Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Ziemniaki

Ziemniaki

Placki ziemniaczane z twarogiem
28.02.2022 01:00 Placki ziemniaczane z twarogiem. Przepis krok po kroku

Placki ziemniaczane z twarogiem to pomysł na pyszny obiad dla dużych i małych. Placki ziemniaczane z farszem z twarogu i cebulki rozpływają się w ustach, są lekkie, świeże i bardzo puszyste. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z twarogiem.Szukasz pomysłu na obiad lub podwieczorek dla swoich najbliższych? Przygotuj im wyśmienite placuszki ziemniaczane z twarogowym farszem, są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków, są lżejsze, bardziej puszyste i smakują nawet największym niejadkom.Placki z twarogiem przygotujesz błyskawicznie, sprawdzą się więc w nawet najbardziej zabiegany dzień. Placuszki podaję z jogurtem naturalnym lub śmietaną, idealnie pasują do całego dania i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy.Placki zawszę robię z zeszłorocznych ziemniaków, ponieważ mają o wiele mniej wody, niż młode ziemniaki. Do placków świetnie sprawdzą się również odmiany mączne, jak Irys, Orlik, które mają dużo skrobi. Odmiany te są idealne do klusek śląskich, kopytek i pyz z mięsem.Jeśli szukasz pomysłu na lekkie placki ziemniaczane- tu poznasz przepis na wyśmienite placki ze szpinakiem od Ani Stalmach, rozpływają się w ustach.

Zupa brokułowa z ziemniakami
28.02.2022 01:00 Zupa brokułowa z ziemniakami - lekki i pożywny obiad

Pomysł na lekki, pożywny obiad? Zupa brokułowa z ziemniakami- jest aromatyczna, pełna smaku i zdrowa. Zupa jest bardzo prosta i szybka do ugotowania, a wywar warzywny dodatkowo wzmacnia i rozgrzewa cały organizm. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę brokułową z ziemniakami.Zupa brokułowa z ziemniakami to świetne danie obiadowe dla każdego. Zupę gotuję z całego brokuła, kroję również łodygę i dodaję ją do wywaru, dzięki czemu wzmacniam jej smak- tu sprawdzisz, jak jeszcze wykorzystać łodygę brokuła w kuchni. Przed gotowaniem wszystkie warzywa podsmażam na oliwie z oliwek- wtedy uwalniam cały smak włoszczyzny. Aromatyczny wywar wzmacnia podbija smak całej zupy i sprawia, że danie wzmacnia odporność i mocno rozgrzewa.Do zupy dodaję odrobinę śmietany, żeby ją zabielić. Doprawiam ją do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Przyprawa jest idealna do dań z brokułami i śmietaną- jest lekko pikantna i korzenna i wzmacnia smak warzyw i śmietanki.Pomysł na drugie danie z brokułem? Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym, danie jest zbilansowane, pożywne i pyszne, a przygotujesz je błyskawicznie.

Puree ziemniaczane Ani Starmach
28.02.2022 01:00 Niezawodny trik Ani Starmach na aksamitne ziemniaczane purée

Gładkie i rozpływające się w ustach ziemniaczane purée to jeden z najlepszych dodatków do obiadu - szczególnie w wykonaniu Ani Starmach. Kucharka zaprezentowała swoją wersję tłuczonych ziemniaków, które mają wyjątkową teksturę. Starmach uzyskuje ją dzięki przepuszczeniu ziemniaków przez praskę, którą zwykle wykorzystuje się do zrobienia klusek śląskich. Purée z ziemniaków, czyli inaczej mówiąc tłuczone ziemniaki, tradycyjne przygotowywane jest z użyciem tłuczka. Takim sposobem kartofle ugniatały nasze babcie i mamy. Jest jednak lepsza metoda. Ania Starmach radzi, żeby odpuścić sobie tłuczek i wymienić go na praskę do ziemniaków. Narzędzie znajduje zastosowanie do robienia klusek śląskich, które potrzebują ziemniaków rozbitych na gładką masę. Tłuczkiem niestety bardzo ciężko usunąć wszystkie grudki.

