Nie da się ukryć, że twarde flaki nie są spełnieniem marzeń smakoszy. Niestety wiele osób zapomina o kluczowej zasadzie i gotuje flaki tylko raz. Okazuje się, że najlepiej poddawać je dwukrotnej obróbce. Właśnie taki zabieg sprawi, że flaki wyjdą idealnie miękkie. Jednak na tym nie koniec.Smakowite flaki uchodzą za jeden z najlepszych rodzimych specjałów. Nie bez powodu serwuje się je na rozmaitych imprezach okolicznościowych. Dziś przyjrzymy się bliżej temu, jak przygotowywać idealne flaki. Wielbiciele mięsnej zupy powinni pamiętać o kilku zasadach.
Często gotujesz rosół i wyrzucasz, pozostałe po nim warzywa? Nie rób tego więcej, tylko przygotuj z nich sycący pasztet. Jest naprawdę smaczny, wilgotny i delikatny. Nie ma też przy nim dużo pracy, bo wystarczy zmiksować składniki, dodać kilka składników i można piec. Rosół gotujemy zwykle na dużej ilości mięsa i warzyw. Wiadomo, dzięki temu zyskuje pełny smak i doskonały aromat. Często jednak nie mamy ochoty na jedzenie gotowanego mięsa, więc przerabiamy je np. na farsz. To samo warto zrobić z warzywami po rosole. Są smaczne, bo nagotowane w esencjonalnym wywarze i naprawdę szkoda ich zmarnować.
Pomidorowa to jedna z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Jest niezwykle smaczna, a przygotowuje się ją bardzo prosto. Wystarczą dojrzałe pomidory i dobry bulion. Warto urozmaicić tę kompozycję, dodając jabłko. Zbalansuje ono kwasowość pomidora i nada zupie przyjemnej słodyczy. Proponowaliśmy wam już wiele przepisów na pyszną pomidorową. Wśród nich była niezwykła receptura Jakuba Kuronia wykorzystująca śmietankę czy wersja przyrządzana na bazie pomidorów zasmażanych na patelni. Tym razem proponujemy wrzucić do pomidorowej jabłko, które podkręci smak tej klasycznej zupy. Spróbujcie koniecznie.
Fasolowa jest jedną z najbardziej rozgrzewających i treściwych zup. Zwyczajowo przygotowuje się ją z dodatkiem aromatycznej kiełbaski. Można jednak przyrządzić ją bez tego składnika. Wystarczy, że przyprawimy ją wędzoną papryką, która nada jej charakteru i delikatnego, mięsnego posmaku. Spróbujcie koniecznie. W sezonie jesienno-zimowym rozgrzewające zupy — takie jak ta wegańska fasolowa — powinny na stałe zagościć w naszym kulinarnym repertuarze. Odrobina wysiłku związanego z moczeniem sycących i bogatych w białko strączków naprawdę się opłaci. Smak tej potrawy jest niesamowity, a zawdzięczamy go pysznie słodkiej papryce wędzonej.
Seler, mimo że zwykle używany jest jako składnik bulionów, może stanowić bazę rozgrzewającej zupy krem. Dajcie się skusić daniu, które jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale też wyjątkowo efektowne i budżetowe. Ten delikatny i aromatyczny krem zachwyci każdego smakosza. Prażone orzechy idealnie podkreślają smak selera, a dodatek selera naciowego sprawia, że zupa chrupie jeszcze przyjemniej.
Jeśli masz w domu dynię, a nie masz pomysłu na zupę, wszystko dobrze się składa. Podajemy staropolski przepis na zupę z dyni. Nie ma przy niej dużo pracy, wystarczy tylko obrać i pokroić dynię. Potem ugotować ją w bulionie z przyprawami, zmiksować i gotowe. Ta zupa jest bardzo smaczna i zdrowa, a robi się właściwie sama. Z dyni najlepiej jest przygotować zupę-krem. Można też oczywiście dodać kawałki dyni np. do zupy jarzynowej, jednak zwykle dość szybko się w niej rozpadną. No cóż, taka jest dynia. Jednak teraz, w pełni sezonu na dynię, rzeczywiście warto sięgnąć po to warzywo. rodChociażby dla przełamania kuchennej nudy, ale też z myślą o swoim zdrowiu.Na zupę najlepsza będzie dynia piżmowa, hokkaido i muszkatołowa. Mają one najbardziej mięsisty i wyraźny w smaku miąższ.
