Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Cukinia

surówka z cukinii
09.09.2022 22:22 Orzeźwiajaca surówka z cukinii. Idealny patent na koniec lata

Cukinia kojarzy nam się raczej z warzywem idealnym do przyrządzania na ciepło. Warto jednak spróbować jej bez uprzedniej obróbki termicznej. Surówka z cukinii będzie doskonałą alternatywą dla swojskiej mizerii, a przy tym miłym zaskoczeniem przy rodzinnym stole. Wypróbuj ten przepis koniecznie.Na surówkę z cukinii najlepiej wybrać warzywa młode. Mają one delikatną skórkę oraz niewyczuwalne w zasadzie pestki. Jeśli masz dostęp tylko do dojrzałych egzemplarzy, nic straconego- po prostu obierz je ze skórki. Surówka nadal wyjdzie zaskakująco smaczna.

Uwielbiasz placki z cukinii? Zapomnij o ich smażeniu, jest lepszy patent
06.09.2022 12:49 Uwielbiasz placki z cukinii? Zapomnij o ich smażeniu, jest lepszy patent

Placki z cukinii pieczone w piekarniku to pomysł na prosty i pyszny obiad nawet w najbardziej zabiegany dzień. Placki przygotujesz błyskawicznie, a po około 30 minutach pieczenia będą gotowe do jedzenia.Smażone placki z cukinii są bardzo smaczne, jednak to pieczone placuszki stały się totalnym hitem w mojej kuchni. Placki są proste w przygotowaniu, a podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikną z talerzy.Placki z cukinii pieczone w piekarniku są jednym z moich ulubionych dań. Placki są doskonale doprawione, dodaję do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, koperek, kawałek startego parmezanu i odrobinę majonezu.Do placków z cukinii podaję gęsty sos z koperkiem na bazie jogurtu typu islandzkiego. Skyr naturalny doskonale nadaje się do przygotowywania sosów do takich dań. Placki podaję również z kawałkami łososia wędzonego, w ten sposób otrzymuję zbilansowany i sycący posiłek dla całej rodziny.

Cukinia w octowej zalewie z zaskakującym dodatkiem. Doskonała do słoików na zimę
04.09.2022 14:48 Cukinia w octowej zalewie z zaskakującym dodatkiem. Doskonała do słoików na zimę

Zamierzacie robić przetwory z cukinii? Polecamy cukinię w zalewie octowej z dodatkiem aromatycznej przyprawy curry. Mało wyraziste w smaku warzywo nabierze aromatu orientalnej przyprawy, a także czosnku i gorczycy i stanie się świetnym dodatkiem do wielu dań.Do przygotowania cukinii w zalewie wykorzystajmy świeżą cukinię, jest soczysta i ma delikatną skórkę. Jeśli mamy jednak stare warzywo, obierzmy je przed krojeniem. Do każdego słoika dodajmy również korzeń chrzanu, czosnek i ziarna gorczycy, dzięki którym cukinia będzie wyraźna w smaku i bardzo aromatyczna.Pamiętajmy, aby dokładnie umyć i sparzyć słoiki i zakrętki. To bardzo ważny etap przygotowań wszystkich przetworów na zimę, również cukinii w zalewie. Jeśli słoiki nie będą sterylnie czyste, przetwory się zepsują i pojawi się na nich pleśń.Kolejnym etapem jest pasteryzacja, dzięki której cukinia w zalewie będzie smaczna i świeża aż do następnego sezonu. Wykorzystamy ją jako pyszną przekąskę lub dodatek do dań obiadowych. Cukinia z dodatkiem przyprawy curry posmakuje każdemu miłośnikowi domowych przetworów.

