki. Zapiekanka ziemniaczana jest wyjątkowo sycąca za sprawą samych ziemniaków, jak i sera oraz sosu śmietanowego. Takie połączenie gwarantuje doskonały smak i aromat, a także zapewni odpowiednią wilgotność po przygotowaniu. Dla ciekawskich polecamy eksperymentowanie z dodatkami oraz przyprawami. W takiej zapiekance pasują zapieczone czerwone papryki oraz kminek - dzięki nim smak dania przypomina bardziej swojskie klimaty.

Jak zrobić placki ziemniaczane?
22.01.2022 01:00 Jak zrobić placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to pomysł na wyśmienity, tradycyjny obiad, jak u babci. Miękkie w środku z chrupiącą skórką smakują doskonale zarówno na słodko, jak i wytrawnie, np. z gulaszem lub sosem grzybowym. Sekret najlepszych placków ziemniaczanych tkwi w mące i samych ziemniakach. Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Jak zrobić placki ziemniaczane?Placki ziemniaczane, teoretycznie banalne danie, w praktyce nie zawsze wychodzi doskonale. Powodów jest wiele, od niewłaściwego rodzaju ziemniaków, mąki, po zbyt małą ilość oleju lub złą ilość soli i przypraw.Przygotowywanie masy na placki ziemniaczane zależy również od tego, czy wykorzystasz ziemniaki zeszłoroczne, czy młode. Mimo, iż należy pamiętać o kilku zasadach podczas robienia i smażenia placków, to są one tak proste, że bez problemu je zapamiętasz i dzięki nim staniesz się prawdziwym mistrzem placków ziemniaczanych.

kiełbasa pieczona z ziemniakami
22.01.2022 01:00 Sycąca, rozgrzewająca kiełbasa z piekarnika w towarzystwie ziemniaków

Zastanawiasz się, co przygotować na dzisiejszą kolację? Proponujemy proste danie, które przygotujesz w 10 minut — kiełbasę z piekarnika w towarzystwie ziemniaków. Ta potrawa będzie sycąca i rozgrzewająca. W sam raz na chłodny, zimowy wieczór. Kiełbasę zwykle smażymy, grillujemy lub podgrzewamy w wodzie. Jednak doskonale nadaje się też do pieczenia. W tym procesie traci sporo tłuszczu, dzięki czemu staje się mniej kaloryczna. Można ją podać z chlebem, jednak jeśli upieczesz ją z ziemniakami i cebulą zamieni się w smaczne, pełne danie. Jeśli zwykle przyrządzacie na ciepło klasyczną, cienką kiełbasę, dziś spróbujcie białej. Ma delikatniejszy smak niż kiełbasa wędzona, a ze względu na brak wędzenia, jest też zdrowsza. Szczególnie polecamy cienkie, surowe kiełbaski, które dość szybko się pieką. Jednak możecie też sięgnąć po zwykłą, białą kiełbasę — surową lub parzoną.

Kiszka ziemniaczana
20.01.2022 01:00 Jak zrobić domową kiszkę ziemniaczaną?

Kiszka ziemniaczana swojego czasu podawana była w domach mniej zamożnych Polaków - dzisiaj jedzona jest przez wszystkich. Przepis, który zdradzamy, jest banalnie prosty i z łatwością wykonasz go we własnej kuchni. Wszystkie składniki potrzebne do kiszki są tanie i ogólnodostępne, więc na tak pyszny i sycący obiad nie wydasz fortuny. Kiszka ziemniaczana najbardziej popularna jest w kuchni podlaskiej, która pełna jest ziemniaków, słoniny i innych pożywnych produktów Idealnie sprawdza się jako posiłek po dniu ciężkiej pracy, ponieważ szybko wypełnia brzuch i daje mnóstwo energii. Podczas wypełniania wieprzowych kiszek lub osłonek białkowych masą ziemniaczaną, nie przesadź z jej ilością. Podczas pieczenia farsz zwiększa swoją objętość i jeśli będzie go za dużo, może rozsadzić kiszki od środka, niszcząc całą twoją pracę.