Żurek i biały barszcz są popularnymi i bardzo lubianymi, polskimi zupami. Niektórzy nawet je mylą, bo wyglądają podobnie, a nawet podobnie smakują i pachną. Wiesz jednak, czym różnią się od siebie barszcz i żurek? Zdziwisz się, na czym ta różnica polega. Różnice między żurkiem i białym barszczem często się zacierają. Każdy region nieco inaczej przyrządza bowiem te zupy, ich nazwy też często są mylone.
W kuchni nic nie powinno się zmarnować. Mięso z rosołu warto wykorzystać do przyrządzenia pysznej galaretki. Dodajcie do niej warzywa, a będzie jeszcze bardziej pożywna. Amatorzy mięsnych przekąsek będą zachwyceni. Rosół jest jedną z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Przygotowuję się go łatwo, lecz warzywa i mięso, które są używane do jego przyrządzenia, dość trudno jest podać w smaczny sposób. Część z nas niestety je wyrzuca, choć takie marnotrawstwo jest niewskazane. Podpowiadaliśmy wam już jak z warzyw przyrządzić smaczny pasztet, a z mięsa pastę kanapkową. Jeżeli oprócz kurczaka została wam jeszcze solidna ilość rosołu, koniecznie zróbcie tę galaretkę. Jej wyjątkowy smak was zachwyci.
Mówi się, że najlepsza grochówka to taka, w której łyżka po wbiciu stoi bez żadnych problemów. Konsystencja zupy jest bardzo istotna, jednak najbardziej docenia się smak, który można uzyskać poprzez dodanie odpowiednich przypraw i składników. Najważniejszą przyprawą jest majeranek, bez której grochowa zwyczajnie nie wyjdzie. Niżej pokazujemy najlepszy przepis, aby wykonać ją z łatwością. Grochówka na wędzonych żeberkach jest prawdopodobnie najlepszą zupą do podania, gdy za oknem jest szaro, zimno i mokro, a my potrzebujemy czegoś do rozgrzanie. Grochowa wspaniale syci, a także dostarcza wiele ważnych substancji odżywczych, które dają energię na cały dzień. Majeranek w tej zupie gra bardzo ważną rolę i z przypraw to właśnie jego czuć najmocniej. Poza nim warto dodać do niej także tymianek, lubczyk, kminek, czosnek w proszku, oregano oraz bazylię. Pamiętaj, żeby nie wrzucić ich wszystkich naraz, lecz wybrać tylko kilka - zbyt dużo przypraw negatywnie wpłynie na smak.
Ogórkowa to zupa uwielbiana przez wielu smakoszy. Jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Każdy z nas robi ja jednak nieco inaczej. Dziś zdradzamy patent Jakuba Kuronia, który sprawia, że zupa nabiera głębokiego smaku.Jakub Kuroń podzielił się wyjątkową recepturą, w której ogórki podsmaża się na patelni. Dzięki temu zabiegowi zupa staje się naprawdę aromatyczna. Spróbujcie, a już nigdy nie pominiecie tego etapu przygotowania.
Barszcz czerwony nie ma sobie równych wśród zup, gdy mówi się o właściwościach rozgrzewających. Treściwa zupa z buraków będzie jeszcze lepsza, jeśli ugotuje się ją na żeberkach, co prezentujemy w poniższej recepturze. Nie wymaga ona praktycznie żadnego wysiłku podczas gotowania, dlatego doskonale sprawdza się jako sposób na błyskawiczny i pyszny obiad, szczególnie w Dzień Wszystkich Świętych, gdy jesteśmy mocno zabiegani. Barszcz czerwony na wieprzowych żeberkach zachwyca intensywnym i głębokim smakiem, a także dużym poziomem sytości po jedzeniu. Żeberka dostarczają dodatkowych wartości odżywczych, których często brakuje zupom gotowanym jedynie na warzywach. Dzień Wszystkich Świętych dla wielu Polaków jest czasem, gdy ma się tak dużo obowiązków, że nie wiadomo za co się zabrać. W takich sytuacjach łatwo zapomnieć o zjedzeniu czegoś pożywnego. Jeśli nie będziesz mieć za dużo czasu, poniższa pyszna zupa jest idealna dla ciebie.
Rozgrzewająca zupa jest nie do przecenienia, gdy za oknem jest szaro, zimno i wilgotno. Połączenie bakłażana oraz soczewicy syci na długie godziny i daje wiele energii. Receptura na tę zupę zawiera tylko 4 składniki oraz trochę przypraw, więc każdy z łatwością będzie mógł ją przygotować.Jesień w Polsce zawsze kojarzy się nieprzyjemną pogodą, spadkiem odporności oraz słabym samopoczuciem. Dlatego prezentujemy prostą i pyszną zupę, która wprawi jedzącego w doskonały humor. Gotowanie zup to jeden z najlepszych i najtańszych sposobów na wyciagnięcie wszystkiego, co najlepsze z produktów. Warto wybierać propozycje łatwe i szybkie, aby jesienią móc zająć się przyjemnościami, dla poprawy samopoczucia.
Rosół jest najpopularniejszą i najbardziej lubianą, polską zupą. Uwielbiamy go za smak i prostotę przygotowania. Jego recepturę łatwo można zmodyfikować, dodając np. rozmaite przyprawy. Dziś zapraszamy was na jesienny rosół z dodatkiem imbiru. Najsmaczniejszy jest rosół ugotowany na domowej kurze. Jest bardzo aromatyczny i esencjonalny. Można do niego też dodać trochę wołowiny, która zaostrzy nieco smak wywaru, a także nada mu bursztynowej barwy.Na smak rosołu wpływają też warzywa i przyprawy. Tymi ostatnimi, bardzo łatwo jest odmienić smak wywaru. Jesienią i zimą warto dodać do rosołu rozgrzewające przyprawy. Dzięki nim zupa rozgrzeje nie tylko swoją temperaturą, ale też wartościowymi składnikami.
Kapuśniak charakteryzuje się stosunkowo kwaśnym smakiem, który przełamywany jest słodką marchewką. Aby zupa była obłędna, warto doprawić ją liściem laurowym, zielem angielskim oraz kminkiem. Dzięki temu będzie przepyszna, a także łatwiejsza w strawieniu. Jakość kapuśniaku bardzo zależy nie tylko od przypraw, lecz od podstawowych składników, czyli mięsa oraz kiszonej kapusty. Warto skorzystać z najlepszych kawałków boczku, a także dobrze ukiszonej kapusty. Jeśli chcesz, aby zupa zyskała jeszcze więcej na barwie oraz aromacie, do bulionu wrzuć opaloną nad palnikiem cebulę. Warzywo dostarczy lekko karmelowego smaku, a także ciemniejszego, brązowego koloru.
Żurek jest jedną z tych zup, którą możemy jeść o każdej porze roku i która nigdy się nam nie nudzi. Jest pożywny, aromatyczny i bardzo smaczny. Dziś zapraszamy was na pyszny żurek według przepisu Kuronia. Żurek warto ugotować na wędzonce. To ona nadaje wywarowi pełnego smaku i aromatu. Dopełniają go warzywa, przyprawy, zakwas, a czasami też suszone grzyby. Zupa staje się zaś pożywna dzięki temu, że podajemy ją zazwyczaj z kiełbasą i gotowanymi jajkami.
Zupa ogórkowa z ryżem i domowych ogórków kiszonych jest prostym i zarazem genialnym daniem dla całej rodziny. Jest intensywna w smaku i niezwykle aromatyczna. Ogórkową z ryżem przygotowuję na dwóch rodzajach mięsa: wołowinie i drobiu, aby uzyskać mocny, mięsny wywar. Poznaj sprawdzony przepis na domową zupę ogórkową z ryżem.Zupa ogórkowa gotowana na wołowinie, udku z kurczaka z dodatkiem warzyw rosołowych ma intensywny smak i aromat. Wołowina jest niezwykle aromatycznym mięsem, które doskonale komponuje się z całym daniem. Zupa ogórkowa z ryżem jest niezwykle sycąca, smaczna i posiada intensywny kolor. Domową ogórkową zawsze gotuję na wcześniej ukiszonych ogórkach, aby mieć pewność, że danie będzie smaczne i zdrowe. Starte ogórki kiszone przed dodaniem do wywaru możesz przesmażyć na odrobinie masła. W ten sposób wzmocnisz ich smak. Możesz również dolać odrobinę wody z kiszonek, aby zwiększyć aromat całej zupy.Zupę ogórkową możesz przygotować w wielu wersjach: ogórkową na skrzydełkach, ogórkową na żeberkach, a także wegańską zupę ogórkową na mleku kokosowym. Każda zupa ma swój wyjątkowy smak i aromat, którego musisz spróbować.
Zupa ogórkowa jest tradycyjną, polską zupą przygotowywaną na domowych kiszonkach. Zupa ma intensywny, mięsny wywar drobiowy wzbogacony warzywami dodawanymi do rosołu. Zupa ogórkowa bez ziemniaków gotowana jest z ryżem, dzięki czemu zyskuje wspaniały smak. Poznaj przepis na niecodzienną i pyszną zupę ogórkową bez ziemniaków.Zupa ogórkowa jest zupą, którą wszyscy doskonale znamy jeszcze z lat dzieciństwa. Jest lekka, ale pożywna i wprost doskonała w smaku. Zupę ogórkową zawsze przygotowuję na bulionie. W zależności od przepisu, dodaję również mięso lub gotuję ją wyłącznie na warzywach. Do ogórkowej dodaję domowe kiszone ogórki-tu sprawdzisz, jak możesz przygotować je samodzielnie.Tradycyjna zupa ogórkowa zawsze przygotowywana jest z ziemniakami na intensywnym wywarze mięsnym lub warzywnym. Zupa ogórkowa zyska nowy smak, kiedy przygotujesz ogórkową z ryżem, makaronem lub kaszą jaglaną. Każda wersja ma wyjątkowy i niepowtarzalny aromat.
Zupa ogórkowa jest kwaśnym, zdrowym i wyjątkowo smacznym posiłkiem dla całej rodziny. Gotowana na udkach z kurczaka zyskuje pełny, mięsny smak, który uzupełniony jest warzywnym wywarem i ziołami. Poznaj przepis na wyborną zupę ogórkową na udkach.Zupa ogórkowa gotowana na udkach jest szybką i wyjątkowo smaczną zupą. Posiada intensywny smak i aromat. Wywar mięsno-warzywny mocno rozgrzewa i stanowi doskonałą bazę dla zupy. Zupę ogórkową oprósz koperkiem lub natką pietruszki i zabiel śmietanką.Ogórki kiszone są wyjątkowo zdrowe. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B, magnezu oraz żelaza i wapnia, ogórki kiszone wzmacniają naszą odporność, dbają o kości, układ nerwowy i przyspieszają produkcję czerwonych krwinek. Ogórki kiszone oczyszczają organizm z toksyn oraz odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naturalnej flory bakteryjnej jelit. Ogórki kiszone wykorzystasz nie tylko do zupy. Przygotuj z nich pyszną i zdrową pastę kanapkową lub sałatkę do obiadu, która wprost idealnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa.
Wegańska zupa ogórkowa jest świetną alternatywą dla tradycyjnej ogórkowej gotowanej na mięsie lub zabielanej śmietaną. Jest bardzo aromatyczna, warzywna, mocno doprawiona. Wegańska zupa ogórkowa swój ciekawy i wyjątkowy smak zawdzięcza mleczku kokosowemu, który dodaję zamiast klasycznej śmietany. Poznaj przepis na wegańską zupę ogórkową, którą pokochają nawet mięsożercy.Zupa wegańska jest lekka, bardzo aromatyczna i mniej kaloryczna niż tradycyjna ogórkowa gotowana na żeberkach. Zabiel ją orientalnym mleczkiem kokosowym, a odkryjesz jej niepowtarzalny i doskonały smak. Wegańska zupa ogórkowa z pewnością posmakuje wszystkim domownikom, nawet zagorzałym miłośnikom mięsa. Jest intensywna, warzywna, a podsmażone na oliwie warzywa z tymiankiem, czosnkiem i zielem angielskim doskonale łączą się z kiszonymi ogórkami i mleczkiem kokosowym.Wegańską zupę ogórkową przygotowuję za każdym razem, kiedy mam ochotę na lekką, tradycyjną zupę w nowej odsłonie. Do moich ulubionych dań wegańskich należy również caldo verde, czyli portugalska zupa z jarmużem, gotowana na wywarze warzywnym z oliwą i czosnkiem. Jarmuż jest niezwykle zdrowym warzywem, nadającym zupie pięknego, zielonego koloru. Koniecznie musisz jej spróbować.
Zupa ogórkowa jest doskonałą zupą na obiad. Przygotuj ją na udku z kurczaka i aromatycznym bulionie z warzyw bez dodatku śmietany i na nowo odkryj jej wyjątkowy smak. Do zupy ogórkowej dodaj wodę po ogórkach, aby danie było pyszne i bardzo wyraziste. Poznaj przepis na zupę ogórkową bez śmietany.Zupa ogórkowa jest zupą, która smakuje każdemu. Przygotujesz ją na mięsie drobiowym, wieprzowym lub na samym wywarze z warzyw. Każda jej wersja smakuje trochę inaczej, ale zachowuje przy tym swój niepowtarzalny, kwaśny i doskonały smak.Do zupy dodaję ogórki kiszone, które przygotowuję sama sezon wcześniej. Ogórki domowej roboty wychodzą za każdym razem, są chrupiące i niezwykle smaczne. Do zupy koniecznie dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Przyprawy są kluczowymi składnikami wzmacniającymi smak. Zupę ogórkową bez śmietany oprósz sporą ilością posiekanego koperku lub natki pietruszki.
Francuska zupa cebulowa nie ma sobie równych, gdy chodzi o rozgrzewający posiłek. Sycąca, gęsta i przepyszna zupa zachwyci twoich domowników, którym ją podałeś. Niżej zdradzamy banalnie prosty przepis, który składa się tylko z kilku składników. Zupa cebulowa wymaga kilku godzin gotowania, jednak zdecydowanie warto poświęcić na nią ten czas. Zapach rozchodzący się po całym domu oraz jej smak są wystarczającą nagrodą za ciężką pracę w kuchni. Aby cebula nie drażniła tak bardzo oczu, należy ją bardzo mocno schłodzić w lodówce przed krojeniem i używać ostrego noża. Dobrym pomysłem jest również włączenie wyciągu kuchennego, który będzie wciągał opary wywołujące łzawienie.
Zupa ogórkowa na warzywach i kostce rosołowej jest zupą, którą błyskawicznie przygotujesz dla całej rodziny. Zupa ma warzywny smak, a ogórki kiszone dodają jej kwaśności i doskonałego aromatu. Poznaj przepis na szybką zupę ogórkową.Zupa ogórkowa jest jedną z podstawowych zup w moim menu. Jej intensywny smak i aromat sprawiają, że zupa błyskawicznie znika z talerzy i każdy prosi o dokładkę. Zupa ogórkowa jest sycąca, mocno warzywna i doskonale doprawiona. Liście laurowe i posiekany koperek dodatkowo wzmacniają jej smak.Zupa ogórkowa jest lekką propozycją na szybki i zdrowy obiad. Ogórki kiszone zawierają wiele cennych składników odżywczych, zmniejszają ciśnienie krwi i odbudowują naturalną florę bakteryjną jelit. Wywar warzywny natomiast działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie.Zupę ogórkową możesz przygotować na wiele sposobów: na żeberkach, skrzydełkach, z kaszą jaglaną, ryżem. Niezależnie od sposobu gotowania i składników, zupa ogórkowa zawsze smakuje doskonale i ma wyjątkowy aromat.
Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem gotowana na kościach wieprzowych jest świetnym pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. Wywar warzywny wzbogacony wieprzowiną nadaje zupie mocny i wyraźny smak. Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem jest bardzo sycąca i dostarcza energii na wiele godzin. Sprawdź, jak ją przygotować.Zupa ogórkowa jest niezwykle zdrową i pożywną zupą. Dzięki zawartości mięsa, warzyw, ogórków, ryżu i ziemniaków jest pełnowartościowym posiłkiem, który doskonale syci, wzmacnia i rozgrzewa nasz organizm. Klasyczna ogórkowa jest więc podstawową zupą w moim jesienno-zimowym menu.Ogórki kiszone mają wiele prozdrowotnych właściwości: wzmacniają układ odpornościowy, oczyszczają organizm z toksyn i zapobiegają chorobom układu trawiennego. Wywar warzywny niezwykle rozgrzewa, a czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Zupę gotuję na kościach wieprzowych, najczęściej ze schabu i nie zabielam, aby była wyrazista i aromatyczna. Do zupy dodaję również wodę z ogórków kiszonych, aby wzmocnić jej kwaśny smak. Na wywarze mięsnym możesz również ugotować tradycyjną zupę grochową. Przygotowana na wołowinie i boczku smakuje doskonale, syci i rozgrzewa.
Któż nie lubi słodko-kwaśnego smaku pomidorów? Pomidorowa jest jedną z ukochanych zup Polaków. Spróbujcie przepisu Jakuba Kuronia, z którego wyjdzie fantastycznie aromatyczna. Polecaliśmy wam już niejednokrotnie sprawdzone przepisy na pomidorową. Tę zupę można stworzyć w wielu pysznych wariantach — z ziołami prowansalskimi, z miętą, a nawet z ostrą papryczką. Dziś przypominamy klasykę.
Zupa ogórkowa gotowana według przepisu Magdy Gessler jest doskonałym pomysłem na pyszny i aromatyczny obiad. Ogórkowa gotowana na żeberkach i wywarze warzywnym zyskuje niepowtarzalny smak, który uzupełniony jest majerankiem i koperkiem. Poznaj doskonały przepis Gessler na zupę ogórkową.Zupa ogórkowa jest zupą, która ma wiele odsłon i smaków, w zależności od tego, jak przygotujesz wywar. Ogórkowa Magdy Gessler gotowana jest na żeberkach wieprzowych, przez co zyskuje niepowtarzalny aromat. Wywar natomiast przygotowany jest z wielu warzyw, a majeranek i koperek doskonale uzupełniają jej smak.Zupa ogórkowa gotowana na żeberkach jest świetną propozycją na obiad dla całej rodziny. Ogórkowa przepisu Gessler wprost błyskawicznie znika z talerzy. Dzięki wkładce mięsnej danie jest bardzo sycące, a wywar warzywny dodatkowo rozgrzewa cały organizm.Magda Gessler słynie ze swojego wyszukanego smaku. Dania przygotowywane według jej przepisów są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Przygotuj równie pyszną zupę kurkową według przepisu Magdy Gessler i na nowo odkryj jej doskonały smak.
Zupa ogórkowa jest jedną z zup, które przygotujesz na wiele sposobów. Gotowana na wywarze warzywnym z dodatkiem kurzych skrzydełek jest bardzo aromatyczna, smaczna i przede wszystkim zdrowa. Poznaj przepis na prostą zupę ogórkową na skrzydełkach-idealną na obiad i kolację w chłodny, jesienny dzień.Zupa ogórkowa jest jedną z moich ulubionych zup. Jest pyszna i niezwykle prosta w przygotowaniu. Zupę gotuję z wkładką mięsną, aby dodatkowo wzmocnić jej smak i rozgrzewające właściwości. Zupa ogórkowa na skrzydełkach to idealny pomysł na smaczny i zdrowy obiad lub kolację dla całej rodziny.Marchewkę i ziemniaki podsmażam na maśle przed dodaniem do wywaru, aby warzywa były bardziej aromatyczne i nie rozleciały się podczas gotowania. Zupę ogórkową możesz dodatkowo zabielić śmietaną do zup. Pamiętaj jednak, aby przed dodaniem jej do garnka, rozrobić ją w odrobinie zimnej wody, dzięki czemu unikniesz grudek w zupie i zważenia śmietany.Jeśli szukasz pomysłu na równie szybką, smaczną i zdrową zupę-tu znajdziesz tradycyjny przepis na rozgrzewający krupnik.
Grochówka należy do kanonu polskich zup. Jest bardzo smaczna i pożywna. Doskonale syci, więc warto ją przygotować zwłaszcza w chłodne dni. Poznaj babciny przepis na wojskową grochówkę. Zupa grochowa najlepiej smakuje, gdy ma dodatek wędzonki. Najlepiej ugotować ją na wędzonych żeberkach czy kościach, ale można też dodać do niej trochę wędzonego boczku.Wbrew temu, co niektórzy zalecają, połówek grochu łuskanego wcale nie trzeba moczyć. Nawet jeśli wsypiemy suchy groch do wywaru, nie można przesadzać z czasem gotowania, bo szybko się rozgotowuje. Pod koniec gotowania dodajcie do zupy sporo majeranku — nie będzie powodować wzdęć.
Rosół jest tradycyjną zupą, która przygotowywana jest na wiele sposobów. Dodanie do niego grzybów może wydać się niecodziennym pomysłem. I słusznie, bo nie każdy sprawdzi się w tym daniu. Sprawdź, których powinno się unikać. Smak rosołu wychodzi różny, zależnie od tego, jakie modyfikacje wprowadzimy. Inny efekt uzyskamy, jeśli przyrządzimy potrawę na mięsie drobiowym i odmienny, gdy zrobimy rosół na bazie wołowiny czy kaczki. Jeśli z kolei dodamy sporo marchewki, wyjdzie słodszy. Część osób decyduje się, by do rosołu dodać grzyby. W sezonie jest to doskonały pomysł, gdyż wybór jest naprawdę duży. Trzeba jednak zaznaczyć, że nie wszystkie odmiany będą pasowały do tej klasycznej zupy.