Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Chleb

Chleb z Biedronki
08.01.2023 13:00 Jest pyszny, kosztuje grosze i ma idealny skład. Dietetyk wskazał najlepszy chleb w Biedronce

Chleb dla wielu z nas jest ważnym produktem w diecie. Spożywamy go często i chętnie, lecz nie zawsze wybieramy najzdrowszą opcję. Jeden z dietetyków pokazał w swoich mediach społecznościowych, który z dostępnych w Biedronce chlebów warto kupić. Produkt wcale nie jest drogi. Nie ma nic lepszego niż świeże, chrupiące pieczywo. Dobry chleb nasyci nas na długo i może stanowić bazę pysznych kanapek, a także świetny dodatek do sałatek czy dań jednogarnkowych. Większość z nas zdaje sobie sprawę, że warto go zakupić w piekarni z tradycjami, gdzie można liczyć na wysoką jakość i dobry smak wyrobu. Czasami jednak cena czy późna pora zakupu chleba zmuszają nas do nabycia podstawowego produktu w markecie. W tej sytuacji przydatna może okazać się wiedza, która pozwoli nam ocenić skład dostępnych wypieków. Jeden z dietetyków klinicznych nagrał wideo, w którym zdradził, czym kieruje się, kupując pieczywo. Oceniał ofertę Biedronki.

Jak należy mrozić chleb? Kilka wskazówek nie pozwoli Ci go zmarnować
04.01.2023 08:36 Jak należy mrozić chleb? Kilka wskazówek nie pozwoli Ci go zmarnować

Kupiłeś za dużo chleba i boisz się, że się zmarnuje? Najlepiej zamroź go póki świeży. W niskiej temperaturze poleży dość długo bez straty dla smaku i tekstury. Wyjmiesz go z zamrażarki, gdy zabraknie Ci świeżego pieczywa. Najlepiej kilka godzin wcześniej. Mrożenie chleba jest świetny sposobem na zachowanie jego smaku i przedłużenie świeżości. Dzięki mrożeniu nie zmarnujemy pieczywa, jeśli kupiliśmy go za dużo. Nie każdy wie jednak, jak mrozić chleb. Wystarczy jeden błąd, a chleb po rozmrożeniu będzie twardy, niesmaczny lub się zepsuje.Jak mrozić chleb? Nigdy nie wkładamy jeszcze ciepłego chleba do zamrażarki. Ten błąd jest niekorzystny dla pieczywa i dla innych produktów, znajdujących się w zamrażarce. Chleb mrozimy po całkowitym ostygnięciu, najlepiej w porcjach na jeden raz.Do mrożenia chleba najlepiej sprawdzi się pieczywo naturalne na zakwasie. Chleb z dużą ilością drożdży i spulchniaczy może nie być zbyt smaczny po rozmrożeniu. Rozmrażanie chleba dzielimy na dwa etapy. Na początku rozmrażamy go w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy do piekarnika. Ostatnia czynność nie jest konieczna, ale pozwoli uzyskać chrupiącą skórkę.

Pasztet do smarowania z resztek po rosole
08.12.2022 07:58 Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? W 5 minut zrobisz z nich najlepszy dodatek do kanapek

Pasztet do smarowania z resztek po rosole jest doskonałym pomysłem na śniadanie. Do świeżego pieczywa pasuje znakomicie, a przy okazji w pełni wykorzystamy mięso i warzywa z gotowania. Wystarczy kilka prostych dodatków, by znowu nabrały smaku. Spróbujecie? Jeśli mięso czy warzywa z rosołu zdarzyło wam się wyrzucić, następnym razem nie popełniajcie takiego błędu. Wzbogacone o kilka dodatków będą stanowiły wspaniałe smarowidło, które urozmaici wasze kanapki. Nawet sceptycy spróbują.

Prosty patent na wilgotną i aksamitną jajecznicę. Już nigdy więcej nie zrobisz jej inaczej
08.12.2022 04:00 Prosty patent na wilgotną i aksamitną jajecznicę. Nigdy więcej nie zrobisz jej inaczej

Nie śmietana, nie mleko, nie majonez. Aksamitną jajecznicę przygotujesz dzięki prostej sztuczce. Nie potrzebujesz żadnych dodatków. Wystarczy, że dwa wbite na patelnię żółtka rozmieszasz dopiero pod koniec smażenia. Jest wiele trików na pyszną i puszystą jajecznicę. Nie każdy jednak wie, że nie trzeba dodawać do niej śmietany i innych składników. Jajecznicę jak z najlepszej restauracji przygotujesz w bardzo prosty sposób. Usmażone jajka koniecznie podaj z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Będzie pysznie.Jajecznicę smaż na rozgrzanym maśle. Na początku podsmaż na nim ulubione składniki, a dopiero później wlej jajka. Jakie dodatki do jajecznicy? Cebula, boczek, kiełbasa, pomidory, papryka, kurki, pieczarki. Nigdy nie wbijaj jajek bezpośrednio na patelnię. W ten sposób unikniesz żmudnego wyławiania fragmentów skorupek, jeśli przedostałyby się na patelnię. Niezależnie od składników, na jajecznicę zawsze przeznaczaj świeże jajka ze sprawdzonego źródła. Jajecznica z marketowych jajek od kur z chowu klatkowego będzie blada i niezbyt smaczna.

Masz cebulę i chleb? Szybko przygotujesz z nich aromatyczną zupę. Staropolski przysmak zachwyca
04.12.2022 19:33 Masz cebulę i chleb? Szybko przygotujesz z nich aromatyczną zupę. Staropolski przysmak zachwyca

Staropolska zupa cebulowa jest daniem idealnym na chłodniejsze dni. Zupa jest bardzo aromatyczna, pożywna i doskonale rozgrzewa. Cebulowa gotowana na wywarze wołowym z dodatkiem chleba razowego nie ma sobie równych.Zupa cebulowa po staropolsku to zupa, którą przygotujemy o wiele szybciej od francuskiej i nie musimy zapiekać jej w piekarniku. Zupa na bazie cebuli, czosnku i chleba razowego ma wyraźny smak, zachwyca również aromatem. Zupę cebulową doprawiamy gałką muszkatołową i suszonym tymiankiem.Staropolską zupę cebulową gotujemy na prawdziwym wywarze wołowym, nigdy na bulionie z kostki. Kostki rosołowe to sama sól i konserwanty. Bulion ugotujmy na kawałku szpondra, pręgi lub nawet na kościach wołowych. Do mięsa koniecznie dodajmy solidną porcję warzyw rosołowych.Warzywa i mięso z bulionu wykorzystamy np. do przygotowania pasztetu, farszu na pierogi, krokiety czy pyzy. Resztę bulionu zamroźmy w woreczkach na lód. W ten sposób otrzymamy esencjonalne i w pełni naturalne kostki rosołowe do zup i sosów.

Jak należy przechowywać świeże drożdże? Warto wiedzieć, bo tracą na mocy
29.11.2022 08:52 Jak należy przechowywać świeże drożdże? Warto wiedzieć, bo tracą na mocy

Drożdże są niezbędnym dodatkiem do wielu domowych wypieków. Dzięki nim ciasto jest puszyste i doskonale wyrośnięte. Świeże drożdże muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, żeby się nie zepsuły. Bardzo ważna jest również temperatura wszystkich składników na domowe wypieki, by ciasto wyrosło. Ciasto drożdżowe, domowy chleb, drożdżówki, pizza. To tylko niektóre z wypieków, w których główną rolę odgrywają drożdże. Świeży produkt jest jednak bardzo delikatny, dlatego też musi być odpowiednio przygotowany i przede wszystkim przechowywany w najlepszych warunkach.Jak przechowywać świeże drożdże? Opcje są dwie. Możesz je zamrozić lub przechowywać w lodówce. Świeże drożdże wymagają przygotowania rozczynu z cukru, mąki i letniego mleka. Gdy rozczyn lekko urośnie, dopiero wtedy dodaj go do reszty składników i wyrób ciasto.Przygotowując domowe wypieki z drożdżami zawsze zadbaj o to, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Drożdże są bardzo delikatne. Zbyt niska i zbyt wysoka temperatura sprawi, że produkt straci swoje właściwości, a ciasto nie podwoi swojej objętości i pojawi się zakalec.

Wytrawne tosty francuskie
28.11.2022 07:49 Wytrawne tosty francuskie. Pomysł na pyszne śniadanie z kilkudniowego pieczywa

Wytrawne tosty francuskie skuszą niejednego smakosza. Prosty i kultowy rarytas śniadaniowy przygotujecie w zaledwie kilka chwil, wykorzystując chleb, który zalega Wam w szafce oraz produkty, które znajdziecie w lodówce. Koniecznie spróbujcie — posmakują wam od pierwszego kęsa. Tosty francuskie często podaje się na słodko, w jajecznej masie smażąc chałkę lub bułkę paryską czy wrocławską. Danie można jednak przygotować w wersji wytrawnej, w wykorzystując niekoniecznie już świeże pieczywo lub chleb tostowy. Będzie smaczne i doda energii niezbędnej, by dobrze rozpocząć dzień.

Szybka zapiekanka na czerstwym chlebie
27.11.2022 17:48 Szybka zapiekanka na czerstwym chlebie. Idealna na ciepłą kolację

Szybka zapiekanka z czerstwego chleba jest zaskakująco smaczna. Z twardszych kawałków pieczywa, sera i kilku warzyw w zaledwie 20 minut możecie przygotować świetną kolację dla całej rodziny. Przepis jest niesamowicie prosty. Zresztą przekonajcie się o tym sami. Sycąca i szybka zapiekanka z kilku składników będzie idealną propozycją na ciepłą kolację. Spód przygotujemy z pieczywa z poprzednich dni, które po dodaniu oliwy zmięknie i znów będzie smaczne. Z warzywami duszonymi na patelni i serem skomponuje się doskonale.

sałatka z czerwonej fasoli
25.11.2022 18:50 Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Pożywna sałatka z czerwoną fasolą sprawdzi się w wielu sytuacjach. Dzięki połączeniu sycących składników z łatwością zaspokoi większy głód. Idealnie sprawdzi się na kolację czy przekąskę, pasuje także jako szybki poczęstunek na spotkaniu towarzyskim. Sałatkę z czerwoną fasolą i wędliną zrobisz w mgnieniu oka. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i połączyć je z kremowym sosem. Wyjątkowego charakteru nadają jej chrupiące grzanki. Koniecznie daj się skusić.

Masło czosnkowo-ziołowe - prosty przepis
19.11.2022 20:33 Proste i smaczne masło czosnkowo- ziołowe. Przepis krok po kroku

Masło czosnkowo-ziołowe jest świetnym dodatkiem do pieczywa i wielu innych. Prosty w przygotowaniu i aromatyczny tłuszcz nie raz urozmaici wasze posiłki. Kilka składników zamienić masło w fantastyczne smarowidło. Spróbujecie?Jeśli szukacie czegoś, co będzie pasowało do chrupiącego, świeżego chleba, masło czosnkowo-ziołowe sprawdzi się idealnie. Kremowy i pełen aromatu tłuszcz o wyrazistym smaku spodoba się nawet wybrednym.Przygotowanie takiego przysmaku jest wyjątkowo proste. Wystarczy posiekać ulubione zioła i połączyć je ze świeżo posiekanym czosnkiem i całość dodać do mięciutkiego masła. Po schłodzeniu smarowidło będzie gotowe.

chleb pełen ziaren
18.11.2022 19:08 Przepis na miękki chleb pełen ziaren. Nie musisz czekać, aż wyrośnie. Na śniadanie będzie jak znalazł

Marzy Ci się bochenek pysznego chleba o miękkim środku i chrupiącej skórce? Możesz go upiec samodzielnie w domu. Nie musisz nawet czekać na wyrośnięcie ciasta. Taki chleb pełen ziaren ma wyjątkowy smak, a przy tym jest szybki w przygotowaniu.Do domowego chleba pełnego ziaren potrzebujesz dosłownie kilku składników. Całe oczekiwanie ogranicza się do 10 minut na wyrośnięcie drożdży, potem pozostaje już tylko pieczenie. Aromat domowego pieczywa sprawi, że będziesz do tego przepisu wracać raz po raz. Domownicy będą zachwyceni.

Przepis na smakowity chleb grzybowy
16.11.2022 22:15 Jak zrobić smakowity chleb grzybowy? Tak delikatnego i aromatycznego bochenka nie znajdziesz w żadnej piekarni

Chleb grzybowy jest niezwykle aromatycznym wypiekiem. Przygotowanie domowego bochenka wcale nie jest trudne, a leśne skarby z dodatkiem ziół po zamknięciu w delikatnym drożdżowym cieście smakują wyśmienicie. Warto spróbować — będziecie zachwyceni uzyskanymi efektami i nie wrócicie do zakupów w piekarni.Domowy chleb potrafi być dużo smaczniejszy niż niejeden bochenek nabyty u profesjonalnego piekarza. Dziś proponujemy wam przyrządzenie drożdżowego rarytasu z dodatkiem aromatycznych grzybów leśnych. Wybrać możecie te, które lubicie najbardziej, choć szczególnie polecamy podgrzybki, borowiki lub maślaki.Grzyby koniecznie doprawcie świeżymi ziołami. Doskonale pasuje do nich tymianek, natka pietruszki czy rozmaryn. Możecie też dodać nieco świeżego czosnku lub wykorzystać przecier pomidorowy z jego dodatkiem. Wtedy farsz będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Aksamitny pasztet z drobiowych wątróbek. Szybki, bez mielenia, bez pieczenia
15.11.2022 21:25 Aksamitny pasztet z drobiowych wątróbek. Szybki, bez mielenia, bez pieczenia

Pasztet z drobiowych wątróbek jest prostym i smacznym smarowidłem do pieczywa. Domowa pasta z mięsa i warzyw doprawiona gałką muszkatołową, majerankiem i natką pietruszki smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt i jest o wiele zdrowsza i tańsza. Gotowe pasztety w puszkach czy słoikach nie są dobrym rozwiązaniem. W ich składzie znajdziemy między innymi duże ilości konserwantów i mięso oddzielone mechanicznie. Domowy pasztet z drobiowych wątróbek przygotujemy bardzo szybko i przede wszystkim ze składników, które doskonale znamy.Pasztet z drobiowych wątróbek nie wymaga pieczenia. Mięso i warzywa smażymy na rozgrzanym tłuszczu, a następnie blendujemy na gładką masę. W pasztecie domowej roboty nie może zabraknąć oczywiście przypraw. Gałka muszkatołowa, majeranek i natka pietruszki są absolutnie niezbędne.Przed przygotowaniem pasztetu z drobiowych wątróbek musimy oczyścić i usmażyć wątróbkę. Nigdy nie doprawiajmy jej solą i pieprzem przez smażeniem lub w jego trakcie, ponieważ mięso zrobi się twarde i zepsuje smak pasztetu. Smarowidło doprawiamy, gdy połączymy wszystkie składniki.

mrożenie pieczywa
14.11.2022 20:58 Bosacka wytknęła Polakom błąd. Chodzi o mrożenie pieczywa

Mrożenie pieczywa jest powszechnym i skutecznym sposobem na wydłużenie jego przydatności do spożycia. Nadmiar chleba łatwo uchronimy w ten sposób przed zmarnowaniem. Katarzyna Bosacka ostrzega jednak przed 1 podstawowym błędem. Nie mroźmy pieczywa w cienkich foliowych torebkach, w których przynieśliśmy je ze sklepu.Mrożenie pieczywa często odruchowo przeprowadzamy w jednorazowych torebkach. Zastanówmy się jednak 2 razy, zanim foliowy woreczek z naszym chlebem trafi do zamrażalnika. Ten sposób niesie za sobą niemałe ryzyko.

Lekka pasta jajeczna bez majonezu
12.11.2022 23:15 Lekka pasta jajeczna bez majonezu. Idealna do kanapek

Lekka pasta jajeczna jest świetnym dodatkiem do pieczywa. Przygotowane bez dodatku majonezu smarowidło smakuje wyśmienicie, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Spróbujecie? Jeśli szukacie prostego, a zarazem smacznego pomysłu na przysmak do pieczywa, postawcie na klasykę, czyli pastę jajeczną. Nasza lekka wersja bez majonezu jest prosta w przygotowaniu, a miksując dodatki, za każdym razem uzyskacie nieco inny rarytas. Warto skosztować.

Aromatyczny chlebek z dyni
12.11.2022 19:21 Prosty patent na chlebek z dyni. Wypiek bije na głowę smakołyk z banana

Chlebek z dyni jest znakomitym pomysłem na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Wzbogacony o wyraziste przyprawy wypiek wypełni wasz dom przyjemnym korzennym aromatem. Zrobienie przysmaku jest dziecinnie proste, a cala rodzina z chęcią po niego sięgnie. Warto spróbować — jest jeszcze lepszy niż bananowy odpowiednik.Prosty i wyjątkowo smaczny chlebek z dyni przyrządzicie jeszcze szybciej, jeśli macie pod ręką przestudzoną dynię pieczoną. Wtedy wystarczy zaledwie kwadrans i odrobina cierpliwości, by już po mniej niż godzinie cieszyć się znakomitym słodkim przysmakiem, którego raczej nie znajdziecie w pobliskiej piekarni.

Jak prawidłowo przechowywać chleb? Większość Polaków popełnia fatalny błąd. Przez niego pieczywo momentalnie pleśnieje
09.11.2022 09:17 Jak prawidłowo przechowywać chleb? Większość z nas popełnia fatalny błąd

Przechowujesz chleb w plastikowych torbach lub folii? Bardzo duży błąd. Przez niego pieczywo błyskawicznie się psuje i nie będzie nadawało się do jedzenia. Jak prawidłowo przechowywać chleb? Najlepszy jest lniany lub parciany worek i chlebak.Kupiłaś świeży chleb, który jeszcze tego samego dnia stracił smak, nie jest już chrupiący lub co gorsza, pojawiła się na nim pleśń? Prawdopodobnie przechowujesz pieczywo w foliowych lub plastikowych opakowaniach, które znacznie przyspieszają psucie. Jak prawidłowo przechowywać chleb?Chleb musi być przechowywany w odpowiedni sposób, w przeciwnym wypadku szybko wyschnie lub pojawi się na nim szkodliwa pleśń. Pieczywo zawinięte w odpowiedni materiał należy włożyć do chlebaka. Jak prawidłowo przechowywać chleb? Chlebak zapobiega nie tylko wysuszeniu i powstawaniu pleśni, ale chroni również przed wilgocią.Sam chlebak również wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Co kilka tygodni przetrzyj go w środku gąbką nasączoną octem i odstaw, żeby zupełnie wysechł, a przykry zapach się ulotnił. Ocet jest domowym sposobem na zabicie bakterii i innych drobnoustrojów, które mogły pojawić się w pojemniku.

domowy chleb
06.11.2022 08:45 Prosty, domowy chleb z chrupiącą skórką. Nie potrzebujesz nawet zakwasu

Unoszącego się w powietrzu zapachu świeżego, domowego chleba nie da się pomylić z niczym innym. Ten aromat stanowi zapowiedź delikatnego białego miąższu zamkniętego w chrupiącej, rumianej skórce. Taki przywilej nie jest już zarezerwowany dla nielicznych osób wyposażonych w odpowiednią wiedzę oraz sprzęt. Mamy recepturę, z którą w prosty sposób przygotujesz pieczywo we własnej kuchni.Do przygotowania domowego chleba nie potrzebujesz zakwasu ani specjalnej maszyny do pieczenia. Zaledwie kilka składników wystarczy do własnoręcznego wyczarowania smakowitych bochenków. Sprawdź ten przepis koniecznie i zaskocz domowników.

Koniec z wyrzucaniem czerstwego chleba. Znamy 4 sposoby na jego odświeżenie
04.11.2022 21:54 Koniec z wyrzucaniem czerstwego chleba. Znamy 4 sposoby na jego odświeżenie

Koniec z wyrzucaniem czerstwego chleba do kosza. Dzięki czterem prostym metodom, chleb stanie się miękki i smaczny, będzie miał również chrupiącą skórkę. Żeby zapobiec szybkiemu obsychaniu pieczywa, należy je przechowywać w odpowiedni sposób.O ile z czerstwej bułki lub bagietki najczęściej robimy bułkę tartą i wykorzystujemy ją np. do panierowania mięsa i krokietów, tak czerstwy chleb najczęściej ląduje w koszu. Mało kto wie, że chleb możemy w prosty sposób odświeżyć. Nie tylko przy pomocy kuchennych urządzeń, ale również warzyw i owoców.Czerstwy chleb możemy odgrzać w mikrofali, piekarniku, garnku do gotowania na parze. Kilka kromek pieczywa zmiękczymy również przy pomocy jabłka lub selera naciowego. Chleb odświeżony w piekarniku i mikrofali będzie miał chrupiącą skórkę.Jeśli chcesz odświeżyć pieczywo w garnku na parze, skórka nie będzie chrupiąca, jednak chleb będzie bardzo smaczny i miękki. Podczas odświeżania chleba tą metodą, uważaj na czas, ponieważ pieczywo stanie się zbyt miękkie i się rozpadnie.

piekarnik Haier
04.11.2022 10:30 Zostań szefem kuchni we własnym domu razem z Haier

Odkąd pamiętam zawsze marzyłam o własnej restauracji. Uwielbiałam oglądać programy kulinarne i po cichu zazdrościłam ich uczestnikom umiejętności „wyczarowania” pięknych i apetycznych potraw. Urządzając kuchnię przyjaciele namówili mnie na zakup piekarnika Haier I-Message 2 HWO60SM2B9XH. Od tego momentu wiele się zmieniło. Każde spotkanie z rodziną i przyjaciółmi stało się dla mnie okazją do doskonalenia swoich kulinarnych umiejętności. Uwielbiam testować nowe przepisy i wyjątkowe funkcje piekarnika. Gdy opowiadam o nich moim bliskim, wręcz nie kryją oni zaskoczenia niepozorny sprzęt może ułatwić życie. Z radością zaczęłam eksperymentować w kuchni. Nie ważne, czy słodko czy słono, zawsze wyjątkowo apetycznie. Zyskałam nie tylko ważny element wyposażenia kuchni, ale również wsparcie swoich marzeń. Wszystko za sprawą kilku innowacyjnych funkcji.Domowa piekarnia jak marzenieCiepłe świeże bułeczki do pracy? Zawsze kupowałam je w piekarniach i nie sądziłam, że ich przygotowanie może okazać się tak proste. A wszystko za sprawą funkcji SOFT +, która tworzy delikatny klimat dla idealnego wypieku. Dzięki niej z łatwością piekę domowy chleb, bułki lub bajgle o chrupiącej skórce i idealnie puszystym wnętrzu. Nie muszę rano wychodzić do piekarni, bo mam ją we własnym domu. Przygotowanie śniadania nigdy nie było przyjemniejsze zwłaszcza, kiedy towarzyszy temu ten niezwykły aromat świeżego wypieku. Pieczywo jest tak smaczne, że robię dodatkowe kanapki również do pracy, zwłaszcza, że moimi wypiekami zaczęli zajadać się już nawet koledzy z pracy. Obiady w najlepszym styluGdy pieczenie bułek opanowałam do perfekcji postanowiłam zaprosić na obiad rodzinę. Nigdy nie brakuje mi pomysłu na obiad, ponieważ mam do dyspozycji Cook with me i książkę kucharską w aplikacji hOn zawierającą ponad 350 przepisów. Podoba mi się, że każde danie ma uwzględniony czas przygotowania, poziom trudności, a także rodzaj diety na przykład: bezglutenowej lub wegetariańskiej. Dzięki temu zawsze wiem, które danie wybrać, bez względu na okazję. Na rodzinny obiad wybrałam potrawę z kurczakiem, a mój piekarnik zapewnił idealnie chrupiącą skórkę i soczystę wnętrze. Pomogła mi w tym funkcja Tailor bake, która wykorzystuje grzałki o pulsacyjnym działaniu. Brzmi niezrozumiale? Najważniejszy jest efekt! Mięso smakuje idealnie, a przy tym jest zdrowsze i zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Dzięki temu, że urządzenie posiada doskonałe oświetlenie na bieżąco mogę podglądać efekty pieczenia. Przydatna jest również termosonda, która umożliwia precyzyjne określenie temperatury wewnątrz przygotowanej potrawy. Z takim sprzętem po prostu ryzyko kulinarnej wpadki jest bliskie zeru. Nie jest to oczywiście koniec zalet mojego kuchennego pomocnika. Dzięki funkcji Multi-lever mogę przygotowywać różne potrawy w tym samym czasie, na różnych poziomach wnętrza piekarnika, ponieważ gorące powietrze jest równomierne rozprowadzane, a zapachy nie mieszają się zwłaszcza, że przy zachowaniu standardowych wymiarów zmieści się w nim więcej naczyń. Natomiast prowadnice teleskopowe zagwarantują stabilne, komfortowe i co najważniejsze bezpieczne wysuwanie się naczyń, które znajdują się w piekarniku. A najlepsze zostawiam na koniec! Mycie piekarnika nigdy nie było takie proste.Piekarnik, który czyści się samPo każdej uczcie przychodzi moment na sprzątanie. W pełni dotykowy wyświetlacz cyfrowy pozwala na wygodną i intuicyjną nawigację oraz łatwe zarządzanie wszystkimi trybami pracy urządzenia, w tym również czyszczenie piekarnika. Wystarczy wybrać funkcję autoczyszczenia pyrolicznego eco +, a system aktywuje eliminację wszelkich osadów tłuszczu i pozostałości po pieczeniu, spalając je w temperaturze 430°C. Wówczas wystarczy już tylko zebrać popiół miękką ściereczką.Piekarnik Haier I-Message 2 HWO60SM2B9XH zdecydowanie polecam wszystkim, którzy chcą cieszyć się wyjątkowymi potrawami i realizować swoje kulinarne marzenia - jak ja - i tworzyć dania niczym z 5-gwiazdkowej restauracji!

Smalec według przepisu Magdy Gessler
02.11.2022 19:26 Kultowy przepis Magdy Gessler na smalec. Gwiazda stawia na nietypowe składniki

Magda Gessler pokazała, jak robi smalec. Nie jest to jednak tradycyjne smarowidło, a połączenie wielu ciekawych smaków, między innymi sezamków i chorizo. Smalec receptury Gessler jest absolutnym hitem kulinarnym, każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.Domowy smalec tradycyjnie przygotowujemy z podgardla, słoniny i cebuli. Dodajemy również podstawowe przyprawy do smaku. Magda Gessler zdradziła swój przepis na smarowidło do chleba, które jest o wiele smaczniejsze od tradycyjnego smalcu.Gessler do smalcu dodaje kiełbasę chorizo, pokruszone sezamki, suszone morele i kilka kromek podsuszonego chleba razowego. Składniki są dość niecodzienne, jednak w połączeniu z tłuszczem nadają doskonałego smaku i aromatu. Smarowidło receptury Gessler dosłownie rozpływa się w ustach.Smalec według receptury Magdy Gessler przygotowujemy na słoninie i podgardlu, czyli tłustych kawałkach wieprzowiny. Dodajemy również kiełbasę chorizo, czyli hiszpańską, tradycyjną kiełbasę. Intensywny smak mięsa przełamany jest słodkimi dodatkami, a smarowidło błyskawicznie znika ze spiżarni.

Ekspresowy patent na rozmrożenie chleba. Nie da się szybciej
02.11.2022 11:59 Ekspresowy patent na rozmrożenie chleba. Nie da się szybciej

Wiele osób mrozi pieczywo, żeby zachowało świeżość i smak. Nie każdy zna jednak prosty patent na błyskawiczne rozmrażanie pieczywa bez wykorzystania piekarnika i mikrofali. Ważne jest również odpowiedne przygotowanie chleba do mrożenia. Jak rozmrozić chleb? Mrożenie chleba jest świetnym pomysłem na zatrzymanie jego świeżość i walorów smakowych na dłużej. Pieczywo w zamrażalniku może być przechowywane do 3 miesięcy, po tym czasie należy je wyrzucić. Jak rozmrozić chleb, żeby był smaczny i chrupiący?Wiele osób rozmraża chleb w piekarniku lub mikrofalówce. Rozmrażanie pieczywa w piekarniku ma jednak minuty- jest dość czasochłonne i mało oszczędne, patrząc na ceny prądu. Pieczywo rozmrażanie w mikrofali natomiast jest gumowate i traci smak. Jak rozmrozić chleb? W sezonie jesienno- zimowym wykorzystaj gorące kaloryfery do rozmrożenia chleba. To stary, sprawdzony sposób na pyszne i chrupiące pieczywo. Chleb przed mrożeniem pokrój na cienkie kromki, wtedy rozmrozisz je błyskawicznie bez piekarnika i bez mikrofali.

Czy ciasto na drożdżach instant wyrośnie jak należy? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
30.10.2022 22:49 Czy ciasto na drożdżach instant wyrośnie jak należy? Rozwiewamy Wasze wątpliwości

Wiele osób zastanawia się, czy na drożdżach instant ciasto na placek drożdżowy, czy chleb wyrośnie tak, jak powinno. Suszone drożdże nie tylko nadają się do każdego rodzaju ciast, ale mają o wiele więcej zalet niż świeży produkt. Warto zdawać sobie z nich sprawę. Ciasto drożdżowe, pączki, pieczywo, pizza, racuchy, kluski na parze, drożdżówki z owocami. To tylko niektóre przykłady produktów spożywczych, które wymagają użycia drożdży. Każde ciasto drożdżowe jest dość czasochłonne przez przygotowywanie rozczynu, który nie zawsze wychodzi. Rozczyn musi mieć odpowiednią temperaturę, żeby delikatne, świeże drożdże zaczęły rosnąć i tym samym zwiększyły później objętość ciasta. Pączki, chleb, czy inne smakołyki możemy jednak przygotować o wiele szybciej, bo bez rozczynu. Wystarczy tylko zamienić świeże drożdże na drożdże instant.Drożdże instant są stosunkowo nowym produktem na rynku, przez co wiele osób w dalszym ciągu stosuje świeży produkt. Suszone drożdże nie tylko nadają się do każdego rodzaju ciast, ale są również o wiele łatwiejsze w przygotowaniu. I co bardzo ważne - ich termin ważności jest sporo dłuższy od świeżych.

ciasto z czerstwego chleba
29.10.2022 13:51 Masz trochę czerstwego chleba? W żadnym wypadku go nie wyrzucaj. Przygotujesz z niego boski specjał

W polskiej kulturze chleb zajmuje szczególne miejsce. Z tego względu wiele osób za wszelką cenę stara się unikać wyrzucania tego produktu, wynajdując dla nieświeżego pieczywa coraz to nowe zastosowania. Mamy dla Was dziś rewelacyjny sposób na to, co zrobić z czerstwego chleba. Za pomocą kilku podstawowych składników łatwo zamienisz go w pyszne ciasto.Z pieczywa drugiej świeżości nie musisz już robić zapasów bułki tartej lub grzanek. Ciasto z czerstwego chleba jest bardzo smaczne, przez co ucieszy domowników bardziej, niż kolejny słoik składnika do panierowania. Zarezerwuj sobie czas na schłodzenie ciasta a potem ciesz się jego smakiem bez żadnych ograniczeń.

Znakomity hummus z kalafiorem
27.10.2022 14:00 Przepis na niesamowicie smaczny hummus z kalafiorem. Prosta i sycąca pasta kanapkowa

Hummus z kalafiorem jest pełną smaku, choć nieco delikatniejszą, wersją bliskowschodniej pasty na bazie ciecierzycy. Aromatyczny i kremowy dodatek do pieczywa jest prosty w przygotowaniu, a składniki znajdziecie w każdym większym sklepie. Koniecznie spróbujcie — zachwyca od pierwszego spróbowania.Kalafior jest lekkim warzywem, które dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych m.in. znacznych ilości błonnika, potasu, witaminy A i C czy folianów. Warto włączyć go do swojej diety i podać w formie pysznej pasty z ciecierzycą,Hummusu z kalafiorem jest sycącą pastą kanapkową, której zrobienie jest niezwykle proste. Wystarczy po prostu zblendować wszystkie składniki i zadbać o to, by masa nie była zbyt gęsta. Potrzebny będzie jedynie dobry blender i kilka produktów, które znajdziecie w większości marketów czy dyskontów.

Jak przechowywać chleb?
23.10.2022 07:51 Jak należy przechowywać chleb? 2 czynniki chronią przed obsychaniem i pleśnią

Czy wiecie jak przechowywać chleb? Dwa czynniki sprawią, że na długo pozostanie świeży i nie spleśnieje. Chodzi o trzymanie pieczywa w suchym i przewiewnym miejscu, w którym panuje niezbyt wysoka temperatura. Takie rozwiązanie da najlepsze efekty. Sprawdźcie, co jeszcze można zrobić, by wydłużyć trwałość tego produktu. Smaczny chleb ma chrupiącą skórkę i mięsiste wnętrze. Odpowiednie przechowywanie pozwoli zachować taki stan pieczywa na dłużej. Podpowiadamy, co zrobić, by ustrzec się pleśni i uniknąć szybkiego obsychania chleba. Warto mieć świadomość.

Co oznaczają dziury w chlebie
16.10.2022 16:22 Co oznaczają duże dziury w chlebie? Nie każdy jest świadomy

Kupiliście chleb, a w środku są dziury? Produktu nie trzeba wyrzucać, lecz taki wygląd bochenka świadczyć może o pewnych błędach w sztuce piekarniczej. Warto wiedzieć, co sprzyja ich powstawaniu, by wykluczyć problemy podczas samodzielnego przygotowywania wypieku.Po chleb najczęściej sięgamy, by przygotować kanapki. Dziury w jego strukturze stanowić mogą spore utrudnienie w estetycznym podaniu pieczywa z dodatkiem past czy nawet w posmarowaniu go masłem lub margaryną. Skąd się biorą?

Przepis na domowy chleb bez piekarnika
15.10.2022 22:04 Przepis na domowy chleb bez piekarnika. Puszysty, miękki, z chrupiącą skórką

Domowy chleb jest najlepszy. Co jednak jeśli nie mamy piekarnika? Okazuje się, że wystarczy patelnia i trochę czasu, by samodzielnie przygotować pyszne pieczywo. Składniki nie są wyszukane, a receptura dziecinnie prosta. Każdy sobie poradzi, a wizyta w piekarni już nie będzie konieczna. Macie ochotę na smaczny domowy chleb, a do piekarni daleko? Smaczny i lekki wypiek zrobicie nawet bez piekarnika. Zaskakująco prosty sposób na przyrządzenie bochenka na patelni z pewnością przypadnie wam do gustu.