Zapiekanka z ziemniaków i kapusty
20.01.2022 01:00 Przepis na sycącą zapiekankę z kapustą i ziemniakami

Silne wiatry, jakie odczuwają dzisiaj Polacy w całej Polsce, powodują, że o wychłodzenie nie trudno - dlatego na obiad dobrze jest zjeść coś rozgrzewającego i sycącego. Zapiekanka z ziemniaków i kapusty robi się również praktycznie sama, gdyż większość pracy wykonuje za gotującego piekarnik. Podając taki posiłek do stołu, wywołasz dużo pozytywnych emocji wśród swoich domowników. Zapiekanka z ziemniakami i kapustą syci jak mało które danie. Duża ilość mącznych kartofli, niewielkie kawałki boczku i wypełniona błonnikiem kapusta sprawiają, że uczucie głodu i ssania w żołądku znika na długie godziny.Niektórzy nie tolerują smaku zwykłej kapusty, więc aby wpasować się w ich gusta, zamień ją na młodą kapustę. Jest delikatniejsza i szybciej się gotuje. Polecamy także posypać zapiekankę przed włożeniem do piekarnika tartym żółtym serem - po roztopieniu i przypieczeniu będzie smakował i wyglądał obłędnie.

Projekt bez tytułu - 2022-01-20T181725.015
20.01.2022 01:00 W jaki sposób możemy zmierzyć temperaturę oleju bez termometru?

Nim zaczniesz smażyć frytki czy kotlety, musisz rozgrzać olej do temperatury ok. 180 st. C. Dzięki temu produkty usmażą się na chrupko, nie chłonąc zbyt dużo tłuszczu. W jaki sposób można jednak zmierzyć temperaturę oleju bez termometru? Jak się okazuje nietrudno ją sprawdzić.Najlepszym sprzętem do mierzenia temperatury jest oczywiście termometr. W domu mamy zwykle termometr lekarski i pokojowy, na kupno specjalnego do zastosowania w kuchni mało kto się decyduje. Na szczęście często da się bez niego obyć. Temperaturę oleju można bowiem sprawdzić na kilka innych sposobów.

Sos z kurek do ziemniaków
20.01.2022 01:00 Sos z kurek do ziemniaków - niezawodny przepis na pyszny dodatek

Sos z kurek do ziemniaków to pomysł na błyskawiczny i tani obiad. Sam sos kurkowy przygotujesz w kilkanaście minut, ugotuj lub upiecz ziemniaki i ciesz się smacznym i aromatycznym posiłkiem. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na sos z kurek do ziemniaków.Sezon na kurki rozpoczyna się już w maju i trwa do końca listopada, dostaniesz je więc bez problemu w sklepach, warzywniakach i miejskich bazarkach. Kurki to świetny dodatek do obiadu, przygotujesz z nich również sos i wyśmienitą jajecznicę, idealną na śniadanie.Sos z kurek świetnie smakuje zarówno z tłuczonymi, gotowanymi ziemniakami i ziemniakami pieczonymi z chrupiącą skórką. Danie możesz wzbogacić o grillowanego kurczaka lub jajko sadzone, a stworzysz pożywny, sycący i zbilansowany obiad dla całej rodziny. Kurki to również doskonały dodatek do knedli i pierogów- tu poznasz przepis na wyśmienite pierogi z farszem z kurek i koperkiem, idealne na bezmięsny obiad.

Smażenie domowych pączków
19.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać ziemniaki do pączków?

