Ten przepis na chleb na bazie drożdży instant i kefiru to prosty sposób na domowe pieczywo. Zarumieniony śniadaniowy chleb o chrupiącej skorce i zwartym miąższu to dla wielu najważniejsza część poranka. Z tym przepisem jest niezwykle prosty do upieczenia.
To tradycyjne danie kuchni śląskiej należało kiedyś do najważniejszych w repertuarze każdej gospodyni w regionie. Intensywny smak chleba i czosnku na tłustej bazie sprawia, że potrawa zaspokaja nasze podstawowe kulinarne gusta. Dla wielu to także smak nostalgiczny.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, przygotowanie chleba nie wymaga nawet piekarnika. Zamiast piec go w piecu, można chleb „usmażyć” – przygotować pod przykryciem na patelni. Efektem tego przepisu nie jest żaden zamiennik, ale chleb z prawdziwego zdarzenia – drożdżowy, dwukrotnie wyrastający, chrupki pszenny wypiek.
Czy da się upiec chleb z zaledwie dwóch składników? Jak najbardziej! Mieszam siemię z białkami i niebawem pyszny, domowy chleb jest już gotowy. Nie zawiera ani grama glutenu, dlatego diabetycy i bezglutenowcy śmiało mogą po niego sięgnąć.
Kucharz, piekarz i gwiazda telewizji – Piotr Kucharski, potrafi każdego zarazić pasją do gotowania. W swojej nowej książce „Piekarnia Kucharskiego” prezentuje dziesiątki przepisów na chleb, bułki i przysmaki zawierające pieczywo. Z nami podzielił się swoim ulubionym.
Zapomnij o kupowaniu bułek i chleba. Domowe pieczywo jest znacznie lepsze. Szczególnie, że z tym przepisem przygotujesz je łatwo i szybko. Upiecz i przekonaj się sama jakie jest pyszne. Domownicy od razu zauważą różnicę, a to wszystko za sprawą jednego dodatku.
Zacznijmy od chęci i prostego przepisu. Nie trzeba nic więcej, by zostać domowy piekarzem z prawdziwego zdarzenia – przekonuje Piotr Kucharski, piekarz i kucharz znany z Dzień Dobry TVN czy kanału Kuchnia+. Właśnie wydał nową książkę „Piekarnia Kucharskiego”, w której opowieścią o pieczywie przeplata dziesiątki przepisów na rozmaite chleby, ciasta i inspirowane pieczywem przysmaki.
Ta pasta kanapkowa z rzodkiewki musi znaleźć się na twoim śniadaniowym stole. Jest lepsza niż ze sklepu, a jej smak zachwyci każdego domownika. Ponad łatwy przepis na pastę i rób ją na jutrzejsze śniadanie.
To pyszne, hojnie potraktowane oliwą pieczywo od pewnego czasu pojawia się w ofercie naszych sieciowych piekarni. W naszym wariancie jest doskonałą przekąską ze względu na dodatki. Choćby dlatego warto pokusić się o przygotowanie własnej wersji, opartej wyłącznie o podstawowe składniki.
To jedno z najpopularniejszych na świecie dań na Niedzielę Palmową. Robi się je z kilku prostych składników, które na pewno masz w kuchni. Przygotowanie zajmuje chwilę, a efekt smakowy zaskoczy każdego. Sprawdź przepis i zrób to danie z receptury poniżej.
Czy zgadzacie się, że tam, gdzie jest dobry chleb, nie trzeba więcej do szczęścia? Jeśli tak, ten przepis jest w sam raz dla was. Oto chleb stworzony, by jeść go jak ciasto. Nie wierzysz? Czytaj dalej.
Ten przepis pozwala na przygotowanie niezwykle kreatywnego dania. Sprawdzi się ono świetnie jako zastępnik wędliny na śniadaniowych kanapkach, ale można wykorzystać je też jako przystawkę, a nawet postawić na świątecznym stole.
Czy wyobrażasz sobie życie bez chleba? Aromatyczny i chrupiący bochenek potrafi skusić każdego smakosza. Aby wyjść na przeciw potrzebom konsumentów, stworzona została specjalna mieszanka do wypieku pieczywa. Postanowiłam sprawdzić, co wart jest ten wynalazek.
Choć większość z nas zna ubijanie masła tylko z rysunków w elementarzu, jesteśmy tylko o krok od własnego smarowidła. Nie potrzeba nawet ciężkich sprzętów znanych z muzeum etnograficznego – wystarczy jedno urządzenie, które już mamy w domu
Zapach świeżego pieczywa kochamy wszyscy. Nie zawsze jednak uda nam się, taki chleb kupić. Warto wtedy zrobić go samemu. Zapewnimy sobie nie tylko pyszny bochenek, ale i zapach, rozchodzący się po całym domu.
Oto jeden z najlepszych sposobów na szybkie, ale sycące śniadanie niewymagające wyszukanych składników. Na pewno masz w lodówce wszystko, co trzeba, by przyrządzić to poranne cudo.
Zamroziłaś pieczywo, a po rozmrożeniu okazało się okropne? Mnie też się tak zdarzyło. Z pomocą przyszły rady piekarza. Wystarczy, że sprawdzisz te zasady i już nigdy nie popełnisz błędów.
Jeżeli lubisz niestandardowe dania, koniecznie spróbuj tego przepisu. Składniki są tanie, a wykonanie bardzo szybkie. Co najważniejsze to danie ma niespotykany smak.
Świeży i pachnący chleb jest, czymś, co uwielbiamy. Nawet zwykłe kanapki smakują z nim wybornie. Tylko jak mieć, codziennie rano świeży i chrupiący bochenek chleba? Po prostu upiecz go sama z tym przepisem.
Zaspałaś i znowu wyszłaś do pracy bez śniadania? Z tym przepisem nigdy ci się to nie zdarzy. Ważne, żebyś miała świeży chleb i możemy brać się do roboty.
Jeśli gotowanie i smażenie jest sztuką, pieczenie jest nauką, i to ścisłą. Dlatego niechętnie sięgamy np. po przepisy na pieczenie chleba. Ale ten jest doskonały dla początkujących. Nie wymaga też szczególnego sprzętu. Przekonajcie się o tym sami.
Domowe wypieki to chyba ukoronowanie osiągnieć kulinarnych każdego kucharza. Swój przepis na doskonałe białe bułki pszenne, tzw. wrocławskie, pokazał potomek zasłużonego kucharskiego rodu Jakub Kuroń.
Dzięki temu prostemu przepisowi niepozorny chlebek zmieni się w cichego bohatera imprezowego stołu. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo efektowny, tak że z pewnością zaskoczy gości.
Kiedy trzeba wybierać – jedzenie czy leki? A kiedy jeszcze chce się zapewnić przyszłość dzieciom? Kupić im ubrania? Za cokolwiek zapłacić? Kiedy beztrosko świętujemy, wielu wokół nas potrzebuje podstawowego, najprostszego wsparcia. Pan Stefan to jedna z tych osób.
Czy można na święta marzyć o... zwykłej kuchence gazowej? Kiedy wiele z nas rozgląda się za wymarzonymi prezentami, spełniającymi skryte, choć zbytkowne marzenia, są wśród nas ludzie, dla których marzeniem jest realizacja podstawowych potrzeb. Pani Róża jest jedną z tych osób.
Adwent to najlepszy czas na kanapeczki ze śledziem. Często nie zdajemy sobie sprawy, jaki możliwości daje ta uniwersalna ryba. Kiedy z polskiego śledzia zrobiłem kanapeczki wyglądające jak hiszpańskie tapas, goście nie mogli uwierzyć w to, co widzą.
W tym roku nie mogę się doczekać Bożego Narodzenia. Żeby łatwiej przeczekać Adwent, po raz pierwszy upiekłem maślano-szafranowe ciasteczka świętej Łucji. Już wiem, że zanim przyjdą święta, ciasteczka (a właściwie – bułeczki) będą pachniały w moim domu jeszcze wielokrotnie.
Dojrzewająca słonina z pewnością skusi niejednego smakosza. Kremowy i pełen aromatu dodatek do pieczywa jest prosty w przygotowaniu. Od kiedy pamiętam, zajadam się taką słoniną w wykonaniu dziadka. Spróbuj, a polubisz ją tak samo, jak ja.