Lekka i sycąca zapiekanka od Anny Lewandowskiej zachwyca smakiem. Doskonały pomysł na obiad
03.09.2022 13:47 Lekka i sycąca zapiekanka od Anny Lewandowskiej zachwyca smakiem. Doskonały pomysł na obiad

Zapiekanka warzywna z serem mozzarella jest świetnym pomysłem na lekki i sycący obiad, a także na kolację na ciepło dla całej rodziny. Anna Lewandowska zapiekankę doprawia suszonym oregano, który rewelacyjnie podkreśla smak całego dania.Przepisy od Anny Lewandowskiej są zawsze lekkie, zdrowe i sycące. Tym razem zdradziła swój patent na pyszną zapiekankę warzywną, w której znajdziemy między innymi batata, cukinię i pomidory koktajlowe. Całe danie będzie gotowe w niecałą godzinę, a przygotujesz je naprawdę szybko.Zapiekanka warzywna to świetna alternatywa dla ciężkich zapiekanek z mięsem i ciężkimi serami. Zapiekanka, w której królują warzywa jest równie smaczna i przede wszystkim lekka i delikatna. Koniecznie musisz jej spróbować. Wszystkie składniki łączy włoski ser mozzarella.Zapiekankę możesz wzbogacić również o swoje ulubione warzywa, np. paprykę, czy buraka. Każde warzywo będzie smakować wyśmienicie, kiedy zapieczesz je z delikatną mozzarellą, suszonym oregano i skropisz oliwą. Zapiekanka warzywna nie ma sobie równych.

cukinia marynowana
02.09.2022 08:47 Aromatyczna cukinia marynowana w orientalnym stylu. Przysmak dla każdego

Cukinia szturmem wdarła się do naszych kuchni i naszych serc. Dziś przedstawiamy wersję marynowaną w curry- aromatyczną, wyrazistą i przepyszną. Potrzeba niewiele składników, aby w swoim domu wyczarować to zaskakujące danie. Cukinia jest warzywem, które znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach. Można ją grillować, dusić, smażyć, a jak za chwilę się okaże także marynować. Z tym przepisem poradzi sobie każdy. Jest niezwykle prosty w wykonaniu a przy tym niedrogi.

Mizeria z cukinii, czyli uwielbiany specjał w nowej wersji
31.08.2022 14:33 Zamiast ogórków sięgnij po uwielbiany sezonowy przysmak. Mizeria w nowej wersji jako pierwsza zniknie z talerzy

Mizeria z cukinii jest pyszną alternatywą klasycznej surówki obiadowej z ogórka. Smaczne sezonowe warzywo idealnie nadaje się do przygotowania tego rarytasu. Nie puszcza wody, a z lekkim ziołowym sosem na bazie jogurtu smakuje wybornie. Szybko zniknie z talerzy. Spróbujecie?Jeżeli dysponujecie większą ilością cukinii i nie macie pomysłu co z nią zrobić, nasz nowy patent na szybką surówkę do obiadu z pewnością wam się spodoba. Lekkie i chrupiące sezonowe warzywo doskonale zastąpi ogórka, a przygotowanie smakołyku jest jeszcze prostsze niż w przypadku oryginału.

Faszerowana cukinia Jakuba Kuronia - prosty przepis
29.08.2022 12:20 Kuroń pokazał, czym faszeruje cukinię. Niesamowite rarytasy

Faszerowaną cukinię można podać na wiele sposobów. W przepisie Jakuba Kuronia znajdziemy kilka wspaniałych dodatków, które sprawią, że danie zachwyci od pierwszego kęsa. Kucharz wykorzystuje m.in. komosę ryżową, czerwoną paprykę czy marchew. Razem smakują wyśmienicie. Spróbujecie? Jeśli nie wiecie, co zrobić na obiad dla całej rodziny, receptura na faszerowaną cukinię będzie w sam raz. Wskazówki Jakuba Kuronia i smakowite produkty, którymi wypełnia warzywne łódeczki, sprawiają, że danie zachwyca smakiem i szybko znika z talerzy. Skusicie się?

