Czasami w kuchni zdarzają się nieprzewidziane sytuacje. Jedną z nich jest przesolenie zupy. Na szczęście mamy na to swoje sposoby. Zobacz jak uratować przesoloną zupę i nigdy więcej nie myśl o jej wylaniu.Bez soli nie wyobrażamy sobie wielu potraw. Sól potrafi dodać daniom smaku, ale tylko wtedy, gdy wsypiemy ją w odpowiedniej ilości. Nadmiar soli w potrawie, może być odebrany przez nasze kubki smakowe jako coś niezjadliwego. Jest jednak kilka sposobów na to, by usunąć z potrawy, a zwłaszcza z zupy nadmiar soli.
Zupa ogórkowa z przecieru jest szybsza w przygotowaniu niż tradycyjny wywar. Przecier smażony na maśle zyska mocno ogórkowy, intensywny smak, który z pewnością zachwyci całą Twoją rodzinę. Poznaj prosty przepis na zupę ogórkową z przecieru.Zupę ogórkową przygotujesz na wywarze warzywnym, kurczaku, żeberkach, zasmażce. Dzisiejszy pomysł na obiad to szybka i pyszna zupa ogórkowa z przecieru, gotowana na udku z kurczaka i warzywach. Przygotujesz ją błyskawicznie i równie szybko zniknie z talerzy.Przecier ogórkowy kupisz w każdym sklepie. Przecier produkowany jest z ukiszonych wcześniej i startych ogórków, jest aromatyczny i kwaśny. Przed dodaniem do wywaru przesmaż przecież na maśle, a uzyskasz jeszcze pełniejszy smak.Zupę ogórkową przygotuj również według starej, babcinej receptury. Tu znajdziesz przepis na tradycyjną, prostą ogórkową na zasmażce.
Zupa ogórka jest tradycyjną, polską zupą, którą możesz przygotować na wiele sposobów. Najbardziej popularna jest gotowana z ziemniakami. Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej smakuje równie wybornie i jest bardziej sycąca niż tradycyjnie przygotowana ogórkowa na ziemniakach. Poznaj przepis na błyskawiczną zupę ogórkową z dodatkiem kaszy jaglanej. Kasza jaglana jest najstarszą kaszą. Posiada lekką goryczkę, której jednak łatwo się pozbędziesz, przelewając kaszę wrzątkiem. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Wzmacnia organizm, jest sycąca i dostarcza energii na cały dzień.Ogórki kiszone zawierają wiele cenny witamin i minerałów, które przyczyniają się do zmniejszenia stanów zapalnych, walczą z przeziębieniem i grypą, a także przywracają naturalną florę bakteryjną jelit po antybiotykoterapii.Zupa ogórkowa smakuje również wyśmienicie, kiedy ugotujesz ją na wywarze z warzyw z dodatkiem soku po ogórkach. Tu znajdziesz przepis na pyszną i prostą zupę ogórkową bez mięsa.
Zupy kremy cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Są bardzo aromatyczne, warzywne i wyraziste w smaku. Zupę ogórkową w formie kremu przygotujesz w 20 minut, jest więc doskonałą propozycją na pyszny i zarazem szybki obiad. Poznaj prosty przepis na zupę ogórkową w formie kremu.Zupę ogórkową przygotowujemy głównie w formie klasycznej zupy, z samych warzyw lub wkładką mięsną. Zupa ogórkowa w formie kremu smakuje równie dobrze, ma świeży, zielony kolor i jest bardzo pożywna i aromatyczna. Zupa ogórkowa posmakuje również nawet największym niejadkom, a Ty dostarczysz im wszystkich niezbędnych w diecie warzyw, witamin i minerałów. Zupa ogórkowa w formie kremu jest świetnym pomysłem na uroczysty obiad lub święta, ponieważ wygląda bardzo wykwintnie. Podaj ją z grzankami ziołowymi, groszkiem lub pieczywem czosnkowym. Udekoruj plastrami ogórków gruntowych i świeżo mielonym, kolorowym pieprzem i na nowo odkryj jej wyjątkowy smak i piękny wygląd.Zupę krem przygotujesz z każdych warzyw. Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny i szybki obiad-tu znajdziesz dwa sprawdzone przepisy na krem z marchewki. Prosty i niezwykle aromatyczny.