Pyzy
28.02.2022 01:00 Proste i pyszne, tradycyjne pyzy z 3 składników według babci Jadzi

Utarło się, że do ugotowania pyz trzeba się solidnie przygotować, a sam proces jest długi i męczący. Dla zabieganych całe szczęście istnieje znacznie łatwiejsza opcja. Poniżej prezentujemy przepis na pyzy od babci Jadzi, do którego potrzeba jedynie 3 kluczowych składników. Samo pichcenie zajmuje w takim przypadku maksymalnie godzinę. Pyzy tradycyjnie podaje się w dwóch wariantach: polane gęstym sosem, stworzonym na bazie mięsa bądź grzybów, lub ze skwarkami. Dzisiaj zajmiemy się drugą opcją, ponieważ jest nieporównywalnie szybsza i prostsza. Pamiętaj, żeby do ciasta na pyzy używać ziemniaków z dużą zawartością skrobi. Dlatego w sklepie szukaj kartofli oznaczonych typem kulinarnym C, który jest indykatorem, że w ich miąższu znajduje się najwięcej skrobi.

placki ziemniaczane
28.02.2022 01:00 Jak zrobić puszyste placki ziemniaczane?

Jeśli często smażycie placki ziemniaczane, pewnie nie raz wyszły wam płaskie i mało chrupiące. Z pewnością nie o taki efekt wam chodziło. A wiecie, jak zrobić puszyste placki ziemniaczane? Wystarczy dodać do nich wyjątkową mieszankę. Dzięki niej wyjdą puchate jak nigdy.Idealne placki ziemniaczane mają wilgotne, miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę. Choć receptura na te placki nie jest zbyt skomplikowana, to jednak nie za każdym razem udaje się uzyskać pożądany efekt. Jeśli więc chcecie mieć pewność, że tym razem wasze placki będą udane, dodajcie do nich drożdżowy rozczyn.

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym
27.02.2022 01:00 Syte i smaczne placki ziemniaczane z mięsem mielonym

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym, serem i pomidorami to pomysł na tradycyjne placki w zupełnie nowej odsłonie. Tak przygotowane placki są pyszne, aromatyczne i pożywne i każdy zje je ze smakiem. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z mięsem mielonym, są idealne na obiad.Wszyscy znamy i lubimy kultowe placki z tartych ziemniaków. Głównie jemy je jednak z kwaśną śmietaną, cukrem lub gulaszem węgierskim. Placki ziemniaczane przygotujesz na wiele sposobów, a jednym z ciekawszych są właśnie placki z mięsem mielonym.Placki zrób tradycyjnie, z jajkiem, cebulką, majerankiem. Do placków najlepsze będą ziemniaki zeszłoroczne i mączne, ponieważ zawierają mało wody i dzięki temu wystarczy dodać jedynie łyżkę- dwie mąki, nie więcej. Masa ziemniaczana będzie miała idealną konsystencję, a po usmażeniu będą placki miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.Mięso mielone podsmaż z cebulką, pomidorami, papryką mieloną i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowana wieprzowina jest bardzo smaczna i delikatna, danie oprósz startym serem żółtym, może być zwykła gouda, a jeśli lubisz bardziej wyraźny smak, zamień ją na cheddar lub parmezan.Przygotuj również placki litewskie, czyli grube placki z farszem z mięsa mielonego, są puszyste i pyszne.