Ciasto z cukinii od Ewy Wachowicz
25.08.2022 17:04 Wachowicz pokazała, jak zrobić ciasto z cukinii. Prosty patent zachwyca

Cukinia sprawdzi się nie tylko w daniach obiadowych. Ewa Wachowicz wykorzystuje ją do przyrządzenia smacznego ciasta. Dodatek warzywa sprawia, że wypiek zyskuje przyjemną lekko wilgotną konsystencję i wprost rozpływa się w ustach. Spróbujecie?Cukinia wciąż jest tania. Warto się skusić i przygotować z niej coś więcej niż tylko przetwory na zimę. Ciasto Ewy Wachowicz z dodatkiem letniego warzywa jest lekkie, delikatnie i z pewnością spodoba się wszystkim domownikom.

Bigos z cukinii
25.08.2022 14:05 Letnia wersja bigosu zaskoczy niejednego smakosza. Kluczowy składnik zastąpisz sezonowym przysmakiem

Cukinia jest pysznym warzywem, które pasuje do wielu dań. A gdyby tak przyrządzić z niej bigos? Dodając ją zamiast kapusty, uzyskamy smaczną i niedrogą potrawę, która z pewnością spodoba się domownikom. Spróbujcie koniecznie letniej i lekkiej odsłony klasyki kuchni polskiej, a pokochacie ją od pierwszego kęsa.Bigos z cukinii można podać zarówno w wersji kiełbasą, jak i w jeszcze lżejszej z aromatycznymi smażonymi boczniakami. Niezależnie od wybranego dodatku — będzie pyszny, a jego przygotowanie zajmie znacznie mniej czasu, niż wymaga zrobienie klasycznej wersji z kapustą. Skusicie się?

patisony
24.08.2022 22:29 Przepis krok po kroku na patisony w occie. Prawdziwy rarytas

Szukacie pomysłu na niezwykłe przetwory? Mamy dla was przepis na patisony w occie. Powiemy wam krok po kroku, jak przygotować ten prawdziwy rarytas. Wyglądają bardzo interesująco i doskonale smakują. Będą doskonałe na przekąskę, a także jako dodatek do sałatek. Sezon na przetwory trwa, warto już zbierać dobre pomysły i receptury. Jednym z takich ciekawych przepisów, który z pewnością warto przetestować, jest receptura na marynowane patisony. Jeśli jeszcze nie jedliście tego warzywa, spróbujcie właśnie w tej postaci. Wychodzą chrupiące i smaczne. A pokrojone w plasterki wyglądają niesamowicie położone na kanapce czy dodane do sałatki.

Siostra Anastazja pokazała przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Absolutny hit
24.08.2022 17:26 Siostra Anastazja pokazała przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Absolutny hit

Siostra Anastazja zdradziła przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Sałatka jest pysznym dodatkiem do obiadu, pasuje do dań mięsnych, np. żeberek, kotletów schabowych, mielonych. Jest prosta w przygotowaniu i posmakuje całej rodzinie.Sałatka na zimę z buraków i cukinii będzie totalnym hitem na Twoim stole. Do sałatki dodajmy również paprykę czerwoną i cebulę. Nie zapominajmy również o przyprawach: liściach laurowych, pieprzu, soli, zielu angielskim, które nadają daniu wyrazu.Przed przygotowywaniem sałatki na zimę z buraków i cukinii dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki i zakrętki. Muszą być sterylnie czyste, dzięki czemu przetwory zachowają świeżość przez wiele miesięcy i nie pojawi się na nich pleśń. Niedokładnie umyte pojemniki przyczynią się do zepsucia przetworów.Bardzo ważny jest również proces pasteryzacji. Pasteryzowanie słoików przez 15 minut do góry dnem zapobiega dostawaniu się powietrza i wilgoci do przetworów, co znacznie przedłuża ich świeżość i smak. Dzięki pasteryzacji sałatka na zimę z buraków i cukinii będzie pyszna aż do następnego sezonu.