Zupa ogórkowa słynie ze swojego intensywnego, kwaśnego smaku i aromatu. Jeśli nie masz czasu na gotowanie bulionu i mięsa, przygotuj zupę na kostce rosołowej. Będzie równie smaczna i aromatyczna. Poznaj przepis na prostą zupę ogórkową, którą przygotujesz błyskawicznie.Zupa ogórkowa posiada wyjątkowy smak i jest niezwykle zdrowa. Dzięki ogórkom kiszonym wzmacnia nasz układ odpornościowy i chroni przed przeziębieniem i grypą. Zupa ogórkowa należy do tych zup, które smakują nawet największym niejadkom. Zawsze jest pyszna.Zupę ogórkową możesz przygotować na kostce rosołowej, udku z kurczaka lub żeberkach wieprzowych, według przepisu Magdy Gessler. Każda wersja ma wyjątkowy smak i aromat, którego musisz spróbować. Zupę możesz przygotować również z wieloma dodatkami: z ziemniakami, ryżem, makaronem. Wszystko zależy od tego, na jaką zupę masz ochotę.
Zupa ogórkowa z makaronem to prosty pomysł na szybki i sycący obiad. Zupa gotowana jest na warzywach z koprem, ogórki kiszone natomiast podsmażone na maśle, dzięki czemu ogórkowa zyskuje wyjątkowy, bardzo intensywny smak. Sprawdź, jak przygotować zupę ogórkową z makaronem.Zupa ogórkowa z makaronem jest bardzo smaczną, kwaśną zupą, która rozgrzeje Cię w chłodny, jesienny dzień. Zupa przygotowana jest na wywarze warzywnym, przez co zyskuje wspaniały smak. Do zupy dodaj ogórki mocno ukiszone, najlepsze będą takie domowe, przygotowane w poprzednim sezonie.Do zupy dodaj makaron jak do rosołu. Makaron ugotowany w wywarze zyska smak warzyw i ogórków i będzie o wiele smaczniejszy, niż nitki gotowane wyłącznie w osolonej wodzie. Zupę ogórkową z makaronem gotuj na niskim ogniu do momentu, aż marchewka i korzeń pietruszki będą idealnie miękkie.Ugotowałeś za dużo rosołu i nie masz pomysłu na wykorzystanie wywaru? Przygotuj z niego pyszną zupę. Zupa ogórkowa gotowana na rosole jest bardzo smaczna, aromatyczna i ugotujesz ją w zaledwie kilka minut.
Zupa ogórkowa jest tradycyjną, polską zupą, przygotowywaną głównie na kiszonkach. Poznaj nową odsłonę klasycznej ogórkowej i przygotuj niezwykle delikatną zupę ogórkową ze świeżych ogórków na aromatycznym bulionie warzywnym.Świeże ogórki gruntowe sprawdzą się nie tylko do mizerii, sałatek i kanapek. Przygotujesz z nich pyszną, sycącą zupę ogórkową. Ogórki świeże nadają zupie lekkości i wyjątkowego smaku, którego musisz spróbować. Zupę ogórkową oprósz świeżym koperkiem lub natką pietruszki.Zupę ogórkową możesz przygotować na wiele sposobów: z wkładką mięsną, makaronem, ziemniakami. Możesz również ugotować pyszną zupę-krem z ogórków, która z pewnością zachwyci Cię swoim wyjątkowym smakiem i aromatem.Świeże ogórki powinny być składnikiem codziennej diety. Dzięki wysokiej zawartości wody oraz chlorofilu skutecznie oczyszczają organizm z toksyn, wypłukują nadmiar wody, zmniejszając cellulit i obrzęki, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowego i nowotworów.