Purée z cebuli. Prosty i pyszny dodatek obiadowy
27.02.2022 01:00 Purée z cebuli. Prosty i pyszny dodatek obiadowy

Do obiadu zawsze podajecie tłuczone ziemniaki? Tym razem proponujemy wam przygotowanie czegoś nieco innego. Delikatnie słodkie purée z cebuli doskonale zastąpi klasyczny skrobiowy dodatek. Skusicie się? Choć cebulę najczęściej podsmaża się i dodaje do dań, są przepisy, w których gra pierwsze skrzypce. Wspomnieć tu trzeba przede wszystkim o wyjątkowo smacznej konfiturze z czerwonej cebuli, która doskonale smakuje już z chlebem, oraz o aromatycznej zupie cebulowej, która skradła już niejedno serce. Cebulowe purée jest kolejną propozycją na niestandardowe wykorzystanie tego zdrowego warzywa. Z powodzeniem zastąpi ono tłuczone ziemniaki i będzie smakowało z każdym pieczonym mięsem oraz jego zamiennikami. Spróbujcie koniecznie.

siostra Anastazja, zapiekanka
27.02.2022 01:00 Najlepsza, kultowa ziemniaczana zapiekanka z przepisu siostry Anastazji

Szukasz pomysłu na szybki i prosty obiad? Może przygotujesz zapiekankę? Dziś polecamy najlepszą, kultową zapiekankę ziemniaczaną z przepisu siostry Anastazji. W tej potrawie nie ma mięsa ani wędliny, ale oczywiście możesz je dodać według własnego uznania. Zapiekanki mają tę zaletę, że nie ma przy nich dużo pracy i robi się je z prostych składników. Tak naprawdę możemy w nich zestawić składniki, które mamy właśnie pod ręką. Siostra Anastazja proponuje zapiekankę warzywną z pysznym sosem jajeczno-śmietanowym. Będzie ona doskonałą odmianą od klasycznych dań mięsnych.

Placki ziemniaczane na patelni
26.02.2022 01:00 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie były zbyt tłuste?

Placki ziemniaczane są klasyką naszej rodzimej kuchni. Niestety, czasami chłoną one ogromną ilość tłuszczu. Jeśli rezygnujesz z jedzenia z uwagi na ten mankament, mamy świetne wieści. Unikniesz nadmiaru tłuszczu, jeśli usmażysz placki ziemniaczane na bardzo rozgrzanym oleju. Wielu smakoszy o tym zapomina. Inną metodą może być wlanie odrobiny mocnego alkoholu do ciasta, który także ogranicza chłonność placków. Placki ziemniaczane charakteryzują się wspaniałą chrupkością oraz pysznym smakiem właśnie dlatego, że smaży się je na oleju. Nie trzeba jednak męczyć się i jeść placki, które dosłownie ociekają tłuszczem - wystarczy skorzystać z poniższych porad. Podstawą jest smażenie na dobrze rozgrzanym tłuszczu, gdyż szybkie przyrumienienie placków z zewnątrz, uchroni je przed wciągnięciem oleju do środka. Do samego ciasta warto z kolei wlać nieco spirytusu tak jak do pączków. Alkohol wyparuje w czasie gotowania, więc nie trzeba się go obawiać, a zadziała niczym bariera wobec tłuszczu.

ziemniaki
25.02.2022 01:00 Ziemniaki gotowane w mikrofali gotowe w 10 minut

Ziemniaki są ulubionym dodatkiem obiadowym. W sumie nie ma przy nich dużo pracy — trzeba je tylko obrać, a potem niestety dość długo czekać, aż się ugotują. Jednak mamy dla was idealne rozwiązanie — bez obierania i długiego gotowania. Zróbcie ziemniaki gotowane w mikrofali. Będą gotowe w 10 minut.Gotowane ziemniaki są doskonałym dodatkiem do schabowych, mielonych, mięs duszonych, a także dań z drobiu, ryb i warzyw. Z ich przygotowania nieraz rezygnują osoby, którym się bardzo spieszy. Zastępują je wtedy makaronem lub ryżem. Mamy jednak dla was pocieszającą wiadomość — możecie ugotować ziemniaki znacznie szybciej. Wystarczy, że przygotujecie je w kuchence mikrofalowej. Jak? Już wyjaśniamy.