Uwielbiasz cukinię? W mig przygotujesz z niej obłędny przysmak. Wszystko bez grama mięsa
24.08.2022 12:49 Uwielbiasz cukinię? W mig przygotujesz z niej obłędny przysmak. Wszystko bez grama mięsa

Faszerowana cukinia jest pomysłem na szybki, pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny. Farsz z kaszy jaglanej, sera feta i warzyw posmakuje nawet największym miłośnikom mięsnych dań. Cukinia doprawiona jest musztardą, oregano i świeżymi ziołami, dosłownie rozpływa się w ustach.Faszerowana cukinia kaszą i serem feta jest jedną z lepszych propozycji obiadowych w upalne dni. Lekkie, ale pożywne danie wychodzi za każdym razem i błyskawicznie znika z talerzy. Cukinia zapieczona z farszem będzie hitem w Twojej kuchni, a to wszystko bez grama mięsa.Do przygotowania cukinii wykorzystajmy duże, soczyste warzywo, które można łatwo wydrążyć i w którym zmieści się spora ilość farszu. Cukinię po wydrążeniu posmarujmy niewielką ilością musztardy, która doda jej charakteru i sprawi, że danie nie będzie suche.Do farszu do cukinii dodajmy warzywa sezonowe: paprykę zieloną, czerwoną, pomidory, młodą cebulę, świeże zioła- szczypiorek i natkę pietruszki. Farsz przesmażony na patelni z przyprawami, musztardą i serem feta smakuje wyśmienicie, jest również bardzo aromatyczny.

Cukinia w wyjątkowej zalewie bije na głowę nawet ogórki. Sekret tkwi w 1 wyrazistej przyprawie
23.08.2022 12:39 Cukinia w wyjątkowej zalewie bije na głowę nawet ogórki. Sekret tkwi w 1 wyrazistej przyprawie

Cukinia w zalewie curry jest jeszcze smaczniejsza od ogórków kiszonych. Cukinia w aromatycznej przyprawie z cebulą czerwoną i papryczką chili to hit zimowych przetworów. Cukinia do słoików jest pyszną przekąską i świetnym dodatkiem obiadowym.Cukinia w zalewie curry to jeden z tych przetworów, które muszą znaleźć się w naszej spiżarni. Aromatyczna przyprawa nadaje cukinii doskonałego smaku. Jeśli lubimy pikantne dania, do cukinii dodajmy papryczkę chili. Jeśli wolimy łagodniejszą kuchnię- pomińmy ostry dodatek.Pamiętajmy, żeby dokładnie umyć i sparzyć wszystkie słoiki i zakrętki, w przeciwnym wypadku nasze przetwory się zepsują i pojawi się na nich pleśń. Słoiki muszą być sterylnie czyste. Bardzo ważnym etapem jest również pasteryzacja. Cukinię w zalewie curry pasteryzujemy 15 minut.Do przygotowania cukinii do słoików wybierajmy mniejsze i średnie warzywa. Muszą być również jędrne i zdrowe, bez oznak uszkodzenia i nadgnicia. Zepsuta cukinia również bardzo szybko spleśnieje w słoikach i wszystkie przetwory nie będą nadawać się do jedzenia.

Letnie gołąbki od Strzelczyka
23.08.2022 10:50 Letnie gołąbki według przepisu Tomasza Strzelczyka. Wychodzą cudownie soczyste

Szukacie przepisu na letnie gołąbki? Być może skusi was znakomita wersja zaproponowana przez Tomasza Strzelczyka. Kucharz zawija farsz dwukrotnie — najpierw w plastry cukinii, a później w kapustę. Całość wychodzi bardzo smaczna i pięknie wygląda. Spróbujecie? Tomasz Strzelczyk zna się na gotowaniu jak mało kto. Jego przepis na letnie gołąbki zachwyca doborem dodatków. Lekko słodka cukinia idealnie komponuje się z młodą kapustą i delikatnym farszem z ryżu, marchewki i mięsa mielonego. Smaku dopełnia wyrazisty sos pomidorowy. Skusicie się?

Zupa z cukinii - przepis Magdy Gessler
22.08.2022 12:01 Gessler pokazała przepis na zupę z cukinii. Wielki sezonowy przysmak

Zupa z cukinii jest niezwykle pysznym i sycącym daniem. Warto je przygotować szczególnie latem, kiedy warzywo jest tanie i smakuje najlepiej. Z prostym przepisem Magdy Gessler zawsze wam wyjdzie, a rodzina będzie zachwycona. Spróbujecie?Z cukinii można zrobić wiele pysznych dań. Zupa jest jednym z nich. Magda Gessler proponuje prosty i pełen aromatu krem doprawiony goździkami i gałką muszkatołową. Danie syci na długo i zachwyca kremową konsystencją. Skusicie się?

Smaczna i prosta zapiekanka z cukinii i kurczaka
22.08.2022 08:39 Smaczna i prosta zapiekanka z cukinii i kurczaka. Tani pomysł na pyszny obiad

Zapiekanka z cukinią jest znakomitym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Danie przygotowuje się szybko, a zachwyca smakiem i syci na długo. Składniki nie zrujnują portfela i są dostępne w każdym sklepie. Koniecznie spróbujecie — szybko zniknie z talerzy. Szybki i tani obiad w postaci zapiekanki spodoba się każdemu. Tym razem proponujemy prostą kombinację z cukinią i kurczakiem. Doprawione ziołami prowansalskimi składniki doskonale komponują się z aromatycznym serem żółtym i lekką masą śmietanowo-jajeczną Całość smakuje obłędnie i jest prosta w przygotowaniu. Skusicie się?

Jak zrobić frytki z cukinii - prosty przepis Ewy Wachowicz
21.08.2022 13:12 Wachowicz pokazała, jak zrobić frytki z cukinii. Prosta i pyszna przekąska

Cukinia znajdzie w kuchni wiele zastosowań. Ewa Wachowicz pokazał jak szybko i prosto można z niej przygotować chrupiące frytki. Będą idealną przekąską lub dodatkiem do obiadu. Koniecznie spróbujcie — zachwycą was smakiem i teksturą. Cukinia w formie frytek jest kolejną propozycją podania sezonowego warzywa, które latem jest mamy pod dostatkiem i często zastanawiamy się jak go nie zmarnować. Ewa Wachowicz proponuje, by podać ten tani i smaczny rarytas z lekkim i aromatycznym sosem bazyliowym. Skusicie się?

Cukinia w słoikach na zimę bez octu i cukru
20.08.2022 17:03 Cukinia w słoikach na zimę bez octu i cukru. Lepsza nawet od ogórków

Cukinia w słoikach na zimę nie musi być przyrządzana z octem czy cukrem. Wspaniały rarytas przygotujecie, zalewając warzywa prostą solanką. Dodajcie do niej czosnek i ostrą papryczkę, a smakołyk będzie wyrazisty i pełen aromatu. Nikt mu się nie oprze.Szukacie niebanalnego pomysłu na cukinię w słoikach na zimę? Spróbujcie przygotować ją w solance. Cukier i ocet nie będą potrzebne, by utrwalić i podkreślić smak sezonowego warzywa. Zamiast nich skorzystamy z czosnku i ostrej papryczki. Wyrazista kompozycja niejednej osobie przypadnie do gustu. Skusicie się?

 Przepis na placki z cukinii Ewy Wachowicz
18.08.2022 19:09 Wachowicz pokazała przepis na placki z cukinii. Biją na głowę ziemniaczane

Placki z cukinii są świetnym pomysłem na smakowitą kolację lub późny obiad. Jeśli szukacie alternatywy dla dania z ziemniaków, właśnie ja znaleźliście. Receptura Ewy Wachowicz jest prosta, a danie pełne aromatu, wyraziste w smaku i lekkie. Koniecznie spróbujcie. Cukinia smakuje znakomicie w wielu daniach. Ewa Wachowicz wie o tym doskonale i przyrządza z niej pyszne, cudownie chrupiące placuszki. Doprawia je prosto — cebulką, czosnkiem i koperkiem, a mimo to są zachwycające. Skusicie się?

Kolorowe warzywne leczo cioci Kasi
18.08.2022 13:58 Kolorowe warzywne leczo cioci Kasi. Żaden łasuch nie odmówi dokładki, idealny obiad dla całej rodziny

Warzywne leczo jest lekką i smaczną propozycją na letni obiad. Przepis cioci Kasi pozwoli je przygotować szybko, a danie posmakuje całej rodzinie. Dzięki doskonale dobranym przyprawom brak mięsa nie jest odczuwalny. Musicie spróbować.Popularne danie z papryki i cukinii, czyli polskie leczo w wersji warzywnej kusi aromatem i nietuzinkowymi przyprawami. Ciocia Kasia doprawia je z dbałością o szczegóły, doskonale balansując smaki słodki, słony i kwaśny. Całość jest niezwykle satysfakcjonująca. Skusicie się?

Projekt bez tytułu (18)
17.08.2022 18:35 Cukinia po prowansalsku - prosty przepis na aromatyczny i lekki obiad

Cukinia po prowansalsku jest smakowitym warzywnym posiłkiem, który idealnie sprawdzi się jako lekki obiad. Pełne aromatu danie jest proste w przygotowaniu, a z pewnością przypadnie do gustu waszej rodzinie. Koniecznie spróbujcie.Jeśli szukacie pomysłu na pyszne danie z cukinii, nasza dzisiejsza propozycja z pewnością przypadnie wam do gustu. Podsmażone na patelni warzywa z dodatkiem aromatycznych ziół są lekkie i pełne smaku. Znakomicie smakują z wieloma dodatkami, a ich zrobienie zajmuje kilka chwil. Skusicie się?

Zachwycająca surówka z cukinii
15.08.2022 10:36 Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Surówka z cukinii jest smaczną propozycją na sezonowy dodatek do obiadu. W połączeniu z odrobiną miodu i czosnku warzywo nabiera charakteru. Jest też niezwykle soczyste. Warto się skusić — rodzina zje ze smakiem i poprosi o dokładki.Cukinia jest lekko słodkim warzywem, które latem cieszy się dużą popularnością. Wynika ona najczęściej z faktu, że jest łatwo dostępna i stosunkowo tania. Warto więc zrobić z niej coś więcej niż leczo. Dziś polecamy prosta obiadową surówkę. Będzie pysznie.

sałatka z buraków i cukinii
15.08.2022 09:55 Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Polecamy wyjątkową sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Ma ona szansę zostać największym przysmakiem wśród zrobionych przez was przetworów. Kusi jej apetyczny kolor, bogaty, lekko ostrawy smak, a także duża soczystość. Będzie jak znalazł do obiadu — wystarczy tylko otworzyć słoik. Wiele warzyw jest dostępnych przez cały rok i bez problemu można z nich na bieżąco robić surówki i sałatki do obiadu. Jednak zimą wiele z tych warzyw nie jest już tak smacznych, jak w pełni sezonu, a poza tym często są o wiele droższe. Warto więc zrobić sobie kilka słoiczków przetworów z myślą o zimie. Sałatki na zimę są rozwiązaniem smacznym i bardzo wygodnym. W sezonie trzeba włożyć trochę pracy w ich przygotowanie, ale zimą wystarczy już tylko otworzyć słoiczek i podać do obiadu. Nasza sałatka z buraków i cukinii będzie uniwersalnym dodatkiem do wielu dań.

Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis
14.08.2022 14:26 Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Dżemy są świetnym dodatkiem do deserów czy świeżego pieczywa. Dziś polecamy wam nietuzinkowy przysmak z cukinii. Dodatek cytryny sprawia, że warzywo nabiera orzeźwiającego charakteru. Będzie zaskoczeni jak wspaniałą słodkość można przygotować z warzywa. Spróbujecie? Dżem z dodatkiem cytryny będzie idealnym pomysłem na zagospodarowanie nadmiaru cukinii. Można go podać do każdego deseru, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście przetworów warzywnych z dodatkiem owoców — ten jest wart waszej uwagi. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym.

Zupa z cukinii - przepis na tani obiad
13.08.2022 22:55 Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Zupa z cukinii jest pyszną sezonową propozycją obiadową. Danie jest proste w przygotowaniu, a koszty są niewielkie. Warto się skusić zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy cukinia jest łatwo dostępna. Rodzina będzie zachwycona.Cukinia jest idealnym materiałem na zupę. Nie ma wyrazistego smaku, więc można ją dodać do każdego pożywnego kremu. Tym razem proponujemy przyrządzić ją z czosnkiem, cebulką i śmietanką. Prosta kombinacja jest wyjątkowo smaczna. Skusicie się?

Żadne wymyślne marynaty. Cukinia w zalewie octowej smakuje najlepiej, mamy przepis
13.08.2022 19:37 Żadne wymyślne marynaty. Cukinia w zalewie octowej smakuje najlepiej, mamy przepis

Cukinia w zalewie octowej to jeden z lepszych przetworów na zimę. Cukinia już po czterech tygodniach będzie pełna smaku, a liść laurowy, ziele angielskie i goździki nadadzą jej doskonałego aromatu. Poznaj przepis na klasyczną cukinię w zalewie octowej.Lato to idealna pora roku na przygotowywanie przetworów na zimę. Soczyste, wygrzane w pełnym słońcu warzywa doskonale nadają się do zamknięcia w słoiku, dzięki czemu możemy cieszyć się ich niepowtarzanym smakiem w mroźne, zimowe dni.Cukinia w zalewie octowej to przetwory tradycyjne, przygotowywane przez nasze babcie. Już jako dziecko uwielbiałam smak cukinii marynowanej i nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej nie być w mojej spiżarni. Cukinia jest naprawdę szybka w przygotowaniu, a jej smak za każdym razem zachwyca każdego.W przepisie nie ma podanej ilości cukinii ani słoików. Przygotowujemy tyle, na ile mamy ochotę. Bardzo ważne są natomiast zachowanie proporcji podczas gotowania zalewy na cukinię w zalewie octowej: na 1 l wody potrzebujemy dokładnie pół szklanki octu, pół szklanki cukru i łyżkę soli.

Najprostsza kiszona cukinia w plastrach na zimę. Idealny zamiennik dla kiszonych ogórków
12.08.2022 10:50 Cukinia na zimę, która smakuje jak borowiki. Nie ma bardziej zaskakującego przetworu

Przygotowaliście już cukinię na zimę? A może nadal zastanawiacie się co zrobić z nadwyżkami warzywa? Prosty przepis, który dziś wam proponujemy, z pewnością wam się spodoba. Dzięki prostej marynacie cukinia w marynacie będzie smakowała niczym borowiki. Tak dobrego rarytasu jeszcze nie jedliście. Koniecznie spróbujcie.Cukinię, podobnie jak ogórki czy pomidory można zamknąć w słoikach na zimę. Sposobów na przygotowanie z niej smakowitych przetworów jest kilka. Tym razem przyrządzimy ją w aromatycznej marynacie z dodatkiem ziół, ostrej papryczki i czosnku. Receptura jest dziecinnie prosta, a smak zachwyca. Skusicie się?

Przepis na cukinie w zalewie curry od Ani Bardowskiej
11.08.2022 09:43 Ania Bardowska pokazała przepis na cukinię w zalewie. Kluczowa jest 1 przyprawa

Cukinia w zalewie jest przysmakiem, na który skusi się niejeden smakosz. Ania Bardowska zdradziła, jak ją przygotowuje. Celebrytka wykorzystuje przyprawę curry dzięki, której warzywo nabiera wyjątkowego aromatu i smakuje znakomicie. Sprawdźcie koniecznie — taka cukinia jest obłędnie pyszna. Sezon na cukinię trwa. Warto przygotować ją do słoików na zimę w kilku wariantach. Tym razem proponuje przepis gwiazdy programu „Rolnik szuka żony”, Ani Bardowskiej. Wyrazista kompozycja z dodatkiem curry idealnie pasuje do lekko słodkiego letniego warzywa. Spróbujecie?