Zupa ogórkowa jest pożywną i niskokaloryczną zupą, która posmakuje wszystkim domownikom. Przygotowana na aromatycznym bulionie, z ziemniakami, koperkiem i kiszonymi ogórkami błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj prosty przepis na genialną zupę ogórkową.Ogórki kiszone są moimi ulubionymi przetworami na zimę. Wykorzystuję je jako dodatek do obiadu, sałatek, kroję na kanapkę. Ogórki kiszone smakują również doskonale w zupie ogórkowej dając jej mocny smak i aromat. Ogórki kiszone od lat znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Wzmacniają układ odpornościowy, walczą z przeziębieniem i grypą. Ogórki kiszone sprzyjają utracie tkanki tłuszczowej, oczyszczają organizm z toksyn i przyspieszają odbudowę naturalnej flory bakteryjnej, co jest szczególnie istotne po antybiotykoterapii i przewlekłych problemach trawiennych.Najlepszy smak zupy ogórkowej uzyskasz z domowych, kiszonych ogórków. Tu znajdziesz łatwy sposób na doskonałe ogórki kiszone jak u babci. Ogórki zachowają swoją świeżość i wartości odżywcze przez cały rok, aż do następnego sezonu na przetwory.
Zupa ogórkowa bez mięsa może być równie smaczna, jak z mięsną wkładką. Jest mało kaloryczna i niezwykle aromatyczna i pyszna, dzięki bulionowi z warzyw oraz delikatnej obróbce marchewki, ziemniaków i pietruszki. Sprawdź, jak przygotować doskonałą zupę ogórkową bez mięsa.Zupa ogórkowa bez mięsa swój smak i aromat zawdzięcza dobrze ukiszonym, domowym ogórkom, opalanej cebulce i delikatnie podsmażonym warzywom. Bulion przygotowany w tradycyjny sposób sprawia, że zupa jest mocno warzywna, rozgrzewająca i niezwykle zdrowa.Zupę zabielam odrobiną śmietany, aby nabrała ładnego koloru i była delikatniejsza w smaku. Dodaję do niej również posiekany koperek, ponieważ doskonale podbija aromat zupy i pachnie w całym domu. Zupa ogórkowa bez mięsa jest świetną alternatywą dla klasycznej ogórkowej, jest o wiele mniej kaloryczna, ale równie pożywna i rozgrzewająca.Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzewającą zupę na jesień-tu znajdziesz przepis na doskonałą zupę krem z dynii z mlekiem kokosowym.
Zupa ogórkowa jest zdrowym i szybkim pomysłem na obiad. Przygotowana na żeberkach wieprzowych ma jeszcze głębszy smak i aromat. Zupa jest lekko kwaśna i doskonale doprawiona. Sprawdź, jak przygotować zupę ogórkową na żeberkach, która posmakuje nawet największym niejadkom.Zupa ogórkowa na żeberkach jest jedną z najbardziej aromatycznych i smacznych zup. Doskonale sprawdzi się na szybki obiad dla całej rodziny. Zupa mocno rozgrzewa i wzmacnia odporność, co jest niezwykle istotne w jesienne, chłodne i deszczowe dni. Danie możesz przygotować z kupnych ogórków, jednak szczerze polecam te domowe, ukiszone naturalnie. Zarówno warzywa, jak i woda będą miały doskonały, kwaśny smak.Jeśli nie przepadasz za koperkiem, możesz dodać do zupy natkę pietruszki. Zupę przygotowuję tradycyjnie na ziemniakach, ale z ryżem i makaronem smakuje równie dobrze. Zupę ogórkową możesz dodatkowo zabielić łyżką śmietany 12% do zup i sosów.Jeśli szukasz pomysłu na pyszną, rozgrzewającą zupę - tu znajdziesz przepis na prostą i smaczną zupę pieczarkową.