Już za około miesiąc Polacy będą zajadali się pączkami i faworkami w czasie świętowania Tłustego Czwartku. Jeśli chcesz, aby twoje domowe pączki po usmażeniu były trwalsze i dłużej świeższe, dodaj do nich ugotowane ziemniaki. Kartofle zatrzymają więcej wilgoci w usmażonym cieście, co da puszyste i delikatne pączki o niesamowicie pysznym smaku. Miękkie jak chmurka pączki ze słodkim i rozpływającym się w ustach nadzieniem są spełnieniem marzeń każdego łakomczucha. Przygotowywanie ich w domu jest świetnym zajęciem dla całej rodziny, lecz często smaży się ich zbyt duże ilości. Przez to w ciągu paru dni stają się suche, niesmaczne i nikt nie chce ich więcej jeść. Sposobem na uchronienie się od takiego scenariusza, jest dodanie ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Są niewyczuwalne w gotowym produkcie, lecz pozytywnie wpływają na dłuższe zachowanie świeżości.

placki ziemniaczane
18.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodawać do placków ziemniaczanych sodę?

Kochamy placki, a chyba najbardziej placki ziemniaczane. Są pożywne, proste do przygotowania i bardzo smaczne. Z pewnością przyrządzacie je po swojemu, ale czasami dobrze jest posłuchać nowych podpowiedzi. Wiecie na przykład, dlaczego warto dodawać do placków ziemniaczanych sodę? Wystarczy wsypać jej tylko pół łyżeczki, a efekt was zaskoczy.Idealne placki ziemniaczane powinny być miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Ten ideał nie jest trudny do osiągnięcia, pod warunkiem, że zna się kilka istotnych zasad. Trzeba bowiem wiedzieć co dodać do ziemniaczanego ciasta i jak je smażyć.

Z czego zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej?
18.01.2022 01:00 Z czego zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej? Mamy najlepszy patent

Zapiekanka ziemniaczana to smaczny, szybki i tani posiłek dla całej rodziny. Zapiekankę przygotujesz na obiad w nawet najbardziej zabiegany dzień, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie. Niezbędnym składnikiem każdej zapiekanki jest sos, który połączy wszystkie składniki i doprawi całe danie. Z czego zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej?Zapiekanka ziemniaczana, niezależnie od tego, czy przygotowana z samych ziemniaków, czy z dodatkami, jest najsmaczniejsza, kiedy zapieczesz ją razem z aromatycznym sosem. Wszystkie składniki włóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 25-30 minut.Do zapiekanki ziemniaczanej możesz dodać pokrojoną w plastry kiełbasę, boczek, pokrojoną w słupki cebulę czerwoną, paprykę, pomidory. Każda zapiekanka będzie smakować rewelacyjnie. Danie oprósz świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem, aby nadać mu świeżości i lekkości.Zapiekankę ziemniaczaną przygotujesz z dwoma sosami- beszamelowym lub śmietanowo- serowym, które doskonale łączą się zarówno z samymi ziemniakami, jak i wszystkimi dodatkami. Sosy pod wpływem temperatury gęstnieją, otulając całe danie.Zapiekankę na obiad przygotujesz nie tylko z ziemniaków- tu poznasz przepis na równie szybką zapiekankę makaronową z wędzonym łosiem i szpinakiem, czyli danie w prawdziwie włoskim stylu.

kluski śląskie
18.01.2022 01:00 Co zrobić, żeby kluski śląskie się nie sklejały?

Ziemniaki odgrywają ważną rolę w polskiej kuchni. Gotowane podajemy do obiadu, przygotowujemy z nich też przeróżne potrawy. Jedną z nich są kluski śląskie — pyszne, sprężyste, doskonałe do duszonych mięs. Co jednak zrobić, żeby kluski śląskie się nie sklejały? Kluski śląskie często pojawiają się na rodzinnych uroczystościach, bo są bardziej eleganckie i o wiele smaczniejsze, niż gotowane ziemniaki. Jednak ich przygotowanie wymaga nieco więcej czasu. Nieraz można też napotkać małe trudności. Jedną z nich jest sklejanie się klusek.

Zakręcone ziemniaki
17.01.2022 01:00 Kultowy przysmak - pieczone spirale z ziemniaków w boskich przyprawach

W wakacyjnych kurortach i miasteczkach spirale z ziemniaków są wyjątkowo popularną przekąską, która jest łatwa do zrobienia w domu. Wystarczy w odpowiedni sposób pokroić ziemniaki i doprawić mieszanką przypraw. Po upieczeniu w piekarniku stają się chrupiące, aromatyczne i intensywne w smaku - idealne do filmu czy serialu. Pieczone spirale z ziemniaków prezentują się wyjątkowo okazale z uwagi na swój specyficzny kształt. Komercyjnie uzyskuje się na specjalnych krajalnicach, jednak nie są one konieczne do ich zrobienia. Wystarczy w domowych warunkach długa wykałaczka oraz ostry cienki nóż. Polecamy eksperymentować z dodawanymi przyprawami oraz użytymi do podania sosami. Takie kartofle można aromatyzować najróżniejszymi smakami, aby móc odwzorować smaki różnych kultur. Niektórzy posypują je również serem żółtym, żeby jeszcze poprawić smak przekąski.

babka ziemniaczana
17.01.2022 01:00 Jak przygotować babkę ziemniaczaną bez mąki i jajek?

Babka ziemniaczana składem przypomina placki ziemniaczane. Jest jednak pieczona, dzięki czemu dostarcza mniej kalorii. Nasza propozycja jest jeszcze bardziej dietetyczna, jednak wciąż bardzo smaczna. Sprawdźcie, jak przygotować babkę ziemniaczaną bez mąki i jajek. Pamiętajcie, tylko by robiąc ją nie popełnić jednego błędu, bo potrawa zamieni się w papkę. Babka ziemniaczana to przysmak znany głównie w północno-wschodniej Polsce. Robi się ją też na Mazurach i Śląsku, jednak tu nazywa się ją kartoflakiem. Babka ziemniaczana ma zresztą wiele nazw, bo rejbak, kugiel czy blaszak, to także ta sama potrawa. Zwykle do ciasta na babkę ziemniaczaną dodaje się mąkę i jajka. My jednak ich nie użyliśmy, żeby przetestować, jak smakuje taka okrojona wersja. I musimy wam powiedzieć, że nie ustępuje klasycznej babce. To, co z pewnością wpływa na smak babki, to stopień rozdrobnienia ziemniaków. Pod żadnym pozorem nie możecie ich blendować. Kawałki ziemniaków muszą być wyczuwalne w czasie jedzenia.

prażochy
16.01.2022 01:00 Prażuchy - ziemniaczany specjał rodem z PRL-u

Jeśli szukacie przepisu na coś prostego, taniego i smacznego, przychodzimy wam z pomocą. Jednym z takich dań są prażuchy, czyli ziemniaczany specjał rodem z PRL-u. Dawniej zajadał się nim niemal każdy, dziś został nieco zapomniany. Jednak czasem warto odkurzyć stare receptury. Prażuchy to chłopskie danie regionalne, znane pod wieloma innymi nazwami. Prazoki, prażaki, prażonki, prożuchy, porka, fuszer, lemieszaka ziemniaczana, masoły czy dziady to wciąż ta sama potrawa. Robi się ją z ugotowanych ziemniaków, do których dodaje się mąkę, a potem całość tłucze się tłuczkiem, miesza i z powstałej masy, łyżką formuje się kluski. Zwykle podaje się je okraszone podsmażoną cebulką, wędzonym boczkiem lub słoniną. Prażuchy znane są m.in. w Wielkopolsce, Małopolsce, w Zagłębiu Dąbrowskim i na Kujawach. Doskonale smakują podane ze zsiadłym mlekiem i kiszonym ogórkiem. Prezentujemy je na zdjęciu pochodzącym z kanału My Favorite F Word na YouTube. Musicie przyznać, że wyglądają bardzo smakowicie.

placki ziemniaczane
16.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać majonez do placków ziemniaczanych?

Ziemniaki są bardzo popularne w polskiej kuchni. Zwykle serwujemy je jako dodatek do obiadu, ale mogą też stanowić jego podstawę. Na przykład wtedy, gdy przygotujecie z nich placki. Dziś powiemy wam, dlaczego warto dodać majonez do placków ziemniaczanych. Przekonacie się, że dzięki temu dodatkowi potrawa zyska nie tylko na smaku. Placki ziemniaczane zwykle przyrządzają ich wielbiciele albo ci, co nie mają lepszego pomysłu na obiad. To danie rzeczywiście można uznać za awaryjne, bo ziemniaki mamy zwykle w kuchennych zapasach. A przygotowanie placków nie zajmie zbyt dużo czasu.

Zapiekanka ziemniaczana
14.01.2022 01:00 Obłędna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ma przede wszystkim dobrze nasycić i pysznie smakować - poniższa zapiekanka z mięsem mielonym właśnie taka jest. Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dlatego można szybko cieszyć się obfitym obiadem po całym dniu pracy. Już podczas pieczenia z piekarnika wydobywać się będą wspaniałe zapachy. Zapiekanka ziemniaczana to częsty wybór na nieskomplikowany obiad, który kosztuje niewielkie pieniądze i nie potrzebuje dużych nakładów wysiłku. Większość pracy wykonuje za kucharza i tak piekarnik - gotującemu zostaje jedynie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Duży wpływ na smak zapiekanki ma rodzaj użytego sera. Najlepiej wybierać gatunki o ostrym i intensywnym smaku i dobrych właściwościach roztapiania. Polecamy użyć angielskiego miękkiego cheddara zmieszanego z odrobiną pecorino romano. Taki miks serów da smakowity efekt, a po upieczeniu ładnie się przyrumieni i będzie rozpływał się w ustach.

Topinambur
14.01.2022 01:00 Jak przyrządzić topinambur?

W Polsce topinambur, czyli korzeń widoczny na zdjęciu, nie jest zbyt popularnym warzywem, jednak można zastąpić nim inne popularne warzywo - ziemniaki. W smaku przypomina nieco połączenie kartofli i orzechów, zawiera dużo skrobi i przygotowuje się go tak samo, jak pyrki. Pysznie smakuje w wielu różnych daniach, lecz dzisiaj zaprezentujemy przepis na błyskawiczną zupę z topinamburem. Topinambur pochodzi z Ameryki Południowej, choć łatwość hodowania sprawiła, że zadomowił się w kuchniach całego świata. Jego gotowanie przeprowadzane jest w identyczny sposób, jak ziemniaków - należy jedynie pamiętać o skróceniu czasu gotowania o mniej więcej połowę, żeby topinambur całkowicie się nie rozpadł. Korzeń ten zawiera dużo inuliny, która normalizuje glikemie u chorych na cukrzycę typu 2, a także przyczynia się do zmniejszenia insulino oporności. Dużym atutem jest obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL we krwi.

gotowanie ziemniaków
13.01.2022 01:00 Ziemniaki należy wrzucać do zimnej wody czy na wrzątek?

Ziemniaki są w Polsce najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Zwykle podajemy je gotowane, bo takie ich przygotowanie jest najłatwiejsze. Czy jednak wiecie, jak powinno się je gotować? Czy ziemniaki należy wrzucać do zimnej wody, czy na wrzątek? Zwróć też uwagę na odmianę ziemniaków, bo nie każde nadają się do gotowania. Ziemniaki obiadowe można przygotować na wiele sposobów. Zwykle je gotujemy, ale można je też smażyć albo piec. Gotowanie ziemniaków jest najłatwiejszym rozwiązaniem, bo ziemniaki wystarczy tylko obrać i ugotować. Takie ziemniaki są lekkostrawne i dość neutralne w smaku. Doskonale pasują do wielu dań. Jeśli chcesz podać gotowane ziemniaki do obiadu, zwróć też uwagę na ich odmianę. Jeśli wybierzesz ziemniaki typu A, po ugotowaniu będą zwięzłe i dość twarde. Te lepiej wykorzystaj do sałatki. Ziemniaki typu C, zawierają najwięcej skrobi i w czasie gotowania najprawdopodobniej się rozpadną. Na talerzu nie będą się więc prezentować zbyt elegancko, za to do klusek będą jak znalazł. Najbardziej uniwersalne w zastosowaniu będą ziemniaki typu B. Po ugotowaniu powinny być miękkie, ale nie rozsypujące się.

Puszyste i chrupiące placki ziemniaczane
13.01.2022 01:00 Jak zrobić puszyste i chrupiące placki ziemniaczane?

Wiemy już, że placki ziemniaczane muszą być chrupiące. Najlepsze jednak będą, gdy ich wnętrze będzie lekkie niczym chmurka. Pożądany efekt uzyskamy, jeśli dodamy do nich ubitą na sztywno pianę z białek. Tak puszystych placków jeszcze nie jedliście. Koniecznie wypróbujcie ten patent. Radziliśmy wam już jakiego tłuszczu użyć do usmażenia placków i podawaliśmy przepis na wykonanie ich z wykorzystaniem blendera. Dziś zdradzamy prosty trik, który zaowocuje uzyskaniem delikatnych placków ziemniaczanych. Wystarczy, że oddzielicie białka od żółtek i ubijecie pianę.

Szybki sos do ziemniaków z pieczarek
13.01.2022 01:00 Szybki sos do ziemniaków z pieczarek i śmietany

Szukasz pomysłu na sos do ziemniaków na obiad? Ugotuj szybki sos z pieczarek, który zachwyci wszystkich swoim doskonałym smakiem i bardzo apetycznym wyglądem. Sprawdź, jak zrobić szybki sos do ziemniaków z pieczarek.Ziemniaki tłuczone to nie tylko smaczny dodatek do obiadu, możesz przygotować z nich wyśmienite, tanie i pyszne danie, wystarczy, że ugotujesz bardzo prosty sos z pieczarek z dodatkiem natki pietruszki i śmietany. Sos z pieczarek ma świetny grzybowy smak, ładnie pachnie, a na talerzu prezentuje się doskonale. Ziemniaki utłucz z odrobiną masła, oprósz je szczypiorkiem, kminkiem lub koperkiem i polej aromatycznym sosem, a obiad zniknie z talerzy w mgnieniu oka.Sos pieczarkowy jest genialnym dodatkiem do placków ziemniaczanych. Tu poznasz przepis na placki z sosem pieczarkowym, danie idealne na obiad.

Pieczone ziemniaki
12.01.2022 01:00 Wyśmienite ziemniaki pieczone w pysznym greckim stylu

Nie każdy posiłek musi składać się z wielu wystawnych dań, które podane są w oszałamiający sposób - czasem zwykłe pieczone ziemniaki w zupełności wystarczają. Dzisiaj prezentujemy pieczone ziemniaki po grecku z dodatkiem czosnku oraz dużej ilości oregano. Są bardzo aromatyczne, wspaniale sycą i mogą stanowić samodzielne danie. Ziemniaki towarzyszą nam już od setek lat, dlatego na przestrzeni tego czasu opracowano wiele przepisów i sposobów na ich przygotowanie. Tym razem wykorzystamy smaki kuchni greckiej, które dadzą powiew świeżości i przypomną o ciepłych dniach lata. Bardzo dużo zależy w tym przepisie od oliwy, nie warto więc na niej oszczędzać. Polecamy korzystać z najlepszej dostępnej oliwy o intensywnym kwiatowym smaku, który będzie się komponował z ostrością czosnku i delikatnością kartofli.

Bataty — słodkie ziemniaki w kuchni
11.01.2022 01:00 Jak wykorzystać w kuchni bataty?

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, są coraz częściej spotykanym w sklepach warzywem, które można przemienić w wiele pysznych dań. Zdradzamy co jeszcze, oprócz klasycznych, słodkich frytek, możecie z nich przygotować. Będziecie zaskoczeni, jak wiele Słodkie ziemniaki mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Pasują zarówno do dań wytrawnych, jak i roślinnych deserów. Weganie robią z nich także warzywny ser, który do złudzenia przypomina oryginalny specjał. Dowiedzcie się, dlaczego warto sięgać po batata i jak najlepiej go użyć.

Kluski śląskie z dodatkiem kurkumy
11.01.2022 01:00 Bosko pomarańczowe kluski śląskie z dodatkiem kurkumy

Nie ma chyba osoby, która byłaby w stanie oprzeć się delikatnym ziemniaczanym kluseczkom z dziurką. Kluski śląskie sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs czy gulaszy. Dodajcie do nich kurkumy i marchewki, a nabiorą pięknego pomarańczowego koloru i wyrazistego smaku. Kluski śląskie są elementem tradycyjnego śląskiego obiadu. Specjał ten ceni wielu smakoszy. Nic dziwnego, skoro podać go można do wielu dań. Tym razem proponujemy nieco zmodyfikować skład ciasta, dodając purée z marchewki i kurkumę. Kluski zachwycą was kolorem i smakiem. Koniecznie spróbujcie.

Placki ziemniaczane ze szpinakiem Ani Lewandowskiej
10.01.2022 01:00 Nieziemskie placki ziemniaczane ze szpinakiem od Ani Lewandowskiej

Placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej wyróżniają się jednym składnikiem, który całkowicie zmienia ich postrzeganie - mowa o szpinaku. Dodanie tych liści do ciasta sprawia, że placki stają się pięknie zielone, a także wypełniają się wartościami odżywczymi ze szpinaku. Wersja Lewandowskiej jest znacznie bardziej lekkostrawna od klasycznej. Placki ziemniaczane można sporządzić na wiele różnych sposobów. Niektórzy dodają do nich suszone pomidory czy kawałki cienko pokrojonego boczku - Anna Lewandowska wrzuca z kolei liście szpinak. Szpinak pełen jest żelaza i przeciwutleniaczy, dlatego wskazane jest jedzenie go stosunkowo często. Lekkie placki Ani Lewandowskiej są świetnym rozwiązaniem dla osób, które muszą odżywiać się w zdrowy sposób, a przy okazji chcą jeść coś smacznego. Polecamy podać placki z sosem czosnkowym na jogurcie, który wspaniale podkreśli ich smak.

zupa ogórkowa
10.01.2022 01:00 Domowa babcina zupa ogórkowa w sam raz na zimę

Kiszone ogórki można chrupać na przekąskę. Jednak świetnie nadają się też na zupę. Zobaczcie, jak przygotować domową, babciną zupę ogórkową. Pożywna i wyraźna w smaku, jest w sam raz na zimę. Dobrze syci, ale też poprawia apetyt.Moda na kiszonki trwa. I taką modę, jak najbardziej warto propagować, bo to samo zdrowie. Kiszonki należą do tych przetworów, których wartość odżywcza jest nawet wyższa niż surowca. W czasie kiszenia nie tylko zwiększa się zawartość witaminy C, ale też powstaje kwas mlekowy, który korzystnie wpływa m.in. na przewód pokarmowy.Kiszonki najzdrowsze są, gdy jemy je na surowo. Jednak zupa przygotowana z ich dodatkiem ma niepowtarzalny smak i aromat. Kiszone warzywa po części zachowują też swoje walory zdrowotne. Warto więc skusić się na talerz takiej pysznej zupy.