Placki ziemniaczane na słodko
25.02.2022 01:00 Rozkosznie smaczne placki ziemniaczane na słodko

Placki ziemniaczane z jabłkami i cukrem wanilinowym to pomysł na pyszny, słodki obiad dla dużych i małych. Placuszki są puszyste, lekkie i bardzo pożywne, posmakują wszystkim łasuchom. Poznaj prosty przepis na placki ziemniaczane na słodko.Placki ziemniaczane przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych, mają więcej skrobi i znacznie mniej wody niż ziemniaki młode, dzięki czemu placki są zwarte i nie rozpadają się podczas smażenia. Do placków świetnie sprawdzą się również ziemniaki mączne, jak Orlik, Sante, z których zrobisz również pyszne kopytka i kluski śląskie.Starte jabłka skrop solidnie sokiem z cytryny, sok nada owocom świeżości i sprawi, że jabłka szybko nie zżółkną. Placuszki z cukrem wanilinowym i jabłkami podaj z cukrem pudrem. Tak przygotowane danie wychodzi za każdym razem i błyskawicznie znika z talerzy.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny obiad na słodko- tu poznasz przepis na obłędne placki twarogowe z jabłkiem i cynamonem.

Zupa fasolowa przepis babci
24.02.2022 01:00 Zupa fasolowa - przepis babci

Zupa fasolowa przepisu babci to pomysł na bardzo pożywne danie. Tradycyjna fasolowa jest gęsta i bardzo aromatyczna. Zupa gotowana na żeberkach, boczku i włoszczyźnie ma również rewelacyjny smak. Poznaj przepis babci na zupę fasolową.Zupa fasolowa to jedna z tradycyjnych, domowych zup, które gotowały nasze babcie i mamy. Zupa z fasoli jest bardzo gęsta, aromatyczna i pyszna. Zupę koniecznie ugotuj na żeberkach i wędzonym boczku- tak smakuje najlepiej.Fasolową ugotuj z surowej fasoli, musisz ją jednak namoczyć dzień przed gotowaniem i zostać na całą noc, żeby dobrze zmiękła. Zupa fasolowa jest ciężka, dlatego też do moczonej fasoli dodaj szczyptę majeranku i kminku. Zioła skutecznie zneutralizują substancje odpowiedzialne za wzdęcia. Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjną, polską zupę- tu poznasz przepis na zupę ogórkową na żeberkach, jest wyśmienita.

Obierany ziemniak
24.02.2022 01:00 Jak wykorzystać obierki z ziemniaków?

Ziemniaki są na tyle popularnym składnikiem naszej diety, że sięga się po nie praktycznie każdego dnia. To oznacza, że produkuje się mnóstwo obierek, których szkoda wyrzucać. Dlatego też niżej pokazujemy najlepsze sposoby, aby je wykorzystać w kuchni - takie jak bulion z obierków czy klasyczne chipsy. Ziemniaki można jeść w całości, lecz mimo to większość decyduje się na obranie ich przed ugotowaniem. Nie wszyscy bowiem lubią smak skórki, a w przypadku niektórych przepisów, obranie jest koniecznością. Wyrzucanie obierek jest ogromną stratą, ponieważ pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Na szczęście opracowanych zostało wiele metod, które pozwalają z łatwością przyrządzić je w pyszny sposób.

Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia
24.02.2022 01:00 Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia?

Co zrobić z ziemniaków puree z poprzedniego dnia? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Zarówno z ziemniaków, jak i z puree przygotujesz pyszny obiad, który każdy zje ze smakiem. Poznaj dwa proste pomysły na ziemniaki puree z poprzedniego dnia. Z ziemniakami praktycznie zawsze pojawia się ten sam problem- gotujemy ich za dużo i zostają. Nie lubię marnować jedzenia, więc zawsze staram się w pełni wykorzystać produkty, które zostały z poprzedniego obiadu. Tak też jest w przypadku puree z ziemniaków.Z ziemniaczanego puree zrobisz pyszne kuleczki lub kotlety ziemniaczane, są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Kuleczki lub kotlety podaję z warzywami z pary, szparagami, fasolką szparagową lub kalafiorem. Dobrym połączeniem będzie również surówka z kapusty, buraczki, kiszone ogórki.Zostały Ci całe, ugotowane ziemniaki z obiadu? Zrób naleśniki ruskie lub placki z ugotowanych ziemniaków, dania za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy.

Frytki z batatów z czym podawać
23.02.2022 01:00 Frytki z batatów. Z czym podawać?

Frytki z batatów to świetna przekąska oraz dodatek do dań obiadowych i burgerów. Zarówno frytki z batatów z piekarnika, jak i frytki z batatów smażone na oleju, smakują najlepiej w towarzystwie dipów, które podkreślają smak słodkich ziemniaków. Sprawdź, z czym podawać frytki z batatów.Bataty są zdrowszym zamiennikiem tradycyjnych ziemniaków, są mniej kaloryczne, zawierają wiele witamin, a ich słodki smak sprawia, że mogłabym jeść je codziennie. Z batatów zrobisz wiele smacznych potraw, dzisiaj skupimy się jednak na frytkach z batatów, czyli pysznej przekąsce dla dużych i małych.Frytki z batatów upieczesz w piekarniku lub usmażysz na oleju, niezależnie od sposobu przygotowania, słodkie ziemniaki będą smakować wyśmienicie i będą bardzo chrupiące. Gotowe frytki są świetnym dodatkiem do obiadu i burgerów, a także jako pożywny i smaczny podwieczorek. Słodkie ziemniaki świetnie smakują podane z domowymi dipami, które podkreślają ich smak. Poniżej poznasz 3 proste propozycje domowych sosów, które posmakują każdemu, a frytki znikną błyskawicznie.Tu poznasz przepis na frytki z batatów z piekarnika. Jeśli masz ochotę na frytki smażone- w tym artykule sprawdzisz, jak zrobić frytki z batatów na oleju.

ugotowane ziemniaki
23.02.2022 01:00 Dlaczego babcie wkładaly ziemniaki pod pierzynę?

Czy widzieliście kiedyś, jak wasza babcia, przed nałożeniem obiadu sięga pod pierzynę? Co tam się kryje? Zwykle ryż, kasza lub ziemniaki. A wiecie, dlaczego babcie wkładały, a niektóre i nadal wkładają, ziemniaki pod pierzynę? Może warto skorzystać z tego dobrego rozwiązania?W dzisiejszych czasach ugotowanie obiadu nie jest dużym wyzwaniem. Fakt, trzeba się przy tym trochę pokręcić, ale wszystko gotuje się błyskawicznie. Do dyspozycji mamy zwykle 4-palnikową kuchnię, więc równocześnie możemy gotować na niej zupę, mięso, ziemniaki i jarzynkę. Co więcej, nie mamy też problemu z odgrzewaniem. Z pomocą przychodzą nam kuchenki mikrofalowe, w których szybko możemy podgrzać talerz zupy czy drugiego dania. Z racji tych wygodnych rozwiązań, a także z braku czasu, zwykle każdy domownik jada obiad w innym czasie.

Placki ziemniaczane
23.02.2022 01:00 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?

Placki ziemniaczane znane są w wielu zakątkach świata, lecz mało gdzie kocha się je tak bardzo, jak w Polsce. Żeby placki nie były gumowate, lecz chrupiące, do ciasta warto nie wsypywać za dużo mąki. Po usmażeniu nie należy ich również przykrywać, aby nie zmiękły od pary wodnej. Pamiętając o tych radach, placki za każdym razem wyjdą idealnie. Placki ziemniaczane to częsty wybór osób, które nie chcą długo gotować, a przy okazji mają ochotę na smaczne i pożywne danie. Placki przygotowuje się bowiem w kilka chwil oraz sycą na długie godziny. Niektórzy mają problem z miękkimi i gumowatymi plackami, które za nic nie mogą stać się chrupiące, nawet po dłuższym smażeniu. Na szczęście znamy sposób, aby łatwo poradzić sobie z tym mankamentem.

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
22.02.2022 01:00 Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym to pyszna, lekka i pożywna zupa, którą ugotujesz błyskawicznie. Zupa gotowana z przyprawą garam masala i podana z posiekaną kolendrą ma mocno indyjski akcent i rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na aromatyczną zupę krem z kalafiora z mlekiem kokosowym.Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym, mieszanką przypraw i świeżą kolendrą to świetny pomysł na przygotowanie tradycyjnego kremu w zupełnie nowej odsłonie. Zupa ma idealnie wyważony smak, jest gęsta, pożywna i niezwykle aromatyczna.Czym jest garam masala? To mieszanka wielu ziół i przypraw, między innymi kardamonu, kminu rzymskiego, goździków, pieprzu, cynamonu. Dania przygotowywane z garam masalą są bardzo aromatyczne i mają rewelacyjny smak. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki czemu dodatkowo wzmocnisz rozgrzewające właściwości dania.Jeśli szukasz pomysłu na danie rodem z Indii- tu poznasz przepis na kurczaka tikka masala, jedno z tradycyjnych dań hinduskiej kuchni, jest niezwykle aromatyczny i smaczny.

Głąb kapusty białej
22.02.2022 01:00 Pyszny sposób na wykorzystanie głąba z kapusty

Po obrobieniu kapusty do gołąbków lub innych dań z jej udziałem zwykle pozostaje nam niewykorzystany głąb. Twardy środek warzywa nie jest mimo wszystko wart wyrzucenia - zawiera w sobie bowiem mnóstwo wartości odżywczych. Jednym z najlepszych sposobów na użycie go w kuchni, jest starcie go i zrobienie z niego placków. Kapuściany głąb jest niedocenioną częścią kapusty, która przez wielu ludzi jest najbardziej znienawidzona. Nie zaleca się jednak utylizacji głąba, ponieważ jest całkowicie jadalny i zdrowy. Aby twardy fragment kapusty stał się smaczny, należy zetrzeć go na tarce, wymieszać z ciastem i usmażyć w formie placków na tłuszczu. Chrupiące placki mają obłędny smak, które w połączeniu z ulubionym sosem, tworzą coś, czemu trudno odmówić.

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały?
21.02.2022 01:00 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały?

Placki ziemniaczane są pysznym i niezwykle popularnym daniem. Najlepiej smakują wtedy, gdy są chrupiące i złociste. Dodając do ziemniaków trochę startej marchewki, uchronicie masę przed ściemnieniem przez długi czas. Usmażone z niej placki będą miały piękny rumiany kolor. Wiele jest smacznych receptur na placki ziemniaczane. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić puszystą wersję z dodatkiem drożdży oraz jak przyrządzić je po góralsku, a to nie jedyne opcje. Do ziemniaków można jeszcze dodać inne warzywa np. marchewkę. Jeśli nie próbowaliście łączyć ich dotychczas z marchewką, koniecznie musicie spróbować. Pomarańczowe warzywo doda plackom ziemniaczanym lekko słodkiego smaku, a zawarty w niej cukier sprawi, że będą miały przyjemną chrupiąca skórkę. Sok z tego warzywa uchroni też masę przed ciemnieniem. Same zalety.

Zupa ziemniaczana na żeberkach. Idealna na zimowy obiad
18.02.2022 01:00 Zupa ziemniaczana na żeberkach. Idealna na zimowy obiad

Zupa ziemniaczana na żeberkach, inaczej kartoflanka, to tradycyjna, prosta zupa, która zachwyca swoim smakiem i niezwykłym aromatem. Zupa z dodatkiem włoszczyzny, doprawiona natką pietruszki i suszonym majerankiem smakuje jak u babci. Poznaj przepis na zupę ziemniaczaną na żeberkach, idealną na zimowy obiad.Zupa ziemniaczana to smak mojego dzieciństwa, jest bardzo prosta bo złożona wyłącznie z kilku składników, które w połączeniu tworzą jednak doskonały obiad dla całej rodziny. Gotowany na żeberkach wieprzowych wywar jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający, świetnie sprawdzi się więc w chłodne, zimowe dni.Kartoflankę doprawiam posiekaną natką pietruszki i majerankiem, ponieważ zioła doskonale poprawiają smak zarówno mięsa, jak i warzyw i ziemniaków. Ziemniaki przed dodaniem do zupy podsmażam na oliwie, dzięki czemu zyskują jeszcze lepszy smak. Zupę ziemniaczaną zagęszczam odrobiną mąki pszennej. Przed dodaniem mąki do wywaru, hartuję ją w zimnej wodzie, żeby nie powstały grudki mąki, które psują wygląd i smak potrawy. Na każdy talerz wykładam po 1 żeberku i zalewam wywarem, tak podana zupa błyskawicznie znika z talerzy.Na żeberkach ugotujesz wiele smacznych, tradycyjnych zup- tu poznasz przepis na pożywny krupnik na żeberkach. W tym artykule natomiast sprawdzisz, jak ugotować perfekcyjny kapuśniak na żeberkach i boczku.

Ziemniaki faszerowane serem i boczkiem
18.02.2022 01:00 Nieziemsko pyszne pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem i żółtym serem

Czasem jedynym czego potrzeba do poczucia całkowitego spełnienia, jest porządny i sycący obiad - taki, jak poniższe zapiekane ziemniaki. Faszerowane są boczkiem oraz żółtym serem, a ich przygotowanie jest szybkie i proste. Mały nakład pracy, a przy okazji oszałamiający efekt to cechy, które wyróżniają prezentowane przez nas ziemniaki. Ziemniaki stanowią podstawę naszej diety już od wielu lat i nic nie wskazuje na to, aby miało się to zmienić. Niska cena, łatwa dostępność, duża uniwersalność oraz pyszny smak sprawiają, że są idealnym składnikiem do gotowania. Aby ziemniaki smakowały obłędnie, należy wzbogacić je o aromatyczne dodatki. Boczek oraz ser, które stanowią główną część farszu, dodają kartoflom smaku oraz treściwości, przez co ciężko się od nich oderwać.

placki ziemniaczane
18.02.2022 01:00 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane wyszły idealnie chrupiące?

Placki ziemniaczane potrafią być pyszne, jednak nie zawsze są w 100 procentach udane. Sprawdź, co zrobić, żeby placki ziemniaczane wyszły idealnie chrupiące. Wystarczy jedna, prosta sztuczka, dzięki której już nigdy nie wyjdą twarde i niesmaczne. Idealne placki ziemniaczane powinny być chrupiące z wierzchu oraz miękkie i wilgotne w środku. Takie placki zjadamy z wielką przyjemnością, np. w towarzystwie śmietany i cukru czy pikantnego sosu.

kotlety ziemniaczane
18.02.2022 01:00 Przedwojenne kotlety ziemniaczane z pieczarkami. Prosto i przepysznie

Szukasz pomysłu na obiad bez mięsa? Proponujemy przedwojenne kotlety ziemniaczane z pieczarkami. Zrobisz je szybko i z niewyszukanych składników. Wystarczy, że ugotujesz ziemniaki, wytłuczesz je, wymieszasz z kilkoma dodatkami, a potem uformujesz z nich kotlety, skrywając w środku aromatyczną niespodziankę. Na koniec pozostanie ci je tylko usmażyć. Lubimy ziemniaki za ich neutralny smak, uniwersalność, cenę i dostępność. Choć zwykle lądują na talerzach w charakterze dodatku do obiadu, to można z nich przygotować pyszne dania. Choćby takie jak to, które za chwilę przygotujemy. Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami jest przedwojenny. Można więc się spodziewać tradycyjnej metody przygotowania i tylko niezbędnych składników. Efekt za to jest bardzo smaczny. Jeśli chcecie, farsz do kotletów możecie też zrobić z grzybów suszonych.

zupa ziemniaczana
17.02.2022 01:00 Zupa ziemniaczana z kiełbasą. Pomysł na tani obiad

Macie ochotę na pożywną, klasyczną zupę? Zapraszamy na zupę ziemniaczaną z kiełbasą. Jest ona doskonałym pomysłem na tani obiad, bo do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku prostych składników. Ugotujcie, a zapewniamy, że niejeden z domowników poprosi o dokładkę. Pomysłowa gospodyni domowa potrafi ugotować coś z niczego. No może nie dosłownie z niczego, ale z tego, co ma pod ręką. Właśnie z takich niewyszukanych składników można przygotować zupę ziemniaczaną. By nabrała smaku, warto do niej dodać podsmażoną kiełbasę. W ten sposób powstanie smaczny obiad za grosze.

pieczone ziemniaki
14.02.2022 01:00 Prosty przepis na przepyszne pieczone ziemniaki z serem

Jeśli szukasz inspiracji na smaczną kolację, mamy dobry pomysł. Przygotuj przepyszne pieczone ziemniaki z serem. Przygotowanie ich i upieczenie zajmie nie więcej niż godzinę. Doskonale będą smakować podane z maślanką czy kefirem. Oto nasz prosty przepis.Bardzo lubimy ziemniaki. I to w każdej postaci. Zwykle podajemy je gotowane, jako dodatek do obiadu. Dziś jednak proponujemy, by zagrały główną rolę. Podgotuj je, nadziej prostym farszem i zapiecz. Niecodzienna, szybka kolacja gotowa.

 Placki ziemniaczane z cebulą
14.02.2022 01:00 Placki ziemniaczane z cebulą. Niezawodny przepis

Placki ziemniaczane z cebulą, boczkiem i bez dodatku mąki to prawdziwy hit kulinarny. Puszyste, chrupiące placki podane ze śmietaną i szczypiorkiem to pomysł na pyszny i prosty obiad lub kolację. Zaskocz biskich i przygotuj placki w nowej odsłonie, czyli placki ziemniaczane z cebulą i bez mąki.Placki ziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych są miękkie, puszyste, ale mają również chrupiącą, złocistą skórkę. Płatki są zdrową alternatywą mąki pszennej i doskonale zagęszczają masę ziemniaczaną. Do placków zawsze wybieram płatki błyskawiczne, są mocno zmielone, dzięki czemu lepiej przywierają do reszty składników.Do placków ziemniaczanych wykorzystuję ziemniaki zeszłoroczne lub ziemniaki mączne, np. Sante, Orlik, Irysy. Odmiany te, podobnie to starych ziemniaków, mają dużo skrobi, a mało wody. Placki są więc zwarte i nie rozpadają się podczas smażenia.Placki z cebulą i boczkiem podaję z posiekanym szczypiorkiem i kwaśną śmietaną 18%, to najprostsze i moim zdaniem najsmaczniejsze połączenie. Jeśli masz ochotę na placki z sosem- tu poznasz przepis na placki po węgiersku z mięsno- paprykowym gulaszem, są równie pyszne i wychodzą za każdym razem.

Jak zrobić dietetyczne placki ziemniaczane bez tłuszczu?
13.02.2022 01:00 Jak zrobić dietetyczne placki ziemniaczane bez tłuszczu?

Chrupiące, smaczne a przy tym lekkie placki ziemniaczane? To możliwe. Wystarczy odpowiednie smażenie, a rarytas będzie zdrowy. Zaopatrzcie się w dobrą patelnię i wypróbujcie nasz nowy przepis. Zaskoczy was delikatność tych placków.Placki ziemniaczane uważane są za danie tłuste i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Wiele osób, chcąc schudnąć, unika ich. Tymczasem stosując odpowiednie patenty, m.in. smażąc bez tłuszczu, nasze placki będą lekkie. Bez obaw — pozostaną przy tym tak smaczne, jak tradycyjne, smażone na oliwie.