Magda Gessler wyznaje zasadę: ma być smacznie jak u mamy. Zupa ogórkowa Magdy Gessler jest przygotowywana w tradycyjny sposób z wykorzystaniem żeberek wieprzowych. Zupa jest doskonale doprawiona, niezwykle aromatyczna i smakuje wybornie. Sprawdź, jak przygotować tradycyjną zupę ogórkową Magdy Gessler.Zupa ogórkowa Magdy Gessler gotowana na wolnym ogniu na żeberkach, przez co zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Mięso najpierw gotowane jest z selerem, pietruszką i porem, a dopiero później z innymi warzywami i ogórkami kiszonymi. Zupa ogórkowa przygotowana w ten sposób jest niesamowicie smaczna, pożywna i rozgrzewająca.Zupa ogórkowa Magdy Gessler nie wymaga żadnych dodatkowych przypraw. Cały smak pochodzi wyłącznie z żeberek i warzyw. Całość uzupełniona jest śmietanką oraz koperkiem, który doskonale komponuje się z zupą. Przygotuj zupę według przepisu, a odkryjesz na nowo jej wyjątkowe walory smakowe.Magda Gessler słynie z pysznych, domowych i doskonale doprawionych dań. Tu znajdziesz przepis na obłędną zupę gulaszową Magdy Gessler, która rozgrzewa i dodaje energii na cały dzień.
Zupę ogórkową można ugotować na wiele sposobów. Przepis babci na zupę ogórkową jest jedną z lepszych opcji przygotowania dania. Zupa ogórkowa ma mocno ogórkowy smak, gotowana na bulionie warzywnym posmakuje nawet największemu niejadkowi. Sprawdź, jak przygotować zupę ogórkową według przepisu babci, oczywiście na zasmażce.Babcine zupy i dania zawsze są proste, ale wyjątkowo smaczne i doskonale doprawione. Zupa ogórkowa przygotowana na domowych, ukiszonych ogórkach według tradycyjnego przepisu babci jest jedną z lepszych zup ogórkowych, jakie jadłam. Babciny trik polega na podsmażeniu ogórków na masełku z odrobiną mąki, aby stworzyć aromatyczną zasmażkę.Zupę ogórkową przepisu babci możesz przygotować z ziemniakami, dodając je pokrojone w kostkę do bulionu, ryżem lub makaronem. Do zupy ogórkowej doskonale pasuje również klasyczna zacierka z jajka i mąki. Wypróbuj również tradycyjny, babciny przepis na na zupę fasolówkę. Smakuje jak za dawnych lat.
Krupnik jest jedną z pożywniejszych, polskich zup. Gotowana na mięsie, ma dodatek kaszy, marchewki i ziemniaków. Doskonale syci, a przy tym dostarcza nam wielu składników odżywczych. Oto klasyczny przepis na krupnik. Kasze teoretycznie są popularne w naszej kuchni. Praktycznie jednak rządzą ziemniaki. Krupnik jest więc doskonałą okazją do przemycenia niezwykle zdrowej kaszy. Dodana do zupy kasza jęczmienna nie jest sucha, ale bardzo smaczna, bo nasączona mięsno-warzywnym wywarem. Zobaczysz, że cała rodzina zje ją bez marudzenia.
Jesienią wraca nam ochota na sycące dania. Chłód sprawia, że szukamy potraw, które dodadzą nam energii i rozgrzeją. Dlatego podajemy wam przepis na sycącą i pożywną grochówkę wojskową. Jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się do odgrzewania.Grochówka, podobnie jak i inne zupy z dodatkiem warzyw strączkowych, należy do bardzo pożywnych dań. Dostarcza wartościowego białka, a że zawiera też ziemniaki, doskonale potrafi nasycić. Obowiązkowym dodatkiem do grochówki jest wędzonka. Idealnie komponuje się ze smakiem grochu i sprawia, że danie staje się po prostu pyszne.
Zupa ogórkowa wcale nie musi być gotowana jedynie na kiszeniakach - ogórki małosolne świetnie się do tego sprawdzają. Taka zupa jest mniej kwaśna i delikatniejsza w smaku. Dlatego, jeśli nie tolerujesz zbyt kwaśnych potraw, przetestuj poniższą propozycję. Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych to doskonały pomysł, aby przekonać do ogórkowej osoby, które za bardzo za nią nie przepadają. Dodając do niej śmietanę, jeszcze bardziej łagodzi się jej smak. W przypadku tego dania bardzo istotne jest dodanie ogórków pod sam koniec gotowania. Kwas sprawia bowiem, że ziemniaki i wiele innych składników wymaga o wiele więcej czasu, aby stały się miękkie.
Czy gotowana przez was zupa pomidorowa za każdym razem wychodzi idealna? Czy zadowala was jej smak i apetyczny wygląd? Choć jest prosta do przygotowania, ma kilka swoich sekretów. Czy wiecie na przykład, kiedy należy dodać koncentrat do zupy pomidorowej?Zupę pomidorową można przygotować na dwa zasadnicze sposoby. Jeden to gotowanie zupy od podstaw, czyli począwszy od wywaru. Drugi to przerobienie na pomidorówkę wczorajszego rosołu. W jednym i drugim przypadku zupa wyjdzie pyszna, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach.
Zupa serowa to świetny sposób na rozgrzanie po spacerze w zimną pogodę, gdy jesteśmy przemarznięci do kości. Jej przygotowanie jest łatwe i bardzo szybkie. Efekt finalny jest tak pyszny, że ciężko powstrzymać się przed dokładką. Zupa serowa ma wspaniałą, gęstą konsystencję, piękny zapach i wyjątkową sytość - już jedna miska wystarcza, aby poczuć się pełnym po posiłku. Podając ją do stołu, nie zapomnij o zrobieniu kilku chrupiących grzanek, dzięki którym można poczuć kontrast w czasie jedzenia. Trzaskające w zębach grzanki sprawiają ogromną przyjemność w połączeniu z zupą serową. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pomidorówka należy do najbardziej lubianych, polskich zup. Dzięki dodatkowi pomidorów jest wyrazista i kwaskowa. Przekonaj się, jak poprawi się jej smak, gdy przygotujesz pomidorówkę z podsmażanych pomidorów. Sposobów na przygotowanie zupy pomidorowej jest naprawdę dużo. Niektórzy gotują ją na rosole z poprzedniego dnia, wzbogacając go tylko w koncentrat pomidorowy i zaprawiając śmietaną. Inni nie wyobrażają sobie pomidorowej innej niż ugotowanej z dodatkiem przecieru pomidorowego. Dziś proponujemy zupę pomidorową z dodatkiem świeżych pomidorów. Koniecznie musicie jej spróbować. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie masz pomysłu na obiad w chłodny, jesienny dzień? Przygotuj zupę z sezonowych owoców. Krem z gruszki i pietruszki to doskonała i prosta propozycja na pyszny, rozgrzewający i wzmacniający posiłek. Doskonały w deszczowe dni. Sprawdź, jak przygotować krem z pysznych, sezonowych gruszek i niezwykle zdrowej pietruszki.Jesień to sezon na jabłka, gruszki, orzechy, dynię. To również pora na aromatyczne, korzenne przyprawy, jak goździki, cynamon, anyż. Produkty te doskonale współgrają z sobą w kuchni, a Ty przygotujesz z nich wyjątkowe, rozgrzewające i smaczne dania. Kremy są moimi ulubionymi zupami. Są proste w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowe. Krem z gruszki i pietruszki jest mocno rozgrzewającą zupą o właściwościach przeciwzapalnych i wzmacniających. Równie zdrową propozycją jest krem z dyni przygotowany według przepisu Ewy Wachowicz. Jest aromatyczny, mocno dyniowy i przepyszny.
Rosół jest tradycyjną polską zupą podawaną przy różnych okazjach. Danie to powinno zatem mieć zarówno zbalansowany smak, jak i nienaganny wygląd. Dzięki naszym wskazówkom wasz wywar zyska cudownie złoty kolor.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa krem z groszku to pomysł na szybki, zdrowy i pożywny obiad lub kolację. Krem jest wyjątkowo aromatyczny, rozgrzewający i mocno warzywny. Rzodkiewka, śmietana i grzanki natomiast stanowią świetne uzupełnienie dania, sprawiając, że krem smakuje i wygląda rewelacyjnie. Sprawdź, jak przygotować zupę krem z groszku, która będzie hitem w Twojej kuchni.Krem z groszku jest pożywną, zdrową zupą, która często gości na moim stole. Podawana z rzodkiewką jest świeża, lekka i wygląda jak z najlepszej restauracji. Do kremu przygotowuję również grzanki czosnkowe, ponieważ świetnie pasują do zielonego groszku i są bardzo sycące. Groszek powinniśmy włączyć do codziennej diety, ponieważ jest bogatym źródłem witaminy K i witamin z grupy B. Groszek wzmacnia więc układ kostny, nerwowy, zapobiega zawałom serca, miażdżycy i osteoporozie. Zawarty w groszku błonnik reguluje procesy przemiany materii, flawonoidy natomiast zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Z zielonego groszku możesz przygotować wiele smacznych potraw, między innymi krem, potrawkę z groszku i marchewki, sałatkę, risotto. Możesz również zrobić niezwykle smaczne pesto, które będzie doskonałym dodatkiem do makaronów, mięsa i ryb.
Zupa pomidorowa jest ulubienicą dzieci i dorosłych. Choć jemy ją często, jakoś się nie nudzi. Warto jednak czasami przygotować ją nieco inaczej, bo może okazać się, że ten nowy sposób jest lepszy. I z pewnością tak będzie z proponowanym dziś przepisem. Poznajcie łatwy sposób Okrasy na pyszną zupę pomidorową. Karol Okrasa jest miłośnikiem polskiej kuchni. Lubi sięgać do korzeni, ale chętnie w przepisy wplata też swoje oryginalne pomysły i rozwiązania. Proponowana przez niego pomidorowa jest gęsta, choć niezagęszczana. Sekret tkwi w tym, że robi ją z pieczonych pomidorów i warzyw.By zupa smakowała jak u babci, Okrasa proponuje podać ją z własnoręcznie przygotowanym makaronem. Oczywiście, jeśli nie macie czasu na jego robienie, sięgnijcie po kupny. Jednak jeśli chcecie rozsmakować się w pomidorowej jak za dawnych lat, poświęćcie dłuższą chwilę na makaron. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli znudziła wam się już pomidorowa, ogórkowa i krupnik czas poszukać inspiracji na nową zupę. Najlepiej sięgnąć po typowo jesienne warzywa, bo teraz są najwartościowsze. Dynia będzie doskonała. Zdradzimy wam niezawodny patent Ani Starmach na zupę z dyni. Ania Starmach to autorka książek kucharskich i portalu kulinarnego. Lubi i umie gotować, a największą popularność zyskała będąc jurorką programów MasterChef i MasterChef Junior. Jej pomysły na potrawy są zaskakujące, choć całkiem proste do wykonania. Tym razem przygotowała bardzo ciekawą zupę z dyni. Nie jest to zwykły krem, ale bardzo pożywna zupa. Efekt ten Ania Starmach uzyskała, wzbogacając zupę dyniową w mięsne pulpeciki. Potrawa wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej.Niedawno na naszych stronach publikowaliśmy też inne przepisy Ani Staramach. Wśród nich jest niezawodny przepis na sałatkę jarzynową oraz szarlotka z pięciu składników. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa ogórkowa wcale nie musi być ciężkostrawnym posiłkiem, po którym człowiek czuje się ociężale. Dlatego prezentujemy recepturę na znacznie lżejszą wersję. Co więcej, poniższa zupa może zostać ugotowana w około 45 minut. Zupa ogórkowa jest klasycznie gotowana na żeberkach wieprzowych, a niektórzy dodają do niej również odrobinę boczku. Takie składniki tworzą doskonałą w smaku potrawę, lecz przy okazji sprawiają, że staje się ciężkostrawna. Dla tych, którzy nie zawsze chcą odczuwać ciężkości po posiłku, mamy idealny przepis. W tym przypadku ogórkowa gotowana jest na wywarze warzywnym, a śmietanę zamienia się na znacznie lżejszy jogurt naturalny. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Brokuł jest warzywem uniwersalnym, dzięki czemu świetnie komponuje się z wieloma produktami, tworząc pyszne, zdrowe i oryginalne dania. Jest popularny zarówno w tradycyjnej, polskiej kuchni, jak i wielu kuchniach świata. Brokuł niezwykle ceniony jest w Azji, gdzie dodawany jest niemal do każdego dania. Sprawdź, z czym możesz przygotować i jeść brokuły.Brokuły gotuj na parze lub w osolonej wodzie, aby nie straciły swoich wartości odżywczych. Pamiętaj, że wyłącznie świeże brokuły, ugotowane al dente posiadają najlepszy smak i zachowują antynowotworowe właściwości. Świeży brokuł dostępny jest w sklepach przez cały rok, dlatego też nie musisz z niego rezygnować na rzecz głęboko mrożonych warzyw.Z brokułów możesz przygotować pyszny i pożywny krem z grzankami, ulubiony makaron, zapiekankę, drugie danie. Brokuły możesz przygotować na wiele sposobów: możesz je smażyć w cieście naleśnikowym, serowej panierce. Możesz również ukisić warzywa, a także przygotować z nich sałatkę.
Im chłodniej, tym chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Krem z buraków to jedna z opcji — to warzywo jest jednym z najsmaczniejszych w sezonie jesienno-zimowym. Ania Lewandowska podkręca jego smak, dodając imbiru. Musicie tego spróbować.Burak to warzywo o dużym znaczeniu w dietetyce. Zawiera np. witaminy z grupy B, potas, fosfor czy żelazo. Warto więc po niego sięgać np. w postaci pysznej zupy. Dodatek imbiru, zaproponowany przez Annę Lewandowską, dodatkowo wzmocni naszą odporność. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Po rosole, pomidorowej i jarzynowej, kalafiorowa jest chyba jedną z najczęściej goszczących na polskich stołach zup. Nic dziwnego skoro, jest lekka, pełna ziół i szybka w przygotowaniu. Z naszego przepisu na pewno wyjdzie wam pyszna. Zwłaszcza jeśli wzbogacicie ją o szczyptę kurkumy.Tę zupę przygotujecie dosłownie w chwilę. Jeżeli macie w lodówce gotowy bulion, zrobi się niemal sama. Koniecznie dodajcie do niej kurkumy. Ta przyprawa nada zupie pięknego koloru oraz świetnie podkręci smak dania, zwłaszcza jeśli przyprawę lekko podsmażymy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zdarza się, że mimo starań rosół wychodzi mętny. Na szczęście możemy go uratować. Podpowiadamy, co zrobić, by stał się bardziej klarowny. Sztuczka z ziemniakiem nie ma sobie równych.Rosół to nie tylko przepyszna zupa, ale też pyszna baza do wielu dań. Aby jednak można go było dalej wykorzystać, powinien być klarowny. Tylko wtedy będziemy mieć pewność, że potrawy będą apetycznie wyglądać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: